Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βενιαμίν - Προεδρεύων
  • [02] Διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη
  • [03] Πρόγραμμα συνομιλιών - ΟΗΕ

  • [01] Βενιαμίν - Προεδρεύων

    Λευκωσία,Κύπρος,08/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλαβαν από σήμερα και για λίγες ημέρες τα ύπατα αξιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Πρόκειται για τους βουλευτές του ΑΚΕΛ Λεμεσού Χριστόδουλο Βενιαμίν και Λευκωσίας Αβραάμ Αντωνίου, που ως οι γηραιότεροι βουλευτές που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Κύπρο, αναλαμβάνουν ο μεν πρώτος καθήκοντα Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας και ο δε δεύτερος καθήκοντα Προεδρεύοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Η πρώτη επίσημη δραστηριότητα του κ. Βενιαμίν θα είναι η συνάντηση που θα έχει το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Υπουργό Εργασίας και Υγείας της Γιουγκοσλαβίας Μιροσλάβ Ιβανίσεβιτς, που εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Το Γιουγκοσλάβο Υπουργό θα συνοδεύει ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής. Ο πρώην Υπουργός Αμυνας και Εσωτερικών αναλαμβάνει Προεδρεύων της Δημοκρατίας αφού απουσιάζουν στη Νέα Υόρκη για τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Βενιαμίν ήταν επιλαχών βουλευτής του ΑΚΕΛ στην επαρχία Λεμεσού στις βουλευτικές εκλογές του Μαίου του 1996 και ανέλαβε βουλευτής μετά την εκλογή του βουλευτή του ΑΚΕΛ Δημήτρη Κοντίδη στη θέση του Δημάρχου Λεμεσού στις Δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 1996.

    [02] Διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,08/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Συνάντηση με τον Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα έχει σήμερα το απόγευμα (ώρα Κύπρου), στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενόψει των απευθείας συνομιλιών που αρχίζουν αύριο.

    Νέα συνάντηση του κ. Κληρίδη με τον κ. Χόλμπρουκ θα πραγματοποιηθεί στο τέλος των συνομιλιών πριν από την επιστροφή του κ. Κληρίδη.

    Αργότερα σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Τρίτης Διεύθυνσης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Απόψε εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα παρακαθήσει στο δείπνο που παραθέτει στην οικία του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν στην παρουσία των απεσταλμένων διαφόρων χωρών για το Κυπριακό.

    Εξάλλου το απόγευμα ο αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες Λουίτσι Μποσέλλι, πρέσβης της ΕΕ στα Ηνωμένα Εθνη, και ο εκπρόσωπος της προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό Κέστερ Χίσλιπ, θα ανταλλάξουν απόψεις ενόψει του δείπνου που θα παραθέσει ο κ. Αναν και θα συζητήσουν για άλλες επαφές που μπορεί να έχουν τις επόμενες μέρες.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria όπου διαμένει, με τον Υπατο Αρμοστή της Κύπρου Ντέιβιντ Μάντεν, ο οποίος θα συναντηθεί αργότερα σήμερα και με τον Ντενκτάς.

    Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Μάντεν επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε τη δέσμευση και αποφασιστικότητα της Βρετανίας να βοηθήσει ώστε να υπάρξει πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες.

    Ερωτηθείς ποιά είναι η συμβολή της χώρας του στις συνομιλίες, ο κ. Μάντεν είπε ότι "η συμβολή είναι να βοηθήσουμε τα ΗΕ, τα δυο μέρη με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε, ώστε να υπάρξει πρόοδος προς την επίτευξη μιας λύσης".

    Οταν ερωτήθηκε από το ΚΥΠΕ κατά πόσον οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Κληρίδη εστιάστηκαν στα δέκα σημεία που ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ παρουσίασε πέρσι για το Κυπριακό, ο κ. Μάντεν απέφυγε να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες για την ουσία της συζήτησης.

    "Δεν πρόκειται να σας δώσω οποιεσδήποτε λεπτομέρειες για τη συζήτηση που μόλις είχα με τον Πρόεδρο γιατί δεν πιστεύω ότι αυτό θα ήταν υποβοηθητικό", είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον συζήτησε με τον Πρόεδρο τις κύριες πτυχές του Κυπριακού, ο Υπατος Αρμοστής απάντησε: "Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θεωρώ ότι καλύψαμε τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού κατά ένα υποβοηθητικό, ελπίζω, τρόπο. Δεν πρόκεται να πω ποιές συγκεκριμένες πτυχές καλύψαμε σήμερα".

    Κληθείς να αναφερθεί στη συνεργασία Λονδίνου και Ουάσιγκτον στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Μάντεν είπε ότι "η συνεργασία μας είναι με τη ΗΕ, αλλά προφανώς πολλά άλλα άτομα βοηθούν τα ΗΕ και για αυτό είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε το Γενικό Γραμματέα, τους ειδικούς αντιπροσώπους και άλλους, για να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία των συνομιλιών".

    Στο μεταξύ, ο κ. Χόλμπρουκ συναντήθηκε χθες το απόγευμα (ωρα Νέας Υόρκης) με τον κ. Ντενκτάς στο ξενοδοχείο του δεύτερου, το UN Plaza.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι είχε μια κατ' ιδίαν συζήτηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και πρόσθεσε: "Δεν είμαι εδώ σαν διαπραγματευτής. Αυτή είναι απλώς μια συνάντηση 'επαναγνωριμίας', και προσβλέπω στο αποτέλεσμα των συνομιλιών".

    Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη διαδικασία των ΗΕ.

    Ερωτηθείς κατά πόσον είχε οποιεσδήποτε συμβουλές για τις δυο πλευρές για το πως να προσεγγίζουν τις συνομιλίες, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές και απέφυγε να περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Κληθείς να πει κατά πόσον υπόβαλε οποιεσδήποτε ιδέες στο τραπέζι των συνομιλιών, ο κ. Χόλμπρουκ είπε: "Οχι, αυτή είναι μια συνάντηση των ΗΕ. Είμαι απλά εδώ για να ενημερωθώ για την κατάσταση".

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου ότι τα ΗΕ αποφεύγουν τη δημοσιότητα σε αυτές τις συνομιλίες, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ παρατήρησε ότι οι συνομιλίες αυτές είναι θέμα του Κόφι Αναν. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, υποστηρίζουν τόσο τον κ. Αναν όσο και τον Ειδικό του Αντιπρόσωπο Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Είπε επίσης ότι θα συναντηθεί ξανά με τον Ντενκτάς την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στις δικές του δηλώσεις ο Ντενκτάς ανέφερε ότι η συνάντηση του με τον κ. Χόλμπρουκ ήταν "μια πολύ ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων" και είπε ότι προσβλέπει πολύ να τον ξανασυναντήσει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Αντιπροέδρυ Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι η Αγκυρα είναι ο διαπραγματευτής στις συνομιλίες και όχι ο Ντενκτάς, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ο Ετζεβίτ δεν το είπε αυτό αλλά ότι η Τουρκία έχει επίσης ενδιαφέρον για την Κύπρο.

    Ο Ντενκτάς απέφυγε να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες για την ανταλλαγή απόψεων που είχε με τον κ. Χόλμπρουκ, λέγοντας ότι η συνάντησή τους ήταν εμπιστευτική. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧΚ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Πρόγραμμα συνομιλιών - ΟΗΕ

    Ηνωμένα Εθνη,ΗΠΑ,08/07/1997 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας)

    Λεπτομερή αναφορά για τις προετοιμασίες και τις διευθετήσεις στις οποίες προβαίνουν τα Ηνωμένα Εθνη σχετικά με τις απευθείας συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, δόθηκαν στη δημοσιότητα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ενημερώνοντας τους ανταποκριτές στα ΗΕ, ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Ντέρεκ Μπούθμπι, είπε ότι "ο Ντενκτάς κι η αντιπροσωπεία του αναμένονται να φθάσουν στο χώρο των συνομιλιών, στο Συνεδριακό Κέντρο του Τράουτμπεκ, στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα) της Τετάρτης".

    "Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να αφιχθεί στις 11.15", πρόσθεσε. Ο αξιωματούχος των ΗΕ ανέφερε ότι "θα υποδεχθεί και τους δύο ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος και ακολούθως θα εισέλθουν στο κτίριο".

    Μέχρι τις 11.40, συνέχισε ο Μπούθμπι, θα καταφθάσουν οι διάφοροι ειδικοί αντιπρόσωποι για το Κυπριακό. Τελευταίος θα φθάσει ο ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, Κόφι Αναν, συνοδευόμενος από το Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, Βοηθό ΓΓ για Πολιτικές Υποθέσεις, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, και τον Αναπληρωτή Ειδικό στην Κύπρο Αντιπρόσωπο του ΓΓ, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Στη συνέχεια, όλοι οι επίσημοι θα είναι στη διάθεση του Τύπου για φωτογραφίες.

    Ο ΓΓ θα είναι ο μόνος που θα προβεί σε δήλωση. Ο Πρόεδρος Κληρίδης κι ο Ντενκτάς δεν θα προβούν σε καμιά δήλωση, πρόσθεσε ο κ. Μπούθμπι.

    Λίγο μετά το μεσημέρι, ο κ. Αναν θα "παραθέσει ιδιωτικό γεύμα", όπως είπε, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/Κ ηγέτη, στην παρουσία μόνον του κ. Κόρντοβεζ.

    Στις 2.00 το απόγευμα, ο ΓΓ θα αναχωρήσει από το Τράουτμπεκ, οπόταν ουσιαστικά θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς, στις οποίες θα είναι παρόντες μόνον οι σύμβουλοί τους κι ο κ. Κόρντοβεζ.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ θα κρατεί ενήμερο το ΓΓ για την εξέλιξη των συνομιλιών μέσω τηλεφώνου, καθώς και τους ειδικούς αντιπροσώπους των διαφόρων χωρών, εάν χρειαστεί.

    Τα ΗΕ προβαίνουν σε διευθετήσεις για την αυριανή μεταφορά στο Τράουτμπεκ με λεωφορείο, των 30 περίπου δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί στα ΗΕ να καλύψουν τις συνομιλίες, προκειμένου να καλύψουν τις πρωινές εκδηλώσεις. Θα αναχωρήσουν από το χώρο των συνομιλιών νωρίς το απόγευμα.

    Μόλις αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες, αύριο το απόγευμα, "θα υπάρξει συσκότιση ειδήσεων, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, 14 Ιουλίου, οπόταν ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους σχετικά με τις συνομιλίες, που μόλις θα έχουν ολοκληρωθεί", δήλωσε ο κ. Μπούθμπι.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ επεσήμανε ότι η πληθώρα ειδικών αντιπροσώπων στο περιθώριο των συνομιλιών, ιδιαίτερα από μεγάλες χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ κι η Βρετανία, πιστοποιεί τη σημασία που η διεθνής κοινότητα προσδίδει τώρα στη λύση του Κυπριακού.

    Ειδικός αντιπρόσωπος από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες, πρόσθεσε ο κ. Μπούθμπι, αφού οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα αρχίσουν μέσα στο 1998.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΑΠ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 8 July 1997 - 12:02:43 UTC