Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κασουλίδη - Ολμπράιτ - Δηλώσεις Μπερνς
  • [02] Κύπρος - UNHCR
  • [03] Εγκαίνια Ευρωπαϊκού Σπιτιού της Κύπρου
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Βουλευτές
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Συνέλευση ΟΕΒ
  • [06] Εκπρόσωπος - Απευθείας Συνομιλίες
  • [07] Εκπρόσωπος - Παιδεία

  • [01] Συνάντηση Κασουλίδη - Ολμπράιτ - Δηλώσεις Μπερνς

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,09/05/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Με ενδιαφέρον προσβλέπει η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ στη συνάντησή της με τον Κύπριο ομόλογό της Γιαννάκη Κασουλίδη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Μπερνς είπε ότι "η Υπουργός Ολμπράιτ είναι πολύ ευχαριστημένη που θα δει τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών κ. Κασουλίδη στις 6 Ιουνίου".

    Σχετικά με την ατζέντα των συζητήσεων, ο εκπρόσωπος είπε ότι "θα συζητήσουν την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, τις τελευταίες μεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ, τις οποίες υποστηρίζουμε σθεναρά. Και θα συζητήσουν επίσης τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στην επίλυση των προβλημάτων της Κύπρου".

    Ο κ. Μπερνς επεσήμανε ότι "η Υπουργός Ολμπράιτ βλέπει με ενδιαφέρον τη συνάντηση διότι ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την Ανατολική Μεσόγειο. Θέλει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να μειώσουν τις διαφορές τους, και επίσης να βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα".

    Για το θέμα της έναρξης διαλόγου μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων, ο εκπρόσωπος είπε ότι "οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να συναντηθούν και να συζητήσουν τις διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό και να προσπαθήσουν να μειώσουν την ένταση μεταξύ τους".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Κύπρος - UNHCR

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ - Μενέλαος Χατζηκωστής)

    Η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ίσως να αποφάσισε νωρίτερα φέτος να αποσυρθεί από τα δικοινοτικά προγράμματα στην Κύπρο, αλλά η υπηρεσία αυτή θα παραμείνει στο νησί για να εκπληρώσει την αρχική της αποστολή, που είναι η προστασία και η βοήθεια των προσφύγων, οι οποίοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

    Ωστόσο, το έργο της Υπάτης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες δεν θα επηρεάζει πλέον τους 200 περίπου χιλιάδες Ελληνοκύπριους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια τους, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

    Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Αρχηγός της Αποστολής στην Κύπρο Μάικλ Μένινγκ, από την αρχή έχει γίνει κατάχρηση του όρου "πρόσφυγας" στην Κύπρο.

    "Πρόσφυγες", είπε, "είναι αυτοί που έχουν αφήσει τη χώρα προέλευσής τους και που φαίνονται ότι καταδιώκονται", επισημαίνοντας ότι οι Κύπριοι θεωρούνται νομικά "εσωτερικώς εκτοπισμένα άτομα".

    Ο κ. Μένινγκ ανέφερε, ωστόσο, ότι "δεν καταλήγουμε σε συμπεράσματα για τη θέση τους. Αυτή δεν είναι πολιτική δήλωση".

    Η Συνθήκη του 1951 και το Προτόκολλο του 1967 που αφορά στη θέση των προσφύγων, τονίζουν ότι ο όρος "πρόσφυγας" ισχύει για οποιοδήποτε άτομο που "λόγω βάσιμου φόβου καταδίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, μέλους συγκεκριμένης ομάδας ή πολιτικής σκέψης, βρίσκεται έξω από τη χώρα εθνικότητάς του και είναι ανίκανος ή, λόγω τέτοιου φόβου, απρόθυμος να επωφεληθεί της προστασίας εκείνης της χώρας...".

    Σύμφωνα με τη Συνθήκη, δεν μπορεί να επικαλεσθεί κανείς διεθνή προστασία ενόσω ένα άτομο βρίσκεται εντός της εδαφικής δικαιοδοσίας της χώρας του.

    Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ ήρθε στην Κύπρο το 1974 ύστερα από εντολή του τότε Γενικού Γραμματέα Κουρτ Βάλντχαϊμ, για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σ' αυτούς που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων.

    Η προτεραιότητα της Υπάτης Αρμοστείας τότε ήταν να κτίσει επαρκή υποστατικά για τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφυγαν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μένινγκ είπε ότι στα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς η οικοδόμηση υποστατικών έγινε λιγότερο άμεση, ο ρόλος της Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο εξελίχθηκε για να συμπεριλάβει ειδικά δικοινοτικά προγράμματα που αναπτύχθηκαν μέσω γραφείων προγραμματισμού του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

    "Αυτού του είδους η δραστηριότητα δεν αντιγράφηκε πουθενά αλλού στον κόσμο όπου η Υπάτη Αρμοστεία διατηρεί γραφεία... Είναι εκτροπή", παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Μένινγκ, προσθέτοντας ότι αυτά τα αναπτυξιακά έργα, που στοχεύουν στη βελτίωση της ευημερίας και των δύο κοινοτήτων στο νησί, είναι "ακατάλληλα" για το Γραφείο.

    Ο κ. Μένινγκ είπε ότι δεν ταιριάζουν και ότι "τα έργα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν καλύτερα από ένα πιο κατάλληλο οργανισμό... Τα έργα έχουν εξελιχθεί σε αναπτυξιακή φάση, την οποία δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να κάνουμε".

    Για το λόγο αυτό, η Υπάτη Αρμοστεία αποφάσισε τον περασμένο Φεβρουάριο να θέσει τέρμα στη συμμετοχή της σε δικοινοτικά έργα και προγράμματα μέχρι το τέλος του χρόνου, με μιαν περίοδο παράτασης τεσσάρων μηνών μέσα στο 1998, για να κλείσει έτσι τις εργασίες της σ' αυτόν τον τομέα.

    "Είμαστε ευτυχείς που μπορέσαμε να βοηθήσουμε την Κύπρο για τόσα χρόνια", είπε ο κ. Μένινγκ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "πρέπει να παραδώσουμε τη σκυτάλη σε κάποιον πιο ικανό. Εμείς είμαστε περισσότερο μια οργάνωση που επιλαμβάνεται επειγόντων περιστατικών".

    Ο κ. Μένινγκ επεσήμανε ότι η απόφαση της Υπάτης Αρμοστείας συνάδει με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να οργανώσουν πιο αποδοτικά τις επιχειρήσεις τους και να αποφύγουν επικάλυψη και πλεονασμό.

    "Η συνήθη αποστολή της Υπάτης Αρμοστείας δεν έχει καμία σχέση με τους Κύπριους", είπε ο κ. Μένινγκ, προσθέτοντας ότι η απόφαση να αποσυρθεί από τα δικοινοτικά αναπτυξιακά έργα "δεν θα επηρεάσει τους Κύπριους με οποιονδήποτε τρόπο, διότι οι εκτοπισμένοι στην Κύπρο είναι τώρα πραγματικά δυσδιάκριτοι" από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Υπάτη Αρμοστεία θα παραμείνει στην Κύπρο "όσο υπάρχει ανάγκη και όσο είναι χρήσιμη".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα ότι "θα παραμείνουμε στην ουδέτερη ζώνη για να διατηρηθεί η ουδετερότητά μας" στο νησί.

    Αναφορικά με το μέλλον των δικοινοτικών αναπτυξιακών έργων, ο κ. Μένινγκ είπε ότι άνκαι η Υπάτη Αρμοστεία αποσύρεται, εντούτοις υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η χρηματοδότηση εκείνων των έργων δεν θα σταματήσει.

    Αναφέρουμε ότι ο μοναδικός χορηγός αυτών των χρηματοδοτήσεων είναι οι ΗΠΑ, αλλά ο κ. Μένινγκ είπε ότι άλλες δυτικο - ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση.

    "Υπάρχει η εγγύηση ότι τα χρήματα είναι εκεί, αλλά ο μηχανισμός για να χειριστεί εκείνα τα ταμεία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί", προσθέτοντας ότι υπάρχει η άποψη ότι η επόμενη οργάνωση που θα αναλάβει αυτό το έργο να βρίσκεται "υπό την ομπρέλλα του ΟΗΕ".

    Ο κ. Μένινγκ είπε, ακολούθως, ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να βρεθεί αντικαταστάτης που θα ενεργεί ως συντονιστής αυτών των έργων και ότι η Υπάτη Αρμοστεία είναι πρόθυμη να βοηθήσει κατά τη μεταβατική περίοδο, οποτεδήποτε.

    Τα δικοινοτικά αναπτυξιακά έργα περιλαμβάνουν το "Μάστερ Πλαν" της Λευκωσίας, το οποίο αποτελεί ιδέα αντιπροσώπων των δύο κοινοτήτων στο νησί, για να βοηθηθεί η αναστήλωση και αναζωογόνηση της μοιρασμένης πόλης ως συνόλου. Το Σχέδιο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ και τα χρήματα διοχετεύονται από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Ο κ. Μένινγκ παρατήρησε, επίσης, ότι έγινε μια προσπάθεια το 1986 για να εγκαταλείψει η Υπάτη Αρμοστεία την ανάμειξή της στα δικοινοτικά αναπτυξιακά έργα, αλλά για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζει, δεν έγινε κάτι τέτοιο.

    Χαιρέτισε, εξάλλου, την πρόσφατη απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για θέσπιση νομοθεσίας για τους πρόσφυγες, πράγμα που συνάδει με τα ευρωπαϊκά επίπεδα για καθορισμό της θέσης των προσφύγων, όπως σημείωσε.

    Αναφέρουμε ότι ο κ. Μένινγκ διορίστηκε Αρχηγός της Αποστολής στην Κύπρο πριν από δύο χρόνια, αφού είχε υπηρετήσει προηγουμένως σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Σουδάν, του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, της Θαϊλάνδης και της Αλγερίας.

    "Η Κύπρος είναι πολυτελές πόστο. Θεωρώ ότι είναι καλύτερο πόστο από τη Γενεύη", παρατήρησε, καταλήγοντας ο κ. Μένινγκ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Εγκαίνια Ευρωπαϊκού Σπιτιού της Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με την προτροπή, από τη Γερμανίδα Ευρωβουλευτή Ντόρις Πακ, ότι "εάν θέλετε να έλθετε (στην Ευρωπαϊκή Ενωση) πρέπει να λύσετε το πρόβλημά σας", τελέστηκαν σήμερα τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Σπιτιού της Κύπρου "Ζήνων", στην Πύλη Αμμοχώστου, στη Λευκωσία.

    Κατά το χαιρετισμό της, η κ. Πακ ανέφερε συγκεκριμένα πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ένταξη στην Ενωση μιας χώρας με πολλά προβλήματα.

    Ωστόσο, τόνισε ότι "ανήκετε στην Ευρώπη και ελπίζουμε να μπείτε σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Σπιτιού στην Κύπρο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στην Κύπρο να έλθουν κοντά.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της κ. Πακ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε: "Aν είναι κάποιος που επιθυμεί να λυθεί το Κυπριακό, πρώτα από όλους, είμαστε εμείς οι ίδιοι".

    Εξάλλου, στο χαιρετισμό του στην τελετή, ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Σπιτιού, τόνισε ότι η Κύπρος πάντοτε αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης και με την ιστορική της παράδοση και τον πολιτισμό, που ανέδειξε μέσα απο αιώνες, νοιώθει να ανήκει οργανικά στην Ευρώπη, στην Ιστορία και στην παράδοσή της.

    "Η σημερινή εκδήλωση", τόνισε ο ΥΠΕΞ, "επισφραγίζει και δηλώνει τόσο την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου όσο και τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Εναν προσανατολισμό", συνέχισε, "που έχει δεχθεί ήδη και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την απόφασή της να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο έξι, μήνες μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη".

    Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σπιτιού της Κύπρου, Μάριος Ηλιάδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ευρωπαϊκό αυτό Σπίτι "συμβολίζει τη θέληση Ελλήνων και Τούρκων και γενικότερα όλων των κατοίκων της πατρίδας μας να προχωρήσουμε σε μια νέα αρχή, οικοδομώντας ένα καινούργιο σπίτι για όλους μας, σπίτι συμφιλίωσης, ειρήνης, συνύπαρξης και αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης".

    "Συμβολίζει ακόμα", επεσήμανε ο κ. Ηλιάδης, "τη θέληση όλων μας να συνεισφέρουμε από κοινού στον αγώνα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της ιδιαίτερης μας πατρίδας, μέσα στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο".

    Ανέφερε επίσης πως η νέα Ευρώπη, που δημιουργείται σήμερα, θα δημιουργηθεί με ή χωρίς τη δική μας συμμετοχή "γι' αυτό και το Ευρωπαϊκό Σπίτι αποτελεί επιπλέον και μια πρόκληση να συμβάλουμε και εμείς, στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων, στην οικοδόμηση της νέας Ευρώπης", επεσήμανε.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, πρέσβης της ΕΕ, Ζιλ Ανουίγ, στο δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής επετείου, της 9ης Μαϊου, ημέρα κατά την οποία γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, πριν από 47 χρόνια.

    Στις 9 Μαίου του 1950, είπε, ο τότε Γάλλος ΥΠΕΞ, Ρομπέρ Σούμαν, πρότεινε "να ληφθεί άμεση δράση...μέσα από συγκεκριμένες πράξεις" που αφορούσαν, σε πρώτο στάδιο, στον άνθρακα και το χάλυβα, για να "δημιουργηθεί μια ντε φάκτο αλληλεγγύη ανάμεσα στα συμμετέχοντα ευρωπαϊκά κράτη".

    Ο κ. Ανουίγ υπέδειξε ότι η "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία", που πρότεινε ο Σούμαν ώστε να καταστεί "πρακτικώς αδύνατος" ο πόλεμος μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, από τότε συνεχώς διευρύνεται.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Σπιτιών (FIME), Αρνο Κράουζε, ανέφερε πως στόχος της δημιουργίας των Ευρωπαϊκών Σπιτιών δεν είναι η οικονομική πρόοδος αλλά η πολιτιστική, δηλαδή η προώθηση της παιδείας και της πολιτιστικής ανάπτυξης των Ευρωπαίων πολιτών.

    Εξάλλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "το Ευρωπαϊκό Σπίτι της Κύπρου έχει περισσότερα να προσφέρει στην Ευρώπη, από ό,τι η Ευρώπη έχει να προσφέρει στην Κύπρο".

    Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της επανένωσης του νησιού, μετά την επανένωση και της Γερμανίας, αφού, όπως τόνισε "δεν μπορούμε να δεκτούμε τη διαίρεση της νήσου στην ενωμένη Ευρώπη" και επεσήμανε πως "η επανένωση αυτή πρέπει να επιτευχθεί με ειρηνικά μέσα και όχι με πόλεμο".

    Τέλος, ο κ. Κράουζε ανέφερε πως η Κύπρος μπορεί να είναι η γέφυρα της Ευρώπης με την Ανατολή και η γέφυρα της Δύσης με την Ανατολή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολες οι προϋποθέσεις για ενοποίηση της Κύπρου υπάρχουν και η Ε/κ πλευρά έχει την πολιτική βούληση να βρει μια λύση στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας, Γκουίτο ντε Μάρκο.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο ίδιος και ο Αυστριακός βουλευτής Ουόλτερ Σκβίμερ, Πρόεδρος της Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ουόλτερ Σκβίμερ, ο κ. Ντε Μάρκο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν καλές υπηρεσίες από τη διεθνή κοινότητα, για να βοηθηθεί η λύση του Κυπριακού.

    Εξάλλου, ο κ. Σκβίμερ είπε ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορεί να προωθήσει επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί "επειδή νοιώθουμε ότι είναι, επίσης, αναγκαίο για τις νεότερες γενιές των δύο εθνικών κοινοτήτων να έχουν την ευκαιρία για τις ίδιες επαφές που είχαν οι γονείς τους" και οι προηγούμενες γενιές.

    Ο κ. Ντε Μάρκο συμφώνησε με τον κ. Σκβίμερ ότι η διαπροσωπική προσέγγιση, "ανθρώπου με άνθρωπο", είναι αυτό που τελικά θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι "οι πολιτικές επαφές και πολιτικές συνομιλίες είναι σίγουρα ζωτικές".

    Ο κ. Σκβίμερ είπε, ακόμη, ότι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει την ιδέα μίας ομόσπονδης, διζωνικής και δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, του 1977 και του 1979.

    Οι κύριοι Ντε Μάρκο και Σκβίμερ βρίσκονται στην Κύπρο με πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, με τον οποίο συναντήθηκαν χθες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Συνέλευση ΟΕΒ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση προς όλους τους κοινωνικούς εταίρους για μετριοπάθεια και εργασιακή ειρήνη, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε ομιλία του στην ετήσια συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), στην οποία παρέστησαν επίσης υπουργοί, πρέσβεις ξένων χωρών, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων κ.ά.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε τις πιο πάνω προϋποθέσεις απαραίτητες, δεδομένου ότι "βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις που συνεπάγεται η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι η ευημερία δε μπορεί να χτίζεται πάνω στα ελλείμματα των δημοσίων προϋπολογισμών και στα δάνεια, ενώ παρέθεσε τα κυριότερα μέτρα που κατά καιρούς πήρε η κυβέρνηση, προς υποστήριξη του βιομηχανικού κόσμου, όπως οι χορηγίες σε επιχειρήσεις και σχέδια για αναδιάρθρωση του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα.

    Αναφερόμενος στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για φέτος, είπε πως αυτός αναμένεται να υπερβεί το 3%, ενώ, απευθυνόμενος προς τα μέλη της Ομοσπονδίας τους κάλεσε "να πρωτοπορήσουν στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας".

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον επιχειρηματικό κόσμο για τη συμβολή του στις οικονομικές επιτυχίες της Κύπρου, μετά την τουρκική εισβολή.

    Στην ομιλία του με θέμα "Μέχρι το 2000", ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Ανδρέας Πίττας, επεσήμανε την ανάγκη για "εθνική συναίνεση, βασισμένη στην ανάγκη προσαρμογής των επιδιώξεων της οικονομικής πολιτικής και των προϋποθέσεων επίτευξής τους, προς τις διεθνείς εξελίξεις και την καλπάζουσα τεχνολογική πρόοδο".

    Ο κ. Πίττας εξέφρασε την εκτίμηση του επιχειρηματικού κόσμου για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τους τελευταίους 18 μήνες, για ενίσχυση του συνόλου της οικονομίας και ειδικότερα για τους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού και της γεωργίας.

    Αφού τόνισε τη σημασία που έχουν για την κυπριακή οικονομία τα χρόνια που απομένουν μέχρι το 2000, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ ζήτησε την εκλογίκευση των μισθολογικών διεκδικήσεων στο δημόσιο τομέα. Επίσης, κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα "να δει έστω και τώρα τα σημεία των καιρών και τα εκρηκτικά αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε, αν δεν επιδειχθεί, μεταξύ άλλων, και απόλυτη αυτοσυγκράτηση στη διεκδίκηση παροχών στα προσεχή λίγα χρόνια".

    Οσον αφορά την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, ο κ. Πίττας είπε πως η ΟΕΒ αναμένει την επίσημη ενημέρωση του Προέδρου Κληρίδη, πάνω στις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [06] Εκπρόσωπος - Απευθείας Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερντητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο σύγκλησης απευθείας συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, μετά την τριήμερη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον, που θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουνίου στη Νέα Υόρκη.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, για τη Διάσκεψη, στην οποία θα είναι παρόντες αρχηγοί κράτων και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι "δεν αναμένεται οποιαδήποτε συνάντηση για το Κυπριακό στο περιθώριο της Διάσκεψης", ενώ, όπως ανέφερε, πιθανό να υπάρξουν συναντήσεις για το Κυπριακό "πριν ή μετά". Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το αν θα γίνει οποιαδήποτε συνάντηση πριν ή μετά τη Διάσκεψη και ποιά μορφή θα έχει αυτή η συνάντηση.

    Ερωτηθείς τί είδους συναντήσεις θα μπορούσαν να γίνουν πριν ή μετά τη Διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι ενδεχομένως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να έχει συνομιλίες με τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέσα στο πλαίσιο των επαφών του για τελευταία εκτίμηση της κατάστασης και κατά πόσον θα καλέσει απευθείας συνομιλίες.

    Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Κύπρος

    Εξειδικευμένη αποστολή εκτίμησης του Κυπριακού καθώς και εκτίμησης των διαθέσεων των πλευρών, θα πραγματοποιήσει ο Βοηθός Γ.Γ. του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Σερ Κιέραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος στη συνέχεια θα παραδώσει σχετική έκθεση στον Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κατά τις επαφές του κ. Πρέντεργκαστ σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, θα συζητηθεί και το θέμα της σύγκλησης απευθείας συνομιλιών.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η κύβερνηση είναι ενήμερη μόνο για την περιοδεία του Βοηθού Γενικού και δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο περιεχόμενο της αποστολής του.

    "Η ενημέρωση υπάρχει ως προς την κάθοδο. Περαιτέρω τί θα υπάρξει θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις", δήλωσε ο Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη καθορίζουν το πρόγραμμα.

    Ερωτηθείς εάν ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, θα συμμετάσχει και στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

    Οπως ανέφερε, πρόκειται για "εξειδικευμένη αποστολή" κατά την οποία θα έχει επαφές με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία και θα προχωρήσει "με έκθεση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τα περαιτέρω".

    Πρόκειται, όπως είπε, για "εκτίμηση του που βρισκόμαστε και εκτίμηση των διαθέσεων των πλευρών".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κατά τις συναντήσεις τους με τον Βοηθό Γ.Γ. τα ενδιαφερόμενα μέρη θα ανταλλάξουν μαζί του ιδέες για το θέμα της σύγκλησης απευθείας συνομιλιών και θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [07] Εκπρόσωπος - Παιδεία

    Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Από την ανάληψη της εξουσίας από την παρούσα κυβέρνηση, διπλασιάστηκαν οι αναπτυξιακές δαπάνες στον τομέα της παιδείας, με την ίδρυση 80 και πλέον νέων σχολείων, όπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων, σχετικά με την επέκταση και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων, ο Εκπρόσωπος ανέφερε συγκεκριμένα ότι ανεγέρθησαν 30 νέα νηπιαγωγεία και 11 νέα δημοτικά σχολεία, ενώ, υπό ανέγερση, βρίσκονται άλλα 14 δημοτικά.

    Οσον αφορά στα γυμνάσια και στα λύκεια, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν ανεγερθεί δέκα νέα, και αναμένεται η ολοκλήρωση άλλων έξι.

    Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια "δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ιδιαίτερη έμφαση στον συγχρονισμό της παρεχόμενης παιδείας, με την εισαγωγή του μαθήματος των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ακόμη και στη δημοτική εκπαίδευση".

    Οπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, με βάση το "στρατηγικό σχέδιο εφαρμογής της τεχνολογίας" μέχρι το έτος 2001 το μάθημα των υπολογιστών θα έχει εισαχθεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Κύπρου.

    Ανέφερε, ακόμα, ότι "σήμερα προσφέρεται από 122 ειδικούς - ενισχυτές δασκάλους, εξειδικευμένη βοήθεια σε 2200 παιδιά με ειδικές ανάγκες", και πρόσθεσε ότι "από το 1995 λειτουργεί επίσημα και η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 9 May 1997 - 13:02:43 UTC