Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Γκιζίκης
  • [02] Πάγκαλος - Ουάσιγκτον Ποστ
  • [03] Εκπρόσωπος - Ισχυρισμοί Ντενκτάς
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - έγγραφο
  • [06] Πρόεδρος Βουλής - Συγγενείς Αγνοουμένων
  • [07] Βρετανικό Υπουργείο Αμυνας - Βάσεις
  • [08] Κυπριανού - Εκτελεστικό Γραφείο

  • [01] Εκπρόσωπος - Γκιζίκης

    Λευκωσία,Κύπρος,05/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τις χθεσινές του θέσεις αναφορικά με τις δηλώσεις του χουντικού προέδρου, στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, επανέλαβε και σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι οποιοιδήποτε ισχυρισμοί ότι είχε προταθεί στον νυν Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη η προεδρία της πραξικοπηματικής κυβέρνησης στην Κύπρο είναι ανυπόστατοι.

    Το θέμα Γκιζίκη βρίσκεται στη δημοσιότητα εδώ και δύο δεκαετίες με επίσημα έγγραφα τα οποία ήταν στη διάθεση όλων, είπε ο κ. Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι "τα έγγραφα αυτά είναι πολύ διαφωτιστικά για τις θέσεις που πήραν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, προερχόμενες από όλο το πολιτικό φάσμα".

    Απαντώντας στους ισχυρισμούς Γκιζίκη ότι η προεδρία της πραξικοπηματικής κυβέρνησης είχε προταθεί, ανάμεσα σ' άλλους, και στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Χριστοφίδης παρέπεμψε στην ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Βουλή των Ελλήνων, στις 17 Απριλίου 1976.

    Οπως είπε, ο κ. Καραμανλής είχε αναφέρει ότι τρεις μέρες μετά την τουρκική εισβολή αποκαταστάθηκε η νομιμότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, "στην Κύπρο, στο πρόσωπο του κ. Κληρίδη, ως αναπληρωτή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στην Αθήνα στο πρόσωπο της εθνικής κυβερνήσεως".

    "Επαναλαμβάνω με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα ότι αυτό το επιχείρημα, ότι αποκαταστάθηκε η συνταγματική τάξη στον τόπο, αποτέλεσε το κύριο επιχείρημα της Ελλάδας και της Κύπρου για να αντιμετωπίσει τον Αττίλα και δεν πιστέυω ότι δικαιολογούνται οποιεσδήποτε κομματικές σκοπιμότητες οι οποίες διαβρώνουν ή αδυνατίζουν αυτό το επιχείρημα, έστω το 1997", είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Τα τέσσερα ονόματα που είχαν προταθεί το 1974 είναι γνωστά από τότε και έγινε προσπάθεια τα πρόσωπα εκείνα να ανευρεθούν, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι "κάθε άλλη αναφορά αποτελεί παρενθοντολογία και αποβλέπει σε αλλότριους σκοπούς παρά στην ιστορική αλήθεια που είναι καταγραμμένη".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε, εξάλλου, ότι ο ίδιος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έχει δηλώσει ότι "δεν θεωρεί πραξικοπηματία τον Κληρίδη, ούτε θεωρεί ότι προέβη σε οποεσδήποτε πραξικοπηματικές πράξεις".

    Τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί να επανέλθει στο θέμα αυτό, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι θιασώτης της παρενθοντολογίας. Δεν είμαστε", είπε, "θιασώτες της πραξικοπηματολογίας, γιατί πολιτική μας είναι η πολιτική της λήθης".

    Αυτή θεωρούμε σωστή συνταγή για την σωστή πορεία του Κυπριακού και αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουμε, κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Πάγκαλος - Ουάσιγκτον Ποστ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εκτός και αν επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα "Washington Post" ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε επίσης ότι "ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξουν καλές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενόσω παραμένει άλυτο το Κυπριακό".

    Ηταν, μάλιστα, κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα "αποκλείεται να συμφωνήσει στην ένταξη άλλων χωρών, αν απορριφθεί η Κύπρος από την ΕΕ".

    Σε εκτενές άρθρο, υπό τον τίτλο "Ελλάδα και Τουρκία: Προχωρώντας προς την ειρήνη", η αμερικανική εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ εφ' όλης της ύλης των θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον απαιτείται η εκ των προτέρων επίλυση του προβλήματος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Πάγκαλος ήταν κατηγορηματικός. "Οχι, η Κύπρος μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ (πριν από την λύση)".

    "Θα είναι ευπρόσδεκτο", σημείωσε ωστόσο, "αν λυθεί προηγουμένως. Θα είναι πολύ δυσάρεστο, εάν δεν επιλυθεί (πριν από την ένταξη), αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτρέψει την Κύπρο από του να καταστεί μέλος. Η ΕΕ πρέπει να εντάξει την Κύπρο, έστω και αν συνεχίζεται η τουρκική παρουσία στο νησί", υπέδειξε.

    Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε ότι το επόμενο βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα είναι μια συνάντηση μεταξύ δύο μη-κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων από την κάθε πλευρά, των λεγόμενων και "σοφών", συνάντηση για την οποία, όπως είπε, η Ελλάδα έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή της.

    Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανέφερε ότι οι "σοφοί" θα συζητήσουν τρόπους για την επίλυση του προβλήματος των βραχονησίδων Ιμια.

    Στο ρεπορτάζ τονίζεται πάντως ότι η θέση της Ελλάδας είναι πως η Τουρκία θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, ενώ σημειώνει ότι ο κ. Πάγκαλος ανέφερε "δεν έχω καν ζητήσει η Τουρκία να φέρει την υπόθεση στο Δικαστήριο...αυτό που έχω πεί, είναι ότι θα πρέπει να πούν ότι θα πάνε στο Δικαστήριο...".

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύ θετικές τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ότι οι "σοφοί" ίσως να αποτελούν έναν τρόπο για να οδηγηθεί η διένεξη για τα Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το σπάσιμο του αδιεξόδου στο θέμα των Ιμια, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι αυτό εξαρτάται από την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, υποδεικνύοντας τη σκληρή στάση που τηρεί ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Σε άλλη ερώτηση, για το αν η Ελλάδα θα άρει το βέτο της, σε περίπτωση που υπάρξει διέξοδο στο θέμα των Ιμια, ο κ. Πάγκαλος απάντησε καταφατικά, αλλά προειδοποίησε ότι "δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, εάν η Φινλανδία ή η Σουηδία... ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία".

    Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, το κύριο πρόβλημα για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, στο βυθό του οποίου πιθανό να υπάρχει πετρέλαιο και ορυκτός πλούτος, σημειώνοντας ότι το όλο θέμα "περί αυτού ακριβώς πρόκειται".

    Αυτό το οποίο χρειάζεται, ανέφερε ο κ. Πάγκαλος, είναι ένα νομικό περίγραμμα για την επίλυση του προβλήματος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ επεσήμανε την "επείγουσα αναγκαιότητα" να επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

    Τέλος, στο άρθρο γίνεται αναφορά σε σχέδια του κ. Πάγκαλου να έχει επίσημη συνάντηση αυτό το Φθινόπωρο στα ΗΕ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαίλ Τζεμ, καθώς και για πιθανή συνάντηση μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ, αντίστοιχα, τον προσεχή Νοέμβριο στην Κρήτη.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΚ/ΑΠ)

    [03] Εκπρόσωπος - Ισχυρισμοί Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,05/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ότι η Ε/κ πλευρά είχε αποδεκτεί σε κάποιο στάδιο την ανταλλαγή περιουσιών.

    Απαντώντας στις επικρίσεις Ντενκτάς ότι η Ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται τη διζωνική ομοσπονδία και γι' αυτό απορρίπτει την ανταλλαγή περιουσιών, ο κ. Χριστοφίδης είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για "ερμηνείες, οι οποίες είναι εκ του πονηρού και δεν συνάδουν με τις συμφωνίες κορυφής Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς".

    Οπως ανέφερε, η Ε/κ πλευρά αποδέχεται τη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά σημείωσε ότι ούτε το διζωνικό ούτε το δικοινοτικό στοιχείο αποκλείει σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών δικαιωμάτων στον κάθε χώρο.

    "Δεν συμφωνήσαμε ποτέ ότι το διζωνικό ή το δικοινοτικό αποκλείει την παρουσία Ε/Κ στον χώρο που θα διοικεί η Τ/Κ κοινότητα ούτε αποκλείει τη δυνατότητα να έχει περιουσία ο Ε/Κ σε εκείνο το χώρο ή ο Τ/Κ στον δικό μας τον χώρο", εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    Τέλος, ανέφερε ότι ο ισχυρισμός Ντενκτάς δεν αναφέρεται στην διακυβέρνηση Κληρίδη, αλλά, είπε, "εν πάση περιπτώσι η δική μας πλευρά απορρίπτει αυτή τη θέση του κ. Ντενκτάς".

    Εξάλλου, ερωτηθείς εάν το μορατόριουμ πτήσεων θα επηρεάσει την άσκηση Νικηφόρος, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι η άσκηση προγραμματίζεται και θα διεξαχθεί κανονικά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το πώς θα διεξαχθεί αφορά τους σχεδιαστές της.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.29 (+0.27)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.46 (+0.28)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.14 (+0.34)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.05 (+0.35)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.90 (-0.07)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.93 (-0.05)
        Εμπορικές Εταιρείες                     46.48 (+0.50)
        Αλλες Εταιρείες                         60.06 (+0.81)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  377844.802
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - έγγραφο

    Λευκωσία,Κύπρος,05/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης ετοιμάζει έγγραφο με τις παρατηρήσεις της ελληνικής - κυπριακής πλευράς επί του άτυπου εγγράφου που κατέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβες.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη σε σχετικές δηλώσεις στην Πάφο, όπου βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές πριν τον δεύτερο γύρο συνομιλιών που θα διεξαχθεί από τις 11 μέχρι τις 16 Αυγούστου στην Ελβετία.

    Το έγγραφο αυτό, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφορά αποκλειστικά στο δεύτερο έγγραφο Κόρντοβες και περιέχει τις απόψεις της δικής μας πλευράς επί των θέσεων αυτών. Πρόσθεσε ότι το εν λόγω έγγραφο θα κατατεθεί στις συνομιλίες της Ελβετίας.

    Ερωτηθείς εάν προγραμματίζεται τρίτος γύρος απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο τουλάχιστον για την ώρα.

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και το όλο θέμα που προκάλεσε σχετικά με τη συμμετοχή του στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος παρατήρησε ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εκτοξεύσει αυτή την απειλή" και υπενθύμισε τις απειλές Ντενκτάς ότι αν δεν παγοποιηθεί η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα συμμετείχε σε συνομιλίες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη σήμερα στη περιοχή Κόλπου των Κοραλλίων με το σκάφος του και το μεσημέρι είχε γεύμα σε ξενοδοχείο της Πάφου στο οποίο παρακάθησε και ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πετρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] Πρόεδρος Βουλής - Συγγενείς Αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,05/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και αντιπροσωπεία των επιτροπών συγγενών αγνοουμένων συμφώνησαν σήμερα ότι η συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για τους αγνοουμένους αποτελεί, εκ πρώτης όψεως, ένα πρώτο θετικό βήμα και είναι προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καθυστέρηση.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κ. Κυπριανού μετά από σχετική σημερινή συνάντηση, προσθέτοντας όμως ότι η προσπάθεια αυτή είναι θετική αρκεί να υπάρξουν οι ανάλογες συμπληρωματικές συμφωνίες σε επί μέρους θέματα τα οποία έχουν μεγάλη σημασία.

    Σε ερώτηση αν θα επιδιωχθεί και έρευνα για τυχόν ζωντανούς αγνοουμένους, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε θετικά και επεσήμανε ότι η απόφαση της κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι δεν πρέπει η διερεύνηση να περιοριστεί στη Κύπρο, αλλά να επεκταθεί και στη Τουρκία, και για ζωντανούς και για νεκρούς αγνοουμένους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [07] Βρετανικό Υπουργείο Αμυνας - Βάσεις

    Λονδίνο,Βρετανία,05/08/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσούπρας)

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας επανέλαβε σήμερα με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στις δυο στρατιωτικές Βάσεις της στην Κύπρο.

    Ο εκπρόσωπος προέβη σε σχετική δήλωση κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας "Τhe Guardian", σύμφωνα με το οποίο η προσαγωγή σήμερα σε δικαστήριο στην Κύπρο τεσσάρων Βρετανών στρατιωτών με την κατηγορία ξυλοδαρμού Βρετανών τουριστών, επανέφερε τις εκκλήσεις για αποχώρηση του βρετανικού στρατού από το νησί.

    "Η σημασία της ύπαρξης των Βάσεων στην Κύπρο οφείλεται στην στρατηγική θέση του νησιού," δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ίδιος εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας.

    "Είναι αναγκαίες για τα αεροσκάφη μας, τη διακίνηση των δυνάμεων μας στην περιοχή και τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνικών, καθώς επίσης και για την εκπαίδευση των δυνάμεων μας σε ζεστές κλιματολογικές συνθήκες."

    Επίσης, διέψευσε προηγούμενα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο υπάρχουν πυρηνικά όπλα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΚ/ΜΑ)

    [08] Κυπριανού - Εκτελεστικό Γραφείο

    Λευκωσία,Κύπρος,05/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, κάλεσε σήμερα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μανώλη Χριστοφίδη να προσέξει τις δηλώσεις του, ενώ σε σχέση με τις συνομιλίες της Ελβετίας τόνισε ότι πρωτίστως θα πρέπει να συζητηθούν οι βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    Μιλώντας μετά την απογευματινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, η οποία ασχολήθηκε αποκλειστικά με το Κυπριακό αλλά και το κείμενο των σημερινών δηλώσεων του Εκπροσώπου, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι δεν απορρίπτει εισηγήσεις, επισημαίνοντας όμως ότι θέματα όπως η υποβολή εγγράφων θα απασχολήσουν το Εθνικό Συμβούλιο και "δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου 48 ώρες πριν" τη συνεδρία.

    "Ούτε αποφασίσαμε τί θα κάνουμε στο Μοντρέ, ούτε πότε θα υποβληθούν έγγραφα, ούτε ποια έγγραφα θα υποβληούν, τίποτε από όλα αυτά δεν έχει αποφασιστεί", είπε ο κ. Κυπριανού.

    "Αντίθετα," πρόσθεσε, "επικρατεί η άποψη ότι η ιδέα για υποβολή δύο χωριστών προτάσεων Συντάγματος είναι μια απαράκδεκτη ιδέα και από απόψεως πολιτικής και από απόψεως πρακτικής".

    Κληθείς να γίνει πιό συγκεκριμένος στο θέμα που έθεσε για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις πρωινές δηλώσεις του κ. Χριστοφίδη σχετικά με την υποβολή εγγράφων.

    Οπως ανέφερε, όχι μόνο δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση, αλλά επικρατούσα άποψη, ιδιαίτερα για το Σύνταγμα, είναι ότι είναι αδιανόητο να υποβληθούν δύο διαφορετικά Συντάγματα.

    Βεβαίως, πρόσθεσε, στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη θα συζητηθούν όλα τα θέματα και θα τεθούν και οι απόψεις του ΔΗΚΟ.

    Βασική προϋπόθεση, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, είναι ότι στο Μοντρέ θα πρέπει να συζητηθούν πρωτίστως οι ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού και στην συνέχεια, αν υπάρξει κάποια πρόοδος σε αυτές, μπορεί να συζητηθεί και το κείμενο με τις παρατηρήσεις που θα υποβάλει η Ε/κ πλευρά μετά την προσεχή συνεδρία του Εθνικού.

    "Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Πριν γίνει συζήτηση πάνω στο έγγραφο, θα πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού", σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    Ωστόσο, σημείωσε πως παρά τους ενδοιασμούς του το ΔΗΚΟ αποφάσισε να μετάσχει στην αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Ελβετία και να κάνει ότι είναι δυνατό να συμβάλει εποικοδομητικά και θετικά στην όλη προσπάθεια.

    "Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μην δίνουμε μεγάλη πίστη σε υποσχέσεις ξένων παραγόντων, ούτε ακόμη και στα χαμόγελα του Ντενκτάς", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Ερωτηθείς κατά πόσο τίθεται θέμα διακοπής των συνομιλιών σε κάποιο στάδιο ανέφερε ότι "είναι ένα από τα θέματα που πρέπει θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο".

    "Η συνέχιση απλώς της διαδικασίας για να μας οδηγήσει, όπως επανειλημμένα έχω εκφράσει τον φόβο, σε κάποια σύνδεση της ουσίας της λύσης του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία, κάποτε το επόμενο έτος, θα μας φέρει προ φοβερών διλημμάτων", υποστήριξε.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα του Στρατηγού Γκιζίκη, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι ο Κυβερνητικός Εκπροσωπός παραδέχθηκε στις σημερινές του δηλώσεις ότι πουθενά δεν αναφέρεται ο πραγματικός σκοπός του πραξικοπήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 5 August 1997 - 17:46:49 UTC