Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Ρωμαίου
  • [02] Ολοκλήρωση επίσκεψης Πρέντεργκαστ
  • [03] Κληρίδης - Ρωμαίος
  • [04] Δηλώσεις Ρωμαίου
  • [05] Δηλώσεις Κόση - Χατζηλοϊζου
  • [06] Βουλή - ΕΔΣΟ
  • [07] Τ/κ Τύπος - συναυλία
  • [08] Τουρκική άσκηση - κατεχόμενα
  • [09] Ψευδοαστυνομικοί - κατεχόμενα
  • [10] Εκπρόσωπος - Κυπριακό (1)
  • [11] Kύπρος - αρχαιολογική έκθεση Ισραήλ
  • [12] Κύπρος - πάταξη ναρκωτικών
  • [13] Κύπρος - πάταξη ναρκωτικών
  • [14] Εκπρόσωπος - συναυλία
  • [15] Εκπρόσωπος - δηλώσεις Γάλλου πρέσβη

  • [01] Επίσκεψη Ρωμαίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας Γεώργιος Ρωμαίος, ο οποίος έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη αρχίζει σήμερα τις επαφές του με συνάντηση που θα έχει το πρωϊ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Ρωμαίος πραγματοποιεί την επίσκεψή του ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση με τον οποίο θα έχει συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Ρωμαίος είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο μαζί με τους αποφοίτους της Σχολής Υπαστυνόμων για εκπαιδευτική εκδρομή.

    Αυτή η εκδρομή, πρόσθεσε, έπρεπε να γίνει στην Κύπρο όχι μόνο γιατί υπάρχει μια καλή συνεργασία με την κυπριακή αστυνομία αλλά διότι η ελληνική αστυνομία όπως και όλος ο ελληνικός λαός διαπνέεται για τον ελληνισμό της Κύπρου.

    Τον κ. Ρωμαίο συνοδεύει ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας Αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Ολοκλήρωση επίσκεψης Πρέντεργκαστ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Κύπρο και αναχωρεί για την Αγκυρα.

    Χθες βράδυ ο Σερ Κίραν είχε συνάντηση στα κατεχόμενα με το Ραούφ Ντενκτάς. Δεν εγνώσθησαν λεπτομέρειες για τη συνάντηση.

    Δεν εγνώσθη επίσης αν ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα έχει οποιεσδήποτε νέες επαφές σήμερα με τις δυο πλευρές προτού αναχωρήσει από την Κύπρο.

    Εχουν πάντως προγραμματιστεί για σήμερα συναντήσεις του με τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα δώσει επίσης συνέντευξη Τύπου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Κληρίδης - Ρωμαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την απόλυτη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κύπρο, επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας, Γιώργος Ρωμαίος.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Ρωμαίος είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την πορεία του και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις. Παράλληλα, εξέφρασε ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο.

    "Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά την απόλυτη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και να επιβεβαιώσω όχι μόνο το κλίμα αλλά και την καλή συνεργασία" μεταξύ των δύο χωρών, είπε.

    Εξέφρασε επίσης στήριξη σ' όλες τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Στη συνέχεια ο κ. Ρωμαίος είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση.

    Θα επισκεφθεί επίσης το Αρχηγείο Αστυνομίας και την Αστυνομική Ακαδημία καθώς επίσης και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

    Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Δηλώσεις Ρωμαίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ) Η ελληνική και η κυπριακή αστυνομία προχωρούν και στην τεχνική συνεργασία με τη διασύνδεση της κυπριακής αστυνομίας με ένα υπερσύγχρονο σύστημα ανίχνευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων που έχει η ελληνική αστυνομία.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ύστερα από επίσκεψή του στην Αστυνομική Ακαδημία, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας, Γιώργος Ρωμαίος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Οπως τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Ρωμαίος υπάρχουν κάποια κοινά προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου όπως τα ναρκωτικά, η λαθρομετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και με δεδομένο ότι υπάρχει και μια μεγαλύτερη ελεύθερη διακίνηση μεταξύ των δύο χωρών, η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία μεταξύ τους είναι σίγουρα χρήσιμες.

    Οπως ανέφερε ο Ελληνας Υπουργός Δημόσιας Τάξης κατά την πρωϊνή συνάντηση μισής περίπου ώρας που είχε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Κόση, αποφασίστηκε όπως ο κ. Κόσης μεταβεί μέσα στον Ιούνιο στην Αθήνα μαζί με το επιτελείο του και τους αστυνομικούς των διαφόρων τμημάτων που ασχολούνται με τα πιο πάνω προβλήματα καθώς πίσης και της Τροχαίας για ένα διήμερο εργασίας.

    "Ετσι", επεσήμανε ο κ. Ρωμαίος, "θα μπορέσουμε να βάλουμε σε οργανωμένη βάση αυτή την πολύ καλή συνεργασία που ήδη έχει ξεκινήσει".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το Αρχηγείο Αστυνομίας επιθυμούν την εκπαίδευση κάποιων Κυπρίων αξιωματικών στη Σχολή Υπαστυνόμων της Ελληνικής Αστυνομίας αυτοί είναι ευπρόσδεκτοι.

    Εξάλλου, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αστυνομική Ακαδημία, ο Ελληνας Υπουργός ανέφερε πως "ο ρόλος της αστυνομίας και ο ρόλος των πολιτικών ηγεσιών των δυο Υπουργείων, είναι κάτι περισσότερο από ότι ο ρόλος της αστυνομίας σε άλλα κράτη. Δηλαδή να διασφαλίσουμε την τάξη και την ησυχία της κοινωνίας αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική και την κυπριακή κοινωνία".

    Τόνισε πως ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει διαπιστώσει ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δυο αστυνομίες είναι στενή, αποδοτική και παραγωγική. "Ασφαλώς", ανέφερε "μπορεί να διευρυνθεί, να αναβαθμιστεί και θα γίνει αυτό".

    Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου τόνισε ότι η αστυνομική συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας, "εναρμονίζεται με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου, τις ευρωπαϊκές τάσεις και αναδιαρθρώσεις για διεθνική αστυνόμευση και για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως τη φανταμενταλιστική τρομοκρατία, τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τη λαθρομετανάστευση κλπ".

    Επεσήμανε ότι "ούτε η Κύπρος, ούτε η Ελλάδα, μπορούν να επιτρέψουν σε τέτοιες μορφές εγκλήματος να επηρεάσουν την τουριστική κίνηση και να τραυματίσουν τους χειρισμούς των εθνικών θεμάτων".

    Τον κ. Ρωμαίο συνοδεύει ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος ενώ μαζί του βρίσκονται στην Κύπρο και 145 δόκιμοι υπαστυνόμοι της Ελληνικής Αστυνομίας για εκπαιδευτική εκδρομή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Δηλώσεις Κόση - Χατζηλοϊζου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Οι δυνάμεις ασφαλείας θα λάβουν όλα τα μέτρα εκείνα που χρειάζονται για να μην επιτρέψουν έκτροπα".

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης ερωτηθείς για το ποιά θα είναι η αντίδραση των σωμάτων ασφαλείας στην περίπτωση που οι μοτοσυκλετιστές επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το χώρο της συναυλίας του Σάκη Ρουβά και του Μπουράκ Κουτ, στην ουδέτερη ζώνη παρά το Λήδρα Πάλας.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην αίθουσα επιχειρήσεων του Αρχηγείου Αστυνομίας, ο κ. Κόσης απάντησε: "Αν χρειαστεί οπωσδήποτε θα είμαι".

    Σχολιάζοντας εξάλλου επισήμανση δημοσιογράφου ότι οι μοτοσυκλετιστές έχουν ήδη εκδώσει αφίσια, η οποία καλεί το κοινό, σύμφωνα με τους νομικούς, σε παρεκτροπή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως θα συνομιλήσει για το θέμα με το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει συνάντηση σήμερα. Επεσήμανε ωστόσο πως αυτό "είναι θέμα περισσότερο του Γενικού Εισαγγελέα".

    Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, όταν ρωτήθηκε τί θα γίνει αν κάποιος παρεκτραπεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας, είπε πως "ο νόμος είναι για όλους. Θα εφαρμοστεί για όλους ο νόμος."

    Κληθείς εξάλλου να πει αν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα που θα ληφθούν απάντησε: "Ο κ. Υπουργός είπε ότι η αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την τήρηση του νόμου και της τάξης. Τίποτε άλλο περισσότερο δεν θα κάνουμε".

    Τέλος ερωτηθείς για το ποιές είναι οι εντολές από το Προεδρικό, ο κ. Χατζηλοϊζου επανέλαβε πως "ο ρόλος της αστυνομίας είναι η εφαρμογή του νόμου και της τάξης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Βουλή - ΕΔΣΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη σύνοδο της Διεθνούς Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΕΔΣΟ), θα φιλοξενήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 19 - 20 Μαίου στη Λευκωσία.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι τη σύνοδο θα απασχολήσουν κυρίως θέματα προγραμματισμού και διαδικασίας πριν από την ετήσια σύνοδο της ολομέλειας της συνέλευσης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική, περί τα τέλη του Ιουνίου.

    Στη σύνοδο της Λευκωσίας αναμένεται να συμμετάσχουν εκτός από την κυπριακή αντιπροσωπεία, αντιπρόσωποι από τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Ελλάδα, τη Λευκορωσία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία, είτε ως μέλη της διεθνούς γραμματείας είτε ως πρόεδροι και μέλη διαφόρων επιτροπών της συνέλευσης.

    Μεταξύ άλλων θα πάρουν μέρος οι βουλευτές Βίκτορ Ζορκάλτσεφ και Στυλιανός Παπαθεμελής, υπό την ιδιότητα τους ως Προέδρου και Γ.Γ. της ΕΔΣΟ, αντίστοιχα.

    Της κυπριακής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο βουλευτής Δώρος Θεοδώρου και σ'αυτή θα συμμετάσχουν οι βουλευτές Ευάγγελος Σαμμούτας και Νίκος Κλεάνθους.

    Στα πλαίσια της επίσκεψής τους στην Κύπρο, οι σύνεδροι θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ενώ θα έχουν συνάντηση με το Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη και θα επισκεφθούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Τ/κ Τύπος - συναυλία

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Προσοχή, συνιστά η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" για την προσεχή Δευτέρα, όπου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία Ρουβά - Κουτ.

    Η "Κ" που αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας στη συναυλία, γράφει ότι έξι χιλιάδες Ε/Κ και Τ/Κ θα συναντηθούν στις 19 Μαίου στην Τάφρο απέναντι από το Λήδρα Πάλας και ότι πρόκειται για την πλέον πολυπληθή συναυλία από το 1963.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, γράφει η "Κ", αν και ανακοίνωσαν ότι έχουν ληφθεί τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας, εντούτοις τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα εκφράζονται ανησυχίες.

    Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα υποστηρίζει τη συναυλία ενώ ο λεγόμενος σύνδεσμος "αγωνιστών" και οι "Γκρίζοι Λύκοι" καλούν τους Τ/Κ να μην συμμετάσχουν.

    Τη συναυλία θα παρακολουθήσει ο αρχηγός του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και αξιωματούχοι του κόμματος.

    Εκτός από την "Κ" και τα υπόλοιπα φύλλα του Τ/κ Τύπου αναφέρονται στα πρωτοσέλιδά τους στη συναυλία.

    Η "Γενί Ντουζέν" στεγάζει το σχετικό δημοσίευμα κάτω από τον τίτλο "Δεν υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια" ενώ η "Γενί Ντεμοκράτ" γράφει ότι ποικίλουν οι αντιδράσεις για την ασφάλεια στο "νότο", όπως αποκαλεί τις ελεύθερες περιοχές.

    Η "Βατάν" παραθέτει ανακοίνωση του λεγόμενου συνδέσμου Τ/Κ αγωνιστών, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Ε/κ φανατισμός ενδεχομένως να μετατρέψει τη συναυλία σε τραγωδία. Η "Μπιρλίκ" γράφει "Ανησυχούμε για την ασφάλειά μας".

    Η τουρκική "Χουριέτ" αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου των Σάκη Ρουβά και Μπουράκ Κουτ, οι οποίοι δήλωσαν ότι απώτερος σκοπός τους είναι η ειρήνη και η φιλία. Παράλληλα κάνει αναφορά στις αντιδράσεις στην Ε/κ πλευρά.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Τουρκική άσκηση - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα καταπλεύσουν στο κατεχόμενα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", κατά τη διάρκεια της άσκησης "Θαλασσόλυκος '97".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η άσκηση που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 - 27 Ιουνίου, θα διεξαχθεί στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

    Τα πολεμικά πλοία θα καταπλεύσουν επίσης στα λιμάνια της Αλεξάνδρειας και της Χάϊφα.

    Επικεφαλής της άσκησης θα είναι ο Διοικητής του Στόλου, Ναύαρχος Σαλίμ Ντερβίζογλου.

    Εξάλλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν διέψευσε και πάλι τον Πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερπακαν ότι πρόκειται να αναβληθούν οι κοινές ασκήσεις Τουρκίας - Ισραήλ. Σε παρόμοια δήλωση προέβη και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Σερμέτ Ατάντσαλι.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Ψευδοαστυνομικοί - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι 1.700 λεγόμενοι "αστυνομικοί" του ψευδοκράτους θα κυκλοφορούν πλέον ένοπλοι αφού τους δόθηκαν περίστροφα "Αστρα" των 7,65 χιλιοστών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για οπλισμό που κατασχέθηκε προ ετών στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου από το πλοίο "Ανν Μ".

    Τα Καλασνίκοφ που επίσης κατασχέθηκαν, δόθηκαν στις λεγόμενες ειδικές μονάδες της ψευδοαστυνομίας.

    Η παρουσία λεγόμενων "αστυνομικών" με περίστροφο στη μέση, ξένισε το κοινό. Ενοπλοι είναι ακόμη και οι λεγόμενοι "αστυνομικοί" της τροχαίας και οι γυναίκες "αστυνομικοί", έγραψε σήμερα ο Τ/κ Τύπος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - Κυπριακό (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, και όσες χώρες ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού να επέμβουν ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα και η τουρκική πλευρά να δώσει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που αφορούν στην ουσία του προβλήματος, απηύθυνε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση.

    Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης τόνισε ότι τα κράτη που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για λύση του προβλήματος "δεν μπορούν να περιορίζονται σε ευχολόγια και συμβουλές".

    Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα πάρει την τελική απόφαση για σύγκληση ή όχι απευθείας διαπραγματεύσεων, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, και την απόφαση της πλευράς μας για συμμετοχή θα την πάρει το Εθνικό Συμβούλιο. Τόνισε επίσης ότι οι απευθείας συνομιλίες πρέπει να έχουν εχέγγυο επιτυχίας.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι πέραν από την ευθύνη για σύγκληση των απευθείας συνομιλιών, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα έχει και μερίδιο της ευθύνης για το αποτέλεσμά τους, όπως μερίδιο ευθύνης θα έχει και το μέρος που θα είναι υπεύθυνο εάν αποτύχουν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] (K) Kύπρος - αρχαιολογική έκθεση Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος θα συμμετάσχει σε έκθεση στο Ισραήλ με θέμα τα αριστουργήματα της αρχαίας κυπριακής κεραμικής τέχνης από το 2500 μέχρι το 500 π.Χ.

    Για το σκοπό αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη μεταφορά στο Ισραήλ κυπριακών αρχαιοτήτων για να παρουσιαστούν στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Εβετζ Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ, περί τα μέσα Ιουλίου.

    Οι αρχαιότητες που θα παρουσιαστούν θα περιλαμβάνουν αγγεία και τερακότες που καλύπτουν χρονολογικά την κυπριακή αγγειοπλαστική από την τρίτη χιλιετηρίδα μέχρι το 500 π.Χ.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής θα συμβάλει στην προβολή του κυπριακού πολιτισμού στο Ισραήλ, καθώς και στη σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών.

    Αναφέρει επίσης ότι την ασφάλεια των αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια της έκθεσης ανέλαβε η ισραηλινή πλευρά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Κύπρος - πάταξη ναρκωτικών

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος τάσσεται υπέρ της ανάγκης για συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πάταξη της μάστιγας των ναρκωτικών, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γεώργιος Αναστασιάδης. Μιλώντας ενώπιον της Πανευρωπαϊκής Υπουργικής διάσκεψης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ναρκωτικών, στο Τρόμσο της Νορβηγίας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος έχει κυρώσει τις κυριότερες πολυμερείς διεθνείς συμβάσεις που σχετίζονται με την καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας των ναρκωτικών.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι η Κύπρος έχει θεσπίσει πρόσφατα σειρά νομοθετημάτων που βοηθούν στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [13] (Κ) Κύπρος - πάταξη ναρκωτικών

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος τάσσεται υπέρ της ανάγκης για συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πάταξη της μάστιγας των ναρκωτικών, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γεώργιος Αναστασιάδης. Μιλώντας ενώπιον της Πανευρωπαϊκής Υπουργικής διάσκεψης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ναρκωτικών, στο Τρόμσο της Νορβηγίας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος έχει κυρώσει τις κυριότερες πολυμερείς διεθνείς συμβάσεις που σχετίζονται με την καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας των ναρκωτικών.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι η Κύπρος έχει θεσπίσει πρόσφατα σειρά νομοθετημάτων που βοηθούν στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - συναυλία

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, επανέλαβε σήμερα την υποστήριξη της κυβέρνησης στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή του Ελληνα τραγουδιστή, Σάκη Ρουβά, και του Τούρκου συναδέλφου του, Μπουράκ Κουτ.

    Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος κάλεσε όσους διαφωνούν να σεβαστούν το δικαίωμα όσων ενδιαφέρονται να παραστούν στην συναυλία, και είπε ότι η κυβέρνηση θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών που θα συμμετάσχουν.

    "Υποστηρίζουμε τη διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης, πιστεύουμε σ' αυτήν," είπε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι "σεβόμαστε τις τοποθετήσεις των διαφωνούντων ή αντιδρώντων, είτε ανήκουν στην Τ/Κ κοινότητα είτε στη δική μας πλευρά, αλλά ταυτόχρονα τους καλούμε να σέβονται και εκείνοι τις θέσεις και τις τοποθετήσεις των άλλων."

    Πρόσθεσε ότι "μπορούν άνετα να διαφωνούν και δημοκρατικά να καλούν τα μέλη τους να μην πάρουν μέρος, αλλά θα ήταν αντιδημοκρατικό να προβούν σε ενέργειες για να εμποσίδουν άλλους που επιθυμούν να πάρουν μέρος."

    Ο Εκπρόσωπος κάλεσε όλους "να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλογιστούν τις ευθύνες, να μετρήσουν το συμφέρον αυτού του τόπου και να αξιολογήσουν τη σημασία που έχει το πρώτο συναπάντημα των νέων μετά από δεκαετίες." Τόνισε δε τη σημασία που αποδίδει στο γεγονός ότι Ε/Κ και Τ/Κ νέοι θα συναντηθούν, για πρώτη φορά, σε μια τέτοια εκδήλωση.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα, ενόψει των αντι- εκδηλώσεων που έχουν ανακοινωθεί, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει την εκδήλωση "θα πάρει τα δέοντα μέτρα για να εξασφαλίσει τους πολίτες που θέλουν να πάρουν μέρος, να πάρουν μέρος με τον ασφαλέστερο τρόπο".

    "Την ευθύνη για την ασφάλεια στον χώρο την έχει η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, και είμαστε ικανοποιημένοι ότι έχουν πάρει δρακόντεια μέτρα για να εξασφαλίσουν αυτή την ασφάλεια," συμπλήρωσε. Σημείωσε επίσης τη συνεργασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας "για ενίσχυση αυτής της προσπάθειας".

    Σε ερώτηση εάν τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών, υπό το φως των γεγονότων του περασμένου καλοκαιριού στη Δερεύνεια, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η κυβέρνηση "πιστεύει στα Ηνωμένα Εθνη" και ανέφερε ότι "δεν είμαστε εδώ δικαστήριο για να καταλογήσουμε ευθύνες" για εκείνα τα γεγονότα.

    Επίσης, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κατάγγειλε τα εμπόδια που παρέμβαλε ο Ντενκτάς σε συναντήσεις Ε/Κ και Τ/Κ, και τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν αντιδράσεις "όταν δίνεται μία ευκαιρία". Σημείωσε δε ότι το πολιτικό μήνυμα που έχει η εκδήλωση είναι ότι "οι νέοι μπορούν να διασκεδάσουν, να τραγουδήσουν και να συνεργαστούν και να δώσουν μήνυμα ότι σ' αυτό τον τόπο μπορεί να υπάρξει συμβίωση, συνεργασία και φιλία".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν οι κερκίδες θα είναι χωριστές, ενώ σε ερώτηση πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα πάνε στην εκδήλωση μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι", είπε ότι η εν λόγω οργάνωση έχει ταχθεί εναντίον.

    Σε ερώτηση γιατί δεν επιλέγηκαν Ε/Κ και Τ/Κ τραγουδιστές, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον, ενώ σε παρατήρηση σχετικά με την ποιότητα της εκδήλωσης, σημείωσε ότι ο Ρουβάς και ο Κουτ είναι "αγαπητοί στο χώρο της νεολαίας".

    Οσον αφορά στο όνομα του γηπέδου όπου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ο Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι μετά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, μετονομάστηκε από "ΤΑΚΣΙΜ" (δηλαδή διχοτόμηση, που ήταν το σύνθημα της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ) σε "ΤΣΕΝΤΙΝΚΑΓΙΑ" (το όνομα Τ/κ ποδοσφαιρικής ομάδας που προπονείτο στο εν λόγω γήπεδο).

    Σε ερώτηση εάν δεν απασχόλησε την κυβέρνηση το γεγονός ότι η ημερομηνία διεξαγωγής της συναυλίας, 19 Μαϊου, είναι η ημέρα γενοκτονίας των Ποντίων, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι "μας απασχόλησε το γεγονός αυτό" και τόνισε ότι "έχουμε μνήμη".

    Οπως είπε, την ίδια ημέρα οι Τούρκοι γιορτάζουν τη μνήμη του Αττατούρκ, όμως σημείωσε ότι το ελληνικό και το τουρκικό έθνος πρέπει να βλέπουν προς το μέλλον.

    "Την 19η Μαϊου στα σχολεία μας, και σε άλλα επίπεδα, θα τιμηθεί η μνήμη της γενοκτονίας και θα πούμε το δεν ξεχνώ, ταυτόχρονα όμως πρέπει να δούμε το παρόν και το μέλλον," συμπλήρωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Κατέληξε λέγοντας ότι οι νέοι θα προσέλθουν στην εκδήλωση περήφανοι για την καταγωγή τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - δηλώσεις Γάλλου πρέσβη

    Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ξεκαθάρισε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας ουδέποτε έθεσε όρο ότι δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εάν δεν εξευρεθεί τρόπος συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Εκπρόσωπος προέβη σε σχετικές δηλώσεις κληθείς σήμερα να σχολιάσει δηλώσεις του πρέσβη της Γαλλίας στη Λευκωσία, Ανρί Ζακολέν, στην εφημερδία "Ο Φιλελεύθερος".

    Στις δηλώσεις, ο Γάλλος πρέσβης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η χώρα του να ασκήσει βέτο στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, αν οι Τ/Κ δεν εκπροσωπούνται. Επίσης υποστήριξε ότι η αναφορά στην απόφαση της 6ης Μαρτίου, 1995, ότι η έναρξη πρέπει να ωφελέσει και τις δύο κοινότητες σημαίνει ότι όλοι οι Κύπριοι πρέπει να εκπροσωπούνται, και είπε ότι η κυβέρνησή του έχει υποβάλει ιδέες επί αυτού.

    Ο κ. Ζακολέν αποκάλυψε ότι η χώρα του επεξεργάζεται και θα υποβάλει ιδέες ώστε η λύση του Κυπριακού να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    "Εκτιμούμε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της Γαλλίας για επίλυση του Κυπριακού," είπε ο Εκπρόσωπος. Τόνισε όμως ότι "όλα τα κράτη της γης, πλην της Τουρκίας, αναγνωρίζουν τη Δημοκρατία της Κύπρου, αναγνωρίζουν την κυβέρνησή της ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Δημοκρατίας, θεωρούν το ψευδοκράτος κατασκεύασμα της Τουρκίας και του Ντενκτάς, και καλούν όλα τα κράτη να το θεωρούν άκυρο εξ' υπαρχής και ουδέποτε να το αναγνωρίσουν".

    Ο κ. Χριστοφίδης συμφώνησε ότι "η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πρέπει να ωφελέσει όλους τους Κυπρίους", όπως αναφέρεται στην απόφαση της 6ης Μαρτίου, και εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνηση ότι από την ένταξη θα ωφεληθούν και οι Τ/Κ.

    Οσον αφορά στην ερμηνεία που δίνει ο Γάλλος πρέσβης στην απόφαση της 6ης Μαρτίου, για τη συμμετοχή των Τ/Κ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "δε συμφωνούμε".

    "Εφόσον η κυβέρνηση της Δημοκρατίας αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και όλα τα κράτη της γης ως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση, αυτή και μόνο εκπροσωπεί την Κύπρο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις," συμπλήρωσε, τονίζοντας "ότι αυτή είναι και η θέση της Ευρώπης".

    Χαρακτήρισε δε τη θέση της Γαλλίας, κι άλλων χωρών, ότι πρέπει να αντιπροσωπεύονται και οι Τ/Κ, ως "θέση η οποία ήδη έχει τύχει απάντησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ΥΠΕΞ".

    Υπενθύμισε δε δήλωση του ΥΠΕΞ ότι "οι Τ/Κ μπορούν να μετάσχουν με τρόπο ο οποίος δεν θα επηρεάζει με κανένα τρόπο την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη νόμιμη κυβέρνησή της, και δε θα εμπεριέχει κανένα στοιχείο αναγνώρισης του ψευδορκάτους".

    Πρόσθεσε ότι "έχουν προταθεί συγκεκριμένες φόρμουλες, ότι για παράδειγμα μπορεί στην επίσημη αντιπροσωπεία να μετέχουν Τ/Κ είτε επρόσωποι συντεχνιών, είτε εκπρόσωποι εμπορικών επιμελητηρίων, είτε άλλοι".

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε επίσης την προϋπόθεση της πλευράς μας ότι για να συμμετάσχουν Τ/Κ πρέπει "να πιστεύουν στην ένταξη της Κύπρου" και να άρουν τον όρο για ταυτόχρονη ένταξη της Τουρκίας.

    Ο Εκπρόσωπος συμφώνησε με τη θέση του Γάλλου πρέσβη ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι ο κ. Ζακολέν βρίσκεται εκτός Γαλλίας και σημείωσε ότι στη Γαλλία υπάρχουν αξιωματούχοι, όπως ο Κλωντ Μαρτέν, ο οποίος χειρίζεται το Κυπριακό, ο οποίος "ουδέποτε έθεσε τον όρο ότι δεν μπορούν να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες, αν δεν πάρουν μέρος και οι Τ/Κ".

    Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Γάλλος πρέσβης δεν εννοεί ότι "με τη συμμετοχή των Τ/Κ θα παραμεριστεί ή θα επηρεαστεί η αποκλειστικότητα εκπροσώπησης της Δημοκρατίας της Κύπρου από την νόμιμη κυβέρνησή της". Επεσήμανε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Ζακολέν θα ήταν αντίθετος με ψηφίσματα του ΟΗΕ και με τις θέσεις της επίσημης κυβέρνησής του.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση ή το ΥΠΕΞ προτίθεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τον Γάλλο πρέσβη, ο Εκπρόσωπος απάντησε "θα ήταν καλό να ζητηθούν από τον ίδιο διευκρινίσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 16 May 1997 - 13:02:44 UTC