Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Πρόγραμμα απευθείας συνομιλιών - Δηλώσεις Κληρίδη
  • [03] Απευθείας Συνομιλίες - Πρόγραμμα
  • [04] Δίκη για AIDS
  • [05] Μπλερ - Κυπριακό
  • [06] Συνέντευξη Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στο LGR

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.17 (-0.32)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.32 (-0.13)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.87 (-1.63)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.88 (-0.43)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  80.74 (+0.36)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.68 (-0.28)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.88 (0)
        Αλλες Εταιρείες                         62.11 (-3.96)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 1012993.266
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] Πρόγραμμα απευθείας συνομιλιών - Δηλώσεις Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,25/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εγγραφο προς τις δύο πλευρές, θα παρουσιάσουν τα Ηνωμένα Εθνη στις απευθείας συνομιλίες που θα διεξαχθούν τελικά, στο Troutbek της Κομητεία Duthcess, που βρίσκεται δύο ώρες βορείως της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα πάντως, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, το περιεχόμενο του εγγράφου για το οποίο η κυβέρνηση, ούτε προφορική, ούτε γραπτή ενημέρωση έχει, θα είναι μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα.

    Τις λεπτομέρειες για τις απευθείας συνομιλίες, έδωσε το μεσημέρι στη δημοσιότητα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ενώ λίγο αργότερα μίλησε στους δημοσιογράφους και ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Σε ερώτηση, αν ανησυχεί από το έγγραφο που θα παρουσιαστεί, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "δεν ξέρουμε περί τίνος πρόκειται", προσθέτοντας, ως απάντηση σε άλλη ερώτηση, ότι δεν γνώριζε ότι τα ΗΕ είχαν πρόθεση να υποβάλουν κάποιο έγγραφο στις συνομιλίες.

    "Ο κ. Κορντόβεζ (ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ) μπορεί να πεί ορισμένες γενικές σκέψεις, για το πως πρέπει να διεξαχθούν οι συνομιλίες, ποιά θα είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν", ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, επισημαίνοντας παράλληλα, πως "όταν μιλάς για έγγραφο, δεν σημαίνει ότι το έγγραφο θα είναι και η λύση του Κυπριακού".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, εξέφρασε επίσης την εκτίμηση, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση, ότι το έγγραφο των ΗΕ θα αναφέρεται μάλλον στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις απευθείας συνομιλίες.

    "Η απάντηση (προς τον ΓΓ του ΟΗΕ) είναι τυπική, περίμενα να δω και τις διεθετήσεις προτού απαντήσω", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν ρωτήθηκε για την απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην επιστολή πρόσκλησης του ΓΓ για τις απευθείας συνομιλίες.

    Οσον αφορά τις λεπτομέρειες, οι απευθείας συνομιλίες θα διεξαχθούν στο Troutbeck, στην Κομητεία Dutchess, που βρίσκεται δύο ώρες βορείως της Νέας Υόρκης (Μανχάταν) και η πρόσβαση στο χώρο των συναντήσεων θα είναι περιορισμένη.

    Το απόγευμα της 9ης Ιουλίου, 3.30 - 4.30, σύμφωνα με τα ΗΕ, ο Ντιέγκο Γκόρντοβεζ θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών", για το περιεχόμενο του οποίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημείωσε, ότι "ούτε προφορική, ούτε γραπτή ενημέρωση έχει η δική μας πλευρά".

    Οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων έχουν ήδη ενημερωθεί για το πρόγραμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Απευθείας Συνομιλίες - Πρόγραμμα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στη δημοσιότητα, το πρόγραμμα των απευθείας συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη, από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουλίου.

    Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο οι απευθείας συνομιλίες θα διεξαχθούν στο Troutbeck, στην Πολιτεία (County) Dutchess, που βρίσκεται δύο ώρες βορείως της Νέας Υόρκης (Μανχάταν), ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Η πρόσβαση στο χώρο των συναντήσεων θα είναι περιορισμένη και ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς θα μπορούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα των ΗΕ, "να έχουν επαφές ζητώντας από τους συμβούλους τους να τους επισκεφθούν, ενώ θα μπορούν επίσης να συσκέπτονται με συμβούλους τους, εκτός του χώρου των συναντήσεων".

    Το απόγευμα της 9ης Ιουλίου, 3.30 - 4.30, ο Ντιέγκο Γκόρντοβεζ θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς "έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών", για το περιεχόμενο του οποίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημείωσε, ότι "ούτε προφορική, ούτε γραπτή ενημέρωση έχει η δική μας πλευρά".

    Το πρόγραμμα των συνομιλιών από το βράδυ της 9ης Ιουλίου και μετά, "θα αποφασίζεται επί τόπου".

    Σημειώνεται ότι στο δείπνο της 8ης Ιουλίου, την παραμονή έναρξης των απευθείας συνομιλιών, έχουν προσκληθεί συνολικά 25 άτομα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/Κ ηγέτης θα συνοδεύονται μόνο από τον ένα σύμβουλό τους.

    Στο γεύμα θα συμμετάσχουν ο ΓΓ του ΟΗΕ μαζί με Εκπρόσωπο και τέσσερα άλλα άτομα, οι εγγυήτριες χώρες, Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία, οι Ειδικοί Αντιπρόσωποι για το Κυπριακό του Καναδά, των ΗΠΑ, της Φιλλανδίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Σουηδίας.

    Θα συμμετάσχουν επίσης τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Κίνα και Γαλλία, οι εκπρόσωποι της Προεδρίας και της Επιτροπής της ΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι της Νορβηγίας και της Ιταλίας.

    Η εναρκτήρια τελετή, που θα είναι ανοικτή στα ΜΜΕ, θα αρχίσει με δήλωση από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, στη παρουσία όλων όσων θα συμμετάσχουν στο δείπνο της 8ης Ιουλίου.

    Θα ακολουθήσει ιδιωτικό γεύμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο ειδικός του αντιπρόσωπος Ντιέγκο Γκόρτοβεζ, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς. Για τους υπόλοιπους συνέδρους θα δοθεί γεύμα σε άλλο χώρο.

    Στην τελετή λήξεως, Κυριακή 13 Ιουλίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι βέβαιο ότι θα παρευρεθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [04] (K) Δίκη για AIDS

    Λάρνακα,Κύπρος,25/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίστηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστηρίου Λάρνακας η υπόθεση μετάδοσης του ιού του AIDS, από τον Παύλο Γεωργίου Κραμαστό 40 χρόνων από την Αγία Νάπα, στην Βρετανίδα Τζάνετ Ελίζαμπεθ Πινγκ.

    Ο Κρεμαστός, ο οποίος είπε στο δικαστήριο ότι ουδέποτε έκρυψε το γεγονός ότι είναι φορέας του ιού, στην ένορκο κατάθεσή του, ανέφερε ότι έμαθε για πρώτη φορά ότι είναι φορέας του ιού, στις 7 Ιουλίου 1992, όταν η σύζυγός του γέννησε το παιδί τους, το οποίο παρουσίασε προβλήματα υγείας.

    Αργότερα έστειλε τη σύζυγο και το παιδί του για ιατρικές εξετάσεις στο Λονδίνο, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν φορείς του AIDS.

    Ο ίδιος σε εξετάσεις του στο Μακάρειο Νοσοκομείο, μια μέρα αργότερα, διαπίστωσε ότι ήταν και αυτός φορέας.

    Ο Κρεμαστός ανέφερε στο Δικαστήριο ότι ήταν σε αγνοία του η μετάδοση της ασθένειας στη σύζυγό του.

    Με την Τζάνετ, όπως είπε ο Κρεμαστός, οι σχέσεις τους αρχικά ήταν φιλικές και συζητούσε μαζί της για τα προβλήματά του σχετικά με την ασθένεια του ιδίου και της οικογενείας του.

    Στα τέλη Μαρτίου, ο Κρεμαστός και η Τζάνετ Πινγκ, είχαν σύμφωνα με τον ίδιο, για πρώτη φορά ερωτικές σχέσεις.

    Οπως κατέθεσε, επειδή ο ίδιος είχε συμβουλευθεί γιατρούς, γνώριζε πως να παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην βλάψει άλλο άτομο. Πρόσθεσε όμως ότι η Τζάνετ δεν μπορούσε να πιστέψει ότι αυτός ήταν φορέας του AIDS.

    Συνεχίζοντας, είπε ότι από την πρώτη φορά που άρχισε ο δεσμός τους, ενόσω ζούσε η σύζυγός του, η πενθερά του επηρέαζε τα παιδιά του εναντίον του ιδίου και της Τζάνετ.

    Στις 23 Απριλίου, είπε ο 40χρονος, μέρα γενεθλίων της Τζάνετ, αυτή του ζήτησε να έλθουν σε σεξουαλική επαφή, χωρίς προφυλάξεις, γιατί επέμενε ότι ήταν υγιής, όμως αυτός επέμενε για το αντίθετο.

    Η σύζυγος του Κρεμαστού πέθανε στις 18 Αυγούστου 1994 και λίγο καιρό μετά, όπως κατέθεσε ο ίδιος στο δικαστήριο, συγκατοίκησε με την Τζάνετ.

    Ο Κρεμαστός στην πολύωρη κατάθεσή του, που διεξήχθη μέσα σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, είπε ότι θα αρνηθεί να καταθέσουν τα παιδιά του στο Δικαστήριο για την υπόθεση αφού τους έχουν δημιουργηθεί ψυχολογικά προβλήματα από τη δημοσιότητα, που έχει δοθεί στην όλη υπόθεση.

    Εξάλλου, κατά την έναξη της χθεσινής διαδικασίας, ο ειδικός πνευμονολόγος Εύης Παγδάτης, κατέθεσε ότι σήμερα, υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι, με τους οποίους μπορεί να καθοριστεί κατά 95%, κατά πόσο ένας φορέας του AIDS, έχει μεταδόσει τον ιό σε άλλο άτομο που είναι και αυτός φορέας του ιού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] Μπλερ - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,25/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 1998, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

    Ο κ. Μπλερ μιλούσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη βρετανική Βουλή, αναφορικά με τη Διάσκεψη των οκτώ περισσότερο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών στο Ντένβερ, απαντώντας σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τον βουλευτή Τζον Τέιλορ.

    Ο κ. Τέιλορ χαιρέτισε την αναφορά στη διακήρυξη των οκτώ σε μια διαρκή λύση του Κυπριακού και ρώτησε τον Πρωθυπουργό εάν συμφωνεί ότι μια τέτοια λύση θα ήταν προτιμότερη πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Μπλερ είπε ότι η Βρετανία υποστηρίζει τη δέσμευση της ΕΕ να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο έξι μήνες μετά τη λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, περίοδος που εμπίπτει με την προεδρία της ΕΕ από τη Βρετανία.

    "Γι' αυτό", επεσήμανε ο κ. Μπλερ, "θα πρέπει να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο". Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε, ακόμη, ότι "τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Ντένβερ υπογραμμίζουν τη σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στο θέμα" κι εξέφρασε την ελπίδα ότι "μπορούμε να προχωρήσουμε σ' αυτό".

    Ο κ. Μπλερ είπε, ακόμη, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις καθιστούν όλο και πιο σημαντική την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η Βρετανία υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια αναζήτησης λύσης της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Εθνη.

    "Οι προοπτικές ένταξης στην ΕΕ και η ανάγκη να μειωθεί η ένταση, καθιστούν τη λύση ακόμη πιο αναγκαία", τόνισε.

    Ο κ. Μπλερ αναφέρθηκε, επίσης, στο διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ και το διορισμό του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ως Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό κι εξέφρασε την ελπίδα ότι "ο διορισμός τους θα βοηθήσει τη διαδικασία" για πιο "επείγουσας" αντιμετώπιση της ανάγκης λύσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] Συνέντευξη Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στο LGR

    Λονδίνο,Βρετανία,25/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σημαντικό χαρακτήρισε τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, επισημαίνοντας ότι τα κυριότερα "κλειδιά" στο πρόβλημα κρατούν οι δύο κοινότητες.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιόφωνο Λονδίνου (LGR), ο Σερ Ντέιβιντ τόνισε την "ευθύνη" που έχουν οι αρχηγοί των δύο κοινοτήτων "προς αυτούς που τους ψήφισαν, προτού προβούν σε συμβιβασμούς ή σύναψη συμφωνιών".

    Ο Σερ Ντέιβιντ παραδέχθηκε ότι ο ρόλος της Τουρκίας, αλλά και αυτός της Ελλάδας, είναι σημαντικοί και αναφέρθηκε στις "ξεκάθαρες ενδείξεις" από την Αγκυρα ότι "η τουρκική κυβέρνηση προτίθετο να εμπλακεί εποικοδομητικά στην προσπάθεια για λύση μέσω διαπραγματεύσεων".

    Σε ερώτηση ποιά είναι η συνολική εντύπωση από τις επαφές του αναφορικά με τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι είναι "αμυδρά θετική από όλες τις πρωτεύουσες", διότι "όλοι έχουν ξεπεράσει το στάδιο της συζήτησης εάν θα πρέπει να υπάρξουν ή όχι απευθείας διαπραγματεύεις και αρχίζουν να αντιμετωπίζουν το γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ" προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    "Λέω αμυδρά", διευκρίνισε, "διότι δεν υποτιμώ την απόσταση που παραμένει να καλυφθεί", προσθέτοντας ότι τίποτα δεν επιτυγχάνεται με το να λέει κανείς ότι "ξαφνικά θα ανακαλύψουμε ότι έχουμε τη συνολική λύση" που όλοι επιδιώκουν.

    Εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι "θα χρειαστεί πολλή σκληρή δουλειά και πολλή πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές, τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, και πολλή βοήθεια από τους τρίτους, οι οποίοι εργάζονται για λύση, για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα".

    Στη συνέχεια, ο Σερ Ντέιβιντ αναφέρθηκε στις απευθείας επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων το 1992 και το 1994 κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αυτή τη φορά, όλοι ψάχνουν για μια σταθερή και διαρκή λύση" του Κυπριακού, δηλαδή μια "συνολική λύση".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι απευθείας συνομιλίες του ερχόμενου μήνα "δεν είναι μια προσπάθεια για λύση του Κυπριακού μεταξύ της 9ης και της 13ης του Ιούλη. Κανείς δεν έχει αυτή την ψευδαίσθηση".

    Οι συνομιλίες, είπε, "είναι το πρώτο βήμα σε ένα σημαντική πορεία, η διάρκεια της οποίας είναι αδύνατον να προβλεφθεί σ' αυτό το στάδιο".

    Σε ερώτηση εάν θα είναι παρών στις απευθείας συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, ο Σερ Ντέιβιντ απάντησε αρνητικά. "Κανείς δεν θα βρίσκεται στις συνομιλίες, εκτός από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον σύμβουλό του Ντιέγκο Κόρτοβεζ, και όσοι βοηθοί συμφωνηθεί να είναι παρόντες".

    Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι θα βρίσκονται κοντά εκπρόσωποι χωρών και οργανώσεων, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε περίπτωση που κληθούν να δώσουν συμβουλές. Επίσης, θα είναι προσιτοί εκπρόσωποι των εγγυητριών δυνάμεων, οι οποίοι ίσως να επιθυμούν να έχουν επαφές με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε διάφορα στάδια. Χαρακτήρισε, εξάλλου, τις συνομιλίες "πολύ άτυπες" και "πολύ ελαστικές"

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν διάφορα κλειδιά "για να ανοίξει η πόρτα" του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι "ίσως τα πιο σημαντικά κλειδιά βρίσκονται στα χέρια των αρχηγών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο".

    "Αυτοί", είπε, "πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη έναντι των λαών τους, από τους οποίους εκλέγηκαν, προτού προβούν σε συμβιβασμούς ή συνάψουν συμφωνίες".

    Συμφώνησε, όμως, ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η Τουρκία και η Ελλάδα και αναφέρθηκε στις "ξεκάθαρες ενδείξεις" που είχε από την Τουρκία ότι επιθυμεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη λύση του Κυπριακού.

    Ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι αυτό είναι καλό, "αλλά σίγουρα θα πρέπει να το δούμε στην πράξη κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι δεν είναι σοφό να εστιάζεται κανείς μόνο στην Τουρκία, διότι "προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις" κι επίσης "επικαλύπτει την αλήθεια, που είναι ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι σημαντικοί παίκτες, πρέπει να λάβουν βασικές αποφάσεις για το τί είναι αποδεκτό" και "αυτές δεν είναι αποφάσεις που θα ληφθούν στην Αθήνα ή την Αγκυρα".

    Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου του LGR ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και υπάρχουν εδώ κατοχικά στρατεύματα, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι η παρουσία τους "δεν συνάδει με τη λύση, δηλαδή δεν θα ήταν κατανοητό να υπάρξει λύση, που να προνοεί "το παρόν επίπεδο παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι το καλύτερο μέτρο καλής θέλησης θα ήταν να γίνουν αποδεκτά τα τρία σημεία που πρότειναν τα Ηνωμένα Εθνη στο στρατιωτικό διάλογο για την Κύπρο, δηλαδή την απαγκίστρωση, απογέμιση των όπλων και τον κώδικα συμπεριφοράς κατά μήκος της πράσινης γραμμής.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι η επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στο Λονδίνο "δεν είχε καμία σχέση με την Κύπρο".

    Ομως, λόγω του ότι είναι "παλιοί φίλοι", συναντήθηκαν και συζήτησαν τη δουλειά που έχει γίνει για "συντονισμένη προσπάθεια υποστήριξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύεων του ΟΗΕ". Ο Σερ Ντέιβιντ χαρακτήρισε τη συνάντηση "χρήσιμη".

    Σε ερώτηση εάν βλέπει ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν τη λύση του Κυπριακού, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει.

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι η βρετανική θέση είναι ξεκάθαρη ότι "καμία χώρα δεν έχει βέτο στην αίτηση της Κύπρου" για ένταξη και ότι "δεν υπάρχουν εξωτερικές προϋποθέσεις".

    Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι "κοινή λογική ότι εάν υπήρχε λύση, θα ήταν πιο εύκολες οι ενταξιακές διαπραγματεύσις και η ένταξη θα ήταν πιο εύκολο να εφαρμοστεί".

    Τέλος, ο Σερ Ντέιβιντ επεσήμανε ότι οι πιθανότητες να επιτευχθεί μια επιτυχής διαπραγμάτευση και να επέλθει η καλύτερη δυνατή λύση, θα ήταν πολύ μεγαλύτερες μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Καταλήγοντας, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι δεν θα γίνονται "μυστικές διαπραγματεύσεις" και ότι η κατ' αρχήν συμφωνία θα τεθεί στις δύο κοινότητες σε δημοψήφισμα για να εγκριθεί ή όχι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 25 June 1997 - 20:46:41 UTC