Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Βρετανοί Βουλευτές
  • [03] Κυβ. Εκπρόσωπος - Εγγραφα Κόρντοβεζ
  • [04] Συνέδριο ομογενών - Βουλευτής Πάππας
  • [05] Συνέδριο Αποδήμων - απολογισμός έργου

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.91 (+0.84)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.70 (+0.98)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.34 (+0.65)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.42 (-0.28)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.79 (+0.89)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                66.77 (+0.13)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.02 (+0.26)
        Αλλες Εταιρείες                         61.34 (+2.06)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  464478.914
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Βρετανοί Βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για πρόοδο στο Κυπριακό αλλά και ανάγκη μεταβολής των τουρκικών θέσεων διαπιστώνει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, που βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

    Πρόκειται για τους Βουλευτές Τζόαν Ράϊαν, Ρούντι Βις και Στίβεν Τουίγκ, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους είχαν χωριστές συναντήσεις με πολιτικές προσωπικότητες της Κύπρου.

    Οι τέσσερεις Βρετανοί βουλευτές συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος, όπως είπε, τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Μιλώντας εκ μέρους και των τριών Βουλευτών, η κ. Ράιαν είπε ότι το συμπέρασμα που αποκομίζουν είναι ότι δεν είναι σαφές πώς θα μεταφραστεί σε πρόοδο η συγρατημένη αισιοδοξία την οποία διέκριναν κατά τις συναντήσεις τους με Κύπριους πολιτικούς ηγέτες.

    Πρόκειται για μια "εύθραυστη κατάσταση", ανέφερε, στην οποία η Βρετανία διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο και γι' αυτό πρέπει να ενημερωθεί το βρετανικό Κοινοβούλιο, ώστε η βρετανική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να επαληθευθεί αυτή η συγκρατημένη αισιοδοξία και να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    Δεν υπάρχει άλλος τελικός προορισμός από τη δίκαιη λύση και μια ενωμένη Κύπρο, επεσήμανε η κ. Ράιαν, η οποία αναφέρθηκε και σε δεσμεύσεις της κυβέρνησης των Εργατικών αναφορικά με τη σημασία που προσδίδει στο κυπριακό πρόβλημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Τουρκίας, η κ. Ράιαν ανέφερε ότι "αν δεν μεταβληθεί η στάση του κ. Ντενκτάς και της Τουρκίας" θα είναι δύσκολο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος, επισημαίνοντας πως τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ θα πρέπει "να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση στην οποία αυτή η μεταβολή στάσης θα είναι δυνατή".

    Τέλος, είπε ότι ενώ η αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μεταξύ των παραγόντων που ασκούν πίεση στην Τουρκία, και παρ' όλον ότι επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, εντούτοις οι χειρισμοί του θέματος αυτού πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για να αποφευχθούν τυχόν δυσμενείς συνέπειες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [03] Κυβ. Εκπρόσωπος - Εγγραφα Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην κατηγορηματική δήλωση ότι το Εθνικό Συμβούλιο ενημερωνόταν πλήρως και εφ'όλης της ύλης σχετικά με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στις απευθείας συνομιλίες, προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις πολιτικών αρχηγών ότι δεν ενημερώθηκαν για τη στάση που θα τηρούσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναφορικά με τα έγγραφα Κόρντοβεζ που κατατέθηκαν στο Μοντρέ, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπραξε ότι δήλωσε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου", σημειώνοντας ότι "για τους χειρισμούς κάθε συγκεκριμένης πτυχής το Εθνικό Συμβούλιο ήταν ενήμερο".

    Πρόσθεσε ότι "η τεχνική της απάντησης, η διάρθρωση του κειμένου της απάντησης δόθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο".

    Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε εξάλλου ότι εκείνο που μετρά είναι ότι "απονεμήθηκε δίκαιος έπαινος στην ελληνοκυπριακή κοινότητα για τον τρόπο που ο αντιπρόσωπός της χειρίστηκε τα θέματα και συνεργάστηκε με τον εκπρόσωπο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών", λέγοντας ότι οποιοσδήποτε άλλος διάλογος πάνω στο θέμα δεν εξυπηρετεί χρήσιμο σκοπό.

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε τα έγγραφα, ο κ. Χριστοφίδης αρκέστηκε να πει ότι "στο γύρο των συνομιλιών αυτών έπρεπε να γίνουν κάποιοι λεπτοί χειρισμοί" και χαρακτήρισε τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη "αριστοτεχνικούς".

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειρίστηκε το θέμα με τρόπο που οδήγησε στον έπαινο", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, επαναλαμβάνοντας ότι τα έγγραφα είναι άτυπα και δεν ισχύουν ή είναι δεσμευτικά, αλλά δύναται να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενό τους. "Είναι καλύτερα από προηγούμενα και έχουν σημασία καθότι έρχονται από τον ίδιο τον εκπρόσωπο των ΗΕ", συμπλήρωσε.

    Σχολιάζοντας τη στάση ορισμένων πολιτικών αρχηγών γύρω από το θέμα αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι δική τους επιλογή ο τρόπος με τον οποίο το χειρίζονται και πως "οι πολιτικές κρίνονται από τον κυρίαρχο λαό και αυτόν δεχόμαστε ως κριτή".

    Κληθείς να πει αν τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν δεν βρισκόμασταν στα πρόθυρα προεδρικών εκλογών, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε θα αναμείξει με οποιεσδήποτε προεκλογικές σκοπιμότητες οτιδήποτε αφορά το εθνικό θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Συνέδριο ομογενών - Βουλευτής Πάππας

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι οι Αμερικανοί βουλευτές που βρίσκονται στην Κύπρο για το 10ο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων θα εργαστούν ώστε το Κυπριακό να συνεχίσει να βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη των ΗΠΑ, έδωσε σήμερα ο βουλευτής Μάικ Πάππας.

    Σε χαιρετισμό του σήμερα στο συνέδριο, μετά από επίσκεψη στη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία, ο κ. Πάππας εξέφρασε θαυμασμό για το ότι άτομα παραμένουν στην περιοχή κάτω από δύσκολες συνθήκες.

    Πιστεύω ότι εμείς στις ΗΠΑ πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για μια δίκαιη διευθέτηση του προβλήματος, είπε ο κ. Πάππας, προσθέτοντας ότι "θεωρούμε ντροπή ότι το 1974 η αμερικανική κυβέρνηση δεν έκαμε τίποτε για την κατάσταση στην Κύπρο γιατί ήταν απασχολημένη με δικά της προβλήματα".

    Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Κλίντον είπε ότι το 1997 θα είναι ο χρόνος της Κύπρου και διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος οσο και οι συνάδελφοι του που βρίσκονται στην Κύπρο "θα εργαστούμε ώστε το Κυπριακό να συνεχίσει να βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη των ΗΠΑ".

    Εκτός από τον κ. Πάππας, βρίσκονται στην Κύπρο οι Αμερικανοί βουλευτές Ρόμπερτ Μενέντεζ, Ρόμπερτ Αντριους, Αλσι Χέιστινγκς, Μόρις Χίντσι και Πάτρικ Κένεντι, καθώς και ο γερουσιαστής Τσιάρλι Κριστ.

    Αύριο το πρωϊ οι Αμερικανοί βουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, καθώς και τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, και θα συναντηθούν με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - απολογισμός έργου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην ανάγκη για πιο τακτική επαφή μεταξύ των ομογενειακών οργανώσεων καθώς και με την κυπριακή κυβέρνηση, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομποσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), Γιώργος Χριστοφίδης, στη διάρκεια της σημερινής δεύτερης ημέρας των εργασιών του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    Σήμερα, οι προέδροι των ομοσπονδιών παρουσίασαν τις εκθέσεις δράσης τους.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η ΠΟΜΑΚ αγκαλιάζει όλους τους απόδημους στις πέντε ηπείρους και προωθεί με μεθοδικότητα τόσο τα προβλήματα των ομογενών όσο και τη διαφώτιση για το Κυπριακό.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επισκέψεις του σε διάφορες χώρες που υπάρχουν ομογενείς, καθώς και στη μόνιμη καθιστική εκδήλωση που πραγματοποιούν ομογενείς έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, από τη δολοφονία των Ισαάκ και Σολωμού, πέρσι το καλοκαίρι.

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή ενοχλεί τους Τούρκους, οι οποίοι προσπάθησαν να την σταματήσουν, και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί μέχρι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα εγκαταλείψουν το νησί.

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ υπογράμμισε επίσης τη σημασία που δίνει η Ομοσπονδία στη νέα γενεά των αποδήμων καθώς και στη δραστηριοποίηση περισσότερων γυναικών.

    Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, Χάρης Σοφοκλείδης, αναφέρθηκε στις διάφορες δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, με αποκορύφωμα την πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου και τη μόνιμη εκδήλωση έξω από την τουρκική πρεσβεία. Ανέφερε επίσης ότι η αλλαγή της βρετανικής κυβέρνησης έδωσε νέες ελπίδες για υλοποίηση των προεκλογικών της θέσεων.

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου, αναφέρθηκε στις συναντήσεις με Αμερικανούς πολιτικούς για προώθηση του Κυπριακού καθώς και στη συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα του Προέδρου Κλίντον. Επίσης σημείωσε ότι για πρώτη φορά επίσημος της αμερικανικής κυβέρνησης, στο πρόσωπο της ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπραϊτ, χαρακτήρισε τα τουρκικά στραατεύματα ως κατοχικά.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας, Κέρι Κυριακούδης, αναφέρθηκε στα προβλήματα επικοινωνίας που υπάρχουν λόγω των μεγάλων αποστάσεων που χωρίζουν τις πόλεις όπου διαμένουν οι απόδημοι, και παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δεύτερη και τρίτη γενεά, ιδαίτερα όσον αφορά τη σύνδεση με την Κύπρο και τη γνώση της μητρικής γλώσσας.

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Καναδά, Κώστας Αταλιώτης, σημείωσε ότι η Ομάδα Φίλων της Κύπρου στη Βουλή του Καναδά είναι φέτος μεγαλύτερη από ποτέ και ανέφερε ότι ύστερα από πίεση των Ελλήνων και Κυπρίων ομογενών, η κυβέρνηση της χώρας διόρισε ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Ελλάδας, Γεώργιος Συλλούρης, ανέφερε ότι κύριος στόχος είναι όχι μόνο η οικονομική επιβάρυνση της Τουρκίας αλλά και η ευρύτερη καταδίκη της από τον πολιτικό κόσμο της Ευρώπης. Οπως είπε, προετοιμάζουν τη νομική θεμελίωση της καταδίκης όσων διαφημίζουν τουριστικά τα κατεχόμενα.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Ευρώπης, Ευαγόρας Μαυρομμάτης, έκανε αναφορά στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν στο Παρίσι και Λουξεμβούργο και στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες για συντονισμό των ομογενών στην Ευρώπη.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Υπόλοιπης Αφρικής, Κωνσταντίνος Σουρούλλης, αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έκανε η παροικία για τη δολοφονία των Ισαάκ και Σολωμού, και τόνισε τη σημασία που αποδίδουν οι ομογενείς στην ενημέρωση μέσω της σελίδας που έχει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στο "Ιντερνετ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 26 August 1997 - 20:46:42 UTC