Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λιλλήκας - ΟΑΣΕ
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Διεύρυνση ΕΕ - Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [04] Γκρίνπις - Κύπρος - Σύμβαση για Κλιματικές Αλλαγές
  • [05] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη - Νέα Υόρκη

  • [01] Λιλλήκας - ΟΑΣΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το κλειδί για επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας. Αυτό τόνισε ο βουλευτής Γιώργος Λιλλήκας, μιλώντας χθες στη Γενική Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας στα πλαίσια των εργασιών της 6ης ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτική Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στη Βαρσοβία.

    Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΑΣΕ να ενεργήσουν ώστε η εδαφική ακεραιότητα των κρατών, που αποτελεί βασικό κανόνα του διεθνούς δικαίου, να γίνει σεβαστή από όλους.

    Ακόμη ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι στις απευθείας συνομιλίες που αναμένεται να αρχίσουν στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η συμβολή μας θα υπαγορεύεται όπως πάντα από το πνεύμα της καλής θέλησης και συνεργασίας για την εξεύρεση μιας λύσης που θα βασίζεται στις αρχές και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο.

    Επικρίνοντας εξάλλου την πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών που συχνά παρατηρείται τόσο στον ΟΑΣΕ όσο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Λιλλήκας διερωτήθηκε γιατί για παράδειγμα η Τουρκία θα αποφάσιζε να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο, αφού εδώ και 23 χρόνια οι διεθνείς οργανισμοί αρνούνται να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα αυτή όπως έχουν κάνει σε άλλες περιπτώσεις.

    Η φαινομενική ωστόσο ηρεμία που επικρατεί στην Κύπρο, τόνισε ο κ. Λιλλήκας, δεν αποτελεί καμιά εγγύηση ασφάλειας για το μέλλον.

    Η παρέμβαση του κ. Λιλλήκα έτυχε της θερμής υποδοχής μεγάλου αριθμού αντιπροσώπων συμμετεχόντων κρατών, μεταξύ αυτών της Γερμανίας και Γαλλίας, οι οποίοι στις παρεμβάσεις τους κάλεσαν τον ΟΑΣΕ να ασχοληθεί ισομερώς και χωρίς καμιά διάκριση με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο έδαφός του, κάνοντας ειδική αναφορά στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.02 (-0.33)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.29 (-0.30)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.61 (-0.71)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 59.96 (+0.02)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.02 (-0.06)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.41 (-0.03)
        Εμπορικές Εταιρείες                     48.53 (-2.31)
        Αλλες Εταιρείες                         61.47 (-0.44)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 496644.298
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [03] Διεύρυνση ΕΕ - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,07/07/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι καμμιά από τις δέκα υποψήφιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν πληροί σήμερα τα κριτήρια (οικονομικά) για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ενώ προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται η πρόωρη ενσωμάτωση των χωρών αυτών στην Ενωση.

    Την πληροφορία αυτή, που δεν διαψεύστηκε από την Επιτροπή, δημοσιεύει σήμερα το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel".

    Ερωτηθείσα σχετικά, σήμερα το μεσημέρι, η εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου, Χανς Βαν ντεν Μπρούκ, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα, ενώ παρέπεμψε για περισσότερα στις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι Επίτροποι συμφώνησαν στην άποψη ότι θα ήταν καλύτερο να καθυστερήσει η διεύρυνση, κατά τη διάρκεια μιας "εμπιστευτικής συνεδρίας", στις 27 Ιουνίου.

    Στη σχετική έκθεση με τις γνωμοδοτήσεις για τις δέκα χώρες, η οποία φτάνει τις 1.300 σελίδες, η Επιτροπή έχει προετοιμάσει έναν κατάλογο με τα προβλήματα κάθε χώρας, τα οποία αφορούν, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τις οικονομικές και διοικητικές διαρθρώσεις, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τήρηση του κοινοτικού κεκτημένου, ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν στην ενιαία αγορά μετά τη διεύρυνση.

    Αναφορικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων, επικαλούμενο την έκθεση, το περιοδικό επισημαίνει ότι η Επιτροπή προτείνει να αρχίσουν με πέντε χώρες (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβενία και Εσθονία), ενώ για τις υπόλοιπες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Σλοβακία) εκτιμά ότι δεν πληρούν τα κριτήρια, ούτε σε πιο μακροπρόθεσμη βάση.

    Για την Κύπρο δεν πρόκειται να υπάρξει νέα γνωμοδότηση, δεδομένου ότι ισχύει εκείνη του 1993 που ήταν θετική στην ένταξη. Μάλιστα, η Λουξεμβουργιανή προεδρία προετοιμάζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Αμστερνταμ, στις 16 και 17 περασμένου Ιουνίου.

    Ομως, στην ανακοίνωση της Κομισιόν, που θα υιοθετηθεί στη συνεδρία της 16ης Ιουλίου και η οποία φέρει τον τίτλο "Agenda 2000", υπάρχει κεφάλαιο για την κυπριακή υποψηφιότητα.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το κεφάλαιο αυτό είναι πάρα πολύ θετικό στον οικονομικό τομέα, όπου η Κύπρος θεωρείται έτοιμη για ένταξη. Στον πολιτικό, δεν υπάρχει συγκεκριμένη προϋπόθεση για την κυπριακή υποψηφιότητα, αλλά θα υπογραμμίζεται ότι η επίλυση του Κυπριακού θα διευκόλυνε, ακόμη περισσότερο, την ένταξη.

    Υπενθυμίζεται ότι η ακριβής ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αρχίσουν την Ανοιξη του 1998, θα καθορισθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου (12-13 Δεκεμβρίου), όπου θα γίνει και η επιλογή των χωρών της πρώτης ομάδας, με βάση τη γνωμοδότηση της Επιτροπής για κάθε χώρα και τη συγκεφαλαίωτική έκθεση που θα υποβάλουν στους 15 ηγέτες, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι ξεχωριστές με κάθε χώρα, όπως ξεχωριστό θα είναι και το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΠ)

    [04] Γκρίνπις - Κύπρος - Σύμβαση για Κλιματικές Αλλαγές

    Λεμεσός,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση "Greenpeace" τονίζει ότι είναι ανάγκη η Κύπρος να υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για τις Κλιματικές Αλλαγές, η οποία αφορά την ελάττωση των αερίων που προκαλούν τα φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο πλοίο της οργάνωσης "Μ.V. Sirius" - το οποίο κατέπλευσε σήμερα στο νέο λιμάνι Λεμεσού στο πλαίσιο εκστρατείας για την ηλιακή ενέργεια, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της "Γκρίνπις" Μεσογείου, δρ. Μάριο Νταμάτο, τόνισε ότι οι καταστροφικές συνέπειες από το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ιδιαίτερα σοβαρές για το νησί.

    "Τα νησιά επηρεάζονται περισσότερο, διότι λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, προκαλώντας την καταστροφή των περιοχών που βρίσκονται στις ακτές", εξήγησε ο Νταμάτο.

    "Για το λόγο αυτό", τόνισε, "η Κύπρος οφείλει να δείχνει περισσότερη ευαισθησία στην εκστρατεία της διεθνούς οργάνωσης για την ηλιακή ενέργεια".

    Επεσήμανε πως η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις λίγες χώρες που δεν έχουν ακόμη υπογράψει τη Σύμβαση "και που πρέπει σίγουρα να το πράξει", υπέδειξε.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές της Μεσογείου για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, ο δρ. Νταμάτο σημείωσε ότι στην Κύπρο, εδώ και 20 χρόνια, η πλειοψηφία των σπιτιών ζεσταίνει το νερό της με ηλιακές εγκαταστάσεις.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εξαιτίας της έλλειψης νομοθεσίας και κινήτρων για τη χρησιμοποίηση της ηλιακής ενέργειας δεν έχει γίνει καμμιά άλλη προσπάθεια για αξιοποίησή της.

    "Για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιούνται αποκλειστικά πετρελαιοειδή, τα οποία παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, υπεύθυνο για τις κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου", δήλωσε.

    Στη συνέχεια, η αντιπρόσωπος της "Γκρίνπις" Μεσογείου στην Κύπρο, Ειρήνη Κωνσταντίνου, άσκησε έντονη κριτική στην κυπριακή κυβέρνηση για την πολιτική της στο θέμα του Ακάμα.

    "Η Γκρίνπις πάντοτε είχε εγκάρδιες σχέσεις με την κυπριακή κυβέρνηση και με κυβερνητικούς επίσημους από διάφορα Υπουργεία. Δυστυχώς, πέραν από τις υποσχέσεις δεν είχαμε καμία εξέλιξη", είπε.

    Η κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στην "παράνομη και ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και στα βρετανικά γυμνάσια", τονίζοντας πως τα τελευταία δέκα χρόνια οι αρχές της Δημοκρατίας υπόσχονται ότι θα προστατεύσουν την περιβαλλοντικά ευαίσθητη αυτή περιοχή, αλλά δεν έχει γίνει κάτι θετικό.

    "Η Κύπρος πρέπει να σώσει την κληρονομιά της και να ανακηρύξει τη χερσόνησο του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο. Η παράνομη κι ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και τα βρετανικά γυμνάσια πρέι να σταματήσουν", τόνισε η κ. Κωνσταντίνου

    Το πλοίο "Sirius" της "Γκρίνπις" βρίσκεται στη μέση της περιοδείας του στη Μεσόγειο.

    Πριν έλθει στην Κύπρο ήταν στην Τουρκία, όπου τα μέλη της "Γκρίνπις" μαζί με τις τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις πραγματοποίησαν δύο ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για να υπογραμμίσουν τη βιομηχανική ρύπανση στην περιοχή Ισμίρ και Αλιάγια και μία στην Αγκυρα ενάντια στα σχέδια να κτιστεί πυρηνικός σταθμός στην περιοχή.

    "Η Γκρίνπις έχει επιστρατευθεί γι' αυτό το πρόβλημα εδώ και πέντε χρόνια και έχει πολλές ανησυχίες για τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας", δήλωσε ο δρ. Νταμάτο.

    (ΚΥΠΕ/ΠΙ/ΚΝ)

    [05] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη - Νέα Υόρκη

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,07/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών δεν πρέπει να υπόκεινται σε διαφορετικές ερμηνείες, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε δηλώσεις του σε Ε/Κ, Ελλαδίτες και ομογενείς δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη για τις απευθείας συνομιλίες που αρχίζει μεθαύριο Τετάρτη στο Τράουτμπεκ με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίσε ότι η πλευρά μας έρχεται στις συνομιλίες "με καλή θέληση, για να διαπραγματευθούμε μια λύση του κυπριακού προβλήματος η οποία να διασφαλίζει το μέλλον και των δύο κοινοτήτων".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, που στοχεύουν είτε σε μια συμφωνία υψηλού επιπέδου ή σε πιο εξειδικευμένη συμφωνία που θα λέει ότι σμικρύνθηκαν οι διαφορές, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι είχε κάνει καθαρές τις θέσεις του στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    "Για να βρούμε αυτό το σχήμα, θα πρέπει να δεχτούμε ότι αυτά που λέγουν τα ψηφίσματα δεν υπόκεινται σε ερμηνείες", τόνισε, σημειώνοντας ότι "αν ο καθένας αρχίσει να δίνει τις δικές του ερμηνείες, τότε θα είναι δύσκολο να βρούμε το σχήμα".

    Δίνοντας ως παράδειγμα το θέμα της μίας και αδιαίρετης κυριαρχίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι ο Τ/Κ ηγέτης το αποδέχεται "αλλά υπό την ερμηνεία που δίνει εκείνος", παρατήρησε.

    "Υπάρχουν άλλα θέματα", πρόσθεσε, "για τα οποία εμείς δεν συμφωνούμε. Επομένως, αν θα βρούμε ένα περίγραμμα, θα πρέπει να γίνουν τέτοιες διατυπώσεις τις οποίες να δέχονται και οι δύο, χωρίς να υπάρχει ερμηνεία".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επέδωσαν κάποιο έγγραφο στα ΗΕ αναφορικά με τα σημεία που συζητήθηκαν πριν και μετά την επίσκεψη του πρώην Βρετανού ΥΠΕΞ, Μάλκολμ Ρίφκιντ, και αφορούν τα βασικά θέματα του Κυπριακού.

    "Τα ΗΕ", είπε, "ήδη τα μελετούν με τους δικούς τους εμπειρογνώμονες, αλλά δεν δεσμεύτηκαν πώς να τα χρησιμοποιήσουν".

    Αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αποτελεί "μιαν από τις βασικές πτυχές" του προβλήματος και τόνισε ότι "χωρίς οι δύο κοινότητες να αισθανθούν ασφάλεια για το μέλλον, δεν είναι δυνατόν να βρεθεί λύση".

    Αναφέρθηκε στις εισηγήσεις της πλευράς μας πάνω στο θέμα που συμπεριελάμβαναν την αποστρατικοποίηση της Κύπρου και την παρουσία διεθνούς δύναμης, με όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία να επεμβαίνει σε περίπτωση που θα κινδυνεύσει η ανεξαρτησία της Δημοκρατίας ή η μια εκ των δύο κοινοτήτων ή εάν παραβιαστούν, με παράνομες ενέργειες, τα συμφωνηθέντα.

    "Είχαμε πει ότι αυτή η δύναμη θα επεμβαίνει και όχι οι εγγυήτριες δυνάμεις", είπε, σημειώνοντας, παράλληλα, την αντίθεση της τουρκικής πλευράς, η οποία τάσσεται υπέρ των παλιών εγγυήσεων, με αύξηση στρατιωτικής παρουσίας της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    "Αν το θέμα αυτό δεν ρυθμιστεί, δεν μπορεί να βρεθεί λύση του Κυπριακού", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η απαίτηση του Ραούφ Ντενκτάς, να μην υπάρξει ούτε ένα τυπικό έγγραφο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, έγινε αποδεκτή από τα ΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό αποτελεί προσωπική ερμηνεία του δημοσιογράφου.

    "Εξ υπαρχής μας εδόθη η εντύπωση ότι αυτά τα οποία θα πει προφορικά ο κ. Ανάν ή ο κ. Κόρντοβεζ θα ήταν σημεία αναφοράς, τα οποία θα μας τα έδιδαν και γραπτώς, και αυτό είναι σύνηθες να γίνεται", είπε.

    "Κατόπιν, άρχισαν να γίνονται διάφορες σκέψεις, δημοσιεύματα από τον Τύπο, ότι το έγγραφο θα είναι και ημερησίας διάταξης, θα περιλαμβάνει και θέματα ουσίας και δημιουργήθηκε μια σύγχυση", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Από παλιά", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "οι θέσεις ήταν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, επί ασκήσει των καλών του υπηρεσιών, δεν υποβάλλει προτάσεις" και ανέφερε ως παράδειγμα τις Ιδέες Γκάλι και το έγγραφο Κουεγιάρ που "ήταν τροφή για σκέψη", όπως σημείωσε, "αλλά ουδέποτε ήταν προτάσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 7 July 1997 - 18:47:18 UTC