Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχιεπίσκοπος - Επαφές στις ΗΠΑ
  • [02] Ολμπράιτ - Κυπριακό
  • [03] Ναρκωτικά - σύλληψη
  • [04] Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
  • [05] Ναυτική Κύπρος 1997
  • [06] Συνάντηση Κυπριανού - Μπριλ
  • [07] Εκπρόσωπος - Αμυνα
  • [08] Εκθεση ζωγραφικής Κυπρίων παιδιών - Ουάσινγκτον
  • [09] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [10] Ναρκωτικά - Οκταήμερη κράτηση 4 υπόπτων
  • [11] Συνέντευξη αξιωματούχου RAND

  • [01] Αρχιεπίσκοπος - Επαφές στις ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,25/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στη δοκιμασία που περνά τα τελευταία 23 χρόνια ο κυπριακός λαός αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον, όπου χθες κατέθεσε στεφάνι.

    Ο Μακαριότατος, που επέστρεψε για επαφές στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε την ευχή να μην ξανασυμβούν τέτοιες τρομερές αγριότητες.

    Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε επίσης το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε στεφάνι στην παρουσία τιμητικού αγήματος, ενώ επισκέφθηκε και το Μνημείο του Αρλινγκτον.

    Κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις του για το Κυπριακό, σε μια σειρά από στελέχη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

    Εξήγησε ότι πρέπει να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και ανέπτυξε στους συνομιλητές του, την αγωνία του κυπριακού λαού για το μέλλον.

    Οι συνομιλητές του από την πλευρά τους εξέφρασαν κατανόηση και ταυτόχρονα επεσήμαναν τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην πορεία της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Ολμπράιτ - Κυπριακό

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,25/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι τώρα υπάρχει "παράθυρο ευκαιρίας" στο Κυπριακό και καλούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για εξεύρεση λύσης και για αποφυγή ενεργειών που αυξάνουν την ένταση.

    Τη θέση αυτή εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ στους ομολόγους της από την Κύπρο, Ιωάννη Κασουλίδη, την Ελλάδα Θεόδωρο Πάγκαλο και την Τουρκία Ισμαίλ Τζεμ κατά τις συναντήσεις που είχε μαζί τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζέιμς Ρούπιν.

    Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Ρούπιν, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ανέφερε ότι "τώρα με το παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται στην ενταξιακή πορεία (της Κύπρου) και τη γενική πρόοδο προς επίλυση τέτοιων διαφορών, είναι καιρός για τους ηγέτες, να είναι ηγέτες και να ενεργούν με ηγετικές ικανότητες."

    Η κ. Ολμπράιτ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είπε ακόμα ότι αναλώθηκε αρκετός χρόνος τους τελευταίους μήνες και χρόνια σε συζητήσεις για το ποιά πλευρά έχει δίκαιο και ποιά άδικο.

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Ρούπιν είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρόπους επίλυσης μερικών διμερών θεμάτων που ενοχλούν και προβλημάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, παρά να επικεντρωθεί στην Κύπρο.

    Εξέφρασε επίσης την ευχή ότι η ευκαιρία που προσφέρεται για συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην ασφάλεια μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα αποφέρει αποτελέσματα.

    Κασουλίδης

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την κ. Ολμπράιτ, ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι το Κυπριακό, το θέμα του Αιγαίου και τα θέματα ασφάλειας που αφορούν στην Τουρκία είναι μεν ξεχωριστά θέματα αλλά "το ένα επηρεάζει το άλλο" και τόνισε ότι οι διαδικασίες προς επίλυσή τους δεν πρέπει να αναμειγνύονται.

    Για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο ΥΠΕΞ περιορίστηκε να αναφέρει ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν μιλήσει για την υποστήριξη της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε τη θέληση της κυπριακής κυβέρνησης να λυθεί το Κυπριακό, ει δυνατό πριν από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιταλάντευση για τη σταθερότητα της ενταξιακής πορείας γιατί τότε δίδεται στην Τουρκία η ευχέρεια να χρησιμοποιήσει ουσιαστικά βέτο για τη λύση του προβλήματος και για την ένταξη.

    Απαντώντας ερώτηση για την ανάμειξη του Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση ότι "ακόμα βρίσκεται στη διερεύνηση και δεν έχει επιλέξει τη μέθοδο, τον τρόπο και την πρακτική. Αυτές οι συνομιλίες που κάνει μαζί μας τον βοηθούν, ίσως, να ξεκαθαρίσει ο ίδιος με ποιό τρόπο θα προσεγγίσει το πρόβλημα."

    Αναφορικά με το θέμα των αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300, ο κ. Κασουλίδης είπε οι θέσεις των δύο πλευρών (ΗΠΑ και Κύπρου) για το θέμα είναι γνωστές και επαναλήφθηκαν εκατέρωθεν κατά τις συναντήσεις. Ανέφερε παράλληλα ότι "δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες επί των θεμάτων ασφάλειας" αλλά σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Ναρκωτικά - σύλληψη

    Λάρνακα,Κύπρος,25/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που εισήχθη στην Κύπρο ανακάλυψε χθες η κυπριακή αστυνομία ύστερα από σχετικές πληροφορίες, και για την υπόθεση προσάγονται σήμερα το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ο Νίκος Νικολάου, 20 χρόνων, σιδεράς από το Γέρι, και τρία άλλα άτομα.

    Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Διώξης Ναρκωτικών Λάρνακας εντόπισε στις αποσκευές του Νικολάου 7.439 γραμμάρια ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης (μαριχουάνας) και 1.148 γραμμάρια ρητίνης κάνναβης κατά την επιστροφή του από την Ολλανδία μέσω Αθηνών χθες βράδυ.

    Ο Νικολάου συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση. Στις 11.00 θα προσαχθεί ενώπιον του Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος κράτησης.

    Για την ίδια υπόθεση θα παρουσιαστούν στο Δικαστήριο και οι Μιχάλης Δημητρίου, 21 χρόνων, άεργος από την Αγλαντζιά, Ανδρέας Χαραλάμπους, 23 χρόνων, ιδιωτικός υπάλληλος από τα Λατσιά και Ακης Αυξεντίου, άεργος, κάτοικος συνοικισμού Γερίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

    Λευκωσία,Κύπρος,25/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κυκκώτης, Κύπριος στη καταγωγή, εξελέγη προχθές από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για την πλήρωση της Μητροπόλεως Κένυας και Ειρηνουπόλεως. Ο Κυκκώτης γεννήθηκε στη Γαλαταριά της Πάφου και είναι 37 χρονών.

    Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου Ζ', με τη συμμετοχή των Σεβασμιοτάτων των Μητροπολιτών του Θρόνου.

    Κατά τη συνεδρία η Ιερά Σύνοδος προέβη, μεταξύ άλλων, στην πλήρωση και των Μητροπόλεων, Καμερούν, δια της εκλογής του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κυρήνης κ. Θεοδώρου και Ζιμπάμπουε, δια της εκλογής του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιτρίας, κ. Ιωάννου.

    Αποφασίστηκε επίσης, για την εξυπηρέτηση των ιεραποστολικών αναγκών, η ίδρυση τεσσάρων νέων επισκοπών και η πλήρωσή τους.

    Η Επισκοπή Μπουκόμπα (Τανζανίας), για την οποία εξελέγη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Πορφύριος,

    Μαγαδασκάρης, με την εκλογή του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριου Κελλή,

    Γκάνας και Νιγηρίας, με την εκλογή του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρου Γιαννίρη.

    Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρος ο Ζ', διόρισε εξάλλου, Διευθυντή της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ριρούτα Μακάριο, Κύπριο στην καταγωγή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Ναυτική Κύπρος 1997

    Λευκωσία,Κύπρος,25/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιείται μεταξύ 6 και 8 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, το συνέδριο "Ναυτική Κύπρος 1997" στο οποίο θα συμμετάσχουν πέραν των χιλίων ατόμων από 34 χώρες, μεταξύ των οποίων και σημαίνουσες προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας στο ναυτιλιακό τομέα.

    Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, Βάσος Πύργος, ανέφερε πως σήμερα η Κύπρος αποτελεί την πέμπτη δύναμη παγκοσμίως στην εμπορική ναυτιλία, ενώ το νησί εξελίχτηκε σε σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο πλοιοκτητριών και πλοιοδιαχειριστριών εταιρειών.

    Η συνεισφορά του ευρύτερου ναυτιλιακού τομέα υπολογίζεται στο 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και οι θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί για Κυπρίους, ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες, επεσήμανε.

    Η επιτυχία του Συνεδρίου "Ναυτική Κύπρος" μέχρι σήμερα ήταν τέτοια, ώστε αυτό καθιερώθηκε "σαν ένα διεθνές γεγονός και τόπος συνάθροισης της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας" κάθε δυο χρόνια, είπε ο Γ.Δ. του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων.

    Το φετινό θέμα του Συνεδρίου θα είναι "Μια νέα εποχή στη Ναυτιλία", ενώ στις 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό εργαστήρι με θέμα τη ναυτική εκπαίδευση και το Διεθνή Κώδικα Διαχείρισης Ασφάλειας.

    Στο Συνέδριο θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Γουίλιαμ Ονίλ, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμηλετηρίου, Κρις Χόροκς, ο Διευθυντής του Τομέα Ναυτικής Ασφάλειας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Ρομπέρτο Σαλβαράνι και ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργατών Μεταφορών, Ντέιβιντ Κόκροφτ.

    Ο κ. Πύργος αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας στη ναυσιπλοία και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση της υποδομής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, η δημιουργία δικτύου εποπτών κυπριακών πλοίων. Ανακοίνωσε πως μέσα στο 1997, το Τμήμα έχει ενισχυθεί με επτά νέους επιθεωρητές πλοίων, ενώ αναμένεται ο διορισμός άλλων δυο.

    Εξάλλου, συνέχισε, διορίστηκαν 16 επόπτες κυπριακών πλοίων σε 14 λιμάνια παγκοσμίως, προωθείται η δημιουργία νέας σχολής εκπαίδευσης ναυτικών στη Λεμεσό και έχει ήδη συμπληρωθεί η μελέτη για τη μηχανοργάνωση του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πύργος ανέφερε πως γίνονται κατακρατήσεις κυπριακών πλοίων σε ξένα λιμάνια, πολλές φορές "για αστείους λόγους" και απέδωσε τις φήμες περί "μαζικής φυγής" πλοίων από το κυπριακό νηολόγιο, στον ανταγωνισμό από άλλες χώρες.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πύργος είπε πως υπάρχουν μεν αρνητικές συνέπειες από τα μέτρα που επιβάλλει η Τουρκία στα κυπριακά πλοία από το 1987, οι οποίες όμως σε καμμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως "καταστροφικές".

    Εξήγησε δε, πως "η κυπριακή σημαία δεν είναι σημαία ευκαιρίας", υπό την έννοια ότι δεν γίνονται υποχωρήσεις στην τήρηση των διεθνών κανονισμών, για προσέλκυση πλοίων και για αντιστάθμιση των συνεπειών από τα τουρκικά μέτρα.

    Εντυπο που διανεμήθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη δείχνει ότι η Κύπρος κατατάσσεται στη 15η θέση παγκοσμίως στη συχνότητα κατακράτησης πλοίων, αλλά και ότι η συχνότητα διενέργειας ελέγχου στα κυπριακά πλοία είναι επίσης μεγάλη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] Συνάντηση Κυπριανού - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αυτό που έχει σημασία στο διάλογο για θέματα ασφαλείας, που αρχίζει αύριο, είναι το τί θα πουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων μεταξύ τους, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

    Ο κ. Μπριλ σχολίαζε δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν θα συζητηθεί στο διάλογο η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για την αποστρατικοποίηση και ότι πήρε αμερικανικές διαβεβαιώσεις γι' αυτό.

    Ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε ότι "αυτό που έχει σημασία είναι τί θα πουν οι δύο ηγέτες ο ένας στον άλλο στη συνάντηση" και όχι τί λέγεται εκτός της συνάντησης.

    "Αυτό που έχει σημασία", συνέχισε, "είναι ότι θα αρχίσει ο διάλογος και ότι θα είναι εποικοδομητικός".

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Κυπριανού, ο κ. Μπριλ είπε ότι ήταν πολή χρήσιμο που του δόθηκε η ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις του κ. Κυπριανού, οι οποίες "δεν είναι βασισμένες μόνο σε μακρά πείρα, αλλά έχουν διορατικότητα στο τί είναι πιθανόν για το μέλλον".

    Οπως είπε ο κ. Μπριλ, συζητήθηκε η παρούσα κατάσταση, οι επαφές στη Νέα Υόρκη και το μέλλον του ζητήματος.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι οι ΗΠΑ θα αναμειχθούν στο διάλογο, ο κ. Μπριλ διευκρίνισε ότι ο κ. Χόλμπρουκ είχε πει πως οι ΗΠΑ θα ενδιαφερθούν για το διάλογο και όχι να εμπλακούν σ' αυτόν.

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πολύ για το διάλογο και ότι θα παρέχουν όση υποστήριξη μπορούν.

    "Αυτό που έχει σημασία", είπε, "είναι το τί θα πουν οι δύο ηγέτες στην αίθουσα" όπου θα διεξαχθεί ο διάλογος.

    Σε ερώτηση σχετικά με το μορατόριουμ πτήσεων, ο κ. Μπριλ είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν "να συνεχιστεί επ' άπειρον". Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν εξαρτάται από τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν το μορατόριουμ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Μπριλ "πολύ εποικοδομητική και πολύ χρήσιμη", τονίζοντας ότι έγινε "μια ειλικρινέσταση ανταλλαγή απόψεων, με εντιμότητα και ξεκάθαρες σκέψεις".

    Είπε, ακόμη, ότι αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι ότι "ο αμερικανικός παράγοντας θα αναμειχθεί ενεργότερα για την προώθηση λύσης του Κυπριακού, ενδεχομένως μετά τις εκλογές".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα του διαλόγου για θέματα ασφαλείας που αρχίζει αύριο, και ότι "δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση στις θέσεις που έχω εκθέσει".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί η όλη υπόθεση", προσθέτοντας ότι "δεν έχει νόημα εάν δεν εξασφαλίσουμε συνολική λύση για το όλο θέμα της ασφάλειας πριν από τη λύση του Κυπριακού ή μαζί με τη λύση".

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις ανησυχίες του κ. Κυπριανού, ο κ. Μπριλ είπε ότι συζητήθηκαν εποικοδομητικά και φιλικά και ότι τις βρήκε πολύ χρήσιμες.

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι εισηγήθηκε "η αμερικανική εμπλοκή να είναι προς την κατεύθυνση μιας διευθέτησης που να εξασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα του λαού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Εκπρόσωπος - Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κατέστησε σαφές ότι η σημερινή αμυντική πολιτική δεν αποτελεί σημερινό εφεύρημα αλλά υλοποίηση της πολιτικής της διακυβέρνησης Κληρίδη.

    Ο Εκπρόσωπος είχε κληθεί να σχολιάσει δηλώσεις του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιώργου Ιακώβου ότι η σημερινή αμυντική πολιτική είναι παλιά όπως είναι και τα σχέδια για την κατασκευή της στρατιωτικής βάσης στην Πάφο.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης ότι στο παρελθόν ακούστηκαν πολλά σχέδια και πλάνα από πολλούς, αλλά η κυβέρνηση Κληρίδη έχει έμπρακτα να αποδείξει ότι τα "θα" τα δικά της γίνονται πραγματικότητα. Σημείωσε παράλληλα ότι "μπορεί και άλλοι να σκέφτηκαν ότι χρειάζεται αμυντική θωράκιση για τον τόπο αλλά επί διακυβέρνησης Κληρίδη έχει ολοκληρωθεί μια αμυντική θωράκιση, όμοια της οποίας δεν υπήρξε ποτέ, με κορωνίδα τα S - 300."

    Είπε ακόμα ότι η ανάγκη για αμυντική θωράκιση με σύγχρονους εξοπλισμούς που θα βοηθά και στην ανάπτυξη εξωτερικής πολιτικής δεν αποτελεί "εφεύρημα τελευταίο" αλλά υπάρχει από τη διακήρυξη των αρχών ίδρυσης του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    "Είμαστε περήφανοι ότι δώσαμε στον κυπριακό λαό ζηλευτή αμυντική θωράκιση," πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση τί θα πράξει η κυβέρνηση αν η Ρωσία αποφασίσει να πωλήσει S - 300 και στην Τουρκία, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "δεν υπεισερχόμεθα στις αγορές του κάθε κράτους που πραγματοποιεί βάσει των κυριαρχικών αναφαιρέτων δικαιωμάτων του."

    Εμείς, τόνισε, επικαλούμαστε ότι έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα να αγοράσουμε από οπουδήποτε βρούμε όπλα για να αναπτύξουμε το αμυντικό μας σύστημα.

    "Εφόσον αυτά φρονούμε ότι πρέπει να ισχύουν για μας, πρέπει να δεχθούμε ότι πρέπει να ισχύουν και για τον πλησίον μας," πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες για το ενδεχόμενο της εγκατάστασης του "αντιδότου" των ρωσικών πυραύλων στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "οι μελέτες που έγιναν και ο τρόπος που θα λειτουργούν και θα αντιδρούν οι S - 300 καλύπτουν όλα τα ενδεχόμενα."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] Εκθεση ζωγραφικής Κυπρίων παιδιών - Ουάσινγκτον

    Λευκωσία,Κύπρος,25/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με τίτλο, "Μύθοι, Θρύλοι και Ιστορίες, μέσα από τα μάτια των παιδιών της Κύπρου", διοργανώνεται στην Ουάσινγκτον από την "World Bank Staff Art Society", έκθεση έργων ζωγραφικής των μαθητών, του Δημοτικού Σχολείου Εμπας.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε σήμερα η κ. Ειρήνη - Λίλα Κληρίδου, με σκοπό την ενημέρωση για την έκθεση, τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα έργα ζωγραφικής, που θα παρουσιαστούν στην έκθεση αποτελούν δουλειά, συνολικά 39 παιδιών ηλικίας από 9 μέχρι 11 χρόνων.

    Οπως ανέφερε η κ. Κληρίδου, τα εγκαίνια της έκθεσης στο κτίριο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον θα τελεσθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κ. Κληρίδου στις 7 Οκτωβρίου.

    Τα έργα ζωγραφικής των παιδιών αυτών, έχουν ως θέμα ιστορίες κυρίως από τη μυθολογία και είναι δημιουργίες με νερομπογιές. Μερικά από τα έργα έχουν ως θέμα τους, τους άθλους του Ηρακλή, την Οδύσσεια, την Ιλιάδα και άλλα θέματα από την ελληνική μυθολογία.

    Σύμφωνα με την κ. Κληρίδου, η Παγκόσμια Τράπεζα, δεν εκθέτει έργα πολιτικού ή θρησκευτικού περιεχομένου, έτσι κάποια από τα έργα αυτά έπρεπε να αποκλειστούν.

    Για την παρουσίαση των έργων εκδόθηκαν κατάλογοι, η έκδοση των οποίων χρηματοδοτήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου, ενώ το ΡΙΚ ετοίμασε ειδικό φιλμάκι για το θέμα, το οποίο θα παρουσιαστεί στην Ουάσινγκτον.

    Η κ. Κληρίδου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην όλη προσπάθεια την οποίαν αποκάλεσε "Εργασία Αγάπης".

    Σημειώνεται ότι τα παιδιά ζωγράφισαν τα έργα το 1993 και αργότερα τα δώρησαν στο προεδρικό ζεύγος.

    Οπως είπε η κ. Κληρίδου επιθυμία της είναι όπως η έκθεση παρουσιαστεί επίσης στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Ηδη παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Λονδίνο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,25/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει διαμορφώσει τη μελλοντική πολιτική που θα ακολουθήσει αναφορικά με τους χειρισμούς στο Κυπριακό και στο διάλογο για θέματα ασφάλειας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αδράνεια στο Κυπριακό.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης αναφερόμενος στα αποτελέσματα των τριών συνεχών συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

    "Με βάση όλα τα δοσμένα στοιχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαμορφώσει πολιτική ως προς τους περαιτέρω χειρισμούς του Κυπριακού και ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει και τις θέσεις που θα προβάλει στον επί θύραις διάλογο σε θέματα ασφάλειας," είπε ο Εκπρόσωπος στη σημερινή ενημέρωση του Τύπου.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί έχει στο σύνολό τους όλες τις θέσεις και απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου πάνω στο Κυπριακό και είναι πρόδηλη η χρησιμότητά τους."

    Σε ερώτηση για το περιεχόμενο των αποφάσεων που λήφθηκαν στο ΕΣ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "μπορούμε να πούμε ότι οι απόψεις που ακούστηκαν στις συνεδρίες του ΕΣ καλύπτουν όλες τις πτυχές και τις λεπτομέρειες στο Κυπριακό", σημειώνοντας όμως ότι θέματα που άπτονται του περιεχομένου στο Εθνικό Συμβούλιο δεν μπορούν να ανακοινωθούν.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει η θέση που υιοθετείται ότι "δεν πρέπει να υπάρξει αδράνεια από τώρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές αναφορικά με το Κυπριακό, που βρίσκεται σε μια δυναμική εξελικτική πορεία και δεν νοείται οποιαδήποτε αδράνεια στο θέμα."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, είπε ότι στο ΕΣ αναπτύχθηκε πληθώρα χρησίμων απόψεων, εισηγήσεων και επιχειρημάτων και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος είναι ικανοποιημένος από τη βοήθεια που είχε από το σύνολο των μελών του ΕΣ στη διαμόρφωση της πολιτικής του.

    Για το θέμα της αποστρατικοποίησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αποτελεί θεμελιακό μέρος της πολιτικής του Προέδρου Κληρίδη και "επομένως εύλογα αναμένεται ότι θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα προβάλει και θα επιχειρηματολογήσει."

    Σε παρατήρηση για τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος έχει διαμορφώσει την πολιτική του μετά την τοποθέτηση των κομμάτων, απάντησε "τα πάντα ακούεται, το καλόν διαλέγεται."

    Κληθείς να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση έχει καταγραμμένη στρατηγική για τη αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών για ενσωμάτωση, τους πυραύλους και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι ο Πρόεδρος έχει διαμορφωμένη πολιτική "πάνω σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού και είμαστε ικανοποιημένοι ότι η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια επί διακυβέρνησης Κληρίδη είναι αποτελεσματική από οποιασδήποτε σκοπιάς και εάν κριθεί."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος το καθιστά σαφές ότι "δεν πρόκειται να υπάρξει αδράνεια στη διαχείριση του Κυπριακού στην περίοδο από τώρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές γιατί παρατηρείται μια εξελικτική πορεία στο πρόβλημα."

    Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεών του στις ΗΠΑ, Στρασβούργο, Αθήνα και Εδιμβούργο, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερώσει το ΕΣ για τα αποτελέσματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] Ναρκωτικά - Οκταήμερη κράτηση 4 υπόπτων

    Λάρνακα,Κύπρος,25/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον τεσσάρων νεαρών οι οποίοι συνελήφθησαν από την Αστυνομία σχετικά με υπόθεση ανεύρεσης της μεγαλύτερης ποσότητας ναρκωτικών που εισήχθηκε μέχρι σήμερα στην Κύπρο, εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

    Πρόκειται για τους Νίκο Νικολάου, 20 χρόνων σιδερά από το Γέρι, Ανδρέα Χαραλάμπους, 23 χρόνων ιδιωτικό υπάλληλο από τα Λατσιά, Ακη Αυξεντίου, 20 χρόνων άεργο κάτοικο Συνοικισμού Γερίου και Μιχάλη Ψαρή, 21 χρόνων, άεργο από την Αγλαντζιά.

    Ο Νικολάου ανακόπηκε χθες βράδυ από την Αστυνομία στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Ολλανδία μέσω Αθηνών και στην κατοχή του εντοπίστηκαν γύρω στα 8,5 κιλά ναρκωτικά.

    Συγκεκριμένα κατά την έρευνα που έγινε στη χειραποσκευή του Νικολάου ανευρέθηκε ένας σάκκος εντός του οποίου υπήρχαν έξι σακκούλια "ττελαρισμένα" τα οποία περιείχαν ανθοφόρες περιοχές (φούντες) κάνναβης συνολικού μικτού βάρους 6496 γραμμαρίων και σε δεύτερο διαφανή νάυλον σακκούλι εννέα πλάκες φαιάς ουσίας που πιστεύεται ότι είναι ρητίνη κάνναβης βάρους 1148 γραμμαρίων.

    Τα ναρκωτικά επρόκειτο να διανεμηθούν στη Λευκωσία. Οι Χαραλάμπους, Αυξεντίου και Ψαρής συνελήφθηκαν γύρω στις 3 το πρωί σήμερα.

    Παρουσιάζοντας τους τέσσερις υπόπτους στο Δικαστήριο, ο εξεταστής της υπόθεσης αστυφύλακας Ανδρέας Βρυώνης ανέφερε ότι εναντίον τους διερευνά υπόθεση εισαγωγής ναρκωτικών, κατοχής εμπορίας, όπως και συνωμοσία για διάπραξη κακουργήματος.

    Εξάλλου όπως αναφέρθηκε ο Νικολάου προέβη σε θεληματική κατάθεση όπου κατονόμασε τους υπόλοιπους τρεις συλληφθέντες ως συνεργάτες του και εξήγησε τον τρόπο δράσης του. Επίσης ανέφερε ότι η ποσότητα που βρέθηκε στην κατοχή του δεν είναι όλη δική του και ότι στην Ολλανδία συνεργάστηκε και με άλλο Κύπριο στον οποίο ανήκει μέρος της ποσότητας που βρέθηκε στην κατοχή του.

    Οπως λέχθηκε στο Δικαστήριο πάνω στα ναρκωτικά που εντοπίστηκαν υπήρχαν αναγραμμένα με κόκκινο μελάνι τα αρχικά LC. Οπως ανέφερε ο Νικολάου τα είχε σημαδέψει για να τα διακρίνει.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι όταν θα έβγαινε από το Αεροδρόμιο Λάρνακας εκεί έξω θα εγκατέλειπε τη χειραποσκευή με τα ναρκωτικά και θα την παραλάμβαναν άλλα άτομα που θα τη μετέφεραν στη Λευκωσία, όπου θα γινόταν η διανομή των ναρκωτικών.

    Οπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο από τον εξεταστή της υπόθεσης τα ναρκωτικά ανήκουν σε δυο σπείρες, η μια από τις οποίες έχει εξαρθρωθεί ενώ αναζητούνται άλλα άτομα που αποτελούν την ομάδα στην οποία ανήκουν τα ναρκωτικά.

    Στο διαβατήριο του Νικολάου υπάρχουν σφραγίδες που υποδεικνύουν τη μετάβασή του στην Ολλανδία και άλλες φορές, επισκέψεις που έγιναν μέσα στον περασμένο Αύγουστο, μερικές από τις οποίες ήταν μονοήμερες, γεγονός που δημιουργεί εύλογες υποψίες ότι σκοπός της μετάβασής του και προηγουμένως ήταν η μεταφορά ναρκωτικών στην Κύπρο.

    Το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας θα επεκταθεί σε Λάρνακα και Λευκωσία. Τα τεκμήρια που έχουν ανευρεθεί θα σταλούν στο Γενικό Χημείο του κράτους για εξετάσεις και στο Αρχηγείο Αστυνομίας για δακτυλοσκοπήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Συνέντευξη αξιωματούχου RAND

    Λευκωσία,Κύπρος,25/09/1997 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Τη θέση ότι εάν η Τουρκία κτυπήσει στην Κύπρο στην περίπτωση που εγκατασταθεί στο νησί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S300 θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ίδια την Τουρκία όσο και στην Κύπρο, το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, εξέφρασε ο Ιαν Λέσερ, ανώτερος αναλυτής στο τμήμα διεθνούς πολιτικής του αμερικανικού ιδρύματος μελετών (think-tank) RAND.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ως παρατηρητής της κατάστασης, όπως ανέφερε, ο κ. Λέσερ είπε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι τουρκικές απειλές, παρόλον ότι εξέφρασε την εκτίμηση πως οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο.

    Ο κ. Λέσερ, ο οποίος διατέλεσε μέλος του τμήματος καθορισμού πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της κυβέρνησης Κλίντον, ανέφερε ότι για τη λύση του Κυπριακού είναι αναγκαία η ανάμιξη των ΗΠΑ, και τόνισε ότι τα δύο μέρη καθώς και η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα.

    Ταυτόχρονα, συνέδεσε τη λύση του Κυπριακού με τη μείωση της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αναφέρθηκε στο αμερικανικό ενδιαφέρον και έδωσε έμφαση στο θέμα της ασφάλειας.

    Ο κ. Λέσερ είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ "παραμένει πολύ σταθερή" και ότι προβληματίζονται "για το Κυπριακό σε σχέση με άλλα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι σημαντικά για τις ΗΠΑ".

    Κληθείς να αναπτύξει τη θέση του αυτή, ανέφερε ότι αναμένει πως εάν αναμιχθεί άμεσα ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ή άλλοι "θα υπάρξει η τάση να προσπαθούν να εργαστούν παράλληλα στα ελληνο - τουρκικά.

    Πιστεύω ότι ολοένα και περισσότερο ενισχύεται η άποψη ότι θα ήταν σχεδόν απίθανο να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό χωρίς να υπάρξει κάποια ύφεση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας", είπε.

    Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι έχουν αποτύχει οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο, ο κ. Λέσερ σημείωσε ότι ο ΟΗΕ δεν ευθύνεται περισσότερο από άλλους.

    Ωστόσο, εκτιμά ότι "εάν θα υπάρξει λύση ή σημαντική κίνηση προς λύση δεν θα προέλθει απόλυτα από τις προσπάθειες του ΟΗΕ. Θα έρθει γιατί οι ΗΠΑ δεσμεύονται στη διαδικασία, όπως είναι δεσμευμένες, και εάν τα ίδια τα μέρη, καθώς και η Ελλάδα και η Τουρκία, είναι πρόθυμα να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά".

    Αμερικανικό ενδιαφέρον

    Σε ερώτηση πώς βλέπει να προχωρεί η αμερικανική πρωτοβουλία για λύση, ο ανώτερος αναλυτής του RAND εξέφρασε την άποψη ότι ίσως η ανακοίνωση από μέρους της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ματλίν Ολμπράιτ για διάλογο στα θέματα ασφάλειας να αποτελεί "καθαρό σημάδι πως έκριναν ότι ήρθε η ώρα για ανάμιξη".

    Για τον Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ανέφερε ότι μετά την επίσκεψη Ολμπράιτ "καθίσταται πιο πιθανόν για κάποιον σαν τον Χόλμπρουκ να συνεχίσει".

    Χαρακτήρισε τον κ. Χόλμπρουκ "δυναμικό άτομο με ιστορία επιτυχιών", ο οποίος γνωρίζει καλά το Κυπριακό και από πολλές απόψεις είναι το πιο κατάλληλο άτομο. "Πιστεύω ότι είναι πολύ αντικειμενικός και έχει αξιοπιστία στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα και την Τουρκία", συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση σε ποιά θέματα πιστεύει ότι ο κ. Χόλμπρουκ θα δώσει προτεραιότητα, ο κ. Λέσερ απάντησε αρχικά ότι "μπορούμε μόνο να υποθέτουμε ότι θα αναπτύξει πρωτοβουλία" και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας.

    "Το πιο πιθανόν θα είναι συνεπής με τα συμφέροντά μας των τελευταίων χρόνων, δηλαδή, να εργαστεί πρώτα απ' όλα για τη βελτίωση του κλίματος ασφάλειας", είπε, εκφράζοντας την προσωπική εκτίμησή του.

    Πρόσθεσε ότι "πρέπει να μειωθεί η στρατιωτική ένταση μέσα και γύρω από την Κύπρο" και ότι "δεν θα θέλαμε πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

    Ο κ. Λέσερ εξέφρασε την άποψη ότι "οι συνθήκες γύρω από την Κύπρο έχουν αλλάξει με τρόπο που καθιστά πιο πιθανή τη λύση".

    Κληθείς να αναπτύξει τις συνθήκες στις οποίες αναφέρεται, σημείωσε αρχικά την ευρωπαϊκή διάσταση "που έχει αλλάξει αρκετά τον τρόπο σκέψης, ιδιαίτερα στην ελληνική πλευρά".

    Ενα δεύτερο παράγοντα που θεωρεί σημαντικό είναι η αλλαγή στην κατάσταση στην Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, η οποία, όπως είπε, ίσως "να άλλαξε τον τρόπο που σκέφτονται κάποιοι Τ/Κ όσον αφορά στο τί θα σήμαινε γι' αυτούς μια πιο στενή σχέση με την Τουρκία, σε αντίθεση με κάποιον άλλο δρόμο".

    Ο κ. Λέσερ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι λόγω της ασταθούς πολιτικής ζωής στην Τουρκία ίσως η Αγκυρα να κρίνει ότι "έφθασε η ώρα να βελτιώσει την εικόνα της στη Δύση σε σειρά θεμάτων, και αυτό (το Κυπριακό) θα μπορούσε να ήταν ένα από αυτά".

    "Πιστύεω ότι αυτό το έχουμε δει ως ένα βαθμό, τους τελευταίους μήνες, στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας", συμπλήρωσε.

    Θέμα S300

    Σε παρατήρηση ότι πάρα ταύτα η Αγυρα απειλεί να επιτεθεί κατά της αεροπορικής βάσης που κατασκευάζεται στην Πάφο σε περίπτωση εγκατάστασης των S300, ο κ. Λέσερ σημείωσε ότι πρόκειται για έναν αμυντικό σύστημα και πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή θέση της τουρκικής αεροπορίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θεωρεί ότι (οι S300) αποτελούν αποσταθεροποιητικό παράγοντα.

    Ωστόσο, ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν "σοβαρά υπόψη" οι τουρκικές απειλές και ότι "ο,τιδήποτε μπορεί να συμβεί", αν και δεν πιστεύει ότι θα προχωρήσει η Τουρκία. Επίσης, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι θα προτιμούσαν να μην εγκατασταθούν οι S300 στο νησί τη στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Λέσερ είπε στο ΚΥΠΕ ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως "δεν αρέσει πολύ (στην Αγκυρα) η ανάμιξη της Ρωσίας στην περιοχή".

    "Ανεξάρτητα εάν κάποιος πιστεύει ότι η εγκατάσταση (των S300) αποτελεί σταθεροποιητικό ή αποσταθεροποιητικό παράγοντα, και υπάρχουν επιχειρήματα και για τα δύο, είναι ξεκάθαρο ότι θα αποτελούσε μια πολύ άσχημη εξέλιξη εάν η Τουρκία κτυπούσε", πρόσθεσε.

    Οπως είπε, θα προκαλούσε "κρίση σημαντικών διαστάσεων" και "από την πλευρά των αμερικανικών συμφερόντων δεν θα θέλαμε η Τουρκία να προβεί σε κάτι τέτοιο. Θα ήταν καταστροφικό." Σημείωσε μάλιστα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα περιείχε "τεράστιο ρίσκο".

    Τονίζοντας ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη, ο κ. Λέσερ ανέφερε ότι "η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αναμιχθεί έντονα" για να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί κατά της Κύπρου.

    "Δεν μπορείς να εγγυηθείς οτιδήποτε γιατί ενεργούν για να εξυπηρετήσουν (οι Τούρκοι) τα δικά τους συμφέροντα, όμως πιστεύω ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να το ξεκαθαρίσει στην Τουρκία, όπως ήδη έχουμε κάνει, ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό και ότι εάν αντιτίθεται υπάρχουν κι άλλοι τρόποι επίλυσης του θέματος," συμπλήρωσε.

    Ανέφερε ότι εάν η Αγκυρα προχωρήσει με την απειλή της θα υπάρξουν επιπτώσεις "στην Κυπρο, τη σταθερότητα στην περιοχή, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, στο ΝΑΤΟ και πολλά άλλα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λέσερ υποστήριξε την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου χαρακτηρίζοντάς την "σοβαρή και καλή".

    Σημείωσε ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα είναι πολύ πιο εύκολη η παρακολούθηση της κατάστασης εάν δεν υπάρχουν στρατεύματα ή εάν μειωθούν και είπε πως παράλληλα οι ξένες δυνάμεις θα είναι πολύ πιο πρόθυμες να αναλάβουν αυτό το ρόλο.

    Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

    Ο κ. Λέσερ, ο οποίος έχει εργαστεί σε στρατηγικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών αλλάζει προς το θετικότερο και είπε ότι αυτό θα βοηθήσει και στην επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση ότι δεν φαίνεται να υπήρξε καμία εξέλιξη μετά τη Μαδρίτη, ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας τόνισε ότι από μόνη της η διακήρυξη μη επιθέσεως αποτελεί σημαντικό γεγονός και παρουσιάστηκε βέβαιος ότι η κατάσταση θα προχωρήσει προς το καλύτερο.

    Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο χώρο παρά τη διακήρυξη, ο κ. Λέσερ σημείωσε πως "η σημερινή θέση της Τουρκίας, και όλα όσα έχει να αντιμετωπίσει στην περιοχή, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό επιχείρημα για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα".

    Πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα "για άλλους λόγους".

    Ενταξη στην ΕΕ

    Για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και τη στάση της Αγκυρας, ανέφερε ότι "η Τουρκία ενοχλείται για διάφορους λόγους που σχετίζοναι και με τις δικές της σχέσεις με την ΕΕ".

    Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει "ότι αυτό θα αλλάξει πολύ αλλά πιστεύω ότι στην Τουρκία υπάρχει έντονη επιθυμία να υπάρξει μια πιο μετριοπαθής πολιτική σε πολλά θέματα που επηρεάζουν τις σχέσεις της με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Θα υπάρξουν περισσότερες προσπάθειες να εδραιώσει τις σχέσεις που ήδη έχει με την ΕΕ παρόλο που η προοπτική ένταξής της είναι απόμακρη ή αδύνατη", πρόσθεσε ο κ. Λέσερ.

    Οπως είπε, δεν θα τον εξέπληττε "εάν υπάρξει κάποια χαλάρωση στην τουρκική θέση για την ένταξη της Κύπρου".

    Σε ερώτηση εάν η ΕΕ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, σημείωσε πως η ΕΕ "αποτελεί μέρος της διαδικασίας μόνο και μόνο από το γεγονός ότι άνοιξε το δρόμο της ένταξης (της Κύπρου)".

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λέσερ είπε ότι "εάν η ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρά την ένταξη της Κύπρου δεν θα ήθελε την ένταξη του νησιού και να έχει ταυτόχρονα να ασχολείται με το πρόβλημα... και ως εκ τούτου υπάρχει το επιχείρημα για πιο έντονο ευρωπαϊκό ρόλο σ' αυτή τη διαδικασία".

    Ασκηση ΗΠΑ - Ισραήλ - Τουρκίας

    Οσον αφορά στην επικείμενη κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Ισραήλ - Τουρκίας, ο κ. Λέσερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν επηρεάζει την Κύπρο.

    "Αντιλαμβάνομαι γιατί ίσως να υπάρχει κάποια δυσφορία στην Ελλάδα και την Κύπρο για την ανάμιξη της Τουρκίας σε στρατιωτική άσκηση στην περιοχή, όμως σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ και της Αμερικής, η Τουρκία να συμπεριφέρεται με τρόπο που να προκαλεί αστάθεια στην περιοχή," ανέφερε.

    Ο κ. Λέσερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία θα προτιμούσαν τη διεξαγωγή άσκησης με τη συμμετοχή των ΗΠΑ παρά η Αγκυρα να διεξάγει μόνη της ασκήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 25 September 1997 - 12:02:49 UTC