Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 29 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνικό - Λυσσαρίδης
  • [02] Εθνικό - Χριστόφιας
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Αναστασιάδης - Αποστρατικοποίηση
  • [05] Μίλερ - Ντενκτάς
  • [06] Αναστασιάδης - Τίτλοι ιδιοκτησίας
  • [07] Εθνικό - Κυπριανού
  • [08] Εθνικό - Κουτσού
  • [09] Εθνικό - Βασιλείου - Ρολάνδης
  • [10] Φεϊσέλ - δημοσιεύματα
  • [11] Κυπριακό - Δηλώσεις Λόρδου Μπέθελ
  • [12] Ασφάλεια - Κυπριακό - Aνακοίνωση Ολμπράιτ
  • [13] Δήλωση ΥΠΕΞ - διάλογος - ασφάλεια
  • [14] Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος

  • [01] Εθνικό - Λυσσαρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, τόνισε ότι το κόμμα του τάσσεται "φανατικά" υπέρ της αποστρατικοποίησης της Κύπρου, ενώ διαφωνεί με το θέμα της τιτλοποίησης των προσφυγικών ιδιοκτησιών.

    Ωστόσο, κληθείς μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου να σχολιάσει την πρόταση για σταδιακή αποστρατικοποίηση, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την ανησυχία ότι "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού", προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο ίσως "υπονομεύσει την πραγματική αποστρατικοποίηση".

    "Ενώ η επάνοδος των τουρκικών στρατευμάτων είναι θέμα ωρών, η επαναγορά εξοπλισμών είναι θέμα χρόνου. Γι' αυτό, εμείς είμαστε φανατικά υπέρ της αποστρατικοποίησης", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Υπάρχει, πρόσθεσε, συγκεκριμένη πρόταση να φύγουν όλα τα στρατεύματα και να αντικατασταθούν από μια δύναμη του ΟΗΕ με συγκεκριμένους όρους εντολής, οι οποίοι να ικανοποιούν τα ενδιφερόμενα μέρη.

    "Σ' αυτή την περίπτωση είμαστε θετικοί", σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι η πλειοψηφία των κομμάτων έχει διαφωνήσει με την τιτλοποίηση της ιδιοκτησίας, ενώ σημείωσε ότι το θέμα είναι πολιτικό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [02] Εθνικό - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Σε πιό βαθιά νερά", φαίνεται να κινείται ο Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν διαφωνεί με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για σταδιακή αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι η συνεδρία δεν ήταν καλά προετοιμασμένη. "Επρεπε η κυβέρνηση να έρθει πιο προετοιμασμένη, και αν θέλετε, κατά τη δική μου τη γνώμη, να είχε αποστείλει εισηγήσεις και απόψεις στα κόμματα από προηγουμένως", είπε.

    Κληθείς να εκφράσει τη θέση του στην πρόταση Κληρίδη για σταδιακή αποστρατικοποίηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η θέση του κόμματός του είναι ότι "επανερχόμαστε μετά από πέντε χρόνια σε θέματα τα οποία αυτή η κυβέρνηση είχε απορρίψει".

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε, "με το ψήφισμα 789 πρότεινε σταδιακή αποστρατικοποίηση, με την έναρξη κίνησης προς αυτή την κατεύθυνση, με την αποχώρηση των μισών τουρκικών στρατευμάτων, το πάγωμα των εξοπλισμών και μια σειρά άλλων μέτρων".

    "Εμείς από τότε συμφωνήσαμε με τη διαδικασία και δεν έχουμε τώρα λόγο να διαφωνούμε", είπε συγκεκριμένα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η πρόταση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στο παρόν στάδιο, τουλάχιστον, δεν υπάρχει θέμα εφαρμογής της, "έχοντας υπόψη τις εντελώς αδιάλλακτες θέσεις του Ντενκτάς στο Μοντρέ και την όλη στάση της Τουρκίας στο Μοντρέ και μετά το Μοντρέ".

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν ο Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, επικεντρώνεται πάνω σε αυτό το θέμα, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι, απ' ό,τι έχει λεχθεί "περισσότερο ναί, αλλά νομίζω ότι ο Μίλερ κινείται προς πιό βαθιά νερά. Θέλει να προετοιμάσει την εμφάνιση Χόλμπρουκ στο προσκήνιο μετά τις εκλογές", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.60 (+0.10)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.72 (+0.19)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.26 (+0.32)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.28 (+0.12)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  78.09 (-0.08)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.85 (+0.15)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.05 ( 0.00)
        Αλλες Εταιρείες                         59.67 (-0.77)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 572766.896
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [04] Αναστασιάδης - Αποστρατικοποίηση

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για τα θέματα ασφάλειας, θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι, για την εξέλιξη αυτή, ο Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε ήδη τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, σε έκτακτη συνάντηση που είχαν μεσούσης της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και ύστερα από τη συνάντηση του κ. Μίλερ με τον Ραούφ Ντενκτάς. (Ο κ. Κασουλίδης αποχώρησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Ε.Σ.)

    "Προ ολίγου, ο κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον κ. Μίλερ, ύστερα από τη συνάντηση του τελευταίου με τον κ. Ντενκτάς, και εκείνο που διεβιβάσθη προς τον ΥΠΕΞ είναι ότι ο κ. Ντενκτάς είναι έτοιμος να συζητήσει τα θέματα ασφάλειας, που περικλείουν, μεταξύ άλλων, και τα θέματα αποστρατικοποίησης και γενικότερα του στρατιωτικού διαλόγου", δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε παρατήρηση ότι ο Ντενκτάς, πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Μίλερ, δήλωσε ότι δέχεται την αποστρατικοποίηση αλλά μετά τη λύση, ο κ. Αναστασιάδης άφησε να νοηθεί ότι ο διάλογος τότε μόνον θα γίνει, "αν και εφόσον από την ενημέρωση διαφανεί ότι όντως αυτή είναι η πρόθεση Ντενκτάς... ενός διαλόγου σε θέματα ασφάλειας".

    Οι δηλώσεις Αναστασιάδη έγιναν ύστερα από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις, "ύστερα από τις επαφές του κ. Μίλερ με τον κ. Ντενκτάς, η πρόταση του κ. Κληρίδη για απευθείας συζητήσεις στα θέματα ασφάλειας έγινε αποδεκτή από τον κ. Ντενκτάς".

    Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, "αυτό σημαίνει συζήτηση αποστρατικοποίησης, μείωσης εξοπλισμών και γενικότερα όσα άπτονται, όπως τα αντιλαμβανόμαστε μέχρι σήμερα, των θεμάτων ασφαλείας", απορρίπτοντας πάντως συζήτηση στο θέμα των εγγυήσεων.

    "Είναι εντελώς διάφορο το θέμα των εγγυήσεων και δεν θα ήταν σκόπιμο να συσχετίζεται το θέμα ασφάλειας με το θέμα των εγγυήσεων, στο παρόν στάδιο", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στις συνομιλίες του Μοντρέ, ο Πρόεδρος Κληρίδης εισηγήθηκε διάλογο για συζήτηση του θέματος της αποστρατικοποίησης, υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε το ίδιο θέμα (αποστρατικοποίηση), "όταν ο κ. Μίλερ, πιθανόν", όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, "να ήγειρε θέματα είτε των S - 300, είτε γενικότερα της επιθυμίας της αμερικάνικης κυβέρνησης να υπάρξει μία σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης και προόδου στον στρατιωτικό διάλογο".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε επίσης ότι η αντιπρόταση του κ. Κληρίδη (στις θέσεις Μίλερ) ήταν ότι είναι έτοιμος να συζητήσει θέματα αποστρατικοποίησης, "όπως ηγέρθησαν τόσο εις τα ΗΕ παλαιότερα, όσο και εις το Μοντρέ όπου κατετέθη συγκεκριμένη πρόταση".

    Τέλος, διευκρίνισε ότι με τον όρο ασφάλεια, "εννοούμε θέματα που άπτονται της αποστρατικοποίησης, δηλαδή της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, της μείωσης των εξοπλισμών, της σταδιακής, ίσως, διάλυσης της Εθνικής Φρουράς, των συνθηκών κάτω από τις οποίες μπορεί να αισθάνονται και οι δύο κοινότητες ασφαλείς, χωρίς την παρουσία του κατοχικού στρατού και χωρίς την ύπαρξη της Εθνικής Φρουράς".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [05] Μίλερ - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, είχε σήμερα στα κατεχόμενα ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

    Φειδωλός στις δηλώσεις του, ο κ. Μίλερ χαρακτήρισε τη συνάντηση ενημερωτικής φύσης και σημείωσε ότι αισθάνεται σοφότερος μετά τις συνομιλίες του με τις δύο πλευρές.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης κάλεσε τους δημοσιογράφους να σεβαστούν την "ιερότητα", όπως είπε, των συνομιλιών και απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις επαφές του.

    Εξάλλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση με τον κ. Μίλερ, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα έθετε στον κ. Μίλερ όλα τα θέματα τα οποία η Τ/κ πλευρά θεωρεί εξίσου σημαντικά με την ασφάλεια, όπως την ισότητα των Τ/Κ, την κυριαρχία και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Τ/Κ ηγέτης επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι η πρόταση για αποστρατικοποίηση συζητείται μόνον υπό τον όρο ότι οι εγγυήσεις του 1960 θα παραμείνουν σε ισχύ και μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [06] Αναστασιάδης - Τίτλοι ιδιοκτησίας

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει, όπως ακριβώς αξιώνει και η συντριπτική πλειοψηφία των προσφυγικών οργανώσεων, ώστε οι πρόσφυγες να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας.

    Αυτό επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας τη δεδηλωμένη θέση του κόμματός του και την πλήρη υποστήριξη του προς την κυβέρνηση, στο θέμα της παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες και παρά την περί του αντιθέτου πλειοψηφία, σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Κληθείς, ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, να σχολιάσει τις επικρίσεις ή αντιθέσεις άλλων κομμάτων ότι ενισχύει την επιχειρηματολογία του Ραούφ Ντενκτάς για ανταλλαγή περιουσιών, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι το μέτρο αυτό "δεν σημαίνει απεμπόληση των δικαιωμάτων των περιουσιών στα κατεχόμενα...δεν σημαίνει καθ' οιονδήποτε τρόπο ότι θα ήταν ποτέ δυνατό να γίνει αποδεκτή η όποια αξίωση του Ντενκτάς, οποτεδήποτε και αν προβάλλεται".

    Ανέφερε, μάλιστα, ότι η ανταλλαγή περιουσιών αποτελεί μόνιμο αίτημα και προσπάθεια του Ντενκτάς, από το 1974.

    Απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι πρόκειται για μέτρο ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι η παροχή τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες περιείχετο στο παρελθόν στο προεκλογικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του Προέδρου Κληρίδη (καταθέτοντας και πρόταση στη Βουλή), ενόσω αυτός και ο ΔΗΣΥ ήταν στην αντιπολίτευση.

    Το μέτρο αυτό εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων που η κυβέρνηση υιοθέτησε, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, χωρίς να θεωρηθούν ότι είναι προεκλογικές εξαγγελίες.

    "Διερωτώμαι γιατί δεν διαμαρτυρήθησαν όταν διεγράφησαν τα προσφυγικά χρέη... όταν διευρύνθησαν τα κριτήρια για να αποκτήσουν την προσφυγική ταυτότητα ή να έχουν περισσότεροι το δικαίωμα απόκτησης των βοηθημάτων που τυγχάνουν οι πρόσφυγες...όταν ουσιαστικά λειτουργούσε ο Φορέας Ισης Κατανομής Βαρών", σημείωσε.

    Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, περι ανετοιμότητας της κυβέρνησης, σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [07] Εθνικό - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ερχόμενη Πέμπτη το Εθνικό Συμβούλιο θα καταλήξει στο τί πρέπει να γίνει, τόσο ενόψει της τουρκικής προκλητικότητας όσο και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ενημέρωσε τους αρχηγούς για όλα τα θέματα, αλλά κανένας δεν εξέφρασε άποψη. Αυτό θα γίνει την Πέμπτη, είπε ο κ. Κυπριανού.

    "...Θα δούμε που βρισκόμαστε μετά το Μοντρέ, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και να καταλήξουμε στο τί πρέπει να γίνει, ενόψει της τουρκικής προκλητικότητας και όλων αυτών τα οποία γίνονται και λέγονται για το Κυπριακό πρόβλημα και την ενταξιακή πορεία. Αυτή είναι η ουσία της συζητήσεως που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη," είπε ο κ. Κυπριανού.

    Αναφορικά με το θέμα της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε την πρόταση αυτή ως "σωστή" και πρόσθεσε ότι αναμένονται απαντήσεις.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ήγειρε το θέμα των αγνοουμένων και ότι ερώτησε πού βρίσκεται αυτό. "Η απάντηση του Προέδρου είναι ότι δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο", πρόσθεσε.

    Είπε επίσης ότι στη συνεδρία εκφράστηκαν απόψεις για το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας. "Η πλειόψηφία του Εθνικού Συμβουλίου δεν είναι υπέρ των τίτλων ιδιοκτησίας. Βασικά, για πολιτικούς λόγους," είπε.

    Σε ερώτηση ποιά είναι η θέση του κόμματός του, ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΔΗΚΟ έχει από παλιά απόφαση "ότι για πολιτικούς λόγους δεν ενδείκνυται αυτή η ενέργεια."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [08] Εθνικό - Κουτσού

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η "αμερικανική πρωτοβουλία σε αυτήν τη φάση επιδιώκει να αδρανοποιήσει το ενιαίο αμυντικό δόγμα, την έλευση των πυραύλων S - 300 και να δημιουργήσει ένα κατάλληλο κλίμα παρέμβασης Χόλμπρουκ στη συνέχεια", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κουτσού είπε ότι το κυριότερο που συζητήθηκε ήταν το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας. Πρόσθεσε ότι έγινε και ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, καθώς και από τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, για την πρόσφατη περιοδεία του στην Ευρώπη. Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν εκφράστηκαν απόψεις.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουτσού εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Αμερικανοί "αγωνίζονται για να ματαιώσουν την έλευση των πυραύλων S - 300".

    Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτά τα θέματα δεν λέχθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [09] Εθνικό - Βασιλείου - Ρολάνδης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, χαρακτήρισε "σοβαρό λάθος" την παροχή τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Βασιλείου εξήγησε τη θέση του, αναφέροντας ότι η απόφαση ενισχύει την επιχειρηματολογία Ντενκτάς και όσων θέλουν να στερήσουν το δικαίωμα περιουσίας των προσφύγων στα κατεχόμενα.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, είπε ότι στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου "έγινε μια γενική συζήτηση και ενημέρωση" για την επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, καθώς και για ορισμένα άλλα θέματα, ενώ συζητήθηκε το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες.

    Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων ανέφερε ότι δεν δόθηκε τίποτε γραπτώς από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενώ για το θέμα της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για σταδιακή αποστρατικοποίηση είπε πως "το θέμα αυτό δεν απετέλεσε αντικείμενο συζήτησης."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [10] Ασφάλεια - Κυπριακό - Aνακοίνωση Ολμπράιτ

    Λάρνακα,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, ανακοίνωσε το απόγευμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ανακοίνωσαν στον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, την πρόθεσή τους να συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας.

    Η κ. Ολμπράιτ προέβη στην ανακοίνωση κατά την επιστροφή της στην Κύπρο από το Λίβανο, καθ' οδόν προς την Ουάσιγκτον, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή.

    Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας ως "σημαντικό βήμα" την απόφαση Κληρίδη - Ντενκτάς, επανέλαβε ότι η επίλυση του Κυπριακού παραμένει μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, τόσο του Προέδρου Μπιλ Κλίντον όσο και της ιδίας.

    Αναλυτικά, η γραπτή ανακοίνωση την οποίαν η κ. Ολμπράιτ διάβασε στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχει ως εξής:

    "Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς έχουν ενημερώσει τον Ειδικό Συντονιστή μας για το Κυπριακό, Τομ Μίλερ, και τον Πρέσβη (Κένεθ) Μπριλ, για την πρόθεσή τους να συναντηθούν σύντομα για συζήτηση θεμάτων ασφάλειας.

    Αυτό είναι ένα ουσιαστικό βήμα. Το κλίμα έντασης, με απειλή επί απειλής για το Κυπριακό, συνεχίζεται επί μακρού.

    Αυτή είναι μια προσπάθεια για μείωση αυτής της έντασης και βελτίωσης της συνολικής ατμόσφαιρας, ώστε να διεξαχθούν σοβαρές διαπραγματεύσεις για αντιμετώπιση των θεμάτων ουσίας του κυπριακού προβλήματος.

    Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζωτικά θέματα ασφάλειας.

    Οπως δήλωσα τον Ιούλιο του 1996, η επίλυση του Κυπριακού έχει καθυστερήσει πολύ. Και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο υπέφεραν για πολύ. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Αυτό το βήμα συμβολίζει το ίδιο πνεύμα για ειρηνική διευθέτηση διαφορών.

    Συγχαίρω και τους δύο ηγέτες για τη σοφία και τη διορατικότητά τους. Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος παραμένει μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής, τόσο του Προέδρου Κλίντον όσο και εμένα προσωπικά.

    Ο διορισμός του Πρέσβη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, αποτελεί συγκεκριμένη απόδειξη της αμερικανικής δέσμευσης να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να βοηθήσει το λαό της Κύπρου ώστε να βοηθήσει τον εαυτό του.

    Οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε περαιτέρω μείωση της έντασης, μέσω των συνομιλιών που θα έχω τόσο εγώ, όσο και ο Πρέσβης Χόλμπρουκ, ο Βοηθός ΥΠΕΞ Γκρόσμαν και ο κ. Μίλερ την ερχόμενη βδομάδα κατά τη διάρκεια επαφών στη Νέα Υόρκη, με αξιωματούχους από την περιοχή." Αμέσως μετά, η κ. Ολμπράιτ αναχώρησε μαζί με τον κ. Μίλερ από την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [11] Δήλωση ΥΠΕΞ - διάλογος - ασφάλεια

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα προσέλθει στο διάλογο για τα θέματα ασφάλειας με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, με εποικομητικό πνεύμα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ως γνωστό, ο Πρόεδρος Κληρίδης πρότεινε στον κ. Ντενκτάς, στην Κλιόν της Ελβετίας, "όπως ξεκινήσουν διάλογο στη Λευκωσία προς συζήτηση σειράς θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια, με στόχο τη μείωση της έντασης και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας τόσο για τους Ε/Κ όσο και για τους Τ/Κ".

    "Προτάθηκε να συζητηθούν όλα τα θέματα που αναφέρονται στα πρόσφατα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και που αφορούν τις στρατιωτικές δυνάμεις, τους εξοπλισμούς και τα μέτρα μείωσης της έντασης κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, σαν ένα πρώτο βήμα μέσα στα πλαίσια ενός προγράμματος συνολικής αποστρατικοποίησης της Κύπρου", πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

    Συνεχίζοντας, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι, σήμερα, ο Πρόεδρος Κληρίδης "αποδέχθηκε πρόταση του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, να προσέλθει σε διάλογο με τον κ. Ντενκτάς στη Λευκωσία, υπό την αιγίδα του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Φεϊσέλ, προς συζήτηση όλων των θεμάτων ασφαλείας, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ημερήσια διάταξη."

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης "θα προσέλθει στο διάλογο αυτό με τον κ. Ντενκτάς με εποικοδομητικό πνεύμα και με πρόθεση να προωθήσει τους πιό πάνω στόχους, " κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [12] Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,15/09/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα αρχίσουν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ενώ δεν συνδέονται με το Κυπριακό.

    Τη σαφέστατη και κατηγορηματική αυτή δήλωση υιοθέτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών τής ΕΕ, μετά από συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας.

    Παράλληλα, οι "15" σε άλλο σημείο της δήλωσης, απαντώντας έμμεσα αλλά σαφέστατα στις απειλές των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων, καταδικάζουν κάθε προσπάθεια που θα μπορούσε να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ χαιρέτισαν επίσης την πρόσκληση της Λευκωσίας προς τους Τουρκοκυπρίους να συμμετάσχουν στη διαπραγματευτική ομάδα για την ένταξη του νησιού. Οπως υπογραμμίζεται στη δήλωση, από την ένταξη θα πρέπει να ωφεληθούν και οι δύο κοινότητες.

    Αναφορικά με το πολιτικό πρόβλημα, οι "15" εκφράζουν τη λύπη τους για τη μη επιτυχία των τελευταίων διακοινοτικών συνομιλιών, ενώ περιμένουν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, να επαναρχίσουν τις συνομιλίες και καλεί τις δύο πλευρές να αποφύγουν, στο μεσοδιάστημα, κάθε μονομερή πράξη, η οποία θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τις διαπραγματεύσεις.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, το κλίμα της συζήτησης για την Κύπρο ήταν ιδιαίτερα θετικό, ενώ πολλοί από τους εταίρους εμφανίστηκαν ενοχλημένοι από τις πιέσεις που επιχειρεί να ασκήσει η Αγκυρα, προκειμένου να μην ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο.

    Ενδεικτικό, άλλωστε, γεγονός που επιβεβαιώνει την προαναφερόμενη άποψη είναι ότι Υπουργοί κρατών - μελών, που θεωρούνται φιλικά προσκείμενοι στην Τουρκία, εμφανίστηκαν σήμερα ιδιαίτερα θετικοί για την Κύπρο.

    Ειδικότερα, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, δήλωσε ότι η χώρα του "αναγνωρίζει μία μόνο κυβέρνηση στην Κύπρο" και πως οι δηλώσεις που του αποδόθηκαν προ ημερών, περί δύο κυβερνήσεων στο νησί, αποτελούν προϊόν "παρεξήγησης".

    "Συναντήθηκα με τον κ. Πάγκαλο, με τον οποίο δώσαμε τις απαραίτητες εξηγήσεις και φυσικά το θέμα που προέκυψε θεωρείται λήξαν", κατέληξε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

    Από την πλευρά του, ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπέλ Ματούτες, δήλωσε ότι στην Κύπρο υπάρχουν μεν δύο κοινότητες, αλλά μόνο μία κυβέρνηση, αυτή της Λευκωσίας, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να γίνει "πόλεμος στην περιοχή" αλλά χρειάζεται, είπε, να "εργασθούμε όλοι για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 15 September 1997 - 17:46:58 UTC