Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας
  • [02] Κυπριανού - αναχώρηση - δηλώσεις
  • [03] Συνέντευξη Γκι ντε Βρι

  • [01] (Κ) Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο σεβασμός της αλήθειας και του δικαιώματος του πολίτη για αντικειμενική, ολοκληρωμένη κι έγκυρη πληροφόρηση είναι οι βασικές αρχές του κυπριακού Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, στον οποίο κατέληξαν χθες οι εμπλεκόμενοι φορείς, ύστερα από διαβουλεύσεις ενός και πλέον έτους.

    Οι συμβαλλόμενοι φορείς, δηλαδή η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών και τα ηλεκτρονικά Μέσα ενημέρωσης, το ημικρατικό ΡΙΚ κι οι ιδιωτικοί σταθμοί "Ο Λόγος", "Σίγμα", "ΑΝΤ1" Κύπρου, "Αστρα" και "Λουμιέρ", συμφώνησαν επίσης στη σύσταση ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας, που θα παρακολουθεί την πιστή εφαρμογή του Κώδικα.

    Πρόεδρός της διορίστηκε ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ανδρέας Μαυρομμάτης, ενώ τα μέλη της θα διοριστούν, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα, στις επόμενες λίγες μέρες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Κυπριανού - αναχώρηση - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,05/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναμένεται να προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε ότι για το θέμα του ανασχηματισμού αντάλλαξε απόψεις σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν υπάρχει τίποτα οριστικό, αφού για το θέμα αυτό θα αποφασίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι διάχυτο ότι κάτι μελετά ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος και προβληματίζεται για το θέμα του ανασχηματισμού.

    Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πρίν από την αναχώρησή του στην Αθήνα, χαρακτήρισε το θέμα "πολύ λεπτό" και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, λέγοντας ότι θα τους διαφωτίσει περισσότερο.

    Στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Βουλής θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μεσογειακών χωρών.

    Η Διάσκεψη διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, στις 6 και 7 Απριλίου, και σ' αυτήν αναμένεται να πάρουν μέρος όλα τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Μεσογείου.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης στη δική του υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 1998 η οποία, όπως είπε, είναι "δεδομένη". Σημείωσε ότι επιδίωξη του ΔΗΚΟ είναι η εξασφάλιση τέτοιας υποστήριξης, ώστε η εκλογή του να είναι δυνατή από τον πρώτο γύρο.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διαφώνησε με την άποψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ότι είναι προτιμότερο να μην υποστηριχθεί αρχηγός κόμματος, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δίνεται η εικόνα ότι κάποιος μπορεί να είναι Πρόεδρος κόμματος και να μην μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κυπριανού άφησε να νοηθεί ότι το ΔΗΚΟ κατέχει το προεκλογικό πρόγραμμα που επέδωσε το ΑΚΕΛ στην ΕΔΕΚ, αφού ανέφερε πως αυτό θα συζητηθεί στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματός του.

    Πρόσθεσε ότι με το ΑΚΕΛ έγιναν κάποιες επαφές και σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις με στόχο τη σύμπτωση απόψεων στο Κυπριακό.

    Παρόμοιου είδους διαβουλεύσεις, κατέληξε ο κ. Κυπριανού, θα γίνουν και με τα άλλα κόμματα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Συνέντευξη Γκι ντε Βρι

    Λευκωσία,Κύπρος,05/04/1997 (ΚΥΠΕ - Μενέλαος Χατζηκωστής)

    Για πρώτη φορά η Αγκυρα επιδεικνύει κάποια σημάδια ότι αναλογίζεται σοβαρά την πιθανότητα να βγει από το σκληρό της κέλυφος αναφορικά με το Κυπριακό.

    Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο αρχηγός της Ομάδας Ευρωπαίων Φιλελεύθερων, Δημοκρατικών και Μεταρρυθμιστικών Κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι ντε Βρι.

    Ο κ. ντε Βρι επεσήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο χάσμα, γεμάτο εμπόδια, μεταξύ της σκέψης και της πράξης.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Αγκυρα, απεκόμισε την εντύπωση ότι η πολιτική ιεραρχία εκεί σκέφτεται σοβαρά να προωθήσει το Κυπριακό.

    "Εχω επιστρέψει από την Αγκυρα με το αίσθημα ότι, σε μεγαλύτερο βαθμό από το παρελθόν, γίνεται σοβαρή σκέψη στην Αγκυρα. Σίγουρα, μεταξύ της σκέψης και της πράξης υπάρχει ακόμη διαφορά, αλλά τουλάχιστον δίδεται σοβαρή σημασία στις πιθανότητες προώθησης του Κυπριακού", παρατήρησε ο κ. ντε Βρι.

    Ομως, επεσήμανε, το κυριότερο εμπόδιο για λύση του Κυπριακού παραμένει η Αγκυρα, τονίζοντας την παρουσία 35.000 τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα, που αποτελεί, όπως είπε, χειροπιαστή ένδειξη της πραγματικότητας αυτής.

    "Το γεγονός ότι βρίσκονται ακόμη στο νησί είναι μία ένδειξη ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην Αγκυρα. Οποιες και να είναι οι αιτίες για την αρχική παρέμβαση, όπως και να ερμηνεύεται αυτή, έχουν εξαντλήσει τη φιλοξενία που τους προσφέρθηκε", είπε ο κ. ντε Βρι.

    Ο κ. ντε Βρι είπε, ακόμη, ότι έχει παρουσιαστεί μία πραγματική ευκαιρία με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), που θα αρχίσουν έξι μήνες μετά το τέλος των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η Κύπρος δεν πρέπει να θεωρήσει πως σίγουρα θα ενταχθεί στην ΕΕ αφότου αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

    Εξέφρασε, ακολούθως, την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει απορρίψει πολυάριθμες προσφορές από την ΕΕ για χρηματοδότηση δικοινοτικών έργων, που είχαν στόχο την οικοδόμηση αμοιβαίας καλής θέλησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Ο κ. ντε Βρι εξέφρασε απογοήτευση και για το γεγονός ότι αγνοήθηκαν τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που περιείχαν εισηγήσεις για τρόπους με τους οποίους θα επιτυγχάνετο μείωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Ηταν, ωστόσο, αισιόδοξος για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Ντενκτάς είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε απευθείας συνομιλίες γύρω στο Καλοκαίρι.

    Αναφερόμενος στον ισλαμικό φανταμενταλισμό, που σιγά-σιγά κερδίζει έδαφος στην Τουρκία, ο κ. ντε Βρι είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη καταβάλλουν έντονες προσπάθειες να τραβήξουν τη χώρα πιο κοντά στη Δύση, σημειώνοντας ότι ο φανταμενταλισμός είναι κάτι που ανησυχεί και τον τουρκικό στρατό τις τελευταίες εβδομάδες.

    "Εχω την εντύπωση", είπε ο κ. ντε Βρι, "πως ο στρατός στην Τουρκία ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι το κύμα του φανταμενταλισμού μπορεί να αυξηθεί μέσα σε μία ή δύο δεκαετίες", προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να επικεντρωθεί στο πρόβλημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις σχέσεις της με τη γειτονική Ελλάδα και το Κυπριακό, ώστε να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τη Δύση.

    Τέλος, ο κ. ντε Βρι είπε: "Εχει έρθει η ώρα για έναν αριθμό μέτρων καλής θέλησης. Σίγουρα, δεν υπάρχει αντικατάστατο για τις διαπραγματεύσεις, αλλά θα βοηθήσουν για να βελτιωθεί το κλίμα. Στην πολιτική, υπάρχει αξία στη διαδικασία και πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να δεσμεύσουμε όλες τις πλευρές σε μία διαδικασία που θα προκαλέσει μιαν τέτοιαν κινητικότητα, από την οποία δεν θα υπάρχει επιστροφή", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 5 April 1997 - 14:05:50 UTC