Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κληρίδη - Χόλμπρουκ
  • [02] Κόρντοβεζ - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [03] Συνάντηση Κληρίδη - Χάνεϊ
  • [04] Δηλώσεις Κασουλίδη
  • [05] Κόρντοβεζ - Ικανοποίηση
  • [06] Σύλληψη αυτόμολου
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [08] Τ/κ οργανώσεις - συνομιλίες
  • [09] Ταλάτ - Απευθείας συνομιλίες
  • [10] Κασουλίδης - Κυπριακό

  • [01] Συνάντηση Κληρίδη - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Χόλμπρουκ θα συναντηθεί σήμερα και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς, θα έχει σήμερα και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Κόρντοβεζ - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ θα ενημερώσει σήμερα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των συνομιλιών στο Τράουτμπεκ.

    Παρόμοια ενημέρωση θα τύχουν και οι αντιπρόσωποι των διαφόρων χωρών που βρίσκονται στις συνομιλίες.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κόρντοβεζ θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [03] Συνάντηση Κληρίδη - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με το Βρετανό αντιπρόσωπο στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ είχε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Μετά τη συνάντηση ο Σερ Ντέιβιντ είπε πως είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βρετανός επίσημος εξέφρασε προς τον Πρόεδρο Κληρίδη την ικανοποίησή του γιατί οι συνομιλίες έχουν μπει σε ένα κανάλι.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Σερ Ντέιβιντ προτίθεται να ρίξει το βάρος των προσπαθειών του, στη γεφύρωση των διαφορών των δυο πλευρών με συγκεκριμένες διατυπώσεις, όπως στο θέμα της κυριαρχίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] Δηλώσεις Κασουλίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι κατά το δεύτερο γύρο των συνομιλιών στο Μοντρέ της Ελβετίας, οι συνομιλητές θα ξεκινήσουν από τη συζήτηση των βασικών πτυχών του Κυπριακού.

    Εκτός του συντάγματος, είπε, τα δυο μέρη πρέπει να παρουσιάσουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, ολοκληρωμένες θέσεις και επί των υπολοίπων πτυχών που προνοεί το έγγραφο Κόρντοβεζ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γενικός Εισαγγελέας, ανέφερε, μόλις επιστρέψουν στην Κύπρο, θα καταρτίσουν επιτροπές νομικών και θα ζητηθεί από το εξωτερικό, η συμβουλή νομικών και εμειρογνωμόνων.

    Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε επίσης ότι για τις συνομιλίες που θα επαναληφθούν το Μάρτιο, όλα τα έγγραφα θα βρίσκονται στο τραπέζι και η συζήτησή τους θα είναι παράλληλη.

    Είπε επίσης ότι το νέο στοιχείο της διαδικασίας που προωθεί ο κ. Κόρντοβεζ είναι πως πέραν των δυο εγγράφων που έχουν ήδη δοθεί, μετά τις εισηγήσεις και παρατηρήσεις της κάθε πλευράς, είναι πιθανό μέχρι τις συνομιλίες στο Μοντρέ να παρουσιαστούν επί του ιδίου θέματος, πολύ περισσότερα σχέδια.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η όλη διαδικασία συμπίπτει με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι σε καμμιά περίπτωση δεν θα προτιμήσουμε την ευρωπαϊκή πορεία, εάν βλέπουμε ότι κινδυνεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε τέλος και στις επικρίσεις ότι ύστερα από τέσσερα χρόνια επανέρχονται οι ιδέες Γκάλι και είπε ότι πάντοτε η θέση της πλευράς μας είναι πως, οι ιδέες Γκάλι για να αποτελέσουν βάση προς συζήτηση, έπρεπε να αναμορφωθούν για να μπορούν να εξασφαλίζουν τη λειτουργικότητα του κράτους και τη συμβατότητα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    Κόρντοβεζ - Ικανοποίηση

    Ηνωμένα Εθνη,ΗΠΑ,14/07/1997 (KΥΠΕ - James Delihas)

    Τη μεγάλη ικανοποίησή του για την έκβαση των τετραήμερων απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Τράουτμπεκ της Νέας Υόρκης αναμενόταν να διαβιβάσει σήμερα το πρωϊ στα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Ειδικό Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Το Σάββατο το βράδυ ο κ. Κόρντοβεζ, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής των συνομιλιών, ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους διάφορους αντιπροσώπους των χωρών που παρακολούθησαν τις συνομιλίες στο Τράουτεμπεκ, και φέρεται να τους έχει πει ότι οι συνομιλίες πέτυχαν όσον αφορά στην εξεύρεση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που συζητήθηκαν μέσα σε μιαν εγκάρδια ατμόσφαιρα.

    Εγκυρες πηγές σημείωσαν ότι επί του παρόντος οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς "συμφώνησαν να διαφωνήσουν", με τον πιο φιλικό τρόπο.

    Τίποτα περισσότερο δεν φαίνεται να έχει συμφωνηθεί κατά τον πρώτο γύρο αλλά υπάρχει η θέληση και η δέσμευση για συνέχιση των συνομιλιών κατά το δεύτερο γύρο στα μέσα Αυγούστου κοντά στη Γενεύη, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές.

    "Κανένας από τους δύο ηγέτες", παρατήρησε ένας διπλωμάτης, "δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τη διαδικασία έστω και αν είχε λόγο να το κάνει".

    (ΚΥΠΕ/JD/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Σύλληψη αυτόμολου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ατομο το οποίο πέρασε από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές συνελήφθηκε χθες από την Αστυνομία, στην περιοχή Κάπαρη στο Παραλίμνι.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου Ανδρέας Ποταμίτης πρόκειται για άντρα, ο οποίος ανακρινόμενος ανέφερε ότι ονομάζεται Μουράτ Ερκάν είναι 19 ετών και ότι ήρθε στις ελεύθερες περιοχές για να γλυτώσει από την καταπίεση των συναδέλφων του, στρατιωτών.

    Ακόμη ισχυρίστηκε ότι γεννήθηκε στα κατεχόμενα από Τούρκους γονείς και πως διέμενε στην Καρπασία.

    Σύμφωνα με τον κ. Ποταμίτη, ο Ερκάν που μιλά ελληνικά, ήταν άοπλος όταν συνελήφθηκε.

    Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αποφασιστεί κατά πόσον ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος κράτησης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,14/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε χθες 60λεπτη συνάντηση με το Βρετανό εκπρόσωπο στις συνομιλίες Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, τον οποίο ενημέρωσε για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών.

    Σε σύντομες δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι είχε μιαν "πολύ χρήσιμη και πολύ ευχάριστη" συνομιλία με τον Πρόεδρο Κληρίδη, αλλά απέφυγε επιμελώς να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο επί των συνομιλιών.

    "Ο Πρόεδρος Κληρίδης με ενημέρωσε για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν, αλλά δεν επιθυμώ να πω οτιδήποτε άλλο", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

    Ανέφερε ότι είναι υπό όρκο να μην προβεί σε δηλώσεις παρά μόνο μέχρι το πέρας όλων αυτών των συζητήσεων, την έκθεση Κόρντοβεζ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την έκθεση (ενημέρωση) των ειδικών εκπροσώπων σήμερα το απόγευμα.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη.

    Στο μεταξύ, αμέσως μετά τη συνάντηση με το Σερ Ντέιβιντ, ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε πολυμελή αντιπροσωπεία ομογενειακών παραγόντων, που περιλάμβανε και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκο Παπανικολάου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για το Λονδίνο κι επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Τ/κ οργανώσεις - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υποστήριξη προς τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό εξέφρασαν 16 Τ/κ οργανώσεις, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να συμβάλουν στην επίτευξη συμφωνίας.

    Οι συντεχνίες, σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Γενί Τσαγ", υποστηρίζουν "διπεριφερειακή, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα στηρίζεται στην πολιτική ισότητα, την αδιαίρετη κοινή κυριαρχία, ένα κράτος, μιαν υπηκοότητα και μιαν Κύπρο αποστρατικοποιημένη, όπου θα είναι δυνατόν να εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Αναφέρουμε ότι μεταξύ των οργανώσεων είναι και η συντεχνία των δασκάλων KTOS και η TURK-SEN.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Ταλάτ - Απευθείας συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η εποικοδομητική ατμόσφαιρα που παρουσιάστηκε στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πρέπει να συνεχιστεί, δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντεμοκράτ", ο Ταλάτ είπε ότι και οι δύο κοινότητες πρέπει να εκφράσουν τα αισθήματά τους χωρίς να πληγώσουν η μια τα αισθήματα της άλλης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Κασουλίδης - Κυπριακό

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,14/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι τα δύο μέρη με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών θα αποφασίσουν τί θα κάνουν αν δεν υπάρξει συμφωνία στην κοινή δήλωση που προωθείται για έγκριση και υπογραφή στη Γενεύη.

    Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε, επίσης, ότι οι δύο πλευρές θα υποβάλουν "όχι μόνο προσχέδιο συντάγματος", αλλά και άλλα κείμενα κι έγγραφα, που αφορούν άλλες πτυχές του Κυπριακού, όπως αναγράφεται στην τελευταία σελίδα του εγγράφου (ασφάλεια, εδαφικό, προσφυγικό).

    Σε δηλώσεις του στους Κύπριους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να πει εάν επιτεύχθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, υπό την έννοια ότι υπήρξε μετακίνηση των θέσεων της τουρκικής πλευράς επί των βασικών πτυχών, αλλά πρόσθεσε ότι "κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι συνομιλίες έχουν αποτύχει".

    Υπήρξε, ανέφερε, ένα "ευχάριστο" κλίμα και σημείωσε την "αυθόρμητη απόφαση" του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθούν για να συζητήσουν κυρίως ανθρωπιστικά θέματα.

    "Η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία της Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και μπορεί να υπάρξουν αποφάσεις επιπρόσθετες, εκτός της διαδικασίας της ΔΕΑ", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν μπορεί να διακινδυνεύσει προβλέψεις.

    Απαντώντας σε κριτική ότι σήμερα συζητούμε το ίδιο έγγραφο που είχαμε πριν από τέσσερα χρόνια, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η διαφορά έγκειται στο ότι υπάρχει ένα διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό και ότι βρισκόμαστε προ των θυρών για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Είπε, επίσης, ότι παρόλο που δεν υπήρξε κοινό έδαφος, δημιουργήθηκε καλύτερη ατμόσφαιρα.

    Η θέση και των δύο πλευρών, πρόσθεσε, είναι ότι "προτού συζητήσουν κείμενα, να γνωρίζει η Γραμματεία κάποιες θέσεις των δύο πλευρών".

    Σημείωσε, επίσης, ότι στη Γενεύη θα συζητηθούν και οι βασικές πτυχές του προβλήματος.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει κίνδυνος να γίνει εκμετάλλευση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε απερίφραστα ότι "πρώτη προτεραιότητα των Κυπρίων είναι η λύση του Κυπριακού και δεύτερη η ένταξη στην ΕΕ".

    Αναφερόμενος στη μεθοδολογία των συνομιλιών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αφού γίνει η τοποθέτηση των δύο πλευρών επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού κι επί των οποίων οι πλευρές θα κληθούν να ετοιμάσουν και να υποβάλουν τα δικά τους έγγραφα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, θα πρέπει να ετοιμαστεί κοινή δήλωση και γι' αυτά τα θέματα.

    "Μετά τη Γενεύη θα προχωρήσουμε στην ετοιμασία προσχεδίου συντάγματος, εγγράφων (legal instruments), όπως αναφέρονται στο non-paper του Κόρντοβεζ (σύνταγμα, εδαφικό κλπ)", εξήγησε ο κ. Κασουλίδης.

    Οι κοινές δηλώσεις, που υποστηρίζουν οι δύο πλευρές ότι θα πρέπει να ετοιμαστούν, θα αποτελέσουν κατευθυντήρια γραμμή γι' αυτούς που θα συντάξουν σύνταγμα και λύση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία της ετοιμασίας και υποβολής κειμένων από τις δύο πλευρές, έστω και αν δεν υπάρξει κοινή δήλωση στη Γενεύη, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: "Αυτό δεν το ξέρω, πολύ πιθανόν, αλλά πιστεύω ότι θα ακολουθηθεί η υπόλοιπη διαδικασία" και πρόσθεσε "δεν γνωρίζω ότι είναι προϋπόθεση να υπάρξει κοινή διακήρυξη για να συνεχιστεί η διαδικασία της ετοιμασίας των εγγράφων".

    Αναφερόμενος στη μετάβαση στη Γενεύη, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά η άποψη του Προέδρου Κληρίδη είναι ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την πλευρά μας να πει όχι στη μετάβαση στη Γενεύη", εκφράζοντας παράλληλα το φόβο ότι αν δεν πάμε στη Γενεύη, "όλα θα εγκαταλειφθούν".

    Σχολιάζοντας τη νέα μεθοδολογία που ακολουθεί ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ (δηλαδή άτυπα έγγραφα, παρατηρήσεις, εισηγήσεις, κοινή δήλωση, ετοιμασία κειμένων κλπ.), ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "το νέο σύστημα βρίσκεται υπό δοκιμασία" κι επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού δοκιμαστεί και αφού υπάρξουν αποτελέσματα.

    Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε, ότι "ενώπιον των πλευρών ταυτόχρονα και παράλληλα θα συζητείται και το Σύνταγμα και τα άλλα έγγραφα, που αφορούν διάφορα θέματα (εδαφικό, ασφάλεια κλπ.).

    Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει "η σωστή διαπραγμάτευση", είπε, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο "πάρε - δώσε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 14 July 1997 - 12:02:43 UTC