Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εκπρόσωπος - Βόμβα Ισραήλ
  • [03] Περιοδικό "Survival" - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.21 (-0.05)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.71 (+0.18)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.08 (-0.66)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.03 (-0.67)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  78.90 (-0.32)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                66.36 (+0.02)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.65 (+0.85)
        Αλλες Εταιρείες                         60.37 (-1.71)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 719582.663
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - Βόμβα Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ, καταδίκασε σήμερα διά του Εκπροσώπου της Μανώλη Χριστοφίδη, η κυπριακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας την ανάγκη επικράτησης της ειρηνευτικής διαδικασίας για επίλυση των διαφορών στη Μέση Ανατολή.

    "Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα τις πράξεις βίας που έλαβαν χώρα στην Ιερουσαλήμ. Η βία πρέπει να εξοστρακισθεί, να παραμερισθεί και να δώσει τη θέση της στη λογική και στο διάλογο. Η βία δεν λύει προβλήματα,. Η ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να επικρατήσει και να λύσει διαφορές", τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Περιοδικό "Survival" - Κυπριακό

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,05/09/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Η αποτυχία να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό μπορεί να οδηγήσει σε αναστάτωση του στρατηγικού σχεδίου για το Αιγαίο και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σοβαρές επιπτώσεις για τη μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης.

    Αυτό αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τριμηνιαίο περιοδικό "Survival", το οποίο εκδίδει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

    Συγγραφέας του άρθρου είναι ο Χάινζ Κράμερ, ανώτερος ερευνητής στο "Stiftung Wissenschaft und Politik", το Ινστιτούτο με το μεγαλύτερο κύρος στη Γερμανία και το οποίο συνεργάζεται στενά με τη γερμανική κυβέρνηση.

    Ο Κράμερ γράφει ότι η συνεχιζόμενη διαδικασία, η οποία άρχισε με τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Ιούλιο, είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία για λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

    Οπως επισημαίνει, αποτυχία αυτής της διαδικασίας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο πάνω στην ασφάλεια της περιοχής αλλά και στην ασφάλεια της Ευρώπης γενικότερα.

    Δίδει, επίσης, μεγάλη έμφαση στην επικείμενη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και αναφέρεται σε σενάρια που μπορεί να ακολουθήσει αυτή η διαδικασία.

    Το πρώτο σενάριο είναι "η κανονική διαδικασία", κατά τον Κράμερ. Σύμφωνα μ' αυτό το σενάριο, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνονται με τους αντιπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με γνώμονα ότι το αποτέλεσμα θα ισχύσει για ολόκληρο το νησί, ίσως με μια συγκεκριμένη καθυστέρηση, εάν αυτό είναι αναγκαίο.

    Το δεύτερο σενάριο, προσθέτει, είναι "διαπραγματεύσεις με μικτή κυπριακή αντιπροσωπεία". Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ΕΕ θα επιμένει σε μικτή αντιπροσωπεία Ε/Κ και Τ/Κ. Η ΕΕ θα μπορεί, επίσης, να ορίσει ότι και οι δύο κοινότητες θα πρέπει να αποδεκτούν το αποτέλεσμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Το τρίτο σενάριο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι αυτό των "παράλληλων διαπραγματεύσεων ένταξης με τους Ε/Κ και τους Τ/Κ". Η ΕΕ, μ' αυτό το σενάριο, θα μπορούσε να αρχίσει παράλληλες ενταξιακές διαπραγματεύσεις και με τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, αφήνοντας συνειδητά ανοικτό το θέμα του διεθνούς καθεστώτος του μη αναγνωρισμένου ψευδοκράτους του Ντενκτάς.

    Στο συμπέρασμα του άρθρου τονίζεται ότι οι αναφυόμενοι κίνδυνοι που αφορούν την Κύπρο απαιτούν όπως η ΕΕ και οι κυριότερες χώρες-μέλη της, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Ο Κράμερ σημειώνει ότι, για να επιτευχθεί αυτό το δύσκολο έργο, οι δραστηριότητες των διάφορων αντιπροσώπων για το Κυπριακό πρέπει να είναι στενά συντονισμένες και οι συζητήσεις στην Ομάδα Ανωτέρου Επιπέδου της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπως γράφει, θα πρέπει να ενδυναμωθούν.

    Η πιθανή επιδείνωση της στρατηγικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, εάν το Κυπριακό παραμείνει άλυτο, θα έχει ψηλό κόστος για όλους, παρατηρεί.

    Τα σενάρια, υπογραμμίζει το άρθρο, οι συνέπειες για την ασφάλεια στην Ευρώπη και οι επιδράσεις που το Κυπριακό έχει πάνω στην εξωτερική κι εσωτερική πολιτική της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που γίνονται τώρα στην Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 5 September 1997 - 17:46:40 UTC