Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτροπή Βουλής ΗΠΑ - ψήφισμα Γκίλμαν
  • [02] Δημηνιαία Εκθεση Κλίντον για Κυπριακό
  • [03] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη - αναχώρηση
  • [04] Ηνωμένα Εθνη - απευθείας συνομιλίες
  • [05] Καταγγελίες στα ΗΕ

  • [01] (Κ) Επιτροπή Βουλής ΗΠΑ - ψήφισμα Γκίλμαν

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,26/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ομόφωνα υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής το ψήφισμα που καλεί τον Πρόεδρο Κλίντον να προβεί σε ενέργειες για επίλυση του Κυπριακού, το οποίο είχε καταθέσει στις 15 Μαίου ο Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, βουλευτής Μπεν Γκίλμαν.

    Η Επιτροπή αποφάσισε χθες το απόγευμα, ομόφωνα, να προωθήσει το ψήφισμα για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Στη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρός της Μπεν Γκίλμαν, με δήλωσή του ζήτησε από τα μέλη να παράσχουν την υποστήριξή τους στο ψήφισμα.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Γκίλμαν είπε ότι "το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί θέμα ανησυχίας του αμερικανικού Κογκρέσσου, για πάνω από 22 χρόνια. Είναι μια κατάσταση που επιζητά δίκαιη αποκατάσταση και τερματισμό της κατοχής της Κύπρου από ξένα στρατεύματα. Αν και ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο, κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η Κύπρος παραμένει ένα πιεστικό διεθνές πρόβλημα. Πράγματι, η Κύπρος έχει σχεδόν γίνει ο κωδικός για την αδιαλλαξία στον τομέα της διπλωματίας", σημείωσε ο Αμερικανός βουλευτής.

    Ο κ. Γκίλμαν ανέφερε ακόμα: "Πιστεύω βαθιά ότι η κυβέρνησή μας θα πρέπει να επενδύσει ορισμένο από το γόητρό μας σε μια τέτοια προσπάθεια (επίλυσης), διότι οι Αμερικανοί πάντα έχουν υποστηρίξει τη δικαιοσύνη, και διότι έχουμε σημαντικά συμφέροντα που θα επηρεασθούν από την αστάθεια στην Κύπρο".

    Υπενθυμίζουμε ότι, το συγκεκριμένο ψήφισμα ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Κλίντον να προβεί στις πιο κάτω ενέργειες:

    1. Επαναβεβαιώνει ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και επιζήμια για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού.

    2. Θεωρεί ότι η μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο μπορούν καλύτερα να εξασφαλισθούν διά της διαδικασίας της πλήρους αποστρατικοποίησης, που να οδηγεί στην αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων κατοχής, τον τερματισμό των μεταφορών ξένου οπλισμού στην Κύπρο, και μέσω προνοιών για εναλλακτικές διεθνώς αποδεκτές και αποτελεσματικές διευθετήσεις για ασφάλεια, που θα διαπραγματευθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    3. Χαιρετίζει και υποστηρίζει τη δέσμευση του Προέδρου Κλίντον να δώσει αυξημένη προσοχή στην Κύπρο, ούτως ώστε να αποτελέσει προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    4. Ενθαρρύνει τον Πρόεδρο να αναλάβει σύντομα, ουσιαστική πρωτοβουλία, σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, για την προώθηση ταχείας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος με βάση το διεθνές Δίκαιο, τις πρόνοιες σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δημοκρατικές αρχές - συμπεριλαμβανομένης και της αρχής του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    5. Καλεί όλα τα μέρη να προσφέρουν την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία τους σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

    6. Απαιτεί από τον Πρόεδρο να συμπεριλαμβάνει στη διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσσο για την Κύπρο, τις ενέργειες που αναλαμβάνει για την πραγματοποίηση των αντικειμενικών στόχων που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του ψηφίσματος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ)

    [02] Δημηνιαία Εκθεση Κλίντον για Κυπριακό

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,26/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Τη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό απέστειλε χθες στο Κογκρέσσο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον.

    Στην έκθεση, που καλύπτει το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου, ο κ. Κλίντον αναφέρεται στις εκ τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και αναφέρει: "Το σημαντικό γεγονός αυτής της περιόδου ήταν η έναρξη των προκαταρκτικών συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο νησί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν έντονα τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να εμπλέξουν παραγωγικά του δύο Κύπριους ηγέτες σε αυτές τις συνομιλίες, προετοιμάζοντας τις απευθείας διαπραγματεύσεις".

    Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισημαίνει "έχουμε διακηρύξει την υποστήριξή μας στην ανάληψη προσπαθειών από τον ΟΗΕ, σε διάφορες περιπτώσεις, και έχουμε παροτρύνει τους δύο ηγέτες να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία και να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στη διαδικασία συμφιλίωσης".

    Καταλήγοντας, ο Μπίλ Κλίντον σχολιάζει τον διορισμό του απεσταλμένου του στο Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σημειώνοντας:

    "Αν και η τοποθέτησή του δεν τοποθετείται μέσα στην περίοδο της έκθεσης, είμαι πολύ ευτυχής διότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα υπηρετήσει ως Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος μου για την Κύπρο. Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια περίοδο που οι εντάσεις στο νησί έχουν ηρεμήσει, λόγω του μορατόριουμ πτήσεων το οποίο πρόσφατα συμφωνήθηκε από τα μέρη, όπως και της συμφωνίας τους να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, νωρίς τον Ιούλιο. Εχω ζητήσει από τον Πρέσβη Χόλμπρουκ να κάνει χρήση των αποδεδειγμένων διαπραγματευτικών ικανοτήτων και της μεγάλης γνώσης του για την περιοχή, προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ)

    [03] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη - αναχώρηση

    Λάρνακα,Κύπρος,26/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ανέφερε ότι η Τουρκία υποσχέθηκε να βοηθήσει σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ομως, δεν έδωσε ενδείξεις πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού για αλλαγή της γνωστής στάσης της.

    Αυτό, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κατά την αναχώρηση του το πρωί για το Αμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου θα παραστεί σε ενημερωτική συνάντηση των χωρών που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), σχετικά με τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του Αμστερμνταμ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό η πλευρά μας έχει αρκετές πληροφορίες, όχι όμως και θετικές ενδείξεις.

    Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες και συγκεκριμένα στο έγγραφο που ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Γκόρντοβεζ, θα δώσει στον ίδιο και τον Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι δεν έχουμε ζητήσει ενημέρωση επί του περιεχομένου του εγγράφου. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "έστω κι αν ζητούσαμε δεν νομίζω ότι θα μας έλεγαν", προσθέτοντας ότι "θα επιφυλαχθούμε να απαντήσουμε", μετά που θα επιδοθεί το έγγραφο, στις 9 Ιουλίου.

    Επανέλαβε ότι το έγγραφο μπορεί να αναφέρεται σε εισηγήσεις ως προς τη διαδικασία και όχι επί της ουσίας.

    Αν το περιεχόμενο του εγγράφου είναι επί της ουσίας, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, τότε θα το μελετήσουμε και θα απαντήσουμε.

    Πρόσθεσε ότι θα διαβουλευθεί με το Εθνικό Συμβούλιο που θα είναι πλησίον του χώρου διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών, κι έτσι θα υπάρχει ευχέρεια συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι εκτός της περιφέρειας όπου θα διεξάγονται οι συνομιλίες.

    Σε ερώτηση για το ρόλο της Ιταλίας και της Νορβηγίας στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "η Ιταλία μπορεί να καλείται, διότι εξέφρασε η ίδια, όπως κι η Νορβηγία, την επιθυμία ως χώρες της ΕΕ να παρευρίσκονται".

    Πρόσθεσε ότι η Νορβηγία έχει επιδείξει τελευταία "ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, χωρίς, όμως, να έχουν προτείνει ότι θα αναλάβουν οποιοδήποτε ρόλο".

    Σε ό,τι αφορά την ενημερωτική συνάντηση που θα λάβει χώρα στην Ολλανδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι, αφού η πλευρά μας ενημερωθει για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής, θα θέσει τις απόψεις της επί του θέματος. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι διαβουλεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα αρχίσουν έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Οι εργασίες της Συνόδου στο Αμστερνταμ θα αρχίσουν αύριο Παρασκευή, το πρωί, θα συνεχιστούν και το απόγευμα, ενώ ο Πρόεδρος θα επιστρέψει στη Κύπρο μεθαύριο Σάββατο, γύρω στις 8.00 το βράδυ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι, παρόλο που θα συναντηθεί με πολλούς στο Αμστερνταμ, δεν ζήτησε να έχει ειδική συνάντηση με οποιοδήποτε "διότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος", είπε.

    Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις Χάνεϊ στο LGR, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Βρετανός αξιωματούχος, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, του είπε ότι η Τουρκία υποσχέθηκε να βοηθήσει σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ομως, δεν έδωσε ενδείξεις πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού για αλλαγή της γνωστής στάσης της, όπως στην περίπτωση Μεσούτ Γιλμάζ, παλαιότερα, σημείωσε, που ενώ δόθηκαν ενδείξεις ότι η Τουρκία θα βοηθούσε αυτό αποδείχτηκε πλάνη.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "η κατάσταση στη Τουρκία είναι πολύ ρευστή αυτή τη στιγμή. Δεν γνωρίζουμε ποιά κυβέρνηση θα σχηματιστεί, είναι όμως γεγονός ότι ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί στην Τουρκία, πάντοτε οι Τούρκοι στρατιωτικοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται επί της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΑΠ)

    [04] Ηνωμένα Εθνη - απευθείας συνομιλίες

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,26/06/1997 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας)

    Τα Ηνωμένα Εθνη δηλώνουν ότι η πληροφόρηση σχετικά με το έγγραφο που θα επιδοθεί στις δύο πλευρές κατά τις απευθείας συνομιλίες αφέθηκε να διαρρεύσει από τα μέρη.

    Τα ΗΕ ανακοίνωσαν χθες επίσημα πως ενημέρωσαν τις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές ότι οι επικείμενες απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, που θα διεξαχθούν από τις 9 μέχρι και τις 13 Ιουλίου, θα λάβουν χώρα στο θέρετρο Τράουτμπεκ, κοντά στην πόλη Αμένια της Πολιτείας Νέας Υόρκης, το οποίο βρίσκεται γύρω στα 90 μίλια βορείως της πόλης της Νέας Υόρκης.

    Οταν ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ κατά πόσο τα ΗΕ έχουν ετοιμάσει έγγραφο για να παρουσιάσουν στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, στην έναρξη των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος του Γ.Γ των ΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ είπε ότι, "ναι, αυτό είναι που πληροφορήσαμε τις δύο πλευρές και το άφησαν να διαρρεύσει".

    Σε ερώτηση για τη φύση του εγγράφου και κατά πόσον αυτό περιέχει σημεία αναφοράς η περαιτέρω συγκεκριμένες προτάσεις ο κ. Εκχαρτ απάντησε: "Γνωρίζετε τις συνομιλίες για Κυπριακό καλύτερα από μένα. Αποτελούν ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, γι αυτό και δεν μπορώ να αναφέρω ο,τιδήποτε σχετικά με το έγγραφο".

    Ο χώρος διεξαγωγής των συνομιλιών, το Τράουτμπεκ, αποτελεί ένα συνδυασμό συνεδριακού κέντρου και ξενοδοχείου το οποίο έχει 42 υπνοδωμάτια. Οι διευθυντές του συγκροτήματος δήλωσαν ότι το όλο κτιριακό συγκρότημα έχει κρατηθεί από τα ΗΕ, από τις 9 μέχρι και τις 13 Ιουλίου.

    Διευθετήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιογραφική κάλυψη των διαδικασιών, αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συνδέσμου Ανταποκριτών των ΗΕ και του Γραφείου του Εκπροσώπου των ΗΕ.

    Στους δημοσιογράφους θα επιτραπεί να καλύψουν την εναρκτήρια ομιλία του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, την πρώτη μέρα των διαδικασιών.

    "Μετά από αυτό, θα υπάρξει δημοσιογραφική συσκότιση", ανέφερε αξιωματούχος του γραφείου του εκπροσώπου των ΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΤΝ/ΡΜ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Καταγγελίες στα ΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος προέβη σε διαμαρτυρία προς τα Ηνωμένα Εθνη για την απαγόρευση της μετάβασης της δασκάλας Ελένης Φωκά και 10 εγκλωβισμένων μαθητών στα κατεχόμενα, και ταυτόχρονα κατάγγειλε τις νέες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροσκάφη, στις 22 Ιουνίου.

    Συγκεκριμένα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους, απέστειλε σχετικές επιστολές προς τον Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού στις 23 Ιουνίου, οι οποίες κυκλοφόρησαν χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στην επιστολή για την Φωκά και τους μαθητές, ο κ. Αγαθοκλέους αναφέρει ότι με τις ενέργειές του το κατοχικό καθεστώ παραβιάζει τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης, του 1975, καθώς και πρόνοιες ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αφορούν τις βασικές ελευθερίες και τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων στη κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο πρέσβης τονίζει ότι το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε σε 10 από τους 33 μαθητές, των οποίων οι οικογένειες είναι εγκλωβισμένες, να επιστρέψουν στο Ριζοκάρπασο και στην Αγία Τριάδα για να περάσουν τις θερινές διακοπές με τις οικογένειές τους. Επίσης καταγγέλλει την πρόσφατη ενέργεια του Ντενκτάς να απαγορεύσει στη δασκάλα της Αγίας Τριάδας Ελένη Φωκά να επιστρέψει στο χωριό της.

    Στην επιστολή ο κ. Αγαθοκλέους καλεί τον Γ.Γ. να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκλωβισμένων καθώς επίσης να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες προς την Τ/κ πλευρά ώστε να επιτρέψει στους 10 μαθητές και την κ. Φωκά να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Στην επιστολή για το θέμα των παραβιάσεων ο κ. Αγαθοκλέους υπογραμμίζει ότι συνιστούν πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη του ΟΗΕ και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού για το Κυπριακό. Τονίζει επίσης ότι αυξάνουν την ένταση στην Κύπρο και γίνονται σε μια πολύ ευαίσθητη φάση των προσπαθειών για επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 26 June 1997 - 12:02:43 UTC