Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Αρχιεπίσκοπος - Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών
  • [03] Αρχιεπίσκοπος - "Διασπορά"
  • [04] Εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ - απειλές Αγκυρας
  • [05] Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [06] Ράλλυ Κύπρος
  • [07] Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς (2)
  • [08] Φεϊσέλ - συνομιλίες - ασφάλεια
  • [09] Αρχιεπίσκοπος - Χανς Βαν ντεν Μπρουκ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.30 (-0.32)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.71 (-0.63)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.20 (+0.02)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.87 (+0.04)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.22 (+0.30)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.88 (+0.44)
        Εμπορικές Εταιρείες                     46.45 (-0.39)
        Αλλες Εταιρείες                         60.39 (+0.53)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 521525.700
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] Αρχιεπίσκοπος - Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,26/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Προσπάθειες προς το Κογκρέσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα καταβάλει το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο τη διάσωση και διατήρηση των εκκλησιών και των άλλων ιερών χώρων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

    Η Εκκλησία της Κύπρου θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Εθνικό Συμβούλιου Εκκλησιών των ΗΠΑ για προώθηση πρακτικών μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή.

    Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά χθες στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου με τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου κ. Τζόαν Κάμπελ καθώς και με μέλη του Συμβουλίου.

    Ο Μακαριότατος εξέθεσε το δράμα του κυπριακού λαού που υποφέρει από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και την κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί από την Τουρκία.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παρέθεσε πλήρη στοιχεία για την καταστροφή των εκκλησιών και των άλλων ιερών χώρων καθώς και την κλοπή εικόνων, τοιχογραφιών και ψηφιδοτών από Τούρκους αρχαιοκάπηλους.

    Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το πως πρακτικά το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών θα μπορούσε να βοηθήσει στην απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διάσωση των εκκλησιών και των άλλων ιερών χώρων στα κατεχόμενα εδάφη.

    Οι προσπάθειες θα γίνουν τόσο προς το Κογκρέσο για να ψηφίσει νομοθεσία σχετικά με το θέμα όσο και προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έχει διορίσει Υφυπουργό που ασχολείται με το θέμα της καταστροφής ιερών χώρων και τις διώξεις που γίνονται για θρησκευτικούς λόγους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] Αρχιεπίσκοπος - "Διασπορά"

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,26/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπογραφές 1200 ακαδημαϊκών, φοιτητών και επαγγελματιών έχει συλλέξει η ομάδα "Διασπορά" στις ΗΠΑ με στόχο την επιστροφή στην Κύπρο από την Ιαπωνία όπου βρίσκονται τα βημόθυρα που κλάπηκαν από Τούρκους αρχαιοκάπηλους από κατεχόμενη εκκλησία.

    Οι υπογραφές θα αποσταλούν με επιστολές προς την ιαπωνική κυβέρνηση και το κολλέγιο Καναζάβα, που αγόρασε τα κλοπιμαία ιερά κειμήλια.

    Την αμέριστη συμπαράσταση προς την Εκκλησία της Κύπρου για τον αγώνα της για επιστροφή των κλοπιμαίων εικόνων και άλλων εκκλησιαστικών κειμηλίων εξέφρασαν εκπρόσωποι της ομάδας "Διασπορά" προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους χθες στη Νέα Υόρκη.

    Πρόκειται για την πρώτη κίνηση της ομάδας αυτής που συστάθηκε με στόχο να συμβάλει στην επιστροφή των κλεμμένων θρησκευτικών και πολιτιστικών θησαυρών.

    Η ομάδα διαβεβαίωσε το Μακαριότατο ότι θα εργαστεί σκληρά με στόχο την επιστροφή των ιερών κειμηλίων στους νόμιμους κατόχους τους.

    Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο είναι και οι επιστολές που θα αποσταλούν στην ιαπωνική κυβέρνηση και το ιαπωνικό κολλέγιο που αρνείται μέχρι στιγμής να επιστρέψει τα βημόθυρα.

    Η ομάδα θα επικρίνει ιδιαίτερα την ιαπωνική κυβέρνηση γιατί επέτρεψε την αγορά των βημοθύρων από το συγκεκριμένο κολλέγιο. Θα καταβληθούν προσπάθειες όπως το όλο θέμα διεθνοποιηθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ - απειλές Αγκυρας

    Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποστρατικοποίηση της Κύπρου παρά να καταφεύγει σε απειλές εναντίον της, τόνισε σήμερα με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Νοβόστι", ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Βαλέρι Νεστερούσκιν,

    "Αντί η Τουρκία να καταφεύγει σε απειλές κατά της Δημοκρατίας της Κύπρου ή να επαναλαμβάνει ισχυρισμούς ότι το πυραυλικό σύστημα S300 μπορεί να φέρει πυρηνικές βιολογικές ή χημικές κεφαλές θα ήταν αποδοτικότερο εάν έκανε εκείνα τα βήματα τα οποία θα βοηθούσαν στην εκτόνωση της κατάστασης και στην πλήρη αποστρατικοποίηση", δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

    Σχολιάζοντας τουρκικούς ισχυρισμούς ότι οι πύραυλοι S300 θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας και γειτονικών χωρών, ο κ. Νεστερούσκιν τόνισε ότι η πραγματική διευθέτηση του Κυπριακού προϋποθέτει την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου, κάτι, όπως είπε, που θα απέκλειε τη πιθανότητα μετατροπής του νησιού σε εστία έντασης και ανασφάλειας για τους λαούς της περιοχής.

    Ο Ρώσος διπλωμάτης επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας ότι με τον τρόπο που η Αγκυρα αντιμετωπίζει το ζήτημα των S300 επιδιώκει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συνάψουν οποιαδήποτε μορφής συμφωνία στο πλαίσιο των κανόνων της διεθνούς συνεργασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΜΧ)

    [05] Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε γύρω στις πέντε το απόγευμα η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, κατά την οποία θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την ασφάλεια.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου των ΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, και σε αυτή δεν λαμβάνουν μέρος συμβούλοι των δύο ηγετών.

    Πρώτος έφθασε στην οικία Φεϊσέλ ο Ραούφ Ντενκτάς και λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Το αυτοκίνητο του Προέδρου της Δημοκρατίας έφερε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κ. Ντενκτάς τη σημαία του ψευδοκράτους.

    Πάνω από την περιοχή πετούσε ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς αφού αντάλλαξαν χειραψία, στην παρουσία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, φωτογραφήθηκαν από Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους και εισήλθαν στην οικία του κ. Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] Ράλλυ Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνολικά 78 αυτοκίνητα θα πάρουν μέρος στο 25' Διεθνές Ράλλυ Κύπρος που η εκκίνησή του δίδεται στις 7.30 απόψε στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο.

    Τρία αυτοκίνητα που αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή στο Ράλλυ, δεν θα συμμετάσχουν αφού απέτυχαν στον τελικό έλεγχο που έγινε το πρωί.

    Πρώτος στην εκκίνηση θα είναι ο Πολωνός οδηγός Κριστόφ Χολόβσζικ, με αυτοκίνητο Subaru Impreza 555.

    Ο Πολωνός οδηγός θα ανακηρυχθεί πρωταθλητής Ευρώπης εάν τερματίσει σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις του τριήμερου ράλλυ των 1000 χιλιομέτρων με τις 20 ειδικές διαδρομές.

    Το Ράλλυ Κύπρος είναι ο προτελευταίος αγώνας του συντελεστή 20 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Δεύτερος θα ξεκινήσει ο Ελληνας πρωταθλητής Λεωνίδας Κύρκος με αυτοκίνητο Ford Εscort WRC και τρίτος ο Κύπριος πρωταθλητής Λένας Κλεάνθους με αυτοκίνητο Proton Wira.

    Η πρώτη φάση του ράλλυ αποτελείται από τρία στάδια νότια της Λευκωσίας. Αύριο τα αυτοκίνητα θα βρίσκονται στην Πάφο και θα επιστρέψουν και πάλι στη Λευκωσία. Την Κυριακή, θα βρίσκονται στη Λεμεσό και στη συνέχεια στις Πλάτρες, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας τα εναπομείναντα αυτοκίνητα θα τερματίσουν στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εληξε πριν από λίγο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην οποία συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας.

    Σε σύντομη δήλωση μετά τη συνάντηση, που διήρκησε 90 λεπτά, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, χαρακτήρισε τη συζήτηση "καλή" και ότι διεξήχθη μέσα σε "φιλική ατμόσφαιρα".

    Ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι έχει συμφωνηθεί όπως στις προσεχείς μέρες ο ίδιος έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες με σκοπό την εξεύρεση "κοινών απόψεων" στα θέματα ασφάλειας και την πραγματοποίηση νέας απευθείας συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα.

    Είπε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μην προβαίνουν σε δηλώσεις αναφορικά με τις συζητήσεις και το περιεχόμενό τους.

    Κληρίδης και Ντενκτάς αναχώρησαν από την οικία Φεϊσέλ στην ουδέτερη ζώνη κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] Φεϊσέλ - συνομιλίες - ασφάλεια

    Λευκωσία,Κύπρος,26/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, την πρώτη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς για θέματα ασφάλειας, και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε κοινή δήλωση τις επόμενες λίγες μέρες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι συμφωνήθηκε όπως στις επόμενες μέρες πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες με στόχο να εξευρεθεί ένα πακέτο κοινών θέσεων πάνω στο οποίο να συμφωνήσουν στην επόμενη συνάντησή τους τις προσεχείς μέρες.

    Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η δεύτερη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς θα πραγματοποιηθεί πριν την ερχόμενη Πέμπτη, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".

    Σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται να λυθεί ένα θέμα τόσο σημαντικό όπως αυτό της ασφάλειας από την πρώτη συνάντηση, ο κ. Φεϊσέλ επεσήμανε ότι "η ασφάλεια, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της συνολικής λύσης".

    "Στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση, μια κοινή δήλωση σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, και ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες λίγες μέρες", τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι "υπάρχουν πτυχές στις οποίες οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να βρουν κοινές θέσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [09] Αρχιεπίσκοπος - Χανς Βαν ντεν Μπρουκ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,26/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και τη λύση του Κυπριακού με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου εξέφρασε ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, σε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο σήμερα στη Νέα Υόρκη.

    Η συνάντηση που διήρκησε 30 λεπτά έγινε στο κτίριο της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Νέα Υόρκη.

    Ο Αρχιεπίσκοπος εξέθεσε τις απόψεις του για το Κυπριακό, δίνοντας έμφαση στην κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού από τους Τούρκους κατακτητές.

    Ο Μακαριότατος ζήτησε από τον Κοινοτικό Επίτροπο όπως ενεργήσει αποφασιστικά για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, Ελλήνων και Τούρκων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάσταση στην Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, περιπλέκεται και μίλησε για την ανάγκη μιας μεταβατικής περιόδου.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την υποστήριξη της ΕΕ για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

    Επαναβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 26 September 1997 - 17:46:43 UTC