Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Σημίτης - Γιλμάζ
  • [02] Αφιξη νέου Πρέσβη Ελλάδας
  • [03] Συνομιλίες - Κλιόν
  • [04] Κυβ. Εκπρόσωπος - Συνομιλίες
  • [05] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Γιλμάζ

  • [01] Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Σημίτης - Γιλμάζ

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,05/08/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε θετικά σε συνεντεύξεις των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κωστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ, αντίστοιχα, στο διεθνές περιοδικό Newsweek.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζιμ Φόλεϊ, είπε ότι οι αρμόδιοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν διαβάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού.

    "Πιστεύουμε ότι έχει δεσμευτεί στην επίλυση όλων των θεμάτων που διχάζουν την Τουρκία με την Ελλάδα. Τα σχόλιά του αποδεικνύουν ότι η διαδικασία συμφιλίωσης άρχισε με την πρωτοβουλία της ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ, στη Μαδρίτη, η οποία πράγματι υπάρχει και βαίνει καλά."

    Αναφερόμενος στη συνέντευξη Σημίτη, ο κ. Φόλεϊ χαρακτήρισε "υψίστης σημασίας" το γεγονός ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός επέδειξε επιθυμία προς τη λύση του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου κι ότι συμφώνησε στη δημιουργία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

    Ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχήθηκε όπως οι κυρίοι Σημίτης και Γιλμάζ έχουν σύντομα συνάντηση για το θέμα των Ιμια.

    Ο κ. Φόλεϊ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να θίξουν σημαντικά θέματα, μέσα στο πνεύμα της διακήρυξης της Μαδρίτης.

    Τέλος, εξέφρασε την ευχή όπως οι δύο κυβερνήσεις μπορέσουν να ανταποκριθούν στην έκκληση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, και να συμφωνήσουν σε αμοιβαία αποδεκτά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] Αφιξη νέου Πρέσβη Ελλάδας

    Λάρνακα,Κύπρος,05/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μεγάλη χαρά και συγκίνηση, εξέφρασε ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης, κατά την άφιξή του χθες στην Κύπρο.

    Ο κ. Ροδουσάκης, τέως Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, είπε ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια "καίρια στιγμή", με τις γνωστές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη, με τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, στην Ελβετία, και την ενταξιακή προσπάθεια της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον ερχόμενο χρόνο.

    Ο νέος Ελληνας πρέσβης στη Λευκωσία υποσχέθηκε να αναλώσει όλη την προσπάθειά του, σε στενή συνεργασία με τις αρχές, για περισσότερη "σύσφιξη και πύκνωση των επαφών της Ελλάδας και της Κύπρου" σε όλους τους τομείς.

    Ως τέτοιους τομείς ανέφερε την οικονομία, την πολιτική, τον πολιτισμό και την άμυνα, στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, και ιδιαίτερα στην προβολή παγκοσμίως της επίλυσης του Κυπριακού, που θα διασφαλίζει στον κυπριακό λαό μια βιώσιμη λύση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] Συνομιλίες - Κλιόν

    Λευκωσία,Κύπρος,05/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο στη μικρή ελβετική πόλη Κλιόν, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Μοντρέ.

    Στο μεταξύ, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, αναχωρεί την ερχόμενη Κυριακή το πρωί για τη Γενεύη, για να συμμετάσχει στις εκεί απευθείας συνομιλίες, που θα διεξαχθούν μεταξύ 11 και 16 Αυγούστου.

    Στην Ελβετία μεταβαίνει εξάλλου και ο εδώ Βρετανός Υπατος Αρμοστής, Ντέιβιντ Μάντεν, καθώς και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ανέφερε ο κ. Ροκοζέφσκι.

    Από αμερικανικής πλευράς, ενδέχεται να μεταβεί στην Ελβετία ο Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εκπροσωπηθεί από τον εδώ αντιπρόσωπό της, Πρέσβη Ζιλ Ανουίγ, και τον εκπρόσωπο της προεδρίας της ΕΕ, που αυτό το εξάμηνο ασκείται από το Λουξεμβούργο, Ιρλανδό πρέσβη Κέστερ Χίσλιπ.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση της Ελβετίας θα αναλάβει τα επί τόπου έξοδα για τη διεξαγωγή των συνομιλιών, όπως τα έξοδα του ξενοδοχείου όπου θα διαμένουν οι δύο ηγέτες και οι σύμβουλοί τους και θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις, καθώς και άλλα έξοδα που αφορούν την ασφάλεια, τις διευθετήσεις της τροχαίας και άλλα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [04] Κυβ. Εκπρόσωπος - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,05/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η υπογραφή ακόμα ενός εγγράφου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή ολοκληρωμένων κειμένων από τις δύο πλευρές για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Αναφέρθηκε επίσης και σε τρία ενδεχόμενα που πιθανό να προκύψουν από τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, που θα διεξαχθούν στη μικρή ελβετική πόλη Κλιόν, κοντά στο Μοντρέ.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θεωρεί τον κύκλο των συνομιλιών "υψίστης σημασίας" και τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί σε κινητικότητα, ώστε να σπάσουν τα αδιέξοδα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε "δεν αποτελεί προϋπόθεση, για να προχωρήσουμε να δώσουμε έγγραφα εφ' όλης της ύλης, το να υπογραφεί ακόμα ένα έγγραφο στον δεύτερο γύρο. Μπορεί, με συνεννόηση των μερών, να προχωρήσουν σε εκείνο το στάδιο".

    Απαριθμώντας τα τρία ενδεχόμενα που πιθανό να προκύψουν από τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε κοινό κείμενο συμφωνίας που θα δίνει κατευθυντήριες γραμμές, γεγονός που θα είναι ευχής έργο, είπε. Αν δεν υπάρξει κοινό κείμενο, τότε θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια μή διακοπής των συνομιλιών, πρόσθεσε.

    "Αν υπάρξει κατ' αρχήν η οριοθέτηση ενός πλαισίου, μπορεί να ακολουθήσει η κατάθεση όλων των άλλων κειμένων, μέχρι το τέλος του χρόνου, για όλες τις πτυχές του Κυπριακού," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Η σημασία της συνέχισης της διαδικασίας με την υποβολή εγγράφων, εξήγησε, δίδει στον τρίτον την ευκαιρία να αναζητήσει κοινό έδαφος. Πρόσθεσε ότι "μέχρι στιγμής, η τουρκική πλευρά δεν έδωσε κείμενα με τις θέσεις της εφ' όλης της ύλης του Κυπριακού."

    "Αν βρεθούμε προ αδιεξόδου, είναι θέμα των ΗΕ να δούμε πως θα βγούμε από το αδιέξοδο, με προτάσεις ή παραινέσεις," είπε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την Πέμπτη για την πορεία των συνομιλιών.

    Σε ερώτηση πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη μή διακοπή της διαδικασίας των συνομιλιών, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "η επιθυμία και ο στόχος είναι να υπάρξει συνέχιση στις συνομιλίες που άρχισαν. Θεωρούμε ότι είναι κύκλος συνομιλιών ύψιστης σημασίας για λύση του Κυπριακού και η διατήρηση του κύκλου αυτού των συνομιλιών σε κινητικότητα, αποτελεί στόχο και σκοπό όχι χάριν των συνομιλιών αλλά χάριν λύσης του Κυπριακού, γιατί έχουμε πιστέψει και ελπίσει ότι μέσα από αυτή την ευκαιρία, που χαρακτηρίζεται μοναδική, θα μπορέσουμε να σπάσουμε αδιέξοδα και να προχωρήσουμε σε πρόοδο του Κυπριακού."

    "Θεωρούμε τις συνομιλίες ως μιαν ευκαιρία όπου θα συζητηθεί το Κυπριακό εφ' όλης της ύλης. Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα εκθέσει τις απόψεις του και τώρα", ανέφερε, λέγοντας ότι "προσβλέπουμε στην πειθώ με τη δική μας επιχειρηματολογία και αυτή των άλλων παραγόντων".

    Αναμένεται, πρόσθεσε, ότι "θα υπάρξει προσπάθεια όλων για σύνθεση πλέον στις διαφορές που υφίστανται μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή να αναζητηθούν τρόποι που θα γεφυρώνουν αυτές τις διαφορές."

    Σε πρώτο στάδιο, εξήγησε, η σύνθεση του εγγράφου εναπόκειται στον προεδρεύοντα των συνομιλιών, ο οποίος έχει το δικαίωμα να εισηγείται απόψεις.

    Σχολιάζοντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις συνομιλίες, διευκρίνισε ότι όλες οι πλευρές θα δώσουν εφ' όλης της ύλης κείμενα. "Γι' αυτό", πρόσθεσε, "προσβλέπουμε ότι δεν θα υπάρξει διακοπή της διαδικασίας, αλλά περαιτέρω βήμα για να φτάσουμε στο στάδιο υποβολής των κειμένων εφ' όλης της ύλης."

    Η κυβέρνηση, είπε, συμφωνεί με την πρόνοια του εγγράφου Κόρντοβεζ, για υποβολή προσχεδίου Συντάγματος μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά επιθυμεί όπως "υποβάλει κείμενα εφ' όλων των πτυχών του Κυπριακού ή εφ' όλων των σημείων που θα πρέπει να διευκρινιστούν για να φτάσουμε σε ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [05] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Γιλμάζ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν είναι πειστικός ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι κινδυνεύει από την μικρή Κύπρο, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε ότι η απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 300 αποτελεί αναφαίρετο και φυσικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, στο περιοδικό "Newsweek", στην οποία χαρακτήρισε το Κυπριακό ως "πρόβλημα εθνικής ασφάλειας" για τη χώρα του λόγω της αγοράς του S - 300 από την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε παραστατικά ότι οι ισχυρισμοί Γιλμάζ θυμίζουν "την ιστορία του ανθρώπου που χτυπούσε κάποιον αδύνατο και φώναζε και 'βοήθεια'".

    "Οι S-300 είναι αποτελεσματικοί έναντι επιθέσεων των F-16 τα οποία διαθέτει η Τουρκία. Αν δεν προτίθεται (η Αγκυρα) να στείλει τα F16 στην Κύπρο δεν πρέπει να ανησυχεί από τη δράση των S-300", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

    Εάν πάλι, πρόσθεσε, η Αγκυρα ανησυχεί από το οπλοστάσιο που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο, και από πλευράς Αττίλα και από πλευράς των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας, τότε η απάντηση είναι η υλοποίηση της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποστρατιωτικοποίηση της νήσου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 5 August 1997 - 12:02:48 UTC