Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάσκεψη Μάλτας
  • [02] Νίκολας Μπερνς - Κυπριακό
  • [03] Δήλωση Κληρίδη - Ανασχηματισμός
  • [04] Ανασχηματισμός - δηλώσεις Κασουλίδη
  • [05] Ανασχηματισμός - Υπουργοί
  • [06] Ντίνος Μιχαηλίδης: Κυβέρνηση - ΔΗΚΟ
  • [07] Κλήρωση Κυπέλλου Κύπρου
  • [08] Βουλή - Γερμανοί Βουλευτές
  • [09] Αμερικανοί ειδικοί - Παρασκευαϊδειο

  • [01] Διάσκεψη Μάλτας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτίθενται να παρουσιάσουν στους ομόλογούς τους από τη Μεσόγειο, προσχέδιο για Χάρτα της ασφάλειας και κατάλογο με μέτρα για δημιουργία εμπιστοσύνης και ασφάλειας κατά τη διάρκεια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα, στις 15 και 16 Απριλίου, η οποία αποτελεί συνέχεια της Διάσκεψης της Βαρκελώνης το 1995.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα ηγηθεί της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, η Ενωση επιθυμεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στη συνεργασία των διαφόρων περιοχών της Μεσογείου και να αρχίσει να οικοδομεί οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών του Νότου, στη Μεσόγειο.

    Είπε επίσης ότι η Ενωση θα εισηγηθεί την εφαρμογή μιας πολιτικής με σκοπό την ενδυνάμωση της συνεργασίας και την ενσωμάτωση των περιοχών μέσω του ελεύθερου εμπορίου.

    Η ΕΕ, τόνισε ο εκπρόσωπος της προεδρίας, προσδίδει μεγάλη σημασία στη θέληση των Μεσογειακών χωρών να εφαρμόσουν την πολιτική αυτή έστω και εάν η Διακήρυξη της Βαρκελώνης δεν αποτελεί επίσημα δεσμευτικό έγγραφο αλλά έγγραφο εργασίας.

    Επιθυμούμε να δούμε σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στις νότιες περιοχές, εξήγησε, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωμεσογειακή πολιτική της ΕΕ θα βοηθήσει με θετικό τρόπο τις περιοχές της Μεσογείου, που είναι εστίες εντάσεως, όπως η Κύπρος, η Μέση Ανατολή, η Αλγερία, η Δυτική Σαχάρα και η ανατολική Τουρκία, όπου εξακολουθεί να υφίσταται το Κουρδικό.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Διάσκεψη της Βαλέτας θα πρέπει να δώσει έμφαση στη "θέληση και την επιθυμία των 27 εταίρων να δημιουργήσουν μια περιοχή όπου η ευημερία θα μοιράζεται μεταξύ όλων των λαών και θα προωθείται το ελεύθερο εμπόριο ώστε να βελτιωθεί το βιωτικό επίπεδο και να μειωθούν οι ανισότητες μέχρι το 2010."

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι λαοί της Μεσογείου θα πρέπει να ενθαρρυνθούν με ενεργό τρόπο ώστε να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που γίνονται στην Ενωση.

    Η ΕΕ αποφάσισε να διοχετεύσει 4,685 ECU για την περίοδο 1995 - 1999 από τον προϋπολογισμό της Ενωσης για τους εταίρους της στη Μεσόγειο.

    Οι 27 ΥΠΕΞ θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τρεις πτυχές της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο πάνω σε τακτική βάση, την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και τη σημασία της κοινωνικής, πολιτιστικής και ανθρώπινης διάστασης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Νίκολας Μπερνς - Κυπριακό

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,08/04/1997 (ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή)

    Την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην προώθηση λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νίκολας Μπέρνς. Ωστόσο, επεσήμανε ότι τίποτα το "θετικό" δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για πρόοδο από τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Κύπρο, και από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

    Μιλώντας σε ομάδα Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφων που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μπέρνς επεσήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ όπως και άλλες χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων προς μιαν ορθή προσπάθεια και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού.

    Σε παρατήρηση Τ/Κ δημοσιογράφου, ότι δήθεν ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα "εντυπωσιαστούν περισσότερο από τις πράξεις", προσθέτοντας ότι ο κ. Ντενκτάς "είχε πολλές ευκαιρίες να συναντηθεί με την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά σ' αυτό το στάδιο θέλουμε να το δούμε στην πράξη."

    Ο κ. Μπερνς αναφέρθηκε επίσης στην αγορά από την κυπριακή κυβέρνηση του αντιαεροπορικού συστήματος S - 300 και είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν ακύρωση της συμφωνίας.

    Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Βρετανών στο Κυπριακό ή θα αρχίσουν μια ξεχωριστή προσπάθεια, ο κ. Μπέρνς είπε ότι ένα από τα προβλήματα είναι ότι υπάρχουν πολλά άτομα που προσπαθούν να μεσολαβήσουν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα Ηνωμένα Εθνη, καθώς και τον πρωταρχικό ρόλο που θα πρέπει να έχουν τα ΗΕ στο θέμα αυτό".

    Σε ερώτηση αν η χώρα του θα επιδείξει πιο ενεργό συμμετοχή, ο κ. Μπέρνς είπε ότι "υπήρξαμε πάντα και θα συνεχίσουμε να είμαστε πολύ ενεργοί" και σημείωσε ότι ο Διευθυντής του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Κέρι Κάβανο, επισκέφθηκε αρκετές φορές την περιοχή και θα επιστρέψει σύντομα, όπως και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Δεν θέλησε, όμως, να ανακοινώσει ο,τιδήποτε.

    Υπενθύμισε επανειλημμένες δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπραϊτ, ότι φέτος ελπίζει πως θα υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό κι υπέδειξε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, είναι "πολύ ενεργός" προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σε ερώτηση Τ/Κ δημοσιογράφου αν αναμένει πρόοδο μετά από τη συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αύριο στη Γενεύη, ο κ. Μπέρνς είπε ότι είναι δύσκολο να αναμένει κανείς πρόοδο στην Κύπρο αφού εδώ και 23 χρόνια δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος.

    "Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την κυπριακή κυβέρνηση, ωστόσο όλοι πάντοτε κοιτάζουν προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ, των Βρετανών ή των ΗΕ και ερωτούν πού είναι η πρόοδος"; παρατήρησε.

    "Το πραγματικό ερώτημα είναι τί γίνεται με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον κ. Ντενκτάς και τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Απ' εκεί θα πρέπει να αρχίσει η πρόοδος. Μπορούμε να βοηθήσουμε και έχουμε τη θέληση...αλλά τίποτα θετικής φύσεως δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για πρόοδο από τα δύο μέρη στην Κύπρο και τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας", υπέδειξε.

    Επανέλαβε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος κι ότι επιθυμούν να δουν την επανένωση της Κύπρου.

    "Αναγνωρίζουμε την κυβέρνηση της Κύπρου, με την οποία διατηρούμε διπλωματικές σχέσεις, αλλά από καιρού εις καιρό μιλούμε και με τον κ. Ντεντκτάς. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συνεχίσει. Αντιπροσωπεύει τους Τ/Κ, οι οποίοι είναι σημαντικοί για μας, και θέλουμε όπως τα δικαιωματα όλων γίνουν σεβαστά", πρόσθεσε.

    Ο κ. Μπέρνς σημείωσε ότι "αναμένουμε από τα μέρη να υποβάλουν ιδέες" και εξέφρασε υποστήριξη προς τις ιδέες του Βρετανού Ειδικού Αντιπροσώπου στο Κυπριακό, Σερ Ντείβιντ Χάνεϊ, τον οποίο χαρακτήρισε ως "πολύ έμπειρο διπλωμάτη".

    Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος, ο κ. Μπέρνς είπε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για το Κυπριακό γιατί αυτό εξυπονοεί και την ύπαρξη προόδου. "Δεν θέλω να είμαι αφελής", είπε, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει πρόοδος.

    Επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για εξεύρεση των τρόπων προς μιαν ορθή προσπάθεια και δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

    "Αν μας ζητήσουν να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε και θα τους ακούσουμε, ώστε να βοηθήσουμε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις", σημείωσε.

    Ωστόσο, είπε ότι τα ενδιαφέρομένα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν "σοβαρές προσπάθειες" και "δεσμεύσεις" για επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν μια λύση, τονίζοντας ότι οι Κύπριοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για μια συμφωνία, πριν κάνει οποιοσδήποτε άλλος ο, τιδήποτε.

    Αναφερόμενος στο μορατόριουμ των υπερπτήσεων ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών αεροπλάνων στην Κύπρο, ο κ. Μπέρνς επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μια τέτοια συμφωνία, γιατί είναι πολύ σημαντική. Πρόσθεσε, όμως, ότι επιθυμούν "ακύρωση της αγοράς από την κυπριακή κυβέρνηση του αντιαεροπορικού συστήματος S - 300".

    Τέλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε ότι δεν γνωρίζει ο, τιδήποτε για αντικατάσταση του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Μπίτι από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρουμανία κ. Μόουζες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] Δήλωση Κληρίδη - Ανασχηματισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Εκρινα ότι ήθελα μιαν ανανέωση του Υπουργικού Συμβουλίου", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κληθείς να δώσει κάποιες διευκρινήσεις γύρω από την απόφασή του για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο ανασχηματισμός αφορά μόνο τους Υπουργούς του ΔΗΣΥ δήλωσε "αυτό θα το ξέρετε αύριο". (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Ανασχηματισμός - δηλώσεις Κασουλίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το συντομότερο δυνατόν, σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το πρωί, ανακοινώνεται η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος στην Κύπρο.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, εξαγγέλλοντας σήμερα το πρωί, τον από ημερών φημολογούμενο ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέληξε στην απόφαση για ανασχηματισμό "για λόγους πολιτικής πράξης, υπό την μορφή της ανανέωσης του πολιτικού σχήματος και όχι γιατί έχει οποιοδήποτε παράπονο με οποιονδήποτε Υπουργό". Κληθείς να διευκρινήσει τον όρο "πολιτική πράξη", ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να ανανεωθούν για να δοθεί μια νέα πνοή και εικόνα.

    Πρόσθεσε, ότι σε άλλες χώρες οι ανασχηματισμοί γίνονται πολύ συχνότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι ασταθής και σημείωσε ότι το έργο της κυβέρνησης Κληρίδη θα συνεχιστεί.

    Επομένως, παρατήρησε, "δεν πρέπει να συνδέεται άμεσα το πρόσωπο με το έργο".

    Σε ερώτηση, αν ο ανασχηματισμός συνδέεται με την υποψηφιότητα Κληρίδη για τις Προεδρικές, ο Εκπρόσωπος απάντησε "όχι κατ'ανάγκην".

    Στην αρχή της δήλωσής του ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ανακοινώνοντας την απόφασή του προς τους Υπουργούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι αποφάσισε να εξασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους Υπουργούς για τις μέχρι σήμερα υπηρεσίες που πρόσφεραν στον τόπο και εξέφρασε προς όλους την πλήρη ικανοποίησή του για το έργο που έχουν προσφέρει.

    Οπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οι Υπουργοί που έλαβαν το λόγο υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο Κληρίδη για την εμπιστοσύνη με την οποία τους περιέβαλε, αναθέτοντας τους τα καθήκοντα τα οποία εξάσκησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον. (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΝ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Ανασχηματισμός - Υπουργοί

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι πλεόν γεγονός, ενώ πριν από λίγο διέρρευσε και η κατανομή των Υπουργείων.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, νέος Υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο μέχρι σήμερα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σε αντικατάσταση του Αλέκου Μιχαηλίδη ενώ τη θέση του κ. Κασουλίδη θα πάρει ο μέχρι σήμερα Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης.

    Υπουργός Υγείας θα είναι ο Χρίστος Σολωμής. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αναλαμβάνει ο Νίκος Κόσιης, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, ο Λεόντιος Ιεροδιακόνου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο Γεώργιος Χατζηνικολάου.

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή, παρά τις πληροφορίες περί του αντιθέτου θα παραμείνει στη θέση του.

    Στη θέση τους παραμένουν και οι άλλοι τέσσερις Υπουργοί που προέρχονται από το ΔΗΚΟ, δηλαδή οι Υπουργοί Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα ονόματα θα ανακοινωθούν επίσημα μέχρι τις 6 σήμερα το απόγευμα ενώ αύριο θα γίνει η ορκωμοσία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Ντίνος Μιχαηλίδης: Κυβέρνηση - ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την αντιπροεδρία του ΔΗΚΟ και να παραμείνει στην κυβέρνηση, εάν εξακολουθήσει να τυγχάνει της εμπιστοσύνης του Προέδρου Κληρίδη, επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Τονίζοντας ότι δεν είναι αντισυνταγματική η συμμετοχή κομματικού αξιωματούχου στην κυβέρνηση, επεσήμανε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    "Συνεπώς θα διεκδικήσω το αξίωμα του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ, με τις διαδικασίες που χρειάζονται και εφόσον θα εξακολουθήσω να τυγχάνω της εμπιστοσύνης του Προέδρου Κληρίδη, σίγουρα θα παραμείνω Υπουργός", είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Πρόσθεσε ότι είναι στέλεχος του ΔΗΚΟ και αξιωματούχος από την ίδρυση του κόμματος και συμμετείχε έκτοτε σε αρκετές κυβερνήσεις και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

    Σημείωσε, εξάλλου ότι και ο κ. Σπύρος Κυπριανού, ήταν και Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αρχηγός του ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] Κλήρωση Κυπέλλου Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στο ξενοδοχείο "Φιλοξενία" στη Λευκωσία η κλήρωση για τους ημιτελικούς αγώνες του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Η κλήρωση έφερε αντιμέτωπες τις εξής ομάδες: Ομόνοια Λευκωσίας - ΑΕΚ Λάρνακας, και

    Ανόρθωση - ΑΠΟΕΛ Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν την Τετάρτη, 16 Απριλίου, στις 4.30 το απόγευμα κι οι επαναληπτικοί την αμέσως επόμενη Τετάρτη, 23 Απριλίου, στις 4.00 το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [08] Βουλή - Γερμανοί Βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε ενημέρωση για την επικρατούσα κατάσταση στο Κυπριακό, προέβησαν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της κυπριακής Βουλής προς τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας - Κύπρου στη γερμανική Βουλή, που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο με πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε στους Γερμανούς βουλευτές ότι, η Κύπρος αντιμετωπίζει κατοχή ενός μεγάλου μέρους του νησιού, από το στρατό της Τουρκίας.

    "Η αντιδικία μας δεν είναι με τους συμπατριώτες μας τους Τ/Κ, από τους οποίους μια μεγάλη μερίδα πάσχει από την τουρκική κατοχή", σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, "η πολιτική της Τουρκίας είναι να ελέγχει και να κατέχει πάντα ένα κομμάτι της Κύπρου και να έχει ίσο λόγο με τα πολιτικά δρώμενα στην Κύπρο".

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, πρόσθεσε ότι "κάθε επίσκεψη ξένων στα κατεχόμενα, είτε επίσημη είτε ανεπίσημη, ανεξάρτητα από τα κίνητρα, μετατρέπεται από τις κατοχικές αρχές σαν εκδήλωση αναγνώρισης της κατοχικής δύναμης και της χωριστής απόστασης".

    Ο κ. Παπαδόπουλος, έφερε ως παράδειγμα το πρόσφατο θέμα του συμπροέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου Φελίπ Μονφίλς, ο οποίος ζήτησε να επισκεφθεί τους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, του ζήτησε πρώτα να προβεί σε ενέργειες που έμμεσα θα αναγνώριζαν το ψευδοκράτος, κάτι που ο κ. Μονφίλς απέρριψε και κατήγγειλε.

    Η Γερμανίδα βουλευτής Ρενάτε Ρένενμπαχ τόνισε με τη σειρά της ότι η χώρα της και τα μέλη της αντιπροσωπείας, ενδιαφέρονται όπως μελετήσουν το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων από τις κατοχικές αρχές.

    Η τετραμελής γερμανική αντιπροσωπεία θα γίνει αύριο δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Σήμερα το μεσημέρι οι Γερμανοί βουλευτές επισκέφθηκαν την γραμμή αντιπαράταξης συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της Ad Hoc Επιτροπής της Βουλής Μάρκο Κυπριανού και το Δήμαρχο Αγίου Δομετίου Ανδρέα Χατζηλοίζου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [09] Αμερικανοί ειδικοί - Παρασκευαϊδειο

    Λευκωσία,Κύπρος,08/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Γύρω στα 450 Κυπριόπουλα κάτω των 18 ετών, με ορθοπεδικά προβλήματα στα άνω και κάτω άκρα και στην σπονδυλική στήλη, θα εξετάσουν από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη στο Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, Αμερικανοί ειδικοί, από τα Νοσοκομεία Σράϊνερς του Σπρίγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

    Οι εξετάσεις, που γίνονται μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας των Νοσοκομείων με το Ιδρυμα Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαϊδη, γίνονται για την επαναξιολόγηση της κατάστασης της υγείας παλιών ασθενών, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη χειρουργηθεί στο Σράϊνερς, ενώ γύρω στα 80, από τα 450 άτομα θα εξετασθούν για πρώτη φορά.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Ιδρύματος, Νάσος Αθανασίου, στην ομάδα των ειδικών που ήρθαν για να προβούν στις εξετάσεις αυτές περιλαμβάνονται τρεις παιδίατροι-ορθοπεδικοί, οι δρ. John Roberts, David Drvaric και Kruger, ένας ειδικός για προβλήματα σπονδυλικής στήλης ο δρ. Scott Cowan, ένας ειδικός για προβλήματα των άνω άκρων, ο δρ. Jeffrey Wint ως επίσης και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού.

    Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος, εξετάσεις και επεμβάσεις σε Κυπριόπουλα με ορθοπεδικά προβλήματα γίνονται από τους ειδικούς των Νοσοκομείων Σράϊνερς από το 1980.

    Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, στα "Σράϊνερς" έχουν εγχειρηστεί πάνω από 700 Κυπριόπουλα.

    Οι επεμβάσεις γίνονται δωρεάν, ενώ το Ιδρυμα αναλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς μερικών παιδιών στο Νοσοκομείο και τα έξοδα παραμονής τους εκτός του Νοσοκομείου μετά την εγχείρησή τους. Το Ιδρυμα εξάλλου εργοδοτεί δύο άτομα, τα οποία είναι υπεύθυνα για να συνοδεύουν τα παιδιά στο εξωτερικό, εφόσον οι γονείς τους δεν μπορούν να πάνε μαζί τους.

    Οπως υπολογίζεται πάντως το κυπριακό κράτος έχει εξοικονομήσει ποσό πέραν των 50 εκατομμυρίων δολλαρίων, από τις επεμβάσεις αυτές, αφού οι Αμερικανοί τις διενεργούν δωρεάν.

    Στο μεταξύ σε γραπτή του δήλωση στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεώργιος Παρασκευαϊδης αναφέρει πως τόσο το Ιδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαϊδη όσο και ολόκληρη η Κύπρος είναι βαθειά ευγνώμονες για τη μεγάλη θεάρεστη ιατρική υπηρεσία που προσφέρουν, εντελώς δωρεάν, τα νοσοκομεία Σράϊνερς.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Παρασκευαϊδης σημειώνει πως το συνολικό κόστος των δύσκολων ορθοπεδικών εγχειρήσεων που έγιναν στα νοσοκομεία αυτά ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια λίρες. Η κυπριακή κυβέρνηση, προσθέτει, έχει επανειλημμένα εκφράσει τις θερμότατες ευχαριστίες και την εγνωμοσύνη της προς τους γιατρούς του Νοσοκομείου "Σράϊνερς" καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 8 April 1997 - 12:13:06 UTC