Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - ενημέρωση πολιτικών αρχηγών
  • [02] Εθνικό Συμβούλιο - συνεδρία
  • [03] Εγγραφο Κόρντοβεζ
  • [04] Απόστολος Ανδρέας - Αλλαγές στον κατάλογο
  • [05] Αιμοδοσία - Πρωτοφανής ανταπόκριση
  • [06] Απευθείας συνομιλίες

  • [01] Κληρίδης - ενημέρωση πολιτικών αρχηγών

    Μοντρέ,Ελβετία,14/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε πριν από λίγο στην Ελβετία η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο Κληρίδη, αναφορικά με τα δύο νέα έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, οι δυο σύμβουλοι του Προέδρου, Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και Υφυπουργός παρά των Προέδρω Παντελής Κούρος, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις συνομιλίες Αλέξανδρος Σάνδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Μετά το πέρας της συνάντησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης αναμένεται να προβεί σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Εθνικό Συμβούλιο - συνεδρία

    Μοντρέ,Ελβετία,14/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Πιθανόν την Παρασκευή το βράδυ ή το Σάββατο το πρωϊ να ολοκληρωθούν οι απευθείας συνομιλίες στην πολίχνη Κλιόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μετά τη σημερινή ενημέρωση στην οποία προέβη προς τους πολιτικούς ηγέτες.

    Η ενημέρωση διήρκησε περίπου 40 λεπτά και ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχώρησε αμέσως μετά για την Κλιόν όπου θα έχει συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Γύρω στις 10.30 θα συνεχισθούν οι απευθείας συνομιλίες.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμενόταν να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς αναφορικά με τα δύο νέα έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, μετά την ενημέρωση, κατά πόσο ο Ραούφ Ντενκτάς συνεργάζεται περισσότερο τώρα από τις προηγούμενες συνατήσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης αρκέστηκε να πει ότι "η παρέα του είναι ευχάριστη."

    Σε ερώτηση αν υπάρχει καμιά εξέλιξη, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν απάντησε ενώ σε ερώτηση πώς πάνε τα πράγματα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "θα ξέρουμε όταν θα τελειώσουμε."

    Εξάλλου, σε ερώτηση πότε θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: "Πιθανόν Παρασκευή βράδυ ή Σάββατο πρωϊ."

    Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, οι δυο σύμβουλοι του Προέδρου, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω Παντελής Κούρος, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις συνομιλίες Αλέξανδρος Σάνδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Στο μεταξύ, αναφορικά με το χθεσινοβραδινό δείπνο, σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η ελβετική κυβέρνηση παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην τοποθεσία Rochers-ve-Naye στις Αλπεις.

    Στο δείπνο παρακάθησαν επίσης οι αντιπροσωπείες που πλαισιώνουν τους δύο συνομιλητές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Εγγραφο Κόρντοβεζ

    Μοντρέ,Ελβετία,14/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διέρρευσαν χθες το απόγευμα τα δύο άτυπα έγγραφα που επέδωσε στις δύο πλευρές ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, στην Ελβετία.

    Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ, το ένα έγγραφο Κόρντοβεζ τιτλοφορείται "Προσχέδιο Κοινής Δήλωσης του ηγέτη της Ε/κ κοινότητας και του ηγέτη της Τ/κ κοινότητας", ενώ το άλλο είναι Παράρτημα για "Κατευθυντήριες γραμμές για προσχέδιο νομικών εγγράφων στα οποία θα εμπερικλείεται η διευθέτηση λύσης του Κυπριακού".

    Συγκεκριμένα, το "Προσχέδιο Κοινής Δήλωσης" αναφέρει σύμφωνα με τον ΑΝΤΕΝΝΑ:

    1. Οι δύο ηγέτες συμφωνούν ότι θα αρχίσουν συνομιλίες χωρίς χρονικούς περιορισμούς για την εξεύρεση συνολικής λύσης εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος για την ετοιμασία νομικών συμφωνητικών για το συνταγματικό, το εδαφικό, θέματα ασφάλειας, τους εκτοπισμένους, τα δικαιώματα περιουσίας, την οικονομική ανάπτυξη και τα δημοψηφίσματα.

    2. Με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, αναζητούμε μια συνολική λύση και οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στη βάση ενός ολοκληρωμένου συνόλου σύμφωνα με το Παράρτημα που συνοδεύει την Κοινή Δήλωση.

    3. Οι συζητήσεις θα γίνονται παράλληλα για τα κείμενα του Συντάγματος ενώ για τις υπόλοιπες πτυχές για τις οποίες θα ετοιμαστούν νομικά συμφωνητικά, ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν το Μάρτιο. Οι δύο πλευρές θα καταθέσουν έγγραφα για όλες τις πτυχές μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ούτως ώστε ο Γ.Γ. να μπορεί να υποβάλει και ο ίδιος έγγραφα πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

    4. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαιώνουν τη συμφωνία για τους αγνοουμένους και συμφωνούν ότι θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους στη Λευκωσία για ανθρωπιστικά θέματα και χειρονομίες καλής θέλησης.

    5. Οι δύο ηγέτες δεσμεύονται να συνεργασθούν με το Γ.Γ. για την εξεύρεση λύσης και να αποφύγουν ενέργειες που δυνατόν να εμποδίσουν την προσπάθεια αυτή.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΙΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    1. Η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο που είναι το κοινό σπίτι Ε/Κ και Τ/Κ, δεν είναι σχέσεις πλειοψηφίας/μειοψηφίας, αλλά σχέσεις ισότητας των δύο κοινοτήτων και θα διασφαλίζεται η ταυτότητα, η ακεραιότητα και η ασφάλεια κάθε κοινότητας.

    2. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα είναι διζωνική - δικοινοτική με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα. Η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητά της θα είναι εξασφαλισμένη. Ουδεμία των κοινοτήτων θα κυριαρχεί επί της άλλης.

    3. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα αποτελείται από μια επικράτεια εδαφική, με δύο πολιτικά ίσα ομόσπονδα κρατίδια. Οι εδαφικές προσαρμογές θα γίνουν με κριτήρια που θα συζητηθούν. Τα νομικά συμφωνητικά, που θα ετοιμασθούν λύνουν ταυτόχρονα τα θέματα των εδαφικών προσαρμογών και των δικαιωμάτων περιουσίας.

    4. Αποκλείεται η ένωση της Κύπρου ή τμήματός της με άλλο κράτος, όπως και η διχοτόμηση ή η απόσχιση. Θα υπάρξουν ειδικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Τουρκία εναρμονισμένες με τις συμφωνίες του 1960 οι οποίες θα παραμείνουν σε ισχύ και θα συμπληρωθούν αναλόγως. Πρόσθετες εγγυήσεις και διευθετήσεις για την ασφάλεια θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για έγκριση.

    5. Το νέο Σύνταγμα θα καθορίζει τις λειτουργίες του κυπριακού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων των ομόσπονδων κρατιδίων και άλλα θέματα που θα συμφωνηθούν.

    6. Ανκαι πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα, αυτή θα αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οποιαδήποτε αλλαγή του Συντάγματος θα χρειάζεται την έγκριση και των δύο κοινοτήτων. Θα υπάρχει αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα και τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης η οποία δεν θα μπορεί να παίρνει μέτρα εναντίον μιας κοινότητας. Η πολιτική ισότητα θα αντικατοπτρίζεται επίσης στην ισότητα και στις ίσες εξουσίες των δύο ομόσπονδων κρατών.

    7. Το Σύνταγμα θα καθορίζει τις λειτουργίες των τριών εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Κάθε ομόσπονδο κρατίδιο θα διοικείται από μια κοινότητα. Οποιες εξουσίες δεν δοθούν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παραμένουν στα ομόσπονδα κρατίδια. Κάθε ομόσπονδο κρατίδιο αποφασίζει για τις διοικητικές διευθετήσεις του, την ασφάλεια, το νόμο και την τάξη, τη δικαιοσύνη κατά τρόπο συμβατό με το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα, το οποίο θα προβλέπει και μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

    8. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα έχει λαϊκό χαρακτήρα. Θρησκευτικοί αξιωματούχοι δεν θα μπορούν να κατέχουν δημόσιες θέσεις.

    9. Επίσημες γλώσσες του κράτους θα είναι η ελληνική και η τουρκική. Θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται η αγγλική.

    10. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα έχει δική της σημαία η οποία θα αναρτάται στα ομοσπονδιακά κτίρια. Κάθε κρατίδιο θα μπορεί να έχει τη δική του σημαία.

    11. Το Σύνταγμα θα προβλέπει τις αργίες του Ομοσπονδιακού κράτους. Κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο θα μπορεί να έχει τις δικές του αργίες.

    12. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα πρέπει να συμμορφώνεται αυστηρά με όλες τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    13. Οι συνομιλίες για λύση γίνονται με σεβασμό της μιας πλευράς προς την άλλη, σε μια προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένας νέος συνεταιρισμός, με πνεύμα φιλίας και συνεργασίας. Ως εκ τούτου, οι δύο πλευρές δεσμεύονται να αλλάξουν πρακτικές που είναι δυνατόν να δημιουργήσουν προβλήματα στην προσπάθεια για μια Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Απόστολος Ανδρέας - Αλλαγές στον κατάλογο

    Λευκωσία,Κύπρος,14/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κανένα πρόβλημα δεν αναμένεται να υπάρξει λόγω κάποιων αλλαγών που έγιναν στον κατάλογο των ατόμων που θα μεταβούν αύριο στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων, ο οποίος επεσήμανε πως μετά τη δημοσίευση του καταλόγου με τα ονόματα των 600 ατόμων που επιλέγηκαν για να μεταβούν στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, κάποια από τα άτομα αυτά ειδοποίησαν την Υπηρεσία, πως δεν θα μπορούσαν να πάνε αύριο στον Απόστολο Ανδρέα.

    Στη θέση των ατόμων αυτών θα μεταβούν στο Απόστολο Ανδρέα πρώτου βαθμού συγγενείς τους και έτσι δεν θα παραμείνουν κενές οι θέσεις αυτές.

    Οι αλλαγές αυτές στον κατάλογο των προσκυνητών, δεν αναμένεται να προκαλέσουν οποιοδήποτε πρόβλημα, αφού η συμφωνία, που έγινε μεταξύ των δυο πλευρών, είναι όπως δεν υπάρξει και από τις δυο, έλεγχος των ονομάτων των ατόμων που επιλέγησαν για τις δυο επισκέψεις, των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα (που ήδη έγινε) και των Ελληνοκυπρίων στον Απόστολο Ανδρέα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Αιμοδοσία - Πρωτοφανής ανταπόκριση

    Λευκωσία,Κύπρος,14/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απλόχερα ο κυπριακός λαός έδωσε αίμα τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί το απόθεμα αίματος, που χρειάζονταν οι Τράπεζες Αίματος, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του τριημέρου του δεκαπενταύγουστου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο υπεύθυνος της Τράπεζας Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Χρίστος Ταπακούδης, ενώ στόχος ήταν όπως από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα εξασφαλιστούν 550 φυάλες αίματος, έχουν δοθεί πέραν των 600 και για αυτό δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα έλλειψης αίματος κατά το δεκαπενταύγουστο.

    "Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν πρωτοφανές. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αρθρόα. Παντού παρατηρήθηκε ροή αιμοδοτών που δεν ξαναείχαμε", είπε ο κ. Ταπακούδης, προσθέτοντας ότι είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξαν πάρα πολλά άτομα που για πρώτη φορά προσέρχονταν να δώσουν αίμα.

    Ο κ. Ταπακούδης σημείωσε εξάλλου ότι πολύ μεγάλη προσφορά αίματος υπήρξε και κατά τις αιμοδοσίες της Εθνικής Φρουράς.

    Τέλος είπε ότι έχουν εξασφαλιστεί ικανοποιητικές ποσότητες αίματος ακόμα και στις σπάνιες ομάδες.

    Σήμερα μέλη του προσωπικού του ΚΥΠΕ έδωσαν αίμα στην Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Απευθείας συνομιλίες

    Μοντρέ,Ελβετία,14/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών είχαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Το απόγευμα, θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με διευρυμένη συμμετοχή, δηλαδή στην παρουσία των συμβούλων των δύο πλευρών, και αναμένεται ότι οι δύο πλευρές θα τοποθετηθούν επί των εγγράφων του κ. Κόρντοβεζ.

    Στο μεταξύ, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον εξωτερικό κύκλο, δηλαδή μεταξύ των εκπροσώπων των διαφόρων χωρών που βρίσκονται στην Ελβετία για τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Λαμβάνουν χώρα πολλές συναντήσεις μεταξύ τους καθώς και με τις δύο αντιπροσωπείες.

    Το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης συζήτησε τις εξελίξεις με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και τον Καναδό αντιπρόσωπο Μάικλ Μπελ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 14 August 1997 - 13:14:46 UTC