Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριανού
  • [02] Εθνικό - Ρολάνδης
  • [03] Κασουλίδης - Χόλμπρουκ
  • [04] Εθνικό - Αναστασιάδης
  • [05] Κασουλίδης - Ολμπραϊτ

  • [01] Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι ο διάλογος για θέματα ασφάλειας δεν θα είναι αποτελεσματικός αν δεν υπάρξει συμφωνία επί όλων των θεμάτων και αν δεν συζητηθεί το θέμα της αποστρατικοποίησης, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

    Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ήταν το θέμα του διαλόγου για την ασφάλεια, μεταξύ του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα αρχίσει την ερχόμενη Παρασκευή.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού συμφωνήθηκε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πρέπει να παρακαθήσει στις συνομιλίες για την ασφάλεια.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε ότι ο διάλογος για την ασφάλεια δεν θα προχωρήσει αν δεν υπάρξει συμφωνία επί όλων των θεμάτων και αν η Τ/κ πλευρά δεν δεχθεί να συζητήσει την αποστρατικοποίηση, ή θέσει ως όρο τη συζήτηση του θέματος αυτού μετά τη λύση.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην ύπαρξη κάποιου σχεδίου για να εξασφαλιστούν, κάποια μείωση, ίσως, στρατευμάτων από την τουρκική πλευρά, και κάποιος περιορισμός στους εξοπλισμούς της Ε/κ πλευράς.

    Το σχεδίο αυτό επεσήμανε, μπορεί να σημαίνει ματαίωση της αγοράς των S300 και κάποια εξασθένηση, αν όχι ολοκληρωτική εξαφάνιση, του Αμυντικού Δόγματος.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, χαρακτήρισε "εντελώς απαράδεκτο", το θέμα που ήγειρε ο Ραούφ Ντενκτάς για υπογραφή συμφώνου μη επιθέσεως, επισημαίνοντας ότι τέτοια "σύμφωνα", υπογράφονται μεταξύ ανεξαρτήτων κρατών και όχι μεταξύ ενός ανεξάρτητου κράτους και μιας κατεχόμενης περιοχής.

    Ο κ. Κυπριανού συμφώνησε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διακοπή των δραστηριοτήτων για το Κυπριακό, λόγω των προεδρικών εκλογών, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για τη μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Αθήνα.

    Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία του για τη θετική αποδοχή που είχαν από τις Κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας, οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για το Κυπριακό.

    Τονίζοντας ότι κανείς δεν αμφιβάλλει για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στο Κυπριακό, σημείωσε ότι εκείνο που θέλουμε να μάθουμε είναι προς ποία κατεύθυνση.

    Στο Εθνικό Συμβούλιο τέθηκε επίσης το θέμα προσφυγής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο Σώμα μέχρι τον Ιανουάριο. Για το θέμα υπήρξε "μια σχεδόν απόφαση", καθώς η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε σήμερα, είπε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [02] Εθνικό - Ρολάνδης

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εντατικό διάλογο χωρίς διακοπή πάνω στο Κυπριακό και την αναβολή της παραλαβής των πυραύλων S300, προκειμένου να δοθεί "ευκαιρία στην ειρήνη" εισηγείται ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης.

    "Πιστεύω ότι πρέπει να αναβληθεί η παραλαβή των πυραύλων διότι από τη στιγμή που θα έλθουν, αρχίζει η περιπέτεια της Κύπρου", τόνισε, ο κ. Ρολάνδης μιλώντας μετά την λήξη του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Ρολάνδης χαρακτήρισε "θεωρητική", οποιαδήποτε συζήτηση για προσφυγή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ή για άμεση αποστρατιωτικοποίηση του νησιού.

    "Είναι μια θέση που δεν έχει έρισμα λογικό ή πολιτικό", τόνισε. Χρειάζεται, σημείωσε, πρακτική αντιμετώπιση των προβλημάτων και μελέτη γύρω από το τί πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση τουρκικής ενέργειας.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ακόμη ότι κατά τη δική του κρίση δεν υπάρχει επαρκής και καλή συνεννόηση ούτε με την Ελλάδα ούτε και με την Ευρώπη.

    Οπως ανέφερε, είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι είναι θετικοί όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά αρνητικοί σε σχέση με την κατάληξή τους.

    Ερωτηθείς τί προτείνει, ο κ. Ρολάνδης, δήλωσε ότι εάν η Κύπρος εισέλθει "σε ένα πραγματικό διάλογο", τότε το κλίμα στον διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο θα αλλάξει.

    Τώρα, είπε, επικρατεί ένα κλίμα "ότι δεν θέλουμε πραγματικά τον διάλογο".

    Αναφορικά με το θέμα της αποστρατικοποίησης, δήλωσε ότι είναι μια θέση επιθυμητή, αλλά ανέφικτη.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ε/κ πλευρά επικεντρώνει όλη την προσπάθεια σημαντικών συναντήσεων, "πάνω σε θέματα που δυστυχώς δεν έχουν μπροστά τους δρόμο να διανύσουν".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΚ/ΜΧ)

    [03] Κασουλίδης - Χόλμπρουκ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο Κυπριακό έχουν "πιο παραγωγική διάθεση", συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, εξέφρασε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στην οποία παρέστη για λίγο και ο Ειδικός Συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ο κ. Χόλμπρουκ χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και στην Ελβετία.

    Χαιρέτισε, επίσης, τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Λευκωσία, διότι "εκεί είναι που πρέπει να συναντηθούν, εκεί είναι το πρόβλημα".

    "Είμαστε", είπε, "πολύ ευχαριστημένοι που ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ντενκτάς διεξάγουν συνομιλίες για την ασφάλεια" κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αυτό είναι ακόμη ένα σημάδι ότι όλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους μείωσης της έντασης".

    Επισημαίνοντας ότι "δεν έχουν αντιμετωπίσει τα θέματα", είπε ότι "το γεγονός ότι μιλούν είναι διαδικαστικά σημαντικό".

    Ακολούθως, ο κ. Χόλμπρουκ σημείωσε ότι θα πρέπει να κρατηθούν χαμηλά οι προσδοκίες του λαού, διότι δεν πρόκειται σύντομα να βρεθούμε προ "ιστορικής" διεξόδου, αλλά "απλά προσπαθούμε να καθορίσουμε τα θέματα".

    Είπε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ότι είναι απαραίτητο να εμπλέκονται στο Κυπριακό οι ΗΠΑ.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές αναφορικά με την εγκατάσταση στην Κύπρο των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S300, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι "είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα".

    Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι αυτό είναι κάτι που αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι τις ΗΠΑ, παρόλο που η ενταξιακή πορεία επηρεάζει την όλη κατάσταση.

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον "έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι πιστεύουμε πως η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    "Δεν θα είμαστε στην αίθουσα κατά τη διάρκεια εκείνων των διαπραγματεύσεων, αλλά θα είμαστε έξω από την αίθουσα και θα προωθούμε την Κύπρο", είπε.

    Ο κ. Χόλμπρουκ είπε, επίσης, ότι ζήτησε από τον κ. Κασουλίδη να ξανασυναντηθεί μαζί του την ερχόμενη εβδομάδα, διότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για ουσιαστική συζήτηση. Είπε, ακόμη, ότι προσβλέπει στην επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη.

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Χόλμπρουκ "πολύ ενδιαφέρουσα", διότι καταπιάστηκε με το χειρισμό του Κυπριακού και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυσή του, καθώς και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΤΝ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] Εθνικό - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κοινή αντίληψη ότι ο διάλογος για θέματα ασφάλειας, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/Κ ηγέτη, πρέπει να αφορά θέματα ουσίας, εκφράστηκε στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη.

    Σε δηλώσεις του, σήμερα το απόγευμα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στη συνεδρία εξαντλήθηκε η συζήτηση, με βάση τις εκτιμήσεις των κομμάτων, για τα όσα συνέβησαν στο Μοντρέ και κατά τη μετά Μοντρέ περίοδο και στην συνέχεια διεξήχθη ένας εποικοδομητικός διάλογος αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, για θέματα ασφάλειας.

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι κοινή ήταν η αντίληψη ότι ο διάλογος θα πρέπει να επικεντρωθεί σε όλο το φάσμα των θεμάτων ασφάλειας.

    "Τα κόμματα και πιο συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ, εισηγήθηκαν όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιμείνει σε μία διαδικασία που θα άπτεται της ουσίας των θεμάτων ασφάλειας", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Επισημαίνοντας ότι στα θέματα ασφάλειας συμπεριλαμβάνεται η αποστρατικοποίηση και η ανάγκη επέκτασης των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική συμφωνία στο θέμα αποστρατικοποίησης η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα εξοπλισμού και αμυντικής θωράκισης.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι ο διάλογος δεν πρέπει να περιστραφεί σε θέματα που ήδη κάποιοι άλλοι επιλαμβάνονται, όπως ο στρατιωτικός διάλογος, ενώ τόνισε ότι "δεν μπορεί να συνεχίσει επ'άπειρον ένας διάλογος επί θεμάτων που θέτει ο κ. Ντενκτάς, όταν υπάρχει απόρριψη της ουσίας του θέματος, που εμείς εγείρουμε".

    Αναφορικά με το θέμα της προσφυγής της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στη Γενική Συνέλευση στη δεύτερη φάση συζητήσεως των θεμάτων, σε ειδική σύνοδο και αναλόγως των εξελίξεων.

    Για το θέμα μετάβασης του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν θα διαφωνούσε, εφόσον το αντικείμενο συζήτησης θα επικεντρωνόταν στο θέμα αντιμετώπισης των τουρκικών απειλών, αλλά και ακόμα αν διατηρούσαμε κάποιες αμφιβολίες ως προς τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

    "Οφείλω να πω, ότι πάρα πολύ πρόσφατα, οι κατ'επανάληψη δηλώσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, φαίνεται να ανατρέπουν ή να μειώνουν κάποιες ανησυχίες, που παρατηρήθηκαν προς στιγμή ότι θα ήταν δυνατόν η θέση της Ελλάδας να διαφοροποιηθεί, όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Επεσήμανε επίσης ότι λόγω του ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο τα κόμματα, ίσως χωρίς να το αντιλαμβάνονται, μεταφέρουν απόψεις οι οποίες ίσως να έφερναν σε δύσκολη θέση την ελληνική Κυβέρνηση, κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει μετά τη συνεδρία του Ε.Σ. μεταξύ του ιδίου και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είθισται, ιδιαίτερα όταν διαφαίνεται από συγκεκριμένους χώρους μια τάση κριτικής, το κόμμα που υπεραμύνεται και στηρίζει την Κυβέρνηση να ζητά το δικαίωμα της απάντησης.

    "Δε νομίζω να έπρεπε να μεγιστοποιηθεί μια τέτοια άδεια απαντήσεως και να δίνουμε με δηλώσεις την εντύπωση της έλλειψης σοβαρότητας", κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] Κασουλίδης - Ολμπραϊτ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το έντονο και ζωηρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ενεργό ανάμιξη στις προσπάθειες για μια σύντομη λύση στο Κυπριακό, επανέλαβε σήμερα η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραϊτ κατά τη συνάντησή της με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στη Νέα Υόρκη.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τον επικείμενο διάλογο Κληρίδη - Ντενκτάς για θέματα ασφάλειας, το διάλογο για ανθρωπιστικά θέματα και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου καθώς και τη χρησιμότητά της στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις καθώς και θέματα που αφορούν το μέλλον και τους θεσμούς των Ηνωμένων Εθνών.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν αξιωματούχοι των δύο χωρών, ανάμεσα στους οποίους και ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Καναδά, Μαρκ Γκρόσμαν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 26 September 1997 - 1:30:29 UTC