Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-03-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανσυνδικαλιστικό Συνέδριο - Διακήρυξη
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] ΥΠΕΞ - Μικτή Κοινοβουλευτική
  • [04] Συνάντηση Μιχαηλίδη - Γκριν

  • [01] Πανσυνδικαλιστικό Συνέδριο - Διακήρυξη

    Λευκωσία,Κύπρος,19/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη δίκαιη λύση του Κυπριακού με βάση ένα ομόσπονδο δημοκρατικό σύστημα, τις συμφωνίες κορυφής και τα σχετικά ψηφίσμστα του ΟΗΕ, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ζητά το σύνολο σχεδόν των συνδικαλιστικών οργανώσεων, Ε/Κ και Τ/Κ, με τη διακήρυξη που ενέκριναν σήμερα, τελευταία μέρα των εργασιών του Παγκύπριου Συνδικαλιστικού Φόρουμ.

    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΕΤΥΚ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΟΑΣ, και ΟΛΤΕΚ, από Ε/κ πλευράς και ΤΟΥΡΚ - ΣΕΝ, ΝΤΕΒ - ΙΣ, ΚΤΑΜΣ, ΚΤΟΣ, ΚΟΟΠ - ΣΕΝ, ΜΠΕΣ και ΚΤΟΕΟΣ από Τ/κ πλευράς, εκφράζουν με τη διακήρυξή τους, την εκτίμηση ότι "η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα είναι επωφελής, τόσο για την οικονομία, όσο και για τους εργαζόμενους και τον κυπριακό λαό σαν σύνολο".

    Εξάλλου, καλούν τους πολιτικούς ηγέτες της Κύπρου, τις διεθνείς και περιφερειακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην προσπάθεια για διευκόλυνση ειρηνικής λύσης του Κυπριακού, να συμβάλουν ώστε, στα πλαίσια του μελλοντικού ομόσπονδου κράτους, να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα απασχόλησης, εργασιακών σχέσεων, κοινωνικών ασφαλίσεων και ενιαία πρότυπα μισθών και ημερομισθίων.

    Επίσης, στα πλαίσια αυτού του μελλοντικού ομόσπονδου κράτους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν την "απόλυτη διασφάλιση του δικαιώματος για ελεύθερη διακίνηση, ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι και για ελεύθερη επιλογή εργοδότη, σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου", ενώ απορρίπτουν κάθε διάκριση στην εργοδότηση ή τις απολαβές, σαν αποτέλεσμα εθνικής προέλευσης, θρησκείας, χρώματος ή φύλου.

    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, αφού επισημαίνουν ότι οι πιο πάνω στόχοι, "αποκτούν μια νέα σημασία ενόψει της ενταξιακής πορείας", τονίζουν τη θέλησή τους να επεκτείνουν και εντατικοποιήσουν τις μεταξύ τους επαφές και για το σκοπό αυτό, θα οργανώσουν ομάδες εργασίας σε διάφορα επιμέρους θέματα, αλλά και κοινά σεμινάρια ευρωπαϊκού περιεχομένου, σαν μέσα προπαρασκευής του Συνδικαλιστικού Κινήματος, για την "επερχόμενη ένταξη στην ΕΕ".

    Εργασίες του Φόρουμ

    Τις εργασίες του Φόρουμ, άνοιξε σήμερα τρίτη και τελευταίοα ημέρα, ο Διευθυντής του Τμήματος Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αϊβορ Ρόμπερτς, με εισήγησή του στο θέμα της κοινωνικής κατάστασης στην Ευρώπη και την Κύπρο.

    Ο κ. Ρόμπερτς είπε πως η κοινωνικοποίηση, δηλαδή το κοινωνικό κράτος της Ευρώπης, "δεν είναι μια αριστερή συνωμοσία και ούτε είσοδος του σοσιαλισμού, από την πίσω πόρτα", όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, ενώ επεσήμανε ότι "η Συνθήκη του Μάαστριχτ δίνει στις συνδικαλιστκές οργανώσεις, δικαιώματα που οι ίδιες οι εθνικές κυβερνήσεις δεν δίνουν".

    Η Επιτροπή (Κομισιόν), είπε, είναι νομικά υποχρεωμένη να συμβουλεύεται τις οργανώσεις, κι' αυτό σημαίνει "μια μετατόπιση από νομικούς μηχανισμούς κοινωνικού διαλόγου, σε εθελοντικούς μηχανισμούς, κάτι που δίνει σημαντικότερο ρόλο στις οργανώσεις.

    Η Επιτροπή, ανέφερε, εγγυάται πλέον, ένα κατώτατο όριο κοινωνικής προστασίας και βάσει του κοινοτικού κεκτημένου, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, αφού πρέπει η πιο πάνω νομοθεσία να γίνει και εθνική, με πολύ θετικά αποτελέσματα για τους Κυπρίους.

    Στα πλαίσια μιας μελλοντικής λύσης, επεσήμανε ο κ. Ρόμπερτς, οι κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου θα πρέπει να εναρμονιστούν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουν σοβαρό ρόλο να διαδραματίσουν πάνω σ' αυτό.

    Στη συνέχεια, μίλησε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Δημήτρης Κιττένης, ο οποίος αναλύοντας την πορεία της ΕΕ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "μια ενωμένη Κύπρος, είναι η μόνη ελπίδα για μόνιμη ειρήνη", ενώ επεσήμανε ότι το νησί δε μπορεί να έχει δυο οικονομίες και πως γι' αυτό, επιβάλλεται η επανένωσή του και η ένταξη στην ΕΕ.

    Ο κ. Κιττένης είπε πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να καταργεί το διαχωρισμό των δυο Συνδικαλιστικών Κινημάτων της Κύπρου, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, θα κατοχυρωθεί η ειρήνη και η κοινωνική πρόοδος.

    Ο Νίκος Μωϋσέως, Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΚ Λάρνακας, επεσήμανε το σοβαρό ρόλο του Συνδικαλιστικού Κινήματος, πριν και μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ανέφερε πως "η ΕΕ αποτελεί το εχέγγυο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, μετά την επανένωση της πατρίδας μας".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.82 (-0.72)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.72 (-0.56)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.20 (-1.24)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.66 (-2.83)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  82.84 (+0.23)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.41 (-0.89)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53.75 (-0.65)
        Αλλες Εταιρείες                         55.99 (-1.10)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1288402.637
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Μικτή Κοινοβουλευτική

    Λευκωσία,Κύπρος,19/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εάν κάποιοι ενοχλούνται για το γεγονός ότι ίσως ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία και φτάσουμε στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς τη λύση, τότε τους καλούμε να συμβάλουν αποτελεσματικά στη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Αυτό τόνισε, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, μιλώντας από το βήμα της 11ης Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της.

    Σχολιάζοντας τις "θερμές", όπως τις χαρακτήρισε δηλώσεις του Ευρωβουλευτή, Ζαν Βίλεμ Μπέρτενς για τις θέσεις που εκφράζουν διάφορες χώρες για την ένταξη της Κύπρου, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι πράγματι, προκαλεί πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι κάποιες κυβερνήσεις αναφέρονται επανειλημμένα στο ίδιο θέμα με αποτέλεσμα να ακούγεται συχνά η άποψη ότι η Κύπρος θα δυσκολευτεί να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς τη λύση ή ότι δε θα ενταχθεί.

    Εάν, τόνισε, οι δηλώσεις αυτές γίνονται για να μας εθαρρύνουν για λύση, "ίσως να μην συνειδητοποίησαν πώς αξιολογούμε το στόχο ένταξης στην Ενωση σε σύγκριση με το στόχο λύσης του Κυπριακού".

    Οραμα, επιθυμία και φιλοδοξία της Ε/κ πλευράς, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, είναι να γίνει ισότιμο μέλος της ΕΕ. "Αγωνία μας όμως είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος. Κατά συνέπεια δε θέλουμε ενθάρρυνση για τη λύση του Κυπριακού γιατί εμείς ζούμε το δράμα του προβλήματος", υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά και στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να προβληματίσει.

    Εάν κάποιο πρόβλημα βρίσκεται έξω από τα σύνορα της ΕΕ, δεν ενδιαφέρει την Ενωση; διερωτήθηκε ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να υπάρχει σε αυριανό μέλος της Ενωσης, όπως είναι η Κύπρος.

    Χρειάζεται ανασκόπηση και επανεξέταση του θέματος της ασφάλειας, υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης τονίζοντας ότι, άλλο η πορεία ένταξης και άλλο το θέμα ασφάλειας στην Ευρώπη.

    Το θέμα της ασφάλειας πρέπει να αντικρύζεται σαν ένα αδιαίρετο πρόβλημα τόνισε, είτε πρόκειται για χώρα μέλος της ΕΕ, είτε χώρα θα γίνει μέλος της ΕΕ, είτε για χώρα που δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ.

    "Η ΕΕ, η οποία είναι σήμερα ο ηγετικός παράγοντας της Ευρώπης, έχει ευθύνη και ουσιαστικό ρόλο να συμβάλει για να υπάρξει ασφάλεια σε όλη Ευρώπη", τόνισε.

    Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι τώρα είναι η κρίσιμη ώρα για την προώθηση λύσης του Κυπριακού, και επανέλαβε την έκκληση προς τους Ευρωπαίους να συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

    Στην ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν στοχεύει στη διασφάλιση δελτίου ελεύθερης εισόδου.

    "Φιλοδοξούμε να γίνουμε ισότιμο μέλος. Γι'αυτό το λόγο καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή εναρμόνισή μας", είπε ο ΥΠΕΞ.

    Αναφερόμενος στη 18η Σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Κύπρου στις Βρυξέλλες το Φεβρουάριο, ο ΥΠΕΞ την χαρακτήρισε ως "το σημαντικότερο γεγονός στις σχέσεις Κύπρου - ΕΕ" τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα εξέφρασε λύπη για την αναβολή του πολιτικού διαλόγου λόγω της δυσκολίας του Συμβουλίου της ΕΕ να καταλήξει σε κοινή θέση.

    Εξέφρασε, ωστόσο, ικανοποίηση για την επιβεβαίωση που δόθηκε στην πρόσφατη περιοδεία του σε πέντε πρωτεύουσες της ΕΕ ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αρχίζουν οριστικά έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Αυτό που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτή η θέση είναι πλέον θέση των Δεκαπέντε, όπως εκφράστηκε στο πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ στο Απελτον", επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι διευκολύνεται έτσι και η κατάληξη σε κοινή θέση που να είναι ξεκάθαρη και να μην επιδέχεται διάφορες ερμηνείες.

    Στην ομιλία του, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης το έργο πληροφόρησης της Τ/κ κοινότητας για τα οφέλη της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, το οποίο διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στη συνέχεια ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, την οικονομία, την παιδεία, τις μεταφορές, και γενικά σε όλους τους τομείς .

    "Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ το 1993 στη 48η ολομελή Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, η ευθυγράμμισή μας με την Ενωση ήταν 66%, το 1994 προχώρησε στο 71% στην 49η Σύνοδο, και το 1996 για την 51η Σύνοδο έφτασε το 98%", επεσήμανε ο ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε επίσης και στο ρόλο της Κύπρου στην Ευρωμεσογειακή Εταιρική Σχέση.

    "Προσβλέπω στην παρουσία μου στη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών που προγραμματίζεται να γίνει στη Μάλτα στα μέσα Απριλίου, και είμαι βέβαιος ότι η συλλογική επαναξιολόγηση της μέχρι τώρα προόδου θα οδηγήσει σε ανανεωμένη ώθηση και προηγμένη συνεργασία", σημείωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Συνάντηση Μιχαηλίδη - Γκριν

    Λευκωσία,Κύπρος,19/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη είχε σήμερα η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Πολίν Γκριν, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της 11ης Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

    Σε σύντομη δήλωσή της, η κ. Γκριν χαρακτήρισε τη συνάντηση "υποβοηθητική", σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να ενημερώνεται από τον ΥΠΕΞ για το πώς βλέπει τα γεγονότα στην περιοχή.

    Η κ. Γκριν, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, εξέφρασε επίσης ικανοποίηση με τις εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ενώ απέρριψε ισχυρισμούς ότι η απουσία του Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, υποβάθμισε τη Σύνοδο.

    "Δεν χρειάζονται Κοινοτικοί Επίτροποι για να έχει μια συνάντηση κύρος και να είναι αποτελεσματική", τόνισε.

    "Είχαμε ένα συγκεκριμένο έργο να επιτελέσουμε και αυτό πράξαμε. Δε διαπραγματευόμαστε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ," είπε σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ μετά την 45-λέπτη συνάντηση με τον κ. Μιχαηλίδη.

    Η κ. Γκριν θα επισκεφθεί από τις 20 με 22 Μαρτίου την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη μαζί με συναδέλφους της, μέλη της Ομάδας Επίβλεψης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 19 March 1997 - 18:46:49 UTC