Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιδρυση Πολυτεχνικής Σχολής
  • [02] YΠΕΞ - Βουλή - Ακάμας
  • [03] Υγεία Προέδρου Κληρίδη
  • [04] ΕΕ - Ολλανδική προεδρία - Εκπρόσωπος ΕΕ
  • [05] Συνάντηση Κρανιδιώτη - Χέντερσον

  • [01] Ιδρυση Πολυτεχνικής Σχολής

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ (Αννα Ζεμπύλα - Καλλή))

    Ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τέθηκε η μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, ενώ αναμένεται, ταυτόχρονα, έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα απαιτούμενα κονδύλια.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής, Πέτρος Ιωάννου, είπε ότι "δεν μπορεί να υπάρχει Πανεπιστήμιο χωρίς τεχνικά Τμήματα", τονίζοντας ότι η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι επιτακτική ανάγκη.

    Η Πολυτεχνική Σχολή θα προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες Σχολές του Πανεπιστημίου και θα αποτελείται από τα Τμήματα Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων, Μηχανικών και Μηχανικών Παραγωγής, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, καθώς και από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής.

    Τα εργαστήρια, που είναι άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία της Σχολής, θα στηθούν παράλληλα με τη στελέχωσή της.

    Ερωτηθείς κατά πόσον έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία της Πολυτεχνικής Σχολής, ο καθηγητής Ιωάννου είπε ότι το Πανεπιστήμιο εισηγήθηκε να αρχίσουν οι πρώτες προσλήψεις καθηγητών το 1998, δηλαδή ένα με δύο χρόνια πριν αρχίσει η Σχολή να δέχεται φοιτητές, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ετοιμασία των προγραμμάτων σπουδών και η λειτουργία της Σχολής γενικότερα.

    Το ερώτημα που τίθεται από μερικούς "είναι κατά πόσο πρέπει να γίνει Πανεπιστημιούπολη πρώτα και μετά η Πολυτεχνική Σχολή", ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

    "Πρέπει να γίνει η Πολυτεχνική σύντομα, διότι η Πανεπιστημιούπολη μπορεί να πάρει πολλά χρόνια", είπε ο κ. Ιωάννου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της Σχολής, τόσο από επιστημονικής άποψης όσο και από πολιτικο- οικονομικής.

    "Γίνεται μια ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και το Πανεπιστήμιο και η Κύπρος, χρειάζεται να αναπτυχθούν στους τομείς της μόρφωσης και της έρευνας, για να μην χαθούν πολύτιμες ευκαιρίες στον τομέα πρόβλεψης και εφαρμογής υψηλής τεχνολογίας", όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί δεν είναι το πόσα θα κοστίσει η Πολυτεχνική Σχολή, αλλά το "πόσο θα κοστίσει στον τόπο αν δεν γίνει", προσθέτοντας ότι μέσω της έρευνας που θα διεξάγεται θα μπορεί και η Κύπρος να συμβάλει στην ανάπτυξη της τεχνολόγιας και να μπορεί να προβλέψει το μέλλον (της τεχνολογίας).

    Το κάθε Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής θα προσφέρει τετραετές πρόγραμμα σπουδών, όπως γίνεται και στις άλλες Σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)

    [02] YΠΕΞ - Βουλή - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο παρόν, τουλάχισατο, στάδιο δεν υπάρχει υπαλλακτικός χώρος από τον Ακάμα, για να διενεργούνται οι ασκήσεις των βρετανικών στρατευμάτων.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι η Εθνική Φρουρά εκτιμά τον Ακάμα ως τον καταλληλότερο χώρο, για να ασκούνται οι Βρετανοί.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κυβέρνηση παραχώρησε προ ημερών άδεια στις Αρχές των βρετανικών Βάσεων, όπως πραγματοποιήσουν νέες ασκήσεις στη χερσόνησο από τις 26 μέχρι τις 30 Μαίου, υπό την προϋπόθεση ότι, κατά τη διάρκειά τους, δεν θα χρησιμοποιηθούν ένσφαιρα πυρά.

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μείωσε από 22 μέρες, όπως αρχικά ζήτησαν οι Βρετανοί, σε 5 μέρες, τον χρόνο διεξαγωγής της άσκησης.

    Μετά και από τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, διεφάνη ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε την άποψη πως θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευθεί την εποχή πραγματοποίησης τέτοιων ασκήσεων, έχοντας υπόψη και το γεγονός ότι στους θερμούς μήνες υπάρχει, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, η πιθανότητα να προκληθούν πυρκαγιές απ' αυτές.

    Στη συνεδρία της Επιτροπής παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος, οι οποίοι ενημέρωσαν, σε συνεδρία κεκλεισμένων των θυρών, τους βουλευτές για τα θέματα που άπτονται της ασφάλειας της Εθνικής Φρουράς, από τυχόν παραχώρηση άλλων χώρων προς τους Βρετανούς για τη διενέργεια των ασκήσεών τους.

    Το θέμα ενέγραψε στη Βουλή ο βουλευτής Πάφου, της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος, μιλώντας στην Επιτροπή, υποστήριξε ότι η Βουλή ζητεί τον τερματισμό των βρετανικών ασκήσεων στην περιοχή του Ακάμα, που έχει σημαντική οικολογική αξία, και όχι την καταγγελία της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης των βρεττανικών Βάσεων.

    Τόνισε επίσης ότι οι Βρετανοί εσκεμμένα επαναδιεκδικούν νέα άδεια, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για να δώσουν το μήνυμα ότι δεν εγκαταλείπουν την περιοχή του Ακάμα.

    Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τη Βουλή σχετικά με τις διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των βρετανικών Βάσεων, με στόχο την εξεύρεση υπαλλακτικού χώρου, κάτι που, όμως, κατέληξε σε αδιέξοδο, ανέφερε.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι από τη στιγμή που δεν μπορεί να εξευρεθεί, για την ώρα, άλλος χώρος ασκήσεων, δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε να ασκούνται στον Ακάμα.

    Πρόσθεσε ότι ούτε οι Βρετανοί είναι ευτυχισμένοι που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη περιοχή και προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Ταυτόχρονα, ο ΥΠΕΞ διατύπωσε και τη θέση ότι, από περιβαλλοντικής σκοπιάς, θα πρέπει να "πονούμε" και τον χώρο των βρετανικών Βάσεων.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημήτρης Ηλιάδης, ανέφερε ότι η Επιτροπή διατηρεί τη θέση ότι οι ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα.

    Οπως ανέφερε, η Βουλή θα καταγγείλει το γεγονός αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Κοινοπολιτειακό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΑΠ)

    [03] Υγεία Προέδρου Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αισθάνεται πάρα πολύ καλά και μπορεί να αναλάβει από αύριο το πρωί τα καθήκοντά του.

    Μιλώντας νωρίς το απόγευμα, κατά την έξοδό του από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας - όπου υποβλήθηκε το πρωί σε καθετηριασμό καρδίας και στεφανιογράφημα, ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε όλους για το ενδιαφέρον τους και για τα μηνύματα συμπαράστασης που έλαβε.

    "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω", είπε, "ότι αισθάνομαι πάρα πολύ καλά κι ευχαριστώ τους γιατρούς μου, διότι πράγματι έκαναν καλή δουλειά να γίνει μια σωστή διάγνωση".

    Σε ερώτηση εάν αυτό το συμβάν μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίπτωση στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: "Δεν νομίζω ότι η ασθένεια ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη ενός προβλήματος όπως το Κυπριακό" και διευκρίνισε ότι αυτό που του συνέβη δεν ήταν ασθένεια.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου, Κώστας Ζαμπάρτας, ανέφερε ότι έγινε στεφανιογράφημα στον Πρόεδρο Κληρίδη σήμερα το πρωί, "το οποίο έδειξε ότι τα στεφανιαία αγγεία του Προέδρου είναι καλά, έχουν μόνο μικρές αθηροματικές πλάκες, χωρίς σημαντική στένωση σε κανένα από τα αγγεία και το κυριότερο έχει ένα μυοκάρδιο που είναι άριστο, χωρίς καμιά βλάβη".

    Σε ερώτηση εάν θα χρειαστεί να επανέλθει ο Πρόεδρος Κληρίδης για κάποιες εξετάσεις, ο Δρ. Ζαμπάρτας είπε ότι "ο Πρόεδρος έχει τους γιατρούς του, που τον παρακολουθούν πολύ στενά" και πρόσθεσε ότι "από τα ευρήματα που είχαμε σήμερα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας".

    Οταν κλήθηκε να αναφέρει εάν διαπιστώθηκε πού οφειλόταν η στενοχωρία που ένοιωθε ο Πρόεδρος Κληρίδης τις τελευταίες μέρες, ο Δρ. Ζαμπάρτας απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι "θα του γίνει μια σχετική αγωγή" και ότι "αυτή η στενοχωρία θα υποχωρήσει".

    Τέλος, ο Δρ. Ζαμπάρτας είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία, "από αύριο το πρωί".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι δεν έχει συστήσει οποιαδήποτε διαρρύθμιση στο Προεδρικό Μέγαρο, για να υποβοηθηθεί ο Πρόεδρος και είπε ότι ο Πρόεδρος "ήθελε να πάει στο Προεδρικό βασικά για να μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες του απ' εκεί".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [04] ΕΕ - Ολλανδική προεδρία - Εκπρόσωπος ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μαίλς)

    Αναχωρούν σήμερα το απόγευμα, μετά από διήμερη παραμονή στην Κύπρο, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το Κυπριακό, Ιρλανδός πρέσβης Κέστερ Χίσλιπ, και ο Κόμης Γιαν ντε Ανσεμπουργκ (Count Jan d'Ansembourg), του ολλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Κατά την εδώ επίσκεψή τους, οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, τον Αμερικανό πρέσβη Κένεθ Μπριλ και τους πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ στην Κύπρο. Τους δύο αξιωματούχους συνόδευε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, πρέσβης Ζιλ Ανουίγ.

    Οπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ, οι συζητήσεις τους κάλυψαν διάφορες πτυχές του Κυπριακού, περιλαμβανομένης και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, καθώς και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

    Πληφορορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι οι δύο αξιωματούχοι θα μεταβούν στην Αγκυρα και την Αθήνα για επαφές από τις 18 μέχρι τις 21 Μαίου, ενώ προγραμματίζονται και επισκέψεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον στις 2 Ιουνίου, λίγες μόνο μέρες πριν από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ, Γιαννάκη Κασουλίδη, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπραϊτ, και προτού συγκληθεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο θα συνεδριάσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί τα μέσα Ιουνίου.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χίσλιπ θα παραμείνει ως Ειδικό Αντιπρόσωπος και της επόμενης προεδρίας της ΕΕ, αυτής του Λουξεμβούργου. Ο κ. Χίσλιπ διορίστηκε όταν η Ιρλανδία είχε την προεδρία της ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1996.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [05] Συνάντηση Κρανιδιώτη - Χέντερσον

    Λονδίνο,Βρετανία,13/05/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Η Βρετανία θα τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσαν οι Εργατικοί για το Κυπριακό πριν από τις γενικές εκλογές στη Βρετανία, επεσήμανε σήμερα ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντάγκλας Χέντερσον, κατά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Ο κ. Χέντερσον τόνισε επίσης ότι η Βρετανία αισθάνεται υποχρεωμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι θεωρεί βέβαιη την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί, δηλαδή έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Ο επίσημος εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η συνάντηση αυτή ήταν προκαταρκτική, χαρακτηρίζοντάς την ως "θερμή και φιλική".

    Οπως είπε, οι δύο πλευρές, συζήτησαν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 13 May 1997 - 17:46:41 UTC