Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελένη Φωκά - Υπουργός Παιδείας
  • [02] ΥΠΕΞ Κύπρου - Λαμπέρτο Ντίνι - Κυπριακό
  • [03] Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας - Διευθυντής
  • [04] Καραμανλής - επαφές
  • [05] Καραμανλής - Πρόεδρος Βουλής
  • [06] Τ/κ κόμματα επικρίνουν τον Ντενκτάς
  • [07] Κυπριανού - δηλώσεις
  • [08] ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Ντίνι
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανοί βουλευτές
  • [10] ΥΠΕΞ - δηλώσεις Ντίνι
  • [11] Αρχιεπίσκοπος - απόδημοι
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Ελένη Φωκά - Υπουργός Παιδείας

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πρότυπο ανθρώπου και εκπαιδευτικού, παράδειγμα προς μίμηση, η ηρωϊκή δασκάλα της Καρπασίας Ελένη Φωκά, για 23 χρόνια με μόνο εφόδιο τη δύναμη της ελληνικής της ψυχής, μεταλαμπαδεύει στα εγκλωβισμένα παιδιά, φώς ελληνικό.

    Αυτά επεσήμανε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Χατζηνικολάου, στο χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση Τιμής για τη "δασκάλα του Εθνους" Ελένη Φωκά, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Πύλη Αμμοχώστου.

    Συγχαίροντας την ηρωίδα δασκάλα για το εθνικό έργο που επιτελεί, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρθηκε στις τρομερά αντίξοες συνθήκες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει.

    Πρόσθεσε ακόμη, ότι κεντρικός φορέας της ελληνικής παιδείας - "μοναδική πηγή δύναμης για το έθνος" - είναι οι δάσκαλοι, "πλαστουργοί της συνείδησης των νέων", οι οποίοι μεταδίδουν στη νέα γενιά την προγονική πείρα, τα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες της φυλής.

    Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηνικολάου κάλεσε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, που παρευρίσκετο στην εκδήλωση, να επιδώσει τιμητική πλακέτα στην Ελένη Φωκά.

    Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε, ότι η επιθυμία του κ. Καραμανλή να τιμήσει στην εκδήλωση τη δασκάλα της κατεχόμενης Καρπασίας, Ελένη Φωκά, διερμηνεύεται ως ένδειξη συμπαράστασης του Ελληνισμού προς τον κυπριακό λαό, που αγωνίζεται να κρατήσει ελληνικό, το ανατολικό άκρο του Εθνους μας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [02] ΥΠΕΞ Κύπρου - Λαμπέρτο Ντίνι - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σειρά επαφών με ανώτερους Ιταλούς αξιωματούχους είχε χθες το βράδυ ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ιταλία Μιχάλης Σερίφης, ύστερα από οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, με αφορμή δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι κατά την επίσκεψη στη Ρώμη του Τούρκου ομολόγου του Ισμαϊλ Τσεμ.

    Υστερα από τις επαφές, εξεδόθη από το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών επίσημη ανακοίνωση, που διευκρινίζει τις ιταλικές θέσεις. Στην ανακοίνωση, το ιταλικό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει ότι στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Ντίνι δήλωσε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να αποτελέσει ένα θετικό στοιχείο για να προωθήσει την αναζήτηση μιας πολιτικής συμφωνίας, η οποία θα αποβεί προς όφελος των δύο κοινοτήτων στο νησί. Οπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, οι τρέχουσες προσπάθειες αποβλέπουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, η οποία λαμβάνει υπόψη τις προσδοκίες αμφοτέρων των οντοτήτων.

    Ως εκ περισσού, προστίθεται ότι η Ιταλία, εξίσου με τις άλλες χώρες της ΕΕ, στις διεθνείς της σχέσεις αναγνωρίζει αποκλειστικά τη Δημοκρατία της Κύπρου.

    Δηλώσεις Ντίνι

    Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, στις δηλώσεις του, ο κ. Ντίνι είπε ότι "στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις. Υπάρχει η Ε/κ κυβέρνηση όπως υπάρχει και η Τ/κ κυβέρνηση στο βορρά".

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, ο κ. Ντίνι πρόσθεσε ότι "υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο δύο οντότητες. Το θέμα είναι να δούμε εάν στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ οι δύο αυτές οντότητες αναγνωρίζονται ισότιμα. Εάν όμως - όπως φοβάται και η τουρκική πλευρά - η Επιτροπή διαπραγματευθεί μόνο με μία από τις δύο οντότητες ως εκπρόσωπο του συνόλου της Κύπρου τότε δεν θα υπάρξει πρόοδος".

    Ο κ. Ντίνι δήλωσε, επίσης, ότι η Ιταλία θεωρεί την Τουρκία ως αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι υπήρξε πρόοδος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά η πρόοδος αυτή θα πρέπει να συνεχισθεί.

    Ο κ. Ντίνι συνέχισε λέγοντας ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του το Κυπριακό, τονίζοντας ότι είναι ένα πρόβλημα που εξακολουθεί να παραμένει άλυτο και σημείωσε ότι "τη στιγμή δε, κατά την οποία η Επιτροπή πρότεινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είναι ένας παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να επιλυθούν οι δυσκολίες αυτές κατά τρόπο ικανοποιητικό και για τις δύο οντότητες, την τουρκική και την ελληνική, και με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης".

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες του Μοντρέ και στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Ντίνι δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, ότι "όπως όλοι μας ξέρουμε πολύ καλά, το Κυπριακό είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Αν ήταν ένα απλό θέμα θα είχε ήδη λυθεί. Παρά τις προσπάθειες που έχουν μέχρι τώρα καταβληθεί, δεν βρέθηκε λύση. Ωστόσο, υπήρξε κάποια πρόοδος σε μια φόρμουλα που θα κρατήσει την Κύπρο ενωμένη ως μια οντότητα, ως ένα κράτος".

    Είπε, ακόμη, ότι "πρέπει να αναγνωρισθεί ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο δημοκρατίες, δύο οντότητες, δύο κυβερνήσεις. Γι' αυτό το λόγο, στο πλαίσιο των ενταξιακών συνομιλιών, η αντίδραση που έχουμε εκ μέρους της μιας εκ των δύο οντοτήτων συνδέεται με το γεγονός ότι υπάρχει ο φόβος οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μόνο με τη μία πλευρά, την κυβέρνηση της Λευκωσίας. Αυτό είναι το είδος της αντίδρασης".

    "Από την άλλη πλευρά", συνέχισε, "η φόρμουλα στην οποία βασίζεται η διεθνής κοινότητα οι ΗΠΑ, και η ΕΕ, προβλέπει ομοσπονδιακό κράτος, δηλαδή μιαν ομοσπονδιακή οντότητα που θα αποτελείται από μιαν ομοσπονδιακή κυβέρνηση".

    Ο κ. Ντίνι πρόσθεσε ότι "εδώ δεν υπάρχει θέμα πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Εδώ υπάρχουν δύο οντότητες. Εάν η ΕΕ δεν αναγνωρίσει αυτό το βασικό γεγονός στο πλαίσιο των προενταξιακών συνομιλιών τότε, θα πρόκειται για μιαν περιορισμένη κι εσπευσμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, και ένα από τα μέρη δεν θα δεχθεί να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις με αυτό που στην ουσία είναι μόνο η ελληνική δημοκρατία της Κύπρου".

    Ο Ιταλός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι "παραμένει ανοικτό να δούμε ποιά θα είναι η στάση της Επιτροπής και αυτό προτιθέμεθα να το συζητήσουμε στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων".

    Από την πλευρά του, ο κ. Τζεμ αρκέστηκε να δηλώσει ότι στην Ελβετία υπήρξε μια συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως επίσης αποφασίστηκε να υπάρξει κι επόμενος γύρος συνομιλιών.

    Στην Ε/κ πλευρά, πρόσθεσε ο κ. Τζεμ, θα υπάρξουν προεδρικές εκλογές κι εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν θα έρθει η ώρα, οι δύο πλευρές θα ξανασυναντηθούν και θα είναι σε ευνοϊκότερη θέση ώστε να βρεθεί μιά λύση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας - Διευθυντής

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ντόναλντ Μπάντλερ έχει διοριστεί Ειδικός Βοηθός του Προέδρου των ΗΠΑ και Διευθυντής για Θέματα Ευρώπης, όπως ανακοίνωσε χθες ο Σάμουελ Μπέργκερ, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου.

    Ο κ. Μπάντλερ είναι διπλωμάτης καριέρας και υπήρξε δεύτερος τη τάξει στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι. Τους τελευταίους οκτώ μήνες, υπηρέτησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Στο παρελθόν, ο κ. Μπάντλερ υπήρξε Διευθυντής του Γραφείου Ισραήλ και Αραβοϊσραηλινών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κι εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Μπάντλερ έχει υπηρετήσει σε μια σειρά θέσεων στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων στη Γερμανία και τη Γαλλία.

    Αναφέρουμε ότι ο κ. Μπάντλερ κατάγεται από την Πενσυλβανία, είναι παντρεμένος κι έχει τρία παιδιά - δύο κόρες κι ένα γιο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] Καραμανλής - επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Κύπρο, με επαφές που θα έχει με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και αρχηγούς κομμάτων, καθώς και με εκπροσώπους συλλόγων και σωματείων.

    Το πρωί, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.

    Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ και ακολούθως θα καταθέσει στεφάνια στα φυλακισμένα μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

    Ακολούθως θα επισκεφθεί τον Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη. Το απόγευμα, ο κ. Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με εκπροσώπους των συγγενών αγνοουμένων κι εγκλωβισμένων και απόψε θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [05] Καραμανλής - Πρόεδρος Βουλής

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Απαράδετη" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, τη δήλωση του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, εκφράζοντας συνάμα την ελπίδα ότι αυτή "οφείλεται σε άγνοια ή ημιμάθεια".

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας τόνισε ότι τέτοιες δηλώσεις δείχνουν έλλειψη της "δέουσας προσοχής και σοβαρότητας, με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται τόσο κρίσιμα ζητήματα".

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ήταν "εξαιρετικά χρήσιμη", στην προσπάθειά του να έχει την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση, για τις εξελίξεις που υπήρξαν πρόσφατα και που θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [06] Τ/κ κόμματα επικρίνουν τον Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επέκρινε με δριμύτητα τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τις δηλώσεις του για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα ο αρχηγός του κόμματος Νέα Κύπρος Αλμπάι Ντουρτουράν τον κάλεσε να παραιτηθεί.

    Υπενθυμίζουμε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είχε πει ότι εάν το Κυπριακό ήταν ατομική του υπόθεση και θα την υπερασπιζόταν με δικές του δυνάμεις, δεν επρόκειτο να συμμετάσχει σε συνομιλίες από τον Μάρτιο του 1964.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ επικρίνει τον κατοχικό ηγέτη επειδή κατά τη διάρκεια της λεγόμενης "προεκλογικής" περιόδου το 1995 στα κατεχόμενα, ζητούσε την ψήφο των Τ/Κ, προκειμένου να οδηγήσει το Κυπριακό σε λύση.

    Ο κ. Ταλάτ επικρίνει τον Ραούφ Ντενκτάς και για το ότι ο ίδιος υπέγραψε τις συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979 κι επειδή ο ίδιος τα δύο τελευταία χρόνια καλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σε άνευ όρων συνομιλίες.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο κίνδυνος για λύση στο Κυπριακό ανησυχεί τον Ραούφ Ντενκτάς και για το λόγο αυτό προσπαθεί να οδηγήσει το πρόβλημα σε αδιέξοδα.

    Τέλος, καλεί τον κατοχικό ηγέτη να συνειδητοποιήσει ότι μια ομόσπονδη κυπριακή δημοκρατία, στο πλαίσιο των συμφωνιών του 1960, που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και διζωνικότητα, εξυπηρετεί όχι μόνο τα συμφέρονταν των Τ/Κ, αλλά και της Τουρκίας.

    Εξάλλου, ο αρχηγός του κόμματος Νέα Κύπρος Αλμπάι Ντουρτουράν κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς να παραιτηθεί και να δώσει την ευκαιρία σε άτομα που θα εργαστούν για τη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ντουρτουράν είπε ότι θα πρέπει ο Ντενκτάς να σκεφθεί ότι πρέπει να αναπαυθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] Κυπριανού - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ως "εντελώς απαράδεκτες" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος κυπριανού, τις δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο τελευταίος "είτε δεν γνωρίζει το Κυπριακό πρόβλημα, είτε εκφράζει μια ριζική μεταβολή της ιταλικής πολιτικής" και την ελπίδα, από τα δύο να ισχύει το πρώτο.

    Ο κ. Κυπριανού που μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ανέφερε πως "αυτή την ώρα γίνονται διαβουλεύσεις και στη Ρώμη και στη Λευκωσία γι'αυτό το θέμα".

    "Χρειάζεται απαραιτήτως μια ξεκάθαρη δήλωση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία να επαναβεβαιώνει την παλαιά της θέση και να είναι σύμφωνη με την πρόσφατη απόφαση του Κοινοβουλίου" της χώρας, η οποία είναι εντελώς αντίθετη με τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται να έχει επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ιταλικού Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι έχει επικοινωνήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος ήδη προέβη σε διαβήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [08] ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Ντίνι

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση η διορθωτική διευκρινιστική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας, αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις και ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση της μίας κοινότητας μόνο θα προκαλέσει προβλήματα.

    Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος εξέφρασε την κατάπληξή του για τις δηλώσεις του κ. Ντίνι.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας θα προβούν σε διαβήματα προς την ιταλική κυβέρνηση για το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Ντίνι.

    Εξάλλου, σήμερα το απόγευμα, ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Επιτετραμμένο της Ιταλίας στη Λευκωσία, ενώ ο Πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη θα προβεί σε διάβημα στο ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο για συντονισμό των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανοί βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη στάση που τηρεί ο Πρόεδρος Κληρίδης και τις προσπάθειες που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού, εξήρε σήμερα ο Αμερικανός βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ε/κ πλευρά έχει αποδείξει πως αγωνίζεται για δίκαιη και διαρκή λύση.

    Ο κ. Μενέντεζ μιλούσε ύστερα από συνάντηση 90 λεπτών που είχε αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο με την ευκαιρία του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο Αμερικανός βουλευτής υποστήριξε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και ταυτόχρονα επέκρινε τον Ραούφ Ντενκτάς για τις απειλές του για πόλεμο εάν αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντάς τις ως "παράλογες και προκλητικές".

    Την αντιπροσωπεία των Αμερικανών βουλευτών απαρτίζουν, εκτός από τον κ. Μενέντεζ, οι Ρόμπερτ Αντριους, Αλσι Χέιστινγκς, Μορίς Χίντσι, Πάτρικ Κένεντι και Μάικ Πάπας, καθώς και ο γερουσιαστής Τσάρλι Κριστ.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Μενέντεζ είπε ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης και η κυβέρνησή του έχουν επανειλημμένα δείξει με τις ενέργειές τους ότι είναι ειλικρινείς στις προσπάθειές τους για εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα".

    Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του Κογκρέσου για την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς επισημαίνοντας ότι "οι πρόσφατες συνομιλίες στην Ελβετία αποτελούν απόδειξη" της στάσης της.

    Χαιρετίζοντας τις σταθερές θέσεις που τήρησε ο Πρόεδρος Κληρίδης για να επιτευχθεί πρόοδος, ο κ. Μενέντεζ τόνισε ότι "εάν υπάρχει ένας που προσπάθησε να προωθήσει αυτό το θέμα με θετικό τρόπο, εκ μέρους όλων των Κυπρίων, αυτός νομίζω είναι ο Πρόεδρος Κληρίδης".

    Ο Αμερικανός βουλευτής σημείωσε "μια σειρά θετικών βημάτων" στα οποία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως η πρότασή του για αποστρατικοποίηση και ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης και η ετοιμότητά του να βοηθήσει οικονομικά στην ανάπτυξη των κατεχομένων.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το Κογκρέσο και η αμερικανική κυβέρνηση δεν εξασκούν πίεση στην Τουρκία για να μεταβάλει τη στάση της στο Κυπριακό, ο κ. Μενέντεζ επεσήμανε ότι οι μόνοι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη βοήθεια που παραχωρούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία προήλθαν από το Κογκρέσσο.

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι επανειλημμένα το Κογκρέσο έχει στείλει μηνύματα στην αμερικανική κυβέρνηση και στην Τουρκία ότι "κατανοούμε πως (οι Τούρκοι) ζουν σε δύσκολη περιοχή, αλλά πρέπει να τηρούν το διεθνή νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μενέντεζ είπε ότι "η Κύπρος θα πρέπει να μπορεί να επιδιώξει ένταξη στην ΕΕ και κανένας δεν θα πρέπει να σταματήσει αυτή τη διαδικασία", αφού η Κύπρος "πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ".

    Οσον αφορά στις απειλές Ντενκτάς, ο Αμερικανός βουλευτής τόνισε ότι "τέτοιες δηλώσεις δεν είναι θετικές και όχι μόνο είναι προκλητικές αλλά είναι και εξωφρενικές, και δεν εξυπηρετούν στο να προχωρήσει η διαδικασία (λύσης του Κυπριακού)".

    Στη συνάντηση, εκτός από τους Αμερικανούς βουλευτές, παρίσταντο ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - δηλώσεις Ντίνι

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση η διορθωτική διευκρινιστική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας, αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις και ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση της μίας κοινότητας μόνο θα προκαλέσει προβλήματα.

    Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας θα προβούν σε διαβήματα προς την ιταλική κυβέρνηση για το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Ντίνι, που δεν περιορίζονται στην έκφραση διαμαρτυρίας, αλλά "έχουν κάποιους στόχους ουσίας".

    Οπως ανέφερε, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο για συντονισμό των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων. "Η Ελληνική Κυβέρνηση, ως εταίρος της Ιταλίας (στην ΕΕ) και συμμέτοχος στη λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο, είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένη".

    Εκφράζοντας την κατάπληξή του, για τις δηλώσεις του Ιταλού ομολόγου του, ο κ. Κασουλίδης τόνισε χαρακτηριστικά: "Πραγματικά, όταν διάβασα τα όσα φέρεται ότι είπε ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν δυνατό, αυτή να είναι η θέση και η πολιτική της Ιταλίας, μιάς φίλης χώρας".

    Αναφερόμενος στη διορθωτική δήλωση του ιταλικού ΥΠΕΞ που έγινε, όπως είπε, και με την έγκριση του κ. Ντίνι, επεσήμανε ότι "παρά το γεγονός, ότι μερικώς, ορισμένα πράγματα, τουλάχιστον τα πιο χοντρά, μπαίνουν στη θέση τους, αυτή η δήλωση δεν ικανοποιεί". Είπε ακόμα, ότι το επίσημο δελτίο του ιταλικού ΥΠΕΞ δεν περιέχει καθόλου τα επίμαχα σημεία των δηλώσεων Ντίνι (που μετέδωσαν τα ξένα πρακτορεία). "Εν πάσει περιπτώσει", πρόσθεσε, "αφού το ιταλικό ΥΠΕΞ επισήμως, εξέδωσε ανακοίνωση, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε αυτήν την ανακοίνωση.

    "Διαμαρτυρόμαστε όμως", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, "γιατί η αναφορά σε οντότητες, αντίκειται προς συγκεκριμένη θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας" και συγκεκριμένα με το ψήφισμα 550, όπου καλούνται τα κράτη μέλη να μην συνεργαστούν με την παράνομη οντότητα, όπως το ΣΑ αποκαλεί το ψευδοκράτος.

    Κληθείς να εκτιμήσει, που οφείλονται οι δηλώσεις Ντίνι με τις οποίες υιοθετούνται πλήρως οι τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό και την πορεία ένταξης στην ΕΕ, ο ΥΠΕΞ είπε ότι υπάρχουν "κάποιες σκέψεις", αλλά απέφυγε να μπεί σε λεπτομέρειες.

    Οταν ρωτήθηκε να προσδιορίσει τους παράγοντες, περιορίστηκε να πεί "πολλοί παράγοντες".

    Τόνισε ακόμη, ότι η Κύπρος δεν ενίσταται στην υποστήριξη από την Ιταλία, ή οποιαδήποτε χώρα, της πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά υπενθύμισε ότι η Ελλάδα θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να δώσει την έγκρισή της στη πορεία αυτή.

    Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη, για συμμετοχή των Τ/Κ στην επίσημη αντιπροσωπεία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και νοουμένου ότι θα δεχθούν την "αρχή" για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Επί του θέματος αυτού, δεν πρόκειται να υπάρξει καμμία απολύτως έκπτωση", τόνισε, προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί μια αντιπροσωπεία να μιλά με δύο φωνές".

    Τέλος, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα διπλωματικά διαβήματα της Κύπρου και είπε ότι ο ίδιος θα έχει συνάντηση με τον Επιτετραμμένο της Ιταλίας στη Λευκωσία, ενώ ο Πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη, Μιχάλης Σιερίφης θα προβεί σε διάβημα στο ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [11] Αρχιεπίσκοπος - απόδημοι

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε ότι η υιοθέτηση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας σημαίνει την καταστροφή της Κύπρου.

    Τέτοιου είδους λύση, είπε, χωρίζει την Κύπρο στα δύο και στερεί από τους πρόσφυγες τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις εστίες τους.

    Ο Μακαριώτατος μιλούσε το πρωί σε αντιπροσωπεία αποδήμων, την οποία ενημέρωσε για τις θέσεις του στο Κυπριακό και απάντησε σε ερωτήσεις.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο σημαντικότατο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ομογενείς στις χώρες που ζουν και εργάζονται, αν τοποθετήσουν, όπως είπε, το Κυπριακό στις σωστές του βάσεις.

    Τους κάλεσε να τονίζουν ιδιαίτερα το αίτημα για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), Γιώργος Χριστοφίδης, διαβεβαίωσε ότι οι απόδημοι, με κάθε ευκαιρία, τονίζουν στα διάφορα κέντρα λήψεως αποφάσεων ότι στην Κύπρο η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.58 (-0.43)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.41 (-0.33)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.40 (+0.09)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.95 (-0.82)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.38 (-0.54)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                66.46 (-0.46)
        Εμπορικές Εταιρείες                     46.90 (-0.26)
        Αλλες Εταιρείες                         60.66 (-1.11)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  245934.977
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 27 August 1997 - 12:02:44 UTC