Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Ανιαόκου
  • [02] Ανιαόκου - Θάνατος Νταϊάνας
  • [03] Λυσσαρίδης - Συνέντευξη Τύπου
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Πράσινη Ειρήνη - απεσύρθησαν οι κατηγορίες
  • [06] Συντεχνίες - Ημέρα Ειρήνης - Διακήρυξη
  • [07] ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Νταϊάνα
  • [09] Αστυνομία - Απόβλητα
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Χειροσφαίριση

  • [01] Κυπριανού - Ανιαόκου

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανόν η Κοινοπολιτεία να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό και να αναβιώσει την Ομάδα Επαφής της για το Κυπριακό.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας Εμέκα Ανιαόκου, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι ο κ. Ανιαόκου "επιδεικνύει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είναι ξεκάθαρες οι θέσεις της Κοινοπολιτείας που επανειλημμένα έχουν διατυπωθεί σε ανακοινωθέντα όσον αφορά το ποιά πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος".

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η Κοινοπολιτεία με τη δομή που έχει μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού ή να ασκήσει την επιρροή που ο κ. Ανιαόκου νομίζει ότι μπορεί να ασκήσει, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αν εξαιρέσουμε τη Μεγάλη Βρετανία που είναι ανανεμειγμένη στο Κυπριακό, και τον Καναδά και την Αυστραλία που ήδη ενδιαφέρονται "σίγουρα μέσω της Κοινοπολιτείας ο άλλος κόσμος των πρώην βρετανικών αποικιών, ειδικότερα των αφρικανικών, είναι πιο ευαίσθητος σε ορισμένα πράγματα που έχουν σχέση με το μέλλον της Κύπρου και η Κοινοπολιτεία έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν πιο θετικό ρόλο από ότι μέχρι σήμερα."

    "Υπάρχει", πρόσθεσε, "απόφαση, υπάρχει η αποφασιστικότητα του Γενικού Γραμματέα και νομίζω ότι θα μπορέσει να διαδραματίσει ένα σημαντικά θετικό ρόλο".

    Κληθείς να πει αν εκτιμά ότι σε αυτό θα συμβάλει το γεγονός ότι στη Βρετανία υπήρξε αλλαγή της κυβέρνησης, ο κ. Κυπριανού απάντησε: "Δεν το αποκλείω ούτε αυτό. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Από την πλευρά του ο κ. Ανιαόκου σημείωσε ότι η Κοινοπολιτεία έχει ένα μηχανισμό με τον οποίο στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    Επεσήμανε ότι η Κοινοπολιτεία έχει μια ξεκάθαρη θέση για το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συλλογική επίδραση της Κοινοπολιτείας μπορεί να είναι υποβοηθητική προς αυτούς που είναι ενεργά ανανεμειγμένοι στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το Κυπριακό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Αρχηγών των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας και ανέφερε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να κατανοήσει τις θέσεις του Προέδρου Κληρίδη ως προς το πώς το Κυπριακό θα μπορούσε να συζητηθεί.

    Ο κ. Ανιαόκου χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση του με τον κ. Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι επωφελήθηκε από τις δικές του εκτιμήσεις για την κατάσταση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Ανιαόκου - Θάνατος Νταϊάνας

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το συγκλονισμό και τη λύπη του για τον άδικο χαμό της Πριγκίπισσας Νταϊάνας, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Εμέκα Ανιαόκου.

    Ο κ. Ανιαόκου τόνισε ότι η Πριγκίπισσα Νταϊάνα "αναδεικνύετο σαν μια πολύ σημαντική δύναμη στην εκστρατεία για πολύ σημαντικά ανθρωπιστικά θέματα".

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλη η Κοινοπολιτεία θα θρηνήσει τον ξαφνικό θάνατο της Νταϊάνας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Λυσσαρίδης - Συνέντευξη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να υιοθετήσει πρόταση του Πολιτικού Γραφείου για προβολή της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Λυσσαρίδης υποστήριξε την ανάγκη για τερματισμό της συγκυβέρνησης, την οποία και κατέστησε υπεύθυνη για όλα τα αδιέξοδα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μέτωπο.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στο ιστορικό του "Συνασπισμού της Ελπίδας", που, όπως είπε, διέλυσε το ΑΚΕΛ, το οποίο και τελικά κατέληξε στην "υποψηφιότητα ήττας", κατά την έκφρασή του, του Γιώργου Ιακώβου.

    "Ο Βάσος Λυσσαρίδης προσφέρει μια αξιόπιστη, έντιμη, προοδευτική και πατριωτική πρόταση προς τον κυπριακό λαό. Είμεθα βέβαιοι ότι οι προοδευτικόί πολίτες που είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται και που μαρτύρησαν την εποικοδομητική στάση του Σ.Κ. ΕΔΕΚ θα συσπειρωθούν γύρω από την υποψηφιότητα του Βάσου Λυσσαρίδη που είναι η μόνη που προσφέρει όλα τα εχέγγυα για ουσιαστική αλλαγή, χρηστή διοίκηση και διεύρυνση των διεθνών σχέσεων", σημειώνεται στην απόφαση της ΚΕ του κόμματος.

    Ερωτηθείς εάν ενόψει του ότι η συγκυβέρνηση δεν έχει ακόμη πάρει αποφάσεις η ΕΔΕΚ σκοπεύει να βολιδοσκοπήσει προς την πλευρά του ΔΗΚΟ, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε ότι επαφές υπάρχουν αλλά επανέλαβε ότι "δεν συζητά κανείς με την κυβέρνηση πώς θα ανατρέψει την κυβέρνηση".

    Ωστόσο, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα είναι εκτός πραγματικότητος.

    "Ο λαός έχει κριτήριο και αν αντιληφθεί ότι κάτι γίνεται μόνο στη βάση των στενών σκοπιμοτήτων δεν θα χειροκροτήσει", σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι το κόμμα του είχε προτείνει επανειλημμένα στο ΔΗΚΟ τη συνένωση των κομμάτων χωρίς ανταπόκριση. Τέτοιες αποφάσεις, σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης, δεν πρέπει να λαμβάνονται την τελευταία στιγμή διότι δεν έχουν την ίδια επίδραση.

    "Αν το ΔΗΚΟ θέλει να στηρίξει τη δική μου υποψηφιότητα ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη θα ήταν αφελές να πίστευε κανείς ότι εγώ δεν θα το ήθελα", σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να επανέλθει με την πρόταση του "Συνασπισμού της Ελπίδας" και την υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε ότι θα τον ικανοποιούσε μια τέτοια εξέλιξη, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν τρέφει μεγάλες ελπίδες ότι τα πράγματα θα έπαιρναν αυτή την τροπή.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι είναι πολύ νωρίς να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι έχει διαμορφωθεί το τελικό σκηνικό για τις προεδρικές εκλογές

    Για τον Πρόεδρο Κληρίδη ανέφερε ότι αν και δεν έχει οποιεσδήποτε πληροφορίες, προβλέπει ότι θα επιδιώξει επανεκλογή.

    Σε ερώτηση γιατί θεωρεί την υποψηφιότητα Μάριου Ηλιάδη υποψηφιότητα νίκης, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν έχει τα μειονεκτήματα του Γιώργου Ιακώβου.

    "Ο κ. Ηλιάδης δεν έχει βεβαρημένο παρελθόν. Δεν έχει ιστορία η οποία να προκαλεί οποιοδήποτε κόμμα από το οποίο εμείς προσπαθούμε να αντλήσουμε ψηφοφόρους, πέραν του δικού μας χώρου. Είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά θα μπορούσε να δώσει μια πολιτική γραμμή που να ικανοποιεί τους συνεργαζόμενους", σημείωσε ο Βάσος Λυσσαρίδης.

    "Η υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου είναι υποψηφιότητα ήττας ότι και να κάνει η ΕΔΕΚ, διότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει το 50% υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, ακόμη και αν ήταν υποψηφιότητα του Συνασπισμού της Ελπίδας", πρόσθεσε. Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε τον Γιώργο Ιακώβου ως τον άνθρωπο "ο οποίος αποχαιρέτησε τον καλούμενο απορριπτικό Πρόεδρο Κυπριανού δακρύζων και υποδέχθηκε τον ενδοτικό καλούμενο Πρόεδρο Βασιλείου επιχαίρων".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.15 (-0.17)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.50 (-0.02)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.85 (-0.63)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.82 (-0.09)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.37 (-0.54)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.98 (+0.27)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.50 (-0.38)
        Αλλες Εταιρείες                         60.53 (-1.40)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  556986.294
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)

    [05] Πράσινη Ειρήνη - απεσύρθησαν οι κατηγορίες

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μετά από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον των οκτώ μελών της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης "Πράσινη Ειρήνη" (GREENPEACE), οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

    Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή εξέφρασαν το Γραφείο της Greenpeace Μεσογείου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος είχε προβεί σε σχετικό διάβημα προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

    Τα οκτώ μέλη της "Πράσινης Ειρήνης" είχαν συλληφθεί μετά που αλυσοδέθηκαν στις δύο από τις εισόδους του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, διαμαρτυρόμενοι γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακηρύξει τον Ακάμα σε εθνικό πάρκο.

    Επρόκειτο να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου την ερχόμενη Τετάρτη.

    Στην ανακοίνωση της "Πράσινης Ειρήνης" υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση, σε συνεργασία με τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, εργάζονται για την προστασία του Ακάμα τα τελευταία οκτώ χρόνια και για άλλη μια φορά καλούν την κυβέρνηση να φροντίσει για το φυσικό περιβάλλον του νησιού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [06] Συντεχνίες - Ημέρα Ειρήνης - Διακήρυξη

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ, τόνισαν σήμερα την προσήλωσή τους στην πορεία προς την ειρήνη κι επαναβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα εξυπηρετήσει την υπόθεση της ειρήνης στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

    Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε κοινή διακήρυξη δεκαπέντε συντεχνιών από τις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης.

    Η κοινή διακήρυξη επιδόθηκε στον Ανώτερο Πολιτικό Σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Πίτερ Σμιτ, ο οποίος δήλωσε ότι θα το μεταβιβάσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, στη Νέα Υόρκη.

    "Πιστεύω", είπε ο αξιωματούχος των ΗΕ, "ότι μια διακήρυξη όπως η σημερινή είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι για το μέλλον".

    Ο κ. Σμιτ είπε, ακόμη, ότι "τα Ηνωμένα Εθνη είναι πολύ ενθαρρυμένα να συνεχίσουν με το έργο τους προς εξεύρεση μιας ειρηνικής διευθέτησης" του Κυπριακού.

    Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Μιχαλάκης Ιωάννου τόνισε ότι η σημερινή συγκέντρωση "είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αλλά και της αποφασιστικότητας του συνδικαλιστικού κινήματος να εργαστεί ενσυνείδητα για να επικρατήσει ειρήνη στο πολυβασανισμένο νησί μας".

    Πρόσθεσε ότι "μόνο με ειρήνη μπορούμε να εργαστούμε εποικοδομητικά και αποδοτικά για να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο και για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των χιλιάδων μελών που εκπροσωπούμε".

    Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι "το συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, ενώνουν σήμερα τη φωνή τους και απαιτούν" από τον ΟΗΕ, τη διεθνή κοινότητα και την ηγεσία του νησιού μας, "να ακούσουν τη φωνή της πλειοψηφίας του λαού και να εργαστούν για μια δίκαιη λύση, ώστε να φέρουν την ειρήνη στον τόπο μας".

    Στη διακήρυξη τονίζεται ότι το συνδικαλιστικό κίνημα "έχει ειδικό καθήκον να προωθήσει την ειρήνη", εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του "για την αποτυχία των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από τα Ηνωμένα Εθνη στην αναζήτηση μόνιμης λύσης του Κυπριακού", η οποία "θα εξυπηρετήσει την υπόθεση της ειρήνης στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή".

    "Θεωρούμε ιστορική μας ευθύνη", συνεχίζουν οι Ε/κ και Τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις, "να εγείρουμε τη φωνή μας υπεράνω εκείνων που επιθυμούν να παρακωλύουν την ειρηνευτική διαδικασία και να συνενώσουμε τις προσπάθειές μας εναντίον τους, ώστε να πετύχουμε μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο".

    Τέλος, στη διακήρυξη αναφέρεται ότι "οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κύπρου διακηρύττουν τη σταθερή τους αποφασιστικότητα να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για προαγωγή των συμφερόντων των μελών τους, θεωρώντας τούτο σαν την καλύτερη συμβολή προς την ειρήνη".

    Τη διακήρυξη υπέγραψαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, TURK-SEN, DEV-IS, KTAMS, ΕΤΥΚ, COOP-SEN, ΠΟΕΔ, KTOS, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΚΤΟΕΟΣ, BES και ΠΟΑΣ. Την κοινή διακήρυξη δεν υπέγραψε η ΔΕΟΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [07] ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα", άρχισε σήμερα το απόγευμα η εξέταση από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, του θέματος των προεδρικών εκλογών σε σχέση με το ενδεχόμενο συνεργασίας ή όχι του κόμματος με άλλα κόμματα, πολιτικές δυνάμεις, ή οργανωμένα σύνολα και ομάδες της κοινωνίας.

    Οπως δήλωσε ύστερα από τη συνεδρία, το μέλος του ΕΓ Ανδρέας Κωνσταντίνου, "γίνεται μια εκτίμηση των σημερινών δεδομένων", θα διερευνηθούν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τις προεδρικές εκλογές και "με βάση τις γνωστές θέσεις του ΔΗΚΟ", θα αποφασισθούν οι περαιτέρω διαβουλεύσεις που θα αναπτύξει το κόμμα, μέχρι το ΕΓ να οριστικοποιήσει την εισήγησή του προς την Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ).

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες γίνονται "έντονες ζυμώσεις" μεταξύ ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ - Ε.ΔΗ, ο κ. Κωνσταντίνου, είπε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται με "ανοικτό πνεύμα", σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι "όλα τα ενδεχόμενα συζητούνται σε αυτή τη φάση των διεργασιών εντός των οργάνων του ΔΗΚΟ".

    Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θα αρχίσει μια διαδικασία διαβουλεύσεων και διεργασιών, με άλλα κόμματα και άλλες πολιτικές δυνάμεις.

    "Ολα τίθενται επί τάπητος, σε αυτή τη φάση της νέας διαδικασίας που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή με τη σημερινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, η οποία θα φθάσει κάποιο χρονικό σημείο στην ΚΕ, για τελική απόφαση" είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

    Για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συνεδριάσεων για τη λήψη οριστικής απόφασης, ενόψει των προεδρικών εκλογών, τόνισε ότι πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα "λογικό και προβλεπτό", σημειώνοντας ότι ισχύει η δήλωση του Προέδρου του κόμματος, Σπύρου Κυπριανού, για τις επόμενες 15 μέρες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Πρόεδρος Βουλής - Νταϊάνα

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνας απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού στην Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας Μπέτι Μπούθροϊντ.

    Στο μήνυμά του, ο κ. Κυπριανού τονίζει ότι η Πριγκίπισσα Νταϊάνα "συμπαραστεκόταν, ενέπνεε κι έδινε ελπίδα στους φτωχούς, τους ασθενείς και τα παιδιά" και ότι "έδινε χαρά και παρηγοριά στους πονεμένους, όχι μόνο στην ίδια τη χώρα της, αλλά και σε όλο τον κόσμο".

    Ο κ. Κυπριανού σημειώνει ότι η Πριγκίπισσα Νταϊάνα "θα μείνει πάντα αξέχαστη" και ότι η Βασιλική Οικογένεια, τα παιδιά και οι συγγενείς της, η βρετανική κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και ολόκληρος ο βρετανικός λαός "σίγουρα θα αισθανθούν τη μεγάλη της απουσία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Αστυνομία - Απόβλητα

    Λευκωσία,Κύπρος,01/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας σχετικά με τη θαλάσσια μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων στη Μοζαμβίκη, μέσω Κύπρου, από περιοχή της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο, αφού τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν προκύψει δεν φωτίζουν πλήρως την όλη υπόθεση.

    Σε ανακοίνωσή της, η Αστυνομία αναφέρει ότι οι πληροφορίες που έχουν συλλεγεί αναλύθηκαν σε ευρεία σύσκεψη του Νομικού Τμήματος, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, του Λειτουργού Μετανάστευσης και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

    Οπως αναφέρει η Αστυνομία, η σοβαρότητα της υπόθεσης υπογραμμιζόταν από την προσπάθεια εσπευσμένης ολοκλήρωσης της συμφωνίας με εταιρεία που θα αναλάμβανε τη μεταφορά των αποβλήτων, την επιλογή της Κύπρου για τη σύναψη της συμφωνίας, τον τρόπο πληρωμής και κατανομής αμοιβών, κάποιες επικοινωνίες με σημαντικά πρόσωπα στο εξωτερικό, καθώς και το ότι η χώρα προορισμού ήταν η Μοζαμβίκη, η οποία δέχεται την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Χειροσφαίριση

    Τη σημασία του αθλητισμού στη δημιουργία σωστών ανθρώπων, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε χαιρετισμό του στο 3ο Διεθνές Τουρνουά Χειροσφαίρισης "Κύπρος '97", που διοργανώνει η Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Στροβόλου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι εδώ στην Κύπρο, "πιστεύουμε στην πολυσήμαντη αξία του αθλητισμού, στην καθοριστική συμβολή του στην κατανόηση των ανθρώπων, στην προσφορά του στην ειρήνη, στην ικανότητά του να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας και στη δύναμή του να γεννά και να πλάθει σωστούς ανθρώπους".

    Είπε, επίσης, ότι οι ξένοι αθλητές που συμμετέχουν στο Τουρνουά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί και να ενημερωθούν για το Κυπριακό.

    "Ενώ η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον 21ο αιώνα", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα καθαρά ευρωπαϊκό κράτος, εξακολουθεί για 23 τώρα χρόνια να είναι διαιρεμένο με τη βία των τουρκικών όπλων".

    Στο Διεθές Τουρνουά της ΣΠΕ Στροβόλου συμμετέχουν έντεκα ομάδες χειροσφαίρισης από εννέα χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 1 September 1997 - 18:01:37 UTC