Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρώσος ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [02] Συνέντευξη Τζεμ
  • [03] Δεύτερη Θεία Λειτουργία στη Λεμεσό
  • [04] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Ουάσιγκτον
  • [05] ΗΠΑ: Γερουσία - Μπερνς - Πάρις
  • [06] ΗΠΑ: Γερουσία - Κατάθεση Μπερνς
  • [07] Συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου
  • [08] Σύνοδος Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας
  • [09] Χάντπολ - Κύπρος - Τουρκία (Συμπληρωμένο)
  • [10] ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη
  • [11] Εκθεση CyServ '97
  • [12] Υπ. Οικονομικών - Χογκ - Κογκ
  • [13] Εθνικό - Λυσσαρίδης
  • [14] Εθνικό - Βασιλείου

  • [01] Ρώσος ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Στην ομιλία του στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακόφ τόνισε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο Μεσανατολικό και το Κυπριακό, ότι στο σημερινό κόσμο καμία χώρα δεν πρέπει να κατέχει το μονοπώλιο των προσπαθειών για την επίλυση συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων.

    Οπως και το Μεσανατολικό, που η διαδικασία επίλυσής του έχει φθάσει σε αδιέξοδο, και το Κυπριακό, υπογράμμισε, περιμένει την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας για την επίλυσή του.

    "Αυτή μας η θέση δεν σημαίνει καθόλου ότι δεν θα πρέπει διάφορες χώρες που τυχαίνει να έχουν επιρροή σε μια ζώνη συγκρούσεων ή επιρροή επί των αντιμαχόμενων, να χρησιμοποιούν τις δυνατότητές τους αυτές. Ασφαλώς και μπορούν να το κάνουν, αλλά χωρίς να υψώνουν έναν υψηλό φράχτη για να αποκλείσουν τους άλλους", πρόσθεσε ο Ρώσος Υπουργός.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Συνέντευξη Τζεμ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαίλ Τζεμ ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο CNN ότι η εγκατάσταση των S - 300 στην Κύπρο δυνατό να οδηγήσει στη μετατροπή της Μεσογείου και της περιοχής σε ένα μεγάλο οπλοστάσιο με ρωσικούς πυραύλους.

    Ο κ. Τζεμ ανέφερε επίσης ότι και η Συρία επιδιώκει την αγορά των πυραύλων S - 300, κάτι που όπως παρατήρησε έχει ανησυχήσει το Ισραήλ.

    Ο Τούρκος Υπουργός παραδέχθηκε ωστόσο ότι η εγκατάσταση των πυραύλων και η στρατικοποίηση, όπως είπε, των νησιών του Αιγαίου, μπορεί να μην αποτελούν απειλή για την Τουρκία.

    Υποστήριξε όμως ότι με ορισμένες μετατροπές οι πύραυλοι μπορούν να καταστούν χημικά όπλα, με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τζεμ διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν επεδίωξε ούτε επιδιώκει την αγορά των πυραύλων S - 300 από τη Ρωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Δεύτερη Θεία Λειτουργία στη Λεμεσό

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Και δεύτερη Θεία Λειτουργία καθιερώνει από την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, η Μητρόπολη Λεμεσού στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου.

    Η δεύτερη Λειτουργία θα τελείται από τις 11 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

    Στόχος είναι να δίδεται η ευκαιρία σε όσους εργάζονται κατά τις βραδινές ώρες του Σαββάτου ή τις πρωϊνές της Κυριακής να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία.

    Στη δεύτερη Θεία Λειτουργία θα συμμετέχουν εκ περιτροπής χορωδίες της Λεμεσού.

    Θα διατίθεται επίσης κείμενο της Θείας Λειτουργίας με απόδοση σε απλή γλώσσα, δίπλα από το αρχικό κείμενο.

    Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος δήλωσε ότι ανάλογα με την ανταπόκριση του κοινού ο θεσμός της δεύτερης Θείας Λειτουργίας θα επεκταθεί και σε άλλες εκκλησίες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Ουάσιγκτον

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με επαφές στο Κογκρέσο πέρασε τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    Το πρωί ο Μακαριότατος παρέστη σε πρόγευμα εργασίας που έδωσε ο βουλευτής Ρον Κλινκ και ακολούθησε συνάντηση με τον Ελληνοαμερικάνο βουλευτή της Πανσυλβανίας Τζορτζ Γκίκα.

    Ακολούθως είχε συνάντηση με τους αντιπροέδρους του Hellenic Caucus του αμερικανικού Κογκρέσου Μάικ Μπιλιράκη και Κάρολαϊν Μαλόνεϊ, ενώ αργά το απόγευμα είχε συνάντηση με το Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.

    Κατά την διάρκεια των επαφών του, ο Αρχιεπίσκοπος ανέπτυξε στους συνομιλητές του τις απόψεις του για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για θέμα εφαρμογής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Διεθνούς Δικαίου, τονίζοντας την ανάγκη αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.

    Τα στελέχη του Κογκρέσου, αφού επεσήμαναν στο Μακαριότατο ότι πάνω σε αυτές τις αρχές στηρίζεται το αμερικανικό έθνος, τόνισαν τις δυσκολίες που διαβλέπουν στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

    Απαντώντας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι εάν δεν υπήρχαν δυσκολίες δεν θα υπήρχε και λόγος προσφυγής της Κύπρου και του ιδίου στη βοήθεια των ΗΠΑ για μια δίκαιη λύση.

    Σήμερα ο Μακαριότατος θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αρλινγκτον και θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

    Οι σημερινές επαφές θα ολοκληρωθούν με συνάντηση που θα έχει ο Μακαριότατος με φοιτητικές οργανώσεις Πανεπιστημίων της Ουάσιγκτον.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] ΗΠΑ: Γερουσία - Μπερνς - Πάρις

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,24/09/1997 (ΚΥΠΕ Δημήτρης Απόκης)

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε χθες το διορισμό των νέων πρέσβεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Τουρκία, Νίκολας Μπερνς, πρώην εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και Μαρκ Πάρις, διπλωμάτης καριέρας, που έχει υπηρετήσει στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ανατολική Ευρώπη.

    Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Γερουσιαστής Τζόζεφ Μπάιντεν, Δημοκρατικός από το Ντέλαγουερ, υπέδειξε στον Μαρκ Πάρις ότι πρέπει να επισημάνει στην τουρκική κυβέρνηση ότι η αίσθηση περιθωριοποίησης που αισθάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο προέρχεται από το γεγονός ότι παραβίασε τη διεθνή νομοθεσία με την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και συνεχίζει να την παραβιάζει.

    "Ηταν και παραμένει πολιτική μας, ότι η εισβολή στην Κύπρο ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου", τόνισε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική στρατιωτική επέμβαση ήταν παράνομη.

    Διπλωματική ήταν όμως η απάντηση του κ. Πάρις, ο οποίος ανέφερε ότι το Κυπριακό αποτελεί "ένα πολύ πολύπλοκο ζήτημα".

    "Πιστεύω ότι δεν θα μου ήταν χρήσιμο να προσπαθήσω να υποθέσω σε κάθε σημείο αυτού του δράματος ποιά θα μπορούσαν να ήταν τα κίνητρα ατόμων ή ακόμη και κυβερνήσεων", δήλωσε.

    Η Επιτροπή είπε στους νεοδιορισθέντες πρέσβεις ότι "πρέπει να αρχίσουν να ετοιμάζουν τις αποσκευές τους", αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα προβάλουν αντίρρηση για το διορισμό κανενός εξ αυτών.

    Κατά τη χθεσινή διαδικασία στη Γερουσία εγκρίθηκαν και οι διορισμοί των Κορίν (Λίντι) Μπογκς, που αναλαμβάνει την αμερικανική Πρεσβεία στην Ιταλία και Τόμας Φολιέτα, που διορίζεται Πρέσβης στο Βατικανό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπερνς, σημείωσε ότι εκτός από το Κυπριακό, η "άλλη μεγάλη κρίση" είναι οι ελληνοτουρκικές "παρεξηγήσεις και διαφορές" στο Αιγαίο.

    Ο κ. Μπερνς αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ με τους ομολόγους της από την Ελλάδα και την Τουρκία.

    "Είναι αποφασισμένη να καταστήσει σαφές ότι η συμφωνία της Μαδρίτης θα γίνει μια σταθερή συμφωνία με πραγματικά επιτεύγματα", τόνισε ο κ. Μπερνς.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] ΗΠΑ: Γερουσία - Κατάθεση Μπερνς

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Τη διαβεβαίωση ότι θα εργασθεί έτσι ώστε να συμβάλει θετικά στη δημιουργία μιας νέας εποχής εμπιστοσύνης, οικονομικής ανάπτυξης και φιλίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, έδωσε ο Νίκολας Μπερνς, κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης του διορισμού του ως νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.

    Ο κ. Μπερνς χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σχέση Ουάσιγκτον - Αθήνας που, όπως είπε, αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την επιτυχία του ΝΑΤΟ και την ισχύ της νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας.

    "Οι προκλήσεις είναι πολλές. Αναζήτηση ειρηνικής λύσης των διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η επίλυση των προβλημάτων που αγγίζουν την Κύπρο, η οικοδόμηση ευρύτερου και δικαιότερου εμπορίου και το άνοιγμα νέων πιθανοτήτων για αμερικανικές επιχειρήσεις και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή."

    Τόνισε ότι θα δώσει έμφαση στην ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών όπως και της επίλυσης του Κυπριακού και υπενθύμισε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα δύο αυτά ζητήματα είναι αυξημένο και αποδεικνύεται τόσο από τον ενεργό ρόλο που έχει αναλάβει η Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ όσο και από το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό.

    Τέλος ο κ. Μπερνς, χαρακτήρισε την Αθήνα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και παράγοντα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε πριν από λίγο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να συνεχίσει την εξέταση των εξελίξεων στο Κυπριακό μετά το δεύτερο γύρο των συνομιλιών στο Μοντρέ, και να διαμορφώσει στρατηγική.

    Στη σημερινή συνεδρία, την τρίτη για το ίδιο θέμα, θα ολοκληρωθεί η έκθεση των απόψεων όλων των μελών τους σώματος και των παρατηρητών και θα ακολουθήσει συζήτηση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Σύνοδος Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνήλθε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου Ζ', με τη συμμετοχή των Σεβασμιοτάτων των Μητροπολιτών του Θρόνου.

    Κατά τη συνεδρία η Ιερά Σύνοδος προέβη, μεταξύ άλλων, και στην πλήρωση της Μητρόπολης Κένυας και Ειρηνουπόλεως, δι'εκλογής του Πανιερώτατου Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κυκκώτη.

    Ακολούθως ασχολήθηκε με την οικονομική κατάσταση του Πατριαρχείου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Χάντπολ - Κύπρος - Τουρκία (Συμπληρωμένο)

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η σημερινή "Τζιουμχουριέτ" της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται στη συνάντηση χάντμπολ μεταξύ των γυναικείων ομάδων του Κέντρου Νεότητας Λάρνακας και της τουρκικής ΤΜΟ και στεγάζει το σχετικό δημοσίευμα κάτω από τον τίτλο: "Αφήστε ήσυχο τον αθλητισμό".

    Το άρθρο, που υπογράφεται από τον Abdukladir Yucelman, αναφέρει ότι "όλο συζητούμε για τη μη ανάμιξη της πολιτικής στον αθλητισμό και όλο έχουμε στο κεφάλι μας τους πολιτικούς. Τη φορά αυτή μας δημιουργούν πρόβλημα με διεθνείς ομοσπονδίες".

    Το θέμα, αναφέρει, προέκυψε από την κλήρωση για συνάντηση μιας Ε/κ ομάδας (του Κέντρου Νεότητας Λάρνακας) και μιας τουρκικής (της ΤΜΟ).

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή των αγώνων και υπάρχει διάσταση απόψεων και για τη μετάβαση της τουρκικής ομάδας στην Κύπρο.

    "Αν δεν θεωρήσουμε τα διαβατήρια των παικτών και συνοδών της Ε/κ ομάδας, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να επισκεφθούν την Αγκυρα για τη συνάντηση," γράφει ο Γιουσελμάν, "τότε θα μαυροπινακιστούμε στη Διεθνή Ομοσπονδία Χάντμπολ".

    "Κάτι που σίγουρα", επισημαίνει και προειδοποιεί ο Τούρκος αρθρογράφος, "δεν θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, που συνεχίζει να έχει βλέψεις για ανάληψη Ολυμπιακών Αγώνων και ένταξη στην ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [10] ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έφθασε χθες βράδυ, στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 52ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος θα ηγηθεί της κυπριακής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Εθνη, αρχίζει σήμερα τις επαφές του με συνάντηση που θα έχει με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον Απεσταλμένο του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κασουλίδης θα έχει επίσης επαφές με ομολόγους τους από μεγάλο αριθμό χωρών όλων των γεωγραφικών ομάδων, τους οποίους θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις θέσεις της κυπριακής κυβέρησης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Εκθεση CyServ '97

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με τη συμμετοχή για πρώτη φορά δέκα ελλαδικών επιχειρήσεων υπηρεσιών αλλα και νέων εκθετών από την Κύπρο καθώς και υπεράκτιων εταιριών, οργανώνεται από τις 16 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου στη Λευκωσία η 3η Εκθεση Υπηρεσιών CyServ '97.

    Την έκθεση διοργανώνει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με τη συνεργασία του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Οπως ανέφερε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Αντώνης Πιερίδης, το ενδιαφέρον επιχειρήσεων να μετάσχουν στη CyServ '97 παρέμεινε εντονότατο και σημειώθηκε και πάλι "μια ενδιαφέρουσα εναλλαγή συμμετοχών έτσι που το 1/3 των εκθετών να παίρνει μέρος στη CyServ '97 για πρώτη φορά".

    Οπως τόνισε ο κ. Πιερίδης αυτό αποτελεί μια νέα διάσταση "και ταυτόχρονα το πρώτο αποφασιστικό βήμα στην επέκταση της CyServ στο διεθνή χώρο που θα την καθιερώσει σαν ένα σημαντικό περιφερειακό γεγονός".

    Σύμφωνα με τον κ. Πιερίδη, πρόθεση της ΟΕΒ είναι όπως από τον επόμενο χρόνο να καλέσει και συμμετοχές από άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία κ.α.

    Ο κ. Πιερίδης υπογράμμισε εξάλλου ότι η έκθεση αυτή "δεν είναι ένα απλό εκθεσιακό γεγονός αλλά και ένα συνέδριο μελέτης και δημόσιου προβληματισμού για την καλύτερη προώθηση της υγιούς και απρόσκοπτης προόδου του τομέα".

    Μέσα στα πλαίσια αυτά θα συζητηθούν από ομάδες επίλεκτων ειδικών Κυπρίων και ξένων, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, ιδιαίτερης σημασίας θέματα όπως: Οι δυνατότητες επέκτασης των κυπριακών υπηρεσιών στο εξωτερικό, ο ρόλος των υπηρεσιών στην οικονομική ανάπτυξη και το μέλλον των κυπριακών υπεράκτιων και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

    Για τα θέματα αυτά θα μιλήσουν αντίστοιχα ο Υπουργός Οικονομικών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Στην έκθεση CyServ '97 μετέχουν ως εκθέτες επιχειρήσεις, οργανισμοί και επαγγελματικοί σύνδεσμοι από όλους σχεδόν τους κύριους κλάδους του τομέα υπηρεσιών, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες διεύθυνσης, διαφήμιση και δημόσιες σχέσεις, έρευνες αγοράς, λογιστικές, τραπεζικές, ασφαλιστικές, χρηματοοικονομικες, μεταφορικές, τουριστικές υπηρεσίες, τηλεποικινωνίες, πληροφορική, σχεδιασμός, παραγωγή ταινιών, τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Για την προβολή στο εξωτερικό των πλεονεκτημάτων της Κύπρου στην προσφορά νέων υπηρεσιών φέτος προσκλήθηκε στην Κύπρο από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και την ΟΕΒ ένας σημαντικός αριθμός εκπροσώπων επιχειρηματικών οργανώσεων και εκπροσώπων μέσων μαζικής επικοινωνίας από χώρες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να επισκεφθούν την έκθεση.

    Οπως επεσήμανε πάντως ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, η οργάνωση πιστεύει ότι οι 5000 επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τις δυο προηγούμενες εκθέσεις CyServ είναι πάρα πολύ ικανοποιητικός αριθμός, δεδομένου ότι πρόκειται για μια εξειδικευμένη έκθεση, η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες.

    Ο κ. Πιερίδης ανέφερε εξάλλου στα πλαίσια της σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης ότι το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που κατάρτισε πριν τρία περίπου χρόνια η "Επιτροπή Υπηρεσιών - ΟΕΒ" έχει σχεδόν υλοποιηθεί στο σύνολό του.

    Μεταξύ άλλων εκδόθηκε και κυκλοφόρησε σε 4000 αντίτυπα στην Κύπρο και το εξωτερικό η δεύτερη έκδοση του Cyprus Services Directory, με 1.300 καταχωρήσεις από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 100 κλάδους και υποκλάδους υπηρεσιών και πραγματοποιείται από τις 2 - 8 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού "Επιχειρηματική Αποστολή" στην Ουγγαρία και Τσεχία για ζωντανή μετάδοση των δυνατοτήτων που έχουν οι κυπριακές επιχειρήσεις και τη διάδοση των υπηρεσιών τους στο εξωτερικό.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Πιερίδης, έγιναν και γίνονται συντονισμένα διαβήματα προς όλες τις ενδεικνυόμενες κατευθύνσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για χρησιμοποίηση κατά προτεραιότητα κυπριακών επιχειρήσεων υπηρεσιών και Κυπρίων ειδικών.

    Οπως σημείωσε ο κ. Πιερίδης, η υλοποίηση του προγράμματος αυτού άρχισε να αποφέρει αποτελέσματα μεταξύ των οποίων η ευρύτερη εγρήγορση για τη σημασία της ανάπτυξης των μη παραδοσιακών υπηρεσιών, η σταδιακά αυξανόμενη αξιοποίηση Κυπρίων συμβούλων - ειδικών και η αύξηση του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό που εκδηλώνεται με τη ζήτηση πληροφοριών και υπηρεσιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Υπ. Οικονομικών - Χογκ - Κογκ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου προσφώνησε σήμερα την 52η Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας, που συνέρχεται στο Χογκ Κογκ.

    Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να στηρίζει την προσπάθεια των διεθνών οργανισμών για προαγωγή ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη.

    Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε τις επιπτώσεις που είχαν τα τραγικά γεγονότα της Δερύνειας, που συνέτειναν στη συγκράτηση του ρυθμού ανάπτυξης το 1996 στο 2% σε σύγκριση με 6% το 1995.

    Για το 1996, ανέφερε ότι τα υπόλοιπα μεγέθη κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού επικράτησαν συνθήκες συναλλαγματικής σταθερότητας, χαμηλός πληθωρισμός και ικανοποιήθηκαν τα κριτήρια σύγκλισης του Μάαστριχτ με μικρή μόνο απόκλιση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Το 1997, πρόσθεσε, θα υπάρξει βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης, ενώ το ποσοστό ανεργίας και ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι ελαφρά πάνω από το 3%.

    Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδούλου, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για τη διεθνή οικονομία η βοήθεια που παρέχουν οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί στην παραγωγή και διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και στην παροχή βοήθειας στις χώρες που αντιμετωπίζουν αιφνίδιες εκροές ιδιωτικών κεφαλαίων.

    Η Κύπρος, είπε, χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για αύξηση των γενικών ποσοστώσεων σε χρηματοδοτικές διευκολύνσεις ώστε να αντιμετωπίζονται επαρκώς οι κρίσεις στο ισοζύγιο πληρωμών και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες καθώς και τη νέα κατανομή των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων στις χώρες - μέλη του Ταμείου.

    Τέλος, ευχαρίστησε το προσωπικό των δύο Οργανισμών για την εποικοδομητική βοήθεια που πρόσφερε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Εθνικό - Λυσσαρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την επιτακτική ανάγκη να μη διακοπούν οι δραστηριότητες γύρω από το Κυπριακό, εξαιτίας των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου, έθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Οπως δήλωσε ο κ. Λυσσαρίδης, δεν πρέπει να υπάρξει αδράνεια γιατί αυτό θα αξιοποιήσει η Τουρκία.

    "Αγωνιώ όταν σκέπτομαι ότι είναι δυνατόν να σταματήσει κάθε δραστηριότητα, όλων των πολιτικών και της κυβέρνησης από σήμερα μέχρι τον Φλεβάρη", είπε, σημειώνοντας ότι έτσι η Τουρκία θα μπορεί να "αλωνίζει" ανενόχλητη.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ακόμη, ότι συζητήθηκε το θέμα ασφάλειας αλλά αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι θα ήταν σφάλμα να αποκαλύπτουμε δημοσίως τι λέγεται στο Ε.Σ. και τί θα πεί ο Πρόεδρος Κληρίδης στο Ραούφ Ντενκτάς όταν θα συναντηθούν.

    Στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε και η βραχυπρόθεσμη τακτική, μέχρι τις προεδρικές εκλογές, με βάση τις δυνατότητες και πιθανότητες που προσφέρονται για αξιοποίηση του κλίματος, μετά το Μοντρέ.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είπε ότι κατέθεσε σωρεία προτάσεων, για το τί πρέπει να γίνει μέχρι τις εκλογές του Φεβρουαρίου, "σ'αυτή τη δραματική περίοδο" όπως την χαρακτήρισε και οι οποίες προνοούν την αξιοποίηση:

    - Του Αμερικανικού Κογκρέσσου, για αναζωπύρωση της Επιτροπής (παλαιά εισήγηση του ιδίου) και παρακολούθηση της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ, για να υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για τη στάση των ΗΠΑ.

    - Του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και των ψηφισμάτων του. - Της αλλαγής και σταθεροποίησης της πολιτικής της νέας βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και μη διασύνδεσης ένταξης - λύσης.

    - Της συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Της Ρωσίας

    - Της Μέσης Ανατολής, και από πλευράς Αράβων και από πλευράς Ισραηλινών.

    - Του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ και των Παλαιστινίων - Των αδυναμιών της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [14] Εθνικό - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πρέπει η Ε/κ πλευρά να επαναβεβαιώσει την πίστη της για λύση του Κυπριακού μέσα από ουσιαστικό διάλογο, καθώς και την ετοιμότητά της να εισέλθει σε τέτοιες συνομιλίες αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος των ΕΔΗ, Γιώργος Βασιλείου.

    Μιλώντας μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Βασιλείου δήλωσε ακόμη ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να επαναλαμβάνεται και να δίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

    "Ταυτόχρονα πρέπει να ζητούμε να υπάρχει πίεση προς την Τουρκία για να διαπραγματευθεί", δήλωσε.

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε ότι η Ε/κ πλευρά έχασε χρόνο αναζητώντας το κοινό έδαφος, ενώ τώρα έχει αποδειχθεί ότι με τις συνομιλίες όχι μόνο δεν έχασε απολύτως τίποτε αλλά αντίθετα κέρδισε τις ενυπώσεις, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στη δύσκολη λόγω των παράλογων αιτημάτων που έθεσε στη διάρκεια του διαλόγου.

    Ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε "λάθη" αφενός να ζητηθεί μετάβαση στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση και αφετέρου να δημιουργηθεί θόρυβος περί προσφυγής στον ΟΗΕ.

    Μετάβαση στην Αθήνα θα υπονοούσε ότι υπάρχει διαφωνία για την ορθότητα των ξεκάθαρων θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, είπε, ενώ χαρακτήρισε μια προσφυγή στον ΟΗΕ "ανέφικτο" στόχο που θα μπορούσε να βλάψει την υπόθεση της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στις επικείμενες συνομιλίες για την ασφάλεια, ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι και στο θέμα αυτό η θέση της Ε/κ πλευράς πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρη εφόσον επιθυμεί ειρηνική λύση.

    Στο διάλογο αυτό τόνισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να επιδιώξει να υπάρξει πρόοδος και χαρακτήρισε λάθος το ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη ο στρατιωτικός διάλογος.

    "Θεωρούμε ότι θα ήταν σωστό να επιμένει η πλευρά μας στην υλοποίηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας" είπε, επισημαίνοντας ότι πολλά από αυτά ζητούν επιτυχία του στρατιωτικού διαλόγου, καθώς επίσης μερική αποστρατιωτικοποίηση και μείωση των εξοπλισμών της πλευρά μας.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι το θέμα του διαλόγου για την ασφάλεια "δεν είναι η αποστρατιωτικοποίηση όπως την αντιλαμβανόμαστε", διότι όπως είπε πρόκειται για ένα ευρύ θέμα το οποίο είναι αδύνατον να καλυφθεί μέσα στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων.

    "Είναι ένας στόχος, η αποστρατιωτικοποίηση στον οποίο δικαιολογημένα επιμένουμε αλλά δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα μπορεί να λυθεί μέσα στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου", σημείωσε.

    Οπως ανέφερε, οι Ενωμένοι Δημοκράτες πιστεύουν ότι ο διάλογος θα πρέπει να στηριχθεί πάνω στην υλοποίηση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Εάν, δεν μπορεί να υπάρξει προόδος στον διάλογο, τόνισε ο κ. Βασιλείου, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογία για να αρνηθούμε τη μερική αποστρατιωτικοποίηση, η οποία, όπως υποστήριξε, θα αλλάξει τα στρατιωτικά δεδομένα στην Κύπρο.

    "Εάν η Τουρκία είναι πιό ισχυρή από ότι είναι ο ελληνισμός, αυτό δεν έχει σχεση με την μερική αποστρατιωτικοποίηση", σημείωσε.

    Τέλος, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε λύπη για τη σύγχυση που δημιουργήθηκε όπως είπε από το γεγονός ότι κ. Αναστασιάδης "αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις πρώτος πράγμα που είχε καθιερωθεί".

    "Παρόλο που αυτά είναι μικρά θέματα, καλό θα είναι να δίδουμε σημασία στον τρόπο σχέσεων και στους τύπους που από κοινού συμφωνήσαμε ότι θα τηρούμε", δήλωσε ο κ. Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 24 September 1997 - 13:02:49 UTC