Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Εκδήλωση Ομογένειας - Ομιλίες

  • [01] ΗΠΑ - Εκδήλωση Ομογένειας - Ομιλίες

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,28/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη το ετήσιο δείπνο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αμερικής, κατά το οποίο απονεμήθηκαν τα βραβεία σε όσους πρόσφεραν περισσότερο στην κυπριακή υπόθεση.

    Οι αποδέκτες των βραβείων ήταν η Γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο "Δικαιοσύνη για την Κύπρο", και οι επιχειρηματίες Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος ήταν αποδέκτης του βραβείου "Life Achievement" και Τάσος Μάνεσης για την ανθρωπιστική και φιλανθρωπική του προσφορά.

    Ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι τελετάρχης του προγράμματος ήταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Λουξεμβούργο, Κλέι Κωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε ότι τις προσεχείς βδομάδες και μήνες θα γίνουν πολλά και σημαντικά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα αρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες για ένταξη της Κύπρου.

    Ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε ότι η ένταξη θα αποτελέσει καταλύτη για την λύση του Κυπριακού και την ευημερία όλων των Κυπρίων.

    "Είμαι ενήμερος προσωπικά του ενδιαφέροντος του Προέδρου Κλίντον για λύση του προβλήματος και ο διορισμός των Χολμπρουκ και Μίλερ αποδεικνύει αυτό ακριβώς", υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνου.

    Η Κύπρος, κατέληξε "πρέπει να έχει τις ίδιες ελευθερίες που απολαμβάνουμε εμείς οι Αμερικανοί".

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, ο οποίος προσκλήθηκε να προσφωνήσει τη συγκέντρωση διαβίβασε τους χαιρετισμούς της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ματλίν Ολμπράιτ και διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί μαζί με τον Προεδρικό Απεσταλμενό για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χολμπρουκ για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, το οποίο αποτελεί, είπε, προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

    Στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα, τόνισε ο κ. Μίλερ, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσό και ο κ. Χόλμπρουκ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

    Για τη λύση αυτή, πρόσθεσε, έχουν προσωπικό ενδιαφέρον τόσο ο Πρόεδρος Κλίντον όσο και η κ. Ολμπράιτ, η οποία γνωρίζει καλά το κυπριακό πρόβλημα.

    Ο κ. Μίλερ εξέφρασε, αισιοδοξία ότι μια λύση που θα βασίζεται σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία είναι δυνατό να επιτευχθεί.

    Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης ότι αποτέλεσμα των συνομιλιών του ήταν η εξασφάλιση συμφωνίας για συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας.

    Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε εκτός από το ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ θα είναι συνεχείς και ατελείωτες για το Κυπριακό, που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα τόσο για τους Κυπρίους όσο και για τις σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος έλαβε τον λόγο στη συνέχεια, είπε ότι η Τουρκία προσπαθεί να παρουσιάσει ότι κάνει διαπραγματεύσεις με βάση τις συμφωνημένες αρχές αλλά συγχρόνως απειλεί την Κύπρο και διεκδικεί ελληνικά εδάφη και παρουσιάζεται η ίδια η Τουρκία με την επεκτατική πολιτική.

    "Η Τουρκια είναι η μόνη χώρα που εισέβαλε σε άλλη χωρίς να υποστεί οτιδήποτε", υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος, σημειώνοντας ότι ο Μπουλέντ Ετζεβίτ κατόρθωσε να εισβάλει χωρίς ποινή σε αντίθεση με τον Σαντάμ Χουσέιν.

    Η Τουρκία, συνέχισε είναι η χώρα που εφεύρε τον εθνικό καθαρμό και εισήγαγε τη γενοκτονία στον αιώνα μας, τόσο στην περίπτωση των Αρμενίων όσο και της Κύπρου. Πρόσθεσε εξάλλου ότι το μόνο θέμα που αφορά διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η υφαλοκρηπίδα.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ηθική υποχρέωση να καταστείλουν την τουρκική προκλητικότητα και να εξασφαλίσουν με τη δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

    Αναφερομενος στις διαπραγμτεύσεις του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι απέδειξαν ότι ο κ. Τζεμ δεν είναι ένας "τζέντλεμαν" και ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να βρεί οποιαδήποτε κοινή βάση για να προχωρήσει.

    "Πάντως το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί με δίκαιο τρόπο προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", τόνισε ο κ. Πάγκαλος.

    Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την βοήθεια των αποδήμων και την ενεργοποίηση μελών της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου θα σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ακόμη ότι πρέπει να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο στην Κύπρο και προειδοποίησε ότι η αστάθεια στο νησί θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή με καταστροφικές συνέπειες.

    "Ελλάς και Κύπρος μπορεί να θεωρούνται αδύνατες χώρες αλλά έχουν προικισθεί με την ποιότητα ανθρωπίνου δυναμικού", τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

    Επιπλέον επεσήμανε ότι κύριοι στόχοι της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η επαρκής ασφάλεια για ολόκληρο τον πληθυσμό η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του νησιού και η αποκατάσταση των των ανθωπίνων δικαιώματων, ενώ τόνισε εμφαντικά ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο η επίτευξη λύσης.

    Η ανάμειξη των ΗΠΑ, πρόσθεσε, είναι ουσιώδης ώστε μετά από 23 χρόνια να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.

    Κατά την απονομή των βραβείων που έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπου και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, οι τρεις βραβευθέντες διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την υπόθεση του Ελληνισμού και της Κύπρου και για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Η Γερουσιαστής, Ολυμπία Σνόου ήταν ιδιαίτερα σαφής ως προς το τί θα επιδιώξει ως μέλος του αμερικανικού σώματος.

    Οπως είπε σε αυτά τα 23 χρόνια της κατοχής της Κύπρου, κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση, το τείχος του Βερολίνου, ενώθηκε η Γερμανία και απελευθερώθηκε η Νότιος Αφρική.

    "Ποτέ, δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη στην Κύπρο και να επικρατήσει το δίκαιο", τόνισε η κ. Σνόου.

    Ανέφερε ακόμη ότι το 1978, ο Πρόεδρος Κάρτερ έπεισε το Κογκρέσο να άρει το εμπάρκο της Τουρκίας με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Γι' αυτό, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ έχουν την ηθική υποχρέωση να εργαστούν για σωστή λύση του Κυπριακού.

    Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει, δήλωσε η Γερουσιαστής γιατί ο Πρόεδρος Κλίντον και η κυβέρνηση του και ιδιαίτερα ο κ. Χολμπρουκ έχουν δεσμευθεί να αλλάξουν αυτή την κατάσταση.

    Καταλήγοντας, χαρακτήρισε, "καλό σημάδι", το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προωθεί την αποστρατιωτικοποίηση και χρειάζεται τη βοήθεια των ΗΠΑ προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι στόχοι που έχει θέσει.

    Ο κ. Κατσιματίσης στη σύντομη προσφώνηση του αναφέρθηκε σε δείπνο στο οποίο ήταν παρών, όπου κατά τη διάρκεια συνομιλίας του Προέδρου Κλίντον με τον κ. Χριστοφίδη, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι θα θεωρήσει αποτυχία τη δεύτερη θητεία του αν δεν λύσει κατά τρόπο δίκαιο το Κυπριακό.

    Ολοι οι ομιλητές δήλωσαν ότι είναι συστρατευμένοι στον αγώνα επίλυσης του Κυπριακού και ότι δεν ζητούν αλλά απαιτούν τη λύση.

    Βασικοί ομιλητές από την ομογένεια ήταν ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πίτερ Παπανικολάου Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής που οργάνωσε τη συγκέντρωση.

    Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος χαιρέτησε τη συγκέντρωση και τις θέσεις των ομογενών και το γεγονός ότι διατηρούν άσβεστη τη σχέση τους με την ιδιαίτερα τους πατρίδα και ακίνητη την αγάπη τους για αυτή.

    Χρειάζεται, δήλωσε ο Μακαριώτατος, συνεχές ενδιαφέρον οργάνωση και ομόνοια προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Κύπρου, οι οποίοι είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευάτων και των εποίκων και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού καθώς και η επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

    Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην διζωνική ομοσπονδία, η οποία όπως είπε δημιουργεί προβλήματα για αυτό και πρέπει να υπάρξουν δεύτερες σκέψιες.

    Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε τις ειδικές υποχρεώσεις που έχουν οι ΗΠΑ να συμβάλουν στο Κυπριακό και ζήτησε την αποφασιστική παρέμβαση τους, προκειμένου να εφαρμοστούν οι αρχές του διεθνούς δικαίου για να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες σε μια ενωμένη Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 28 September 1997 - 13:02:44 UTC