Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-03-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΕ - Ψήφισμα για την Κύπρο
  • [02] Κύπρος - Ρωσία 1 - 1
  • [03] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

  • [01] (Κ) ΣΑΕ - Ψήφισμα για την Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,30/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ψήφισμα για την Κύπρο εγκρίθηκε ομόφωνα σε πανομογενειακή συγκέντρωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Τορόντο του Καναδά.

    Στη συγκέντρωση παρέστησαν διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς, ο περιφερειακός Πρόεδρος Αμερικής κ. Τομαράς και εκπρόσωποι της Καναδικής Ομογένειας.

    Στο ψήφισμα ζητείται η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και η προώθηση εντονότερων ενεργειών εκ μέρους των κυβερνήσεων των μεγάλων χωρών για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η διακομματική αντιπροσωπεία και η ηγεσία του ΣΑΕ πραγματοποιούν περιοδεία σε πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά και έρχονται σε επαφή με την Ομογένεια για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου προγράμματος δράσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Κύπρος - Ρωσία 1 - 1

    Λευκωσία,Κύπρος,30/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Θρίαμβος" χαρακτηρίζεται η ισοπαλία 1 - 1 που έφερε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Κύπρου επί της πανίσχυρης Ρωσίας.

    Ο αγώνας, που έγινε χθες το απόγευμα στο στάδιο Παραλιμνίου, ήταν για την προκριματιοκή φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998.

    Αντίθετα η ομάδα Ελπίδων της Κύπρου γνώρισε βαριά ήττα με 4 - 0 από την αντίστοιχη ομάδα της Ρωσίας.

    Ο αγώνας, που ήταν για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της ΟΥΕΦΑ, έγινε στο στάδιο της ΠΑΕΕΚ - Κερύνεια - Επιστροφή.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/03/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την άποψη ότι η Τουρκία προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις με σκοπό να θέσει και την ελεύθερη Κύπρο υπό τουρκική πολιτική κηδεμονία, μέσω μιας νόθας λύσης, εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εβομαδιαία εφημερίδα της Κύπρου "Τα Νέα", ο Ελληνας Υπουργός τονίζει ότι το αμυντικό δόγμα Κύπρου - Ελλάδας θα συνεχιστεί όσο υφίσταται η απειλή νέας τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει την αμυντική κάλυψη που έχει ανάγκη η Κύπρος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, αφού τονίζει ότι η ελληνική πλευρά έχει επιλέξει το δρόμο της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνει ότι ύστερα από 23 χρόνια τουρκικής κατοχής και αδιαλλαξίας στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, "η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα σοβαρό λόγο να πιστεύει ότι η Αγκυρα θα μεταβάλει στάση."

    "Αντίθετα," προσθέτει, "έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Τουρκία προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με αποκλειστικό σκοπό όχι μόνο να κατοχυρώσει τα κατοχικά τετελεσμένα, αλλά, επιπλέον να θέσει οριστικά, μέσω μιας νόθας λύσης, και την ελεύθερη Κύπρο υπό τουρκική πολιτική κηδεμονία."

    Εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκει η Αγκυρα είναι να εντάξει συνολικά την Κύπρο στην τουρκική σφαίρα επιρροής, μια πολιτική η οποία, όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει τη βάση επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας τονίζει ακόμη ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές στους διεθνείς μεσολαβητές ότι κάθε πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού πρέπει να έχει στόχο την άρση των κατοχικών τετελεσμένων.

    "Οσο συνεχίζεται η τουρκική αδιαλλαξία, οι στενές σχέσεις ασφάλειας Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας θα ενισχύονται ως αντιστάθμισμα της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο απέναντι στην τουρκική στρατιωτική υπεροπλία," πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Τόνισε επίσης ότι "όσο υφίσταται τουρκική κατοχή, το Κυπριακό θα αποτελεί πάντοτε ένα μεγάλο διεθνές πρόβλημα και η επίλυσή του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ θα αποτελέσει την καθοριστική προϋπόθεση για την όποια διαδικασία ομαλοποίησης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων."

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο Ελληνας Υπουργός είπε ότι "η απουσία λύσης δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο στην Κυπριακή Δημοκρατία παρά να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα ενίσχυσης της άμυνάς της και στην Ελλάδα να στηρίξει αυτή την προσπάθειά της."

    Στη συνέντευξή του στα "Νέα", ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίζει ότι το Δόγμα αποσκοπεί στην επίτευξη της αμυντικής επάρκειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι "η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει το πρόγραμμα και να παρέχει την αμυντική κάλυψη που έχει ανάγκη η Κύπρος στη δύσκολη αυτή περίοδο της τουρκικής κατοχής."

    Οσον αφορά στην πρόταση για μορατόριουμ πτήσεων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο, ο Ελληνας Υπουργός επανέλαβε ότι οι πτήσεις των ελληνικών μαχητικών είναι νόμιμες, σ' αντίθεση με τις τουρκικές πτήσεις.

    Ομως δεν απέκλεισε την ευχέρεια που έχει η κυπριακή κυβέρνηση "να προβεί σε μονομερείς ενέργειες καλής θέλησης, στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού" και συμφώνησε με την προϋπόθεση που έθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη και απτή πρόοδος στις συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 31 March 1997 - 5:57:26 UTC