Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάβανο - Ευρώπη - Κυπριακό
  • [02] Αγνοούμενοι - υπομνήματα
  • [03] Τ/κ "διαβατήρια" - Βρετανία
  • [04] Χρηματιστήριο - Απρόσκοπτη λειτουργία
  • [05] Ελλάδα - Κύπρος - οικονομία
  • [06] Μάτσης - προεδρία ΔΗΣΥ
  • [07] Κληρίδης - Χάνεϊ
  • [08] Υπουργοί - Κατασκοπεία
  • [09] Μιχαηλίδης - Χάνεϊ
  • [10] Γεύμα Φεϊσέλ

  • [01] Κάβανο - Ευρώπη - Κυπριακό

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Διευθυντής του Γραφείου Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, ταξιδεύει σε βασικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου θα συζητήσει το Κυπριακό και άλλα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς ανέφερε ότι "ο Κέρι Κάβανο, που είναι ο κεντρικός άνθρωπός μας στο Κυπριακό και άλλα θέματα σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, είναι στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα".

    Οπως ανέφερε, ο κ. Κάβανο "ήταν στο Λονδίνο και θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, στη Γερμανία, στη Χάγη και το Παρίσι όπου θα έχει συζητήσεις με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό περιλαμβάνει την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές διαφορές, και άλλα θέματα που μας ενδιαφέρουν", σημείωσε.

    Ο κ. Μπερνς είπε ότι ο κ. Κάβανο θα είναι στην Ευρώπη για σχεδόν δύο βδομάδες και μετά θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, ενώ δεν έχει σχέδια τώρα για ταξίδι στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες ζητήσεις του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε: "Είμαστε εν γνώσει αυτών των συζητήσεων. Βέβαια, υποστηρίζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα φέρει τα δύο μέρη στην Κύπρο κοντά, που θα ενθαρρύνει απευθείας συνομιλίες, που θα ενθαρρύνει πρόοδο σε αυτά τα θέματα".

    Ο κ. Μπερνς είπε "δεν είναι στο χέρι μόνον των ΗΠΑ να προωθήσουν πρόοδο εδώ. Ετσι, ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ένας άνθρωπος για τον οποίο τρέφουμε μεγάλο σεβασμό, βρίσκεται στην Κύπρο. Είναι, οπωσδήποτε, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου. Εχουμε πολύ στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αυτό ειδικά το θέμα. Ενθαρρύνουμε το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τους εκπροσώπους του να αναμιγνύονται. Υπάρχει αρκετή δουλειά" να γίνει, επεσήμανε.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ τόνισε ότι "όλοι εμείς στη διεθνή κοινότητα πρεσβεύουμε ότι είναι καιρός για την Ελλάδα και την Τουρκία, την κυπριακή κυβέρνηση και άλλους στην Κύπρο, άλλα μέρη, τον κ. Ντενκτάς, να καθήσουν και να συζητήσουν μεταξύ τους και να προσπαθήσουν να επιλύσουν μερικά από αυτά τα προβλήματα και να καλύψουν κάποιαν απόσταση".

    Τέλος, ο κ. Μπερνς είπε ότι το Κυπριακό συζητήθηκε στη συνάντηση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπραϊτ με τον Βρετανό ομολογό της Μάλκολμ Ρίφκιντ.

    "Είχε συζητήση για αυτό το θέμα με τον Μάλκολμ Ρίφκιντ χθες το βράδυ (Δευτέρα), όταν ήταν εδώ. Ηταν μακρά συζήτηση για τα προβλήματα στην Κύπρο. Και οι δύο είναι δεσμευμένοι να κάνουν κάτι. Πάνω από όλα, δεν έγκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ή τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά στα μέρη στην περιοχή να δημιουργήσουν πρόοδο, και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ως δεκανίκι όλους αυτούς τους διεθνείς μεσολαβητές για την ύπαρξη προόδου. Βασικά αυτοί πρέπει να πάρουν μιαν απόφαση στην περιοχή, προκειμένου να κάνουν αυτές τις αλλαγές", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ)

    [02] Αγνοούμενοι - υπομνήματα

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πικρία και αγανάκτησή τους για τη συνεχιζόμενη κατάσταση που επικρατεί εδώ και 23 χρόνια, η οποία συνιστά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα των αγνοουμένων, εκφράζουν οι συγγενείς των αγνοουμένων, σε υπόμνημά τους που επέδωσαν σήμερα το πρωί, στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Παρόμοια υπομνήματα επιδόθηκαν στην πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Γύρω στις 10 το πρωί αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων και της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοουμένους, αποτελούμενη από 15 περίπου άτομα, μέλη των Συμβουλίων των Επιτροπών, επισκέφθηκαν τη ρωσική πρεσβεία, όπου επέδωσαν το υπόμνημα. Στη συνέχεια επιδόθηκαν υπομνήματα στις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της ΕΕ και στον κ. Φεϊσέλ.

    Οπως αναφέρουν στο υπόμνημα, η μη εφαρμογή των ψηφισμάτων των ΗΕ για τους αγνοουμένους και η έλλειψη προόδου σε ότι αφορά στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής των ΗΕ, είναι αποτέλεσμα της ανοχής κάποιων στην απάνθρωπη αυτή κατάσταση και είναι ενδεικτικό της τουρκικής στάσης και αντιμετώπισης του όλου θέματος.

    "Πιστεύουμε ότι η χώρα σας", συνεχίζει το υπόμνημα, "έχει καθήκον να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο και να τεθεί τέρμα στην επικρατούσα κατάσταση και να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των αγνοουμένων και των συγγενών τους".

    "Αυτό", συνεχίζει το υπόμνημα, "θα επιτευχθεί μόνο με τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας από τη Διερευνητική Επιτροπή, για κάθε μία από τις περιπτώσεις των αγνοουμένων, υπό την επίβλεψη των ΗΕ".

    Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι "επιβάλλεται η εξάσκηση πίεσης στην τουρκική πλευρά, ούτως ώστε να εγκαταλείψει την απάνθρωπη στάση που τηρεί για το θέμα και να προσφέρει τη συνεργασία της".

    Οι συγγενείς τονίζουν ότι αναμένουν από τις πέντε χώρες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για λύση του προβλήματος, δικαιώνοντας έτσι τη φήμη τους σαν πρωτοστατούσες δυνάμεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Μητροπλίτης Κερύνειας Παύλος θα απευθύνει δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων σήμερα το απόγευμα στον Ιερο Ναό Αγίου Αλεξάνδρου, στα Πυργά. Η δέηση είναι μέρος διαφόρων εκδηλώσεων που διοργανώνονται μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Μαραθώνιο Αγάπης για τους Αγνοουμένους.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "οι Επιτροπές θα αναμένουν την απάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη διευκρινιστική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για το θέμα των αγνοουμένων και στη συνέχεια, αν στην απάντησή του ο ΓΓ επιμένει στα σημεία Γκάλι, θα ζητήσουν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, για μελέτη του όλου θέματος."

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] Τ/κ "διαβατήρια" - Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με είδηση Τ/κ εφημερίδας, η Βρετανία προτίθεται να εφαρμόσει τη θεώρηση "διαβατηρίων" για τους Τουρκοκύπριους που μεταβαίνουν στη Βρετανία και που στη συνέχεια ζητούν πολιτικό άσυλο.

    Η Βρετανία θεωρεί τα Τ/κ "διαβατήρια" ως ταυτότητες και επιτρέπει την είσοδο των Τ/Κ στη χώρα.

    Οπως γράφει το δημοσίευμα, το θέμα της θεώρησης συζητήθηκε χθες μεταξύ του Ντενκτάς και του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν, ο οποίος δήλωσε ότι, η χώρα του ετοιμάζεται να πάρει το μέτρο της θεώρησης επειδή τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί υπερβολικά ο αριθμός των Τ/Κ που ζητούν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία.

    Σύμφωνα πάντα με την Τ/κ εφημερίδα, Τούρκοι από την Τουρκία, χρησιμοποιούν Τ/κ "διαβατήρια", με σκοπό την εγκατάστασή τους στη Βρετανία.

    Ο κ. Μάντεν κάλεσε την ψευδοκυβέρνηση να εκδίδει με σχολαστικότητα και προσοχή τα "διαβατήρια".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Χρηματιστήριο - Απρόσκοπτη λειτουργία

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Γιαννάκη)

    Απρόσκοπτα λειτουργεί το Χρηματιστήριο και είναι έτοιμο να δεχθεί και ξένους επενδυτές χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Ανώτερος Λειτουργός του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Νίκος Τρυπάτσας.

    Ο κ. Τρυπάτσας είπε πως η χθεσινή αναστολή διαπραγμάτευσης των αξιών δυο εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών, της Τσιμεντποιίας Βασιλικού Λτδ και της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντων Λτδ, δεν έχει καμμιά σχέση και κατ' ουδένα τρόπο δεν υποδηλώνει ατέλειες ή ελλείψεις, στη λειτουργία του θεσμού.

    Ερωτηθείς για τους λόγους που οδήγησαν το Χρηματιστήριο στην απόφαση αναστολής, ο κ. Τρυπάτσας ανέφερε πως αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα διενεργούμενης κερδοσκοπίας, αλλά "της σύγχυσης που δημιουργήθηκε μεταξύ του κοινού και των επενδυτών, εξαιτίας δημοσιευμάτων γύρω από το μέλλον των δύο εταιρειών".

    "Η απόφαση λήφθηκε για να αποφευχθούν απότομες διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών, δεδομένου ότι τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα", είπε ο Ανώτερος Λειτουργός του Χρηματιστηρίου.

    Ο κ. Τρυπάτσας υποστήριξε πως με τις πρόνοιες του προτεινόμενου νομοσχεδίου για ρύθμιση των θεμάτων εξαγορών και συγχωνεύσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών, η λειτουργία του Χρηματιστηρίου θα βασίζεται σε απόλυτα υγιείς βάσεις, αφού θα εισαχθούν βασικές αρχές που διέπουν όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια, όπως για παράδειγμα η ισχυροποίηση του θεσμού της ίσης μεταχείρισης των μετόχων, της επαρκούς πληροφόρησης, της διασφάλισης των μετόχων της εξαγοράζουσας και εξαγοραζόμενης εταιρείας σε περίπτωση εξαγοράς κ.ά.

    Ο κ. Τρυπάτσας επεσήμανε ότι "αν οι ρυθμίσεις αυτές (περί συγχωνεύσεων και εξαγορών), ήταν ήδη σε ισχύ, τότε η χθεσινή αναστολή θα είχε αποφευχθεί".

    Ερωτηθείς κατά πόσο το Χρηματιστήριο Κύπρου, δεδομένης της πρόσφατης - μερικής έστω - φιλελευθεροποίησης των ξένων επενδύσεων, είναι έτοιμο και "ώριμο" να δεχθεί ξένους επενδυτές, απάντησε θετικά, στηρίζοντας την απάντησή του στο γεγονός ότι, "ο νόμος και οι κανονισμοί υπάρχουν, το νομικό πλαίσιο χρειάζεται κάποια συμπλήρωση και εμπλουτισμό κι' αυτό γίνεται ήδη, με τα δυο νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή, υπάρχει σημαντική διαφάνεια και πληροφόρηση των επενδυτών στην αγορά, η οικονομία της Κύπρου πάει καλά. Γενικά, δεν βλέπω καμμιά διαφορά με τις ξένες (χρηματιστηρικές) αγορές".

    Οσον αφορά ειδικά στη φημολογούμενη μεταβίβαση μετοχών της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού Λτδ, ο κ. Τρυπάτσας εξήγησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η ιταλική Italcimenti ως "ξένος επενδυτής", μπορεί να κατέχει μόνο μέχρι και το 49% των μετοχών της εταιρείας, σε αντίθεση με το Συγκρότημα Γαλαταριώτη, το οποίο σαν "ντόπιος επενδυτής", δεν υπόκειται στον πιο πάνω περιορισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Ελλάδα - Κύπρος - οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης και επέκτασης του εμπορίου και της οικονομίας της Ελλάδας και της Κύπρου, συναντήθηκαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Υφυπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Η συνάντηση έγινε μέσα στο πλαίσιο ευρείας αναθεώρησης σε ότι αφορά στους πιο πάνω τομείς.

    Στα τέλη Μαρτίου, ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα, για να μελετήσει με τους εκεί αρμοδίους την αναθεώρηση της συνεργασίας και να συζητήσει τα σχέδια που αφορούν αναπτυξιακά έργα τα οποία επιχορηγούνται από την ΕΕ, μέσα στο πλαίσια του προγράμματος Ιντερεκ.

    Τόσο ο κ. Χριστοδούλου όσο και ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Μάτσης - προεδρία ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ούτε διαψεύδει, ούτε και επιβεβαιώνει τις φήμες περί παραίτησής του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης. Το θέμα αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσει, σήμερα το απόγευμα κατά το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ.

    Υστερα από συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και εν μέσω πληροφοριών, περί υποβολής παραίτησής του από την προεδρία του ΔΗΣΥ, ο κ. Μάτσης αρνήθηκε να τις διαψεύσει.

    Παρά τα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, η οποία κράτησε 20 περίπου λεπτά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.

    "Ποιός είπε ότι παραιτήθηκα;" περιορίστηκε να πει ο κ. Μάτσης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες.

    Τη συνάντηση ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί ο κ. Μάτσης, ενώ οι προθέσεις του αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σήμερα το απόγευμα, κατά το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Κληρίδης - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ως στάδιο εντατικής προετοιμασίας, που όπως όλοι έχουν συνειδητοποιήσει θα οδηγήσει στη σύγκληση απευθείας συνομιλιών, χαρακτήρισε την παρούσα φάση, την οποία διέρχεται του Κυπριακό, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Βρετανός αντιπρόσωπος, δήλωσε ότι πρόκειται για μια "διαδικασία εντατικής προετοιμασίας", που καθοδηγείται από τον ΟΗΕ και διεξάγεται με τις συνομιλίες που έχει στο νησί ο Γκούσταβ Φεϊσέλ, τις επαφές του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Χαν Σουγκ Τζου, καθώς και άλλων επισήμων.

    Οπως πρόσθεσε, η Βρετανία με τις δικές της επαφές προσπαθεί να ενδυναμώσει και να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια.

    "Οι συνομιλίες δεν διεξάγονται χωριστά, αλλά εντάσσονται στην ίδια συντονισμένη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να βρεθεί διέξοδος στα προβλήματα που παρεμπόδιζαν την επίτευξη λύσης στο παρελθόν", τόνισε ο Σερ Ντέιβιντ.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία των διαβουλεύσεων, ενώ απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο "εκ του σύνεγγυς", για τις συνομιλίες του κ. Φεϊσέλ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    "Οπως ο κ. Φεϊσέλ, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς, έτσι και εγώ δεν πρόκειται σ' αυτό το στάδιο της εντατικής προετοιμασίας να προβώ σε σχόλια γύρω από την ουσία των θεμάτων που συζητούνται", σημείωσε.

    Τα σχόλια και οι δηλώσεις στο παρόν στάδιο, υποστήριξε, "δεν συμβάλλουν θετικά στην εξέλιξη της διαδικασίας, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη και η οποία ελπίζεται ότι θα είναι πιο επιτυχής από τις προηγούμενες προσπάθειες για επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων".

    Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων γύρω από τα δέκα σημεία Ρίφκιντ, ο κ. Χάνεϊ δήλωσε ότι τα σημεία αυτά αποτέλεσαν τις εκτιμήσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ γύρω από τον τρόπο εξέλιξης των πραγμάτων.

    "Δεν πρόκειται να αναγκάσουμε κανένα να υπογράψει τα σημεία Ρίφκιντ. Αποτελούν μια δήλωση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών γύρω από τις εξελίξεις", επεσήμανε ο κ. Χάνεϊ.

    Σε ερώτηση πότε υπολογίζεται το τέλος αυτής της προκαταρκτικής περιόδου, ο Βρετανός διπλωμάτης δήλωσε ότι εναπόκειται στο ΓΓ του ΟΗΕ να αποφασίσει πότε θα καλέσει τους δύο ηγέτες σε απευθείας συνομιλίες.

    Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήμου του 1997.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Υπουργοί - Κατασκοπεία

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χρειάζεται να γίνει πάρα πολλή δουλειά για να αξιολογηθούν τα στοιχεία στην υπόθεση κατασκοπείας για να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται ακόμη να γίνονται λιγότερες δηλώσεις χωρίς τυμπανοκρουσίες γιατί πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση που σχετίζεται με πολύ σοβαρά και ευαίσθητα θέματα.

    Ομως ο κ. Ευαγγέλου δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το τρόπο διεξαγωγής της επιχείρησης της Αστυνομίας.

    "Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι πρόκειται για μια πολύ καλά συνδυασμένη, συντονισμένη και μελετημένη επιχείρηση των σωμάτων ασφαλείας για την οποία αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια".

    Υπουργός Αμυνας

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, δήλωσε ότι το θέμα βρίσκεται ενώπιον της Αστυνομίας, χρειάζεται προσεκτικό χειρισμό και προσεκτικές ανακοινώσεις πριν βγουν τα τελικά συμπεράσματα.

    Τόνισε ότι "δεν μπορούμε να αφήνουμε οποιοδήποτε υπονοούμενο για οποιοδήποτε μέλος της Εθνικής Φρουράς χωρίς να έχουμε αποδεικτικά στοιχεία".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν μέλη της ΕΦ να είναι συνεργάτες των κατασκόπων, δήλωσε "αυτό θα φανεί στο τέλος".

    Επανέλαβε ότι αυτά τα θέματα χρειάζονται λεπτό χειρισμό και δημοσιοποίηση μέσα σε μέτρο που να μην προκαλεί ζημιά.

    "Να μην δημοσιοποιούνται πράγματα τα οποία στο τέλος μπορεί να αποδειχθούν, αλλά μπορεί και όχι", κατέληξε ο Κώστα Ηλιάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Μιχαηλίδης - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης. Ενωρίτερα ο Σερ Ντέιβιντ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Σερ Ντέιβιντ περιορίστηκε να πει ότι η συνάντηση με τον κ. Μιχαηλίδη ήταν "ιδιαίτερα φιλική και εποικοδομητική".

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην περιοδεία του στην Ευρώπη, με τελευταίο σταθμό την Αθήνα, όπου χθες βράδυ είχε συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση "ιδιαίτερα εποικοδομητική".

    Ο κ. Πάγκαλος τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες επαφές του στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολπράιτ και για τις θέσεις των Αμερικανών, διαβιβάζοντας στον κ. Μιχαηλίδη ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον υπάρχει και θα εκδηλωθεί, και εξήγησε ότι όλοι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.

    Από πλευράς του, ο κ.Μιχαηλίδης ενημέρωσε τον κ. Πάγκαλο για τις επαφές που είχε με τους ομολόγους του στην Ευρώπη.

    Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι το επίκεντρο των συζητήσεων που είχε με όλους τους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών ήταν το Κυπριακό, και όπως είπε, "αυτή την ώρα που μπαίνουμε σε μια φάση εντονότερης δραστηριοποίησης των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει όλοι που τους απασχολεί η μη λύση του προβλήματος, τώρα να ασχοληθούν με το πώς θα βοηθήσουν να συμβάλουν πρακτικά και ουσιαστικά για να ενισχυθεί η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού."

    Αυτό που προκύπτει από τις συναντήσεις, είπε, είναι ότι όλοι συνειδητοποιούν ότι "δεν είναι αρκετό να μιλάς για το κυπριακό πρόβλημα, ότι θα πρέπει να ασχοληθούν με την ουσία για το πώς θα προχωρήσουν."

    Γίνεται επίσης αντιληπτό, πρόσθεσε, ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια κοινή προσπάθεια από μέρους των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, ώστε να έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι οι εξελίξεις αυτές, δημιουργούν έντονες ανησυχίες στον ευρωπαϊκό χώρο γιατί πιστεύουν ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό μπορεί να δημιουργήσουν πολύ περισσότερη ένταση μέσα στην ίδια την Τουρκία.

    Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι οι συναντήσεις που είχε στην Ευρώπη ήταν ιδιαίτερης σημασίας, διότι ακολουθεί η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των "15", όπου θα ασχοληθούν κατά κύριο λόγο με την Τουρκία, τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας, το κυπριακό πρόβλημα όπως και το θέμα της Αλβανίας.

    "Επειδή η συνάντηση είναι άτυπη δεν μπορεί να αναμένουμε ότι θα ληφθούν κατ'ανάγκη αποφάσεις, αλλά θα γίνουν σοβαρές ανταλλαγές απόψεων και ίσως κάποιες πρώτες συναντιλήψεις για το τι θα γίνει παρακάτω," πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ είπε ότι "η Τουρκία συνειδητοποιώντας τα πολλά προβλήματα που μαζεύτηκαν στο τραπέζι, ίσως να μην είναι απόλυτα αρνητική όταν της γίνεται λόγος για το Κυπριακό, αλλά θα ήταν λάθος να βιαστούμε και να προκρίνουμε ότι αυτό σημαίνει κατ'ανάγκη ότι η Τουρκία εγκαταλείπει την πολιτική της και παίρνει μια θετική στάση για το Κυπριακό."

    Αναφορικά με τη θέση της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα γίνουν, και θα γίνουν με την κυβέρνηση της Κύπρου," και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, δήλωσε ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση της Κύπρου θα υλοποιηθούν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [10] Γεύμα Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Γεύμα παρέθεσε σήμερα το μεσημέρι ο αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ, προς τιμή του Ειδικού Απεσταλμένου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, στο οποίο παρακάθησαν αρχηγοί Ε/κ και Τ/κ κομμάτων.

    Σε σύντομη δήλωσή του πριν από το γεύμα, ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε χαρά για την παρουσία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων από τις δύο κοινότητες, καθώς επίσης και για την παρουσία του Σερ Ντέιβιντ και του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μάντεν.

    "Προσβλέπουμε να έχουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συνομιλία κατά τη διάρκεια του γεύματος," είπε ο κ. Φεϊσέλ.

    Ο Σερ Ντέιβιντ, ο οποίος θα μεταβεί αργότερα σήμερα στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν διαβλέπει οποιαδήποτε πρόοδο στο Κυπριακό.

    Στο γεύμα δεν παρακάθησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, αν και μετέβη στην οικία του κ. Φεϊσέλ για την καθιερωμένη φωτογραφία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 12 March 1997 - 13:02:56 UTC