Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα
  • [02] Χριστοδούλου - Χρηματιστήριο
  • [03] Στατιστική Εξωτερικού Εμπορίου 1996
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Βρετανική κυβέρνηση - αγνοούμενοι
  • [06] Δηλώσεις Υπουργού Αμυνας

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με σκοπό να συμμετάσχει στη Διάκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μεσογειακών χωρών, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, αναχωρεί αύριο Σάββατο για την Αθήνα, συνοδευόμενος από κυπριακή αντιπροσωπεία.

    Στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων, Γιαννάκης Γεωργιάδης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής, Μάριος Καρογιάν.

    Η Διάσκεψη διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων στις 6 και 7 Απριλίου και σ'αυτήν αναμένεται να λάβουν μέρος, όλα τα Εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Μεσογείου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [02] Χριστοδούλου - Χρηματιστήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δυο νέα κίνητρα για ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη λειτουργία του, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στα πιο πάνω "κίνητρα", διευκρινίζοντας πως το πρώτο είναι η "ευθυγράμμιση του ορισμού της δημόσιας εταιρείας στον Περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο, με τον αντίστοιχο ορισμό εταιρείας που έχει τίτλους της, εισηγμένους στο ΧΑΚ.

    Το δεύτερο κίνητρο, είπε, είναι η "μείωση του εταιρικού φόρου κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, για νέες εταιρείες που θα εισάξουν τίτλους στο Χρηματιστήριο, μέσα σε τακτά χρονικά περιθώρια".

    Εξάλλου, ο Υπουργός ανακοίνωσε πως αυτό το μήνα η κυβέρνηση προγραμματίζει την εισαγωγή στο ΧΑΚ της πρώτης έκδοσης χρεωγράφων ανάπτυξης, τα οποία θα διατεθούν με το σύστημα της δημοπρασίας.

    Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να "παράσχει στο Χρηματιστήριο κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη, ώστε ο πολυσήμαντος αυτός θεσμός να διαδραματίσει αποτελεσματικά το ρόλο του στα οικονομικά μας πράγματα, και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και εδραίωση της Κύπρου, ως περιφερειακού χρηματοοικονομικού και επιχειρηματικού κέντρου".

    Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία του Χρηματιστηρίου για υγιή και σταθερή οικονομία και ανέφερε πως το ΧΑΚ "έχει ήδη πετύχει αξιόλογα αποτελέσματα και οι προοπτικές για την μελλοντική του πορεία, παρουσιάζονται ευοίωνες".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός ανέφερε πως έχει ήδη υποβληθεί εισήγηση ώστε να επιτρέπεται στις υπεράκτιες εταιρείες να επενδύουν στο Χρηματιστήριο, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για αποκρατικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και εισαγωγή μετοχών των εν λόγω οργανισμών στο Χρηματιστήριο.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΧΑΚ, Ντίνος Παπαδόπουλος, ανέφερε πως το 1996 αντλήθηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου, κεφάλαια ύψους 87 εκ. Λιρών, τόσο από τις εκδόσεις αξιών τριών νέων εταιρειών - επενδυτικών οργανισμών, που εισήξαν αξίες τους - όσο και από αριθμό νέων εκδόσεων αξιών τίτλων.

    Η συνολική χρηματιστηριακή αξία της αγοράς, συνέχισε, κυμάνθηκε στο 1,1 δις λίρες, ενώ ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών του 1996, ανήλθε στις 669 χιλ. λίρες και το αντίστοιχο ποσό για τους τρεις πρώτους μήνες του 1997, ήταν 782 χιλ. λίρες.

    Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε αυτό τον όγκο συναλλαγών ως "ψηλό", σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς.

    Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου ανέφερε πως "τροχιοδρομούνται οι διαδικασίες ανέγερσης του ιδιόκτητου κτιρίου του ΧΑΚ στην περιοχή ΡΙΚ στην Αγλαντζιά, σε κρατική γη που παραχώρησε η κυβέρνηση", διευκρινίζοντας πως έχει ήδη ζητηθεί υποβολή δηλώσεων ενδιαφέροντος από αρχιτέκτονες.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτή την περίοδο, υπάρχει νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία που θα εξαλείφει δυσλειτουργίες που έχουν επισημανθεί, ενώ άλλο νομοσχέδιο που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής, θα ρυθμίζει τα θέματα κατοχής, χρήσης και διαβίβασης εμπιστευτικών πληροφοριών, εθυγραμμίζοντας το νομικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου, με εκείνα των ανεπτυγμένων κεφαλαιαγορών.

    Επίσης, πρόσθεσε, υπογράφηκαν τα σχετικά συμβόλαια με ξένη εταιρεία, για "ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρους μηχανογράφησης του Χρηματιστηρίου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1998".

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως προχωρεί η εφαρμογή του προγράμματος προώθησης και επικοινωνίας του ΧΑΚ και ανακοίνωσε πως αυτό διοργανώνει στις 9 Μαϊου, μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα, για παρουσίαση της χρηματιστηριακής μας αγοράς σε Ελλαδίτες επενδυτές, ενώ πιθανό να διοργανωθούν παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλες χώρες.

    Εξάλλου, συνέχισε, επιδιώκεται εντονότερη συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ εξετάζεται και σύνδεση με το ίδιο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [03] Στατιστική Εξωτερικού Εμπορίου 1996

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αύξηση σε γενικό επίπεδο παρουσιάζουν τόσο οι συνολικές εισαγωγές όσο και οι συνολικές εξαγωγές αγαθών του κυπριακού εμπορίου κατά το έτος 1996, σε σύγκριση με το 1995.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν το 1996 κατά 11,2% και έφτασαν στο 1 εκ. 857,5 χιλιάδες λίρες, ενώ οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,8% φτάνοντας στα 649 εκ. λίρες.

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 8,4% και έφτασε το 1 εκ. 208,5 χιλιάδες λίρες, ενώ σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, οι εισαγωγές για επιτόπια κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 9,2% και έφτασαν στο 1 εκ. 465,2 χιλιάδες λίρες.

    Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ενωση προμήθευσε την Κύπρο με εμπορεύματα αξίας 902,2 εκ. λιρών, ποσοστό 48,6% των συνολικών εισαγωγών σε σύγκριση με 51,7% κατά το 1995.

    Οι χώρες της ΕΕ, απορρόφησαν κατά το 1996 το 57,2% των κυπριακών εγχώριων εξαγωγών, δηλαδή 126,6 εκ. λίρες και ακολούθησαν οι αραβικές χώρες με ποσοστό 19,8% ή 43,8 εκ. λίρες. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το '95 ήταν 60,8% για την ΕΕ και 18% για τις αραβικές χώρες.

    Σημειώνεται ότι, τα βιομηχανικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής που εξάχθηκαν (εξαιρουμένων των προμηθειών σε πλοία και αεροπλάνα) κατά το '96 αποτέλεσαν το 75,6% του συνόλου ενώ το 1995 αποτέλεσαν το 70,7% του συνόλου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.44 (+0.25)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   90.60 (-0.49)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     70.36 (+0.67)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61.76 (+0.18)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83.44 (+3.51)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.12 (+1.58)
        Εμπορικές Εταιρείες                     53.59 (-1.00)
        Αλλες Εταιρείες                         56.80 (+0.78)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛΚ 790502.540
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)

    [05] Βρετανική κυβέρνηση - αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη σημασία της ανταπόκρισης των δύο πλευρών στην Κύπρο στα σημεία που έθεσε ο Γ.Γ του ΟΗΕ στις επιστολές που απέστειλε σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων, τονίζει με απαντητική επιστολή της η βρετανική κυβέρνηση προς την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας.

    Στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιώργο Χριστοφίδη, αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, ο Ιδιαίτερος Γραμματέας του Βρετανού Πρωθυπουργού, Φίλιπ Μπάρτον, τονίζει πως η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, υποστηρίζει την άποψη ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοούμενους, παραμένει ο καλύτερος μηχανισμός για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Αναφέρει εξάλλου ότι, η αποτελεσματικότητα των εργασιών της Επιτροπής εξαρτάται από την πλήρη συνεργασία και των δύο πλευρών στην Κύπρο, και τονίζει ότι, η Επιτροπή αποτελεί το μοναδικό θεσμό μέσω του οποίου οι δύο πλευρές συναντώνται και συζητούν το θέμα των αγνοουμένων.

    Η επιστολή του κ. Μπάρτον αναφέρεται επίσης στην έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς να συμφωνήσουν πάνω σε συγκεκριμένα κριτήρια, ως ένδειξη της αποφασιστικότητάς τους για επίτευξη αποτελεσματικής προόδου στο θέμα.

    Τα κριτήρια αφορούν στον καθορισμό των κατηγοριών των φακέλων που θα υποβάλουν οι δύο πλευρές, τη σειρά με την οποία θα εξετασθούν οι φακέλοι, την προτεραιότητα που επιθυμούν να δώσουν στις κατηγορίες τα δύο μέρη και τη συλλογή μαρτυριών.

    Η επιστολή του Βρετανού αξιωματούχου αναφέρει ότι είναι σημαντικό όπως και οι δύο πλευρές ανταποκριθούν στα σημεία που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις επιστολές του, και όπως συνεχίσουν την εργασία που έχει ήδη επιτελεστεί από την Επιτροπή, υπό την επίβλεψη του πρώην Τρίτου Μέλους, Πρέσβη Πολ Βουρθ.

    Στο μεταξύ, η επιστολή που είχε αποστείλει ο κ. Χριστοφίδης προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό, αναφέρετο μεταξύ άλλων, σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Ιουλίου του 1996, η οποία θεωρεί ότι υπάρχει η εκτίμηση πως η τουρκική πλευρά ευθύνεται για την τύχη των ατόμων που φαίνεται ότι κρατούνταν από τους Τούρκους.

    Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τονίζει ότι υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, κάποιοι αγνοούμενοι θεάθηκαν στα χέρια των Τούρκων μετά την εισβολή, των οποίων η τύχη αγνοείται.

    Στην επιστολή, τονίζεται ο ρόλος της Βρετανίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και γίνεται έκκληση όπως η Βρετανία ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία, ούτως ώστε να συνεργαστεί με τα ΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, σε μια κοινή προσπάθεια για την συλλογή στοιχείων με απώτερο σκοπό τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Δηλώσεις Υπουργού Αμυνας

    Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα διεξαχθούν εντός του 1997 όπως έχουν προγραμματιστεί, καθώς επίσης και όλες οι ασκήσεις που προγραμματίζονται από την Εθνική Φρουρά, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, μετά από τελετή κατά την οποία τιμήθηκαν εθελοντές εθνοφρουροί αιμοδότες.

    Ο κ. Ηλιάδης έκανε σχετική δήλωση απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον οι νέες παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αποτελούν ένα τρόπο άσκησης πίεσης, από μέρος της τουρκικής πλευράς, με στόχο την αποδοχή του μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο.

    Ο Υπουργός Αμυνας, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, τόνισε ότι δεν πρόκειται η τουρκική πλευρά να μας πιέσει με τις παράνομες πτήσεις της ώστε να αποδεχτούμε την πρόταση για μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

    Εξήγησε ότι εάν η πλευρά μας αποδεχόταν αυτές τις πτήσεις τότε "θα εξισώνονταν οι παράνομες πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών με τις νόμιμες πτήσεις των ελληνικών, οι οποίες διεξάγονται με την άδεια της κυπριακής κυβέρνησης."

    Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε επίσης ότι η Εθνική Φρουρά συμμετέχει σε όσες συναντήσεις απαιτούνται από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ για τον στρατιωτικό διάλογο και είπε ότι η πλευρά μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επίτευξη προόδου.

    Σε ερώτηση γιατί η πλευρά μας προσέρχεται στο διάλογο, όταν η τουρκική πλευρά παραμένει αδιάλλακτη, ο κ. Ηλιάδης υπενθύμισε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

    Εχουμε συναντήσεις με τα Ηνωμένα Εθνη γιατί θέλουμε να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση της έντασης στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, κάτι που ζήτησαν τα Ηνωμένα Εθνη από την πλευρά μας, κατέληξε ο Υπουργός Αμυνας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 4 April 1997 - 18:47:21 UTC