Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό
  • [03] Ελλάδα - φλόγα και χώμα - Παραλίμνι

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.82 (+0.07)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.26 (+0.02)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.49 (-0.15)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.12 (-1.38)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.76 (+1.39)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.90 (+0.62)
        Εμπορικές Εταιρείες                     46.88 (-0.06)
        Αλλες Εταιρείες                         59.86 (-0.71)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  226088.130
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,20/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναμένει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποφασίσει τί θα πράξει αν συνεχιστεί η τουρκική αδιαλλαξία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη σε σχετικές δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου με αφορμή τη σημερινή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, από τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Η σημερινή συνεδρία πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος και στη διάρκειά της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Ελβετία.

    "Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αποφασίσει ποιά θα είναι η στάση του αν συνεχιστεί η τουρκική αδιαλλαξία, τότε ασφαλώς δεν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό," δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αδιάλλακτος δεν παρουσιάζεται μόνο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και η Αγκυρα. "Η θέση μου είναι ότι η αδιαλλαξία ανήκει στην Τουρκία και στον κ. Ντενκτάς," ανέφερε συγκεκριμένα.

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίες δεν φαίνεται να θέλουν να επιρρίψουν ευθύνες στον Ντενκτάς και την Αγκυρα για το ναυάγιο των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι επιθυμία των δύο αυτών χωρών είναι η συνέχιση των συνομιλιών.

    "Θέλουν να συνεχίσει η διαδικασία και θέλουν να αποφύγουν οτιδήποτε το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη συνέχιση", δήλωσε.

    Επεσήμανε, όμως, ότι αυτό το οποίο πρέπει να έχουν υπόψη τους, και το οποίο ο ίδιος ξεκαθάρισε, είναι ότι "παραπλανώνται" εάν πιστεύουν ότι αν αποφύγουν "να πουν τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη" θα εξασφαλίσουν επάνοδο του Ντενκτάς στις συνομιλίες και συνέχιση της διαδικασίας.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να τοποθετηθεί επί των απειλών του Ντενκτάς και της Αγκυρας για προσάρτηση των κατεχομένων, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι οι απειλές αυτές δεν σχετίζονται με τις συνομιλίες.

    Χαρακτήρισε τις απειλές για ενωσμάτωση "χωριστό θέμα", τονίζοντας: "Δεν το συνδέω με τις συνομιλίες".

    Οπως ανέφερε, το θέμα αυτό έχει μελετηθεί από την κυβέρνηση και είπε ότι υπάρχει συννενόηση με την ελληνική κυβέρνηση. "Ξέρουμε τί βήματα θα κάνουμε γι' αυτή την πτυχή," δήλωσε, αποφεύγοντας όμως να αποκαλύψει ο, τιδήποτε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την αποδοχή από μέρους του των εγγράφων Κόρντοβεζ, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι τέσσερα κόμματα, και συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, οι Ενωμένοι Δημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι είχαν υποστηρίξει την αποδοχή τους.

    Πρόσθεσε ότι στο Μοντρέ όλοι είχαν εκφράσει απόψεις και παρατηρήσεις επί των εγγράφων και ανέφερε ότι σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση υποβλήθηκε έγγραφο με τις βασικές παρατηρήσεις της πλευράς μας. "Μπορεί να μην υποβάλαμε την κάθε λεπτομέρεια, αλλά οι βασικές παρατηρήσεις ήταν μέσα, " κατέληξε.

    Εξάλλου, στο Τρόοδος πήγε σήμερα και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [03] Ελλάδα - φλόγα και χώμα - Παραλίμνι

    Λευκωσία,Κύπρος,20/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Φλόγα που καίει στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, καθώς και χώμα από το λόφο της Πνύκας μεταφέρονται στην Κύπρο με ταχύπλοα σκάφη, στη μνήμη των ηροωμαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

    Η φλόγα παραδόθηκε σήμερα το πρωί στα πληρώματα των σκαφών, από το Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Διοίκησης Αθηνών-Πειραώς Ευάγγελο Κουλουμπή, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο χώρο όπου είναι ελλιμενισμένο το θωρηκτό "Αβέρωφ" στο Φλοίσβο.

    Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε στην εκδήλωση ότι ο διάπλους προς την Κύπρο, με την ονομασία "Κίμων '97", είναι η ίδια διαδρομή την οποία ακολούθησε ο στρατηγός Κίμων κατά την εκστρατεία εναντίον των Περσών πριν από δυόμισυ χιλιάδες χρόνια.

    Είπε, ακόμη, ότι η πρωτοβουλία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Μετσοβείου Πολυτεχνείου και του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιείται από κοινού με τη Λέσχη Καταδρομένων και Ιερολοχιτών Ελλάδας και το "Δίκτυο 21", με την υποστήριξη της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, του Δήμου Αθηναίων και άλλων φορέων, αποδεικνύει ότι η Κύπρος είναι κοντά.

    Τα σκάφη, που συμμετέχουν στο Κίμων '97, "μεταφέρουν το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη και ότι η θυσία των Σολωμού και Ισαάκ έγινε συμβόλαιο τιμής για τον ελληνισμό", όπως τόνισε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Χαράλαμπος Χριστοφόρου.

    Μιλώντας στην τελετή, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι "τα ταχύπλοα σκάφη που θα φθάσουν στην Κύπρο θα διαλαλήσουν και πάλι ότι οι αιώνες που πέρασαν όχι μόνο δεν χαλάρωσαν, αλλά αντίθετα σφυρηλάτησαν τους δεσμούς μας και ότι οι ηρωικοί μάρτυρες της ελευθερίας μας τιμούνται πάντοτε και ότι η θυσία τους μας οδηγεί και μας εμπνέει".

    Εξάλλου, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης εξέφρασε τη συγκίνησή του που παρίστατο στην τελετή αναχώρησης των σκαφών για την Κύπρο, και είπε ότι η εκδήλωση αυτή τονίζει τη συμπαράσταση του ελληνισμού προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 20 August 1997 - 17:46:42 UTC