Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κυπριανού - Κόλλινς
  • [02] Συμβούλιο INTERACTION - Παγκόσμια Διακήρυξη
  • [03] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [04] Εκπρόσωπος - Νταϊάνα
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναστασιάδης
  • [06] Εκπρόσωπος - δηλώσεις Ζακ Πόος
  • [07] Εκπρόσωπος - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
  • [08] Κληρίδης - ΓΓ Κοινοπολιτείας

  • [01] (Κ) Συνάντηση Κυπριανού - Κόλλινς

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη σημασία των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, μετά τις συνομιλίες του Μοντρέ και σε σχέση με το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, τόνισε ο Ρέι Κόλλινς, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Κόλλινς επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και για τη στάση της Τουρκίας σε ότι αφορά στη πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Κόλλινς, ο οποίος βρίσκεται στη Κύπρο ως εκπρόσωπος της Προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Πολίν Γκριν, τόνισε ότι η στάση του Ντενκτάς αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δεν ήταν βοηθητική για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

    Είπε ότι τη διαπίστωση αυτή αναμένεται να υιοθετήσει και το Ευρωκοινοβουλίο, το οποίο αναμένει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου, τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    Από πλευράς του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Κόλλινς "για το θέμα που δημιουργείται με τη σύνδεση των σχέσεων Τουρκίας και Ευρώπης, με το θέμα ένταξης της Κύπρου με την Ευρώπη και το Κυπριακό, η οποία είναι μια περιπλοκή που χρειάζεται αντιμετώπιση".

    "Οπως πάντα, η κ. Γκριν θα πρωτοστατήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση όλης αυτή της τουρκικής απαράδεκτης προσπάθειας, η οποία αν δεν υποστηρίζεται, τουλάχιστον γίνεται ανεκτή", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Συμβούλιο INTERACTION - Παγκόσμια Διακήρυξη

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε ένα κόσμο ο οποίος μετατρέπεται ραγδαίως με την παγκοσμιοποίηση επιβάλλεται η καθιέρωση κοινών αρχών ηθικής για τα άτομα, τις εταιρείες, τις πολιτικές αρχές και τα έθνη.

    Αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην "Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Ευθυνών" του Συμβουλίου INTERACTIOΝ, την υιοθέτηση της οποίας από τον ΟΗΕ ζητούν με τις υπογραφές τους 24 πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

    Στην ανακοίνωση που εξεδόθη σήμερα από το γραφείο του πρώην Καγκελλαρίου της Γερμανίας και επίτιμου προέδρου του Συμβουλίου INTERACTION, Χέλμουτ Σμιτ, σημειώνεται ότι ο χρυσός κανόνας της Διακήρυξης είναι όπως αναφέρει το Αρθρο 4: "Ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσης". Θέτει αρχές καλής συμπεριφοράς που περιλαμβάνουν την έντιμη συναλλαγή, την ομιλία και τη δράση, που τις διέπει η αλήθεια και ο σεβασμός προς τους άλλους.

    Η προτεινόμενη διακήρυξη περιλαμβάνει διδάγματα για άτομα, κυβερνήσεις, εταιρείες και θρησκευτικά σώματα. Απευθύνει έκκληση για σεβασμό της ζωής και ιδιαίτερα για τους έχοντας ανάγκη, τους μή προνομοιούχους, τους ανάπηρους και τα θύματα διακρίσεων.

    Το Συμβούλιο INTERACTION, μια ομάδα πολιτικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, καλεί τον ΟΗΕ να υιοθετήσει τη διακήρυξη που αποτελείται από 19 άρθρα και η οποία "αποτελεί αναγκαίο συμλήρωμα της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υιοθετήθηκε το 1948".

    Η εργασία για τον καταρτισμό της Διακήρυξης άρχισε το 1987 υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Τακέο Φουκούτα, ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής του Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα συγκαλέσει σε συνεδρία τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στις 15 Σεπτεμβρίου για συζήτηση του Κυπριακού και της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος είπε ότι στη συνάντηση θα γίνει επίσης ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη για τις επαφές του με ομολόγους του στις έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες περιοδεύει.

    Στη συνεδρία, η οποία συγκαλείται αυτεπάγγελτα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης, θα συζητηθούν επίσης θέματα τα οποία επιθυμούν να εγείρουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την ελληνική πρωτεύουσα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι προς το παρόν δεν έχει προγραμματισθεί και δεν επιβάλλεται τέτοια επίσκεψη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει τακτική επικοινωνία με την Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Εκπρόσωπος - Νταϊάνα

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνας σε αυτοκινητικό δυστύχημα και τα περιστατικά που συνδέονται με αυτό δημιουργούν διεθνώς το ερώτημα ως προς τα όρια της ελευθερίας του Τύπου, θέμα το οποίο θα απασχολήσει και την κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την τέταρτη εξουσία.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας.

    "Τα περιστατικά που συνδέονται με το δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο προσωπικοτήτων έχει δημιουργήσει διεθνώς το μεγάλο ερώτημα ως προς τα όρια της ελευθερίας της τέταρτης εξουσίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόσβασή της στην ιδιωτική ζωή προσωπικοτήτων", είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Πρόσθεσε ότι "είναι θέμα που απασχολεί πολλές πολιτείες, θα μας απασχολήσει και εμάς σε συνεργασία με την τέταρτη εξουσία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είναι έτοιμος για συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, προκειμένου να αρθούν παρερμηνίες, παρεξηγήσεις και παράπονα για ελλιπή ενημέρωση, που δημιουργούνται κατά καιρούς.

    Η διευθέτηση της συνάντησης ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης που σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι έτοιμος να διευθετήσει συνάντηση με τον κ. Κυπριανού "για να αρθούν παρερμηνίες ή παρεξηγήσεις ή θέσεις που του αποδίδονται και δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές του προθέσεις, όσον αφορά το σεβασμό προς την πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα τους συνεργάτες του".

    Η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη, του κ. Κυπριανού και του κ. Αναστασιάδη τοποθετείται πριν από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στις 15 Σεπτεμβρίου, με την επιστροφή του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε δικαιολογημένο το αίτημα του κ. Κυπριανού να ενημερώνεται για τις θέσεις της κυβέρνησης, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αποδίδεται στον Πρόεδρο Κληρίδη αρνητική διάθεση για ενημέρωση.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Κυπριανού αναμένεται να διευκρινιστούν οι προθέσεις του Προέδρου Κληρίδη για τις προεδρικές εκλογές του 1998, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι οι απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα απέχουν πολύ από την πρόσφατα εκφρασθείσα θέση του.

    "Δεν είναι", είπε, "η ώρα να εκδηλώσει πρόθεση [...] για επαναδιεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος", επισημαίνοντας ότι "ο Πρόεδρος είναι αυστηρά επικεντρωμένος στο εθνικό πρόβλημα και στο τί δέον γενέσθαι ώστε να αξιοποιήσουμε τα όσα θετικά έχουμε αποκομίσει από το Μοντρέ".

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα ενημερωθεί και ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Εκπρόσωπος - δηλώσεις Ζακ Πόος

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Προς την Τουρκία, η οποία είναι το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού, στρέφονται οι ενδιαφερόμενοι για επίλυση του προβλήματος, εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση.

    Κληθείς σήμερα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης είπε ότι "εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι γίνεται κατανοητό ότι οι ενδιαφερόμενοι για λύση του Κυπριακού πρέπει να στρέφονται κυρίως προς την Τουρκία, γιατί αποτελεί κλειδί για λύση του προβλήματος".

    Επισημαίνοντας ότι είναι γνωστή η αρνητική και αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε "σωστή την παρέμβαση της λουξεμβουργιανής προεδρίας προς την Αγκυρα, διότι πρόσφατα η Τουρκία είχε δηλώσει με επίσημο εκπρόσωπό της ότι δεν αισθάνεται να δεσμεύεται έναντι της Ευρώπης για να βοηθήσει για πρόοδο στο Κυπριακό".

    Με τη στάση της η Αγκυρα παρουσιάζεται αναξιόπιστη, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, υπενθυμίζοντας ότι στον ουσιώδη χρόνο που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έδινε επίσημα διαβεβαιώσεις τις οποίες σήμερα αναιρεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Εκπρόσωπος - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί στις 2 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 6 Οκτωβρίου και δεν αποκλείεται κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη να συναντηθεί με Αμερικανούς ή άλλους αξιωματούχους, είπε ο κ. Χριστοφίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ αναμένεται να βρίσκεται στην Κύπρο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] Κληρίδης - ΓΓ Κοινοπολιτείας

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο ενδεχόμενο, η Κοινοπολιτεία να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό στις επόμενες συνομιλίες της Ε/κ και Τ/κ πλευράς υπό την αιγίδα των ΗΕ, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Εμέκα Ανιαόκου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Κύπρο.

    Υστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Ανιαόκου δήλωσε ότι το Κυπριακό αναμένεται να είναι ανάμεσα στα θέματα, που θα συζητηθούν κατά τη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Σκωτία.

    Ο ΓΓ της Κοινοπολιτείας ενέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τον ενημέρωσε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συζητήθηκε το περιεχόμενο της ημερησίας διάταξης που θα απασχολήσει τη Διάσκεψη.

    Επεσήμανε εξάλλου, ότι κατά τις εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας, θα συζητηθούν κυρίως θέματα οικονομικής φύσεως.

    Ο κ. Ανιαόκου αναχωρεί το απόγευμα για το Λονδίνο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 1 September 1997 - 12:03:14 UTC