Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γκρομίκο - δηλώσεις
  • [02] Σεμινάριο για το Ισλάμ και τη Δύση - ομιλητές
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Δήλωση Αλιχάνι - Κύπρος - Ισλάμ
  • [05] ΗΠΑ - νομοσχέδιο - εγκλωβισμένοι
  • [06] Επιστροφή Προέδρου Κληρίδη - δηλώσεις

  • [01] (Κ) Γκρομίκο - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,30/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η Ρωσία είναι από μόνη της μέρος του κόσμου του Ισλάμ", δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Ανατόλι Γκρομίκο, Πρόεδρος του Ρωσικού Κέντρου Πολιτικής Αξιολόγησης στη Μόσχα.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του σεμιναρίου "Πολιτικό Ισλάμ και η Δύση", που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο γιος του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης, Αντρέι Γκρομίκο, είπε ότι η Ρωσία "είναι μέρος της Δύσης και της Ανατολής".

    Ο κ. Γκρομίκο σημείωσε ότι 12 εκατομμύρια Ρώσοι είναι Μουσουλμάνοι, που καθιστά τη Ρωσία "μέρος του κόσμου του Ισλάμ".

    Καταδίκασε, επίσης, το ριζοσπαστισμό και την τρομοκρατία από τις δύο πλευρές, σημειώνοντας ότι πρέπει να θεραπευθεί και οι τρομοκράτες να καταγγελθούν.

    Ο κ. Γκρομίκο είπε ότι "η μελλοντική παγκόσμια σχέση πρέπει να είναι η σχέση εταίρων, και όχι η σχέση του αλόγου και του καβαλάρη".

    "Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι δεν πρέπει μόνο να γίνουν εταίροι, αλλά και αδελφοί", τόνισε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] (K) Σεμινάριο για το Ισλάμ και τη Δύση - ομιλητές

    Λευκωσία,Κύπρος,30/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη υπάρξης διαλόγου μεταξύ του Ισλάμ και της Δύσης προκειμένου να επιτευχθεί κλίμα αλληλοκατανόησης, τόνισαν σήμερα οι ομιλητές του συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Λευκωσία.

    Μιλώντας στο διεθνές Σεμινάριο "Το πολιτικό Ισλάμ και η Δύση", παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκοί υπογράμμισαν ακόμη τη μεγάλη σημασία, όπως δοθεί έμφαση στις ομοιότητες παρά στις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

    Στην εναρκτήρια ομιλία της, η πρώην Πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο δήλωσε ότι "η Δύση συναντάται με το Ισλάμ στο κατώφλι της Ευρώπης", σημειώνοντας ότι η ένταση μπορεί να ξεπεραστεί.

    "Ευαισθησία, επικοινωνία και ένα πνεύμα για συμβιβασμό είναι τα απαραίτητα στοιχεία για την αλληλοκατανόηση" δήλωσε η κ. Μπούτο, ενώ τόνισε ότι ο ισλαμικός ασιατικός κόσμος αισθάνεται απογοητευμένος από τον τερματισμό της οικονομικής βοήθειας από τη Δύση με το τέλος του ψυχρού πολέμου.

    Υποστήριξε δε ότι η Δύση είναι "επιλεκτική" στην εφαρμογή των αξιών της και ότι αρέσκεται να θεωρεί τους μουσουλμάνους "τρομοκράτες και φανατικούς", ενώ πρόσθεσε ότι το μόνο που απαιτούν οι μουσουλμάνοι από τη Δύση είναι ο σεβασμός.

    Ενας άλλος σημαντικός ομιλητής των πρωινών εργασιών, ο διευθυντής του Κέντρου για την Κατανόηση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων της Ουάσιγκτον, καθηγητής Τζον Εσποζίτο, επεσήμανε ότι οι "κοσμικές απόψεις" που συναντά κανείς στη Δύση δεν είναι οι μοναδικές και παρομοίασε αυτή την τάση με τις απόψεις των φανατικών Ισλαμιστών.

    Στο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας της ΟΥΝΕΣΚΟ Φετερίκο Μαγιόρ επεσήμανε ότι η συμπεριφορά τόσο της Δύσης όσο και του Ισλάμ είναι αποτέλεσμα "παρεξήγησης" και ότι η διεθνής οργάνωση ετοιμάζει τεράστιο πρόγραμμα για την προώθηση του διαλόγου.

    Η γνωστή αρθρογράφος των "Τάιμς της Νέας Υόρκης", Τζούντιθ Μίλερ δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι παρά το γεγονός ότι σε σύγκριση με την Δύση, υστερούν ιδιαίτερα όσον αφορά την τεχνολογία, εντούτοις κατέχουν ηγετική θέση στον κόσμο.

    Τόνισε μάλιστα ότι στα μουσουλμανικά κράτη, τον νέο αιώνα θα χρειαστεί να δημιουργηθούν 50 εκατομμύρια καινούργιες θέσεις εργασίας λόγω της αύξησης του πληθυσμού.

    Αναφερόμενη στα προβλήματα των ισλαμικών κρατών, η κ. Μίλερ μίλησε για τον κατώτερο ρόλο της γυναίκας, που τις περισσότερες φορές περιορίζεται στο μεγάλωμα των παιδιών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.88 (-0.80)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.61 (-0.76)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     60.80 (-1.44)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.93 (-0.76)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.33 (-0.63)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.39 (-0.88)
        Εμπορικές Εταιρείες                     43.40 (-1.77)
        Αλλες Εταιρείες                         58.99 (-0.57)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  792294.875
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Δήλωση Αλιχάνι - Κύπρος - Ισλάμ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το πρόβλημα στην Κύπρο είναι με την Τουρκία και όχι με το Ισλάμ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κέντρου για την Παγκόσμια Ειρήνη, Χοσέιν Αλιχάνι απαντώντας σε παρατήρηση ότι το Ισλάμ αποτελεί ευαίσθητο θέμα για την Κύπρο.

    Το Κέντρο του οποίου είναι πρόεδρος ο κ. Αλιχάνι οργανώνει διήμερο σεμινάριο που άρχισε σήμερα τη Λευκωσία με θέμα "Πολιτικο Ισλάμ και Δύση" στο οποίο συμμετέχουν πέραν των 500 προσωπικοτήτων του ακαδημαϊκού, πολιτικού και κρατικού χώρου της Κύπρου και του εξωτερικού.

    Ο κ. Αλιχάνι σημείωσε ότι είναι ενήμερος για τις δηλώσεις τόσο της κυβέρνησης της Κύπρου όσο και της Εκκλησίας στις οποίες, όπως είπε, "πάντα αναφέρεται ότι το πρόβλημα (στην Κύπρο) δεν είναι με το Ισλάμ, αλλά εθνικό πρόβλημα".

    "Δεν είναι πρόβλημα θρησκείας," συμπλήρωσε. Ταυτόχρονα, ο κ. Αλιχάνι εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση με τη συμμετοχή και την υποστήριξη που εξασφάλισε το σεμινάριο και ανέφερε ότι τα συμπεράσματα θα εκδοθούν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [05] (Κ) ΗΠΑ - νομοσχέδιο - εγκλωβισμένοι

    Λευκωσία,Κύπρος,30/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νομοσχέδιο για αντιμετώπιση του προβλήματος των εγκλωβισμένων στην Κύπρο εισηγήθηκε η βουλευτής στο αμερικανικό Κογκρέσο Ιλεάνα Ρος Λεχτίνεν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε την ίδια μέρα που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκε ανεπίσημα με αρκετά μέλη του Κογκρέσου.

    Στη συνάντηση αναθεωρήθηκαν οι ανησυχίες για την έλλειψη προόδου προς ειρηνική λύση στο Κυπριακό.

    Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι παρόμοιο ψήφισμα θα κατατεθεί στη Γερουσία των ΗΠΑ στο προσεχές μέλλον.

    Το νομοσχέδιο καλεί τις ΗΠΑ να καταβάλουν προσπάθεια για τερματισμό των περιορισμών στις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Επιστροφή Προέδρου Κληρίδη - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,30/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διαφοροποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σημειώνοντας ότι θεωρεί πλέον πολύ σοβαρό το θέμα της αποστρατικοποίησης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλούσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας από το Εδιμβούργο, όπου μετείχε στη Διάσκεψη της Κοινοπολιτείας.

    Οπως είπε, στη Διάσκεψη συζητήθηκε το Κυπριακό, τόσο μέσα στη συνέλευση όσο και στις κατ' ιδίαν επαφές του, προσθέτοντας ότι "δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα στο να γίνει κοινώς αποδεκτό το κείμενο το οποίο είχαμε προτείνει, παρά το ότι είχαν προταθεί και άλλα κείμενα".

    Σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι είχε ετοιμαστεί κάποιο κείμενο από τα μόνιμα μέλη της υπηρεσίας της Βρετανίας, το οποίο, όπως σημείωσε "ήταν πάρα πολύ μαλακό".

    Μετά τη συνάντησή όμως με τον Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον ομόλογό του Ρόμπιν Κουκ, οι Βρετανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι "ήταν πάρα πολύ μαλακό το κείμενο και δέχθηκαν το δικό μας κείμενο", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Σε ερώτηση σχετικά με τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S300, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν συζήτησε το θέμα εν εκτάσει με τους Βρετανούς, αλλά σημείωσε ότι "δέχονται ότι είναι δικαίωμα της Κύπρου, ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, να αποφασίσει τί χρειάζεται για την άμυνά της".

    Πρόσθεσε ότι "συμβουλεύουν, όμως, ότι θα ήταν προτιμότερο ή να ακυρωθεί ή να αναβληθεί η άφιξη των πυραύλων, λόγω των τουρκικών αντιδράσεων. Αυτή, όμως, είναι μια συμβουλή".

    Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι στην ΕΕ "υπάρχει μια διαφοροποίηση της πολιτικής στο ότι αντιλαμβάνονται πλέον ότι το θέμα το οποίο εμείς ζητούσαμε να έχει κάποια προτεραιότητα, δηλαδή το θέμα της αποστρατικοποίησης,είναι πολύ σοβαρό και ότι θα πρέπει εδώ να αναζητηθεί η μείωση των εξοπλισμών, ή μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων, μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα που να οδηγεί στην τελική αποστρατικοποίηση της Κύπρου".

    Σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "βασικός λόγος για τον οποίο ο κ. Κόρντοβεζ θέλει να έρθει στην Κύπρο είναι για να κάμει μιαν κατόπτευση του εδάφους".

    "Ειδικότερα", είπε, "για να εξακριβώσει εάν υπάρχει πρόθεση και από τις δύο πλευρές να μπουν σε έναν, όπως τον χαρακτηρίζει, ανοικτό διάλογο, μετά τις προεδρικές εκλογές".

    Υπενθύμισε, εξάλλου, δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι "δεν θα αποφάσιζε αν θα ξαναγύριζε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων ή όχι, εκτός μετά το Δεκέμβριο, για να δει αν θα παγοποιείτο η αίτησή μας για ένταξη και αν, έλεγε, δεν παγοποιηθεί τότε δεν θα επανερχόταν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αναβάλλει την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του ή μη για τις 15 Νοεμβρίου λόγω των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό.

    Είπε, μάλιστα, ότι προτού εξαγγείλει την απόφασή του, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού για να συζητήσουν το θέμα.

    Επανέλαβε, εξάλλου, τις τρεις προϋποθέσεις για


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 30 October 1997 - 23:11:58 UTC