Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μνημόσυνο Ισαάκ - Σολωμού
  • [02] Αναχώρηση Κληρίδη - Φεϊσέλ
  • [03] Μοντρέ - Συνομιλίες
  • [04] Aναχώρηση Φεϊσέλ - Ελβετία
  • [05] Κληρίδης - Ελβετία - δηλώσεις
  • [06] Κληρίδης - Ελβετία - δηλώσεις ΠΡΟΣΘΕΣΗ
  • [07] ΟΗΕ - "Συμφωνία σύνδεσης"
  • [08] Mνημόσυνο Ισαάκ - Σολωμού

  • [01] Μνημόσυνο Ισαάκ - Σολωμού

    Λευκωσία,Κύπρος,10/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τελείται σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο των δύο ηρωομαρτύρων, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, από τον Δήμο Παραλιμνίου και τις οικογένειες των δύο ηρωομαρτύρων.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης, θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και θα εκφωνήσει και τον επιμνημόσυνο λόγο.

    Για να παραστεί στο μνημόσυνο, έφθασε χθες στην Κύπρο και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, η οποία και έγινε δεκτή από τον Αρχιεπισκοπο Χρυσόστομο.

    Σύμφωνα με τον Τρύφωνα Κουτσόλουκα, Διοικητικό Λειτουργό στο Τμήμα Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Παραλιμνίου, εκτός από το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο για τους δύο ηρωομάρτυρες, στις 24 του μήνα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τους Ισαάκ και Σολωμού στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης.

    Κύριοι ομιλητές θα είναι οι Υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Στην εκδήλωση αυτή αναμένεται να παραστούν και ομογενείς, οι οποίοι θα βρίσκονται στη Κύπρο για να πραγματοποιήσουν το ετήσιο συνέδριό τους.

    Αργότερα την ίδια μέρα, ο Δήμος Παραλιμνίου διοργανώνει συναυλία στο Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου, με τη συμμετοχή του δημοφιλούς Ελληνα καλλιτέχνη Γιώργου Νταλάρα, του Κύπριου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, καθώς και των Κύπριων δημιουργών Αλκίνοου Ιωαννίδη και Κούλη Θεοδώρου, ενώ αναμένεται η συμμετοχή και άλλων Ελλαδιτών καλλιτεχνών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΑΧΡ)

    [02] Αναχώρηση Κληρίδη - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναχωρεί σήμερα το πρωί για την Ελβετία, όπου θα λάβει μέρος στον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, που θα πραγματοποιηθούν στην ελβετική πολίχνη Κλιόν, κοντά στο Μοντρέ.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη, θα συνοδεύουν και οι σύμβουλοί του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος.

    Για τον ίδιο σκοπό αναχωρεί επίσης το πρωί στην Ελβετία ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς μετέβη χθες στην Κωνσταντινούπολη, απ' όπου θα μεταβεί σήμερα στη Γενεύη.

    Οι πολιτικοί αρχηγοί μεταβαίνουν αύριο στο Μοντρέ για να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη στις απευθείας συνομιλίες.

    Ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών θα αρχίσει αύριο Δευτέρα στις 4.00 το απόγευμα ώρα Ελβετίας (5.00 το απόγευμα ώρα Κύπρου). Των συνομιλιών θα προεδρεύει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ενώ, όπως και στον πρώτο γύρο, στο Τράουτμπεκ, θα υπάρξει πλήρης συσκότιση πληροφοριών.

    Ο κ. Κόρντοβεζ θα ενημερώσει τα Μέσα μαζικης ενημέρωσης για το αποτέλεσμα των συνομιλιών το ερχόμενο Σάββατο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] Μοντρέ - Συνομιλίες

    Μοντρέ,Ελβετία,10/08/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ, Μαρίας Μάιλς)

    Φθάνει σήμερα το απόγευμα στο μικρό χωριό Κλιόν-σουρ-Μοντρέ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, συνοδευόμενος από τους συμβούλους του, οι οποίοι θα παρακαθήσουν στις απευθείας συνομιλίες που θα αρχίσουν εδώ αύριο, στο ξενοδοχείο Righi Vaudois.

    Δύο ώρες νωρίτερα, φθάνει και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον λεγόμενο "υπουργό εξωτερικών" του ψευδοκράτους Τανέρ Ετκίν, τον Τούρκο συνταγματολόγο, Μουμτάζ Σοϊζάλ, τον βοηθό ΥΦΕΞ της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού, και τους Τ/Κ πολιτικούς συμβούλους του, Μουνίρ Ερτεκιούν και Εργκιούν Ολγκιούν. Η τουρκική αντιπροσωπεία, εκτός του Ντενκτάς και των συμβούλων του, θα διαμένει σε ξενοδοχείο στο Μοντρέ.

    Η Ελλάδα, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ διπλωματικοί κύκλοι, θα εκπροσωπηθεί από τον νέο Πρέσβη της χώρας στην Κύπρο, Κυριάκο Ροδουσάκη και τον προκάτοχό του, Αλέξανδρο Σάνδη.

    Στο μεταξύ, ο Διευθυντής του Righi Vaudois, Σαμπσόν Μπενουά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το ξενοδοχείο θα κλείσει από σήμερα για όλους τους ξένους, ενόψει των συνομιλιών.

    Το πενταόροφο κτίριο, κτισμένο σε ύψωμα, βρίσκεται στην καρδιά του μικρού χωριού Κλιόν, οι κάτοικοι του οποίου δεν ξεπερνούν τους χίλιους.

    "Το ξενοδοχείο μας προσφέρει γαλήνη, ησυχία και ευχάριστη ατμόσφαιρα", είπε ο κ. Μπενουά.

    Μας εξήγησε επίσης ότι το 58κλινο ξενοδοχείο, που προσφέρει εξαιρετική θέα προς τη λίμνη της Γενεύης, θα καταληφθεί από άνδρες της ασφάλειας, από σήμερα μέχρι και το τέλος των συνομιλιών.

    Το Righi Vaudois είναι ένα από τα τρία ξενοδοχεία της μικρής αλλά τουριστικής Κλιόν, το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια ανακαινίζεται, είπε ο κ. Μπενουά.

    Γι' αυτό το λόγο, συνέχισε, το ξενοδοχείο δεν φιλοξενεί πολλούς ξένους. Χθες φιλοξένησε γαμήλια δεξίωση στους καταπράσινους κήπους του.

    Ο κ. Μπενουά, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση του ξενοδοχείου μόλις την περασμένη Δευτέρα, είπε ότι θα ενημερώσει το προσωπικό του ξενοδοχείου για την πραγματοποίηση των συνομιλιών και θα τους δώσει τις ανάλογες οδηγίες.

    "Ηδη, έχει δοθεί δημοσιότητα για το γεγονός στον εδώ Τύπο," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [04] Aναχώρηση Φεϊσέλ - Ελβετία

    Λάρνακα,Κύπρος,10/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η διεθνής κοινότητα αναμένει από τις δύο πλευρές στην Κύπρο να επιδείξουν την πλήρη δέσμευσή τους στην ειρηνευτική διαδικασία για μια συνολική λύση και να εργαστούν σκληρά, πάνω σε συνεχή βάση, για επίτευξη αυτού του στόχου", δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Οταν ρωτήθηκε τί αναμένεται να επιτευχθεί στον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, κατά την αναχώρησή του σήμερα το πρωί στην Ελβετία - όπου θα συμμετάσχει στις συνομιλίες που αρχίζουν στην πολίχνη Κλιόν αύριο, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε: "Κάποια κοινή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να προχωρήσουν περαιτέρω. Στο Τράουτμπεκ, οι δύο ηγέτες έλαβαν ένα άτυπο έγγραφο το οποίο περιείχε διαδικαστικές πτυχές, ένα είδος προγράμματος εργασίας για την επερχόμενη περίοδο, καθώς επίσης και μερικά θέματα ουσίας που σχετίζονται με τους στόχους και τις αρχές μιας συνολικής διευθέτησης, την οποία προσπαθούμε να εξεύρουμε και για την οποία συμφώνησαν, προς επίτευξη μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας."

    Προσβλέπουμε, πρόσθεσε, "να ακούσουμε τις απόψεις τους πάνω σε αυτό και να επεξεργαστούν μια κοινή θέση. Θα δούμε τί θα γίνει," συνέχισε ο αξιωματούχος των ΗΕ.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει και τρίτο έγγραφο, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε ότι δεν γνωρίζει αλλά πρόσθεσε ότι "εξαρτάται από τις δύο πλευρές να βρουν κάτι το οποίο θα προσυπογράψουν."

    Ο κ. Φεϊσέλ δεν θέλησε να προβλέψει το αποτέλεσμα των συνομιλιών, αλλά τόνισε ότι είναι ασφαλώς πολύ σημαντικό όπως οι δύο ηγέτες εξεύρουν "μια κοινή θέση και άποψη για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουν, από εδώ και μπρος, για μια συνολική διευθέτηση, καθώς και για το τί θα πρέπει να γίνει κατά την προσεχή περίοδο."

    Κληθείς να σχολιάσει τη "συμφωνία σύνδεσης" μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, ο κ. Φεϊσέλ επεσήμανε ότι αυτή έχει χαρακτηριστεί ως μη υποβοηθητική στις συνομιλίες. Ωστόσο, είπε ότι είναι σημαντικό για όλους στην Κύπρο, καθώς και εκείνους που ασχολούνται με το Κυπριακό, να έχουν υπόψη τους ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, "μία χώρα η οποία θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά", σημείωσε.

    "Η διεθνής κοινότητα αναμένει από όλους, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, να υποστηρίξουν ενεργά τις προσπάθειες του Γ.Γ. για να προχωρήσει η διαδικασία", υπέδειξε ο κ. Φεϊσέλ.

    Σε ερώτηση αν θα επισκεφθεί την Ελβετία ο Απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αφού βρίσκεται στην Ευρώπη, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν θα υπάρξει τρίτος γύρος, ο αξιωματούχος των ΗΕ ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν προγραμματίζεται. Ωστόσο, αν επιθυμούν οι δύο ηγέτες κάτι τέτοιο, είπε, σίγουρα μπορεί να διευθετηθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [05] Κληρίδης - Ελβετία - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,10/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μεταβαίνει στο Μοντρέ της Ελβετίας, έχοντας την υποστήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων, για την υποβολή παρατηρήσεων επί του δεύτερου εγγράφου Κόρντοβεζ.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του το πρωί για την Ελβετία, όπου αύριο θα αρχίσει ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα γύρω από τους χειρισμούς, την τακτική και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στις συνομιλίες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η Ε/κ πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με καλή θέληση, για να συζητήσει τις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    Για τους όρους που η Τ/κ πλευρά δήλωσε ότι θα θέσει στις συνομιλίες του Μοντρέ, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S - 300, υπενθύμισε ότι τέτοιοι όροι έχουν τεθεί και στο παρελθόν και έχουν απαντηθεί από την Ε/κ πλευρά.

    Σε παρατήρηση ότι από πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής των ΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, φαίνεται ότι το αίτημα του διεθνούς Οργανισμού στις συνομιλίες θα είναι μια συμφωνία επί της διαδικασίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης επικαλέστηκε τη μυστικότητα των αποφάσεων που λήφθηκαν στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία πάρθηκαν αποφάσεις γύρω από τους χειρισμούς, τη στρατηγική και την τακτική που θα ακολουθηθεί στο Μοντρέ.

    Επικρίσεις ΑΚΕΛ - εσωτερική, εξωτερική πολιτική

    Ερωτηθείς για την επίθεση και τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ επί της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή του, ο Πρόεδρος Κληρίδης τις απέδωσε σε προεκλογικές σκοπιμότητες. "Δεν είναι η ώρα για να συζητήσουμε την τακτική και στρατηγική που ακολουθεί προεκλογικά το ΑΚΕΛ", τόνισε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας ότι θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία θα αναφερθεί στο έργο της κυβέρνησής του.

    Για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του, σημείωσε ότι για πρώτη φορά επιδεικνύεται ένα τόσο μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον κι ότι τις συνομιλίες με την τουρκική πλευρά, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, τις παρακολουθεί όλη η Ευρώπη.

    "Αυτό δεν το θεωρεί επίτευγμα ο κ. Χριστόφιας, εγώ το θεωρώ", είπε και παρατήρησε "έχουμε μια διαφορά απόψεων".

    Αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου, τονίζοντας ότι πριν απ' αυτό, "οι δυνατότητες μας να αντιμετωπίσουμε μια τουρκική επίθεση ήσαν σχεδόν ανύπαρκτες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΑΠ)

    [06] Κληρίδης - Ελβετία - δηλώσεις ΠΡΟΣΘΕΣΗ

    Λάρνακα,Κύπρος,10/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος αναχώρησε σήμερα το πρωί στην Ελβετία για να πάρει μέρος στον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, που θα διεξαχθούν στην πολίχνη Κλιόν μεταξύ 11 και 16 Αυγούστου, αποχαιρέτισε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Επιτετραμμένος της Ελβετίας στην Κύπρο Βάλτερ Μποπ.

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναχώρησαν επίσης ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης και ο δύο σύμβουλοί του στις συνομιλίες, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Μαζί με την κυπριακή αποστολή αναχώρησε και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΠ)

    [07] ΟΗΕ - "Συμφωνία σύνδεσης"

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,10/08/1997 (ΚΥΠΕ (Τζέιμς Ντέλιχας))

    Η πρόσφατη "συμφωνία σύνδεσης" της Τουρκίας με το ψευδοκράτος δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες - που αρχίζουν αύριο στην Ελβετία - για το Κυπριακό, εκτιμούν πηγές των Ηνωμένων Εθνών που πρόσκεινται στην παρούσα ειρηνευτική διαδικασία.

    "Δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας αντίκτυπος στις επικείμενες συνομιλίες", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του ΟΗΕ που παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι "αυτές είναι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων".

    Οταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, ο επίσημος των ΗΕ ανέφερε ότι η συμφωνία "θα πρέπει να ειδωθεί με προοπτική στο μέλλον. Υπάρχει ένα ιστορικό από τέτοιες διακηρύξεις, των οποίων το αποτέλεσμα", παρατήρησε, "είναι ότι δεν οδηγούν πουθενά και έχουν αγνοηθεί από τη διεθνή κοινότητα".

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας, το 1984 με το ψήφισμα 550, προειδοποίησε για τις διχοτομικές ενέργειες στο κατεχόμενο από την Τουρκία μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας... κατονομάζοντας τις ανταλλαγές "πρεσβευτών", καθώς και άλλες ενέργειες, που στόχευαν στην περαιτέρω ενσωμάτωση του λεγόμενου "ανεξάρτητου κράτους" και στη διχοτόμηση της Κύπρου.

    Η παρούσα "συμφωνία μερικής ενσωμάτωσης", είναι φανερό ότι στοχεύει να παγιώσει το παράνομο καθεστώς, ανέφερε η ίδια πηγή, υποδεικνύοντας ότι τα ΗΕ δεν θα προβούν σε καμμιά ενέργεια, αντίστοιχη με εκείνη του 1984.

    Η υπογραφή τη συμφωνίας, πρόσθεσε, είναι "η απάντηση της Τουρκίας στην Ατζέντα 2000", η οποία περιέλαβε την Κύπρο, αλλά όχι την Τουρκία, ως επιλέξιμη για ένταξη στην ΕΕ και την έναρξη (με την Κύπρο) ενταξιακών διαπραγματεύσεων. "Η Τουρκία απογοητεύθηκε από την απόφαση της ΕΕ", είπε.

    Επίσης, η υπογραφή της συμφωνίας σκοπό είχε να αναγκάσει τον Πρόεδρο Κληρίδη να αρνηθεί να παραστεί στις απευθείας συνομιλίες της Δευτέρας", πρόσθεσε ο αξιωματούχος των ΗΕ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: "Ο Κληρίδης, όμως, απέφυγε την παγίδα".

    Εξάλλου, η συμφωνία μεταξύ του Τούρκου ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ, και του Ντενκτάς για ενσωμάτωση του ψευδοκράτους πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές, όπως εκτιμά βετεράνος διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών, δείχνει και "τα θέματα που θα θέσει και στις συνομιλίες της Δευτέρας με τον Πρόεδρο Κληρίδη".

    Οι ίδιες πηγές πάντως, παρατηρούσαν, ότι ενώ οι συνομιλίες στο Τράουτπεκ "αποκατέστησαν τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών", οι συνομιλίες (στην πολίχνη Κλιόν) στο Μοντρέ, "θα είναι καθοριστικές".

    (ΚΥΠΕ/JD/ΑΧΡ/ΚΚ/ΑΠ)

    [08] Mνημόσυνο Ισαάκ - Σολωμού

    Λευκωσία,Κύπρος,10/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι, το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο των δύο ηρωομαρτύρων, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, από τον Δήμο Παραλιμνίου και τις οικογένειες των δύο νέων που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης, εκπροσώπησε την κυβέρνηση και εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο.

    Εξαίροντας τη θυσία τους, ο κ. Κόσης είπε ότι η θυσία των δύο νέων συμβολίζει την άρνηση του κυπριακού Ελληνισμού να παραδοθεί και να ξεγράψει αυτά που του πήραν με τη βία.

    Βρισκόμαστε σε κρίσιμες και αποφασιστικές στιγμές, είπε, και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να δηλώνει άσχετος με την Κερύνεια και τη Μόρφου. Είμαστε όλοι, είπε, δεσμότες στον ίδιο βράχο και κερκίδες για κουρασμένους δεν υπάρχουν.

    Για να παραστεί στο μνημόσυνο, έφθασε χθες στην Κύπρο και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, η οποία και έγινε δεκτή από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    Εκ μέρους της αντιπροσωπείας, ο Ευάγγελος Στάικος μετέφερε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα της Κύπρου. Τόνισε ότι η θυσία των δύο παλληκαριών αποτελεί φάρο που καθοδηγεί στην εκπλήρωση στόχων και επιδιώξεων.

    Στο μνημόσυνο παρέστη επίσης ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, βουλευτές και άλλοι επίσημοι. Παρέστη επίσης και 20μελής αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας (ΚΟΜ).

    Μετά το μνημόσυνο, τελέστηκε επίσης τρισάγιο στους τάφους των δύο ηρωωμαρτύρων και έγινε κατάθεση στεφάνων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 10 August 1997 - 12:03:14 UTC