Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπερνς - Κυπριακό
  • [02] Δηλώσεις Ετζεβίτ
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Μπάντλελ
  • [04] Ηνωμένα Εθνη - συνομιλίες
  • [05] Ντενκτάς - Αγκυρα
  • [06] Ετζεβίτ - Ψευδοκράτος - Τουρκία
  • [07] Κληρίδης - Αναστασιάδης
  • [08] Σκάνδαλο στην Τουρκία
  • [09] Ενωμένοι Δημοκράτες - Ηλιάδης - Διαφωνίες
  • [10] Χριστοδούλου - πρώην αξιωματούχος της ΕΕ
  • [11] ΑΚΕΛ - Συνάντηση Κορυφής Αριστερών Κομμάτων
  • [12] Eurocontrol - αναγνώριση
  • [13] Πρόεδρος Κληρίδης - Φεϊσέλ
  • [14] Επιστολή Ματσάκη - αίτημα για επανένταξη
  • [15] Κύπρος - Ναρκωτικά
  • [16] ΔΗΚΟ - Ματσάκης
  • [17] Ομογενείς Τρικωμίτες - εισφορά για την άμυνα

  • [01] Μπερνς - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,03/07/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς σε δηλώσεις του για τις απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στις συνομιλίες αυτές.

    Αναφερόμενος στη συμμετοχή των ΗΠΑ στις συνομιλίες, ο κ. Μπερνς είπε ότι θα είναι χαμηλού επιπέδου και ότι ο Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν θα συμμετάσχει.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Ουάσιγκτον θα αναμιχθεί στις επικείμενες συνομιλίες μα αξιωματούχο χαμηλότερου βαθμού από το επίπεδο του κ. Χόλμπρουκ. Πρόκειται για τον Κέρι Κάβανο, Διευθυντή του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο ΥΠΕΞ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις απειλές Ντενκτάς να μην μεταβεί στις ΗΠΑ αν τα ΗΕ επιδώσουν στα δύο μέρη έγγραφο, ο Αμερικανός εκπρόσωπος έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

    "Υποστηρίζουμε πάρα πολύ," είπε, "και χειροκροτούμε τις προσπάθειες του Κόφι Αναν να συγκαλέσει συνομιλίες στην Αμίνια, της Νέας Υόρκης, και παροτρύνουμε και τις δυο πλευρές να εκπροσωπηθούν στον υψηλότερο δυνατό βαθμό. Κι αυτό σημαίνει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς".

    "Πιστεύουμε," πρόσθεσε ο κ. Μπερνς, "ότι είναι πολύ σημαντικό το να είναι εκεί. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειρήνη όταν κάθεσαι μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν βρίσκεσαι εκεί", τόνισε ο κ. Μπερνς.

    Σχετικά με την πιθανότητα παρουσίασης εγγράφου στις δυο πλευρές και την πιθανή συμμετοχή των ΗΠΑ στη σύνταξή του, ο εκπρόσωπος είπε: "Είχαμε εκτενείς επαφές με τα Ηνωμένα Εθνη. Αλλά αυτή είναι συνάντηση του ΟΗΕ, διεξήχθη μια σειρά συζητήσεων, και ελπίζουμε να είναι αρκετά επιτυχής".

    Σε μια προσπάθεια να κρατήσει αποστάσεις από την κατάληξη των συνομιλιών, ο κ. Μπερνς τόνισε ότι "έχουμε το δικό μας διαπραγματευτή στο πρόσωπο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και θα έχουμε ξεχωριστές συζητήσεις αλλά πάντα σε συνάρτηση με τις προσπάθειες του ΟΗΕ, και του Ηνωμένου Βασιλείου, με το Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, και στο πνεύμα της συνεργασίας ότι όλοι εμείς μαζί ίσως να έχουμε μια μικρή συνεισφορά στην προώθηση της διαδικασίας".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Δηλώσεις Ετζεβίτ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αντιπρόεδρος της νέας τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ επανέλαβε τις θέσεις της Αγκυρας ότι η ασφάλεια του ψευδοκράτους είναι σημαντική για την ασφάλεια της Τουρκίας.

    Δήλωσε επίσης ότι για εξουδετέρωση των διεθνών πιέσεων Τουρκία και ψευδοκράτος πρέπει να εγκαθιδρύσουν ιδιαίτερες σχέσεις με μιαν αυτόνομη, όπως ανέφερε, δομή.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι μετά την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, θα υπάρξει απευθείας σύνδεση του κατεχόμενου αεροδρομίου Τύμπου και του αεροδρομίου Γκαζιαντέκ στην Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Μπάντλελ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα το πρωί ο Ντον Μπάντλελ, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για Θέματα Ευρώπης.

    Τον κ. Μπάντλελ συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Ηνωμένα Εθνη - συνομιλίες

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,03/07/1997 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας)

    Τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα πραγματοποιηθούν όπως έχουν προγραμματιστεί παρά τις αντιρρήσεις του Ντενκτάς σε περίπτωση που παρουσιαστεί έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη δήλωση Ντενκτάς ότι δεν θα πάει στη Νέα Υόρκη εάν του επιδοθεί έγγραφο αγνώστου περιεχομένου, ο βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Χουάν Κάρλος Μπραντ, δήλωσε: "Η ένδειξη που έχω είναι ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν και όλες οι πλευρές θα είναι παρούσες".

    Ανέφερε ότι πληροφορήθηκε τις δηλώσεις Ντενκτάς αλλά "αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Κόρντοβεζ, ως είθισται σε μια τέτοια μεσολαβητική διαδικασία, επεξεργάζεται τις ιδέες και τις εισηγήσεις του που θα αποτελέσουν τη βάση των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στο Τράουτμπεκ".

    Ο κ. Μπραντ είπε ότι δεν νομίζει ότι ο κ. Κόρντοβεζ σκοπεύει να παρουσιάσει τις εισηγήσεις αυτές προτού υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος και πρόσθεσε: "Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνομιλίες προχωρούν και οι δυο πλευρές έχουν επιδείξει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν".

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, εργάζεται πάνω στο θέμα αυτό, ο κ. Μπραντ απάντησε: "Ο κ. Φεϊσέλ διεξάγει έναν πολύ έντονο γύρο σιωπηλής διπλωματίας και δεν θα ήταν φρόνιμο να το σχολιάσουμε αυτό".

    Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε τις διευθετήσεις που έγιναν για τις συνομιλίες, σημειώνοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Αναν θα παραθέσει δείπνο για τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς στην οικία του στη Νέα Υόρκη, στις 8 Ιουλίου.

    Την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 9 Ιουλίου, ο κ. Αναν θα παραθέσει γεύμα για τις δυο πλευρές στο Τράουτμπεκ στο πλαίσιο των συνομιλιών και "θα προβεί σε δηλώσεις στην παρουσία των δυο ηγετών". Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, παραχωρώντας το συντονισμό των διαπραγματεύσεων στον κ. Κόρντοβεζ.

    "Ο Γενικός Γραμματέας," ανέφερε ο κ. Μπραντ, "θα τηρείται προφανώς ενήμερος για την πρόοδο των συνομιλιών και θα είναι έτοιμος να παρέμβει, όπου χρειαστεί, κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών", που θα διαρκέσουν οι απευθείας συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Ντενκτάς - Αγκυρα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην Αγκυρα μεταβαίνει αύριο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Ομέρ Ακμπέλ, κατά τις επαφές που θα έχει ο Ντενκτάς στην Αγκυρα θα γίνει ανταλλαγή απόψεων, ενόψει των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, σύσκεψη με τη συμμετοχή του Ντεμιρέλ, του Ντενκτάς, του Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, του Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τσεν και του Αρμόδιου για Κυπριακές Υποθέσεις Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Ετζεβίτ - Ψευδοκράτος - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός της εισβολής και νυν Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ επανέλαβε εισήγησή του για σύνδεση του ψευδοκράτους με την Τουρκία, σε περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα με τις Τ/κ εφημερίδες, ο Ετζεβίτ συναντήθηκε προχθές με τον Υπουργό Προεδρίας της Τουρκίας αρμόδιο για Κυπριακές Υποθέσεις Σουκρού Γκιουρέλ και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ισμαϊλ Τσεμ, με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό.

    Ο Ετζεβίτ ισχυρίστηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για μετατροπή του νησιού σε ελλαδική στρατιωτική βάση και τόνισε τη σημασία που έχει η Κύρπος για την ασφάλεια της Τουρκίας.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ετζεβίτ είπε ότι την Παρασκευή θα μεταβεί στην Αγκυρα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και θα συζητήσουν το Κυπριακό.

    Ο Ετζεβίτ δήλωσε, ακόμη, ότι υπάρχει επιθυμία για αεροπορική σύνδεση της πόλης Γκαζιανζέρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας με την κατεχόμενη Κύπρο, λέγοντας ότι μόλις εξασφαλίσει η τουρκική κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, θα ικανοποιήσει την επιθυμία αυτή.

    Αναφορικά με το θέμα της "αυτονομίας", ο Ετζεβίτ είπε ότι δεν πρόκειται για ένωση, αλλά ότι η Τουρκία θα είναι υπεύθυνη για την εξωτερική ασφάλεια του ψευδοκράτους.

    Είπε, τέλος, ότι παρόμοια συστήματα εφαρμόζονται από τη Βρετανία, τη Δανία και τις ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Κληρίδης - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη για τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για τις επαφές του στην ελληνική πρωτεύουσα και τόνισε ότι υπάρχει "στενότατη συνεργασία" και ουσιαστική και ενεργός συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ερωτηθείς γιατί τα "όρια ασφάλειας" που συζητήθηκαν στην Αθήνα, δεν είχαν καθοριστεί εδώ από το Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι "και το Εθνικό Συμβούλιο καθόρισε τα όρια ασφάλειας που δεν είναι άλλα από τις ομόφωνες αποφάσεις του 1989".

    Αναφορικά με το έγγραφο, που όπως αρχικά ελέχθη, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρτοβεζ, θα παρουσίαζε κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τα όσα προφορικά θα αναπτύξει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θα τοποθετηθούν εγγράφως και θα αποτελούν σημεία προς συζήτηση.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις για το περιεχόμενο του εγγράφου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν η μη κατάθεση του εγγράφου έχει σχέση με τις απαιτήσεις του Ραούφ Ντενκτάς, απάντησε ότι "δεν φαίνεται να είναι έτσι".

    "Η πλέον πρόσφατη ενημέρωση είναι ότι προφορικά θα αναπτυχθούν οι θέσεις των ΗΕ", πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

    "Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί", είπε, "ενισχυμένοι με θέληση ότι δεν υποχωρούμε πέραν των ορίων που καθόρισε το Εθνικό Συμβούλιο και έχω την εντύπωση ότι θα διαφανεί ξεκάθαρα στη Νέα Υόρκη ποιοί έχουν καλή θέληση για πρόοδο και ποιοί παραμένουν αδιάλλακτοι", σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    "Ισως σε αυτό το στάδιο", τόνισε, "εκείνο που προέχει είναι πλέον το ξεκαθάρισμα προς ποιούς, λόγω αδιαλλαξίας, θα πρέπει να στραφούν όλοι όσοι επέδειξαν και επιδεικνύουν, διά της παρουσίας τους στη Νέα Υόρκη, ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού".

    Τέλος ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπεύει να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς αναφορικά με τις συναντήσεις του στην Αθήνα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη έγινε ύστερα από δική του πρωτοβουλία στο πλαίσιο της τακτικής επαφής που έχει καθιερωθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] Σκάνδαλο στην Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σκάνδαλο τύπου "Watergate" συγκλονίζει την Τουρκία, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, που αναφέρει ότι αξιωματούχος της αστυνομίας συγκέντρωσε πληροφορίες μέσω πρακτόρων για τις κινήσεις του στρατεύματος.

    Το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων πληφοροφήθηκε την ύπαρξη των πρακτόρων αυτών και συνέλαβε μερικούς.

    Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, υπήρξαν και περιπτώσεις συμπλοκής στρατιωτών με πράκτορες της αστυνομίας.

    Το όλο θέμα συζητήθηκε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της 26ης Μαϊου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Ενωμένοι Δημοκράτες - Ηλιάδης - Διαφωνίες

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διαφωνίες ως προς τη φιλοσοφία των προγραμματικών αρχών του Μάριου Ηλιάδη στο Κυπριακό εκφράζουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του κόμματος Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε ότι χθες αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας των Ενωμένων Δημοκρατών είχε συνάντηση με τον κ. Ηλιάδη από τον οποίο ζήτησε διευκρινήσεις για ορισμένα σημεία του προσχεδίου των προγραμματικών αρχών.

    Οι διευκρινήσεις αυτές, είπε, αφορούσαν στις τοποθετήσεις στο Κυπριακό. Σε ερώτηση αν πρόκειται για τα σημεία της δέσμης ιδεών Γκάλι και του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι οι αντιρρήσεις των Ενωμένων Δημοκρατών αφορούν στη γενικότερη φιλοσοφία του προγράμματος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαπέτρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Ενωμένοι Δημοκράτες να ζητήσουν αναθεώρηση των συγκεκριμένων σημείων.

    Το θέμα θα απασχολήσει αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα συγκληθεί το Κεντρικό Συμβούλιο για να πάρει τελικές αποφάσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] Χριστοδούλου - πρώην αξιωματούχος της ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της μελλοντικής πορείας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες της Κύπρου για εναρμόνιση, προσαρμογή και σύγκλιση της κυπριακής οικονομίας με το κοινοτικό κεκτημένο, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου με τον κ. Eberhard Rhein, ο οποίος διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε τη Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κατά τη συνάντηση ανταλλάγηκαν επίσης χρήσιμες απόψεις για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις και επιπτώσεις της εν λόγω συμφωνίας.

    Ο κ. Rhein, που ήταν υπεύθυνος μέχρι το 1996 για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκης Ενωσης, βρίσκεται στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του ΚΕΒΕ.

    Τον κ. Rhein συνόδευαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης και Παναγιώτης Λοϊζίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] ΑΚΕΛ - Συνάντηση Κορυφής Αριστερών Κομμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ θα συμμετάσχει σε συνάντηση κορυφής των κομμάτων της Αριστεράς στην Ευρώπη, που θα γίνει στη Μαδρίτη αυτό το Σαββατοκυρίακο, 5 - 6 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η συνάντηση, η οποία θα είναι το αποκορύφωμα σειράς δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα ασχοληθεί με τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο Αμστερνταμ και με το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την ανατολική Ευρώπη.

    Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα χαιρετήσουν μεγάλη συγκέντρωση, που οργανώνει η Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, την Κυριακή.

    Το ΑΚΕΛ θα εκπροσωπήσουν στη συνάντηση οι Νίκος Κατσουρίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής και Αντρος Κυπριανού, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Eurocontrol - αναγνώριση

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και το Eurocontrol αναγνωρίζουν ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μόνη νόμιμη αρχή για την παροχή υπηρεσιών στην Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων (FIR) Λευκωσίας.

    Η διαβεβαίωση αυτή περιέχεται σε γραπτή απάντηση του Γενικού Διευθυντή του Eurocontrol, Yves Lampert, στην Τουρκία, η οποία αντέδρασε στην υπογραφή της αναθεωρημένης σύμφασης του Eurocontrol στις 27 Ιουνίου από την Κύπρο.

    Για το θέμα αυτό, η Τουρκία υπέβαλε έγγραφο αμφισβήτησης της εγκυρότητας της κυπριακής εκπροσώπησης στη διπλωματική διάσκεψη για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης στις Βρυξέλλες.

    Εντονη και άμεση ήταν επίσης η αντίδραση της κυπριακής αντιπροσωπείας, η οποία σε επιστολή της, τόνισε την εγκυρότητα της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως της μόνης αναγνωρισμένης διεθνώς εκπροσώπησης της Κύπρου.

    Μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με το Eurocontrol, η κυπριακή αντιπροσωπεία μετέβη από τις Βρυξέλλες στην Τυφλίδα της Γεωργίας όπου υπέγραψε συμφωνία αεροπορικής συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Γεωργίας.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Βάσο Πύργο και το Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Μιχάλη Ηροδότου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] Πρόεδρος Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ, Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, θα προβεί σε "προφορική παρουσίαση κατά την απογευματινή συνάντηση στις 9 Ιουλίου", με την οποία αρχίζουν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για το Κυπριακό.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να ενημερώσει τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά την απουσία του στην Αθήνα και να του διαβιβάσει προσωπικά τί θα γίνει στην πρώτη συνάντηση των απευθείας συνομιλιών.

    Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι η πρώτη συνάντηση "θα είναι κλειστή" και σ' αυτήν θα παραστούν "μόνο οι δύο ηγέτες, οι σύμβουλοι τους και τα Ηνωμένα Εθνη".

    Στη συνάντηση εκείνη ο κ. Κόρντοβεζ θα "εκθέσει τις σκέψεις του σε προφορική παρουσίαση για σκοπούς διευκόλυνσης της αρχής των συζητήσεων", όπως είπε ο κ. Φεϊσέλ.

    Είπε, επίσης, ότι "για σκοπούς διευκόλυνσης θα δώσει στους δύο ηγέτες τα σημεία αναφοράς της προφορικής παρουσίασης που θα κάνει".

    Σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα αποδοχής ή όχι αυτών των σημείων αναφοράς, ο κ. Φεϊσέλ εξήγησε ότι "τα σημεία αναφοράς είναι απλά ένας κατάλογος σκέψεων που συνοψίζει τί λέει κάποιος προφορικά".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το έγγραφο μετατράπηκε σε προφορική παρουσίαση μετά τις απειλές του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι αυτή είναι μια διευκρίνιση, προσθέτοντας ότι "υπήρξε παρεξήγηση".

    Είπε, ακόμη, ότι η λέξη "χαρτί" παρερμηνεύθηκε, αλλά "τώρα όλα έχουν ξεκαθαριστεί και ξέρουμε τί είναι".

    Κληθείς να εξηγήσει γιατί την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο κ. Κόρντοβεζ θα παρουσιάσει έγγραφο στους δύο ηγέτες, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "τα Ηνωμένα Εθνη πράγματι χρησιμοποίησαν τη λέξη χαρτί".

    Επεσήμανε, όμως, ότι έγινε παρεξήγηση και ότι τώρα έχουν ξεκαθαρίσει όλα. "Δεν υπάρχει χαρτί με την έννοια του εγγράφου", αλλά θα εκφραστούν απόψεις προφορικά.

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "το τί γίνεται συνήθως στους διπλωματικούς κύκλους είναι, όταν κάποιος εκφράσει τις απόψεις του, από ευγένεια δίδει και τα λεγόμενα σημεία αναφοράς, που συνοψίζουν αυτά που είπε".

    Κληθείς να αναφέρει τί θα περιλαμβάνουν αυτά τα σημεία αναφοράς, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι ο κ. Κόρντοβεζ ακόμη επεξεργάζεται τις σκέψεις του και δεν μπορεί ο ίδιος να προκαταλάβει τί θα λεχθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [14] Επιστολή Ματσάκη - αίτημα για επανένταξη

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την άμεση επανένταξή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ, από την οποία αποχώρησε τον περασμένο Μάρτη, ζητά με επιστολή που απέστειλε στις 24 Ιουνίου στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, ο Βουλευτής Μάριος Ματσάκης.

    Ο κ. Ματσάκης αναφέρει στην επιστολή του, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, πως έχει πεισθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι οι φόβοι του ότι η ηγεσία του ΔΗΚΟ "θα συνέχιζε να παραμένει απαθής μπροστά στις πρόσφατες προσπάθειες διαφόρων 'μεσολαβητών' να προωθήσουν μια εμφανώς απαράδεκτη και μη βιώσιμη", κατ' αυτόν λύση στο Κυπριακό, δεν ανταποκρίνοναι πλέον στην πραγματικότητα.

    Αναφέρει πως έχει πεισθεί ότι "το Δημοκρατικό Κόμμα (ηγεσία και βάση) ουδέποτε θα συμβιβασθεί στις προσπάθειες διχοτόμησης ή τριχοτόμησης της πατρίδας μας αλλά θα αγωνισθεί με όλες του τις δυνάμεις για την απελευθέρωση του νησιού μας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και την τελική επικράτηση του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Ο κ. Ματσάκης επισημαίνει πως αν οι φόβοι τους οποίους εξέφρασε ήταν προϊόν εσφαλμένης αντίληψης των τότε πολιτικών δεδομένων ή παρεξηγημένης, εκ μέρους του, εκτίμησης "των ευαίσθητων χειρισμών της ηγεσίας του ΔΗΚΟ μέσα στα στενά πλαίσια της συγκυβέρνητικής πλεύσης, τότε παραθέτω ενώπιον σας και όλων των συναγωνιστών του ΔΗΚΟ τις ειλικρινείς μου απολογίες".

    "Εάν όχι", συνεχίζει, "τότε ας αποτελέσουν αυτοί οι φόβοι επίκεντρο σοβαρών προβληματισμών και αφετηρία μιας νέας και ολοκληρωμένης εκστρατείας επικοινωνίας του ΔΗΚΟ με το σύνολο του κυπριακού λαού, για να γίνουν απόλυτα κατανοητές από όλους οι βασικές αρχές λύσεως του Κυπριακού πάνω στις οποίες το ΔΗΚΟ δεν δεχόταν, δεν δέχεται και ούτε θα δεχθεί συμβιβασμούς".

    Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο και τις Επαρχιακές Επιτροπές του ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [15] Κύπρος - Ναρκωτικά

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος υπέγραψε σήμερα την Ευρωπαϊκή Συμφωνία ενάντια στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών διά θαλάσσης, ένα νέο νομοθετικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προνοεί συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα αυτό και καθορίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται στην παρέμβαση σε πλοίο υπό τη σημαία άλλης χώρας.

    Η συμφωνία εφαρμόζει, μέσα στην Ευρώπη, το Αρθρο 17 της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στην Παράνομη Διακίνηση Ναρκωτικών και Ψυχοτροπικών Ουσιών του 1988.

    Με τη συμφωνία, επιτρέπεται σε αντιπροσώπους ενός κράτους να επιβιβάζεται πλοίου, ύστερα από σχετική άδεια που θα του παρέχεται από το κράτος υπό τη σημαία του οποίου είναι το σκάφος, και να προσάγει ενώπιον της δικαιοσύνης άτομα που διακινούν ναρκωτικά.

    Γίνονται, επίσης, διευθετήσεις για παράδοση των συλληφθέντων, του πλοίου, του εμπορεύματος και των στοιχείων που συλλέγονται στο κράτος στο οποίο ανήκουν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η συμφωνία τίθεται σε ισχύ όταν επικυρωθεί από τρία κράτη - μέλη. Ηδη έχει υπογραφεί από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Τη συμφωνία υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Θάλεια Πετρίδου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [16] ΔΗΚΟ - Ματσάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα του αιτήματος του Βουλευτή Μάριου Ματσάκη για επανένταξή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ βρίσκεται ενώπιον των αρμοδίων συλλογικών οργάνων του κόμματος, όπου έχει παραπεμφθεί και η σχετική επιστολή του κ. Ματσάκη.

    Αυτό αναφέρεται σε σημερινή γραπτή δήλωση εκπροσώπου του ΔΗΚΟ, ο οποίος είχε κληθεί να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής Ματσάκη, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος σημείωσε ότι το θέμα συζητείται σε συνάρτηση με τη σχετική ομόφωνη απόφαση του έκτου Τακτικού Παγκύπριου Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [17] Ομογενείς Τρικωμίτες - εισφορά για την άμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ομογενείς της Βρετανίας συνεχίζουν να ενισχύουν την άμυνα της Κύπρου.

    Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τρικωμιτών Λονδίνου επισκέφθηκε το πρωί τον Αναπληρωτή Υπουργό Αμυνας, Υπουργό Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου και του επέδωσε επιταγή 1500 λιρών για το ταμείο αμυντικής θωράκισης.

    Εκπρόσωπος των Τρικωμιτών Λονδίνου είπε ότι πρόκειται για την πρώτη δόση και ότι παράλληλα με τις εισφορές τους, οι ομογενείς θα δώσουν και αλεξίσφαιρα γιλέκα για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 3 July 1997 - 12:12:43 UTC