Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Ρώσοι βουλευτές - ψευδοκράτος
  • [02] Κυβ. Εκπρόσωπος - ΗΠΑ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Στην Κύπρο ο Πρέντεργκαστ

  • [01] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Ρώσοι βουλευτές - ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος επανατόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη ομάδας βουλευτών της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας στα κατεχόμενα.

    Ο Ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ρωσική Ομοσπονδία τηρώντας απαρέγκλιτα τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δεν αναγνώρισε και δεν αναγνωρίζει το παράνομο αυτό κρατίδιο, όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος.

    Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ψηφίσματα 541 και 550, που καλούν τη διεθνή κοινότητα "να μην αναγνωρίσει άλλο κυπριακό κράτος εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά της..."

    Οσον αφορά την επίσκεψη των βουλευτών στην αυτοανακηρυχθείσα "δημοκρατία" που δεν αναγνωρίστηκε από κανένα κράτος εκτός από την Τουρκία, όπως παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, αυτοί επισκέφθηκαν τις βόρειες περιοχές της Κύπρου με την προσωπική τους ιδιότητα, χωρίς καμιά εξουσιοδότηση των αρχών της Κρατικής Δούμας. Οι δηλώσεις που έκαναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, συνέχισε, ανικατοπτρίζουν αποκλειστικά τις προσωπικές τους απόψεις.

    "Θα θέλαμε" τόνισε ο εκπρόσωπος, "να τονίσουμε ακόμα μια φορά τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, γνωστή στο παρελθόν, ότι είναι απαραίτητο για τα μέλη της Ομοσπονδίας και για όλους τους Ρώσους αντιπροσώπους να τηρούν πιστά τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να μην προβαίνουν σε ενέργειες που αντιτίθενται στο πνεύμα και στο περιεχόμενο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκδηλο προβάλλει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπροσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τις πρόσφατες συναντήσεις αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Οι ΗΠΑ, δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης, "επιβεβαιώνουν τη συμπαράστασή τους στα Ηνωμένα Εθνη για πραγμάτωση του σκοπού αυτού και τη θετική συμβολή τους, σε όλα τα στάδια και επίπεδα των εν εξελίξει προσπαθειών και διαδικασιών".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε με ικανοποίηση την προγραμματισμένη, για τις 6 Ιουνίου, συνάντηση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπραϊτ με τον ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη, ενώ αναφέρθηκε και στην ιστορική σημασία της ημερομηνίας αυτής, του 1944, γνωστής ως D-Day, κατά την οποία οι σύμμαχοι αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία και που σήμανε την αρχή της ήττας των Ναζί.

    Οπως επεσήμανε, "είναι μέρα κατάλληλη για να θυμούνται οι μεγάλοι της Γης την προσφορά της Κύπρου στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για δημοκρατία και ελευθερία. Η Κύπρος", πρόσθεσε, "έχει το αναφαίρετο δικαίωμα προσδοκίας δικαίωσης των αγώνων του λαού της".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "εκτιμάται από όλους ότι η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτουν την πολιτική βούληση και έχουν την επιθυμία για να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό".

    "Ταυτόχρονα", πρόσθεσε, "όλοι οι διεθνείς παράγοντες εκτιμούν ότι η ώρα είναι κατάλληλη για λύση του Κυπριακού, γι' αυτό και όλοι προσπαθούν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους σε μια δυναμική προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό".

    Η καλή θέληση της πλευράς μας έχει αποδειχθεί επανειλημμένα, είναι μόνιμη και "δεν είναι προϊόν τελευταίων εξελίξεων", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, ενώ πρόσθεσε πως "υπάρχει το αίσθημα στους ξένους ότι η άλλη πλευρά παρουσιάζεται αδιάλλακτη".

    Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε επίσης ότι "η εκτίμηση αυτή εκδηλώνεται και εκφράζεται ρητά,πλέον, και στις συναντήσεις του Αμερικανού πρέσβη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις συναντήσεις του ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό αξιωματούχο Κέρι Κάβανο και άλλων αξιωματούχων". Εξέφρασε την πεποίθηση ότι "το ίδιο θα εκφραστεί και θα επιβεβαιωθει και στις 6 Ιουνίου".

    Σε ερώτηση, πώς οι ΗΠΑ θα παρέμβουν και θα συμβάλουν για επίτευξη λύσης, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε "ότι δεν πρόκειται να εξουδετερώσουν τις διαδικασίες. Αντίθετα θα ενισχύσουν την προσπάθεια των ΗΕ τόσο με ιδέες όσο και με άλλη ειδική βοήθεια, που τυχόν ο ΓΓ να τους ζητήσει".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, πως "είναι πρόδηλο ότι και συμφωνία αν τελικά εξευρεθεί, χρειάζονται τα ΗΕ δυνάμεις για να μπορούν οι συμφωνίες να τηρούνται και να εφαρμόζονται".

    Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, στη Νέα Υορκή, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμιά πληροφόρηση".

    "Αναμένουμε την άφιξή του, θα αρχίσουν οι επαφές μέσα στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και εκεί, ανάλογα με το τι θα μεταφέρει ο κ. Φεϊσέλ, θα έχουμε τη δική μας τοποθέτηση, εν' ανάγκη και με το Εθνικό μας Συμβούλιο", είπε τέλος ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          77.47 (-0.19)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.47 (-0.13)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     68.85 (-0.19)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.88 (-1.01)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  83.19 (-0.38)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.33 (+0.55)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.81 (+0.31)
        Αλλες Εταιρείες                         55.02 (-0.25)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 531162.400
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Στην Κύπρο ο Πρέντεργκαστ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, θα επισκεφθεί την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία αργότερα αυτό το μήνα, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα καθηκόντά του, νωρίτερα φέτος.

    Οπως επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ απόψε πηγή των Ηνωμένων Εθνών, η επίσκεψη του κ. Πρέντεργκαστ εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της προπαρασκευαστικής διαδικασίας των ΗΕ για σύγκληση απευθείας συνομιλιών, τον Ιούνιο, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΕ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή των ΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 8 May 1997 - 17:46:43 UTC