Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστραλοί βουλευτές - Κασουλίδης
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Γενική Συνέλευση Κρατικών Χαρτογραφικών Οργανισμών
  • [04] Φόρεϊν Οφις - συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [05] ΑΗΚ - Διάσκεψη Τύπου
  • [06] Συτιλίδης - ΗΠΑ - Κυπριακό

  • [01] Αυστραλοί βουλευτές - Κασουλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξη της Αυστραλίας για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου εξέφρασαν σήμερα οι δύο Αυστραλοί βουλευτές που επισκέπτονται το νησί, χαιρετίζοντας παράλληλα τη συμφωνία για διάλογο στα θέματα ασφαλείας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής και σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος, Λόρενς Τζον Μπρέρετον, και ο Ομοσπονδιακός Γερουσιαστής και σκιώδης Γενικός Εισαγγελέας του Εργατικού Κόμματος Νικ Μπόλκους, συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Οι κύριοι Μπρέρετον και Μπόλκους έγιναν, επίσης, δεκτοί από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Μιλώντας μετά τις συναντήσεις, ο κ. Μπρέρετον διαβεβαίωσε τη δέσμευση του ιδίου και του κόμματός του να προωθήσουν δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού "με διεθνείς προσπάθειες για υποστήριξη της Κύπρου, για να επιστρέψει η δικαιοσύνη και η ειρήνη".

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπόλκους χαρακτήρισε τη συμφωνία για διάλογο στα θέματα ασφαλείας σημαντική, υπενθυμίζοντας ότι "όταν ο Πρόεδρος Κληρίδης βρισκόταν στην Αυστραλία, είμασταν αναμεμειγμένοι στην ετοιμασία ψηφίσματος για την αποστρατιωτικοποίηση".

    Είπε, επίσης, ότι η Βουλή της Αυστραλίας "ήταν η δεύτερη Βουλή στον κόσμο που ενέκρινε το ψήφισμα εκείνο, ύστερα από το αμερικανικό Κογκρέσο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.70 (+0.13)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.86 (+0.16)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.65 (-0.93)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.40 (+0.21)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77.98 (-0.14)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.91 (+0.09)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.06 (+0.02)
        Αλλες Εταιρείες                         60.26 (+0.99)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 1038422.252
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [03] Γενική Συνέλευση Κρατικών Χαρτογραφικών Οργανισμών

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η 20η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Διευθυντών των Κρατικών Χαρτογραφικών Οργανισμών της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο μεταξύ 22-25 Σεπτεμβρίου.

    Τη διοργάνωση ανέλαβε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ως μόνιμο μέλος της Επιτροπής. Στη Συνέλευση θα συμμετάσχουν 26 χώρες και τρεις οργανισμοί και παρατηρητές με 74 σύνεδρους.

    Αναμένεται ότι το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ευκαιρία για προβολή των χαρτογραφικών υπηρεσιών της Κύπρου και της σύγχρονης τεχνολογίας που αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο στο Τμήμα.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις προσπάθειες της Επιτροπής για καθιέρωση κοινής ευρωπαϊκής βάσης γεωγραφικών δεδομένων, χαρτογραφικών προτύπων και συμβόλων καθώς επίσης και πολιτικής τιμών και δικαιωμάτων για ψηφιακά χαρτογραφικά προϊόντα.

    Παράλληλα, η Συνέλευση θα δώσει την ευκαιρία στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας να ανταλλάξει απόψεις και τεχνογνωσία ώστε να βοηθηθεί ουσιαστικά το έργο της μηχανογράφησης και της κτηματικής επαναχωρομέτρησης της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [04] Φόρεϊν Οφις - συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς

    Λονδίνο,Βρετανία,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με γραπτή του ανακοίνωση, χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθη μεταξύ της Ε/κ και της Τ/κ πλευράς στην Κύπρο, για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια στο νησί, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Χαιρετίζουμε θερμά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες στην Κύπρο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο νησί για να συναντηθούν στην Κύπρο για συζήτηση θεμάτων ασφάλειας," αναφέρει η γρατπή δήλωση του Φόρεϊν Οφις.

    "Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ενημέρωσε σήμερα τον Αμερικανό Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλλερ, για την ικανοποίηση της Βρετανίας σχετικά με την επίτευξη της συμφωνίας," προσθέτει η ανακοίνωση.

    Σημειώνεται επίσης ότι η προταθείσα συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο, προσφέρει τη δυνατότητα για μείωση της έντασης στο νησί, εάν αυτή τύχει σωστής αξιοποίησης από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΜ)

    [05] ΑΗΚ - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα αποτελέσματα του 1996 με την υγιή κατάσταση του οργανισμού παρέχουν τη δυνατότητα στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο αναπτυξιακό της πρόγραμμα με δικά της κεφάλαια, καθώς και κεφάλαια από εξωτερικό δανεισμό, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής, Κώστας Κωνσταντινίδης.

    Ο κ. Κωνσταντινίδης, που μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της ετήσιας έκθεσης της Αρχής για το 1996, και στην οποία παρών ήταν και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της ΑΗΚ ως "ανθηρά".

    Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι αυτή θα είναι έτοιμη, μέσω της αναβάθμισης των υπηρεσιών της, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ενδεχόμενο φιλελευθεροποίησης της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, παρόλον ότι διευκρινίστηκε στη διάσκεψη πως τέτοιο ενδεχόμενο δεν θεωρείται πιθανό, τουλάχιστο μέχρι το έτος 2000 ή ακόμα και το 2003.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ το απέκλεισε κατηγορηματικά, "τουλάχιστο για τη στιγμή που μιλούμε", ενώ ερωτηθείς για το θέμα μείωσης της τιμής του βιομηχανικού ρεύματος, παρέθεσε σχετικό πίνακα στον οποίο φαίνεται ότι μεταξύ 11 ευρωπαϊκών χωρών, η Κύπρος κατατάσσεται 5η σε "φθήνια" βιομηχανικού ηλεκτρικού ρεύματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παροχή ρεύματος στα κατεχόμενα, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε πως το κατοχικό καθεστώς έχει κατασκευάσει δικό του ηλεκροπαραγωγικό σταθμό, με τον οποίο καλύπτει "μέγα μέρος" των αναγκών του.

    Οσον αφορά στον υπό κατασκευή μεγάλο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού, ο οποίος αποτελεί το πιο πολυδάπανο έργο από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι το καύσιμο που έχει επιλεγεί είναι το πετρέλαιο αντί του άνθρακα, αφού κρίθηκε ως πιο σύμφορο αλλά και ασφαλές, ως προς πιθανούς κινδύνους πρόκλησης περιβαλλοντικής καταστροφής.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της ΑΗΚ, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε πως τα έσοδα από τις πωλήσεις ηλεκρτικής ενέργειας για το 1996 έφθασαν τα 108,0 εκ. λίρες, σημειώνοντας αύξηση 8,0% ως προς το 1995. Διευκρίνισε ακόμα πως η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων κατά 6,2% και στην αύξηση της μέσης τιμής πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος ανά κιλοβατώρα κατά 1,8%, η οποία προήλθε από την αύξηση στην τιμή των καυσίμων.

    Αφού λήφθηκαν υπόψη οι δαπάνες εκμετάλλευσης, τόκοι και συναλλαγματικές διαφορές, είπε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, το πλεόνασμα χρήσεως πριν από τη φορολογία και την κρατική χορηγία, ανήλθε στα 28,0 εκ. λίρες, σε σύγκριση με 23,3 εκ. του 1995, ενώ μετά την αφαίρεση ποσού περίπου 7,0 εκ. λιρών για φορολογία και μετά την πρόσθεση του ποσού της κρατικής χορηγίας ύψους 1,2 περίπου λιρών, το πλεόνασμα χρήσεως ήταν 22,2 εκ. λίρες, σε σύγκριση με 19, 8 εκ. το 1995, σημειώνοντας αύξηση 12%.

    Το σύνολο του καθαρού ενεργητικού στις 31 Δεκεμβρίου 1996, ανέφερε, ήταν 233.990.000 λίρες με χρηματοδότηση κατά 90,9% από ίδια κεφάλαια και μόνο 9,1% από μακροπρόθεσμα δάνεια.

    Οσον αφορά την κατανομή χρήσης του ρεύματος, ο κ. Κωνσταντινίδης είπε πως κατά το 1996 το 40,0% ήταν για εμπορική χρήση, το 35,7% για οικιακή και το 17,9% για βιομηχανική.

    Αναφερόμενος στον υπό ανέγερση σταθμό Βασιλικού, ο κ. Κωνσταντινίδης επεσήμανε ότι αυτός θα καλύπτει τις ανάγκες της Κύπρου σε ηλεκτρική ενέργεια, για ένα μεγάλο μέρος του 21ου αιώνα, και αναφέρθηκε στην επιτυχία της Αρχής στον τομέα αποτροπής των διακοπών παροχής, με τη δημιουργία διάφορων υποσταθμών, διευκρινίζοντας ότι ο "συντελεστής αξιοπιστίας" του συστήματος μεταφοράς της Αρχής κατά το 1996, ήταν 99,9%, που θεωρείται πολύ ικανοποιητικός.

    Ο κ. Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε το ανθρώπινο δυναμικό της Αρχής ως το "σημαντικότερό της κεφάλαιο", αναφέροντας πως το προσωπικό της ανερχόταν το 1996 στους 1917 υπαλλήλους, σε σύγκριση με 1854 το 1995.

    "Το όραμα όλων μας είναι να καταστήσουμε την ΑΗΚ του 2000 πιο δυνατή, έτσι που η πορεία της να είναι επιτυχής και να συνάδει με τις ανάγκες και προσδοκίες των καταναλωτών και της πατρίδας μας γενικότερα", επεσήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [06] Συτιλίδης - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της ασφάλειας είναι μεγάλης σημασίας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Διευθυντής του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής Τζον Συτιλίδης, επισημαίνοντας ότι προτού δοθούν οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια, πρέπει να καλλιεργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Ο κ. Συτιλίδης σημείωσε, εξάλλου, ότι υπάρχει ταυτόχρονα "μια πραγματική πολιτική βούληση από πλευράς ΗΠΑ για επίτευξη λύσης στην Κύπρο".

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Συτιλίδης είπε, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να λεχθεί εάν μπορεί να επιτευχθεί λύση μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

    Σχολιάζοντας τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συζήτηση θεμάτων ασφάλειας, ο κ. Συτιλίδης εξέφρασε την ελπίδα "τα μέρη να τηρήσουν τις δηλώσεις τους", σημειώνοντας ότι στο παρελθόν το κατοχικό καθεστώς δεν τήρησε τις υποσχέσεις του.

    Ο κ. Συτιλίδης σημείωσε την "τεράστια κινητικότητα στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για να επιτευχθεί κάποιου τύπου λύση", αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το πόσο σοφές είναι οι πολιτικές που ακολουθούνται.

    "Δεν ξέρουμε", είπε, "εάν το αμερικανικό ΥΠΕΞ ακολουθεί την καλύτερη πορεία τώρα κι εργαζόμαστε ως Αμερικάνοι να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς που καθορίζουν την πολιτική στην Ουάσιγκτον να προωθήσουν τα θέματα της αποστρατιωτικοποίησης και της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Ντενκτάς έχει ήδη θέσει προϋποθέσεις για την αποστρατιωτικοποίηση.

    Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι ο Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί να γίνει μόνο μετά την εγκαθίδρυση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Αυτό, είπε, "αντιτίθεται στις δηλώσεις στις οποίες προέβη η αμερικανική Κυβέρνηση πέρσι".

    "Πιστεύουμε", συνέχισε, "ότι αυτή είναι η λανθασμένη πολιτική και δεν θα προωθήσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή".

    Οπως είπε ο κ. Συτιλίδης, η Κύπρος "πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν" και η ένταξη του νησιού στην ΕΕ θα πρέπει να προωθηθεί "χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις".

    Ο κ. Συτιλίδης βρίσκεται στην Κύπρο για επαφές με τον κ. Αγγελο Τσακόπουλο, ηγετικό στέλεχος της ελληνο-αμερικανικής ομογένειας.

    Αναφέρουμε, τέλος, ότι το Κέντρο Δυτικής Πολιτικής, του οποίου ο κ. Συτιλίδης είναι Διευθυντής, ιδρύθηκε το 1994 και διατηρεί τα κεντρικά του γραφεία στην Καλιφόρνια. Στόχος του Κέντρου είναι η καλύτερη δυνατόν ενημέρωση και εμπλοκή των ατόμων που καθορίζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια.

    Το Κέντρο εκδίδει διμηνιαίο έντυπο με σε βάθος αναλύσεις και σχόλια για τις εξελίξεις στην περιοχή αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 18 September 1997 - 20:37:53 UTC