Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρωσία - Τουρκία - S - 300
  • [02] ΗΠΑ - Ισραήλ - S300
  • [03] Ετζεβίτ - Κύπρος - ΕΕ
  • [04] Ντενκτάς - S300
  • [05] Nτενκτάς - Αίγυπτος - πύραυλοι
  • [06] Αρχιεπίσκοπος - Αναχώρηση για ΗΠΑ
  • [07] Επίσκεψη Μητροπολίτη Τορόντο στην Κύπρο
  • [08] Τ/κ, τουρκικός Τύπος - S300
  • [09] Τούρκος Υπουργός - S300
  • [10] Κύπρος - Βοήθεια προς πλημμυροπαθείς Πολωνίας
  • [11] Εκπρόσωπος - Ταράσοφ - Βόρειες Χώρες
  • [12] Ρωσία - Τουρκία - S - 300
  • [13] Βασιλείου - Εδιμβούργο
  • [14] Υπουργός Γεωργίας - Υδατική κατάσταση
  • [15] Εκπρόσωπος - Ερευνα πλοίων από Τουρκία
  • [16] Εκπρόσωπος - Τίτλοι σε πρόσφυγες
  • [17] Εκπρόσωπος - Κληρίδης - Κυπριανού
  • [18] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Μίλερ

  • [01] Ρωσία - Τουρκία - S - 300

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εντονες ήταν οι αντιδράσεις του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, για τις ενέργειες των Τούρκων να ανακόπτουν και να ερευνούν εμπορικά πλοία στα στενά του Βοσπόρου με στόχο την ανεύρεση των πυραύλων S - 300.

    Ο εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Γ. Ταράσοφ δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τη συνθήκη του Μοντρέ, που προνοεί ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων από τα στενά.

    Ο Ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί σύντομα μεταξύ των Υφυπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας, οι οποίοι θα συναντηθούν στη Μόσχα.

    Τόνισε εξάλλου ότι δεν υπάρχουν λόγοι για αναθεώρηση των συμφωνηθέντων όρων του συμβολαίου για την πώληση των πυραύλων στη Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι το σύστημα αυτό είναι καθαρά αμυντικό.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, δεν διαθέτει δική της αεροπορία, ενώ η άλλη πλευρά, που στηρίζεται στην υποστήριξη της Τουρκίας, έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τον εναέριο χώρο της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας τις ανησυχίες της Τουρκίας ως αδικαιολόγητες και υπερβολικές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] ΗΠΑ - Ισραήλ - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε σοβαρές αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση των Αμερικανών, και των Ισραηλινών για τους πυραύλους S - 300, προέβη με δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Turkish Daily News".

    Η εφημερίδα επικαλούμενη στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα επισημαίνει ότι ΗΠΑ, Ισραήλ και Αζερμπαϊζάν, παρέχουν στην Τουρκία πληροφορίες, σχετικά με τις πιθανές μεθόδους μεταφοράς των πυραύλων S - 300 στην Κύπρο.

    Τις πληροφορίες αυτές, σύυμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, αρνήθηκαν να σχολιάσουν οι Ισραηλινοί, ενώ οι αμερικανικές διπλωματικές πηγές, εμφανίσθηκαν διστακτικές ως προς το να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την είδηση.

    Από τη πλευρά του, ο Πρέσβης του Αζερμπαϊζάν στην Τουρκία αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, σημειώνοντας πάντως ότι αν η χώρα του διέθεται τέοιου είδους πληροφορίες, θα τις έδινε στην Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] Ετζεβίτ - Κύπρος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στον Τ/κ Τύπο, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και Υπουργός Προεδρίας Μπουλέντ Ετζεβίτ είπε ότι κάθε βήμα που κάνει η Ε/κ πλευρά προς την ΕΕ, θα ανταποδίδεται από την Τουρκία.

    Επανέλαβε τη σημασία που έχει το ψευδοκράτος για την Τουρκία, ενώ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει μετατραπεί σε ελλαδική βάση.

    Ο Ετζεβίτ είπε ακόμη ότι για την Ε/κ πλευρά έχουν ανοίξει πλέον οι πύλες της ΕΕ και αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τους Ε/Κ.

    Ο Πρωθυπουργός της εισβολής υποστήριξε ότι αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε/Κ και ΕΕ τότε θα διευρυνθεί η μερική ενωποίηση Τουρκίας και ψευδοκράτους. Διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει κατάργηση του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Ντενκτάς - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με δημοσίευμα στο τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ρωσία επιδιώκει πόλεμο στην Κύπρο με απώτερο σκοπό να κατέλθει στη Μεσόγειο.

    Είπε ότι για τη λύση του Κυπριακού, απαραίτητη είναι η συμβολή της Τουρκίας και ότι κατά το παρελθόν, με τους εκβιασμούς της Ελλάδας, η ΕΕ είχε πάρει "πολλές λανθασμένες αποφάσεις".

    "Αν η ΕΕ συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ε/κ πλευρά και την εντάξει στην ΕΕ, τότε αυτή θα ευθύνεται για τη διαίρεση της Κύπρου", είπε ο Ντενκτάς. "Εμείς," πρόσθεσε, "δεν θα ενταχθούμε γιατί ένταξή μας στην ΕΕ, από την οποίαν απουσιάζει η Τουρκία, ισοδυναμεί με τη καταστροφή μας. Δεν πρόκειται λοιπόν να το πράξουμε".

    Ο Ντενκτάς σχολίασε και το θέμα των πυραύλων S - 300, λέγοντας ότι "δυστυχώς η Ρωσία προκαλεί και παροτρύνει τους Ε/Κ για μεγάλη σύρραξη στη νήσο. Ουδέποτε η Τουρκία θα επιτρέψει κάτι τέτοιο".

    Είπε ότι η Ελλάδα και οι Ε/Κ πιστεύουν ότι αν ενταχθεί η Ε/κ πλευρά στην ΕΕ, η Τουρκία τότε δεν θα μπορεί να κάνει ο,τιδήποτε με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν στο νησί. "Λογαριάζουν λάθος και θα το πληρώσουν", είπε ο κατοχικός ηγέτης.

    Ο Ντενκτάς είπε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία διαβεβαιώνουν την τουρκική πλευρά ότι δεν θα επιτρέψουν τη μεταφορά των πυραύλων στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] Nτενκτάς - Αίγυπτος - πύραυλοι

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αναφερόμενος στη μεταφορά εξαρτημάτων πυραύλων στην Αίγυπτο, είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση αποδέκτηκε την ανακοίνωση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, "εμείς όμως αμφιβάλλουμε περισσότερο, αφού κατά το παρελθόν η Αίγυπτος πίστεψε στο Μακάριο και του είχε παραδώσει οπλισμό που είχε πάρει από τη Ρωσία και τα όπλα της Τσεχοσλοβακίας παραδόθηκαν στους Ε/Κ μέσω Αιγύπτου".

    Οπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, ο Ντενκτάς είπε ότι "ελπίζει πως η Αίγυπτος, δεν θα επαναλάβει το ίδιο παιγνίδι".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] Αρχιεπίσκοπος - Αναχώρηση για ΗΠΑ

    Λάρνακα,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι τουρκικές απειλές μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά αν ο ελληνισμός διατηρεί την ενότητά του, τόνισε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, επισημαίνοντας όμως ότι οι μέχρι σήμερα τοποθετήσεις στο Κυπριακό δεν οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

    Μιλώντας κατά την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, όπου θα τελέσει τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Θεμωνιανού, στο Χιούστον του Τέξας, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι προσωπικά πιστεύει ότι "μέχρι σήμερα δεν ακούσαμε τοποθετήσεις που να οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση (λύσης του Κυπριακού), που σημαίνει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, των εποίκων και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την έκταση της νήσου".

    Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι "μπορούν να εξουδετερωθούν με την ενότητα του ελληνισμού, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αλλά και στον απόδημο ελληνισμό, κυρίως της Αμερικής".

    Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα έχει επαφές με την ομογένεια και θα επιδιώξει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Επίσκεψη Μητροπολίτη Τορόντο στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο αναμένεται να βρίσκεται από τις 17 μέχρι τις 21 Σεμπτεμβρίου, ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος, ο οποίος θα έχει επαφές με τη θρησκευτική και πολιτική ηγεσία στο νησί.

    Ο Μητροπολίτης Τορόντο θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα το Κυπριακό.

    Ο Μητροπολίτης Τορόντο διακρίνεται για τη δραστηριότητά του στον Καναδά υπηρετώντας τον ελληνισμό της χώρας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Τ/κ, τουρκικός Τύπος - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Βατάν" με χτυπητό τίτλο "Μεγάλη Υποψία" και εντός μαύρου πλαισίου γράφει ότι πλοίο υπό κυπριακή σημαία, το "Diamond - H" πέρασε από το Βόσπορο, συνοδεία πλοηγού, αφού του έγινε υγειονομικός έλεγχος.

    Κατά την εφημερίδα, υπάρχουν υποψίες ότι μετάφερε τεμάχια των πυραύλων S - 300.

    To φορτίο του πλοίου ήταν 10.000 τόνοι σιδήρου με προορισμό την Αλεξάνδρεια την Αιγύπτου.

    H "Βατάν" γράφει ότι αύριο θα περάσει από τα στενά και ένα άλλο υπό κυπριακή σημαία πλοίο, το "Sea Daymind - H" με φορτίο επίσης σίδηρο.

    H "Μιλιέτ" της Κωνσταντινούπολης δημοσιεύει το διάπλου του κυπριακού πλοίου στην πρώτη σελίδα. Το κείμενο συνοδεύεται με φωτογραφίες του πλοίου το οποίο παρακολουθείται από ελικόπτερο. Η εφημερίδα γράφει ότι το πλοίο ζήτησε έγκριση για να εισέλθει στα στενά προχθές αλλά οι τουρκικές αρχές του το απαγόρευσαν. Του επετράπη ο διάπλους την επόμενη το πρωί. Ο τίτλος της "Μιλιέτ" είναι: Κυνήγι πυραύλων στο Βόσπορο".

    Στο θέμα των πυραύλων αναφέρεται πρωτοσέλια και η "Τζουμχουριέτ" και γράφει: Ο Ετζεβίτ δήλωσε ότι ως αντίποινα για τους S - 300 θα ληφθούν πολιτικά μέτρα. Ο τίτλος της εφημερίδας είναι: "Πολιτική ένταση στην Κύπρο".

    Η "Χουριέτ" γράφει ότι η Αγκυρα προειδοποιήει με αυστηρή γλώσσα την Αίγυπτο ότι σε περίπτωση που η χώρα αυτή δώσει τα τεμάχια των S - 300 στους Ε/Κ αυτό θα θεωρηθεί αιτία πολέμου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [09] Τούρκος Υπουργός - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο ευρισκόμενος στη Βρετανία Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Σεζνγκίν δήλωσε ότι οι S - 300 δεν θα εγκατασταθούν στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση από πού πηγάζει αυτή η βεβαιότητα είπε ότι οι πύραυλοι είναι πολλοί για την Κύπρο και πολύ λίγοι για την Τουρκία.

    Ο Σεζνγκίν είχε συνάντηση διαρκείας πέραν της μιας ώρας με το Βρετανό ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησε εκτός των άλλων την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το θέμα των πυραύλων.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι με το Βρετανό ομόλογό του υπάρχει ταυτότητα απόψεων πάνω σε πολλά θέματα. Μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι και το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ", ο Σενγκίν δήλωσε ότι τα προβλήματα δεν επιλύονται με τον εξοπλισμό και ότι ο ίδιος ουδέποτε δήλωσε ότι θα πλήξει τους πυραύλους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [10] Κύπρος - Βοήθεια προς πλημμυροπαθείς Πολωνίας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χρηματική βοήθεια ύψους 70 χιλιάδων δολαρίων προσέφερε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση προς τους πλημμυροπαθείς της Πολωνίας.

    Η βοήθεια επιδόθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Υπουργού Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου με τον Επιτετραμμένο της Πολωνίας στην Κύπρο Γιάνους Γεσονέκ.

    Παραδίδοντας την επιταγή, ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε τη συμπάθεια του κυπριακού λαού για τη τραγωδία του λαού της Πολωνίας, αναφέροντας ότι η βοήθεια προορίζεται για ανακούφιση των πλημμυροπαθών, και διαβεβαίωσε τον Πολωνό Επιτετραμμένο για τη συμπαράσταση του κυπριακού λαού.

    Από πλευράς του, ο Πολωνός επίσημος είπε ότι η χειρονομία αυτή καταδεικνύει τη σταθερότητα και τη φιλική συνεργασία που διατηρείται μεταξύ των δύο χωρών.

    Οπως ανέφερε, οι πλήμμυρες που έπληξαν την Πολωνία τον περασμένο Ιούλιο, είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 53 άνθρωποι και να καταστραφούν πάνω από 547 χιλιάδες εκτάρια γης, σε 12 από τις 49 επαρχίες της χώρας, αφήνοντας πίσω 64 χιλιάδες άστεγους.

    Ο κ. Γεσονέκ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του πολωνικού λαού, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο ίδιο μονοπάτι για την ΕΕ με τον κυπριακό λαό, διαβεβαιώνοντας ότι η Πολωνία θα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, αν παραστεί ανάγκη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - Ταράσοφ - Βόρειες Χώρες

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την απόλυτη ικανοποίηση της κυπριακής Κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Γενάτι Ταράσοφ, καθώς και για την αναφορά στην Κύπρο στο ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ των Βορείων Χωρών, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Οι δηλώσεις Ταράσοφ επανατονίζουν την πάγια ρωσική θέση που συνάδει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και αναγνωρίζει μόνο το κυρίαρχο κράτος της Δημοκρατίας της Κύπρου και τη νόμιμη κυβέρνησή του και θεωρεί το ψευδοκράτος κατασκεύασμα που δεν το αναγνωρίζει κανένας εκτός από τον κατασκευαστή του", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

    Χαρακτήρισε επίσης, "απόλυτα ικανοποιητικό και το μέρος που καλύπτει άλλες πτυχές του Κυπριακού".

    "Προσυπογράφουμε", πρόσθεσε, "την έκκληση για ενεργοποίηση των προσπαθειών για επίτευξη μιας πραγματικής και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος μέσω έντιμων και εποικοδομητικών συνομιλιών για το μέλλον της Κύπρου", η οποία, όπως σημείωσε, "στα μάτια ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας θεωρείται ένα ενωμένο κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία Κυπριακή Δημοκρατία".

    Σχολιάζοντας το ανακοινωθέν, που εξέδωσαν οι ΥΠΕΞ των Βορείων Χωρών, που συνήλθαν στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση και η Ε/κ πλευρά θα ανταποκριθούν πρόθυμα στην έκκληση για ευελιξία και πνεύμα συνεργασίας και αποχή από ο,τιδήποτε που θα οδηγούσε στον εκτροχιασμό των απευθείας συνομιλιών, όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση και η Ε/κ κοινότητα πρόθυμα ανταποκρίνονται σε παρόμοιες εκκλήσεις που γίνονται από πολλές χώρες και οργανισμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [12] Βασιλείου - Εδιμβούργο

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην παρουσίαση της πρώτης μελέτης του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Πληροφόρηση, θα προβεί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, στο Εδιμβούργο, όπου μεταβαίνει την ερχόμενη Κυριακή, 7 Σεμπτεμβρίου.

    Ο κ. Βασιλείου, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος, θα παρουσιάσει τη μελέτη σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στη Σκωτία.

    Σύμφωνα μα ανακοίνωση, η μελέτη αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται οι δημοσκοπήσεις και οι περιορισμοί, που επιβάλλονται σε ορισμένες χώρες, σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [13] Ρωσία - Τουρκία - S - 300

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εντονες ήταν οι αντιδράσεις του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, για τις ενέργειες των Τούρκων να ανακόπτουν και να ερευνούν εμπορικά πλοία στα στενά του Βοσπόρου με στόχο την ανεύρεση των πυραύλων S - 300.

    Ο εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Γ. Ταράσοφ δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τη συνθήκη του Μοντρέ, που προνοεί ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων από τα στενά.

    Ο Ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί σύντομα μεταξύ των Υφυπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας, οι οποίοι θα συναντηθούν στη Μόσχα.

    Τόνισε εξάλλου ότι δεν υπάρχουν λόγοι για αναθεώρηση των συμφωνηθέντων όρων του συμβολαίου για την πώληση των πυραύλων στη Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι το σύστημα αυτό είναι καθαρά αμυντικό.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, δεν διαθέτει δική της αεροπορία, ενώ η άλλη πλευρά, που στηρίζεται στην υποστήριξη της Τουρκίας, έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τον εναέριο χώρο της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας τις ανησυχίες της Τουρκίας ως αδικαιολόγητες και υπερβολικές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [14] Υπουργός Γεωργίας - Υδατική κατάσταση

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η χειρότερη των τελευταίων δέκα ετών είναι η υδατική κατάσταση στην Κύπρο.

    Αυτό τόνισε σήμερα μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής επίσκεψης σε φράγματα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης "η υδατική κατάσταση είναι τραγική αφού τα αποθέματα νερού στα φράγματα εξαντλούνται επικίνδυνα, ενώ δραματική είναι η μείωση των αποθεμάτων των υπογείων υδροφορέων".

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Πετρίδης η ροή νερού που σημειώθηκε στα φράγματα από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα ανήλθε στα 22,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που είναι περίπου το 19% της κανονικής.

    Τα αποθέματα νερού σήμερα στα φράγματα ανέρχονται στα 39,1 εκ.κ.μ. ή 14, 5% της χωριτικότητάς τους σε σύγκριση με 75,5 εκ.κ.μ. που ήταν την ίδια ημερομηνία το 1996 και 132,2 το 1995, ενώ οι υδατικές μας ανάγκες για ύδρευση και άρδευση ανέρχονται σε 134 εκ.κ.μ.

    Οπως τόνισε ο κ. Πετρίδης "σε περίπτωση συνέχισης των συνθηκών λειψυδρίας, πράγμα που δεν είναι απίθανο, η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι τραγικότατη και οι επιπτώσεις δυσμενέστατες αφού μέχρι το Δεκέμβριο του 1997 σε πολλά από τα μεγάλα φράγματα θα υπάρχει μόνο λάσπη και παράλληλα η στάθμη του νερού στα υδροφόρα στρώματα θα κατέβει σε επικίνδυνα επίπεδα".

    Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στα μέτρα που εφαρμόζει το Υπουργείο Γεωργίας για τη μεγαλύτερη εξοικονόμιση νερού και για αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού.

    Τόνισε ότι "βασικοί στόχοι της πολιτικής αυτής είναι η ορθολογική αξιοποίηση των υδατικών πόρων, επιφανειακών και υπογείων, η εκμετάλλευση νέων, μη παραδοσιακών πηγών νερού, όπως των επεξεργασμένων λυμάτων για σκοπούς άρδευσης, η παραγωγή νερού με τη μέθοδο της αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης και η δημιουργία υδατικής συνείδησης στο λαό μας για σωστή και φειδωλή χρήση του μοναδικού αυτού αγαθού της φύσης".

    "Προς υλοποίηση των στόχων αυτών", συνέχισε ο κ. Πετρίδης, "καταρτίστηκε στρατηγικό σχέδιο που καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2010".

    Στα πλαίσια του Σχεδίου αυτού εκπονήθηκαν επιμέρους μεσοπρόσθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια και καταρτίστηκαν προγράμματα ενώ παράλληλα για απεξάρτηση της παροχής νερού στα μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα από την ετήσια βροχόπτωση, προωθείται η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού.

    Τέλος ο κ. Πετρίδης κάλεσε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου να συνειδητοποιήσει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νερού και να ενεργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση, σωστή χρήση και προστασία του λιγοστού νερού που έχουμε στη διάθεσή μας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [15] Εκπρόσωπος - Ερευνα πλοίων από Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι οι διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες πρέπει να τηρούνται αλλά θεωρεί ότι το θέμα της ανακοπής εμπορικών πλοίων στα στενά της Μαύρης Θάλασσας από την Τουρκία, δεν την αφορά άμεσα.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Γενάτι Ταράσοφ, ότι η ανακοπή και έρευνα εμπορικών πλοίων στα στενά της Μαύρης Θάλασσας από την Τουρκία, σε αναζήτηση ρωσικών πυραύλων S - 300 ή εξαρτημάτων τους, έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, που προνοεί την ελεύθερη διέλευση.

    "Η Δημοκρατία της Κύπρου δεν έχει ανάμιξη στο βασικό θέμα και παίρνει τη θέση ότι οι διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες πρέπει να είναι σεβαστές και να τηρούνται. Υπάρχουν συμφωνίες και συνθήκες που διέπουν την ελεύθερη ναυσιπλοϊα στο συγκεκριμένο γεωγραφικό θαλάσσιο χώρο", είπε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας, "θα περιοριστούμε μέχρι εδώ".

    Απέφυγε επίσης να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, του Ισραήλ και του Αζερμπαϊζάν συνεργάζονται με τις τουρκικές, παρέχοντας πληροφορίες πιθανών τρόπων μεταφοράς των S - 300 στην Κύπρο, λέγοντας ότι "η κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες πληροφορίες στη διάθεσή της".

    Εξάλλου ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα διερευνήσει το θέμα, απάντησε, "έχουμε την εντύπωση ότι το θέμα δεν μας αφορά άμεσα".

    Πρόσθεσε όμως ότι "αν το συγκεκριμένο θέμα από τη φύση του είναι ουσιώδες, με διακριτικότητα διερευνήσεις δια της διπλωματικής οδού γίνονται".

    Σε ερώτηση αναφορικά με τις ευθύνες μεταφοράς και παράδοσης των πυραύλων, ο κ. Χριστοφίδης περιορίστηκε να πει ότι "διά του συμβολαίου εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και εγκατάσταση των S - 300".

    Τόνισε επίσης ότι η Κυβέρνηση, "προβαίνοντας στην ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [16] Εκπρόσωπος - Τίτλοι σε πρόσφυγες

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο θα παραδοθούν αύριο οι 100 πρώτοι τίτλοι ιδιοκτησίας οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης σε δικαιούχους πρόσφυγες.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι προωθείται η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για όλα τα οικόπεδα αυτοστέγασης, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στις 12.200 περίπου.

    "Στο δεύτερο στάδιο θα προωθηθεί η διαδικασία για έκδοση τίτλων για τα διαμερίσματα και τις κατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς, που ανέρχονται στις 14.000 περίπου", πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Σημείωσε ότι "το να δώσουμε τους τίτλους είναι σωστή πολιτική πράξη, ταυτόχρονα όμως δίνουμε το μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται για την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Κληρίδης - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε φιλικό πνεύμα, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Προέδρου του συγυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρου Κυπριανού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, "οι δύο συνεργάτες είχαν μακράν συνάντηση χθες το απόγευμα. Θα έχουν και άλλες συναντήσεις και μέσα στα πλαίσια αυτών των συναντήσεων με πνεύμα φιλίας, συνεργασίας, καλής θέλησης, εξετάζουν όλα τα θέματα που εγείρονται σε όλες τις πτυχές της συνεργασίας."

    Για το περιεχόμενο της συνομιλίας "ουδέν ανακοινώσιμο", σημείωσεε ο κ. Χριστοφίδης, οι οποίος πρόσθεσε ότι "οι συνομιλίες συνεχίζονται".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η θέση της Ε/κ πλευράς αναφορικά με την κυριαρχία είναι ξεκάθαρη και πάγια όπως έχει επικυρωθεί από το Εθνικό Συμβούλιο και στο θέμα αυτό δεν επιτρέπεται οποιοσδήποτε συμβιβασμός.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του νέου Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, που αναφέρεται και στο θέμα της κυριαρχίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε ότι "το θέμα της κυριαρχίας είναι μια από τις βασικές πτυχές του Κυπριακού και η Ε/κ κοινότητα έχει συγκεκριμένες θέσεις πάνω στο θέμα που είναι επικυρωμένες από το Εθνικό Συμβούλιο".

    "Η θέση μας για την κυριαρχία είναι ξεκάθαρη", τόνισε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι "η κιβωτός που περιέχει την κυριαρχία στην περίπτωση της Κύπρου ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο όταν ήταν αποικία, παραδόθηκε στη Δημοκρατία της Κύπρου στις 16 Αυγούστου 1960 και θα παραδοθεί στην Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου όταν θα γίνουν οι νέες συνταγματικές ρυθμίσεις του κράτους, που λέγεται Δημοκρατία της Κύπρου".

    "Αυτή", τόνισε, "είναι η θέση μας και διαφέρει διαμετρικά από τη θέση του Ραούφ Ντενκτάς που απαιτεί αναγνώριση κυριαρχίας τώρα για το ψευδοκράτους κατ' αντίθεση προς όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και κάθε επιστήμη δικαίου".

    Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι η θέση αυτή είναι σταθερή και "αφορά οποιονδήποτε είτε λέγεται Μίλερ, είτε λέγεται Κόρτοβεζ, είτε Ντενκτάς, είτε Χάνεϊ. Είναι θέμα στο οποίο δεν επιτρέπεται οποιοσδήποτε συμβιβασμός", πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας την τακτική της μεθόδου που ο κ. Μίλερ προτίθεται να ακολουθήσει, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "στο στάδιο που έχει φτάσει το Κυπριακό, έχοντας πολυσυζητημένες όλες τις πτυχές του δίνει την ευχέρεια εντόνων διαβουλεύσεων για λύση κάθε πτυχής".

    Η έκκληση της Κύπρου ήταν πάντα ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, είπε ο κ. Χριστοφίδης, παρατηρώντας ότι "το συνεχές σφυροκόπημα αποτελεί επιλογή σε διάκριση από την τακτική που ακολουθείτο μέχρι σήμερα, μετά από κάθε αδιέξοδο να ακολουθούν χρόνια μέχρι μιας νέας προσπάθειας για λύση του Κυπριακού. Αυτό μας οδήγησε στο να έχουμε τώρα 23 συναπτά έτη χωρίς καμιά πρόοδο", σημείωσε.

    Η αμερικανική παρέμβαση, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "δεν αντιστρατεύεται την προσπάθεια του ΟΗΕ. Η αμερικανική παρέμβαση απλά θα την ενισχύσει και ενισχύοντάς την της δίνει τη δύναμη να προχωρήσει αποτελεσματικά σε λύση".

    Παρατήρησε επίσης "ότι το επείγον της λύσης του Κυπριακού, όπως προβάλλεται από την αμερικανική διπλωματία δεν είναι μόνο χάριν της Κύπρου, είναι κυρίως χάριν των συμφερόντων των ΗΠΑ. Συμπίπτει το συμφέρον της Κύπρου με το συμφέρον των ΗΠΑ, ότι πρέπει το Κυπριακό να λυθεί", είπε.

    Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε εξάλλου ότι σε ένα δυναμικό συμβιβασμό που αναζητούμε στο Κυπριακό δεν θα είναι όλα υπέρ μας. "Ούτε αναμένουμε", πρόσθεσε, "ότι η δυναμική παρουσία Χόλμπρουκ ή οποιουδήποτε άλλου δυναμικού μεσολαβητή είτε και του Συμβουλίου Ασφαλείας ακόμα, θα είναι μονομερής και θα κτυπά τη μία μόνο πλευρά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 5 September 1997 - 14:12:10 UTC