Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνική στρατηγική Κλίντον - Κυπριακό
  • [02] Νίκολας Μπερνς - Συναυλία
  • [03] Χριστοφή - Χρυσοχοϊδης
  • [04] Κυπριανού - Μπαρσόνι
  • [05] Ισραήλ - Διεθνής Εκθεση
  • [06] Κληρίδης - Μπαρσόνι
  • [07] Ηλιάδης - Συμφωνώ με Τσοχατζόπουλο
  • [08] Κασουλίδης - Μοτοσυκλετιστές
  • [09] Ναδίρ - Βρετανία - νομικά μέτρα
  • [10] Χριστοφίδης - Εκδηλώσεις

  • [01] Εθνική στρατηγική Κλίντον - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,21/05/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ανάμεσα στους άμεσους στρατηγικούς στόχους του Αμερικανού Πρόεδρου Μπιλ Κλίντον είναι η εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    Η άποψη αυτή γίνεται σαφής με τον πλέον επίσημο τρόπο. Στην έκθεσή του για την Εθνική Στρατηγική των ΗΠΑ, με τίτλο "Εθνική Στρατηγική για ένα Νέο Αιώνα", που δόθηκε στη δημοσιότητα και κοινοποιήθηκε στο Κογκρέσο στις 15 Μαίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει ότι "υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Κλίντον "τα αλληλένδετα θέματα της Κύπρου, των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, και της σχέσης της Τουρκίας με την Ευρώπη έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής καθώς και στην ανάδειξη των ευρωπαϊκών δομών πολιτικής και ασφάλειας".

    Για το λόγο αυτό ο Αμερικανός Πρόεδρος τονίζει στην έκθεσή του, "οι άμεσοι στόχοι μας είναι να σταθεροποιήσουμε την περιοχή μειώνοντας τις μακρόχρονες ελληνοτουρκικές εντάσεις και επιδιώκοντας μια συνολική επίλυση στην Κύπρο".

    Ο Πρόεδρος Κλίντον αναφέρει ότι "μια δημοκρατική, κοσμική, σταθερή και δυτικού προσανατολισμού Τουρκία υποστήριξε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αυξήσουν τη σταθερότητα στη Βοσνία, την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), τη Μέση Ανατολή, καθώς και να συγκρατήσουν το Ιράν και το Ιράκ".

    Για όλους αυτούς τους λόγους ο Μπιλ Κλίντον τονίζει ότι "η συνέχιση των σχέσεων της (Τουρκίας) με τη Δύση και η υποστήριξή της προς τους γενικούς στρατηγικούς στόχους μας σε μια από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές του κόσμου είναι κρίσιμη".

    Καταλήγοντας ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει, "συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το δραστήριο και εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη."

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Νίκολας Μπερνς - Συναυλία

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,21/05/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    "Αυτή ήταν μια συναυλία για να φέρει τις δύο κοινότητες στην Κύπρο κοντά", ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς.

    "Αντιμετωπίζουμε τη συναυλία σαν έναν πολύ θετικό γεγονός", είπε, τονίζοντας ότι η συναυλία Ρουβά - Κουτ έφερε τις δύο κοινότητες κοντά, στο πλαίσιο ενός κοινωνικού γεγονότος.

    Ανέφερε ότι "αυτό είναι το είδος των γεγονότων που πρέπει να συμβαίνουν, εάν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη στη Κύπρο".

    Σχολιάζοντας τα μέτρα που ελήφθησαν, ο κ. Μπερνς εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι, όπως είπε, "οι αρχές και στις δύο πλευρές δεν επέτρεψαν σε μια μικρή ομάδα ταραξιών να διαλύσει τη συναυλία, που πιστεύουμε ότι προωθεί τη συνεννόηση μεταξύ των κοινοτήτων στην Κύπρο."

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε: "Νομίζω όλες οι χώρες στην περιοχή, η κυπριακή κυβέρνηση, καθώς και η τουρκική κοινότητα, θα συμφωνούν ότι εάν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο, απλοί άνθρωποι που δεν κατέχουν κυβερνητικές θέσεις χρειάζεται να συναντώνται μεταξύ τους."

    Ο κ. Μπερνς είπε ότι ενημερώθηκε για τις ταραχές στη Λευκωσία τη νύκτα της συναυλίας καθώς και για την επίθεση που υπέστη το λεωφορείο που μετέφερε τον Τούρκο τραγουδιστή.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [03] Χριστοφή - Χρυσοχοϊδης

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στενότερες σχέσεις μεταξύ των υπουργείων τους, αποφάσισαν ο Κύπριος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή και ο Ελλαδίτης Υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κύπριος Υπουργός, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Ελλαδίτη Υφυπουργό, κατά την οποία εξετάστηκε η αποτελεσματικότερη συνεργασία των δυο υπουργείων, ειδικά σε θέματα τουρισμού και βιομηχανίας.

    "Εχω τη γνώμη ότι οι εμπειρίες της Ελλάδος σε θέματα που αφορούν και το δικό μας υπουργείο είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ιδίως μέσα στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δικές τους εμπειρίες θα είναι πολύ υποβοηθητικές για μας", δεδομένης της πορείας μας προς την Ενωση, επεσήμανε ο κ. Χριστοφή.

    Κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων να μην συμμετάσχουν στη φετινή Διεθνή Εκθεση, τη χαρακτήρισε ως "λανθασμένη".

    "Δεν εξυπηρετεί ούτε τα δικά τους συμφέροντα, αλλά ούτε και τα ευρύτερα συμφέροντα της έκθεσης", κατέληξε ο κ. Χριστοφή.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κυπριανού - Μπαρσόνι

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Πιστεύω πως το χρέος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι αρκετά ξεκάθαρο τώρα, ως προς το πως θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε στην τελική και ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος".

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Ούγγρος Βουλευτής, Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Εισηγητής για το Κυπριακό, Ανδρας Μπαρσόνι, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Πρόσθεσε ότι Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι, "μιλούμε για το πιθανό μέλλον ενός ομόσπονδου κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας."

    Αναφορικά με τη σημερινή συνάντησή του με τον κ. Κυπριανού, ο κ. Μπαρσόνι ανέφερε ότι "πρόκειται για μια πρώτη συνάντηση, προτού συναντήσω όλους τους ηγέτες τωνπολιτικών κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Πρόσθεσε ότι την Παρασκευή θα μεταβεί στην κατεχόμενη Καρπασία για να συνομιλήσει με τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού, είπε ότι ο κ. Μπαρσόνι, έχει "ειδική εντολή", όπως τη χαρακτήρισε, να ετοιμάσει μια έκθεση για το Κυπριακό προς την Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Ιανουάριο του 1998.

    Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Μπαρσόνι για τις θέσεις και απόψεις της Ε/κ πλευράς πάνω σε όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος, προσθέτοντας ότι η συνάντησή του με τον κ. Μπαρσόνι ήταν "πολύ καλή και φιλική".

    Ενωρίτερα το πρωί, ο κ. Μπαρσόνι είχε συνάντηση με την Κυπριακή Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [05] Ισραήλ - Διεθνής Εκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ έχουν τριπλασιαστεί, κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φθάνοντας φέτος στα 112 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με 96 εκ. δολάρια που ήταν πέρσι.

    Αυτό σημειώνει ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ στη Λευκωσία, η οποία αναφέρει ότι, για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Ισραήλ θα συμμετάσχει και φέτος με δικό του περίπτερο στη Διεθνή Εκθεση Κύπρου, κυρίως με εκθέματα ασφάλειας και παρακολούθησης ψηλής τεχνολογίας, ιατρικό εξοπλισμό και υπηρεσιών τουρισμού.

    Παραθέτει δήλωση του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Σεμί Τζουρ, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συνεχιζόμενη ραγδαία ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την αισιοδοξία πως αυτές θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

    Ο κ. Τζουρ στηρίζει την αισιοδοξία του στο αυξημένο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν κυπριακές επιχειρήσεις να εμπορευθούν με το Ισραήλ και στο αντίστοιχο ενδιαφέρον ισραηλινών εταιρειών για κοινοπραξίες με κυπριακές εταιρείες, στην υποβολή διεθνών προσφορών.

    Ισραηλινές εταιρείες που θα λάβουν μέρος στην Εκθεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενδιαφέρονται να βρουν Κύπριους αντιπροσώπους για καταναλωτικά προϊόντα, συστήματα άρδευσης και επεξεργασίας νερού, για κατασκευές αλουμινίου και συστήματα πακεταρίσματος.

    Στη σημερινή τελετή εγκαινίων της 22ης Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης Κύπρου θα παρευρεθεί ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ισραηλινού Ινστιτούτου Εξαγωγών, Γιαίρ Οφέκ.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Οφέκ θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) με τους οποίους θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό για επίσκεψη κυπριακής εμπορικής αποστολής στο Ισραήλ, μεταξύ 6 και 10 Ιουνίου.

    Στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, κυπριακή αντιπροσωπεία από 17 κυπριακές επιχειρήσεις θα επισκεφθούν το Ισραήλ, όπου θα συναντηθούν με Ισραηλινούς ομολόγους τους και θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές προοπτικές της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [06] Κληρίδης - Μπαρσόνι

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εισηγήσεις για το πως μπορεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους εγκλωβισμένους της κατεχόμενης Καρπασίας, θα υποβάλει ο Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Επιτροπής, Ανδρας Μπαρσόνι.

    Αυτό ανέφερε ο Ούγγρος βουλευτής, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, εμμέσως, πλην σαφώς, την ευθύνη της Τουρκίας για τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

    Οπως και η Κύπρος και η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημείωσε ο κ. Μπαρσόνι, υπογραμμίζοντας ότι η Αγκυρα "θα πρέπει να αποδεχθεί εκείνα τα (σχετικά) ψηφίσματα και τις υποδείξεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και της Επιτροπής Υπουργών" (του Συμβουλίου της Ευρώπης).

    Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για μεθαύριο επίσκεψη του στην Καρπασία, είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος του υποσχέθηκε κάθε βοήθεια για πληρέστερη ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι.

    Μιλώντας για την πραγματοποίηση των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Μπαρσόνι είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο Κληρίδη και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, όπως είπε, "ο Πρόεδρος σας, είναι έτοιμος να συνομιλήσει για τις μελλοντικές εξελίξεις".

    Παρατήρησε ότι οι θέσεις Κληρίδη είναι αρκετά ξεκάθαρες και σημείωσε ότι υποστηρίζονται από τα πολιτικά κόμματα. "Ασφαλώς υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές απόψεων, ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες, αλλά θεωρώ ότι παρέχουν σημαντική υποστήριξη στην (παρούσα) διαδικασία", είπε ο κ. Μπαρσόνι.

    Στη συνέχεια ο Ούγγρος βουλευτής, είπε ότι τώρα "γνωρίζω τις θέσεις του και για το πως θα προετοιμαστεί για τις Προεδρικές" όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Μπαρσόνι, "συνομιλίες", οι οποίες πιθανόν να πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι, αν οι προσκλήσεις σταλούν.

    Κληθείς να διευκρινήσει, τί εννοεί με τον όρο "προεδρικές συνομιλίες", ο κ. Μπαρσόνι ανέφερε ότι "θα ήταν ορθότερο να αναφερόταν σε απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου και του ηγέτη της κοινότητας στο βορρά."

    Θεωρεί, πρόσθεσε, ότι ο κ. Κληρίδης έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το σαφές χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, γιατί μετά ακολουθεί η προεκλογική εκστρατεία.

    "Είμαι πολύ ευχαριστημένος, που διαπίστωσα ότι ο Πρόεδρος σας, είναι έτοιμος να συνομιλήσει για τις μελλοντικές εξελίξεις," είπε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος βουλευτής.

    Ερωτηθείς για την ακριβή αποστολή του στην Καρπασία, ο κ. Μπαρσόνι είπε ότι μετά την επίσκεψή του στην περιοχή, θα υποβάλει έκθεση στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Πρόσθεσε ότι αργότερα ίσως να υποβάλει και πλήρη έκθεση, με κάποιες εισηγήσεις για το πως μπορεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, να δημιουργήσει "τουλάχιστον, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους εγκλωβισμένους που ζουν στην περιοχή", επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι η Τουρκία που είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, "θα πρέπει να αποδεχθεί εκείνα τα ψηφίσματα και τις υποδείξεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και της Επιτροπής Υπουργών" (του Συμβουλίου της Ευρώπης).

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] Ηλιάδης - Συμφωνώ με Τσοχατζόπουλο

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα προγράμματα της Εθνικής Φρουράς για τα έργα υποδομής, θα υλοποιηθούν κανονικά, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που καθορίσθηκαν, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, πριν από την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Αμυνας τόνισε ότι αυτό ισχύει και για το αεροδρόμιο Πάφου, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, "όπως είχαμε υποσχεθεί".

    Ο Υπουργός Αμυνας δεν θέλησε να επεκταθεί στα θέματα άμυνας, ούτε και να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλου, για ανταλλαγές και στάθμευση ελληνικών αεροσκαφών στην Πάφο.

    Ωστόσο, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι "θέλω να δηλώσω ότι δεν διαφωνώ σε τίποτα, με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, έχουμε συμφωνήσει, προχωρούμε και υπάρχει καλή συνεργασία και θα προχωρήσουμε όπως τα έχουμε σχεδιάσει".

    Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι πύραυλοι S - 300 προορίζονται για την προστασία του νέου αεροδρόμιου της Πάφου, το οποίο σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της κυπριακής κυβέρνησης το αεροδρόμιο θα είναι έτοιμο στις αρχές του 1998.

    Σ' αυτή την περίπτωση, ανέφερε, θα υπάρξουν στρατιωτικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και παρουσία ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στη Μεγαλόνησο.

    Αυτό δεν είναι μεμπτό, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για συνεργασία μεταξύ δύο ανεξαρτήτων χωρών - μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Κασουλίδης - Μοτοσυκλετιστές

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας (ΚΟΜ) επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερώσει για κάποιες εκδηλώσεις που προγραμματίζει να κάνει το καλοκαίρι, που προνοούν μαζική συγκέντρωση μοτοσυκλετιστών για να δημιουργηθεί, όπως λένε, μια αλυσίδα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος, κάλεσε σήμερα τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών Γιώργο Χατζηκώστα και τον ενημέρωσε ότι "η κυβέρνηση διαφωνεί με την οργάνωση εκδηλώσεων από την ΚΟΜ, τουλάχιστο υπό τη μορφή μαζικών συγκεντρώσεων, διότι αποδείχθηκε ότι η ΚΟΜ δεν είναι σε θέση να ελέγχει τα άτομα που συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις".

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "η περίοδος που θα διέλθουμε το καλοκαίρι, είναι μια περίοδος που χρειάζεται επικέντρωση στις προσπάθειες, για ειρηνική, πολιτική επίλυση του προβλήματος, και δεν θα ήταν φρόνιμο να γίνουν εκδηλώσεις", οι οποίες κινδυνεύουν να ξεφύγουν εκτός ελέγχου, δίδοντας αντίθετα μηνύματα.

    Πρόσθεσε ότι "οι εκδηλώσεις εναντίον της κατοχής μπορούν να αναβληθούν και να γίνουν εάν χρειαστεί σε κατοπινό στάδιο", επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, βάσει των νόμων της συνάρθρισης και της εκδήλωσης, θα δοθούν παράλληλα αυστηρές οδηγίες στην αστυνομία για να τηρηθούν οι νόμοι περί παρακώλησης της τροχαίας κίνησης, της οχλαγωγίας, της οχληρίας, και της διατάραξης της δημόσιας ησυχίας.

    Σε ερώτηση ως προς το ποιά προληπτικά μέτρα θα ληφθούν, ο κ. Κασουλίδης απάντησε, "δεν ξέρω δεν είμαι αστυνομία, ούτε Εισαγγελία", προσθέτοντας ότι "δεν συμφωνούμε με την πραγματοποίηση μαζικής εκδήλωσης από την ΚΟΜ".

    Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση διαφωνεί μόνο σε εκδηλώσεις που θα οργανώσει η ΚΟΜ, ο κ. Κασουλίδης είπε χαρακτηριστικά, "αυτοί έκαναν αίτηση, σ'αυτούς απαντούμε."

    Σε ερώτηση αν επικρίνει έμμεσα την ΚΟΜ για τα προχθεσινά επεισόδια, ο κ. Κασουλίδης απάντησε καταφατικά γιατί, πρόσθεσε, ενώ η αντικατοχική εκδήλωση μπορούσε να τερματισθεί στην Πλατεία Ελευθερίας, μοτοσυκλετιστές συμμετείχαν στα επεισόδια και η Ομοσπονδία δεν μπόρεσε να τους ελέγξει.

    Τόνισε επίσης ότι όποιες αντικατοχικές εκδηλώσεις προγραμματισθούν για το καλοκαίρι θα πρέπει να διατηρηθούν σε τέτοιο πλαίσιο ώστε να μην επηρεασθεί το κλίμα των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [09] Ναδίρ - Βρετανία - νομικά μέτρα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχουν άλλα νομικά μέτρα στη διάθεση της Βρετανίας, στο παρόν στάδιο, τα οποία μπορεί να λάβει ώστε να εξασφαλίσει την έδκοση του Τουρκοκύπριου φυγόδικου Ασίλ Ναδίρ.

    Αυτό προκύπτει από δηλώσεις εκπροσώπου του Φόρεϊν Οφις στο ΚΥΠΕ σχετικά με το θέμα της έκδοσης του Ναδίρ στη Βρετανία. Ανέφερε ότι βρετανική κυβέρνηση ήγειρε το θέμα στην κυβέρνηση της Τουρκίας, όπου βρίσκεται τώρα ο Ασίλ Ναδίρ.

    "Αναμένουμε την τουρκική κυβέρνηση να εκδώσει τον Ασίλ Ναδίρ και έχουμε εγείρει το θέμα σε διάφορα επίπεδα," είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ήδη η Ιντερπόλ έχει εκδώσει διεθνές διάταγμα σύλληψης του φυγόδικου Ναδίρ.

    Σε ερώτηση αν η Βρετανία έχει στη διάθεσή της άλλα νομικά μέτρα που μπορεί να πάρει για να επιτύχει το ζητούμενο αποτέλεσμα, ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν άλλα νομικά κανάλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αυτήν την υπόθεση.

    Σε παρατήρηση ότι πιθανόν να υπάρχει διέξοδος μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καθιστά υπεύθυνη την Τουρκία για το τί γίνεται στα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτά είναι δύο διαφορετικά θέματα με την έννοια ότι το ένα αφορά έκδοση φυγόδικου και το άλλο καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αναφέρει ότι η Τουρκία, με την παρουσία των στρατευμάτων της, ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στην υπό τουρκική κατοχή περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η τουρκική κυβέρνηση με χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της απέρριψε το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για έκδοση του Ασίλ Ναδίρ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] Χριστοφίδης - Εκδηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν πρέπει να υπάρχουν ενέργειες ή εκδηλώσεις που δημιουργούν ένταση" μέσα στη θερινή περίοδο, "όταν θα αρχίσουν και οι απευθείας συνομιλίες" με στόχο τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "εκδηλώσεις όπως εκείνες των μοτοσυκλετιστών ή άλλων ομάδων, που αποδείχθηκε μέσα στο χρόνο ότι δεν ήταν κάτω από απόλυτο έλεγχο των οργανωτών τους και είχαν συνεπακόλουθα, δεν είναι σοφό να επαναληφθούν".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε, ακολούθως, ότι η κυβέρνηση "μελετά τις πληροφορίες για όλες αυτές τις εκδηλώσεις και πολύ σύντομα θα ανακοινώσει τις δικές της θέσεις πάνω σε όλα αυτά τα θέματα".

    Είπε, ακόμη, ότι σύντομα θα συνέλθει και το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει την πρόσκληση που αναμένεται να απευθύνει προς την πλευρά μας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για απευθείας συνομιλίες και παράλληλα "θα συζητήσει το θέμα των ομαδικών αντικατοχικών εκδηλώσεων και τη μορφή που παίρνουν ορισμένες από αυτές, όπως αυτή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας".

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση προτείνει να εισαγάγει έναν "αντικατοχικό καθωσπρεπισμό", ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτός ίσως να είναι "ένας καλός όρος" κι επεσήμανε ότι αυτό δεν θα ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αλλά θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης.

    "Η κυβέρνηση", είπε, "μελετά με πολλή σοβαρότητα και ανησυχία τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε μιαν περίοδο ευαίσθητη και δεν μπορεί παρά να πάρει αποφάσεις που να εξασφαλίζουν την ομαλή πορεία των συνομιλιών και να μην δημιουργήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις".

    Είπε ότι "η πείρα του παρελθόντος από τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων διδάσκει ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του τόπου πρέπει με πολλή αυστηρότητα και υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες διοργανώσεις για να προλάβουμε παρόμοιες ανεπιθύμητες εξελίξεις".

    Σε ερώτηση ποιός είναι ο ρόλος της Αστυνομίας στη διασφάλιση της τάξης το Καλοκαίρι, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "η Αστυνομία αποτελεί μέρος των ενόπλων δυνάμεων ασφαλείας της Δημοκρατίας", προσθέτοντας ότι "στηριζόμαστε σ' αυτήν για να υπάρχει τάξη μέσα στην πολιτεία, γι' αυτό θα σταθούμε δίπλα στην Αστυνομία με την καθαρή εντολή ότι πρέπει ο νόμος και η τάξη να τηρηθούν".

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, το θέμα αυτό δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη και δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 21 May 1997 - 12:12:55 UTC