Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Χριστόφια
  • [02] Δηλώσεις Κυπριανού
  • [03] Δηλώσεις Λυσσαρίδη
  • [04] Δηλώσεις Βασιλείου
  • [05] Δηλώσεις Ρολάνδη
  • [06] Δηλώσεις Κουτσού

  • [01] Δηλώσεις Χριστόφια

    Λάρνακα,Κύπρος,13/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματεάς του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε σήμερα ότι επιστρέφει στην Κύπρο, από τις ΗΠΑ, με τα ίδια συγκρατημένα αισθήματα που είχε όταν έφευγε, αφού, υποστήριξε, η κατάσταση βρίσκεται στα ίδια επίπεδα του 1992, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί τεσσεράμιση χρόνια και να ξεκινάμε πάλι "με βάση όχι τόσο καθαρή όσο το 1992".

    "Εύχομαι και ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια του δευτέρου γύρου των συνομιλιών στη Γενεύη να υπάρξει το μήνυμα ότι έχει σπάσει η αδιαλλαξία του Ντενκτάς και της Τουρκίας και μετακινήθησαν σε κεφαλειώδη ζητήματα και αρχίζει πρόοδος", είπε, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος.

    Στις δηλώσεις κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι κατά το δεύτερο γύρο τα Ηνωμένα Εθνη θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν σε σπάσιμο του αδιεξόδου, σημειώνοντας όμως ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είχε φύγει από τη διαδικασία λύσης του 1992 (όταν είχαν υποβληθεί οι ιδέες Γκάλι) και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ζητούσε από τις δύο πλευρές να παρακαθήσουν σε ουσιαστικό διάλογο αφού, πρώτα, ο Ραούφ Ντενκτάς και η Αγκυρα μετακινούνταν σημαντικά σε θέσεις τους.

    "Το απέφυγε η κυπριακή κυβέρνηση αυτό το πράγμα, θεωρώντας ότι θα μας απελευθερώσει από τα κακώς έχοντα των εγγράφων των ιδεών Γκάλι", είπε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε τον στόχο της. Στη Νέα Υόρκη, είπε, είδαμε μπροστά μας "μέρος των εγγράφων που είχαμε ολοκληρωμένα μπροστά μας το 1992" και συνέχισε λέγοντας ότι γι' αυτήν την απώλεια χρόνου κάποιοι κάποτε θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε τις ιδέες Γκάλι ως "ιδέες Γκόντοβεζ" και είπε ότι από την ενημέρωση στην οποία έκανε ο Πρόεδρος Κληρίδης στους πολιτικούς αρχηγούς "συνάγεται ότι έγιναν αποδεκτές, βασικά, προτάσεις για αλλαγές που συνέπιπτε να τις κάνουν και οι δύο πλευρές".

    Πρόσθεσε ότι "δεν πρέπει να περιμένει κανείς ένα νέο έγγραφο", είπε ότι το ΑΚΕΛ θα μελετήσει το δεύτερο έγγραφο και τόνισε ότι το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος θα διαμορφώσει εισηγήσεις.

    Τέλος, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι τώρα αρχίζει η διαδικασία λύσης του Κυπριακού και ανέφερε ότι το κόμμα του θα εκφράσει απαισιοδοξία η αισιοδοξία μετά το δεύτερο γύρο συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [02] Δηλώσεις Κυπριανού

    Λάρνακα,Κύπρος,13/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι η διαδικασία λύσης του Κυπριακού που άρχισε στο Τράουτμπεκ των ΗΠΑ θα καταλήξει το ίδιο διάστημα που θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και ως εκ τούτου θα ασκηθούν πιέσεις προς την πλευρά μας, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Κυπριανού, αφού τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν πρέπει να επιδιώκεται "με οποιοδήποτε αντάλλαγμα", είπε ότι "μπαίνουμε σε δύσκολες ώρες".

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι το έγγραφο που παρουσιάστηκε στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης είχε συζητηθεί στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και περιλαμβάνει τα 23 πρώτα κεφάλαια της δέσμης ιδεών Γκάλι, χωρίς να καλύπτει τις βασικές πτυχές του Κυπριακού, με τις οποίες επανέλαβε τη διαφωνία του.

    Αρχισε μία διαδικασία, είπε, "της οποίας στόχος είναι να συνεχίζεται επ' άπειρον, έστω και αν δεν είναι καρποφόρα, και να καταλήξει, ενδεχομένως, την ώρα που θα αρχίσουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, για να υποστούμε φοβερές πιέσεις και να βρεθούμε μπροστά σε φοβερά διλήμματα".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι του προκαλεί εντύπωση ότι στο έγγραφο παραμένουν οι θέσεις που επιθυμεί η τουρκική πλευρά και επανέλαβε ότι εάν η Τουρκία "δεν υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την επεκτατική πολιτική της δεν πρόκειται να υπάρξει λύση" του Κυπριακού.

    Τέλος, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να εξετάσει τις εξελίξεις και να καθορίσει τις θέσεις της, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, και ανέφερε ότι το κόμμα του θα τις μελετήσει και μετά θα αποφασίσει κατά πόσο θα συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο συνομιλιών, που θα διεξαχθεί στην Ελβετία, τον Αύγουστο.

    Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δεν επέστρεψε σήμερα το βράδυ, με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία που συνόδευσε τον Πρόεδρο Κληρίδη στις απευθείας συνομιλίες του Τράουτμπεκ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [03] Δηλώσεις Λυσσαρίδη

    Λάρνακα,Κύπρος,13/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Προβλεπτές, αρνητικές και απαράδεκτες, χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Τράουτμπεκ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου συνόδευσε μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η διαδικασία που άρχισε "δεν αντιμετωπίζει την ουσία του κυπριακού προβλήματος".

    Εκεί που άπτεται του κυπριακού προβλήματος, είπε, "δυστυχώς στρέφεται προς λανθασμένες κατευθύνσεις," όπως στα θέματα της κυριαρχίας, του νέου συνεταιρισμού κι άλλα.

    Ο κ. Λυσσαρίδης διερωτήθηκε ποιές είναι οι ευθύνες της πλευράς μας για την εξέλιξη αυτή, και δήλωσε εμφαντικά ότι αρνείται να πιστέψει ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και οι σύμβουλοί του κατέληξαν στο να παρουσιάσουν αυτό το έγγραφο στις δύο πλευρές αν τα συμπέρασματά τους από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες δεν ήταν ότι περίπου αυτό το έγγραφο είναι πολύ κοντά στις απόψεις των εμπλεκομένων πλευρών.

    Και εδώ είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, οι οποίες είναι σαφείς και πολύ έντονες, υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Επίσης, διερωτήθηκε πώς φθάσαμε στις απευθείας συνομιλίες χωρίς να τηρηθούν οι "μίνιμουμ προϋποθέσεις" και επανέλαβε ότι η στάση της κυβέρνησης "οδήγησε σε αυτά τα σημεία".

    Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι δεν μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες εάν δεν υπάρξουν "ουσιαστικές μεταβολές" στο έγγραφο που υποβλήθηκε, χρησιμοποίησε μάλιστα τον αγγλικό όρο "non starter" για να το χαρακτηρίσει, γιατί, είπε, αν δεν καθορίζει ότι η κυριαρχία είναι μία και αδιαίρετη και ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι το νόμιμο κράτος "δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός διαλόγου".

    Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαφοροποιήσεις στο έγγραφο θα είναι ουσιαστικές.

    Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει πάρει το δεύτερο έγγραφο που επέδωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στο Τράουτμπεκ, μετά από συμφωνία ότι θα δοθεί και θα συζητηθεί σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις 24 Ιουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [04] Δηλώσεις Βασιλείου

    Λάρν κα,Κύπρος,13/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η θέση της Ε/κ πλευράς σήμερα είναι πολύ πιο αδύνατη απ' ότι ήταν το 1992, εκτιμά ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (Ε.ΔΗ), Γιώργος Βασιλείου.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του από τις ΗΠΑ, όπου μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Βασιλείου είπε ότι υπάρχουν, ωστόσο, δύο ουσιαστικές διαφορές από το 1992.

    Πρώτο, είπε, μία πολύ ουσιαστική διαφορά είναι ότι τότε υπήρχε ένα συνολικό έγγραφο ενώπιον της πλευράς μας, το οποίο είχε υποβληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ σήμερα, όπως ανέφερε, δεν έχουμε συνολικό έγγραφο μπροστά μας, αλλά μόνο εισαγωγή.

    Δεύτερο, συνέχισε ο κ. Βασιλείου, η διεθνής κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί και η ουσία των συνομιλιών για λύση θα συμπέσει με τον διάλογο για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση "πράγμα που θα μειώσει σημαντικά την ικανότητα της δικής μας πλευράς να διαπραγματευτεί."

    Τα χρόνια που χάθηκαν, υποστήριξε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχουν σαν αποτέλεσμα ότι η λύση που θα έχουμε θα είναι χειρότερη από αυτή που θα είχαμε υπό άλλες συνθήκες.

    Η πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας, δήλωσε ο κ. Βασιλείου, είναι ότι άρχισε μια νέα διαδικασία, χωρίς να έχει εξευρεθεί κοινό έδαφος το οποίο επιζητούσαμε.

    Εκτίμησε δε ότι η νέα διαδικασία θα οδηγήσει στη συνάντηση της Γενεύης με στόχο να υπογραφεί κοινή διακήρυξη και συνέχεια θα υπάρξουν τέτοιες διαδικασίες που η επιθυμία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι να καταλήξει σε συμφωνία λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι το μήνυμα που πρέπει να περάσει πολύ καθαρά στον κυπριακό λαό είναι ότι "δεν ήταν συνάντηση απλώς για να γίνει μία συνάντηση αλλά δόθηκε τεράστια προβολή, συγκεντρώθηκαν όλες αυτές οι δυνάμεις με απαίτηση όπως στη Γενεύη υπογραφεί συμφωνία που να στηρίζεται στο έγγραφο Κόρντοβεζ με τις αλλαγές που θα υπάρξουν". Η συζήτηση των άλλων θεμάτων, είπε, θα είναι ακαδημαϊκή.

    Ο Πρόεδρος των Ε.ΔΗ είπε ότι η άποψη του κόμματός του θα διαμορφωθεί αφού συζητηθεί το έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Ωστόσο είπε ότι θα "ήταν αδιανόητο για την πλευρά μας να πει ότι δεν πάει στη Γενεύη, όπως και θα είναι πολύ δύσκολο να αρνηθούμε να υπογράψουμε την κοινή δήλωση, εφόσον προηγηθούν οι συζητήσεις και οι παρατηρήσεις."

    Τέλος, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Τουρκία, στη Μαδρίτη, "θα πρέπει να επηρεάσει θετικά τη στάση της Τουρκίας γύρω από την όλη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού".

    Υπενθυμίζεται ότι στο Τράουτμπεκ έγινε γνωστό ότι ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στα περίχωρα της Γενεύης, μεταξύ 11 και 16 Αυγούστου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [05] Δηλώσεις Ρολάνδη

    Λάρνακα,Κύπρος,13/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εχει αρχίσει η πιό σημαντική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού από την τουρκική εισβολή, εκτιμά ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του από τις ΗΠΑ όπου μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία είναι σημαντική όχι μόνο για τον τρόπο που διεξάγεται και το περιεχόμενό της, αλλά και για τις χώρες, τους οργανισμούς και τις προσωπικότητες που έχουν εμπλακεί σε αυτήν.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε, επίσης, ότι το έγγραφο το οποίο έχει ενώπιόν της η πλευρά μας "κατά βάση είναι οι ιδέες Γκάλι, με κάποιο άλλο όνομα, ή είναι μέρος των ιδεών Γκάλι" και διερωτήθηκε γιατί υπάρχει αντίδραση σήμερα αφού στο πλήρες έγγαφο του 1992 η πολιτική ηγεσία είχε κάνει παρατήρηση μόνο για το θέμα της κυριαρχίας. Οι άλλες 23 παραγράφοι πέρασαν χωρίς παρατήρηση, δήλωσε, και διερωτήθηκε "πού είναι λοιπόν η μεγάλη τραγικότης σήμερα".

    Αφού αποδέχθηκε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ορολογία στο θέμα της κυριαρχίας, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων επεσήμανε ότι στο έγγραφο αναφέρεται ότι "η κυριαρχία, προερχόμενη από τις δύο κοινότητες, είναι μία και αδιαίρετη".

    Ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει προσπάθεια για υπογραφή κάποιου εγγράφου κατά τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο στη Γενεύη, είπε ότι πρίν το δεύτερο γύρο θα γίνουν παρατηρήσεις στο δεύτερο έγγραφο, και ότι ενδεχομένως να υπάρξει και τρίτο έγγραφο.

    Τόνισε, επίσης, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος γίνεται λόγος για συγγραφή του πλήρες συντάγματος της ομοσπονδιακής δημοκρατίας και ανέφερε ότι σε αυτήν την προσπάθεια, "δεν θα είμεθα αμέτοχοι".

    Συνεχίζοντας, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι "είμαστε στην αρχή κάποιου μακρύ δρόμου" και ότι το υλικό που θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις θα είναι παρόμοιο με αυτό του παρελθόντος. "Εάν, λοιπόν, θεωρούμε ότι ήλθε ο χρόνος να απαλλαγούμε από τον στρατό κατοχής και το πρόβλημα, πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια," συμπλήρωσε.

    "Οποιαδήποτε άλλη πορεία και στασιμότης στην πραγματικότητα είναι πορεία προς τα πίσω. Και η Κύπρος δεν μπορεί πλέον να πάει προς τα πίσω. Φθάσαμε στο τελευταίο σκαλί," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [06] Δηλώσεις Κουτσού

    Λάρνακα,Κύπρος,13/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι διεθνείς οργανισμοί και μεσολαβητές "δεν χειρίζονται το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής αλλά ως καθαρό θέμα 'πάρε-δώσε' μεταξύ των δύο κοινοτήτων," δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕ.Ο), Νίκος Κουτσού.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του από τις ΗΠΑ, όπου μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Κουτσού είπε ότι "με μία σειρά από γεγονότα και εξελίξεις" φθάσαμε στο σημείο η λύση που να τίθεται μπροστά μας να μην ικανοποιεί "ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε τις βασικές ευρωπαϊκές πτυχές, και θα δημιουργήσει παρά να λύσει προβλήματα".

    Οσον αφορά το πρώτο έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο κ. Κουτσού είπε ότι είχαν εκφραστεί πάρα πολλές επιφυλάξεις και εισηγήσεις, αλλά δεν γνωρίζει κανείς ποιές από αυτές υποβλήθηκαν από τον Πρόεδρο Κληρίδη, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν στα χέρια τους το δεύτερο έγγραφο.

    "Επομένως, υπάρχουν δύο θέματα προς αξιολόγηση, πρώτο, το έγγραφο που τελικά θα δοθεί για σχολιασμό, και δεύτερο, η γενική διαδικασία, η οποία φαίνεται θα είναι μία αρκετά μακρόχρονη προσπάθεια" είπε.

    Ο κ. Κουτσού εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις του ερχόμενου Αυγούστου, στη Γενεύη, δεν θα είναι το "Α και το Ω", ούτε, όπως είπε, θα πρέπει η δική μας πλευρά να μεταβεί με τη λογική ότι εάν δεν υπογράψει αυτό που θα της τεθεί θα επέλθει καταστροφή.

    "Χρειάζεται ξεκάθαρα μία νέα στρατηγική", τόσο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου όσο και μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος των ΝΕ.Ο. δήλωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, στη Μαδρίτη, είχε επιπτώσεις και θα εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις στο Κυπριακό, ανάλογα με την εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Τέλος, ο κ. Κουτσού επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι πρέπει να εγκατελειφθεί ο στόχος της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και να υπάρξει επιστροφή στη λογική του ενιαίου κράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 13 July 1997 - 20:46:41 UTC