Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντενκτάς - Χόλμπρουκ
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναστασιάδης - Μαρκίδης
  • [03] Ασκηση "Ταύρος" - Κατεχόμενα
  • [04] Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [05] "Κίπρις" - Μουράτοφ
  • [06] Γκιουρέλ - Κύπρος - ΕΕ
  • [07] Ντενκτάς - ΗΠΑ
  • [08] Ξεπουλούν το "Σάλαμις Μπέι"
  • [09] Εκπρόσωπος - Γκίλμαν - Ντενκτάς
  • [10] Διεθνές Σεμινάριο - Ισλάμ

  • [01] Ντενκτάς - Χόλμπρουκ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,31/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, αμέσως μετά την άφιξη του Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη από την Ουάσιγκτον, όμως ο τόπος της συνάντησης κρατήθηκε μυστικός.

    Μετά την συνάντηση, ο Ντενκτάς είπε στους δημοσιογράφους, που τον περίμεναν στο ξενοδοχείο του ότι είχαν μία μακράς διάρκειας συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν έγινε λόγος για κάποιες καινούργιες ιδέες.

    Η συνάντηση του Ντενκτάς με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, έχει οριστεί για τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, στις 11 π.μ. τοπική ώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναστασιάδης - Μαρκίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης την απόφασή του για τις προεδρικές εκλογές.

    Αυτό δήλωσε σήμερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός, όπως και ο Αναπληρώτης Πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Δημητρίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, κατά την οποία όπως είπε ανταλλάγησαν απόψεις, πάνω σε διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και αυτό των προεδρικών εκλογών, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι "ακόμη ο Πρόεδρος προβληματίζεται και στον ίδιο εναπόκειται εντός των ημερών να ανακοινώσει τις οριστικές του προθέσεις".

    Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως "φαίνεται ότι τα στοιχεία που θέτει, όπως και ο ίδιος έχει πει, τείνουν μάλλον σε μιαν απάντηση, η οποία θα εξαρτηθεί και από το τρίτο σκέλος (εξελίξεις στο Κυπριακό)".

    Επιβεβαίωσε δε ότι είναι και θέση του Προέδρου Κληρίδη η συνέχιση της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ πάνω σε πιο σωστή βάση.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε αργότερα και ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης.

    Ωστόσο, ο κ. Μαρκίδης σε δήλωση του, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν καθαρά υπηρεσιακού χαρακτήρα, για το χειρισμό θέματος απορρήτου και δεν είχε να κάνει με τις προεδρικές εκλογές.

    "Δεν έχει γίνει απολύτως καμία νύξη για θέμα προεδρικών εκλογών", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Ασκηση "Ταύρος" - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Διοικητής του στρατού ξηράς της Τουρκίας Χουσείν Κιβρίκογλου, ο οποίος θα είναι επικεφαλής της άσκησης "Ταύρος '97", φθάνει τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο την παραμονή της άφιξης του στρατηγού, την Κυριακή, θα καταπλεύσουν στα κλειστά λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας και θα προσγειωθούν πολεμικά αεροσκάφη F - 4 και F - 16 στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Δηλώσεις Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε στις ΗΠΑ ότι θεωρεί χρήσιμες τις επαφές που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα αφού, όπως είπε, του δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει τις τουρκικές θέσεις και απόψεις σε ευρύ κύκλο.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ντενκτάς επανέλαβε ότι δεν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες επί του Κυπριακού λόγω της αναμενόμενης επικύρωσης της απόφασης για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο Τ/Κ ηγέτης επέκρινε εξάλλου την άφιξη του συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ στην Κύπρο στις 18 Νοεμβρίου ενώ δήλωσε ότι επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ θα μεταβεί στην Αγκυρα όπου θα υποβληθεί σε αγγειογράφημα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] "Κίπρις" - Μουράτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ. Στεγάζει το σχετικό δημοσίευμα κάτω από τον υβριστικό τίτλο "Ο Μουράτοφ και πάλι λέει ανοησίες".

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο Ρώσος διπλωμάτης "παραγνωρίζει τις ιστορικές πραγματικότητες" στην Κυπρο και συνεχίζει να προβαίνει σε "ανόητες δηλώσεις", κατά την έκφρασή της.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Γκιουρέλ - Κύπρος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υποστήριξη στους ισχυρισμούς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σχετικά με το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε ο Υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Γκιουρέλ.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Γκιουρέλ, αντιδρώντας "στις πιέσεις που ασκούνται στην Τουρκία από την ΕΕ, της Ελλάδα και τις ΗΠΑ", δήλωσε ότι οι συνομιλίες Ε/Κ - ΕΕ θα ανοίξουν το δρόμο για παρουσία του ψευδοκράτους σε οποιεσδήποτε συνομιλίες "ως ξεχωριστής κυρίαρχης οντότητας".

    Απείλησε μάλιστα, ότι η ένταξη μόνο της Ε/κ πλευράς θα επιτρέψει στην Τουρκία να ενοποιηθεί με το ψευδοκράτος και ότι υπεύθυνη για αυτό θα είναι η ΕΕ, που πρώτη θα ενοποιηθεί με τους Ε/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Ντενκτάς - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Μπιρλίκ" αναφέρεται στις δηλώσεις Ντενκτάς στην Ουάσιγκτον και γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης δήλωσε ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει στις προενταξιακές διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση αν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος και κατοχυρωθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στο νησί.

    Εξάλλου και η εφημερίδα "Τζιούμχουριετ" της Κωνσταντινούπολης, που αφιερώνει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της στις επαφές Ντενκτάς στις ΗΠΑ, γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες είναι δυνατό να συνεχιστούν μόνο αν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

    Προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση Κλίντον και το Κογκρέσο ότι το Κυπριακό θα οδηγηθεί σε επικίνδυνες καταστάσεις λόγω των προενταξιακών διαδικασιών που αρχίζουν ύστερα από επτά εβδομάδες. Απείλησε ακόμη ότι σε περίπτωση που αρχίσουν οι διαδικασίες Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ελληνοκυπρίων ο μόνος τρόπος που απομένει στον ίδιο είναι η ενοποίηση με την Τουρκία.

    Η εφημερίδα γράφει ότι η συνάντηση του Ντενκτάς στο Κογκρέσο έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα και ότι αριθμός μελών του Κογκρέσου μεταξύ των οποίων και ο Μάικλ Μπιλιράκης υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις στον Ντενκτάς και μάλιστα με επιθετική διάθεση. Ο Μπομπ Αντριους δήλωσε για τον Τ/Κ ηγέτη: "Εμείς, δεν τον αναγνωρίζουμε ως πρόεδρο δημοκρατίας". Η απάντηση του Ντενκτάς ήταν: "Ασχετα με το τί εσείς πιστεύετε εγώ είμαι εκλελεγμένος πρόεδρος και πρόεδρος της ΤΔΒΚ".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Ξεπουλούν το "Σάλαμις Μπέι"

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το κατεχόμενο ξενοδοχείο "Σάλαμις Μπέι" μεταβιβάζεται παράνομα στις Αερογραμμές της Κωνταντινούπολης και η παράδοση θα γίνει τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, με απόφαση του λεγόμενου "Υπουργικού Συμβουλίου" στις 25 Αυγούστου, το ξενοδοχείο ενοικιάστηκε στις αερογραμμές για περίοδο 49 χρόνων.

    Στο σφυρί βγήκε και το εργοστάσιο οινοποιείας στο κατεχόμενο χωριό Γαλάτεια.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, το κατοχικό καθεστώς προτίθεται να ενοικιάσει το εργοστάσιο για περίοδο 20 χρόνων. Το εργοστάσιο καλύπτει έκταση 18 στρεμμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Γκίλμαν - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αυτό που έχει σημασία είναι η επίσημη θέση των κυβερνήσεων ότι δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος και ότι το στάτους κβο στην Κύπρο πρέπει να ανατραπεί, και όχι τα διάφορα λάθη που ξεστομίζουν οι διάφοροι ξένοι αξιωματούχοι από λάθος.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει την κίνηση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής, Μπεν Γκίλμαν να προσφωνήσει τον Ραούφ Ντενκτάς ως "Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας" καθώς και παρόμοιο "λάθος", το οποίο έκανε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης παραδέχθηκε ότι τα λάθη αυτού του τύπου γίνονται συχνά, αλλά πρόσθεσε ότι συχνά επαναλαμβάνεται "επίσημα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ούτε αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος ούτε θα αναγνωρισθεί και ότι πρέπει να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο".

    Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης σε περιστατικό, όταν ήταν και ο ίδιος παρών και κατά το οποίο ο ίδιος επίσημος έκανε την ίδια αναφορά με αποτέλεσμα στο τέλος να γίνει διορθωτική κίνηση.

    Παρόμοιο περιστατικό, πρόσθεσε, συνέβη και με τον κ. Χόλμπρουκ σε κάποια συνάντηση, ο οποίος το διόρθωσε "αμέσως και οργισμένα", λέγοντας ότι εκείνο που έχει σημασία είναι αυτό που λέει "κατάμουτρα σε όλους" ότι δεν υπάρχει αναγνώριση αλλά ούτε και πιθανότητα αναγνώρισης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Διεθνές Σεμινάριο - Ισλάμ

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει τις αξίες και τον πολιστιμό της στο μουσουλμανικό κόσμο αποτελούν πηγή αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισλάμ και της Δύσης.

    Αυτό επεσήμανε σε ομιλία του στο Διεθνές Σεμινάριο με θέμα "Το Πολιτικό Ισλάμ και η Δύση", που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ένας διακεκριμένος ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ, ο Καθηγητής Σάμουελ Χάντινγκτον.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Χάντινγκτον, οι σχέσεις μεταξύ του Ισλάμ και της Δύσης πιθανόν να συνεχίσουν να είναι "απόμακρες και εχθρικές", ενώ δεν απέκλεισε τη βία και τις συγκρούσεις στο άμεσο μέλλον.

    Εκφράζοντας τις απόψεις του για το Ισλάμ και τη Δύση, ο κ. Χάντινγκτον ανέφερε ότι οι Δυτικοί και οι Μουσουλμάνοι θα χρειαστούν "διαπολιτισμικούς διαλόγους όπως αυτόν (το Διεθνές Σεμινάριο) για να κατανοήσουν και να μετριάσουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους".

    Οπως επεσήμανε, καθώς η δύναμη των δυτικών καταλαγιάζει, η διάθεση της Δύσης να πιέσει άλλες κοινωνίες να υιοθετήσουν τις δυτικές αξίες και θεσμούς θα μειώνεται επίσης.

    Ανέφερε εξάλλου ότι η επέκταση του πληθυμσού στο μουσουλμανικό κόσμο και η αργή αύξηση αδρανούντων ατόμων στη Δύση, γενικεύουν τις πιέσεις για οικονομικές ή και πολιτικές προσαρμογές και υποκινούν τη βία.

    "Ενώ οι προσπάθειες της Δύσης να αναβαθμίσουν τις δυτικές αξίες στο μουσουλμανικό κόσμο, αποτελούν πηγή των υφιστάμενων προβλημάτων, μια δεύτερη κύρια πηγή διαμάχης είναι η σημαντική αύξηση των μουσουλμανικών πληθυσμών", ανέφερε ο κ. Χάντινγκτον.

    Οπως επεσήμανε, οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί έχουν αυξηθεί με ρυθμό δέκα φορές μεγαλύτερο από εκείνον των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και υπολογίζεται ότι το έτος 2025, οι Μουσουλάνοι θα αποτελούν το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χάντινγκτον, οι σχέσεις μεταξύ της Δύσης και του Ισλάμ πιθανό να προσεγγίσουν μια κατάσταση "ψυχρού πολέμου", σαν αποτέλεσμα μιας ανανεωμένης αυτοπεποίθησης των Μουσουλμάνων, της δυσαρέσκειάς τους για τις προσπάθειες της Δύσης να διατηρήσει τη στρατιωτική και οικονομική της υπεροχή και να επέμβει σε ενδομουσουλμανικές διαμάχες, αλλά και σαν αποτέλεσμα της κατάρρευσης των κομμουνιστικών χωρών.

    Τα βασικά συστατικά που ενισχύουν την αντιπαράθεση μεταξύ Ισλάμ και Δύσης είναι από τη μια, η πεποίθηση των Μουσουλμάνων για δήθεν πολιτιστική υπεροχή του Ισλάμ, που συνοδεύται από την έμμονη ιδέα περί κατωτερότητας της ισχύς του Ισλάμ, και από την άλλη, η πεποίθηση της Δύσης ότι πρέπει να επεκτείνει τον πολιτισμό της, τον οποίο η ίδια θεωρεί ως οικουμενικό.

    Ο κ. Χάντινγκτον αναφέρθηκε στα πολιτικά συστήματα της Δύσης και του Ισλάμ, επισημαίνοντας ότι σε 39 χώρες εκλέγονται μεν κυβερνήσεις, χωρίς όμως στις χώρες αυτές να εξασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων του ατόμου, οι πολιτικές ελευθερίες, η ελευθεροτυπία και η ανεξιθρησκία, που ισχύουν στις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ινδίας και της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 31 October 1997 - 14:02:48 UTC