Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Τόμας Μίλερ
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Γραμματεία ΣΕΚ
  • [03] Τσοχατζόπουλος - Συνέντευξη
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Ιταλική Βουλή - Δηλώσεις Ντίνι
  • [06] Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Κύπρου
  • [07] ΥΠΕΞ - Βόννη - Επαφές
  • [08] Κύπρος - Υπουργοί Εξωτερικών Βορείων Χωρών
  • [09] Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Ισπανικής Γερουσίας
  • [10] 25ο Ράλλυ Κύπρος

  • [01] (K) Συνέντευξη Τόμας Μίλερ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,04/09/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο νέος Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Κύπρο, Τόμας Μίλερ, δήλωσε ότι ο χρόνος μετρά εναντίον μιας λύσης στο Κυπριακό και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να επικεντρωθούν στην ουσία του προβλήματος.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους, ο κ. Μίλερ κατονόμασε το θέμα της ασφάλειας, τις συνταγματικές διευθετήσεις και τις τρεις βασικές ελευθερίες ως μερικά από τα κύρια θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και υποστήριξε τη μυστική διπλωματία στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Είπε, ακόμη, ότι θα χρησιμοποιήσει την πείρα που απέκτησε από την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα πετύχει όλα όσα θέλει. Τόνισε, επίσης, τη σημασία επαναπροσέγγισης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους του ΚΥΠΕ, του ΑΠΕ, του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "Ανατόλια" και της τουρκικής εφημερίδας "Turkish Daily News", ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην περιοχή στις 7 αυτού του μήνα, ο κ. Μίλερ είπε ότι έχει μερικές ιδέες για το ταξίδι του.

    Ο κ. Μίλερ, ο οποίος θα συνεργάζεται στενά με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ανέφερε ότι ο πρώτος του στόχος είναι να "ακούσει", αφού μόλις έχει αναλάβει καθήκοντα.

    Κληθείς να αναφέρει ποιά θεωρεί ότι είναι τα κύρια εμπόδια για λύση του Κυπριακού, ο κ. Μίλερ σημείωσε ότι "όπου υπάρχει ένα πρόβλημα τόσο δύσκολο όπως το Κυπριακό, συνήθως δεν υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο", προσθέτοντας ότι το θέμα της ασφάλειας, το συνταγματικό και ίσως κάποιες άλλες κατηγορίες χρειάζονται περισσότερη δουλειά.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις ελευθερίες εγκατάστασης, διακίνησης και απόκτησης περιουσίας, καθώς και στην κυριαρχία, ως θέματα που πρέπει να συζητηθούν, τονίζοντας ότι τα βασικά θέματα "είναι εκεί για να τα αντιμετωπίσουν οι δύο πλευρές".

    Ο κ. Μίλερ είπε ότι η πείρα που έχει αποκτήσει ως ανώτερος σύμβουλος στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Προέδρου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, μεταξύ του 1983 και του 1984, θα τον βοηθήσει στις προσπάθειές του στην Κύπρο.

    "Ενώ τα στοιχεία είναι πολύ διαφορετικά, υπάρχουν μερικές σκέψεις που πήρα από την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, που ίσως να μπορούν να εφαρμοστούν εδώ", είπε.

    Τόνισε, μάλιστα, ότι μια από τις σκέψεις είναι ότι "σε έναν καλό συμβιβασμό, καλή και διαρκή λύση, καμία από τις πλευρές δεν φεύγει από το τραπέζι με όλα όσα θέλει".

    Σε ερώτηση αν θα ήταν καλύτερη μια βήμα προς βήμα προσέγγιση ή μια συνολική προσέγγιση για λύση του Κυπριακού, ο κ. Μίλερ απάντησε ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα διερευνήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

    Σημείωσε, ακολούθως, ότι "με το πέρασμα του χρόνου, κάποτε η τακτική προσέγγισης θα αλλάξει" και ότι "αυτό που θα έχει αποτέλεσμα είναι σε τί μπορείς να φέρεις τις δύο πλευρές σε συμφωνία".

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε "πλήρη υποστήριξη" στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και ξεκαθάρισε ότι "δεν ανταγωνιζόμαστε εδώ".

    Απέφυγε, εξάλλου, να αναφέρει εάν η προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών στις περασμένες δεκαετίες έχει δουλέψει και υποστήριξε δυναμική διπλωματία.

    Ο κ. Μίλερ είπε ότι, όπως διαπιστώθηκε και στη Μέση Ανατολή, γίνονται προσπάθειες με διάφοριυς τρόπους, αφού ορισμένες "ιδέες που δοκιμάστηκαν και απορρίφθηκαν, όταν ξαναδοκιμάστηκαν, ίσως με διαφορετικό πακέτο, δούλεψαν κάπως".

    Ο 49χρονος διπλωμάτης τόνισε ότι "δεν τα βάζεις κάτω, απλά συνεχίζεις να επιμένεις και αυτό είναι που θα κάνουμε".

    Εξέφρασε, ακόμη, "τεράστιο σεβασμό" για τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σημειώνοντας ότι με την είσοδό του "ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να είμαστε πιο επιτυχημένοι απ' ότι στο παρελθόν".

    "Οταν λέω εμείς", διευκρίνισε, "εννοώ όλοι μας, όχι μόνο τις ΗΠΑ, διότι οποιαδήποτε προσπάθεια για λύση του Κυπριακού θα χρειαστεί τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας σε στενή συνεργασία με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μίλερ χαρακτήρισε τις δύο πλευρές στην Κύπρο ως τους παίκτες "κλειδιά" στο Κυπριακό και σημείωσε ότι οι υπόλοιποι απαραίτητοι παίκτες είναι "η Ελλάδα και η Τουρκία". Οι συνθήκες στο νησί, επεσήμανε, και μεταξύ της Αγκυρας και της Αθήνας, είναι καλύτερες απ' ότι στο παρελθόν για λύση.

    Ο κ. Μίλερ, ο οποίος υπηρέτησε στην Αθήνα τη δεκαετία του 1980 και ξανά το 1994, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "το δημόσιο αίσθημα είχε πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση στην επαναπροσέγγιση κατά τα τελευταία δύο χρόνια απ' ότι βίωσα στα μέσα της δεκαετίας του 1980".

    Είπε, επίσης, ότι βλέπει "διαφορετικό πνεύμα", σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και "δεν μπορές να αλλάξεις το γείτονά σου".

    Σε ερώτηση για τη θέση των ΗΠΑ όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Μίλερ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει τη συμφωνία του Μαρτίου 1995.

    "Η μισή" συμφωνία, επεσήμανε, "ήταν οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και η τελωνειακή ένωση" της Τουρκίας "ήταν το άλλο μισό". Ο κ. Μίλερ τόνισε ότι "αυτό ήταν κάτι που υποστηρίξαμε τότε και ακόμα υποστηρίζουμε".

    Ο κ. Μίλερ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πώς θα χειριστεί τις τουρκικές απειλές για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, λέγοντας ότι "η μυστική διπλωματία δουλεύει καλύτερα". Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει.

    Ακολούθως, είπε ότι αντιλαμβάνεται τις τουρκικές ανησυχίες για την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης να αγοράσει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S300.

    Εκφράσαμε, είπε, "τις ανησυχίες μας για τους πυραύλους S300 δημόσια, στα ψηλότερα επίπεδα της κυπριακής Κυβέρνησης, και μιλήσαμε στη ρωσική Κυβέρνηση γι' αυτό".

    Απέφυγε, όμως, να απαντήσει σε ερώτηση εάν η Τουρκία έχει το δικαίωμα να απειλεί την Κύπρο με επίθεση εάν έρθουν στο νησί οι πύραυλοι και ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Χόλμπρουκ θέλουν "να επικεντρωθούν στην ουσία του κυπριακού προβλήματος".

    "Θα έλεγα", είπε, "ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι κάτι που με τον καιρό δουλεύει εναντίον μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε", πρόσθεσε. Σημείωσε, ακολούθως, ότι στόχος του είναι "να προσπαθήσω να διορθώσω το πρόβλημα και να εξουδετερώσω την ένταση".

    Στη συνέχεια, ο κ. Μίλερ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο έχουν συμφωνήσει σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, παρόλο που "υπάρχουν διαφορές στην ερμηνία".

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα να εγκατασταθεί στην Κύπρο πολυεθνική ή άλλη δύναμη για να αντικαταστήσει την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μίλερ είπε ότι το θέμα των μελλοντικών εγγυήσεων είναι στοιχείο κλειδί στις διαπραγματεύσεις και η συζήτηση αυτού του θέματος είναι πρόωρη. Τόνισε, επίσης, ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ "έχει κάνει πολύ καλή δουλειά" στην Κύπρο.

    Ο κ. Μίλερ εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ είναι υπεύθυνος να αποφασίσει για διεξαγωγή και άλλου γύρου συνομιλιών, μετά τους δύο γύρους που έγιναν τον Αύγουστο. (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γραμματεία ΣΕΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό, οι σχέσεις της συγκυβέρνησης και διάφορα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία και την εργατική τάξη συζητήθηκαν σήμερα κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τη Γραμματεία της ΣΕΚ.

    Οπως ανέφερε, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Μιχαλάκης Ιωάννου, στη συνάντηση ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τη συντεχνία για την πορεία του Κυπριακού και τις απευθείας συνομιλίες και στη συνέχεια ανταλλάγησαν απόψεις.

    Ερωτηθείς για την άποψη της ΣΕΚ για τις εξελίξεις, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η συντεχνία δεν είχε κάτι το συγκεκριμένο για να εισηγηθεί παρά μόνο διαβεβαίωσε την απόλυτη συμφωνία της με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, στην οποία, όπως είπε, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία.

    Επιπλέον σημείωσε ότι η ΣΕΚ συμφωνεί στο ότι πρέπει η λύση του Κυπριακού "να προστατεύει το μέλλον του Ελληνισμού και να βασίζεται πάνω στις συνθήκες επιβίωσής του σ' αυτό τον τόπο".

    Είπε ότι η ΣΕΚ συμφωνεί με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας της Κύπρου.

    "Ο Πρόεδρος Κληρίδης μας ανέπτυξε πως χειρίζεται τα θέμαστα και πρέπει να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι", υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος κατά τη συνάντηση κάλεσε τη ΣΕΚ για συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων ενόψει και της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι η συντεχνία τόνισε στον Πρόεδρο τη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδει στην ικανοποίηση παρεμφερών και άλλων κοινωνικών ωφελημάτων.

    Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο σχέδιο υγείας, το οποίο χαρακτήρισε "αρκετά ταλαιπωρημένο" αλλά και τόσο σημαντικό για την εργατική τάξη.

    Σε ότι αφορά στα αιτήματα που θα υποβληθούν για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, δήλωσε ότι αποτελεί απόφαση του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο ότι η ΣΕΚ πρέπει να είναι συγκρατημένη και ότι τα αιτήματά της πρέπει να βρίσκονται εντός των δυνατοτήτων της οικονομίας του τόπου.

    Οπως ανέφερε, στο θέμα αυτό ανταλλάγησαν απόψεις με τον Πρόεδρο, "ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπευθυνότητα που δείχνει το συνδικαλιστικό κίνημα σε αυτό το κεφάλαιο".

    Ερωτηθείς, εάν ενόψει των προεδρικών εκλογών προβλέπεται κάποια εργατική αναταραχή, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά διότι, όπως εξήγησε, οι συλλογικές συμβάσεις λήγουν στα τέλη του χρόνου, θα ακολουθήσει υποβολή αιτημάτων, οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν τον Ιανουάριο και επομένως όλα αναμένεται να εξελιχθούν φυσιολογικά.

    Ερωτηθείς κατά πόσο στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των σχέσεων της συγκυβέρνησης δεδομένου ότι η ΣΕΚ έχει συμβάλει αποφασιστικά στο να δημιουργηθεί η συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην αξίωση όλων των συνέδρων του Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΣΕΚ να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για να συνεχίσει η συνεργασία των δύο κομμάτων στη διακυβέρνηση του τόπου.

    Σε ερώτηση αν θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, εξέφρασε την άποψη ότι στο παρόν στάδιο δεν είναι απαραίτητη αλλά θα γίνει την "κατάλληλη ώρα".

    Τέλος, σε ερώτηση εάν η ΣΕΚ έχει θέσει το θέμα της συμμετοχής των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, δήλωσε ότι "αυτό το θέμα εγείρεται συνεχώς".

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι συζητήθηκαν με τον Πρόεδρο τρόποι αντιμετώπισης του θέματος, αλλά επανέλαβε ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών παραμένει αντισυνταγματική και καταβάλλονται προσπάθειες για υπερπήδηση αυτού του εμποδίου. "Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε", κατέληξε ο κ. Ιωάννου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Συνέντευξη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μια δυνατή αμυντική επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί μαζί με τις αμυντικές ικανότητες τη Ελλάδας ασπίδα θωράκισης των δυο χωρών έναντι της Τουρκίας, τόνισε σε συνέντευξή του στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου LGR, ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ερωτηθείς αν μπορεί η Αθήνα να προεκτείνει την αποτρεπτική ομπρέλα των ενόπλων δυνάμεων για να προστατέψει την Κύπρο, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι "εμείς έχουμε δεσμευθεί σε μια κοινή αμυντική πολιτική Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στον επεκτατισμό και στις απειλές της Τουρκίας".

    Επεσήμανε εξάλλου ότι η Ελλάδα υλοποιεί με συνέπεια όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να είναι εφαρμόσιμη η πολιτική του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω" πρόσθεσε ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας, ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και η εγγύηση της Ελλάδας για τη λειτουργία του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου είναι μια από τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να αισθάνεται η Κύπρος ασφαλής και να μην ανησυχεί από τις οποιεσδήποτε απειλές που έρχονται από τη μεριά της Τουρκίας"

    Κληθείς να πει γιατί έχει σημειωθεί τόση καθυστέρηση στην Κύπρο στη δημιουργία των απαραίτητων έργων υποδομής, όπως αεροπορικών και ναυτικών εγκαταστάσεων, ενώ το Δόγμα υπάρχει από το 1993 ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε πως δεν βλέπει να υπάρχει καμία καθυστέρηση.

    "Το Δόγμα ήταν μια πολιτική που ώφειλε να υλοποιηθεί με την κοινή συμφωνία των ηγεσιών των δυο χωρών. Το να υλοποιείς και τις προϋποθέσεις άσκησης μιας κοινής αμυντικής πολιτικής απαιτεί όμως χρόνο που περνάει και τα πέντε και τα δέκα χρόνια", παρατήρησε ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας ότι "προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής".

    Οπως ανέφερε, το αεροδρόμιο της Πάφου είναι ένας άμεσος στόχος και όπως είπε μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για να μπορέσει να λειτουργήσει. Οσον αφορά τη ναυτική βάση ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι έχει καθυστερήσει λίγο γιατί υπάρχουν κάποια προβλήματα.

    Ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι "όσο πιο δυνατή είναι η αμυντική επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνδιασμό με τις αμυντικές ικανότητες της Ελλάδας αποτελούμε από κοινού μια ασπίδα θωράκισης και για την Κύπρο και για την Ελλάδα έναντι της κοινής απειλής".

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει το γεγονός ότι δίδονται διάφορες ονομασίες στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι όλες σημαίνουν το ίδιο πράγμα, δηλαδή τη συναπόφαση των δυο χωρών μέσα από δέσμευση των πολιτικών τους ηγεσιών να στρατευθούν από κοινού σε μια κοινή αμυντική πολιτική.

    "Εχουμε συμφωνήσει ότι θα παλέψουμε μαζί εναντίον οποιασδήποτε απειλής. Ετσι και κινηθεί η Τουρκία θα ξέρει ότι θα μας βρει και τους δύο απέναντί της. Αυτό είναι το μήνυμα. Και γι' αυτό πρέπει να εγγυηθούμε ότι θα είμαστε αποτελεσματικοί να αποτρέψουμε και να στείλουμε απάντηση τέτοια που να τη θυμάται οποιοσδήποτε επιτιθέμενος", τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση πώς αντιδρά η Ελλάδα στις απειλές των Τούρκων ότι θα πλήξουν το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S - 300, όταν εγκατασταθεί στην Κύπρο ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε, "θα συμβούλευα τους γείτονες μας να μην διολισθεύουν σε επικίνδυνους ατραπούς εκμετάλλευσης των εξωτερικών θεμάτων".

    "Το κυπριακό θέμα δεν είναι εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας", τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι απειλές δεν έχουν θέση και δεν είναι αποδεκτές όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα".

    Ακόμη ανέφερε ότι μια πολιτική προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία αποτελεί μια επανάληψη της πολιτικής του Χίτλερ εναντίον της Τσεχοσλοβακίας που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από καμμιά χώρα.

    "Δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια πολιτική. Θα υπάρξει μια δυναμική απάντηση η οποία θα εκφράσει όλη την απαίτηση των σύγχρονων κοινωνιών για εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, για σεβασμό στις Διεθνείς Συμβάσεις, για απόρριψη οποιωνδήποτε μονόπλευρων ενεργειών αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας οποιασδήποτε χώρας. Αυτό είναι το μήνυμα και ελπίζω να το λάβουν" δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Αναφορικά με το τί θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας επανέλαβε ότι "εναντίον οποιασδήποτε απειλής ή πράξης βίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατια υπάρχει σε πλήρη ετοιμότητα η εφαρμογή του Αμυντικού Δόγματος, δηλαδή οποιαδήποτε επίθεση της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι casus belli".

    Εξάλλου, σχολιάζοντας την στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας Ισραήλ ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι τη θεωρεί εμπορική πράξη η οποία αποφέρει σημαντικότατα και πολλάπλά κέρδη στην ισραηλινή πλευρά

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ θα πρέπει να ξανασκεφθούν την εμβέλεια μιας στρατιωτικής συνεργασίας. "Τους συμβουλεύω να επανεξετάσουν τη στάση τους. Δεν έχουν καμμιά κοινή προοπτική ασφάλειας οι δυο χώρες. Απεναντίας και για τις δύο η μόνη προοπτική ασφάλειας για το μέλλον είναι η προοπτική σύνδεσής τους με την ευρωπαϊκή εξέλιξη, με τις ευρωπαϊκές προοπτικές με τα ευρωπαϊκά δίκτυα", τόνισε.

    Οσον αφορά τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Κύπρου ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι θεωρεί δεδομένη την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε το Κυπριακό πρόβλημα λυθεί είτε όχι.

    Ακόμα ευχήθηκε όπως οι πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη ευωδοθούν και εξέφρασε την ελπίδα ότι παρά την αρνητική συμπεριφορά του Ραούφ Ντενκτάς στο Μοντρέ, μετά τις εκλογές στην Κύπρο, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και θα κατανοήσει η τουρκική πλευρά ότι έχει πολλά να κερδίσει εάν στηρίξει την προοπτική ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στις επαφές του στη Βρετανία ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι είχε μια ουσιαστική συνεργασία με τον Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Ρόμπερτσον με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν τους διεθνείς οργανισμούς ασφάλειας.

    Πρόσθεσε εξάλλου, ότι διερευνήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών ενόψει και του γεγονότος ότι η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Βρετανία συμπίπτει με την προεδρία που αναλαμβάνει η Ελλάδα στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.

    "Αρα υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στα οποία μπορούμε να συντονιστούμε και να πετύχουμε μια εξέλιξη η οποία θα αναδείξει και το ρόλο μας αλλά και θα δημιουργήσει θετικές προϋποθέσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους λαούς της", σημείωσε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε επίσης ότι πρότεινε στον κ. Ρόμπερτσον τη δημιουργία ομάδων εργασίας για σταθεροποίηση της συνεργασίας των δυο χωρών, ώστε, όπως σημείωσε, "αναλαμβάνοντας την προεδρία να έχουμε ήδη επεξεργαστεί κοινές προτάσεις για το μέλλον".

    Ερωτηθείς αν έχει προβεί σε παραγγελίες ειδικών οπλικών συστημάτων, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας απάντησε ότι δεν μετέβη στη Βρετανία για να κάνει παραγγελίες.

    Οπως είπε ωστόσο, του δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθεί σημαντικές εταιρείες πολεμικής βιομηχανίας πάνω στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας και να διερευνήσει δυνατότητες συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες πολεμικής βιομηχανίας.

    Υπενθύμισε εξάλλου ότι στην Ελλάδα υλοποιείται αυτή τη στιγμή ένα πρόγραμμα νέων εξοπλισμών και ανανέωσης οπλικών συστημάτων αφού, όπως σημείωσε, βασική προϋπόθεση να αισθάνεται η χώρα ασφαλής απέναντι σε ένα γείτονα όπως την Τουρκία, είναι η ενδυνάμωση της αμυντικής της ικανότητας.

    Σημειώνεται ότι κατά την παραμονή του στη Βρετανία ο κ. Τσοχατζόπουλος υπέγραψε ένα από τα Βιβλία Συλλυπητηρίων που ανοίκτηκαν μετά το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.25 (-0.36)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.55 (-0.32)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.51 (-0.46)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.41 (-0.46)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.15 (-0.85)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                66.35 (-0.30)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.25 (-0.44)
        Αλλες Εταιρείες                         61.42 (+0.43)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 692201.880
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Ιταλική Βουλή - Δηλώσεις Ντίνι

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ύπαρξη μιας δεύτερης ενδεχόμενης οντότητας στην Κύπρο "είναι καρπός μιας στρατιωτικής εισβολής" και αναγνωρίζεται "μόνο από τη χώρα που δημιούργησε την ίδια την εισβολή".

    Αυτό αναφέρεται σε επερώτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ιταλικής Βουλής από βουλευτές του κατ'εξοχήν κυβερνώντος κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι.

    Στην επερώτηση αναφέρεται ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αναζητηθεί στο διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία, όπως επισημαίνεται, "αυτή τη στιγμή ασφαλώς δεν προβλέπουν την αναγνώριση της ύπαρξης δύο χωριστών και κυρίαρχων 'οντοτήτων'".

    Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι "η Ιταλία θα όφειλε και θα μπορούσε να διαδραματίσει περισσότερο ενεργό κι εποικοδομητικό ρόλο, συμβάλλοντας στην αναζήτηση μιας συμφωνημένης και διεθνώς αποδεκτής λύσης μεταξύ των δύο μερών".

    Ζητείται, εξάλλου, να διευκρινιστεί ποιές θέσεις αναπτύσσει η ιταλική Κυβέρνηση στην πράξη σχετικά με το πρόβλημα της Κύπρου, ποιά βήματα έγιναν ήδη και ποιά βρίσκονται σε εξέλιξη για προώθηση θετικών σχέσεων με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, και ποιές πρωτοβουλίες έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και ποιές θα αναληφθούν για εδραίωση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών για λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την απόφαση όπως προβεί σε γραπτό διάβημα προς τη λουξεμβουργιανή Προεδρία της ΕΕ, αναφορικά με τις δηλώσει του ΥΠΕΞ της Ιταλίας σε συνάρτηση με την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, πήρε το Προεδρείο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, κατά τη συνεδρία που πραγματοποίησε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

    Από κυπριακής πλευράς, στη συνεδρία πήραν μέρος ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Κίκης Καζαμίας μέλος της Επιτροπής, οι οποίοι επέστρεψαν σήμερα στην Κύπρο.

    Κατά τη συνεδρία, συζητήθηκαν επίσης τα θέματα που θα περιληφθούν στην ημερησία διάταξη της 12ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 6 και 7 Οκτωβρίου.

    Εξάλλου, μετά τη συνεδρία του Προεδρείου, πραγματοποιήθηκε συνεδρία της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Επιτροπή, κατά την οποία τα μέλη ενημερώθηκαν από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου, Πρέσβη Μιχάλη Ατταλίδη, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η Αντιπροσωπεία, αποφάσισε όπως παράλληλα με το διάβημα του Προεδρείου, ετοιμάσει και καταθέσει πρόταση ψηφίσματος για το Κυπριακό, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη Σύνοδό του που αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [07] ΥΠΕΞ - Βόννη - Επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συναντήσεις με τον Α' Αντιπρόεδρο του Γερμανικού Κοινοβουλίου Χανς Ούρικ Κλόσε καθώς και με το βουλευτή του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας Κριστόφ Ζόπελ, είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ολοκληρώνοντας έτσι την επίσκεψή του στη Βόννη.

    Ο ΥΠΕΞ, που σήμερα αναχώρησε για τη Λιθουανία και τη Λεττονία, τις οποίες επισκέπτεται στο πλαίσιο της περιοδείας του σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έδωσε κατά την παραμονή του στη Γερμανία συνεντεύξεις στην πολιτική επιθεώρηση FORUM, στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle και στο ελληνικό πρόγραμμα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Rheinische Post.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [08] Κύπρος - Υπουργοί Εξωτερικών Βορείων Χωρών

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπογραμμίζοντας έμμεσα την αποδοκιμασία τους για τη στάση του κατοχικού ηγέτη Ρασούφ Ντενκτάς, να θέσει εκβιαστικούς όρους για τη συμμετοχή του στις απευθείας συνομιλίες, οι Υπουργοί Εξωτερικών των Βορείων Χωρών, με ανακοίνωσή τους εξέφρασαν λύπη γιατί στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών δεν σημειώθηκε συγκεκριμένη πρόοδος.

    Οι ΥΠΕΞ των Βορείων Χωρών, που συνήλθαν στις 3 Σεμπτεμβρίου στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι χαιρετίζουν το γεγονός ότι οι δύο πλευρές στη Κύπρο έχουν αναλάβει την υποχρέωση για επίλυση του προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων.

    Το ανακοινωθέν αναφέρει επίσης ότι υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τους Συμβούλους του για το Κυπριακό για εξεύρεση μόνιμης και συνολικής λύσης του προβλήματος.

    Υπογραμμίζουν ότι δεν είναι αποδεκτή η προσπάθεια παρεμπόδισης προόδου στην υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία με το να τίθενται όροι για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.

    Τέλος προτρέπουν και τις δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία και πνεύμα συνεργασίας για επίτευξη θετικού αποτελέσματος και αποχή από οτιδήποτε θα οδηγούσε στον εκτροχιασμό των απευθείας συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [09] Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Ισπανικής Γερουσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη αύξησης της διεύρυνσης των εμπορικών ανταλλαγών Κύπρου- Ισπανίας συζήτησαν στη σημερινή συνάντησή τους ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Πρόεδρος της Ισπανικής Γερουσίας Χουάν Ιγνάσιο Μπαρρέρο Βολβέρδε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Οπως σημείωσε ο κ. Βολβέρδε μετά τη συνάντηση, παρόλο που οι εμπορικές ανταλλαγές των δύο χωρών σημείωσαν μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, εντούτοις υπάρχει ακόμη ένα τεράστιο και σημαντικό πεδίο για τις δύο χώρες, και εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη να συμβάλει περαιτέρω προς όφελος και των δύο χωρών.

    Ο Ισπανός επίσημος τόνισε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί η αιχμή του δόρατος της ΕΕ σε όλη τη περιοχή της Μεσογείου.

    Από πλευράς του ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ισπανικής Γερουσίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ καθώς και για τη γενική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου, επεσήμανε στον Ισπανό επίσημο τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρονται για συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό τομέα και ιδιαίτερα σε σχέση με το γεγονός ότι η Κύπρος είναι και εξελίσσεται σε ένα σοβαρό χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο, στη ζωτικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [10] 25ο Ράλλυ Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χωρίς τον κύριο χορηγό του για όλα τα προηγούμενα ράλλυ, την εταιρεία καπνικών προϊόντων Ρόθμανς, θα διεξαχθεί φέτος το 25ο Ράλλυ Κύπρος αλλά με την υπόσχεση των οργανωτών ότι θα παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα αγωνιστικότητας και ποιότητας που πάντα αναμένουν οι Κύπριοι φίλαθλοι του ράλλυ.

    Οπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΑ Κώστας Παπακώστας, ο λόγος της απεξάρτησης του κυπριακού Ράλλυ από την οικονομική στήριξη της Ρόθμανς, είναι ότι η χορήγηση του Ράλλυ από εταιρεία καπνικών προϊόντων δεν συμβιβαζόταν με την πολιτική του ΚΟΑ.

    Ο κ. Παπακώστας ανέφερε επίσης ότι ο ΚΟΑ "μελετά την τροχιοδρόμηση προνοητικών λύσεων για το άθλημα του αυτοκινήτου με στόχο να συνεχισθεί ο θεσμός του Ράλλυ Κύπρος".

    "Αναμφίβολα η τεράστια δημοσιότητα που δίνει το Ράλλυ Κύπρος υποβοηθά τα μέγιστα τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για τουριστική, πολιτιστική, πολιτική προβολή της ιδιαίτερης ημικατεχόμενης μας πατρίδας," πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο Αλυτάρχης του 25ου Ράλλυ Κύπρος Τάκης Κυριακίδης τόνισε ότι οι οργανωτές δεν θα επιτρέψουν στους εαυτούς τους να αποθαρρυνθούν από τη μη ύπαρξη σημαντικού χορηγού, αλλά "απλώς σφύγγουμε τα ζωνάρια".

    "Με χορηγό ή χωρίς σημαντικό χορηγό θα οργανώσουμε έναν αγώνα αξιώσεων, " είπε ο κ. Κυριακίδης.

    Ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι το γεγονός ότι το 25ο Ράλλυ Κύπρος είναι ο προτελευταίος αγώνας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο συντελεστή 20 και ότι στο Πρωτάθλημα βρίσκονται πολύ κοντά βαθμολογικά 4 - 5 οδηγοί θα γίνει σωστή "μάχη" για τη συγκομιδή των 400 βαθμών του Ράλλυ Κύπρος. Μέχρι στιγμής δήλωσαν συμμετοχή 67 πληρώματα και 7 από το εξωτερικό.

    Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής 25ου Ράλλυ Κύπρος Ουράνιος Ιωαννίδης ευχαρίστησε την εταιρεία Ρόθμανς για όσα πρόσφερε στο παρελθόν για το Ράλλυ Κύπρος και παρακάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να προβάλουν στα μέγιστα το Ράλλυ ιδιαίτερα τώρα που δεν υπάρχει πλέον χορηγητής.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου Γιώργος Παυλίδης, η έγκριση του Ευρωπαϊκού Χάρτη στη Ρόδο επέτρεψε στο Σύνδεσμο να εγγραφεί στο αθλητικό μητρώο του ΚΟΑ, ως ομοσπονδία.

    Η εκκίνηση του Ράλλυ θα γίνει στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία στις 7.30 το βράδυ της Παρασκευής, 26 Σεπτεμβρίου.

    Το Ράλλυ θα διεξαχθεί βασικά με το ίδιο χρονοδιάγραμμα που διεξήχθη τα τελευταία δύο χρόνια με τη βασική αλλαγή ότι το Αρχηγείο του Ράλλυ επιστρέφει στο ξενοδοχείο "Χίλτον", όπου το Ράλλυ εκκίνησε για πρώτη φορά το 1970.

    Το 25ο Ράλλυ Κύπρος θα καλύψει συνολική απόσταση 1000 χιλιομέτρων από τα οποία 307 χιλιόμετρα θα καλύψουν οι 20 χωμάτινες ειδικές διαδρομές.

    Το Ράλλυ θα τερματίσει και πάλι στην Πλατεία Ελευθερείας στις 8.45 το βράδυ, 28 Σεπτεμβρίου. Η απονομή των επάθλων θα γίνει μετά τον τερματισμό του Ράλλυ στην Πλατεία Ελευθερίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 4 September 1997 - 17:46:45 UTC