Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Δικαστές
  • [02] Διεθνές Ράλλι Κύπρος
  • [03] Τελετή διαβεβαίωσης - Προεδρικό Μέγαρο
  • [04] Πρέσκοτ - Γκριν - Κυπριακό
  • [05] Χάντμπολ - Κέντρο Νεότητας Λάρνακας - Τουρκία
  • [06] Δικαστές - ανακοίνωση - παραιτήσεις
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - γεύμα ΕΕ
  • [08] Μεταφορά νερού στα κατεχόμενα
  • [09] Γκρίζοι Λύκοι - Τρόμος στα κατεχόμενα
  • [10] Γενικός Ελεγκτής - Εκθεση 1996
  • [11] ΑΚΕΛ - Δικαστές
  • [12] Διαπιστευτήρια Πολωνού Πρέσβη
  • [13] Διαπιστευτήρια Ιρλανδού Πρέσβη
  • [14] Εκπρόσωπος - Δικαστές
  • [15] Δηλώσεις Χριστόπουλου - Αγνοούμενοι
  • [16] Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ Κένυας
  • [17] Χριστοδούλου - Κοινοπολιτεία - Διεθνής Τράπεζα -

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Δικαστές

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται σήμερα στο θέμα που έχει προκύψει ύστερα από την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίσει μή δικαστικό στο Ανώτατο Δικαστήριο.

    Πρωτοβουλία για διευθέτηση της διαφοράς αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι έχει προσεγγιστεί από ενδιαφερομένους και σήμερα θα έχει συνάντηση μαζί τους.

    Η ορκωμοσία των νέων μελών του Ανωτάτου έγινε στις 7.30 π.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, οι δικαστές επρόκειτο να συνεδριάσουν στις 8.00 προκειμένου να θέσουν τις παραιτήσεις τους ενώπιον του Ανωτάτου.

    Στο μεταξύ, εξαιτίας της απόφασης των δικαστών για αποχή από τα καθήκοντά τους η Αστυνομία δεν μπορεί να προβαίνει σε συλλήψεις υπόπτων εκτός αν το αδίκημα που διεπράχθη είναι αυτόφωρο και τιμωρείται με φυλάκιση.

    Ηδη πέντε ύποπτοι για δύο υποθέσεις κατοχής και χρήσης ναρκωτικών αφέθησαν ελεύθεροι.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Διεθνές Ράλλι Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πολωνός άσσος Κρίστοφ Χόουφτζις, είναι ο μεγάλος νικητής του 25ου Ράλλι Κύπρος, ενώ ταυτόχρονα κέρδισε και τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλι με 1960 βαθμούς.

    Ο Χόουφτζιτς, ο οποίος παίρνει για πρώτη φορά μέρος στο Ράλλι Κύπρος μπήκε στην πρωτοπορία του αγώνα από την αρχή, εντυπωσιάζοντας με το επιδέξιο οδήγημά του και την ταχύτητα του αφού κέρδισε όλες τις ειδικές διαδρομές της κούρσας.

    Στη δεύτερη θέση τερμάτισε το κυπριακό πλήρωμα Ανδρέα Τσουλόφτα - Αντρου Αχιλλέως και ανακηρύχθηκαν πρωταθλητές Κύπρου με 120 βαθμούς. Υπολείπονται ακόμη δύο αγώνες για την κανονική λήξη του Κυπριακού Πρωταθλήματος Ράλλι.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Τελετή διαβεβαίωσης - Προεδρικό Μέγαρο

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε η ορκωμοσία των δύο νέων δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ράλλη Γαβριηλίδη και Ανδρέα Κραμβή, ενώ την ίδια ώρα οι επαρχιακοί δικαστές συνεχίζουν τη συνεδρία τους για να αποφασίσουν την αντίδρασή τους.

    Οι δικαστές αντιδρούν σφοδρά στο διορισμό του Εισαγγελέα Ράλλη Γαβριηλίδη και απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Στην τελετή της διαβεβαίωσης που έγινε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, παρέστησαν ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Κόσης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι οι δύο νέοι δικαστές είναι κατάλληλοι για το αξίωμα στο οποίο διορίστηκαν και ότι η επιλογή τους έγινε κατόπιν μελέτης.

    "Είμαι βέβαιος ότι πιστοί στον όρκο σας θα αποδώσετε θετικά στο αξίωμά σας", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης στους δύο δικαστές.

    Από την πλευρά τους, οι κύριοι Γαβριηλίδης και Κραμβής, διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο ότι θα φανούν αντάξιοι των προσδοκιών του και ότι θα εκτελούν τα καθήκοντά τους στο ακέραιο.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε την εξουσία που του παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους.

    Αυτό, είπε, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα, ενώ πρόσθεσε ότι η πράξη του Προέδρου μπορεί να υπόκειται σε κριτική αλλά δεν τίθεται θέμα πολιτειακής κρίσεως.

    Οπως ανέφερε, οι Δικαστές των επαρχιακών δικαστηρίων θα πρέπει να επανέλθουν κανονικά στα καθήκοντά τους και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις.

    Ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι οι δικαστές δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος αλλά κάτω από αυτό και δεν μπορούν να απεργούν και να αρνούνται την άσκηση αυτής της εξουσίας.

    Αναφορικά με την αποχή των δικαστών που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπογραφούν εντάλματα σύλληψης, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι τα θέματα αυτά θα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του Συντάγματος.

    Πρόσθεσε, ότι η στάση των δικαστών κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τους σκοπούς της δικαιοσύνης και για το λόγο αυτό πρέπει η στάση τους να αναθεωρηθεί.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποβολής κυρώσεων στους δικαστές, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι αυτό είναι θέμα που αφορά το Ανώτατο Δικαστήριο.

    Οσοι επιθυμούν τη δικαιοσύνη στον τόπο αυτό, κατέληξε, πρέπει να επιδείξουν την αναγκαία μετριοπάθεια.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Πρέσκοτ - Γκριν - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Εργατική κυβέρνηση της Βρετανίας θεωρεί το Κυπριακό ως προτεραιότητα και έχει ήδη αρχίσει να του αποδίδει την απαραίτηση σημασία, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Τζον Πρέσκοτ.

    Μιλώντας, σε δεξίωση της ομογένειας που πραγματοποιήθηκε στο Μπράιτον, ο κ. Πρέσκοτ πρόσθεσε ότι η χώρα του πιστεύει ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι ζήτημα δικαίου και πως πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    "Υπάρχουν θέματα δικαιοσύνης που αφορούν την Κύπρο, τα οποία πρέπει να διορθώσουμε και ελπίζω ότι αισθάνεστε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών έχει αρχίσει να εγάζεται για αυτή την προτεραίοτητα", υπογράμμισε ο κ. Πρέσκοτ.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι ο Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ "σίγουρα έχει στο νου του αυτό το θέμα", ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι σε θέση να δώσει στο Κυπριακό την αναγκαία σημασία, "που θα έπρεπε να έχει".

    Στη δεξίωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Βρετανία - Κύπρος σε συνεργασία με την Ελληνοκυπριακή Αδελφότητα του Μπράιτον, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου Βάνιας Μαρκίδης και ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης.

    Στο μεταξύ, η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής, Πολίν Γκριν, μιλώντας πριν από την ετήσια διάσκεψη του Εργατικού Κόμματος προειδοποίησε την Τουρκία ότι η εκβιαστική τακτική της έναντι της ενταξιακής πορείας της Κύπρου μπορεί να στραφεί εναντίον της.

    Οπως ανέφερε, το Συμβούλιο Υπουργών, η Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνούν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αρχίσουν το Μάρτιο του 1998.

    "Δεν θα υποστούμε εκβιασμούς από κανένα κράτος. Η Τουρκία με τους εκβιασμούς της καταστρέφει τις δικές της σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Χάντμπολ - Κέντρο Νεότητας Λάρνακας - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επεκράτησαν τελικά τα "γεράκια" του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, η τουρκική γυναικεία ομάδα χάντμπολ ΤΜΟ που επρόκειτο να συναντηθεί με το Κέντρο Νεότητας Λάρνακας.

    Αυτό αποκαλύπτει η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν", η οποία αναφέρεται στην απόφαση της ΤΜΟ να εγκαταλείψει το Κύπελλο, μετά την αρνητική στάση των "γερακιών" στα Υπουργεία Εξωτερικών και Αθλητισμού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΤΜΟ απέστειλε εστπιολή στη Διεθνή Ομοσπονδία Χάντμπολ και την ενημέρωσε για την απόφασή της να μην κατέλθει στους δυο αγώνες.

    Η εφημερίδα αναφέρεται και στις ποινές που θα επιβληθούν στην ΤΜΟ από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χάντμπολ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] Δικαστές - ανακοίνωση - παραιτήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κανονικά θα εκτελούν, εν αναμονή των εξελίξεων, τα καθήκοντά τους οι 34 δικαστές οι οποίοι έθεσαν σήμερα τις παραιτήσεις τους ενώπιον του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιου Πική.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών η οποία εκδόθηκε μετά τη σημερινή πρωϊνή γενική συνέλευση των μελών της κατά την οποία 34 από τα 44 παρευρεθέντα μέλη της Ενωσης τάχθηκαν υπέρ της απόφασης για παραίτηση των δικαστών και υπέβαλαν στη συνέχεια τις παραιτήσεις τους στον κ. Πική.

    Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η σχετική απόφαση λήφθηκε μετά την εξέταση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Προέδρου τςη Δημοκρατίας να προχωρήσει στο διορισμό μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου "κατά παρέκκλιση της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης παράδοσης, της μόνης που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και μετά τη σημερινή υλοποίηση της απόφασης".

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται εξάλλου ότι κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον κ. Πική επρόκειτο να μεταφερθεί η έντονη αγωνία των πρωτόδικων δικαστών "για τα καταλυτικά αποτελέσματα που η ενέργεια αυτή δυνατό να έχει στο όλο οικοδόμημα της δικαιοσύνης στην Κύπρο" και να εκφραστεί "η αμέριστη και απεριόριστη συμπαράσταση των μελών της Ενωσης σε οποιεσδήποτε ενέργειες και μέτρα τυχόν ήθελε αποφασίσει να λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο προς διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και αμεροληψίας της δικαστικής εξουσίας".

    Σημειώνεται ότι μετά την υποβολή των παραιτήσεων των 34 δικαστών το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδρίασε για μελέτη του όλου θέματος που έχει προκύψει.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - γεύμα ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα παρακαθήσει αύριο σε γεύμα που θα παραθέσει ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μάντεν, του οποίου η χώρα αντιπροσωπεύει στην Κύπρο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ασκείται στο τρέχον εξάμηνο από το Λουξεμβούργο.

    Στο γεύμα, που θα γίνει στην οικία του κ. Μάντεν, θα παρακαθήσουν επίσης οι πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ (Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Γερμανία) καθώς και ο πρέσβης της Ιρλανδίας, Πάτρικ Κρόντακ, ο οποίος σήμερα επέδωσε τα διαπιστευτηρία του στον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Το γεύμα εντάσσεται στα πλαίσια επαφών ρουτίνας που έχει η εκάστοτε προεδρία της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της για ανταλλαγή απόψεων και αλληνοενημέρωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] Μεταφορά νερού στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ενέκρινε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη στις 26 Σεπτεμβρίου 1997 και προβλέπει αποπεράτωση των έργων για μεταφορά νερού στο νησί μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου.

    Το σχέδιο μεταφοράς νερού ονομάστηκε "νερό ειρήνης". Θα στοιχίσει 122 εκατομμύρια δολάρια και προβλέπει την πώληση νερού στο Ισραήλ και τη Λιβύη.

    Τα έσοδα της Τουρκίας από την υλοποίηση του σχεδίου θα είναι της τάξεως των 300 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" στεγάζει το σχετικό με τη μεταφορά νερού δημοσίευμα πρωτοσέλιδα υπό τον πηχυαίο τίτλο "Ερχεται το νερό".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα έχει υπογραφεί συμφωνία με ελβετική εταιρεία για ενοικίαση μπαλονιού χωρητικότητας 10 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού.

    Εντός των προσεχών δυο ετών όπως γράφει στον υπότιτλο η "Χαλκίν Σεσί" θα μεταφερθούν τρια εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

    Ακόμη γράφει ότι η μεταφορά νερού με μπαλόνια αρχίζει τον Οκτώβριο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] Γκρίζοι Λύκοι - Τρόμος στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τρόμο σκορπίζουν στα κατεχόμενα οι "Γκρίζοι Λύκοι" επιδιώκοντας να δημιουργήσουν επεισόδια στη γραμμή αντιπαράθεσης.

    Περισσότερα από 70 μέλη της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης, που βρίσκονται στα κατεχόμενα για το 7ο Συνέδριο Νεολαίας του Τουρκικού Κόσμου, επισκέφθηκαν χθες το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Αλπασλάν Τουρκές στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Εκεί ανέγνωσαν αποσπάσπατα από το Κοράνι και στη συνέχεια κατευθύνθηκα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Οι "Γκρίζοι Λύκοι" επιτέθηκαν κατά των λεγόμενων αστυνομικών, απορρίπτοντας πρόταση να αποστείλουν αντιπροσωπεία τους στο οδόφραγμα και απείλησαν ότι θα πραγματοποιούσαν καθιστική εκδήλωση.

    Κατόπιν τούτου σύμφωνα με την "Κίπρις" η λεγόμενη αστυνομία τους επέτρεψε να πλησιάσουν στο οδόφραγμα.

    Ο Πρόεδρος της εθνικιστικής οργάνωσης "Τουρκική Ενότητα" Ερχάν Αρικλί επέκρινε όσους Τ/Κ συμμετείχαν στο δικοινοτικό φεστιβάλ. ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Γενικός Ελεγκτής - Εκθεση 1996

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κενά στη νομοθεσία και αδυναμίες ελέγχου τις οποίες εκμεταλλεύονται διάφοροι με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού ποσού δημοσίων εσόδων, αλλά όχι ατασθαλίες "με την έννοια της κλοπής", διαπιστώνει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Σπύρος Χρίστου, στην ετήσια έκθεσή του για το 1996.

    Αμέσως μετά την παράδοση τη έκθεσής του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Χρίστου ανέφερε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, πως στην έκθεση για το 1996 "έχουν μειωθεί στο ελάχιστο" τα θέματα που αφορούσαν έτη πριν από το 1996.

    Αυτό οφείλεται, συνέχισε, στη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση για επίλυση των θεμάτων αυτών, αλλά και στο αξιόλογο έργο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

    Σημαντικά ευρήματα, είπε ο Γενικός Ελεγκτής, αναφέρονται στους διαχειριστικούς ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στην Επιθεώρηση Μηχανοκινήτων Οχημάτων, στην συντήρηση οχημάτων της Αστυνομίας, στη συντήρηση του ηλεκρομηχανολογικού εξοπλισμού και στους τεχνικούς ελέγχους από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

    Περιπτώσεις όπου τα κενά της νομοθεσίας συμβάλλουν στην απώλεια δημοσίων εσόδων, είναι στο Κτηματολόγιο κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, στην Υπηρεσία Φόρου Εισοδήματος και στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών. Ανέφερε, ωστόσο, πως με τις τροποποιήσεις και τη θέσπιση νέων νομοθεσιών, τα πράγματα θα βελτιωθούν.

    Η Ελεγκτική Υπηρεσία της Κύπρου, είπε ο κ. Χρίστου, "αποτελεί πρότυπο για τα άλλα ανώτατα κρατικά ιδρύματα ελέγχου", επισημαίνοντας πως πρόσφατα η Κίνα, ύστερα από επίσκεψη αντιπροσωπείας της ελεγκτικής υπηρεσίας της χώρας στην Κύπρο, εξέφρασε την πρόθεση να ακολουθήσει το πρότυπο τεχνικού ελέγχου της Κύπρου.

    Ενα από τα σημαντικά θέματα που εκκρεμούν, ανέφερε, είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου και η έγκριση των κανονισμών της Βουλής για τις προσφορές, οι οποίοι θα βελτιώσουν τις διαδικασίες των προσφορών, απορρίπτοντας τον όρο "διάτρητο" για το παρόν σύστημα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [11] ΑΚΕΛ - Δικαστές

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ εκφράζει ανησυχία για τη σύγκρουση που επήλθε μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, καθώς και τα επακόλουθα που δυνατόν να δημιουργηθούν, με αφορμή το διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο μέλους που δεν προέρχεται από το δικαστικό σώμα.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι αναγνωρίζει το συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίζει τα μέλη του Ανωτάτου Δικασητρίου, αλλά σημειώνει ότι θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η άποψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Υποστηρίζει, επίσης, ότι πίσω από την ενέργεια αυτή "κρύβονται πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [12] Διαπιστευτήρια Πολωνού Πρέσβη

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξη της Πολωνίας για δίκαιη και ειρηνική λύση του Κυπριακού διαβεβαίωσε σήμερα ο νέος Πρέσβης της χώρας Wojciech Lamentowicz, τονίζοντας ότι Κύπρος και Πολωνία μοιράζονται κοινές τραγικές εμπειρίες κατοχής και μακροχρόνιου αγώνα για ανεξαρτησία και τις ελευθερίες του πολίτη.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Lamentowicz εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες, η κάθε μια με το δικό της τρόπο, θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη σταθερότητα, ασφάλεια κι ευημερία της ενωμένης Ευρώπης.

    Απαντώντας ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες μαρτυρούν τη στέρεη βάση για μια σταθερή άνοδο των αμοιβαίων και πολλαπλών σχέσεων και της συνεργασίας της Κύπρου και της Πολωνίας.

    Εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι η αποδοχή της πρότασής του για αποστρατικοποίηση της Κύπρου θα άνοιγε το δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και ότι η σταθερή υποστήριξη της Πολωνίας θα συνεχιστεί μέχρις ότου το στάτους κβο τερματιστεί και ο λαός της Κύπρου μπορέσει να ζήσει με ειρήνη κι ευημερία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [13] Διαπιστευτήρια Ιρλανδού Πρέσβη

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν τον επόμενο Απρίλιο, να οδηγήσουν σε μιαν επιτυχή κατάληξη, εξέφρασε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο Πάτρεγκ Κράντοκ.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Κράντοκ εξέφρασε και την ευχή της χώρας του οι συνομιλίες για το Κυπριακό να είναι επιτυχείς.

    Χαιρέτισε, επίσης, το διάλογο για θέματα ασφαλείας και τη συμφωνία για ανθρωπιστικά θέματα, που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στην παραδοσιακή φιλία και την αμοιβαία συνεργασία που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις της Κύπρου με την Ιρλανδία.

    Εξέφρασε την εκτίμησή του για το ενδιαφέρον της Ιρλανδίας και τη στάση αρχών σχετικά με το Κυπριακό, καθώς και για τη συνεχή υποστήριξη στις προσπάθειες για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [14] Εκπρόσωπος - Δικαστές

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο διορισμός των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις σε σχετική απόφαση του Προέδρου Κληρίδη.

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θεωρεί διαπραγματεύσιμο το συνταγματικό του δικαίωμα να διορίζει δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    "Αν παρ'ελπίδα οδηγηθούμε σε κατάσταση παραιτήσεως δικαστών, η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση που θα δημιουργηθεί και να οδηγήσει τα πράγματα σε εύρυθμη λειτουργία", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

    Εξηγώντας στους δημοσιογράφους τη σχετική διαδικασία, που ακολουθείται, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι ο συντακτικός νομοθέτης καθορίζει ότι ο Πρόεδρος και οι λοιποί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου διορίζονται επιλεγόμενοι μεταξύ νομομαθών ανωτάτου επαγγελματικού και ηθικού επιπέδου.

    "Ούτε το Σύνταγμα ούτε οποιοσδήποτε νόμος εξαρτά την άσκηση του δικαιώματος του Προέδρου από οποιοδήποτε άλλο όρο ή προϋπόθεση", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους διόρισε το πρωί τους Ανδρέα Κραμβή (δικαστικό) και Ράλλη Γαβριηλίδη (εισαγγελέα) μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Κληθείς να σχολιάσει τη υποβολή παραίτησης από 34 δικαστές συνεπεία της απόφασης του Προέδρου, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του.

    Πάντως, αναφερόμενος στην αντίδραση των δικαστών δήλωσε ότι "δεν ήταν η καλύτερη επιλογή που είχαν στη διάθεσή τους".

    Ερωτηθείς αν είναι η πρώτη φορά που διορίζεται μή δικαστής στη θέση του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Μακάριος είχε διορίσει τον Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη μέλος του Ανωτάτου Συνταγματικού, ο οποίος προείρχετο από το δικηγορικό λειτούργημα ενώ ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διορίσει μέλος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που προερχόταν από το χώρο της νομικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς κατά πόσο, εάν τελικά γίνουν μαζικές παραιτήσεις, θα συνιστά πολιτειακή κρίση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την ευχή ότι θα "επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις", αλλά επεσήμανε ότι η παραίτηση αποτελεί δικαίωμα του πολίτη όταν κατέχει μια θέση.

    Ο κ. Χριστοφίδης, δήλωσε πάντως ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τις εξελίξεις και θα ενεργήσει ανάλογα και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

    Εάν προκύψουν θέματα εσωτερικής λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας είναι στην αρμοδιότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να τα λύσει, δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ερωτηθείς κατά πόσο κατά τη γνώμη του πίσω από το θέμα αυτό κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στα θέματα της δικαιοσύνης δεν χωρούν σκοπιμότητες.

    "Δεν θέλω να πιστέψω ούτε στιγμή ότι από το δικαστικό χώρο μπορούσαν αν υπάρξουν τέτοια ελατήρια ή τέτοιες σκοπιμότητες", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Εξέφρασε την άποψη ότι πιθανόν, να επρόκειτο για προσπάθεια για κατοχύρωση των δικαστών, τονίζοντας ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν έχει θέση μέσα στο συνταγματικό καθεστώς του τόπου διότι δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά περιορισμό του δικαιώματος του Προέδρου.

    Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου από την πρωινή τελετή διαβεβαίωσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η παρουσία του δεν επιβάλλεται από το Νόμο. Υπήρξε, είπε, πρόσκληση να παραστεί και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικαλέστηκε κώλυμα να παραστεί.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μετέφερε τις προθέσεις του την περασμένη βδομάδα στον Πρόεδρο και την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ακολούθως όρισε τη Δευτέρα ως μέρα ορκωμοσίας των νέων δικαστών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [15] Δηλώσεις Χριστόπουλου - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η δική μας πλευρά, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της συμφωνίας Κληρίδη - Ντενκτάς της 31ης Ιουλίου, για ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την εκταφή και αναγνώριση λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

    Η ανταλλαγή των πληροφοριών θα γίνει, με βάση τη συμφωνία που έγινε, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χριστόπουλος κατά τη συνάντηση μισής περίπου ώρας που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο Κληρίδη, του επέδωσε τα στοιχεία που έχει συλλέξει η δική μας πλευρά, για το πού είναι θαμμένοι οι αγνοοούμενοι εκείνοι που θεωρούνται νεκροί, ώστε να τα μελετήσει και να τον ειδοποιήσει αύριο για τις περαιτέρω ενέργειες που θα γίνουν.

    Ο κ. Χριστόπουλος επεσήμανε ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη να επιδώσει τα στοιχεία αυτά στην άλλη πλευρά, στα πλαίσια της συμφωνίας, ενώ δήλωσε άγνοια όσον αφορά στο τί έχει γίνει από την άλλη πλευρά.

    Για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ανταλλαγή των στοιχείων, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι σε αυτήν "πιθανόν να εμπλακεί ο κ. Φεϊσέλ, αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο".

    "Τη διαδικασία", επεσήμανε, "θα την αποφασίσουμε όταν μελετήσει ο Πρόεδρος αυτά που του έδωσα τώρα".

    Ο κ. Χριστόπουλος απάντησε καταφατικά όταν κλήθηκε να πει αν οι επιτροπές συγγενών των αγνοουμένων είναι ενημερωμένες για το πού βρισκόμαστε.

    Για το αίτημα των συγγενών των αγνοουμένων ότι δεν πρέπει να δίδεται προτεραιότητα στους νεκρούς αγνοούμενους και στην εκταφή λειψάνων αλλά να γίνει παράλληλη έρευνα και για εκείνους που όταν είχαν συλληφθεί ήταν ζώντες, ο κ. Χριστόπουλος επεσήμανε ότι "αυτή είναι μια μεγάλη παρεξήγηση.

    Ουδέποτε έγινε ζήτημα να πάρουμε μόνον εκείνους που είναι πεθαμένοι. Η έρευνα συνεχίζεται μέσω της Διερευνητικής Επιτροπής για όλους τους αγνοουμένους. Αυτό που γίνεται τώρα είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας που έκανε ο κ. Κληρίδης με τον κ. Ντενκτάς στις 31 Ιουλίου, το οποίο αναγνωρίζει το δικαίωμα στους συγγενείς να έχουν αποδεικτικά στοιχεία εάν εκείνοι που αποδεδειγμένα είναι πεθαμένοι οι δικοί τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνοι που δεν είναι αποδεδειγμένα πεθαμένοι θα τους θεωρήσουμε ότι είναι όλοι πεθαμένοι".

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Διερευνητική Επιτροπή έχει πέσει σε αχρησία λόγω του μη διορισμού του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Επίτροπος Προεδρίας υπενθύμισε ότι "ένας από τους όρους της συμφωνίας Κληρίδη - Ντενκτάς ήταν ότι θα ζητήσουν από το Γενικό Γραμματέα να διορίσει το τρίτο μέλος.

    Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι ασφαλώς θα τον διορίσει αλλά περιμένει να δει αν η συμφωνία θα λειτουργήσει με το τί θα παρουσιάσουμε αυτή τη φορά. Αν ικανοποιηθεί ο Γενικός Γραμματέας θα τον διορίσει οπόταν θα συνεχίσουν οι έρευνες", πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος.

    Ερωτηθείς για το θέμα της πιθανής μετάκλησης ξένων εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό τάφων και για εκταφή και αναγνώριση λειψάνων, ο κ. Χριστόπουλος, αφού επεσήμανε ότι η διαδικασία της εκταφής είναι πολύπλοκη και χρειάζεται μεγάλη πείρα για αυτήν, τόνισε ότι "εμείς είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε και ο,τιδήποτε", προκειμένου να εφαρμοστεί ακριβώς η συμφωνία που έχει γίνει.

    Ακόμη τόνισε ότι "είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε οποιοδήποτε ποσό δεδομένου ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τη συμφωνία που κάναμε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [16] Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ Κένυας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κένυας Stephen Kalonzo Musyoka έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Musyoka πραγματοποεί ιδιωτική επίσκεψη στην Κύπρο. Στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόταν από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκο Σιάμπο και το Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [17] Χριστοδούλου - Κοινοπολιτεία - Διεθνής Τράπεζα - ΔΝΤ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στη Διάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών των Χωρών Μελών της Κοινοπολιτείας και τη Διάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών/Διοικητών της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εκπροσώπησε πρόσφατα την Κύπρο ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Η Διάσκεψη των Χωρών Μελών της Κοινοπολιτείας πραγματοποιήθηκε στα νησιά Μαυρικίου και σ' αυτήν μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν θέματα που έχουν σχέση με την τρέχουσα διεθνή οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της, την κατάσταση των δημοσίων χρεών και την προσέλκυση επενδύσεων και το ρόλο της πολιτικής διαδικασίας στην προώθηση και διεύθυνση οικονομικών αλλαγών.

    Ο κ. Χριστοδούλου ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα και έκανε ειδικές παρεμβάσεις πάνω στα θέματα που συζητήθηκαν, τονίζοντας την ανάγκη αύξησης των διαθεσίμων πόρων εκ μέρους των διεθνών οργανισμών, για να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών τους και στη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών τους έργων.

    Εξάλλου, ο κ. Χριστοδούλου υποστήριξε την πρόταση για πώληση χρυσού από το ΔΝΤ, ώστε να ενισχυθούν τα προγράμματα του Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας, για διαρθρωτικές μεταβολές στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα και να απαμβλυνθεί το πρόβλημα του εξωτερικού χρέους των υπερβολικά χρεωμένων χωρών.

    Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας, Εμέκα Ανιαόκου και ομολόγους του χωρών της Κοινοπολιτείας, με τους οποίους συζήτησε ειδικότερα οικονομικά θέματα και τους ενημέρωσε για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Κύπρο.

    Ο κ. Χριστοδούλου μετέβη στη συνέχεια στο Χογκ - Κογκ, όπου πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Διάσκεψη της Διεθνούς Τράπεζας και του ΔΝΤ.

    Σε ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή, αλλά και την κυπριακή οικονομία και τόνισε πως η Κύπρος θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να στηρίζει την προσπάθεια των δυο πιο πάνω διεθνών οργανισμών για προαγωγή ενός σταθερού οικονομικού κλίματος, το οποίο θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη.

    Στο περιθώριο αυτής της Διάσκεψης, ο κ. Χριστοδούλου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των δυο οργανισμών αλλά και άλλων, όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς επίσης και με ομολόγους του διαφόρων χωρών.

    Στη Διάσκεψη μετέσχε επίσης ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 29 September 1997 - 12:12:46 UTC