Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Εντατική
  • [02] Πρόεδρος - Εντατική 2
  • [03] Πρόεδρος - Εκπρόσωπος
  • [04] Μάτσης - δηλώσεις για Κληρίδη
  • [05] Εκπρόσωπος - υγεία Προέδρου
  • [06] Κασουλίδης - Εκπρόσωπος ΕΕ
  • [07] Ντενκτάς - αδιάλλακτος
  • [08] Κυπριανού - Πρόσκληση ΓΓ ΟΗΕ
  • [09] Υπουργός Εμπορίου - Πρέσβεις
  • [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Κληρίδης - Εντατική

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εισήχθη σήμερα το πρωϊ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μετά που αισθάνθηκε αδιαθεσία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει υποβληθεί σε αγγειογράφημα. Αναμένεται σε λίγο να εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν για την κατάσταση του Προέδρου.

    Στο νοσοκομείο για να επισκεφθεί τον Πρόεδρο Κληρίδη, μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Η καθιερωμένη συνάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους θα γίνει σήμερα στις 9 το πρωί αντί στις 1115. Ο Εκπρόσωπος αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την υγεία του Πρόεδρου.

    Οι συναντήσεις που επρόκειτο να έχει σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης ακυρώνονται.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος - Εντατική 2

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κομματικοί ηγέτες, Υπουργοί και άλλοι επίσημοι καταφθάνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης σήμερα το πρωϊ μετά που αισθάνθηκε αδιαθεσία. Ωστόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να βγει από το νοσοκομείο σήμερα το απόγευμα.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Σολωμής, δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό για την κατάσταση του Προέδρου και ο καθετηριασμός στον οποίο υπεβλήθη ήταν ήδη προγραμματισμένος. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα βγει από το νοσοκομείο σήμερα το απόγευμα.

    Στο πλευρό του Προέδρου Κληρίδη προσέτρεξαν ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και οι Υπουργοί Υγείας Χρήστος Σολωμής, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Πρόεδρος - Εκπρόσωπος

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ικανοποιητικά, κρίνονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που υπεβλήθη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Ωστόσο, αναβάλλεται το ταξίδι που ήταν προγραμματισμένο την Παρασκευή για την Κίνα. Ο Πρόεδρος εξέρχεται από το νοσοκομείο στις δύο μετά το μεσημέρι.

    Ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα το πρωϊ αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λόγω μικροενοχλήσεων στο στήθος υπεβλήθη σήμερα το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σε καθετηριασμό καρδίας και στεφανιογράφημα.

    "Τα αποτελέσματα των εξετάσεων κρίνονται ικανοποιητικά", αναφέρει, και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος θα επιστρέψει στα καθήκοντά του από αύριο.

    Το ανακοινωθέν υπογράφουν οι Δρ. Αγις Συρίμης, Κώστας Ζαμπάρτας, Ιωσήφ Κάσιος και Νίκος Αγγελίδης.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε μικροενοχλήσεις τις τελευταίες δύο μέρες και οι γιατροί του συνέστησαν να προβεί σε εξετάσεις. Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξετάστηκε χθες το απόγευμα στις επτά από τους ιατρούς και προγραμματίστηκαν οι δύο αυτές εξετάσεις για σήμερα στις έξι το πρωϊ.

    Οι γιατροί, πρόσθεσε, συστείνουν να μην μεταβεί ο Πρόεδρος Κληρίδης στην Κίνα γιατί θα είναι κουραστικό ταξίδι και για αυτό αναβάλλεται για ευθετότερο χρόνο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Μάτσης - δηλώσεις για Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε ειδικό δωμάτιο θα μεταφερθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για να παρακολουθεί όσα χρειάζονται από τις σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκης Μάτσης.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά που επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Κληρίδη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Μάτσης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ένιωσε πόνο στο στήθος και κρίθηκε σκόπιμο να κάνει εξετάσεις, ενόψει του ταξιδιού του στην Κίνα.

    Το αγγειογράφημα, είπε ο κ. Μάτσης, έδειξε ότι όλα είναι πολύ καλά και το μεσημέρι θα εξέλθει από το νοσοκομείο.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η άφιξη επισήμων στο νοσοκομείο. Τον Πρόεδρο επισκέφθηκαν επίσης ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Συλλούρης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Αλέξανδρος Σάνδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Εκπρόσωπος - υγεία Προέδρου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα ακολουθήσει κανονικά το πρόγραμμά του και αύριο θα πραγματοποιήσει τις προγραματισμένες συναντήσεις του, μετά τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε σήμερα το πρωϊ. Ωστόσο, ύστερα από σύσταση των γιατρών δεν πρόκειται να βαρυφορτώνει το πρόγραμμά του για μία τουλάχιστον εβδομάδα.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, και αναφέρεται και στο ιατρικό ανακοινωθέν, οι γιατροί κρίνουν ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του καθετηριασμού καρδίας και του στεφανιογραφήματος, στα οποία υπεβλήθη ο Πρόεδρος νωρίς σήμερα το πρωϊ.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "είχε μικροενοχλήσεις τις τελευταίες δύο μέρες, τον είδαν οι γιατροί στις επτά χθες το απόγευμα και συνέστησαν κάποιες εξετάσεις, όπως θα συνέστηναν για οποιοδήποτε πολίτη της Δημοκρατίας". Τόνισε ταυτόχρονα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να εξέλθει του Νοσοκομείου γύρω στις δύο το μεσημέρι.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι γιατροί έχουν διαπιστώσει "αλλοιώσεις στεφανιαίων αγγείων, συμβατές με την ηλικία, χωρίς ιδιαίτερη κλινική σημασία". Επεσήμανε δε ότι "δεν βρήκαν τίποτα το αφύσικο για τον Πρόεδρο, στην ηλικία αυτή που διάγει σήμερα" και είπε ότι είναι "συνήθης εξέλιξη" για άτομο στην ηλικία του. Ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε την κατάσταση της υγείας του Προέδρου "άριστη".

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν πρόκειται να υποβληθεί σε πρόσθετες εξετάσεις ή επέμβαση και ούτε πρόκειται να μεταβεί στο εξωτερικό για να τον εξετάσουν ιατροί, αφού οι θεράποντες γιατροί του, με τους οποίος ο Πρόεδρος είναι ικανοποιημένος, δεν συστήνουν κάτι τέτοιο.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος πήγε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στις έξι σήμερα το πρωϊ "βάσει χθεσινών διευθετήσεων των ιατρών" και πρόσθεσε ότι "θα εξέλθει από το νοσοκομείο σήμερα και θα επανέλθει στα καθήκοντά του από αύριο το πρωϊ".

    "Ολες οι προγραμματισμένες συναντήσεις του, με τον κ. Φεϊσέλ, τον κ. Μπελ, το Βοηθό Γ.Γ. του ΟΗΕ κι άλλες παρόμοιες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν ως έχουν προγραμματιστεί," συμπλήρωσε. Οπως είπε, ο Πρόεδρος θα εκτελεί τα καθήκοντά του, αλλά "μπορούν κάποιες δραστηριότητές του να περιοριστούν".

    Οσον αφορά στην προγραμματισμένη για τις 16 Μαϊου αναχώρησή του για την Κίνα, για επίσημη επίσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "οι θεράποντες γιατροί συστήνουν να μην πραγματοποιηθεί γιατί θα είναι κουραστική και γιατί σε τέτοιου είδους περιπτώσεις οι συστάσεις των γιατρών είναι να υπάρχει ανάπαυση για μία τουλάχιστον εβδομάδα".

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πειστεί να πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή σε "ευθετότερο χρόνο" και επεσήμανε ότι αυτή τη συμβουλή δίνουν οι γιατροί στον κάθε πολίτη ο οποίος υποβάλλεται σε καθετηριασμό.

    Σε ερώτηση εάν οι αυριανές συναντήσεις του Προέδρου δεν θα έπρεπε να αναβληθούν λόγω της σύστασης των γιατρών να μην κουράζεται, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι οι συναντήσεις αυτές "δεν είναι κουραστικές".

    "Είναι συναντήσεις με τις οποίες με πλήρη διαύγεια πνεύματος και πλήρη άνεση θα τις πραγματοποιήσει," πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης διέψευσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο εσπευσμένα στις τρεις το πρωϊ, ενώ όσον αφορά στην απουσία του Προέδρου από το γραφείο του χθες το πρωϊ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "ήθελε μία ημέρα για τον εαυτό του".

    Είπε επίσης ότι παρά τις ενοχλήσεις ο Πρόεδρος ακολουθούσε κανονικά το πρόγραμμά του, το οποίο, σημείωσε "ήταν βαρυφορτωμένο".

    Το ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο διάβασε στους δημοσιογράφους ο Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος κάλεσε πιο νωρίς σήμερα την τακτική του συνάντηση με τους πολιτικούς συντάκτες, με μοναδικό θέμα την ασθένεια του Προέδρου, αναφέρει ότι "τα αποτελέσματα των εξετάσεων κρίνονται ικανοποιητικά".

    Προσθέτει ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λόγω μικροενοχλήσεων στο στήθος υπεβλήθη σήμερα το πρωϊ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σε καθετηριασμό καρδίας και στεφανιογράφημα".

    "Ο Πρόεδρος θα επιστρέψει στα καθήκοντά του από αύριο," καταλήγει το ανακοινωθέν, το οποίο υπογράφουν οι γιατροί Αγις Συρίμης, Κώστας Ζαμπάρτας, Ιωσήφ Κάσιος και Νίκος Αγγελίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Κασουλίδης - Εκπρόσωπος ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προσεκτική αναφορικά με τον τρόπο με το οποίο προσεγγίζει το Κυπριακό αλλά παράλληλα ενδιαφέρεται για την προώθηση του διαλόγου που διεξάγει με την Κύπρο.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, Jan MVA Count de Marchant et d'Ansembourg, ο οποίος βρίσκεται στο νησί με τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ιρλανδό πρέσβη Κέστερ Χίσλιπ, για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Κύπρο θα αρχίσουν έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική, και τοποθετούνται στις αρχές του 1998.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ύστερα από σημερινή 60λεπτη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, ο Ολλανδός επίσημος είπε ότι "η ΕΕ ενδιαφέρεται για την προώθηση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται και αναμένουμε και ελπίζουμε ότι αυτές θα αρχίσουν το τέλος Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου."

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συναντήσεών του, είπε ότι συζητεί "τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο πλευρές", σημειώνοντας ότι χθες άκουσαν τις απόψεις της Τ/κ πλευράς και σήμερα τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

    "Θα λάβουμε υπόψη ότι ακούσαμε (κατά τις εδώ επαφές μας) στην αξιολόγηση που θα κάνουμε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, οι οποίες θα αρχίσουν έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική, η οποία ελπίζουμε να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας ή πολύ σύντομα μετά το πέρας της δικής μας προεδρίας της ΕΕ," είπε ο κ. Γιαν.

    "Επομένως," πρόσθεσε, "αναμένουμε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις αρχές του 1998".

    Σε ερώτηση αν έχει διαβιβάσει πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμμετάσχει σε συνάντηση των αρχηγών κρατών των 11 υποψηφίων για ένταξη χωρών και της Τουρκίας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Αμστερνταμ, ο Ολλανδός αξιωματούχος είπε "αναμένω ότι η Κύπρος θα προσκληθεί αλλά δεν έχουμε απευθύνει ακόμα επίσημες προσκλήσεις."

    Ερωτηθείς γιατί η ολλανδική προεδρία έχει αλλάξει τακτική και αποφάσισε να μην καλέσει τους αρχηγούς κρατών των υποψηφίων για ένταξη χωρών σε συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Γιαν είπε ότι η απόφαση ελήφθη για καθαρά πρακτικούς λόγους.

    Εξηγώντας τους λόγους είπε ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ παρατείνονται μέχρι τις πρωϊνές ώρες, και "δεν θεωρείται σωστό να έχουμε μη - κράτη μέλη να περιμένουν στους διαδρόμους μέχρι πρωϊας για να τους ενημερώσουμε."

    "Για αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τη συνάντηση με πιο λογικό τρόπο, να προσκαλέσουμε αυτές τις χώρες αργότερα και να έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας να τις ενημερώσουμε με το δέοντα τρόπο," κατέληξε.

    Ο κ. Χίσλιπ περιορίστηκε να πει ότι η επίσκεψη αποτελεί ευκαιρία για τον κ. Γιαν να ενημερωθεί για τις θέσεις των δύο πλευρών.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν προέβη σε οποιεσδήποτε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] Ντενκτάς - αδιάλλακτος

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αδιάλλακτος όσο ποτέ παρουσιάζεται ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, και εξανεμίζει οποιαδήποτε προσπάθεια για πρόοδο, πριν ακόμη αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες.

    Οπως δήλωσε προκλητικά ύστερα από συνάντησή του με τον αξιωματούχο του ολλανδικού ΥΠΕΞ, κ. Ανσεμπεργκ και τον εκπρόσωπο της προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό, Κέστερ Χίσλιπ, κανένας δεν πρέπει να περιμένει από τον ίδιο να παρακαθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών αν πρόκειται να προβληθεί ο ισχυρισμός ότι δεν υφίσταται το ψευδοκράτος.

    Ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε στις απευθείες συνομιλίες και ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει το τί θα συζητήσει από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Κληρίδης δηλώνει ότι υπάρχει η κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν συζητεί μαζί του το θέμα της δήθεν κυριαρχίας του ψευδοκράτους.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Τσεβίκ Μπιρ, ο Ντενκτάς είπε ότι επρόκειτο για επιθεώρηση ρουτίνας των στρατιωτικών μονάδων και δεν είχε σχέση με την αναπροσαρμογή των "συνόρων", κατά την έκφρασή του, ή τις διακοινοτικές επαφές.

    Χθες εξάλλου, ο Ντενκτάς συναντήθηκε με τον Ντερβίς Ερογλου και το Σερτάρ Ντενκτάς για συζήτηση της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί στις απευθείας συνομιλίες. Ο Ερογλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί η ψευδοβουλή για συζήτηση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Κυπριανού - Πρόσκληση ΓΓ ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος θα πληρώσει μεγάλο πολιτικό κόστος εάν, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αρνηθούμε ενδεχόμενη πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για να παρακαθήσει σε απευθείας συνομιλίες.

    Στην εκτίμηση αυτή προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου στην οποία αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΚΟ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκυρίακο.

    Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη θέση της υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου ελληνικής κυβέρνησης, και της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου, για την εξεύρεση κοινού εδάφους, σημειώνοντας ότι θα ήταν "μέγα σφάλμα η αποδοχή της ιδέας συνάντησης, χωρίς να προϋπάρξει κοινό έδαφος".

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι "έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα και κακώς εξελίχθηκαν, αν ο ΓΓ αποφασίσει ότι θα πρέπει να συναντηθούν οι δύο (Πρόεδρος Κληρίδη - Ντενκτάς) πράγματι θα πληρώσουμε ως Κύπρος μεγάλο πολιτικό κόστος, αν αρνηθούμε."

    "Αυτή είναι η πραγματικότητα," συμπλήρωσε. "Το λέω ξεκάθαρα," υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Κυπριανού, "και να μην υπάρξει κάτι τέτοιο (κοινό έδαφος) θα είναι, αν όχι αδύνατο, πολύ δύσκολο να απορρίψει ο οποιοσδήποτε πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ".

    Απέφυγε πάντως να αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν τις εξελίξεις σε αυτό το σημείο, λέγοντας ότι "είναι ένα άλλο θέμα, αλλά δεν είναι η ώρα να πούμε περισσότερα".

    Προέβλεψε, ακόμα, ότι αν γίνει η συνάντηση χωρίς να εξευρεθεί κοινό έδαφος δε θα υπάρξει πρόοδος, γιατί όπως εξήγησε, "οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει", αφού οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν αποφάσισαν να υποχρεώσουν την Τουρκία να εγκαταλείψη την επεκτατική της πολιτική.

    Ανέφερε επίσης ότι στο Εθνικό Συμβούλιο ελήφθη απόφαση, μετά από πρόταση του ιδίου του Προέδρου Κληρίδη, "να συνεχίσει την προσπάθειά του για κάποιο κοινό έδαφος" και με πρόθεση το Σώμα να επανεκτιμήσει το θέμα και να καταλήξει σε τελικό συμπέρασμα.

    Ο κ. Κυπριανού, σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, τόνισε ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Μίλησε ακόμα για την ανάγκη συναίνεσης μεταξύ όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ώστε να καταλήξουν σε "ένα κοινό παρονομαστή", γιατί, σημείωσε, "δεν μιλούμε την ίδια γλώσσα, δεν είμαστε πειστικοί, όλοι οι ξένοι συγχίζονται και η υπόθεση μας δεν εξυπηρετείται".

    Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι "αν δεν συντονιστούμε και αν δεν ενωθούμε, θα βρεθούμε προ διλημμάτων τρομερών... και είναι τότε που θα είναι το μεγάλο πρόβλημα."

    "Με άλλα λόγια," διευκρίνησε ο κ. Κυπριανού, (θα μας πούν), "είτε δέχεστε τη λύση που σας δίνουμε, όχι τη λύση που θέλετε, ή μείνετε έτσι όπως είσαστε και καλά είσαστε".

    Το ενδιαφέρον μας, είπε σχετικά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, "δεν είναι η καρέκλα του Προεδρικού".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [09] Υπουργός Εμπορίου - Πρέσβεις

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εντονότερη εμπλοκή των Πρέσβεων της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, στην προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της Κύπρου, ειδικά σε θέματα τουρισμού και εμπορίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή.

    Ο κ. Χριστοφή ανέφερε τα πιο πάνω, σε δηλώσεις του, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εμπορίου, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο, ομάδα Πρέσβεων της Κύπρου στο εξωτερικό, αξιωματούχοι του Υπουργείου, καθώς και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ). Την ερχόμενη Παρασκευή θα ακολουθήσει και δεύτερη σύσκεψη, με τους υπόλοιπους Πρέσβεις.

    "Πιστεύω πως ήταν μια ενέργεια που επεβάλλετο. Ο προορισμός των πρεσβειών στο εξωτερικό πρέπει να διαφοροποιηθεί, για να καλύπτει και θέματα που έχουν σχέση με το εμπόριο και τον τουρισμό", ενόψει του εντονότερου διεθνούς ανταγωνισμού, επεσήμανε ο Υπουργός.

    "Εξετάσαμε τρόπους καλύτερης και στενότερης συνεργασίας μεταξύ των εμπορικών κέντρων και των κέντρων του τουρισμού στο εξωτερικό, με τις οικείες πρεσβείες. Εχουμε διαπιστώσει ότι η συνεργασία είναι ικανοποιητική, αλλά, οπωσδήποτε, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση και στενότερη συνεργασία, για να εξυπηρετείται καλύτερα το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον", συνέχισε.

    Ο κ. Χριστοφή ανέφερε πως βρήκε πολλή κατανόηση από τους Πρέσβεις, αλλά και πρόθεση και διάθεση για εντονότερη εμπλοκή.

    Ο Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως η ενέργεια αυτή θα αποφέρει καρπούς και συνεχάρη τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, "για την πρωτοβουλία που πήρε να καλέσει τους Πρέσβεις εδώ, για να διευθετηθούν συναντήσεις" και μαζί του.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          76.98 (-0.40)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.83 (-0.29)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.69 (-1.93)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.65 (+0.12)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  82.74 (-1.10)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.92 (-0.26)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.24 (-0.89)
        Αλλες Εταιρείες                         56.32 (+0.37)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 630334.230
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/AΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 13 May 1997 - 12:12:46 UTC