Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσφυγή κατά της Τουρκίας
  • [02] Ισλαμική Διάσκεψη
  • [03] Κλοπή ρολογιών
  • [04] Κυπριανού - Συναντήσεις στη Βρετανία
  • [05] Κλοπή SWATCH
  • [06] Κούρδοι εξόριστοι βουλευτές
  • [07] Εκδηλώσεις μνήμης Θεόφιλου Γεωργιάδη
  • [08] Νίκος Αναστασιάδης - υποψηφιότητα (1)
  • [09] Τρίδυμα από μητέρα με μεσογειακή αναιμία
  • [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] Νίκος Αναστασιάδης - υποψηφιότητα (2)

  • [01] Προσφυγή κατά της Τουρκίας

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία θα κληθεί να λογοδοτήσει και πάλιν για τις βαρβαρότητές της στην Κύπρο μετά την καταχώρηση προσφυγής στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και από την οικογένεια του Πέτρου Κακουλλή.

    Με την προσφυγή ζητείται η καταδίκη της Τουρκίας για την εν ψυχρώ δολοφονία του Κακουλλή στις 13 Οκτωβρίου 1996, από Τούρκους στρατιώτες ενώ μάζευε σαλιγκάρια κοντά στον εγκαταλελημένο αστυνομικό σταθμό Αχνας.

    Η υπόθεση θα στηρικτεί σε δυο αυτόπτες μάρτυρες ένας από τους οποίους είναι ο Πανίκος Χατζηαθανασίου, γαμπρός του θύματος.

    Εναντίον της Τουρκίας έχουν ήδη γίνει προσφυγές και για τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ισλαμική Διάσκεψη

    Ισλαμαμπάτ,Πακιστάν,20/03/1997 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Παπακυριάκου)

    Στην πανηγυρική σύνοδο κορυφής των χωρών μελών της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης θα γιορτάσει το Πακιστάν τα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας του, την Κυριακή, 23 Μαρτίου.

    Της συνόδου θα προηγηθεί μεγαλειώδης παρέλαση που θα την παρακολουθήσουν ξένοι επίσημοι. Μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων οι πιο σημαντικοί των οποίων ο Ραφσαντζανί του Ιραν, ο Ντεμιρέλ της Τουρκίας, ο Αραφάτ της Παλαιστίνης, και ο Απτουλάχ διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

    Προσπάθεια του Πακιστάν είναι να παρευρεθεί μεγαλύτερος αριθμός Αράβων ηγετών ως αντιστάθμισμα στην παρουσία των Ραφσαντζανί και Ντεμιρέλ.

    Στην ημερήσια διάταξη είναι εγγεγραμμένο ένα θέμα μόνο, "το Ισλάμ ενόψει του 21ου αιώνα", αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ομιλητές να αναφερθούν και σε άλλα θέματα στους πεντάελεπτους χαιρετισμούς τους. Ετσι αναμένεται ότι θα υπάρχουν αναφορές για την Κύπρο.

    Στη σύνοδο θα πάρει μέρος και τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής το λεγόμενο πρόεδρο της ψευδοβουλής Χακί Ατούν, τον παράνομο "Υπουργό Εξωτερικών" Τανέρ Ετκίν, ένα "διπλωμάτη" και τον εδώ "εκπρόσωπο" των Τ/Κ. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η συμμετοχή του Ραούφ Ντενκτάς. Οι Τ/Κ συμμετέχουν στην Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης με καθεστώς "παρατηρητή".

    Της συνόδου κορυφής θα προηγηθεί σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών. Από το συνέδριο θα εκδοθούν η "Διακήρυξη του Ισλαμαμπάτ" για το Ισλάμ και ψήφισμα που θα χαιρετίζει τα επιτεύγματα του Πακιστάν.

    Η φιλοξενούσα χώρα επιδιώκει να κερδίσει ισχυρή υποστήριξη για τις θέσεις της αναφορικά με το πρόβλημα του Κασμίρ.

    Στην Διάσκεψη συμμετέχουν 54 χώρες ως τακτικά μέλη, δύο χώρες με καθεστώς παρατηρητή και δύο κοινότητες με το ίδιο καθεστώς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ/ΓΠ)

    [03] Κλοπή ρολογιών

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπόθεση κλοπής ρολογιών μεγάλης χρηματικής αξίας, που επρόκειτο να εκτεθούν στην Κύπρο, εξετάζουν η κυπριακή αστυνομία και η Ιντερπολ.

    Την υπόθεση κατάγγειλε ο επιχειρηματίας Μιχαλάκης Μιχαηλίδης, εκπρόσωπος των ρολογιών SWATCH στην Κύπρο, ο οποίος ανέφερε πως κλάπηκαν από εμπορευματοκιβώτιο, που μεταφέρθηκε σφραγισμένο από το Λιμάνι Λεμεσού στη Λευκωσία, ρολόγια αξίας 90 χιλιάδων λιρών περίπου.

    Συνοκικά κλάπηκαν 16 χιλιάδες ρολόγια ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονταν και ρολόγια ειδικά κατασκευασμένα για προσωπικότητες όπως ο Πάπας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας οι σφραγίδες του εμπορευματοκιβωτίου ήταν άθικτες και πιστεύεται ότι η κλοπή έγινε εκτός Κύπρου.

    Τα ρολόγια στάληκαν από την Ελβετία στο λιμάνι της Λεμεσού μέσω Βενετίας. Επρόκειτο να παρουσιαστούν σε έκθεση στην Πύλη Αμμοχώστου, τα εγκαίνια της οποίας θα έκανε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή, αύριο το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Κυπριανού - Συναντήσεις στη Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εννέα Βρετανοί βουλευτές, πέντε Εργατικοί και τέσσερις Συντηρητικοί καθώς και ο Λόρδος Στάλαρντ διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους μέχρι την εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

    Η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, με τον οποίον οι Βρετανοί επίσημοι συναντήθηκαν χθες βράδυ στο Λονδίνο

    Ο κ. Κυπριανού τους ενημέρωσε από την πλευρά του για τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και τόνισε την ανάγκη συμπαράστασης προς στην Κύπρο, στην κρίσιμη αυτή περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Τόνισε ακόμη την ανάγκη για διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης.

    Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε εξάλλου χθες με τη Πρόεδρο του βρετανικού Κοινοβουλίου Μπέτι Μπούθροϊτ. Το βρετανικό Κοινοβούλιο διαλύεται αύριο λόγω της διεξαγωγής εκλογών.

    Στο μεταξύ σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής θα συναντηθεί με τον Βρετανό Ειδικό Αντιπρόσωπο για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] (K) Κλοπή SWATCH

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνολικά 1.637 ρολόγια SWATCH αξίας 200 χιλ. λιρών κλάπηκαν κατά τη μεταφορά τους από την Ιταλία προς την Κύπρο, όπου θα εκτίθονταν σε έκθεση στη Λευκωσία. Αυτό επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ, η κ. Νινώ Μιχαηλίδου, Γενική Διευθύντρια της εταιρείας Μ. Π. Μιχαηλίδης Λτδ, που αντιπροσωπεύει τα ρολόγια SWATCH στην Κύπρο. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, η κλοπή πρέπει να έγινε εκτός Κύπρου και πιθανότατα στην Ιταλία, αφού το εμπορευματοκιβώτιο που μετέφερε τα ρολόγια, έφθασε στη Λευκωσία "σφραγισμένο".

    Εγκαίνια της έκθεσης δε θα γίνουν, ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, αλλά η έκθεση θα πραγματοποιηθεί, αφού η ελβετική εταιρεία διατηρεί και δεύτερο "σετ" με τα ρολόγια - εκθέματα, το οποίο θα σταλεί στην Κύπρο.

    Καθόσον, όμως, τα ρολόγια θα φθάσουν με δυο διαφορετικές πτήσεις, η έκθεση θα λειτουργήσει μεν, από τις 10 π.μ. του ερχόμενου Σαββάτου με μέρος των εκθεμάτων, αλλά θα είναι ολοκληρωμένη, μόνο από το απόγευμα της ίδιας μέρας.

    Η έκθεση περιλάμβανε 1.638 ρολόγια, από τα οποία διέφυγε την κλοπή, μόνο ένα κι' αυτό πρέπει να έγινε "κατά λάθος", όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] Κούρδοι εξόριστοι βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνας τους, αλλά και να αναπτύξουν πιο έντονη δράση για να πλήξουν οικονομικά την Τουρκία και Τούρκους, οι οποίοι εμπλέκονται στις προσπάθειες καταστολής του αγώνα τους, παρουσιάστηκαν σήμερα δύο βουλευτές του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου και εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν (ΕΡΝΚ).

    Οι εξόριστοι βουλευτές, Τζόρτζ Αριο και Αλι Σατσίκ, βρίσκονται στην Κύπρο για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που οργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, στη μνήμη του άνανδρα δολοφονηθέντος Θεόφιλου Γεωργιάδη, το 1995.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν πιστεύουν στη στρατιωτική ή την ειρηνική επιλογή διεξαγωγής του αγώνα τους, ο κ. Αριο απάντησε ότι "δεν είμαστε ερωτευμένοι με τα όπλα, αλλά, μόνο με τον πολιτικό αγώνα δεν κερδίζοναι μάχες". Σημείωσε όμως ότι και ο πολιτικός αγώνας τους θα συνεχιστεί.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΕΡΝΚ, Αντάρ Σερκέτ, ανέφερε ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει τον πόλεμο κατά των Κούρδων, από φέτος την άνοιξη θα αναγκαστούν να διεξάγουν ένα "διαφορετικό πόλεμο", με ενέργειες μέσα στις τουρκικές πόλεις και επιθέσεις εναντίον οικονομικών και τουριστικών στόχων. Πρόσθεσε ότι στόχος των Κούρδων θα είναι επίσης "φασιστικοί κύκλοι" και υποστηριχτές τους καθώς και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, ακόμη και δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι ευθύνονται για τη γενοκτονία των Κούρδων.

    Οπως είπε, "το τουρκικό κατεστημένο δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια" και υπενθύμισε ότι δύο φορές στο παρελθόν ο ηγέτης των Κούρδων, Αμπτουλάχ Οτσαλάν, είχε κηρύξει εκεχειρία.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν άτομα μέσα στην Τουρκία τα οποία υποστηρίζουν τους Κούρδους, ο κ. Σατσίκ ανέφερε ότι υπάρχουν "ορισμένες φωνές" του Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και διανοουμένων.

    Ο εξόριστος βουλευτής κ. Αριο, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι στα 13 χρόνια που διεξάγεται "ο βρόμικος πόλεμος του τουρκικού κράτους εναντίον του κουρδικού λαού, περισσότερα από τρεις χιλιάδες χωριά εκκενώθηκαν, δύο χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν ή είναι αγνοούμενα και τρεις χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να ζουν στην εξορία."

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζουν τους Κούρδους "τρομοκράτες", ο εξόριστος βουλευτής υπενθύμισε ότι ο ίδιος χαρακτηρισμός αποδιδόταν για πολλά χρόνια στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφατ, και στον ηγέτη των μαύρων της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

    "Ωστόσο, όταν ο Αραφατ βρέθηκε στο Λευκό Οίκο για υπογραφή της ειρηνικής συμφωνίας, πολλοί ηγέτες έκαναν σειρά για να φωτογραφηθούν μαζί του," πρόσθεσε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κίνημα για τον αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας είναι ιερό."

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κούρδος εξόριστος βουλευτής ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν ζήτησαν επίσημη αναγνώριση του Κοινοβουλίου τους, γιατί, εξήγησε, "δε θέλουμε αυτό να γίνει από μεμονωμένες χώρες, αλλά από πολλές χώρες μαζί. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι το γεγονός πως από τις έξι συνελεύσεις που πραγματοποίησε μέχρι σήμερα σε ξένες χώρες το εξόριστο κοινοβούλιο των Κούρδων, οι τρεις πραγματοποιήθηκαν σε κτίρια κοινοβουλίων, αποτελεί ένδειξη ότι θα αναγνωριστεί.

    Το εξόριστο κουρδικού Κοινοβούλιο, το οποίο συστάθηκε πριν από δύο χρόνια με έδρα τις Βρυξέλλες, έχει 69 μέλη, από τα οποία τα τέσσερα είναι Ασσύριοι, οι οποίοι επίσης ζουν στην Τουρκία αλλά έχουν κι αυτοί υποστεί καταδιωγμό από το 1915.

    Ο κ. Αριο παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι οι Κούρδοι θα κερδίσουν τον αγώνα τους και χαρακτήρισε τη σύσταση του Κοινοβουλίου ως μία από τις προσπάθειες καθιέρωσης των θεσμών τους. Πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ανάπτυξης του επιπέδου των διεθνών επαφών τους και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ιδρύθηκε επιτροπή βουλευτών από χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού.

    "Από την ημέρα που άρχισε ο αγώνας μας, πριν 13 χρόνια, η Τουρκία έχει αλλάξει τρεις προέδρους, τέσσερις αρχηγούς στρατού και επτά κυβερνήσεις και ο καθένας ισχυρίζεται ότι έχει τελειώσει ο αγώνας τον Κούρδων, αλλά το βλέπουμε κάθε χρόνο να ενδυναμώνεται και τους Κούρδους να κερδίζουν νέες μάχες," συμπλήρωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι έχουν σχεδόν καταστήλει την εξέγερση των Κούρδων, ο κ. Αριο απάντησε ότι η Αγκυρα πάντοτε δίνει ψευδείς εικόνες και αριθμούς όσον αφορά στις απώλειες και τον αγώνα τους, και χαρακτήρισε τη στάση της αυτή "ψυχολογικό πόλεμο".

    Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, οι Κούρδοι εξόριστοι βουλευτές συναντήθηκαν με όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου, κοινοβουλευτικά και μη, σε μια προσπάθεια ενημέρωσής τους για το εξόριστο κοινοβούλιο και συζήτηση τρόπων μελλοντικής συνεργασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Εκδηλώσεις μνήμης Θεόφιλου Γεωργιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του άνανδρα δολοφονηθέντος από Τούρκους πράκτορες, Προέδρου της Κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, Θεόφιλου Γεωργιάδη, οργανώνουν αυτές τις ημέρες η Επιτροπή καθώς και Δήμοι, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία του.

    Απόψε η Επιτροπή, σε συνεργασία με το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν (ΕΡΝΚ), οργανώνουν εκδήλωση τιμής για το Θεόφιλο Γεωργιάδη, αλλά και για να τιμηθεί το νέο έτος των Κούρδων, "Νεβρόζ", στην αίθουσα της ΠΑΣΥΔΥ, στη Λευκωσία.

    Κατά την εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, της Επιτροπής και του ΕΡΝΚ, και θα μιλήσει ο βουλευτής του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου, Ζουμπέιρ Αϊνταρ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Κούρδο καλλιτέχνη Ντιγιάρ και παραδοσιακό κουρδικό συγκρότημα.

    Θα προηγηθεί, σήμερα το απόγευμα, τρισάγιο στον τάφο του Θεόφιλου Γεωργιάδη, ο οποίος είχε δολοφονηθεί έξω από το σπίτι του.

    Αύριο βράδυ, ο Δήμος Λευκάρων οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Γεωργιάδη και στον αγώνα για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν και της Κύπρου, με ομιλητή τον Πρόεδρο του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη.

    Την Τετάρτη, 26 Μαρτίου, η επαρχιακή επιτροπή Λάρνακας της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, οργανώνει πολιτικό μνημόσυνο σε ξενοδοχείο της πόλης, στο οποίο θα μιλήσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, με θέμα "Η θυσία του Θεόφιλου Γεωργιάδη και τα εθνικά προβλήματα του Ελληνισμού".

    Εξάλλου, με πρωτοβουλία των Δημαρχείων Στροβόλου, Λακατάμειας και Εγκωμης, οργανώνεται κοινή εκδήλωση μνήμης την Πέμπτη, 27 Μαρτίου, στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, Λάκης Πίγγουρας, και θα ακολουθήσουν τραγούδια από τις χορωδίες των Δήμων Εγκωμης και Λακατάμειας και συναυλία με τον Κώστα Καμένο.

    Μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν δύο βουλευτές του εξόριστου Κοινοβουλίου των Κούρδων, ο κ. Πίγγουρας ανέφερε ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί έρανος στη Λευκωσία, για στήριξη του αγώνα των Κούρδων.

    Ο κ. Πίγγουρας σημείωσε επίσης ότι η βοήθεια που προσφέρει η Κύπρος στον αγώνα των Κούρδων είναι υποδιέστερη αυτής που προσφέρουν άλλες χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Νίκος Αναστασιάδης - υποψηφιότητα (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο την ενότητα, ανασυγκρότηση και λειτουργία του κόμματος, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης, εξήγγειλε σήμερα την υποψηφιότητά του για τη θέση του Προέδρου του κόμματος.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν έχει πρόθεση να ανακαλέσει την υποψηφιότητά του, ούτε αυτή είναι υπό αίρεση, αν αποφασίσει ο παραιτηθείς Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης να ανακαλέσει τη δική του απόφαση.

    Σε ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η διαπίστωση της οριστικής απόφασης του κ. Μάτση να μην επαναδιεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, τον οδήγησε ύστερα από σοβαρό προβληματισμό και εκτεταμένες διαβουλεύσεις, στην "απόφαση να ζητήσω την ψήφο εμπιστοσύνης των μελών του ΔΗΣΥ, προκειμένου να ηγηθώ της παράταξης για την επόμενη διετή θητεία".

    Εξήγγειλε δε προγραμματισμό με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό της σκέψης και των ιδεών, την ανασυγκρότηση της οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος, τη δημιουργία ένος νέου κλίματος συναδέλφωσης και συνεργασίας.

    Πριν από την εξαγγελία, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι ευθαρσώς αισθάνεται την ανάγκη προ κάθε άλλου, να απολογηθεί δημόσια προς τον κ. Μάτση γιατί "εκ κακής εκτιμήσεως απέδωσα την πρόθεσή του να παραιτηθεί σαν θέμα τακτικής, με τον περί 'θεάτρου' χαρακτηρισμό". Απαντώντας σε ερωτήσεις, επεσήμανε ότι ο ίδιος ουδέποτε υπήρξε αφορμή ή η πέτρα του σκανδάλου για διαίρεση του κόμματος.

    (ΣΣ: Θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση)

    [09] (Κ) Τρίδυμα από μητέρα με μεσογειακή αναιμία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1997 (ΚΥΠΕ Αννα Ζεμπύλα - Καλλή)

    Γυναίκα με μεσογειακή αναιμία γέννησε σήμερα το πρωί τρίδυμα στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας, ύστερα από ορμονική θεραπεία. Πρόκειται για μοναδική περίπτωση στον κόσμο.

    Η Ξένια Νικολάου - Ιωάννου, 28 χρονών, από τη Λεμεσό, μεταφέρθηκε πριν από πέντε ημέρες στο Μακάρειο Νοσοκομείο με τρίδυμη εγκυμοσύνη και παρουσίαζε προεκλαμψία σοβαράς μορφής και η κατάστασή της κρίθηκε κρίσιμη.

    Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της Ξένιας, ο θεράπων γιατρός της, Διευθυντής της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Μακαρείου Νοσοκομείου Γαβριήλ Καλακουτής, διέκοψε την εγκυμοσύνη της και γεννήθηκαν με καισαρική τομή δύο κοριτσάκια και ένα αγοράκι.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καλακουτής, τα τρίδυμα είναι μόλις 29 εβδομάδων (περίπου 7 μηνών) και ζυγίζουν γύρω στα 1000 γραμμάρια το καθένα, με εξαίρεση το αγοράκι, που το βάρος του φτάνει μόνο τα 700 γραμμάρια. Τα τρίδυμα παρακολουθούνται στη Νεογνολογική Μονάδα του Μακάρειου Νοσοκομείου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μοναδική παγκόσμια περίπτωση που γυναίκα με μεσογειακή αναιμία φέρνει στον κόσμο τρίδυμα.

    Ο πατέρας των τριδύμων Γιάννος Ιωάννου, ο οποίος δεν είναι φορέας του στίγματος της μεσογειακής αναιμίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γεγονός και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.89 (+0.09)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.91 (+0.21)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     67.54 (+2.02)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.53 (-0.22)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  82.61 (-0.28)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.13 (-0.45)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53.43 (-0.60)
        Αλλες Εταιρείες                         56.19 (+0.36)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 765665.418
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΧ)

    [11] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - υποψηφιότητα (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε "ανένδοτο αγώνα ενότητας και ανασυγκρότησης" του ΔΗΣΥ κάλεσε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, τους αξιωματούχους και τα στελέχη του κόμματος.

    Εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά του για τη θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης εξήγγειλε πρακτικά μέτρα που αφορούν στην ενότητα, ανασυγκρότηση και λειτουργία του κόμματος.

    Παράλληλα, δήλωσε ότι σύντομα θα εκθέσει τους δικούς του πολιτικούς σχεδιασμούς και σκέψεις αλλά και την εξαγγελία μιας σειράς συμβούλων και συνεργατών που θα περιβάλλουν τον Πρόεδρο και την εκλελεγμένη ηγεσία του κόμματος.

    Πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, ο κ. Αναστασιάδης παραδέχθηκε και απολογήθηκε δημόσια γιατί, όπως είπε, εκ κακής εκτιμήσεως, απέδωσε την πρόθεση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση να παραιτηθεί σαν θέμα τακτικής, με τον περί "θεάτρου" χαρακτηρισμό.

    Αναφορικά με το θέμα της ενότητας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα ήταν "υπερβολή αν η σημερινή κρίση αφήνετο να νοηθεί πως οδηγεί το κόμμα σε διάσπαση, όμως θα ήταν και πλάνη να παραγνωρίζοντο οι καθ'όλα αρνητικές επιδράσεις".

    Προς ανατροπή των αρνητικών επιπτώσεων στο κόμμα αλλά και επαναφοράς της ενότητας, πρότεινε, ανάμεσα σ'άλλα, την οριστική διαγραφή κάθε διχαστικού διαχωρισμού σε προεδρικούς και κομματικούς, λήθη στα λάθη ή τις παραλείψεις, συστράτευση του συνόλου των στελεχών και επάνοδος όσων έχουν αδρανοποιηθεί, απομακρυνθεί ή περιθωριοποιηθεί, αυστηρή προσήλωση στις διατάξεις του καταστατικού, ενιαίο προς τα έξω λόγο και φραγμό στις κατ'ιδίαν ή δημόσιες δηλώσεις ή αντεκκλήσεις που πλήττουν την αξιοπιστία του κόμματος ή της κυβέρνησης και που υποσκάπτουν τη συνοχή των οπαδών.

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι "επιβάλλεται να διαγράψουμε τα ελάχιστα που μας επίκραναν και να υπογραμμίσουμε τα μέγιστα που μας ενώνουν. Είναι η ώρα να αντιληφθούμε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, πως δεν είναι η αντιπολίτευση που πλήττεται με όσα τεκτένονται στο κόμμα" αλλά ο οπαδοί του.

    Επίσης, για εύρυθμη λειτουργία του κόμματος, είπε, απαιτείται η πιστή εφαρμογή των διατάξεων του καταστατικού.

    Αναφορικά με τη συγκρότηση και λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε το ρόλο του κόμματος ως "ρυθμιστή της πολιτικής ζωής του τόπου". Αφού εξήρε το χαρακτήρα του Γλαύκου Κληρίδη, ιδρυτή του κόμματος, που η μακρόχρονη πολιτική του πορεία οδήγησαν το κόμμα από την απομόνωση στην εξουσία, τόνισε ότι επιβάλλεται η στήριξη και υπαγορεύεται η υποστήριξή του για επανεκλογή του στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

    Τονίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε αυτοσκοπό του εκάστοτε μελλοντικού προέδρου του κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι πίστη του είναι πως η "μετά Κληρίδη περίοδος θα πρέπει να διακρίνεται από το ρόλο που ο ΔΗΣΥ θα διαδραματίζει στην πολιτική ζωή του τόπου, προσφέροντας τις λύσεις εξουσίας και από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με ψηλό βαθμό εκλεξιμότητας, έστω και αν δεν προεδρεύουν του κόμματος."

    Ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε τη διεύρυνση του Πολιτικού Γραφείου με τους εκάστοτε προερχόμενους από το ΔΗΣΥ υπουργούς, τον υφυπουργό, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και το διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου. Τόνισε ότι σε περιόδους αντιπολίτευσης θα συμμετέχουν τα μέλη της "σκιώδους κυβέρνησης".

    Πρότεινε επίσης μια "τολμηρή", όπως την αποκάλεσε, πολιτική διεύρυνση και ενδυνάμωση των συλλογικών του οργάνων. Σημειώνεται η σύσταση συμβουλευτικού σώματος με συμβούλους για διάφορα θέματα, όπως το Κυπριακό, θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ευρωπαϊκής Ενωσης, οικονομίας, και άλλα, η ολομέλεια του οποίου θα συνέρχεται μια φορά το μήνα.

    Αναφορικά για την κοινοβουλευτική ομάδα, θα πρέπει να συναντάται μία φορά το μήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία των υπουργών για πληρέστερη αλληλοενημέρωση και συζήτηση, πέραν του εθνικού.

    Για την οικονομική διαχείριση, στόχος είπε είναι η αυστηρή τήρηση των διατάξεων του καταστατικού αλλά και η διασφάλιση της εσωτερικής διαφάνειας των δαπανών.

    Αναφορικά με τον τομέα των διεθνών σχέσεων του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επιβάλλεται προγραμματισμός και συνέπεια στις διεθνείς υποχρεώσεις του κόμματος ενώ επιβάλλεται ο διορισμός αντιπροσώπου του ΔΗΣΥ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, διορισμός ή εξασφάλιση υπηρεσιών διπλωμάτη στη θέση του αποβιώσαντος Κώστα Παπαδήμα σαν Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και τακτική ενημέρωση του Πολιτικού Γραφείου.

    Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν ισχυρίζεται ότι όσα εξαγγέλει αποτελούν εξαντλητική αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΔΗΣΥ αλλά η αποφασιστικότητά του να εργασθεί σκληρά με πνεύμα σεβασμού, συναίνεσης, σεβασμού και συναντίληψης "αποτελούν εγέγγυο για ένα καλύτερο αύριο".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι από μέρες εξήγγειλε ότι θα καλούσε διάσκεψη Τύπου για να εκφράσει προθέσεις, αν και εφόσον ο κ. Μάτσης δεν ανακαλούσε την απόφασή του. "Δεν υπάρχει θέμα στους πολιτικούς να αποφασίζουν σήμερα και να θέτουν προθεσμίες για ανάκληση των αποφάσεών τους έτσι που κάποιοι ή να τους περιμένουν ή να θεωρείται απρέπεια αν δεν τους περιμένουν".

    Είπε ότι η εξαγγελία της υποψηφιότητάς του "είναι ακριβώς την ώρα που επιβάλλεται και πρέπει, έτσι που να γίνει σωστή δουλειά και για την ενότητα, και για την ανασυγκρότηση του κόμματος που είναι και τα δύο απαραίτητα αυτή την ώρα για το κόμμα".

    Σε ερώτηση αν θα ανακαλέσει την υποψηφιότητά του αν ο Γιαννάκης Μάτσης αποφασίσει να παραμείνει στο κόμμα, ο κ. Αναστασιάδης είπε:

    "Είμαι εκ των πολιτικών που πρωτού εξαγγείλουν μια απόφαση προβληματίζονται σοβαρά, διαβουλεύονται με συνεργάτες σοβαρότερα και εφόσον αποφασίσουν δεν ανακαλούν την απόφασή τους. Η εξαγγελία της υποψηφιότητάς μου, ούτε ανακλητή, ούτε είναι υπό την αίρεση οποιουδήποτε άλλου συνεργάτη και συναγωνιστού."

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος, Χρίστου Πουργουρίδη ότι εκτίμησή του είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν θα μπορέσει να είναι η δύναμη εκείνη που θα κατορθώσει να επαναφέρει την ενότητα στο κόμμα, το οποίο έχει διασπαστεί, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο κ. Πουργουρίδης θα ήταν απόλυτα δίκαιο εάν ήταν εκείνος ο οποίος προκαλούσε την κρίση στο κόμμα.

    Υπάρχει, είπε, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ένα βαθύ ρήγμα στο κόμμα. "Δεν νομίζω να είμαι εγώ που δημιούργησα ούτε αυτό το κλίμα, ούτε αυτήν την κρίση", είπε. "Δεν υπήρξα ποτέ, μα ποτέ μέχρι σήμερα, από την ίδρυση του κόμματος, αφορμή ή πέτρα σκανδάλου για διαίρεση", τόνισε.

    Σε ερώτηση αν ανάμεσα στα στελέχη που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κόμμα για να αξιοποιηθούν οι ικανότητές τους θα είναι και ο κ. Μάτσης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα ήταν αδιανόητο ένας πρόεδρος του κόμματος να παραγνωρίζει έναν καταξιωμένο ηγέτη, ο οποίος για 20 χρόνια έχει προσφέρει στο κόμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ, ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 20 March 1997 - 14:07:54 UTC