Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδηλώσεις Δήμου Αμμοχώστου
  • [02] Απευθείας Συνομιλίες - απογευματινή συνάντηση
  • [03] Συνομιλίες - δηλώσεις ΥΠΕΞ
  • [04] Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες
  • [05] Διαρροή εγγράφου Κόρντοβεζ

  • [01] Εκδηλώσεις Δήμου Αμμοχώστου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τις Πρεσβείες των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, με αίτημα τη απελευθέρωση της Αμμοχώστου και όλων των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου, θα πραγματοποιήσουν Αμμοχωστιανοί την Πέμπτη 21 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Αμμόχωστος: ζει και μας καρτερεί - Αγώνας επιστροφή", που διοργανώνει ο Δήμος Αμμοχώστου.

    Για την προβολή των εκδηλώσεων, που θα διοργανώσει ο Δήμος της κατεχόμενης πόλης την Παρασκευή 22 Αυγούστου στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος θα δώσει διάσκεψη Τύπου τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο Κέντρο Τύπου, παρά το Λήδρα Πάλας.

    Εξάλλου, την Πέμπτη 21 Αυγούστου, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου μαζί με την πολιτική επιτροπή του Δήμου θα μεταβούν στις Πρεσβείες των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Λευκωσία, όπου να επιδώσουν υπόμνημα διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή της Αμμοχώστου και των άλλων κυπριακών εδαφών, καθώς και για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών μας από τον Τούρκο κατακτητή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [02] Απευθείας Συνομιλίες - απογευματινή συνάντηση

    Μοντρέ,Ελβετία,13/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Συνεχίζονται, με απογευματινή συνάντηση, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Αύριο το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο σχετικά με τις συνομιλίες.

    Στο μεταξύ, η ελβετική κυβέρνηση παραθέτει απόψε, σε θέρετρο στις Αλπεις, δείπνο προς τιμή των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [03] Συνομιλίες - δηλώσεις ΥΠΕΞ

    Μοντρέ,Ελβετία,13/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, όσον αφορά την τοποθέτησή του επί του εγγράφου που επέδωσε στις δύο πλευρές ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, είναι η εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της Κύπρου.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, αποφεύγοντας, όμως, επιμελώς να αποκαλύψει ο,τιδήποτε για το περιεχόμενο του εγγράφου και σημειώνοντας ότι πρόκειται περί "μιας ενότητας".

    Η Ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, δεν έχει ειλημμένη απόφαση να υπογράψει ή όχι την κοινή διακήρυξη.

    Στο μεταξύ, κύκλοι της τουρκικής αντιπροσωπείας αναφέρουν ότι η Τ/κ πλευρά δεν παρουσιάζεται ευχαριστημένη με το έγγραφο Κόρντοβεζ, το οποίο γι' αυτήν είναι σαν να μην υπάρχει και, επομένως, δεν τίθεται θέμα υπογραφής του εγγράφου ή όχι.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά από διαδοχικές συναντήσεις με τον Βρετανό Ειδικό Αντιπρόσωπο για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, και του Πρέσβεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν και Κένεθ Μπριλ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε επανειλλημένα ότι "ούτε επιβεβαιώνω αλλά ούτε και διαψεύδω πληροφορίες ότι το νέο έγγραφο Κόρντοβεζ είναι πιο βελτιωμένο για την Ε/κ πλευρά".

    Εξάλλου, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν το έγγραφο παρουσιάζει θέσεις που βοηθούν τη σύνθεση κοινής δήλωσης, ο ΥΠΕΞ απάντησε "μελετούμε το έγγραφο, συζητούμε το θέμα με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος τοποθετείται, προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου".

    "Χειριζόμαστε το θέμα με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχουν εκφράσει ως θέσεις οι πολιτικοί αρχηγοί στο Εθνικό Συμβούλιο χθες", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Ξεκαθάρισε επίσης ότι το έγγραφο αφορά "μιαν ενότητα", αλλά αρνήθηκε να πει αν οι παρατηρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορούν τη βελτίωση ή την τροποποίηση του περιεχομένου του εγγράφου.

    Κληθείς να εκτιμήσει την έκβαση των συνομιλιών, ο ΥΠΕΞ είπε ότι είναι πολύ γρήγορα να εκφράσει αισιοδοξία ή απαισιοδοξία.

    Η πλευρά μας, είπε, "δεν έχει ειλλημένη απόφαση ότι δεν θα υπογράψει κοινή δήλωση, όπως δεν έχει ειλλημένη απόφαση ότι θα υπογράψει ο,τιδήποτε".

    Αναφερόμενος στο ρόλο του εξωτερικού κύκλου των αντιπροσώπων για το Κυπριακό, είπε "νομίζω ότι δεν χρησιμοποιούν ούτε ιδέες, ούτε εισηγήσεις. Ενημερώνονται για τις εξελίξεις και ενεργούν με δικούς τους μηχανισμούς και τρόπους, για να υποβοηθήσουν τις προσπάθειες".

    Κληθείς να καθορίσει τί η Ε/κ πλευρά θα θεωρούσε πρόοδο στις εδώ συνομιλίες, ο ΥΠΕΞ δήλωσε: "Να μην βρίσκεσαι εκεί που βρισκόσουν όταν ξεκίνησες", χωρίς όμως να επεκταθεί.

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε επίσης να πει αν οι τοποθετήσεις του Τ/Κ ηγέτη στις συνομιλίες δίνουν κάποιες ελπίδες και παρέπεμψε στο πέρας των συνομιλιών.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του μόνιμου Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού, ότι οι συνομιλίες γίνονται υπό τη σκιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ΥΠΕΞ επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι η "ευρωπαϊκή πορεία θα αποτελέσει τελικά τον καταλύτη που θα βοηθήσει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού", σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό αναφέρουν και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Ο κ. Μπατού και ο κ. Ντενκτάς γνώριζαν εδώ και διόμισι χρόνια, όταν ο κ. Ντενκτάς ζητούσε επίμονα να συναντήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη για να διαπραγματευθεί μαζί του το Κυπριακό, την απόφαση της ΕΕ", τόνισε.

    Την ίδια θέση επί του θέματος, που θέτει επανειλημμένα η τουρκική πελυρά, εξέφρασαν στο ΚΥΠΕ και κύκλοι της ΕΕ, τονίζοντας ότι η απόφαση για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Κύπρο λήφθηκε τον Μάρτιο του 1995 και επαναβεβαιώθηκε με διάφορες δηλώσεις, καθώς και πιο πρόσφατα με το πρόγραμμα της ΕΕ "Ατζέντα 2.000".

    "Αυτή η απόφαση είναι γνωστή και στην τουρκική πλευρά", σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι, οι οποίοι ανάφεραν ότι πιθανόν οι έντονες αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, στην επαναβεβαίωση της έναρξης των ενταξιακών, να οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την πορεία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και απαντώντας στις δηλώσεις Μπατού ότι υπάρχουν δύο συστήματα ασφάλειας (Ελλάδας - Τουρκίας και Ε/Κ και Τ/Κ), ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε στον Τούρκο αξιωματούχο ότι συνεχίζεται η παράνομη τουρκική κατοχή και παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης εγγυήσεων από την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΑΠ)

    [04] Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη Therese Gastaut, ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Μοντρέ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι το Σαββατοκυρίακο.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ελπίζει πως θα είναι σε θέση να ανακοινώσει αύριο, Πέμπτη, την ώρα της ενημέρωσης του Τύπου, στην οποία θα προβεί ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, το ερχόμενο Σάββατο.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν προβλέπεται ότι θα γίνει συνάντηση το Σάββατο, η κ. Gastaut είπε ότι οι συνομιλίες θα διαρκέσουν για όσο χρόνο επιθυμούν τα μέρη.

    Είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν το Σάββατο, αλλά δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος γιατί γίνονται διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε η Εκπρόσωπος του ΓΓ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Διαρροή εγγράφου Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διέρρευσαν το απόγευμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα δύο άτυπα έγγραφα που επέδωσε χθες στις δύο πλευρές ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, στην Ελβετία.

    Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, τα έγγραφα για τη διαδικασία των συνομιλιών περιλαμβάνουν χρονοδιάγραμμα και παράρτημα για το προτεινόμενο Σύνταγμα, ενώ αναφέρονται επίσης σε θέματα όπως η κυριαρχία.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ένα έγγραφο Κόρντοβεζ τιτλοφορείται "Προσχέδιο Κοινής Δήλωσης του ηγέτη της Ε/κ κοινότητας και του ηγέτη της Τ/κ κοινότητας", ενώ το άλλο είναι Παράρτημα για "Κατευθυντήριες γραμμές για προσχέδιο νομικών εγγράφων στα οποία θα εμπερικλείεται η διευθέτηση λύσης του Κυπριακού".

    Τα έγγραφα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπουν όπως οι δύο ηγέτες, με κοινή δήλωσή τους, συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, για εξεύρεση λύσης, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979.

    Οι δύο πλευρές θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφα για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1997, ενώ οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν τον ερχόμενο Μάρτιο, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

    Τα έγγραφα αναφέρουν ότι θα υπάρχει ένα ομόσπονδο κράτος, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, ενώ το ομόσπονδο κράτος θα είναι διζωνικό, δικοινοτικό, με μια διεθνή προσωπικότητα και επικράτεια και ότι το ομόσπονδο κράτος θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόσθετα, θα αποκλείεται η ένωση της Κύπρου ή μέρους αυτής με άλλο κράτος, όπως και η διχοτόμηση ή η απόσχιση.

    Παράλληλα, υπάρχει πρόνοια όπως ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς πραγματοποιούν συναντήσεις στην Κύπρο για ανθρωπιστικά θέματα.

    Οι δύο ηγέτες δεσμεύονται επίσης να συνεργαστούν με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης και να αποφύγουν ενέργειες που θα εμποδίσουν την προσπάθεια αυτή.

    Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμενόταν σήμερα να καταθέσει τις θέσεις της Ε/κ πλευράς πάνω στα νέα έγγραφα Κόρντοβεζ, ενώ, όπως δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερ ο μόνιμος ΥΦΕΞ της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού, ο Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε τα έγγραφα, αλλά θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 13 August 1997 - 17:47:45 UTC