Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαπιστευτήρια Πρέσβη Παναμά
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Μονφίλς - Δηλώσεις Ντίνι
  • [04] ΥΠΕΞ - Περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες
  • [05] Επαφές Ιεροδιακόνου στην Αθήνα
  • [06] Περάτωση Ανασκαφών - Σημαντικά ευρήματα

  • [01] Διαπιστευτήρια Πρέσβη Παναμά

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέρους της τουρκικής πλευράς, όπως πρόσφατα επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Παναμά Paulino Romero Constantino.

    "Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να βασίζεται σε ένα ομόσπονδο κράτος της Κύπρου με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκότητα, η οποία να εγγυάται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας, απαλλαγμένης από στρατούς κατοχής και εποίκους", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Σημείωσε επίσης ότι "παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να διασφαλίσουμε ότι η συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Παναμά και η στενή φιλία μας θα προωθηθούν και θα ενισχυθούν με κάθε δυνατό τρόπο.

    Από την πλευρά του ο κ. Constantino τόνισε ότι σκοπός του είναι να κάνει ότι μπορεί για να διευρύνει τις φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Παναμά, να αναπτύξει και να ενισχύσει τους αμοιβαίους δεσμούς τους και να βοηθήσει αν είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στα προβλήματα που βασανίζουν σήμερα την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.28 (+0.85)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.52 (+1.00)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.26 (+0.40)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.87 (+0.05)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.78 (+0.46)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.80 (-0.06)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.68 (+0.87)
        Αλλες Εταιρείες                         61.39 (+2.45)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  2696411.390
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [03] Μονφίλς - Δηλώσεις Ντίνι

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης Φίλιπ Μονφίλς θα προτείνει σε συνεδρίαση της Επιτροπής στις 2 Σεπτεμβρίου την έγκριση επίσημης διαμαρτυρίας προς τη Λουξεμβουργιανή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της στάσης του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι.

    Αυτό αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου του κ. Μονφίλς στην οποία τονίζεται ότι πληροφορήθηκε με αγανάκτηση τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας ότι υπάρχουν δύο κράτη, δύο κυβερνήσεις, δύο οντότητες στην Κύπρο.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι κάθε συμβιβασμός για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό "προσέκρουσε στην αδιαλλαξία των ηγετών της τουρκοκυπριακής πλευράς του νησιού" και πως "δεν υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Τούρκους ηγέτες του βόρειου τμήματος του νησιού".

    Τέλος ο κ. Μονφίλς υπενθυμίζει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι "σε περίπτωση μη ύπαρξης προόδου προς την κατεύθυνση σύναψης συμφωνίας, πριν την ημερομηνία που προβλέπεται για έναρξη των διαπραγματεύσεων (από του τέλους αυτού του χρόνου) οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη μόνη αναγνωρισμένη από το διεθνές δίκαιο αρχή".

    "Συνεπώς" τονίζεται "δεν τίθεται θέμα συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις αυτές των Τούρκων πολιτικών ηγετών του βόρειου τμήματος του νησιού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] ΥΠΕΞ - Περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Περιοδεία σε έξι ευρωπαϊκές χώρες θα πραγματοποιήσει από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του και άλλες προσωπικότητες.

    Η περιοδεία του κ. Κασουλίδη θα αρχίσει με επίσημη επίσκεψη στη Εσθονία, που συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη ομάδα χωρών για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση το πρώτο εξάμηνο του 1998, παράλληλα με την Κύπρο.

    Ακολούθως, θα επισκεφθεί και τις άλλες Βαλτικές χώρες, Λεττονία και Λιθουανία, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, που αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της ΕΕ.

    Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Κασουλίδη θα είναι η Ιταλία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ρομάνο Πρόντι και τον ομόλογό του Λαμπέρτο Ντίνι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

    [05] Επαφές Ιεροδιακόνου στην Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για να μιλήσει στη "Συνάντηση των Αθηνών '97", είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνα Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρη Καστανίδη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων της χώρας Κώστα Λαλιώτη.

    Κατά τις συναντήσεις δόθηκε έμφαση στην τεχνική βοήθεια που μπορούν τα δύο Υπουργεία να παράσχουν στην προσπάθεια εναρμόνισης της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην πορεία αυτή. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τη συνεργασία του κυπριακού Υπουργείου με τα ελληνικά.

    Στις συνανατήσεις που έγιναν σε φιλική ατμόσφαιρα, η ελλαδική πλευρά εξέφρασε προθυμία να παράσχει στην Κύπρο κάθε βοήθεια.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα για τη "Συνάντηση των Αθηνών '97" με τίτλο "Δημοκρατία και Ανάπτυξη", ο κ. Ιεροδιακόνου θα μιλήσει την Κυριακή το βράδυ για τη Σημασία της Διασύνδεσης των Περιφερειακών Δικτύων Μεταφορών με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [06] Περάτωση Ανασκαφών - Σημαντικά ευρήματα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απλετο φως σε πτυχές σημαντικής προϊστορικής περιόδου της κυπριακής Αρχαιολογίας και ιδιαίτερα στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, ρίχνουν τα εκπληκτικά κινητά ευρήματα που έφερε στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη στο χαλκολιθικό νεκροταφείο στη Σουσκιού Πάφου.

    Τα κυριότερα ευρήματα των ανασκαφών, που περατώθηκαν σήμερα, είναι δύο σταυρόσχημα ειδώλια από πικρόλιθο, ένα πήλινο ειδώλιο εγκύου γυναίκας μοναδικό στο είδος του, ένα άλλο μοναδικό πήλινο αγγείο με προεξοχές, σε σχήμα σταφυλιού και διάφορα άλλα γραπτά αγγεία με γεωμετρική διακόσμηση σε λευκή επιφάνεια.

    Τόσο τα σταυρόσχημα ειδώλια όσο και το πήλινο ειδώλιο της εγκύου γυναίκας αποτελούν ίσως σύμβολα της θεάς της γονιμότητας, που λατρευόταν στην Κύπρο από την Νεολιθική περίοδο.

    Τα σημαντικότατα ευρύματα χρονολογούνται μεταξύ του 3500 και 3000 π.χ. Οι ανασκαφές διεξήχθησαν κάτω από τη διεύθυνση του τέως Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρα Δήμου Χρήστου και της επίβλεψη της Αρχαιολόγου Εύης Μπαξεβάνη καθώς και από ομάδα φοιτητών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Εδιμβούργου, βοηθούμενων από τον Τεχνικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων Ονησίφορο Λουκαϊδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 29 August 1997 - 17:46:44 UTC