Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιόν - Μανώλης Χριστοφίδης
  • [02] Ντενκτάς - ΕΕ - προοπτική
  • [03] Δηλώσεις Σπύρου Κυπριανού
  • [04] Δηλώσεις Ντουρτουράν
  • [05] Κατεχόμενα - 22 οργανώσεις
  • [06] Χριστόφιας - Μοντρέ
  • [07] Αναστασιάδης - Μοντρέ
  • [08] Λυσσαρίδης - Μοντρέ
  • [09] Βασιλείου - Μοντρέ
  • [10] Μετάβαση Ε/Κ στα κατεχόμενα
  • [11] Κυπριανού - Μοντρέ
  • [12] Χριστοδούλου - Κυπριακή οικονομία
  • [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Κλιόν - Μανώλης Χριστοφίδης

    Μοντρέ,Ελβετία,11/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, επανέλαβε ότι η Ε/κ πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι των συνομιλιών με "απόλυτη καλή πίστη και πνεύμα συνεργασίας, με στόχο να πετύχουμε πρόοδο στο Κυπριακό και να βρεθεί λύση".

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην Κλιόν, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η διαδικασία "μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία για λύση του Κυπριακού και με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθά και στη βάση των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτή".

    Σημειώνοντας το "έντονο διεθνές ενδιαφέρον" από πολλές χώρες που "τονίζουν ότι επιθυμούν και θέλουν να βοηθήσουν", ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "δεν σημαίνει ότι μέσα από αυτόν το γύρο θα φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού".

    Επιδιώκουμε, πρόσθεσε, "να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και θα συνεχίσουμε".

    "Μπορούμε να συνεχίζουμε τις συνομιλίες εφόσον πραγματοποιείται ουσιαστική πρόοδος για λύση του Κυπριακού, ουδέποτε όμως θα μετέχουμε συνομιλιών, χάριν των συνομιλιών, και να περνούν τα χρόνια", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [02] Ντενκτάς - ΕΕ - προοπτική

    Μοντρέ,Ελβετία,11/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η επιμονή στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου δεν συνάδει με τις απευθείας συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Σε δηλώσεις του προς Ε/Κ δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στο ξενοδοχείο Righi Vaudois, στην ελβετική πολίχνη Κλιόν, κοντά στο Μοντρέ, όπου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών, ο Ντενκτάς άσκησε επίσης κριτική κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), διότι αποφάσισε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, λέγοντας ότι ζητά την αλλαγή αυτής της απόφασης.

    Ο κατοχικός ηγέτης επεσήμανε ότι αποδέχτηκε τη μεθοδολογία που πρότεινε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, τονίζοντας ότι ένα αδιέξοδο σ' αυτό τον γύρο των συνομιλιών δεν σημαίνει και τον τερματισμό των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

    Ωστόσο, ο Ντενκτάς παρουσιάστηκε συμβιβαστικός στην προσέγγισή του για τις προσπάθειες των ΗΕ, λέγοντας ότι είναι εδώ "για να πραγματοποιήσει ένα βήμα προς τα μπρος".

    Σε ερώτηση αν ελπίζει ότι θα το καταφέρει, απάντησε "εξαρτάται κι από τον κ. Κληρίδη επίσης, αφού χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό", όπως είπε.

    Οταν κλήθηκε να αναφέρει γιατί υπέγραψε τη "συμφωνία σύνδεσης" του ψευδοκράτους με την Τουρκία, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε για να ισοζυγιστεί το τί κάνει η κυπριακή κυβέρνηση με την ΕΕ.

    "Κάπου πρέπει να σταματήσουμε και να επικεντρωθούμε στις συνομιλίες εάν θέλουμε να φθάσουμε κάπου (σε λύση)", σημείωσε.

    Σε ερώτηση εάν είναι εναντίον τις ευρωπαϊκής προοπτικής, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι η απόφαση της ΕΕ καθορίζει την κυβέρνηση της Κύπρου ως αποκλειστικό διαπραγματευτή, λέγοντας ότι η ΕΕ "συνομιλεί μαζί μας για να μας πείσει ότι η ένταξη στην Ενωση είναι καλό πράγμα, λές και δεν το ξέρουμε".

    "Κύλησαν τη μπάλα προς το μέρος μας και την κλωτσήσαμε πίσω", είπε χαρακτηριστικά ο Ντενκτάς, τονίζοντας ότι ζητά από την ΕΕ να ανατρέψει την απόφασή της για ενταξιακές συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση.

    "Εκείνο που λέμε είναι ότι η ΕΕ πρέπει να την ανατρέψει (την απόφαση) και να δώσει και σε μας την ευκαιρία να συνομιλήσουμε, διότι έτσι σταμάτησε την όλη διαπραγματευτική διαδιακασία", ισχυρίστηκε.

    Ανέφερε ότι προσπαθεί να εξηγήσει στον Πρόεδρο Κληρίδη πως "το να επιμένει σε ένταξη στην ΕΕ και να προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση δεν συνάδει με τις διακοινοτικές συνομιλίες".

    Σε ερώτηση αν αποδέχεται τη μεθοδολογία Κόρντοβεζ, ο Ντενκτάς απάντησε "αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ".

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι θα θέσει τις θέσεις του "πάνω σε όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος", προσθέτοντας ότι εάν η κυπριακή κυβέρνηση "συνεχίσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, τότε επιζητά ένα αδιέξοδο", στο Κυπριακό.

    Εξηγώντας τι εννοεί με τον όρο αδιέξοδο, ο Ντενκτάς είπε ότι "ένα αδιεξοδο σημαίνει ότι σταματάς τα πάντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος του δρόμου" είπε και σημείωσε ότι αρχίζεις όταν οι συνθήκες καταστούν κατάλληλες.

    Εάν υπάρξει αδιέξοδο, κατέληξε ο Ντενκτάς, αυτό σημαίνει την αναζήτηση νέων μεθόδων για να επαναρχίσουμε διότι, όπως είπε, "πρέπει να διευθετήσουμε το Κυπριακό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [03] Δηλώσεις Σπύρου Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι ο δικτάτορας Γκιζίκης συνεχίζει να προκαλεί και τόνισε ότι θα επιμείνει με σταθερότητα στην πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου σε όλη του την έκταση.

    Ο κ. Κυπριανού σχολίαζε, με δήλωσή του στο ΡΙΚ, τις νέες δηλώσεις του Φαίδωνα Γκιζίκη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν αισθάνεται τύψεις, διότι πίστευε και πιστεύει ότι καλώς αποφασίστηκε η ανατροπή του Εθνάρχη Μακαρίου, ανεξάρτητα εάν κατέληξε στην κυπριακή τραγωδία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Δηλώσεις Ντουρτουράν

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο αρχηγός του κόμματος "Νέα Κύπρος" στα κατεχόμενα Αλμπάϊ Ντουρτουράν αντέδρασε έντονα στη "συμφωνία σύνδεσης" Τουρκίας - ψευδοκράτους, και δήλωσε ότι οι οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία είχαν ως αποτέλεσμα τη χρεωκοπία του ψευδοκράτους.

    Εξάλλου αναφερόμενος στο θέμα της κατασκευής τουρκικών βάσεων στο νησί γέλασε και είπε: "Μα το σύνολο της Κύπρου είναι βάσεις. Πού θα ιδρύσουν νέες;"

    Ο Ντουρτουράν είπε ακόμη ότι με τη νέα συμφωνία θα αυξηθεί η μετανάστευση των Τουρκοκυπρίων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Κατεχόμενα - 22 οργανώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Μπιρλίκ" δημοσιεύει αποσπάσματα από την ανακοίνωση 22 οργανώσεων, με την οποία καλούνται οι δύο ηγέτες να καταβάλουν με ειλικρίνεια κάθε δυνατή προσπάθεια για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η μετάβαση στην Ελβετία πρέπει να αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης με καλή πρόθεση.

    Τέλος στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην υπογραφή της "συμφωνίας σύνδεσης" Τουρκίας - ψευδοκράτους και χαρακτηρίζεται η ενέργεια αυτή ως λανθασμένη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Χριστόφιας - Μοντρέ

    Λάρνακα,Κύπρος,11/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χωρίς να είναι αισιόδοξος μεταβαίνει στο Μοντρέ, όπου αρχίζουν σήμερα οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος τόνισε ότι "οι οιωνοί όχι μόνο δεν είναι άριστοι, αλλά δεν είναι ούτε καν καλοί".

    Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του για το Μοντρέ, μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι η όλη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και η συμφωνία μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας "δεν δίνουν τη δυνατότητα για αισιοδοξία".

    Εξέφρασε, όμως, την ελπίδα ότι "ο κυπριακός λαός, μετά το Μοντρέ, να μην γευτεί ακόμα μιαν απογοήτευση από την πιθανή αποτυχία μιας ακόμα προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών" για επίλυση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας επιβεβαίωσε ότι "στο Εθνικό Συμβούλιο έγινε ανταλλαγή απόψεων κι έχουμε καταλήξει σε κάποιες κοινές θέσεις πάνω σε σημεία, τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποστηρίξει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Μοντρέ".

    "Απ' εκεί και πέρα", πρόσθεσε, "ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου θα είναι και στο Μοντρέ το ίδιο συμβουλευτικός όπως είναι μέχρι τώρα", εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει "συλλογικότητα εκεί για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης".

    Ο κ. Χριστόφιας αρνήθηκε, τέλος, να προβεί σε δηλώσεις αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Αναστασιάδης - Μοντρέ

    Λάρνακα,Κύπρος,11/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εχουν περιοριστεί τα περιθώρια για πρόοδο στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ευχήθηκε ότι αυτό που θα επικρατήσει στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό στο Μοντρέ θα είναι ένα κλίμα θετικό.

    Μιλώντας πριν από την αναχώρησή του για το Μοντρέ, μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα ήταν ευτυχής εάν θα μπορούσε να πει ότι "συνοδός μας είναι η αισιοδοξία".

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι "μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και τις ενέργειες του ψευδοκράτους για ενσωμάτωση με την Τουρκία, τα περιθώρια ελπίδας για πρόοδο περιορίζονται".

    "Ας ευχηθούμε", πρόσθεσε, "ότι εκείνο που θα επικρατήσει θα είναι ένα κλίμα θετικό και ότι παρά τα όσα λέγονται, θα υπάρξει η προοπτική συνέχισης του διαλόγου".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν είναι ενημερωμένος για τις βαθύτερες σκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη επί του θέματος.

    Είπε ότι η πρόθεση του Προέδρου Κληρίδη να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τις προεδρικές εκλογές συνάδει απόλυτα με τα σχέδια του ΔΗΣΥ.

    "Εκείνο που γνωρίζω", είπε, "είναι ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο, όχι απλά αυτή την περίοδο αλλά και την περίοδο που ακολουθεί, στην καλύτερη δυνατή προώθηση του εθνικού μας προβλήματος".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επιθυμία του ΔΗΣΥ "είναι η συνέχιση της συνεργασίας" με το ΔΗΚΟ, "η οποία υπήρξε από πάσης απόψεως θετική".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Λυσσαρίδης - Μοντρέ

    Λάρνακα,Κύπρος,11/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Με μειωμένη την αξιοπρέπεια" μεταβαίνει η πλευρά μας στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος μιλούσε κατά την αναχώρησή του για το Μοντρέ, μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι έπρεπε εμείς να επιμένουμε "ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να αποδεκτεί τα αυταπόδεικτα που περιέχονται σε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως είναι μία κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα, ανθρώπινα δικαιώματα κτλ.".

    Αντί αυτού, τόνισε, "φτάσαμε στο σημείο να πηγαίνουμε στο Μοντρέ και να βάζει όρους ο Ντενκτάς ότι δεν θα συνεχίσει τις συνομιλίες εάν εμείς δεν δεχθούμε τις δύο κυριαρχίες και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ", σημειώνοντας ότι αυτό είναι "προσβολή και για μας, προσβολή και για τον ΟΗΕ".

    Εξέφρασε, εξάλλου, το φόβο ότι "θα θεωρηθεί και "κατόρθωμα" το ότι θα πειστεί ο Ντενκτάς να μην επιμένει να αποσυρθεί από τις συνομιλίες".

    Εγείροντας και πάλι θέμα αξιοπρέπειας, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης να δηλώσει πως δεν θα θέσει το θέμα της ενταξιακής πορείας και της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, υποχωρώντας έτσι στους εκβιασμούς του Ντενκτάς και ότι "για να μην δημιουργήσουμε οποιαδήποτε προβλήματα δεν θα πούμε αυτά που γίνονται κάθε μέρα".

    "Ελπίζω", είπε, "ότι ο Πρόεδρος θα αντιληφθεί ότι δεν ήταν ορθή η δήλωσή του" και ότι "η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ήταν ότι έπρεπε να θέσουμε αυτό το θέμα ενώπιον των εκπροσώπων του ΟΗΕ. Δεν υπήρξε", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, "αλλαγή της απόφασης".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν αποκλείεται "ο Γιώργος Ιακώβου να αντιληφθεί ότι το ορθότερο για την κυπριακή πραγματικότητα είναι να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να στηρίξει τη δική μου υποψηφιότητα", διότι ο ίδιος βρίσκεται "πιο σταθερά και με σαφή γραμμή" στην πολιτική ζωή του τόπου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Βασιλείου - Μοντρέ

    Λάρνακα,Κύπρος,11/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς των τελευταίων ημερών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας" για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, κατά την αναχώρησή του για το Μοντρέ, μαζί με τους υπόλοιπους κομματικούς ηγέτες.

    Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι "πάμε στο Μοντρέ με την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος", τονίζοντας ότι "η πλευρά μας έχει κάθε υποχρέωση να κάνει καθετί το δυνατό για να υπάρξει πρόοδος και να εκμεταλλευθεί προς αυτή την κατεύθυνση όποια δυνατότητα δημιουργηθεί".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα ότι "θα δημιουργηθεί ένα κλίμα ανάλογο με εκείνο που επικρατούσε το 1992, όταν ο διεθνής παράγοντας ασκούσε ουσιαστικές πιέσεις πάνω στην τουρκική πλευρά για να κάνει τις ανάλογες υποχωρήσεις".

    "Μέσα σ' αυτό το πνεύμα", συνέχισε, "έχουμε υποχρέωση να κάνουμε καθετί το δυνατό για να υπάρξει πρόοδος γιατί τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα όσον αφορά την όλη κατάσταση γύρω από το Κυπριακό".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "θα ασχοληθούμε με τα προεκλογικά μετά το Μοντρέ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Μετάβαση Ε/Κ στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα των 600 Ελληνοκυπρίων, που θα μεταβούν το Δεκαπενταύγουστο στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Ανάμεσά τους είναι και ο Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος με άλλους ιερωμένους από το Μοναστήρι του Κύκκου, για να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, όσοι έχουν επιλεγεί για να μεταβούν στο Μοναστήρι θα μεταφερθούν εκεί από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας με λεωφορεία που θα διαθέσει το κατοχικό καθεστώς, τα οποία αναμένεται να αναχωρήσουν για τον προορισμό τους γύρω στις 8.30 με 9.00 το πρωί της Παρασκευής, ενώ η επιστροφή αναμένεται να γίνει αργά το απόγευμα.

    Κάθε προσκυνητής θα πρέπει να βρίσκεται στο οδόφραγμα στις 6.45 το πρωί να φέρει μαζί του την πολιτική του ταυτότητα και να γνωρίζει τον αύξοντα αριθμό του στον κατάλογο των επισκεπτών.

    Ερωτηθείς γιατί οι Τουρκοκύπριοι που επισκέφθηκαν τα Κόκκινα στις 8 Αυγούστου πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές με δικά τους λεωφορεία, ο κ. Χριστόπουλος είπε πως αφενός μεν δεν υπήρχαν αρκετά δικά μας λεωφορεία στην περιοχή εκεί για να τους μεταφέρουν και αφαιτέρου η απόσταση ήταν κοντινή.

    Συνολικά οι Τούρκοι αναμένεται να χρησιμοποιήσουν 12 λεωφορεία για τη μεταφορά των Ελληνοκυπρίων προσκυνητών.

    Ο κ. Χριστόπουλος είπε πως δεν γνωρίζει αν το κατοχικό καθεστώς θα επιτρέψει και σε εγκλωβισμένους να παραστούν στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στο Μοναστήρι.

    Ανέφερε ότι οι προσκυνητές που θα μεταβούν στο Μοναστήρι, καλούνται να μεταφέρουν και φαγητό μαζί τους καθ' ότι δεν έχει γίνει οποιαδήποτε διευθέτηση για να τους προσφερθεί γεύμα στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Κυπριανού - Μοντρέ

    Λάρνακα,Κύπρος,11/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια στο Μοντρέ να εξασφαλιστεί η συνέχιση του διαλόγου για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η διαιώνιση του διαλόγου να σημαίνει σύνδεση της λύσης με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του για το Μοντρέ, μαζί με τους υπόλοιπους κομματικούς ηγέτες, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό".

    "Δεν υπάρχει", είπε, "ένδειξη για αλλαγή στην τουρκική στάση" ούτε για άσκηση "πιέσεων επί της Τουρκίας για να αλλάξει τη στάση της", τονίζοντας ότι "εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε τη μετάβαση στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών" για το Κυπριακό.

    Ο κ. Κυπριανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο "να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια στο Μοντρέ για εξασφάλιση μιας συμφωνίας για συνέχιση του διαλόγου", λέγοντας ότι "ίσως αυτός να είναι ο πραγματικός στόχος, δεδομένου ότι όλοι εμείς εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ουσιαστική πρόοδο".

    Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι "η διαιώνιση του διαλόγου σημαίνει πολλά αρνητικά πράγματα για τη δική μας πλευρά, πέραν του ότι θα μας αποκλείσει από τη δυνατότητα για ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούμε, μπορεί να καταλήξει στην ώρα της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να γίνει ένα πολύ σκληρό παζάρι, που φοβάμαι ότι θα μας φέρει προ φοβερών διλημμάτων".

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι "συντηρείται μια διαδικασία, η οποία θα καταλήξει σε κάποια στιγμή να συνδεθεί η λύση του Κυπριακού με την ένταξη" στην ΕΕ.

    Εξέφρασε το φόβο ότι "θα έχει αρνητικά αποτελέσματα, γνωρίζοντας την πραγματικότητα ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θέλουν μεν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά δεν θέλουν για κανένα λόγο να δυσαρεστήσουν την Τουρκία, για την οποία άλλοι υποστηρίζουν τη δική της ένταξη, άλλοι την αναβάθμιση των σχέσεών τους".

    Σε ερώτηση σχετικά με το άτυπο έγγραφο που πιθανόν να αποτελέσει κοινή δήλωση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "κάποιοι κύκλοι μιλούν για ισχνότερο κείμενο από εκείνο του Κόρντοβεζ".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα ασχοληθεί με τις προεδρικές εκλογές όταν επιστρέψει, υπό το φως των εξελίξεων, σημειώνοντας ότι "δεν αποκλείεται οι εξελίξεις στο Κυπριακό να επηρεάσουν αυτό το θέμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [12] Χριστοδούλου - Κυπριακή οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σχετική ανάκαμψη παρατηρείται στην οικονομία της Κύπρου, η οποία αν δεν επηρεαστεί από απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, το 1997 η κατάστασή της θα είναι καλύτερη από εκείνη του 1996.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ύστερα από σύσκεψη της οποίας προήδρευσε στο Υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντη Αυξεντίου, του Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας Αναπτύξεως, Γιαννάκη Ιωαννίδη, και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, με θέμα τη συμπεριφορά της οικονομίας κατά το 1997.

    Κοινή διαπίστωση, ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, ήταν ότι "παρά τις υγιείς της βάσεις, η κυπριακή οικονομία θα πρέπει να ξεφύγει από τους παραδοσιακούς επαναλαμβανόμενους στόχους της και να προβεί σε ανάπτυξη σε νέους υποσχόμενους τομείς", όπως της παιδείας και της υγείας, των συμβουλευτικών και επαγγελματικών υπηρεσιών, σε συσχετισμό με την ανάπτυξη της βιομηχανίας σε νέα προϊόντα.

    Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε την ανάγκη για ήπιο πολιτικό κλίμα και για αποφυγή υπερβολών. Επεσήμανε ότι "η υπόθεση της οικονομίας δεν πρέπει να προσεγγίζεται με κομματικά ή πολιτικά κριτήρια, φαίνεται όμως ότι είναι αναπόφευκτο ενόψει προεδρικών εκλογών", να γίνονται προσεγγίσεις που δεν ανταποκρίνονται προς την πραγματικότητα.

    Απορρίπτοντας τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης του 1996, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως αυτός, παρά τα γεγονότα του Αυγούστου, θα κυμανθεί γύρω στο 2%, αναφέροντας πως αυτό το ποσοστό δεν πρέπει να θεωρείται μη ικανοποιητικό, δεδομένου ότι το 1991, όταν έγινε ο πόλεμος στον Κόλπο, εκατοντάδες μίλια μακρυά από την Κύπρο, ο ρυθμός ανάπτυξης από 5% που είχε προβλεφθεί, έπεσε κάτω από το 1%.

    Αναφορικά με το 1997, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι γύρω στο 3% και εν πάση περιπτώσει κοινή διαπίστωση όλων στη σύσκεψη, ήταν ότι θα είναι μεγαλύτερος από εκείνο του 1996.

    Η φιλελευθεροποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα και ειδικά του επιτοκίου και του συναλλάγματος, θα γίνει βάσει του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, πριν δηλαδή από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διαψεύδοντας σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας περί του αντιθέτου.

    Στη συνέχεια ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως η Κύπρος μπορεί και θα πρέπει να καταστεί εκπαιδευτικό και ιατρικό κέντρο.

    Ερωτηθείς για το ύψος του δημοσίου χρέους για σκοπούς δεικτών του Μάαστριχτ, είπε πως αυτό θα είναι γύρω στο 54% του ΑΕΠ, ενώ το πιο πάνω κριτήριο επιβάλλει να μην υπερβαίνει το 60%.

    Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως και στον υποτομέα αυτό παρατηρείται μια ανάκαμψη και οι ενδείξεις είναι ότι τους προσεχείς 3 - 4 μήνες η κατάσταση θα είναι καλύτερη από την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Ωστόσο επιβάλλεται να βελτιωθεί το τουριστικό μας προϊόν και να συγκρατηθεί το κόστος του.

    Αναφερόμενος στις κατευθύνσεις του προϋπολογισμού του 1998, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως αυτές θα είναι η συνέχιση της σταθερότητας και της ανάπτυξης του ρυθμού της οικονομίας, η δημοσιονομική εξυγίανση και πειθαρχία, η μείωση του ρυθμού αύξησης των καταναλωτικών δαπανών, η προετοιμασία για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η δημιουργία έργων υποδομής.

    Ερωτηθείς δε για το ύψος της ανεργίας και του πληθωρισμού για φέτος, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως η ανεργία θα κυμανθεί γύρω στο 3,3% με 3,4%, ενώ ο πληρθωρισμός γύρω στο 3,5%.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.59 (-0.29)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.79 (-0.41)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.86 (-0.11)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.14 (-0.49)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.77 (-0.25)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.77 (-0.95)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.90 (+1.74)
        Αλλες Εταιρείες                         60.19 (+0.48)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  214602.830
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 11 August 1997 - 12:02:44 UTC