Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Φεϊσέλ - ασφάλεια
  • [02] Δηλώσεις Χόλμπρουκ - ασφάλεια
  • [03] Δηλώσεις Ντενκτάς - ασφάλεια
  • [04] Γκίλμαν - Συμφωνία για θέματα ασφάλειας
  • [05] Δηλώσεις Αποστολάκη - Αμυνα Κύπρου
  • [06] Αρχιεπίσκοπος - Εγκαίνια Ναού στο Χιούστον
  • [07] Αρχιεπίσκοπος - Εγκαίνια (νέα είδηση)
  • [08] Αναστασιάδης - Συμφωνία για θέματα ασφάλειας
  • [09] Κυπριανού - Μπρέρετον
  • [10] Δάσκαλοι - Ριζοκάρπασο
  • [11] Εκπρόσωπος - Συμφωνία (1)
  • [12] Χριστοδούλου - Σύνοδος Υπουργών Κοινοπολιτείας
  • [13] Εκπρόσωπος - Συμφωνία (2)

  • [01] (Κ) Δηλώσεις Φεϊσέλ - ασφάλεια

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, χαιρέτισε τη συμφωνία για συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς για το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας πως ήταν κάτι που τα Ηνωμένα Εθνη ένθερμα υποστηρίζουν.

    Πάντοτε, είπε ο κ. Φεϊσέλ, υπογραμμίζαμε στις δυο πλευρές την ανάγκη να κάμουν κάτι, ώστε να δημιουργήσουν έναν καλύτερο είδος ατμόσφαιρας.

    Σε δήλωση του στο Πρακτορείο "Ρόιτερ" ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι ότι η δουλειά που έγινε πάνω στα ανθρωπιστικά θέματα και η συμφωνία που επιτεύχθηκε τώρα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Δηλώσεις Χόλμπρουκ - ασφάλεια

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ χαιρέτισε τη χθεσινή συμφωνία για συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς προς συζήτηση θεμάτων ασφάλειας.

    Σε δηλώσεις του στο CNN ο κ. Χόλμπρουκ χαρακτήρισε τη συμφωνία την οποία είχε ανακοινώσει η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ ως "μεγάλο βήμα και ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η αμερικανική κυβέρνηση στο Κυπριακό".

    Ο κ. Χόλμπρουκ επεσήμανε ότι παρόμοια συμφωνία δεν συνέβη στο Κυπριακό εδώ και πολύ καιρό.

    Χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνήθηκε κάτι επί της ουσίας, πρόσθεσε, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης της έντασης.

    Ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες θα τελούν και πάλι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών αλλά θα υπάρξει προσωπική ανάμειξη της κ. Ολμπράϊτ, του ιδίου, και άλλων στελεχών του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ με τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες στη Νέα Υόρκη.

    Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί ακόμα μια ένδειξη ότι η επιθετική εμπλοκή των ΗΠΑ μπορεί να επιλύσει τα θέματα ασφάλειας στην περιοχή.

    Η αστάθεια στην περιοχή αυτή, είπε ο κ. Χόλμπρουκ, αποτελεί άμεση απειλή στα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Δηλώσεις Ντενκτάς - ασφάλεια

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι τα θέματα ασφάλειας θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών.

    Ανέφερε επίσης ότι ζητήματα όπως η εκατέρωθεν απόσυρση στρατευμάτων από ορισμένες περιοχές και ο αφοπλισμός των "συνόρων", κατά την έκφρασή του, συζητούνταν για αρκετό χρονικό διάστημα.

    Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι τα θέματα αυτά δεν έχουν λυθεί λόγω της αντίστασης, όπως είπε των Ελληνοκυπρίων.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι ο ίδιος συμφώνησε να συνομιλήσει πάνω σε αυτά τα θέματα και αντιλήφθηκε, όπως είπε, ότι και ο κ. Κληρίδης έχει επίσης συμφωνήσει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Γκίλμαν - Συμφωνία για θέματα ασφάλειας

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,16/09/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μπεν Γκίλμαν, χαιρέτισε τη χθεσινή ανακοίνωση στη Λάρνακα, από την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς συμφώνησαν να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας στο νησί.

    Ο Μπεν Γκίλμαν χαιρέτισε τις προσπάθειες της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ και του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλλερ, να πείσουν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων όπως συνεχίσουν τις συναντήσεις που είχαν νωρίτερα συμφωνήσει, το καλοκαίρι που πέρασε.

    Συνέστησε, πάντως, επιφυλακτικότητα έναντι αυξημένων προσδοκιών για τη συμφωνία αυτή, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι, με καλή θέληση κι από τις δύο πλευρές, οι ηγέτες θα μπορούσαν να πετύχουν κάποια πρόοδο, συμφωνώντας πάνω σε συγκεκριμένα μέτρα για επίτευξη μεγαλύτερης ασφάλειας για όλο τον κυπριακό λαό.

    Τέλος, ο Μπεν Γκίλμαν κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς να εκμεταλλευτούν αυτή την εξέλιξη κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΚ/ΑΠ)

    [05] Δηλώσεις Αποστολάκη - Αμυνα Κύπρου

    Χάλκη,Ελλάδα,16/09/1997 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, εάν χρειαστεί, στην περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει την απειλή της και πλήξει την Κύπρο όταν εγκατασταθεί το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S - 300, έδωσε ο Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Δημήτρης Αποστολάκης.

    Ο κ. Αποστολάκης απαντούσε σε σχετική ερώτηση, μετά από ομιλία του κατά τη χθεσινή λήξη σεμιναρίου που οργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, στη Χάλκη.

    "Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια (της Τουρκίας στην Κύπρο)", δήλωσε συγκεκριμένα.

    "Δεν ανακοινώνουμε με ποιόν τρόπο ακριβώς, αλλά έχουμε δηλώσει ότι εάν η Κύπρος απειληθεί θα τη βοηθήσουμε και, αν είναι αναγκαίο, με στρατιωτική δράση", συμπλήρωσε.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε ότι το S - 300 είναι ένα καθαρά αμυντικό όπλο και τόνισε το δικαίωμα της κάθε χώρας να φροντίζει την άμυνά της.

    Μάλιστα, ανέφερε ότι "δεν έχουν δίκαιο" η Τουρκία και οι άλλες χώρες που υποστηρίζουν ότι οι S - 300 δεν πρέπει να εγκατασταθούν.

    Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε, η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να εγκαταστήσει αυτό το αμυντικό σύστημα.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο Ελληνας Υφυπουργός Αμυνας επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Κύπρου, σημείωσε ότι στην κυβέρνηση της Κύπρου εναπόκειται η όποια πρωτοβουλία και τόνισε τη θέση των Αθηνών υπέρ των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Αποστολάκης δεν είχε ακόμη ενημερωθεί πάνω στο πλήρες κείμενο της δήλωσης Ολμπράιτ, για τη συμφωνία του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς να συζητήσουν θέματα ασφάλειας.

    Απαντώντας σε ερώτηση πώς η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι η ένταξη θα βοηθήσει το λαό της Κύπρου, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Ακόμη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη στην ΕΕ μπορεί να επιλύσει διαφορές (μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ) και να καταστήσει πιο εύκολη την επίτευξη λύσης. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το δικαίωμα της Κύπρου να ενταχθεί στην ΕΕ "πρέπει να είναι ανεξάρτητο από το Κυπριακό".

    Ο Ελληνας Υφυπουργός Αμυνας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κύριο πρόβλημα της Κύπρου είναι η τουρκική κατοχή και αφού σημείωσε ότι "υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ των δυο κοινοτήτων, όπως και σε πολλές άλλες χώρες", ανέφερε ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αφεθούν μόνοι "θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές τους, να εισέλθουν σε διάλογο και να εξεύρουν λύση".

    Επαναλαμβάνοντας ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων αποτελεί το κύριο πρόβλημα στην Κύπρο, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι υπάρχουν μέσα εξασφάλισης της ασφάλειας των δύο κοινοτήτων και είπε ότι υπάρχουν χώρες έτοιμες να τα προσφέρουν.

    "Το μεγαλύτερο βήμα σε αυτή τη διαδικασία θα ήταν η αποστρατικοποίηση του νησιού", πρόσθεσε.

    Ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε την ελπίδα πως, παρά το αδιέξοδο των απευθείας συνομιλιών, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα κυριαρχήσει η λογική "σ' όλες τις ενέργειες".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, ο Ελληνας Υφυπουργός Αμυνας τόνισε ότι το καθεστώς στο Αιγαίο διέπεται από συμβάσεις, Νόμους και συμφωνίες.

    "Για μας δεν υπάρχει πρόβλημα", είπε και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος "εξυπακούει μεγάλους κινδύνους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την περιοχή".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ελληνας Υφυπουργός τόνισε ότι η αμυντική συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ δεν επηρεάζει την Ελλάδα, "νοουμένου ότι δεν αποτελεί απειλή εναντίον της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή".

    Αφού σημείωσε ότι η Αθήνα παρακολουθεί τί γίνεται σε ολόκληρη την περιοχή, ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας "δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον των λαών σε αυτή την περιοχή".

    Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει παρόμοια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και ανέφερε ότι αυτή "θα ενεργοποιηθεί περισσότερο", διαβεβαιώνοντς ότι η Ελλάδα δεν απειλεί καμμιά γειτονική χώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΑΠ)

    [06] Αρχιεπίσκοπος - Εγκαίνια Ναού στο Χιούστον

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τέλεσε χθες βράδυ τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Θεμωνιανού, στο Χιούστον του Τέξας, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στα εγκαίνια του Ναού, στον οποίον έχουν τοποθετηθεί δύο τοιχογραφίες τις οποίες είχαν κλέψει οι Τούρκοι από το ομώνυμο ξωκλήσι στην κατεχόμενη Λύση, παρέστησαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, ο Προξενος και ο Δήμαρχος του Χιούστον, ομογενειακοί παράγοντες και προσωπικότητες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι τοιχογραφίες, η πρώτη από το θόλο της εκκλησίας - που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να περιβάλλεται από μια στρατιά αγγέλων, και η δεύτερη με την Παρθένο Μαρία και τον Αγιο Ιωάννη το Βαπτιστή, αγοράστηκαν από τη συλλέκτρια Ντομινικ ντε Μενίλ.

    Η επανασυγκόλληση των 38 τεμαχίων κράτησε τέσσερα χρόνια και στοίχισε πέραν του ενός εκατομμυρίου δολλαρίων.

    Η κ. Μένιλ παρέδωσε την κυριότητα των τοιχογραφιών στην Εκκλησία της Κύπρου και η απόφαση είναι να επιστραφούν στην Κύπρο το 2010.

    Η μικρή εκκλησία στο Χιούστον, η οποία φιλοξενεί τις τοιχογραφίες, είναι κτισμένη στο πρότυπο της μικρής εκκλησίας στην κατεχόμενη Λύση.

    Σε όσους επισκέπτονται τον Ιερό Ναό, ο οποίος ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου, προσφέρεται ειδικό φυλλάδιο με την ιστορία των τοιχογραφιών και τις προσπάθειες επανάκτησής τους από Τούρκους αρχαιοκάπηλους, ως επίσης και με αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατοχή.

    Ο Μακαριώτατος επιστρέφει σήμερα στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [07] Αρχιεπίσκοπος - Εγκαίνια (νέα είδηση)

    Χιούστον,ΗΠΑ,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τέλεσε χθες βράδυ τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Θεμωνιανού, στο Χιούστον του Τέξας, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στα εγκαίνια του Ναού, στον οποίον έχουν τοποθετηθεί δύο τοιχογραφίες τις οποίες είχαν κλέψει οι Τούρκοι από το ομώνυμο ξωκλήσι στην κατεχόμενη Λύση, παρέστησαν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, ο Πρόξενος της Κύπρου, ο Δήμαρχος του Χιούστον, ομογενειακοί παράγοντες και προσωπικότητες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι τοιχογραφίες, η πρώτη από το θόλο της εκκλησίας - που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να περιβάλλεται από μια στρατιά αγγέλων, και η δεύτερη με την Παρθένο Μαρία και τον Αγιο Ιωάννη το Βαπτιστή, αγοράστηκαν από τη συλλέκτρια Ντομινίκ ντε Μενίλ.

    Η επανασυγκόλληση των 38 τεμαχίων κράτησε τέσσερα χρόνια και στοίχισε πέραν του ενός εκατομμυρίου δολλαρίων.

    Η κ. Μενίλ παρέδωσε την κυριότητα των τοιχογραφιών στην Εκκλησία της Κύπρου και η απόφαση είναι να επιστραφούν στην Κύπρο το 2010.

    Η μικρή εκκλησία στο Χιούστον, η οποία φιλοξενεί τις τοιχογραφίες, είναι κτισμένη στο πρότυπο της μικρής εκκλησίας στην κατεχόμενη Λύση.

    Σε όσους επισκέπτονται τον Ιερό Ναό, ο οποίος ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου, προσφέρεται ειδικό φυλάδιο με την ιστορία των τοιχογραφιών και τις προσπάθειες επανάκτησής τους από Τούρκους αρχαιοκάπηλους, καθώς επίσης και αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατοχή.

    Τα εγκαίνια έγιναν μέσα σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης και κατάνυξης από την οποία διάχυτη ήταν η ικανοποίηση των παρισταμένων από τη διάσωση των βυζαντινών τοιχογραφιών.

    Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Εκκλησίας της Κύπρου προς την κ. Ντομινίκ ντε Μενίλ για τη διάσωση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των τοιχογραφιών.

    Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στο εθνικό θέμα της Κύπρου και κάλεσε τους πανέλληνες σε συστράτευση και αγώνα για τη σωτηρία της Κύπρου, που διέρχεται κρίσιμες στιγμές.

    Μετά τα εγκαίνια, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο κ. Μενίλ, σε ένα από τα μουσεία αρχαίας τέχνης που έχει δημιουργήσει.

    Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την κ. Μενίλ για τη μεγάλη της συμβολή στη διάσωση των τοιχογραφιών.

    Το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος παρακάθησε σε δείπνο που έδωσε προς τιμή του η ομογένεια στο Χιούστον.

    Ομογενειακοί παράγοντες υποσχέθηκαν κάθε βοήθεια και συμπαράσταση προς το δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό.

    Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για ενότητα του απανταχού ελληνισμού για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου.

    Ο Μακαριότατος επιστρέφει σήμερα στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Αναστασιάδης - Συμφωνία για θέματα ασφάλειας

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αν δεν υπάρξει καθολική συμφωνία σε όλο το πλέγμα των θεμάτων ασφάλειας, απολύτως τίποτε, απ' όσα επιμέρους ενδεχομένως να έχουν συμφωνηθεί, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. "Για να ισχύει η συμφωνία, θα πρέπει να συμφωνηθούν τα πάντα".

    Στην κατηγορηματική και ξεκάθαρη αυτή δήλωση, που δίνει και το περίγραμμα στο οποίο θα κινηθεί ο διάλογος που έχει συμφωνηθεί χθες, προέβη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι "τίποτα δεν αναστέλλεται", σχετικά με την ενίσχυση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ).

    Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από την καθιερωμένη συνάντηση της Τρίτης, μεταξύ του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, προς τον οποίον εκφράστηκαν από τα μέλη του Π.Γ. απόψεις, απορίες, προβληματισμοί και ανησυχίες.

    Από τις απαντήσεις που δόθηκαν, με βάση τη λεπτομερή ενημέρωση του Προέδρου Κληρίδη, είπε ο κ. Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ συμφωνεί απόλυτα, με τη χθεσινή συμφωνία.

    Ο κ. Αναστασιάδης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσον, μέσα στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου και για να μην "προκαλεί" η Ε/κ πλευρά, θα ανασταλούν οι υπερπτήσεις ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο και η παγοποίηση ενίσχυσης (με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S - 300) του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    "Ετέθησαν οι προβληματισμοί και το πιο σημαντικό που πρέπει να λεχθεί είναι ότι δεν ισχύει το μέρος, αν δεν συμφωνηθεί το όλο", τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, επισημαίνοντας πως "αυτό υποδηλοί, ότι τίποτα δεν αναστέλλεται και τίποτα δεν εφαρμόζεται σταδιακά, εκτός αν υπάρξει μια καθολική συμφωνία πάνω σε όλα τα θέματα που άπτονται της ασφάλειας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα μερικής συμφωνίας, όπως στον στρατιωτικό διάλογο για παράδειγμα. "Για να ισχύει η συμφωνία, για το ένα (θέμα) θα πρέπει να συμφωνηθούν τα πάντα", ξεκαθάρισε.

    Σε ερώτηση αν στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί, θα συζητηθεί και το θέμα των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του διαλόγου, την κατάληξη για πλήρη αποστρατικοποίηση και την αντικατάσταση των στρατευμάτων, αλλά και με ποιές δυνάμεις.

    Το θέμα της απουσίας ημερήσιας διάταξης στο διάλογο, είπε ο κ. Αναστασιάδης, ήταν ανάμεσα στους προβληματισμούς που τα μέλη του Π.Γ. εξέφρασαν προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, οι απαντήσεις του οποίου "έχουν ικανοποιήσει απόλυτα τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου", είπε.

    Το γεγονός ότι τη συμφωνία εξήγγειλε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, παρά το ότι δεν είχε καμμιά προσωπική ανάμιξη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ το χαρακτήρισε ως ένδειξη που "υποδηλοί το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της αποφασιστικότητας παρέμβασης, για να επιτευχθεί πρόοδος ουσιαστική στα θέματα ασφάλειας".

    Επικροτώντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης, να ενισχύσει τα αμυντικά οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι αυτοί ενεργοποίησαν το διεθνή παράγοντα που δεν θα ήθελε θερμή αντιπαράθεση στην περιοχή.

    Για την άσκηση "Νικηφόρος" περιορίστηκε να πεί ότι "τίποτα δεν άλλαξε όσον αφορά το σενάριο της άσκησης".

    Σε ερώτηση αν, από την ενημέρωση, υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συνομιλιών στα θέματα ασφάλειας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τέτοια αναφορά (στη σημερινή συζήτηση με τον κ. Κληρίδη) δεν έγινε, αλλά ότι η γενική αντίληψη θα κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη, όπως αυτή υποβλήθηκε στο Μοντρέ.

    Στη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Π.Γ. του ΔΗΣΥ, εκτός από τη χθεσινή συμφωνία για έναρξη διαλόγου στα θέματα ασφάλειας, συζητήθηκαν και οι προβληματισμοί του Προέδρου Κληρίδη για το Κυπριακό, όπως καταγράφονται στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, καθώς και η παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [09] Κυπριανού - Μπρέρετον

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και ψηλά στην ημερήσια διάταξη, με κάθε ευκαιρία, τόνισε σήμερα ο Αυστραλός ομοσπονδιακός Βουλευτής και σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος, Λόρενς Τζον Μπρέρετον.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Μπρέρετον επεσήμανε ιδιαίτερα τις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει πίεση στην αυστραλιανή κυβέρνηση, ώστε να υποβοηθήσει τις προσπάπειες για μια λύση του Κυπριακού.

    Το Κυπριακό πρόβλημα "πρέπει να διατηρείται στο επίκεντρο και ψηλά στην ημερήσια διάταξη, με κάθε ευκαιρία", ανέφερε ο κ. Μπρέρετον, προσθέτοντας ότι η Εθνική Διάσκεψη του Εργατικού Κόμματος θα μελετήσει ένα ισχυρό ψήφισμα για την Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία έναρξης διαλόγου για τα θέματα ασφάλειας, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ο Αυστραλός Βουλευτής δήλωσε ότι "οποιαδήποτε βήματα που μπορούν να απαμβλύνουν την ένταση, οποιεσδήποτε βελτιώσεις, ανεξαρτήτως του πόσο μικρές θα είναι, θεωρούνται ως βήματα στην πορεία προς μια δίκαιη λύση".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ως πολύ ενδιαφέρουσα τη συνομιλία του με τον κ. Μπρέρετον και την αυστραλιανή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

    "Ενδιαφέρονται και εργάζονται συστηματικά και πιστεύω ότι θα μπορέσουν να συμβάλουν στη γενική προσπάθεια για άσκηση πιέσεων επί της Τουρκίας, μέσω των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρώπης, για τη σωστή λύση του Κυπριακού", δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΚ/ΑΠ)

    [10] Δάσκαλοι - Ριζοκάρπασο

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Από τη Δευτέρα αναμένεται να αρχίσουν να διδάσκουν στα παιδιά των εγκλωβισμένων, στο σχολείο του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, οι δύο δάσκαλοι στους οποίους το κατοχικό καθεστώς "επέτρεψε" να μεταβούν εκεί για να εργαστούν.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, οι δύο δάσκαλοι, Γρηγόρης Κοκότσης και η σύζυγός του Αλεξάνδρα Κουλία, της οποίας οι γονείς διαμένουν στο Ριζοκάρπασο, αναμένεται να μεταβούν στα κατεχόμενα αυτή την εβδομάδα.

    Στο σχολείο του Ριζοκαρπάσου, όπου τώρα διδάσκει μια δασκάλα, φοιτούν 33 μαθητές, ανάμεσα στους οποίους και οι 3 μαθητές της Ελένης Φωκά, στην οποία, όπως είναι γνωστό, το κατοχικό καθεστώς δεν "επιτρέπει" να μεταβεί στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας για να διδάξει, λόγω της άρνησής της να αποδεκτεί την έκδοση παράνομης "ταυτότητας" από το ψευδοκράτος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - Συμφωνία (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ασφάλεια του Κυπριακού λαού και η εξασφάλιση του μέλλοντός του, η σιγουριά επιβίωσης στη δική του πατρίδα, αποτελεί βασικό στόχο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και της κυβέρνησής του.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι "ειρηνικά θα λυθεί το Κυπριακό και αυτή τη θέση ενισχύει η επιτευχθείσα συμφωνία για συνομιλίες πάνω σε θέματα ασφάλειας".

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, προβλήματα ασφάλειας πρόβαλαν κατά καιρούς και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο.

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, συνεχάρη τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για την προθυμία διεξαγωγής συνομιλιών στην Κύπρο πάνω σε θέματα ασφάλειας και μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Η απόφασή τους, σημείωσε, χαρακτηρίστηκε "ως μέγα και ουσιαστικό βήμα και ως πράξη σύνεσης και προορατικότητας".

    Αναφορικά με τη επιτευχθείσα συμφωνία, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι η ημερήσια διάταξη είναι ανοιχτή, ενώ δεν τίθενται όροι ή προϋποθέσεις.

    Οπως δήλωσε, όλα τα θέματα θα συζητηθούν με λόγο και επιχείρημα και ένα στόχο, την απόλυτη εμπέδωση ασφάλειας στο λαό έτσι που να γνωρίζει με βεβαιότητα ότι εδώ θα ζήσει ο ίδιος και τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

    Εξάλλου, ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε "σωστές" τις διαπιστώσεις και εκτιμήσεις της αμερικανικής διπλωματίας για το Κυπριακό.

    "Είναι σωστή η διαπίστωση ότι η ατμόσφαιρα έντασης και απειλών έχει παρατραβήξει και ότι η όλη ατμόσφαιρα πρέπει να βελτιωθεί, για σοβαρές συνομιλίες που θα αγγίξουν τον πυρήνα των πτυχών του κυπριακού προβλήματος, που είναι ένα πολύ δύσκολο και εκρηκτικό πρόβλημα", επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Σωστή είναι επίσης, συνέχισε, η διαπίστωση "ότι το '74 άφησε μια φρικιαστική κληρονομιά, ένα νησί που είναι ακόμη μοιρασμένο στη μέση, από τείχος που μοιάζει με εκείνο του Βερολίνου".

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης για τη δήλωση Ολμπράιτ ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της αμερικανικής διπλωματίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [12] (Χριστοδούλου - Σύνοδος Υπουργών Κοινοπολιτείας

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος μετέχει στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας στα νησιά του Μαυρικίου, σε παρέμβασή του σήμερα κατά τη συζήτηση της τρέχουσας διεθνούς οικονομικής κατάστασης και των προοπτικών της, τόνισε ότι μέχρι την πρόσφατη διαταραχή στις ασιατικές χρηματαγορές η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας ήταν ικανοποιητική.

    Με την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας συνέχισε, δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για τις ευρύτερες επιπτώσεις στις χώρες του Ειρηνικού, και κυρίως κατά πόσο οι καθαρές εισροές ιδιωτικού κεφαλαίου στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μειωθούν σημαντικά με αποτέλεσμα να επηρεασθεί η χρηματοδότηση των αναπτυξιακών έργων.

    Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι εξαιτίας αυτών των προβλημάτων πρέπει να παρακολουθούνται στενά στους επόμενους μήνες οι εξελίξεις στις χρηματαγορές των αναπτυσσομένων χωρών, και οι διεθνείς οργανισμοί να αυξήσουν τους διαθέσιμους πόρους και τη δυνατότητά τους να βοηθήσουν εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών τους και στη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών τους έργων.

    Εξάλλου σχολιάζοντας τις εξελίξεις της διεθνούς οικονομίας, ο κ. Υπουργός χαιρέτισε την επίτευξη το 1996 ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 6% στις περισσότερες χώρες νότια της Σαχάρας.

    Τέλος εξέφρασε την ανησυχία του για τη μείωση της εξωτερικής οικονομικής βοήθειας για αναπτυξιακούς σκοπούς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [13] Εκπρόσωπος - Συμφωνία (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πρόδηλη είναι η σημασία της επιτευχθείσας συμφωνίας για έναρξη συνομιλιών σε θέματα ασφάλειας, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, χαρακτηρίζοντας "τεράστιας σημασίας" το γεγονός ότι η αμερικανική διπλωματία θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

    "Συνοπτικά συνεκτιμώντας την κατάσταση βλέπουμε ότι η αμερικανική παρέμβαση ουδέποτε υπήρξε πιό αποφασιστική από όσο παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή, με δηλώσεις στο πιο ψηλό επίπεδο της αμερικανικής διπλωματίας", τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χριστοφίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της πρώτης συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς τον Οκτώβριο.

    "Οι συνομιλίες θα είναι στην Κύπρο, θα είναι στην παρουσία του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, και φαίνεται ότι θα υπάρχει ένας εξωτερικός κύκλος στον οποίο πρωτοστατεί η Αμερική", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δέχεται τώρα αυτά που δεν δέχτηκε το 1992, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα.

    Οπως ανέφερε το 1992 συζητείτο μείωση δυνάμεων, που είχε απορριφθεί από την Τουρκία, ενώ, σημείωσε ότι, ακόμη και μια απλή σύγκριση των δύο περιπτώσεων δείχνει πόσο υπερτερεί η παρούσα κατάσταση των πραγμάτων.

    "Η μείωση των δυνάμεων τότε απλά δεν οδηγούσε ούτε στην αποστρατιωτικοποίηση, ούτε στη μείωση των εντάσεων", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης. Επρόκειτο πρόσθεσε "για ένα μεμονωμένο μέτρο χωρίς τελική αξία", υπογραμμίζοντας ότι αντίθετα σήμερα "είναι πρόδηλη η σημασία αυτής της συμφωνίας".

    "Είναι μια συμφωνία για συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην παρουσία του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, θα αγγίξουν όλες τις πτυχές ασφάλειας χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις", δήλωσε.

    Σε σχόλια των δημοσιογράφων ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Ολμπράιτ ανακοινώνει συμφωνία για συνομιλίες (στρατιωτικός διάλογος), ότι επενδύονται ελπίδες σε ένα διάλογο, στον οποίο ο κατοχικός ηγέτης να συζητεί θέματα ασφάλειας, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να μειώνεται η αξία των επιτευγμάτων.

    Οπως ανέφερε, ο στρατιωτικός διάλογος είναι παράλληλη διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί χωρίς να αποκλείεται να αχθεί και αυτός ο διάλογος ενώπιον των πολιτικών.

    Πρόσθεσε ότι παράλληλα με τη διαδικασία θα συνεχισθούν και οι συνομιλίες για ανθρωπιστικά θέματα καθώς και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η οποία όπως είπε προχωρεί κανονικά και "θεωρείται καταλύτης που θα υποβοηθήσει στη λύση του Κυπριακού".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα μπορεί η κάθε πλευρά να θέτει τα προβλήματα που θεωρεί ότι αφορούν θέματα ασφάλειας.

    Αναφορικά με τη χθεσινή σύντομη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματλίν Ολμπράιτ στην Λάρνακα, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι "οι λεπτομέρειες της επίσκεψής της διευθετήθηκαν κατόπιν συνεννόησης με την κυπριακή Κυβέρνηση".

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι δεν υπήρξε αίτημα για συνάντηση αξιωματούχων της Κυβέρνησης με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 16 September 1997 - 12:02:52 UTC