Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Φεϊσέλ
  • [02] Μιχαηλίδης - Ρουμανία
  • [03] Κασουλίδης - Συνομιλίες εκ του σύνεγγυς
  • [04] Παραβιάσεις - Τουρκικά μαχητικά
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] (Κ) Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα συναντηθεί με το Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, στις 9 Απριλίου, στη Γενεύη.

    Ταυτόχρονα ανέφερε ότι ενημερώνει τη Γραμματεία του ΟΗΕ για την πορεία των εκ του σύνεγγυς επαφών του και θα προβεί σε ενημέρωση και πάλιν πριν από τη συνάντηση του κ. Αννάν με το Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις ύστερα από 90λεπτη περίπου συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι θα παραστεί και ο ίδιος στη συνάντηση Αννάν - Ντενκτάς.

    Ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν οι απευθείας συνομιλίες θα αρχίσουν τον Ιούλιο, όπως είχε γράψει η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις".

    "Στοχεύουμε (να αρχίσουν διαπραγματεύσεις) στα μέσα του χρόνου, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη ημερομηνία," ανέφερε συγκεκριμένα.

    Σε ερώτηση εάν υποβάλλει εκθέσεις στο Γ.Γ. για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλίων, καθώς και κάποιες δικές του εισηγήσεις, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε "φυσικά και ενημερώνω τη Νέα Υόρκη για το τι γίνεται και θα το κάνω ξανά πριν από τη συνάντηση της 9ης Απριλίου."

    Ωστόσο, ο κ. Φεϊσέλ ξεκαθάρισε ότι "με τη λέξη 'έκθεση' φαίνεται σάμπως και είναι κάτι σε χαρτί, ενώ δεν είναι," προφανώς ενοοώντας ότι η έκθεσή του δεν είναι επίσημη.

    Οπως εξήγησε "είναι απλώς πληροφορίες για το τι γίνεται εδώ και εκτίμηση για τον τρόπο που προχωρούν τα πράγματα."

    Κληθείς να εκτιμήσει την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Φεϊσέλ περιορίστηκε να αναφέρει ότι "είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσει κανείς."

    Λόγω της δέσμευσης για αποφυγή δηλώσεων για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. ανέφερε μόνο ότι κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη συνεχίσθηκε "η συζήτησή μας και θα συναντηθούμε ξανά την Παρασκευή." Αύριο θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις χειρονομίες καλής θέλησης, ο κ. Φεϊσέλ επανέλαβε ότι "συζητούνται συγκεκριμένα θέματα."

    "Εχουμε εμείς κάποιες ιδέες, έχουν ιδέες και οι δύο ηγέτες και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε ιδέες που θα είναι αποδεκτές σε όλους," συμπλήρωσε, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τις συγκεκριμένες χειρονομίες που συζητούνται.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φεϊσέλ χαρακτήρισε "γενικά σχόλια" τις χθεσινές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είπε ότι θα αντιμετώπιζε θετικά επισκέψεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, ως "τουρίστες" και επισκέψεις ξένων τουριστών στα κατεχόμενα μέσω των παράνομων λιμανιών και αεροδρομίων του ψευδοκράτους.

    "Πρόκειται για γενικά σχόλια τα οποία αντικατοπτρίζουν τις γενικές του επιθυμίες," συμπλήρωσε ο κ. Φεϊσέλ. Παράλληλα, επανέλαβε ότι "και οι δύο πλευρές πρέπει να συνεισφέρουν με τρόπο ώστε να ικανοποιείται η άλλη πλευρά."

    Σε ερώτηση εάν πρόκειται να ανακοινωθούν χειρονομίες καλής θέλησης πριν από τη συνάντηση του Ντενκτάς με το Γ.Γ., ο κ. Φεϊσέλ απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

    Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία του στρατιωτικού διαλόγου, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι συνεχίζεται και παραδέχθηκε ότι "καθυστερεί" η επίτευξη συμφωνίας στο θέμα αυτό.

    Ομως τόνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες κι ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σύντομα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Μιχαηλίδης - Ρουμανία

    Λάρνακα,Κύπρος,02/04/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε σήμερα ότι "δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είναι δυνατόν να προχωρήσει η πορεία λύσης του Κυπριακού και να μην υπάρχει καλή θέληση να προωθήσουμε" το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

    Ο κ. Μιχαηλίδης μιλούσε σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για τη Ρουμανία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

    Ο ΥΠΕΞ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη μπορεί να αντικρύζουν συνδυασμένα όλα τα θέματα που απαρτίζουν το Κυπριακό, αλλά "το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα" και αποτελεί δείγμα της καλής θέλησης "για να αντιμετωπίσουμε το πολιτικό πρόβλημα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι "το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα" και ότι θα πρέπει να προωθηθεί το συντομότερο.

    Σημείωσε, εξάλλου, την καθυστέρηση που παρατηρείται λόγω του μη διορισμού του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους Αγνοούμενους και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "μπορεί τα Ηνωμένα Εθνη να αντικρύζουν όλα τα θέματα συνδυασμένα, αλλά εμείς δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είναι δυνατόν να προχωρήσει η πορεία της λύσης του Κυπριακού και να μην υπάρχει καλή θέληση να προωθήσουμε ένα ανθρωπιστικό θέμα".

    "Θα πρέπει", υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης, "να επιδειχθεί από την άλλη πλευρά καλή θέληση για προώθηση ενός ανθρωπιστικού θέματος". Επεσήμανε, όμως, ότι παραμένει το θέμα του διορισμού του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής, διότι η καλή θέληση θα φανεί όταν ξεκινήσει η Επιτροπή το έργο της, πρόσθεσε.

    Εκ του σύνεγγυς

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες δεν γίνονται με βάση τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι. Είναι," πρόσθεσε, "η γενικότερη προσπάθεια διερεύνησης των θέσεων των δύο πλευρών πάνω στα κρίσιμα θέματα του Κυπριακού".

    Ανέφερε ότι "δεν μιλούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά για κάποια μέτρα, κάποιες χειρονομίες δημιουργίας καλύτερου κλίματος. Αυτό είναι όλο".

    Επαφές στη Ρουμανία

    Στη Ρουμανία, όπου μεταβαίνει ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, ο κ. Μιχαηλίδης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του και τον Υπουργό Εμπορίου.

    Ο κ. Μιχαηλίδης υπενθύμισε ότι ο Ρουμάνος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε πέρσι την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπεγράφη πρωτόκολλο πολιτικής συνεργασίας.

    "Συνεργαζόμαστε", είπε, "πολύ στενά στον πολιτικό τομέα" και τόνισε ότι η Ρουμανία "έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα μας και υποστηρίζει θερμά τις γενικότερες προσπάθειες για να τεθεί ένα τέρμα στην κυπριακή τραγωδία".

    Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι η Ρουμανία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σημείωσε τις στενές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες στον οικονομικό τομέα, αφού "πάρα πολλοί Κύπριοι επιχειρηματίες έχουν στενές εμπορικές σχέσεις με τη Ρουμανία, ενώ άλλοι έχουν επενδύσει σ' αυτήν".

    "Επομένως", κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης, "υπάρχουν σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν να είμαστε συνεχώς σε επαφή με τη χώρα αυτή, ώστε η συνεργασία αυτή να αναβαθμίζεται σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς".

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Κασουλίδης - Συνομιλίες εκ του σύνεγγυς

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες συζητείται η ουσία του Κυπριακού ενώ, ταυτόχρονα και παράλληλα, συζητείται και το θέμα των χειρονομιών καλής θέλησης.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι από τις δηλώσεις που έγιναν, από την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, προκύπτει ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι είναι "πρόωρο και επιπόλαιο" να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα αυτό.

    "Η ουσία του Κυπριακού συζητείται και το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων, τουλάχιστο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, αναλώνεται σε συζήτηση θεμάτων ουσίας. Ασφαλώς, ταυτόχρονα και παράλληλα, συζητείται και το θέμα των χειρονομιών καλής θέλησης", διευκρίνισε ο κ. Κασουλίδης.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι δεν είναι σωστό να εξάγει κανείς το συμπέρασμα ότι τελικά το μόνο που μένει είναι οι χειρονομίες καλής θέλησης διότι, όπως ανέφερε, "όσα συζητούνται για την ουσία είναι χρήσιμα".

    Ωστόσο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να μιλήσει για πρόοδο επί της ουσίας στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει την αξίωση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για ελεύθερη μετάβαση στα κατεχόμενα ξένων τουριστών, ο Εκπρόσωπος απέφυγε να προβεί σε σχόλια γιατί, όπως ανέφερε, τέτοια θέματα πιθανό να συζητηθούν στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Το θέμα των τουριστών, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, "εξαρτάται από την ουσία της λύσης του Κυπριακού".

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις ξένων διπλωματών καθώς και Ελλαδιτών και Κυπρίων αξιωματούχων ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα εισέλθει σε απευθείας συνομιλίες ό,τι και να γίνει, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι εκτιμήσεις στηρίζονται στην ελπίδα πως θα υπάρξει τέτοια κατάληξη, στις εκ του σύνεγγυς, που θα οδηγήσει σε απευθείας συνάντηση εντός του πρώτου εξαμήνου του 1997.

    Επανέλαβε δε ότι η ελπίδα αυτή στηρίζεται στην καλή θέληση της Ε/κ πλευράς όπως υπάρξουν αποτελέσματα.

    Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Ραούφ Ντενκτάς, ότι δήθεν η κυπριακή κυβέρνηση ψεύδεται όταν μιλά για επιστροφή των προσφύγων, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραβιάσει το μορατόριουμ των δηλώσεων, απαντώντας στον κατοχικό ηγέτη.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες, που δημοσιεύονται σήμερα, ότι πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η προώθηση των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν έχει εκφρασθεί από αμερικανικής πλευράς τοποθέτηση για τις προτεραιότητές της.

    Αναφορικά με άλλες πληροφορίες που φέρουν την κυβερνητική αστάθεια στην Τουρκία να μην επιτρέπει θετική εξέλιξη στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση στην Τουρκία, όμως δεν καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να γίνει κάτι στο Κυπριακό, δεδομένου και του αυξημένου ενδιαφέροντος των στρατιωτικών της χώρας αυτής στην εξωτερική πολιτική.

    Αναφορικά με την αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και "κάποτε λαμβάνει μηνύματα ότι τελικά θα υπάρξει εμπλοκή (των ΗΠΑ)".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [04] (K) Παραβιάσεις - Τουρκικά μαχητικά

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε νέες παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου, προέβησαν τις τελευταίες μέρες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

    Στις 27 Μαρτίου, ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου RF - 4, παραβίασε τον κυπριακό εναέριο χώρο και φωτογράφισε θέσεις της Εθνικής Φρουράς, ενώ τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, άλλα τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τύπου F - 4 (Φάντομ), παραβίασαν το πρωί και το απόγευμα τον κυπριακό εναέριο χώρο στις περιοχές του Πενταδακτύλου, της Μόρφου και της Κερύνειας, όπου προέβησαν σε εικονικές προσβολές στόχων.

    Σε άλλη περίπτωση, και συγκεκριμένα χθες, τέσσερα τουρκικά F - 4, προέβησαν σε παρόμοιες παραβιάσεις.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Αμυνας, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι κατοχικές δυνάμεις προγραμματίζουν, στις 20 Απριλίου, τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στα κατεχόμενα, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και απόβαση στρατευμάτων στον κατεχόμενο Κορμακίτη.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τα Ηνωμένα Εθνη, σχετικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.39 (-0.90)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   91.54 (-1.09)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     70.46 (-2.21)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 62.42 (-0.03)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.71 (-0.09)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.78 (-0.71)
        Εμπορικές Εταιρείες                     54.30 (-1.68)
        Αλλες Εταιρείες                         55.74 (-0.91)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 1490941.020
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 2 April 1997 - 13:29:47 UTC