Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επισκέψεις Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων
  • [02] Εκχαρντ - Συνομιλίες
  • [03] Εκδηλώσεις στη μνήμη Ισαάκ και Σολωμού
  • [04] Επισκέψεις Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων
  • [05] Εκπρόσωπος - επισκέψεις Ε/Κ και Τ/Κ
  • [06] Εκπρόσωπος - θέμα Γκιζίκη - Εθνικό Συμβούλιο
  • [07] Χρηματιστήριο - Ιούλιος

  • [01] Επισκέψεις Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επισκέψεις Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα και Ελληνοκυπρίων στον Απόστολο Ανδρέα αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 8 και 15 Αυγούστου, αντίστοιχα, στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων καλής θέλησης.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, οι επισκέψεις συμφωνήθηκαν από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς στην τελευταία τους συνάντηση, στη Λευκωσία. Οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν ενώπιον του Αναπληρωτή Ειδικού Ανιπροσώπου του Γ.Γ. στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ότι θα δώσουν άδεια για πραγματοποίηση των επισκέψεων.

    Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να επισκεφτούν τα Κόκκινα από τη στιγμή που θα δοθούν ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι και οι Ελληνοκύπριοι θα μπορέσουν να επισκεφθούν τον Απόστολο Ανδρέα χωρίς περιορισμούς.

    Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε επιτευχθεί παρόμοια συμφωνία και Τ/Κ επισκέφθηκαν τον τεκκέ Χαλάλ Σουλτάν, στη Λάρνακα, ενώ οι Ε/Κ δεν επισκέφθηκαν τον Απόστολο Ανδρέα γιατί ο κατοχικός ηγέτης ήθελε να μειώσει τον αριθμό των επισκεπτών και να εγκρίνει τον κατάλογο των ατόμων που θα πήγαιναν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] Εκχαρντ - Συνομιλίες

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,06/08/1997 (ΚΥΠΕ - James Delihas)

    Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Φρεντ Εκχαρντ, δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα διεξαχθεί σε ένα χώρο με "συνεδριακές εγκαταστάσεις κοντά στο Μοντρέ", μια τοποθεσία παρόμοια με εκείνη του Τράουτμπεκ, ώστε να εξασφαλισθεί πλήρης μυστικότητα, μακρυά από τους δημοσιογράφους.

    Χθες, ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, είχε επιβεβαιώσει στο ΚΥΠΕ ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε ξενοδοχείο στη μικρή ελβετική πόλη Κλιόν, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Μοντρέ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Εκχαρντ είπε ότι θα εξετάσει αν μπορεί να ανακοινώσει αργότερα απόψε το όνομα της τοποθεσίας.

    Πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασισθεί αν θα επιτραπεί η φωτογραφική κάλυψη της έναρξης των συνομιλιών. Διευκρίνισε, επίσης, ότι τα ΗΕ επιδιώκουν και στο δεύτερο γύρο "την ελάχιστη δημοσιότητα".

    Ο κ. Εκχαρντ κατέληξε λέγοντας ότι, όπως έγινε και στις συνομιλίες του Τράουτμπεκ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών, για τα αποτελέσματά τους.

    Σύμφωνα με πηγές στη Νέα Υόρκη, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ενθαρρυνθεί πολύ μετά την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για το θέμα των αγνοουμένων και, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δεν θα καθυστερήσουν να διορίσουν ένα νέο αντιπρόσωπό τους στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

    Μια τέτοια απρόσμενη εξέλιξη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μόλις μια βδομάδα πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα ενθαρρύνει ένα συνεχές κλίμα καλής θέλησης μεταξύ των δύο πλευρών.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΜΚ/ΑΠ)

    [03] Εκδηλώσεις στη μνήμη Ισαάκ και Σολωμού

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διάφορες εκδηλώσεις μνήμης προς τους δύο ηρωομάρτυρες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού προγραμματίζει μέσα σ' αυτό το μήνα ο Δήμος Παραλιμνίου.

    Σύμφωνα με τον Τρύφωνα Κουτσόλουκα, Διοικητικό Λειτουργό στο Τμήμα Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Παραλιμνίου, την ερχόμενη Κυριακή, 10 Αυγούστου, θα τελεστεί το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο για τους δύο ηρωομάρτυρες. Εξάλλου, στις 24 του μήνα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης, με κύριους ομιλητές τους Υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση, και τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

    Στην εκδήλωση αυτή αναμένεται να παραστούν και ομογενείς, οι οποίοι θα βρίσκονται στη Κύπρο για να πραγματοποιήσουν το ετήσιο συνέδριό τους.

    Αργότερα την ίδια μέρα, ο Δήμος Παραλιμνίου διοργανώνει συναυλία στο Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου, με τη συμμετοχή του δημοφιλούς Ελληνα καλλιτέχνη Γιώργου Νταλάρα, του Κύπριου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, καθώς και των Κύπριων δημιουργών Αλκίνοου Ιωαννίδη και Κούλη Θεοδώρου, ενώ αναμένεται η συμμετοχή και άλλων Ελλαδιτών καλλιτεχνών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [04] Επισκέψεις Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εξακόσιοι συνολικά Ελληνοκύπριοι θα μεταβούν τον Δεκαπενταύγουστο στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα για προσκύνημα, ενώ ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που θα έλθει στις ελεύθερες περιοχές για να μεταβεί στα Κόκκινα, στις 8 Αυγούστου, αναμένεται να είναι 400 με 500 άτομα.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα αναμένει να πάρει από τα Ηνωμένα Εθνη τον κατάλογο με τα ονόματα των Τουρκοκυπρίων που θα επισκεφθούν στα Κόκκινα, ενώ ανάλογος κατάλογος με τα ονόματα των Ελληνοκυπρίων, που θα μεταβούν στον Απόστολο Ανδρέα, θα διαβιβαστεί και στις κατοχικές αρχές.

    Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε πάντως ότι αυτή τη φορά έχει συμφωνηθεί πως δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στα άτομα που θα συμμετάσχουν στις επισκέψεις και δεν θα επαναληφθεί ό,τι έγινε το Πάσχα, οπόταν και ακυρώθηκε η επίσκεψη των Ε/Κ στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, λόγω των όρων που έθετε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σχετικά με το ποιοί Ε/Κ θα πήγαιναν στα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, επεσήμανε ότι και στις δυο επισκέψεις θα ληφθούν μέτρα από κάθε πλευρά, ώστε αυτές να διεξαχθούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Το όλο θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Ντενκτάς στη Λευκωσία.

    Στο μεταξύ, όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος, άλλη μια επίσκεψη Ε/Κ στα κατεχόμενα μπορεί να πραγματοποιηθεί και στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα της γιορτής του Αποστόλου Ανδρέα, όπως ήταν και η αρχική συμφωνία για την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Εξάλλου, τον ίδιο μήνα Τ/Κ θα ξαναεπισκεφθούν τα Κόκκινα, εφόσον ισχύσει η εν λόγω συμφωνία.

    Σημειώνεται ότι, τα Κόκκινα παραμένει θύλακας των κατοχικών δυνάμεων μέσα στις ελεύθερες περιοχές, στην Τηλλυρία, που εχρησιμοποιείτο στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για παράνομες θαλάσσιες μεταφορές οπλισμού από την Τουρκία.

    Στην περιοχή αυτή έγιναν συγκρούσεις όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Δημοκρατίας προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη χρησιμοποίησή τους για παράνομη είσοδο στρατιωτικών προμηθειών. Τον Αύγουστο του 1964 επενέβη η Τουρκία και βομβάρδισε την περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] Εκπρόσωπος - επισκέψεις Ε/Κ και Τ/Κ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ρυθμίσεις για μετάβαση Ελληνοκυπρίων στον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα και επίσκεψη Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα έγιναν "μέσα σε ανθρωπιστικά πλαίσια", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία αυτή "καλή εξέλιξη".

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι, βάσει των ρυθμίσεων, "δεν υπάρχει ο, τιδήποτε που να μας οδηγεί σε άρση της συναίνεσης που έχει δοθεί", εξηγώντας ότι "δεν θα υπάρξουν διατυπώσεις, ούτε δικαίωμα ενστάσεων πάνω στον κατάλογο εκείνων οι οποίοι θα πάνε". Πρόσθεσε δε ότι "αυτά τα οποία παρουσιάστηκαν την περασμένη φορά, δεν παρουσιάζονται αυτή τη φορά".

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι "μέχρι στιγμής, τα πράγματα κυλούν ομαλά" και ότι αν παραβιαστεί η συμφωνία θα εξεταστεί.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, στη Λευκωσία, υπήρξαν κι άλλες συμφωνίες, πέραν αυτής για τους αγνοούμενους και την ανταλλαγή επισκέψεων αυτό το μήνα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχουν κι άλλα θέματα που συζητήθηκαν.

    "Αυτά τα δύο είναι τα θέματα για τα οποία έχουμε αποτέλεσμα, αλλά δεν υπάρχει τίποτε άλλο ανακοινώσιμο, ως προς το τί υπάρχει εν εξελίξη ή ως προς το οποίο υπάρχουν οποιεσδήποτε διεργασίες", πρόσθεσε

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο,τιδήποτε άλλο συμφωνηθεί θα ανακοινωθεί.

    Οι Ε/Κ θα επισκεφθούν για προσκήνυμα την κατεχόμενη Μονή Αποστόλου Ανδρέα στις 15 Αυγούστου και οι Τ/Κ τα Κόκκινα στις 8 του μήνα.

    Ο κ. Χριστοφίδης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν υπάρχει συμφωνία και για άλλες επισκέψεις, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι "στο παρόν στάδιο είναι μία συγκεκριμένη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [06] Εκπρόσωπος - θέμα Γκιζίκη - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, δήλωσε σήμερα ότι εάν η πλειοψηφία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ζητήσουν να συζητηθεί το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του χουντικού "προέδρου", Φαίδωνα Γκιζίκη, τότε ίσως το θέμα συζητηθεί.

    "Στο Εθνικό Συμβούλιο το κάθε μέλος είναι ελεύθερο να προτείνει θέμα για συζήτηση και εάν η ολομέλεια φρονεί ότι είναι θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν, εναπόκειται σ' εκείνους", δήλωσε συγκεκριμένα.

    Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι "δεν ασχολείται με παρελθοντολογία", αλλά "ενδιαφέρεται για το παρόν και το μέλλον, για τη λύση του Κυπριακού και την ευρωπαϊκή πορεία, γιατί έχει όραμα και τον υπέρτατο στόχο ότι πρέπει να δώσει στο λαό ασφάλεια για το μέλλον του".

    Ο κ. Χριστοφίδης απέφυγε να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Μάχη" σχετικά με την παράδοση της εξουσίας το 1974 και το ότι ο Νίκος Σαμψών θα μιλήσει για την τότε εποχή. Οπως είπε, υπάρχει δημοκρατία έκφρασης, μέσα σε όρια, και "ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του για ό,τι πει και ό,τι πράξει".

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση γνωρίζει ή ενδιαφέρεται να μάθει το σχέδιο των πραξικοπηματιών, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, ενώπιον της οποίας υπήρχε υλικό 30 χιλιάδων σελίδων...κατέληξε στο εύρημα ότι δεν γνωρίζουν ξεκάθαρα ποιοί ήταν οι στόχοι και οι σκοποί τους".

    Πρόσθεσε δε ότι αυτό ενδιαφέρει τους ιστορικούς, όμως "ο πολιτικός μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του και τα συμπεράσματά του", αφού το υλικό υπάρχει, κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [07] Χρηματιστήριο - Ιούλιος

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μείωση του μηνιαίου όγκου συναλλαγών κατά 38,7% παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά τον περασμένο Ιούλιο, αφού κατέβηκε από 16, 8 εκατομμύρια λίρες που ήταν τον Ιούνιο, στα 10,3 εκ. λίρες.

    Αυτά αναφέρονται στο μηνιαίο έντυπο του Χρηματιστηρίου, στο οποίο διευκρινίζεται ότι ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών μειώθηκε από 839.000 λίρες τον Ιούνιο, στις 447.000 τον Ιούλιο.

    Οπως αναφέρεται στο πιο πάνω έντυπο, το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού όγκου συναλλαγών, κατά τον Ιούλιο, συγκεντρώθηκε στον τραπεζικό τομέα με ποσοστό 46,0%, ενώ το μικρότερο στα κυβερνητικά χρεώγραφα με ποσοστό 0,4%.

    Κατά τον Ιούλιο, το κατώτατο σημείο του Γενικού Δείκτη Τιμών ήταν οι 74, 31 μονάδες, ενώ το ανώτατο οι 76,70 μονάδες, κλείνοντας στις 74,66 μονάδες.

    Η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς (μετοχές, ομολογιακές αξίες και κυβερνητικά χρεώγραφα) έκλεισε στα 1,142 δις λίρες, από 1,163 δις λίρες του προηγούμενου μήνα, σημειώνοντας πτώση 1,8%.

    Ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να αποτελεί το 55,34% της συνολικής χρηματιστηρακής αξίας, ο βιομηχανικός το 10,83% και ο ασφαλιστικός το 7, 29%.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 6 August 1997 - 12:02:48 UTC