Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές - Γυμνάσια Βρετανών
  • [02] Συνέδριο - Δημογραφικό πρόβλημα Ελληνισμού
  • [03] ΔΗΣΥ - ψευδοκράτος
  • [04] ΔΗΚΟ - ψευδοκράτος
  • [05] ΑΚΕΛ - ψευδοκράτος
  • [06] Νέοι Ορίζοντες - ψευδοκράτος
  • [07] Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ
  • [08] Πίνακες Συναλλάγματος Κεντρικής Τράπεζας
  • [09] Κόσης - Διάσκεψη για Ισότητα
  • [10] Ισραήλ - Κύπρος - τουρισμός
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] Φαρούκ Καντούμι: Οι Παλαιστίνιοι
  • [13] Διάσκεψη Βρυξελλών
  • [14] Λυσσαρίδης - Δηλώσεις
  • [15] Ιακώβου - καταδίκη ψευδοκράτους
  • [16] ΑΚΕΛ - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [17] Κυπριανού - Γαλανός - δηλώσεις Κυπριανού
  • [18] Κυπριανού - Γαλανός - δηλώσεις Γαλανού
  • [19] Τουρκικές προκλήσεις - διάβημα Κύπρου
  • [20] ΝΕ.Ο. - Εξέγερση Πολυτεχνείου

  • [01] Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές - Γυμνάσια Βρετανών

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα στρατιωτικά γυμνάσια των Βρετανών στον Ακάμα που προγραμματίζονται για τις 16 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, θα είναι τα τελευταία που θα πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο χώρο.

    Τη βεβαιότητα αυτή εξέφρασε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, τονίζοντας ωστόσο ότι πιθανό τα γυμνάσια των Βρετανών στην Κύπρο να μη καταργηθούν πλήρως, αλλά να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή.

    Στη διάσκεψη, παρουσιάστηκε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για καταδίκη των ασκήσεων, με αποκορύφωμα την εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την προσεχή Κυριακή, στον Αγιο Γεώργιο Πέγειας στον Ακάμα.

    Στα πλαίσια της εκδήλωσης, που συνδιοργανώνεται με τις οργανώσεις "Φίλοι του Ακάμα" και "Οικολογική Κίνηση", θα επιδοθεί στους Βρετανούς της βάσης Επισκοπής, σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας.

    Η εκδήλωση υποστηρίζεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κομμάτων και Οργανώσεων και από σειρά άλλων πολιτικών και περιβαλλοντικών φορέων, μεταξύ των οποίων και η διεθνής οργάνωση "Greenpeace".

    Εξάλλου, την Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, θα πραγματοποιήσει ανοικτή συζήτηση στη Λευκωσία με θέμα "Η λύση του Κυπριακού και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους εκπροσώπους του Κινήματος στο γεγονός ότι ως αποτέλεσμα των πιέσεων και της καταδίκης των βρετανικών γυμνασίων, ο αριθμός ημερών των γυμνασίων ανά έτος, περιορίστηκε στις 16.

    Ο Οργανωτικός Γραμματέας, Παντελής Μεταξάς και το μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του Κινήματος, Αντωνία Θεοδοσίου, αναφέρθηκαν στη διεθνή εκστρατεία διαφώτισης για το Κυπριακό που ανέλαβε το Κίνημα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία και στα θετικά αποτελέσματα πρόσφατων επαφών μελών του Κινήματος εκεί.

    Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, εκπρόσωποι του Κινήματος άφησαν αιχμές κατά του Επιτίμου Γενικού Προξένου της Κύπρου στο Βερολίνο, Αντρέ Ντιζιαρντέν και του τρόπου που αυτός χειρίζεται το θέμα της διαφώτισης για το Κυπριακό στη Γερμανία.

    Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Κινήματος, Χάρης Κάραγιαν, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Κινήματος, ειδικά για το θέμα των γυμνασίων των Βρετανών και τόνισε τη σημασία του χθεσινού ψηφίσματος της Κυπριακής Βουλής, με το οποίο καταδικάζονται τα γυμνάσια και ζητείται από την κυπριακή κυβέρνηση, να μη χορηγεί πλέον άδεια στους Βρετανούς για πραγματοποίησή τους.

    Με το ψήφισμα, εξουσιοδοτείται επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής να πραγματοποιήσει επαφές εκτός Κύπρου, για τερματισμό των γυμνασίων.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του Κινήματός τους αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού, οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές επεσήμαναν ότι δεν αντιμετωπίζουν δογματικά καμμιά λύση, τονίζοντας ότι το μόνο που δεν διαπραγματεύονται, είναι η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους κατοίκους της νήσου.

    Εξεδήλωσαν δε την αντίθεσή τους, σε οποιαδήποτε μορφή διάκρισης και διαχωρισμού μετά τη λύση, εθνικού ή θρησκευτικού.

    Αναφέρθηκε επίσης ότι το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ομοσπονδία Πρασίνων Κομμάτων της Ευρώπης, η οποία θα εξεταστεί το ερχόμενο Μάρτιο στο Ελσίνκι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ολομέλειας της Ομοσπονδίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Συνέδριο - Δημογραφικό πρόβλημα Ελληνισμού

    Λάρνακα,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η βελτίωση της ιατρικής και η αύξηση του ορίου ζωής μαζί με τη χαμηλή γεννητικότητα, μετατρέπουν αργά, αλλά σταθερά τον Ελληνισμό σε γηρασμένο έθνος.

    Η μετανάστευση των προηγούμενων δεκαετιών και η διαμονή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων εκτός εθνικού χώρου, επιτείνει το δημογραφικό πρόβλημα, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, κηρύσσοντας σήμερα στη Λάρνακα, τις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, με θέμα "Το δημογραφικό πρόβλημα του Ελληνισμού".

    Στο χαιρετισμό του προς το Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το ζήτημα της έρπουσας αύξησης του πληθυσμού στην Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί ακόμα ένα δυσμενές δεδομένο, σε σχέση με τη ταχύρρυθμη αύξηση, που σημειώνεται σε άλλες χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα όσες αποτελούν ή προβάλλουν ως απειλή κατά του Ελληνισμού, όπως η Τουρκία.

    "Θα πρέπει να διαφωτιστεί ο λαός, μα και να δοθούν ισχυρά κίνητρα ώστε να ξεφύγουμε από την κατάσταση που επικρατεί", είπε ο κ. Κυπριανού.

    "Η βελτίωση της οικονομίας", πρόσθεσε, "η επίτευξη συνθηκών άμεσης προόδου και ευημερίας θα πρέπει να λειτουργούν βοηθητικά, προς αύξηση των γεννήσεων και όχι αρνητικά".

    Στο χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, που διαβάστηκε στο Συνέδριο, τονίστηκε ότι το δημογραφικό προβλημα "είναι κεφαλαιώδους σημασίας".

    Οπως αναφέρθηκε, "σχετίζεται και αφορά την ίδια την εθνικοθρησκευτική μας επιβίωση, ιδιαίτερα σε δύσκολους χρόνους και δύσκολους καιρούς, στουε οποίους ο εξ' ανατολών προαιώνιος εχθρός, αυξάνεται γεωμετρικά και εργάζεται μεθοδικά για την κατάληψη και πλήρη τουρκοποίηση όλης της Κύπρου, απειλώντας και σε άλλες περιοχές τα εθνικά μας σύνορα".

    Το Συνέδριο χαιρέτισαν εκπρόσωποι ελλαδικών και κυπριακών κομμάτων, οι οποίοι επεσήμαναν την ανάγκη ανάλυσης όλων των πτυχών του δημογραφικού προβλήματος στον Ελληνισμό και τη λήψη μέτρων για αντιμετώπισή του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] ΔΗΣΥ - ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αξιολογώντας τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της κυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι συνεχείς προσπάθειες κι ενέργειες έχουν προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη κινητικότητα στο Κυπριακό.

    Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να εντείνει το ενδιαφέρον της, ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να αποσύρει τον κατοχικό στρατό και τους εποίκους και να δεχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] ΔΗΚΟ - ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καλεί τον κυπριακό λαό να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και να διαδηλώνει τη θέλησή του για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι η Κύπρος και ο λαός της αναμένουν από τη διεθνή κοινότητα ότι θα προτάξει στις προσπάθειές της για επίλυση του Κυπριακού την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο του κυπριακού λαού.

    Αναφορικά με τις αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτές τις μέρες, το ΔΗΚΟ τονίζει ότι πρέπει να δώσουν με τη μαζικότητά, την αγωνιστικότητα και τον παλμό τους το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο κυπριακός ελληνισμός στέκει σταθερά στις επάλξεις του αγώνα και αξιώνει από τη διεθνή κοινότητα απόδοση ελευθερίας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας στην Κύπρο.

    Τέλος, καλεί τον κόσμο του ΔΗΚΟ και ολόκληρο τον κυπριακό λαό να πάρει μαζικά μέρος στις αντικατοχικές εκδηλώσεις, εκπληρώνοντας το καθήκον προς την πατρίδα, προς τις γενιές που πέρασαν και προς τις γενιές που θα έρθουν σ' αυτόν τον τόπο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] ΑΚΕΛ - ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η 14η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους βρίσκει το Κυπριακό στη χειρότερή του θέση από το 1974, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται από δικής μας πλευράς να ασκείται μια δραστήρια, ολοκληρωμένη, συνεπής και στη βάση αρχών πολιτική, για να αποτραπούν νέα δεινά.

    Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το ΑΚΕΛ στέλλει μήνυμα φιλίας, συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού κι επαναπροσέγγισης προς τους Τ/Κ συμπατριώτες μας και ανανεώνει τη δέσμευσή του για συνεχή πάλη ενάντια στον εθνικισμό και το σωβινισμό, ο οποίος εργάζεται για τους εχθρούς της Κύπρου.

    Τέλος, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο κυπριακός λαός μπορεί να αποτρέψει την οριστική διχοτόμηση και μπορεί να πετύχει επανένωση της Κύπρου, με τον ασταμάτητο και ορθά μεθοδευμένο αγώνα του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Νέοι Ορίζοντες - ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες καλούν την ηγεσία και το λαό σε συστράτευση και κοινή προσπάθεια με στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ανακοίνωσή τους για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, οι Νέοι Ορίζοντες τονίζουν ότι ο τόπος μας περνά εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές, με ορατό τον κίνδυνο οι υπό εξέλιξη πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση να μετατραπούν σε μπούμεραγκ και να οδηγήσουν στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξαφάλιση του Ε/κ στοιχείου από τη γη του.

    Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι 23 χρόνια μετά την εισβολή, την κατοχή, τη μετανάστευση της πλειοψηφίας των Τ/Κ και αντικατάστασή τους με εποίκους, σε συνδυασμό με τους αλλεπάλληλους λανθασμένους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας, βρισκόμαστε προ των πυλών πολιτικής αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τηλεφώνησε σήμερα το πρωϊ στον Πρόεδρο Κληρίδη, τον οποίο ενημέρωσε για τις συναντήσεις του στην Ευρώπη.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος διέψευσε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο κ. Χόλμπρουκ θα έρθει στην Κύπρο με τον Κοινοτικό Επίτροπο, Χανς Βαν ντε Μπρουκ.

    Στο μεταξύ, "αποκύημα φαντασίας", χαρακτήρισε ο κ. Χριστοφίδης δημοσιεύματα ότι ο κ. Χόλμπρουκ, πρότεινε τη δημιουργία τριζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.

    Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε σήμερα να σχολιάσει δημοσιεύματα στις ελληνικές εφημερίδες "Η Καθημερινή" και τα "Νέα" ότι ο κ. Χόλμπρουκ έχει προτείνει στις επαφές του στη Λευκωσία και Αγκυρα, προφορικά, μια τριζωνική λύση, όπως είχε γράψει και η Τ/κ εφημερίδα "Μπιρλίκ".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτό συνάδει με δημοσίευμα της "Μπιρλίκ", το οποίο έχει ήδη σχολιάσει. Η απάντηση δόθηκε, είπε, ότι "είναι σχέδιο αποκύημα φαντασίας" και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, και δεν αποτέλεσε αντικείμενο στη συνάντηση Χόλμπρουκ - Κληρίδη - Ντενκτάς.

    Σε παρατήρηση ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι απόψεις του κ. Χόλμπρουκ δόθηκαν σαν "τροφή για συζήτηση", ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "τέτοια τροφή δεν δόθηκε για σκέψη στη συνάντηση αυτή".

    Σημείωσε ότι οι τρεις συζητούσαν για πέντε ώρες επί πτυχών του Κυπριακού. "Αλλά τέτοια φανταστικά σενάρια αποκυήματα φαντασίας, δεν αναπτύχθηκαν σε αυτή τη συζήτηση", είπε.

    Επανέλαβε ότι η επίσκεψη ήταν η "αρχή της πρωτοβουλίας της ομάδας Χόλμπρουκ".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Πίνακες Συναλλάγματος Κεντρικής Τράπεζας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    1.Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 14/11/97, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    ---------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα           Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά       Πώληση      Αγορά
    ---------------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      533,3700      535,5000    533,3700    538,1000
    Ευρωπ.Νομ. Μονάδα      1,7167        1,7235      1,7167      1,7275
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9701        1,9779      1,9701      1,9819
    Στερλίνα               1,1596        1,1642      1,1596      1,1667
    Γερμ. Μάρκο            3,3961        3,4096      3,3961      3,4136
    ---------------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    2. Στις 13.20 μ.μ. η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ---------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα          Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά       Πώληση     Αγορά
    ---------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        533,7600      535,8900    533,7600   538,4900
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7172        1,7240      1,7172     1,7280
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9609        1,9687      1,9609     1,9727
    Στερλίνα               1,1596        1,1642      1,1596     1,1667
    Γερμ. Μάρκο            3,3992        3,4127      3,3992     3,4167
    --------------------------------------------------------------------
    

    3. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας

    Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    --------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    --------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|------------------------------
    01 Μήνα   0,0090     0,0000 |18.12.97 | 0,0040  0,0010   |18.12.97
    02 Μήνες  0,0130     0,0000 |20.01.98 | 0.0040  0,0020   |20.01.98
    03 Μήνες  0,0170     0,0000 |18.02.98 | 0,0050  0,0030   |18.02.98
    06 Μήνες  0,0270     0,0000 |18.05.98 | 0,0050  0,0080   |18.05.98
    09 Μήνες  0,0370     0,0000 |18.08.98 | 0,0050  0,0120   |18.08.98
    12 Μήνες  0,0470     0,0000 |18.11.98 | 0,0060  0,0170   |18.11.98
    15 Μήνες  0,0620     0,0000 |18.02.99 | 0,0100  0,0200   |18.02.99
    18 Μήνες             0,0000 |18.05.99 |         0,0220   |18.05.99
    21 Μήνες             0,0000 |18.08.99 |         0,0240   |18.08.99
    24 Μήνες             0,0000 |18.11.99 |         0,0260   |18.11.99
    --------------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [09] Κόσης - Διάσκεψη για Ισότητα

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η 4η Διάσκεψη Ευρωπαίων Υπουργών για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών μπορεί τελικά να διατυπώσει και να διαμορφώσει μιαν κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική στο θέμα της κατάκτησης της ισότητας και της δημοκρατίας.

    Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη, η οποία ασχολείται με το θέμα "Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών ως βασικό κριτήριο της δημοκρατίας", ο κ. Κόσης είπε ότι η Κύπρος είναι πλήρως δεσμευμένη με τις αρχές της πλουραλιστικής δημοκρατίας, σέβεται τους νόμους και τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχει τις ίδιες αξίες και αρχές σε θέματα ισότητας, όπως οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

    Ο κ. Κόσης είπε, ακόμη, ότι η γυναίκα της Κύπρου είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικοποιημένη και αυτό κυρίως έχει να κάνει και με το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, προσθέτοντας ότι η προσοχή της Κύπρου επικεντρώνεται στην προσπάθεια για εκπαίδευση των γυναικών, ώστε να αποκτήσουν τα αναγκαία προσόντα για συμμετοχή στην πολιτική ζωή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [10] Ισραήλ - Κύπρος - τουρισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το κύμα τουρισμού από τον Ισραήλ στην Κύπρο, κατά την περίοοδο Ιουνίου - Αυγούστου 1997, αυξήθηκε κατά 69%, σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει ο Πρέσβης του Ισραήλ Σέμι Τζουρ.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρεσβεία, σημειώνεται ότι πέραν των 23 χιλιάδων Ισραηλινών επέλεξαν την Κύπρο για τις διακοπές τους κατά το φετινό καλοκαίρι, σε σύγκριση με 14 χιλιάδες την ίδια περίοδο πέρσι.

    Ο κ. Τζουρ δήλωσε ότι αυτή η ανοδική τάση αντανακλά τις στενές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες και ότι με την αύξηση του τουρισμού, θα προωθηθούν περαιτέρω οι τομείς του εμπορίου και των επιχειρήσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.73 (-0.22)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.42 (-0.06)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.97 (-0.25)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.33 (-0.27)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.72 (-0.52)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.96 (-0.43)
        Εμπορικές Εταιρείες                     40.34 (-1.99)
        Αλλες Εταιρείες                         58.35 (-0.27)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  409299.800
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [12] Φαρούκ Καντούμι: Οι Παλαιστίνιοι

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Χρυσάνθου)

    Το Ισραήλ έχει στριμώξει τους Παλαιστινίους εξαναγκάζοντάς τους να καταφύγουν σε κάθε πιθανό μέσο ώστε να υπερασπιστούν την ύπαρξή τους, τόνισε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καντούμι, κατά την πρόσφατη σύντομη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Επισημαίνοντας ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται και το μέλλον διαγράφεται ζοφερό, ο Παλαιστίνος αξιωματούχος δηλώνει ότι οι προοπτικές για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους είναι αμυδρές.

    Ο κ. Καντούμι, το υπουργείο του οποίου έχει την έδρα του στην Τύνιδα, πιστεύει ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει φτάσει σε αδιέξοδο λόγω της συνεχιζόμενης παραβίασης, από πλευράς του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, των προνοιών της ειρηνευτικής συμφωνίας και τον επικρίνει ότι έχει μετατρέψει την πολιτική της "ειρήνης σε αντάλλαγμα για γη" σε "ειρήνη σε αντάλλαγμα για ειρήνη".

    Χαρακτηρίζει τη στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ κακή και επικρίνει έντονα την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, αποκαλώντας τις ΗΠΑ "αστυνομικό που πρέπει να τερματίσει τις ωμότητές του".

    Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Κύπρο, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος εκφράζει την ελπίδα το Κυπριακό να έχει καλύτερη τύχη από αυτή που είχε μέχρι σήμερα το Παλαιστινιακό, αλλά δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος.

    Ειρηνευτική διαδιασία - αδιέξοδο

    "Η κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας) επιδεινώνεται λόγω της αλαζονικής συμπεριφοράς της ισραηλινής κυβέρνησης", τονίζει στο ΚΥΠΕ ο κ. Καντούμι.

    "Δεν έχουν εφαρμόσει όσα προνοούνται στην ειρηνευτική συμφωνία αλλά αντιθέτως ψάχνουν προφάσεις για να αποφύγουν την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί".

    Καταδικάζει την άρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου να αποσύρει τα ισραηλινά στρατεύματα από τις περιοχές οι οποίες προνοούνται στη συμφωνία ειρήνευσης και τον κατηγορεί ότι αντί να προωθεί την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών προσπαθεί να την καταστρέψει.

    "Με την καθημερινή συμπεριφορά του προκαλεί τους Παλαιστινίους, πιέζοντάς τους να αντιδράσουν ώστε να τους κατηγορεί τελικά ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ", σημειώνει ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    Περιγράφοντας το μέλλον ως ζοφερό, ο κ. Καντούμι επικαλείται δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να δεχθούν τα ισραηλινά ειρηνευτικά σχέδια και λέει:

    "Ο κ. Νετανιάχου ζητά ειρήνη σε αντάλλαγμα για ειρήνη και όχι ειρήνη σε αντάλλαγμα για γη".

    Επικαλείται επίσης πρόσφατη δήλωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού με την οποία διακηρύττει ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες για τα Ιεροσόλυμα, τα οποία όπως υποστηρίζει είναι η "αιώνια πρωτεύουσα του Ισραήλ".

    Ερωτηθείς αν αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε πριν την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας, ή ακόμα καταφυγή στον ένοπλο αγώνα ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δηλώνει:

    "Μου φαίνεται ότι ο κ. Νετανιάχου ωθεί τους Παλαιστινίους σε ένα απρόβλεπτο μέλλον, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγωνιστούν για να υπερασπιστούν την ύπαρξή τους. Εχουμε φτάσει στο σημείο που το ερώτημα που τίθεται ενώπιον μας πλέον είναι: να υπάρχουμε ή να μην υπάρχουμε. Εχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την ύπαρξή μας με κάθε μέσο".

    Αυτό είναι νόμιμο δικαίωμα των Παλαιστινίων, συνεχίζει και τονίζει: "Η κατοχή πρέπει να πολεμάται".

    Ο κ. Καντούμι παρουσιάζεται απαισιόδοξος ως προς τις προοπτικές ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους όσο οι Ισραηλινοί συνεχίζουν "να κλέβουν γη και να παραβιάζουν συμφωνίες".

    Οι Παλαιστινιακές Αρχές αντιμετωπίζουν "δύσκολες στιγμές", λέει, σημειώνοντας ότι "τις έχουν ξεγελάσει οι Ισραηλινοί" και ότι ο κ. Νετανιάχου "προσπαθεί να στριμώξει τον παλαιστινιακό λαό ώστε να έρθει σε ρήξη με τις Παλαιστινικες Αρχές".

    Ο κ. Καντούμι κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον αποκλεισμό που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση στις παλαιστινιακές αυτόνομες περιοχές, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα, όπως λέει, την πτώση του εθνικού εισοδήματος κατά 39% και του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε επίπεδα κάτω από το όριο φτώχιας.

    Στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ

    Σχολιάζοντας την στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ, ο κ. Καντούμι τη χαρακτηρίζει κακή και προσθέτει ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος και άλλες αραβικές χώρες έχουν εκφράσει στην Αγκυρα τις ανησυχίες τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.

    "Ο αραβικός κόσμος έχει καταδικάσει την επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει υπόψην αυτή την επιδείνωση στις αραβο-τουρκικές σχέσεις", λέει.

    "Ο ιρακινός λαός έχει υποφέρει αρκετά ως αποτέλεσμα των ενεργειών των Αμερικανο-ισραηλινών. Είναι πιά καιρός τα Ηνωμένα Εθνη να το λάβουν αυτό υπόψην και να άρουν τον αποκλεισμό ο οποίος δεν έχει επιβληθεί εναντίον ενός ηγέτη αλλά εναντίον ενός λαού".

    "Τα ΗΕ ψάχνουν γι' αυτά τα καταστροφικά όπλα για έξι χρόνια τώρα. Νομίζω είναι αρκετά. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει τους κατασκόπους τους στην περιοχή και ενθαρρύνουν τους Τούρκους να μπουν στα ιρακινά εδάφη. Γιατί πρέπει να επεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλων χωρών; Αυτός ο "αστυνομικός" πρέπει να τερματίσει στις ωμότητές του", τόνισε ο Παλαιστίνος Υπουργός.

    Κυπριακό

    Κληθείς να σχολιάσει τις προοπτικές της αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, έχοντας υπόψην την παλαιστινιακή εμπειρία, ο κ. Καντούμι δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος.

    Οι Αμερικανοί επενέβησαν στη Σομαλία, στο Αφχανιστάν και στη Βοσνία χωρίς αποτελέσματα, λέει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι στο παλαιστινιακό οι ΗΠΑ παραμένουν αδρανείς και δεν πιέζουν για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία.

    "Λένε ότι το αφήνουν στα δύο μέρη να συμφωνήσουν", προσθέτει, υποδεικνύοντας ότι αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα "θα μπορούσαμε να καταλήξουμε πριν 20 χρόνια".

    Επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ασκήσει την απαιτούμενη πίεση προς το Ισραήλ για να σεβαστεί τις αρχές που έχουν συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο κ. Καντούμι λέει:

    "Δεν γνωρίζω εάν εσείς θα έχετε την ίδια μοίρα ή όχι. Σας εύχομαι καλή τύχη".

    Εξάλλου αναφορικά με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ο Παλαιστίνιος επίσημος είπε ότι αναμφίβολα ωφελούν, αλλά υπέδειξε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται και μέτρα που να διασφαλίζουν την εφαρμογή τους.

    Εποικοι

    Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα των εποίκων που αντιμετωπίζουν τόσο η Κύπρος όσο και οι Παλαιστίνιοι, ο κ. Καντούμι το χαρακτήρισε, "καταστροφικό".

    Στα παλαιστινιακά εδάφη, εξηγεί, υπάρχουν σήμερα 183 εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Οχθη, 19 στη Γάζα και 32 στα Υψώματα Γκολάν, και διερωτήθηκε πόσο εύκολα μπορούν να μετακινηθούν .

    "Οι έποικοι ριζώνουν με το πέρασμα του χρόνου, καταστώντας ακόμα πιό δύσκολη τη μετακίνησή τους", λέει, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δεν είναι η ίδια με αυτή που επικρατεί στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

    "Το πρόγραμμα του εποικισμού δεν είναι νέο για τους Παλαιστινίους, αφού πολλές ευρωπαϊκές χώρες υποστήριξαν τη διακήρυξη του Μπάλφουρ. Στη δική σας περίπτωση κανείς δεν υποστηρίζει τους εποίκους, ούτε στην Ευρώπη ούτε αλλού".

    Οικονομική Διάσκεψη Κατάρ

    Τελειώνοντας ο κ. Καντούμι εξέφρασε ικανοποίηση για την υποστήριξη που παρέχουν στο λαό του οι αραβικές χώρες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περιφερειακή Οικονομική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία έχει αρνηθεί να συμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός αραβικών κρατών.

    Η απόφαση αυτή, εξήγησε "δεν είναι εναντίον των αδελφών μας του Κατάρ, αλλά είναι ένα μήνυμα στους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς ότι η περιφερειακή συνεργασία δεν μπορεί να καταστεί δυνατή εκτός αν το Ισραήλ αποσυρθεί από όλα τα εδάφη τα οποία παράνομα κατέχει από το 1967".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [13] Διάσκεψη Βρυξελλών

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης, της ειρήνης και της ευημερίας χαρακτήρισε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολλανδός Επίτροπος, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες επιχειρηματιών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ παρότρυνε τους οικονομικούς παράγοντες των τριών χωρών να αναπτύξουν τις σχέσεις μεταξύ τους, ενώ έκανε και τον παραλληλισμό των σχέσεων της Ελλάδας με τα Σκόπια.

    Οπως είπε, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αποτέλεσε μείζον πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών, μέχρι τη στιγμή που οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αναπτύξουν τις οικονομικές σχέσεις.

    Σήμερα, συνέχισε ο κ. Χόλμπρουκ, το πολιτικό πρόβλημα της ονομασίας έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, οι οικονομικές σχέσεις αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ έχουν αυξηθεί και οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης και στο πολιτικό.

    Σύμφωνα με τον κ. Χόλμπρουκ, κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και με το Κυπριακό, άνκαι αναγνώρισε ότι κάθε πρόβλημα έχει την ιδιαιτερότητά του.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ, στην ομιλία του, έδωσε έμφαση στα οφέλη που θα προκύψουν για τις δύο κοινότητες της νήσου από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων θα διευκολύνει την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου, ενώ θα βοηθήσει και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Ο Επίτροπος αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα που αποδίδει η Κοινότητα στη συμμετοχή και των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην Τουρκία, τονίζοντας ότι είναι χώρα της οποίας η επιλεξιμότητα θα επιβεβαιωθεί και στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου (12 - 13 Δεκεμβρίου), ενώ, όπως είπε, η Επιτροπή έχει προτείνει και υποστηρίζει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των υποψηφίων χωρών.

    Στη διάσκεψη μίλησε και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαίτερα σημαντική, διότι, όπως είπε, η στασιμότητα στις σχέσεις των δύο χωρών μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης.

    Αντίθετα, είπε, η συνεργασία μεταξύ των απλών πολιτών μπορεί να βοηθήσει και στις προσπάθειες των πολιτικών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [14] Λυσσαρίδης - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Για μένα έκλεισε το θέμα, δεν παίζω παιγνίδια", δήλωσε κατηγορηματικά σήμερα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα περί αναμενόμενης πρότασης του ΔΗΚΟ για συνεργασίες στις Προεδρικές εκλογές.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, από την Ελλάδα όπου είχε συναντήσεις με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της χώρας, ο κ. Λυσσαρίδης άφησε σαφώς να νοηθεί ότι δεν δέχεται μέτωπο συνεργασίας στο οποίο δεν θα μετέχει το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι κανείς δεν υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση στην ΕΔΕΚ.

    Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ "για μια σύγχρονη εκλογική πρόταση με μια εκλέξιμη προσωπικότητα", που θα υποβληθεί εντός των ημερών, διερωτήθηκε τί υπονοείται με τον όρο σύγχρονη.

    "Οι δικές μας δεν ήταν σύγχρονες προτάσεις, δεν ήσαν μέσα στο πλαίσιο της εποχής μας;" ανέφερε, και πρόσθεσε: "Ολες οι προτάσεις είναι σύγχρονες, υπάρχουν αναχρονιστικές προτάσεις εξουσίας στην Κύπρο;"

    Ο κ. Λυσσαρίδης απαντώντας στα πολλά ερωτήματα των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο συνεργασιών ενόψει της αναμενόμενης πρότασης του ΔΗΚΟ, ήταν κατηγορηματικός. Τόνισε ότι για τον ίδιο το θέμα έκλεισε, μετά και από την απόρριψη από το ΑΚΕΛ της νέας πρότασης της ΕΔΕΚ για τριμερή συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την προσθήκη του ΔΗΚΟ.

    "Από και κεί πέρα", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, "δεν θα ξεφτιλίσω τη πολιτική ζωή αυτού του τόπου, εγώ παρέμεινα έξω από τις συναλλαγές, έκαμα προτάσεις επί τη βάση αρχών και όχι επί τη βάση συναλλαγών. Δεν είπα πόσα υπουργεία θα μου δώσετε ή δεν θα μου δώσετε".

    Απαντώντας σε παρατήρηση ότι φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση με υποψήφιο τον κ. Αλέκο Μαρκίδη, είπε ότι κανείς δεν έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση στο κόμμα του με υποψήφιο τον κ. Μαρκίδη.

    "Πρώτα να γίνει αποδεκτό ότι το ΑΚΕΛ παγοποιεί την υποψηφιότητα Ιακώβου, για να έχουμε κοινό υποψήφιο. Για μας αυτό το θέμα έκλεισε, υποψήφιος ο οποίος είναι αδύνατο πλέον να αποσυρθεί είναι ο κ. Ιακώβου, άρα δεν έχω τίποτε να συζητήσω", επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    "Με εντιμότητα, ειλικρίνεια, καλές προθέσεις, με πολλές υπερβάσεις προσπάθησα να κάνω συμμαχία, δεν φταίω εγώ αν δεν έγιναν αυτές οι συμμαχίες", υπογράμμισε ο κ. Λυσσαρίδης, διαψεύδοντας παράλληλα ότι είναι σε παρασκηνιακή διαβούλευση με οποιοδήποτε κόμμα.

    Κυπριακό - Χόλμπρουκ

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Λυσσαρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ, κατά τις επαφές του σε Λευκωσία, Αγκυρα και Βρυξέλλες (με Παπανδρέου - Κρανιδιώτη), να έλεγε διαφορετικά πράγματα σε κάθε πλευρά, στο πλαίσιο μιας τακτικής που ακολουθεί.

    Εξέφρασε την εκτίμηση, ότι το 1997 είναι το έτος των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και της προσπάθειας για παρασκηνιακές δεσμεύσεις, τις οποίες αν δεχθούμε, όπως είπε, και αν είναι κακές θα τις συναντήσουμε το 1998.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σημείωσε επίσης ότι οι εξελίξεις το 1998, ενόψει μάλιστα της αμερικανικής πρωτοβοουλίας απαιτούν τη στενή συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

    Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ και ο Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού, δεν ενδιαφέρονται όμως για τη μορφή της λύσης, γι αυτό και θα αναζητήσουν την πλευρά της "ήσσονος αντίστασης" για να ασκήσουν τις πιέσεις.

    "Οποιαδήποτε κι αν είναι η μορφή της λύσης, ο κ. Χόλμπρουκ θα είναι ικανοποιημένος".

    Πρόσθεσε ότι εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να δώσει τα σωστά μηνύματα στις ΗΠΑ και τον Αμερικανό διπλωμάτη, ο οποίος, όπως τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, "ξέρει ότι (στο Κυπριακό) δεν μπορεί να επιβάλει λύση, ούτε σε μας ούτε σ'εκείνους".

    Συνομιλίες στην Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

    Είχε συνάντηση με Υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τον ΓΓ του Κινήματος Κώστα Σκανδαλίδη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΜΧ)

    [15] Ιακώβου - καταδίκη ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζεται η ανακήρυξη του ψευδοκράτους ως ακόμα μια παράνομη διχοτομική ενέργεια, εξέδωσε το γραφείο τύπου του Πολιτικού Γραφείου του ανεξάρτητου υποψηφίου προέδρου Γιώργου Ιακώβου.

    Με την ανακοίνωση καταδικάζονται και καταγγέλονται στη διεθνή κοινότητα, η απροθυμία του Ντενκτάς να συνεργασθεί αποτελεσματικά για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, οι απάνθρωπες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος σε βάρος των εγκλωβισμένων, η πολιτική εποικισμού των κατεχομένων και η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Στη συνέχεια ασκείται δριμεία επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο Κυπριακό και προβάλλεται η ανάγκη "για μια ενεργό και διεκδικητική πολιτική" και η ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών, "ώστε να τροχιοδρομήσουμε εξελίξεις και να μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [16] ΑΚΕΛ - Αντικατοχική εκδήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μήνυμα αισιοδοξίας και υπεύθυνου και αποφασιστικού αγώνα στηριγμένου σε αρχές και αξίες, έστειλε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, για την καταδίκη του ψευδοκράτους.

    Η αντικατοχική εκδήλωση άρχισε στις 6 το απόγευμα με πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας προς το οδόφραγμα "Ορφέας".

    Στην ομιλία του, στο οδόφραγμα, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι προς τους Τουρκοκύπριους πατριώτες αγωνιστές για την επανένωση της πατρίδας μας, στέλλει μήνυμα φιλίας, συνεργασίας, σεβασμού, επαναπροσέγγισης και κοινού αγώνα.

    Προς τους ξένους, είπε ο κ. Χριστόφιας, στέλλουμε μήνυμα πίστης στο δίκαιο μας, ζητώντας τη βοήθειά τους για να ξανακτίσουμε το τόπο μας, χωρίς κατοχικούς στρατούς και διαχωριστικά τείχη.

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της εισβολής και επεσήμανε στη συνέχεια ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να απολαύσουν από κοινού και τους καρπούς της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Ντενκτάς και Αγκυρα", υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας, "θέτουν την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεση για τη λύση του Κυπριακού, αλλά και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και απειλούν πως αν ληφθεί απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς να ικανοποιηθούν οι εκβιασμοί τους, θα προχωρήσουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης και στην προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία".

    "Οι θέσεις αυτές", είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, "είναι πρόδηλο ότι τίποτε το κοινό δεν έχουν με την πρόοδο και την ευημερία της Τ/κ κοινότητας".

    Τονίζοντας ότι το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη του θέση από το 1974, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στην επίσκεψη Χόλμπρουκ στο νησί, επισημαίνοντας ότι κατά τη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς στο Λήδρα Πάλας, διαπιστώθηκε το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές, σε κεφαλαιώδη θέματα, όπως αυτό της κυριαρχίας και της επιστροφής των προσφύγων, χωρίς να καταγραφεί ότι είναι οι θέσεις της τουρκικής πλευράς που αφίστανται από τις θέσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    Τέλος ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, να ενημερώνει έγκαιρα την πολιτική ηγεσία, για τα τυχόν τεκταινόμενα.

    Αργότερα επιδόθηκε ψήφισμα σε εκπρόσωπο των ΗΕ που απευθύνεται προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, στο οποίο τονίζεται ότι το ΑΚΕΛ με αφορμή την 14ην επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή σημαντικού τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις αποσχιστικές ενέργειες του Ντενκτάς και της Αγκυρας, τον εποικισμό και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Καταδικάζει εξάλλου, την πολιτική αφομοίωση των κατεχομένων από την Τουρκία και τις απροκάλυπτες απειλές της Αγκυρας και του Ντενκτάς για προσάρτηση των κατεχομένων.

    Στο ψήφισμα εκφράζεται επίσης η απογοήτευση του λαού μας, για τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα του Κυπριακού, ενώ διαβιβάζεται η βαθειά ανησυχία, για τους ορατούς κινδύνους εκτροπής του Κυπριακού, από τα πλαίσια του ΟΗΕ.

    Το ΑΚΕΛ καλεί τον Γ.Γ των ΗΕ, να αναβαθμίσει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία της παροχής καλών υπηρεσιών, ενώ εκφράζεται ανησυχία για το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων, και ζητείται η συμβολή του ΓΓ στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και στην εφαρμογή της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης για τους εγκλωβισμένους.

    Τέλος, καλεί τα ΗΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για σεβασμό των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [17] Κυπριανού - Γαλανός - δηλώσεις Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού τόνισε σήμερα ότι δεν αμφισβητεί τις ικανότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, επισημαίνοντας ότι "εκείνο που αμφισβήτησα είναι την ορθότητα των χειρισμών του και της πολιτικής του στο εθνικό θέμα".

    Είπε, επίσης, ότι συνέστησε στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι "έχει πετύχει ορισμένα πράγματα, να τον τιμήσουμε να είναι μόνιμο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ex officio, να είναι κοντά μου, δίπλα μου".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι είπε στον Πρόεδρο Κληρίδη: "Μην μπεις σε περιπέτεια τα επόμενα χρόνια, γιατί θα μπεις σε λαβύρινθο χωρίς μίτο της Αριάδνης, και δεν σε συμβουλεύω να επιμείνεις στην υποψηφιότητά σου".

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε απόψε με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Αλέξη Γαλανό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ήταν "ευχάριστη, ικανοποιητική κι εποικοδομητική", προσθέτοντας ότι "διαπιστώθηκε ότι ο κ. Γαλανός επιθυμεί να βοηθήσει στην όλη προσπάθεια του ΔΗΚΟ".

    Σε ερώτηση εάν προτίθεται να αξιοποιήσει τον κ. Γαλανό στις διαπραγματεύσεις που γίνονται ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτές "γίνονται από μένα μόνο".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είχε δηλώσει πως δεν ασχολείται με τον κ. Γαλανό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου του κόμματος σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, κατά τις οποίες προσεφέρθει να συναντηθούν για να συζητήσουν τα πράγματα, "κάλεσα τον κ. Γαλανό".

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει πληροφορίες ότι δεν θα απέκλειε και υποστήριξη του Γιώργου Ιακώβου στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει οτιδήποτε πάνω σ' αυτό το θέμα".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε δηλώσεις στις οποίες προέβησαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι τον εξέπληξαν οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, "διότι μιλά για προσωπικό μένος δικό μου έναντι του κ. Κληρίδη".

    Συμβούλευσε, ακολούθως, τον κ. Αναστασιάδη "να είναι προσεκτικός διότι γνωρίζει ότι αυτά τα οποία ισχυρίζονται στερούνται παντελούς βάσεως, γνωρίζει καλά την πραγματικότητα".

    Οσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Χριστοφίδη, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι "γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί όλο το θέμα ότι είναι μια προσωπική αντιδικία με τον κ. Κληρίδη, λόγω προσωπικής εμπάθειας", πράγμα το οποίο απέρριψε κατηγορηματικά.

    Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι "είμασταν εμείς που αναδείξαμε τον κ. Κληρίδη Πρόεδρο της Δημοκρατίας" και ότι "ουδεμία σχέση έχει οποιοδήποτε προσωπικό κριτήριο".

    Είπε, εξάλλου, ότι "ίσως να ενδιαφέρομαι εγώ περισσότερο για τον κ. Κληρίδη και την υστεροφιμία του, όπως του εξήγησα του ιδίου με πάση ειλικρίνεια, παρά ορισμένοι άλλοι".

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Χριστοδούλου, ότι αιφνιδιάστηκε για την κριτική του κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι "δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που μίλησα για προβλήματα στην οικονομία, στην εσωτερική διακυβέρνηση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [18] Κυπριανού - Γαλανός - δηλώσεις Γαλανού

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει καμία προσωπική διαφορά μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού και του βουλευτή του κόμματος Αλέξη Γαλανού, όπως είπε ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο ότι επιφυλάσσεται να προβαίνει σε εποικοδομητική κριτική εκεί όπου κρίνει ότι χρειάζεται.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε απόψε με τον κ. Κυπριανού, ο κ. Γαλανός είπε ότι κατατοπίστηκε "για τις τελευταίες εξελίξεις", κατά τη διάρκεια μιας φιλικής και ειλικρινούς συζήτησης.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι είναι δίπλα στον κ. Κυπριανού και το ΔΗΚΟ "για να προχωρήσουμε σ' αυτές τις δύσκολες μέρες και να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα".

    Είπε, ακόμη, ότι "εφόσον παραμένει η υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είμαστε δίπλα του και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων του καθενός από εμάς. Ταυτόχρονα, όμως, επιφυλάσσομαι, εάν χρειάζεται, να προβαίνω σε εποικοδομητική κριτική, χωρίς όμως ποτέ να υπάρχει ο προσωπικός χαρακτήρας".

    Στη συνέχεια, τόνισε ότι "δεν υπάρχει καμιά προσωπική διαφορά μεταξύ του Προέδρου Κυπριανού και μαζί μου. Συνεργαστήκαμε πάρα πολλά χρόνια και μπορεί να γίνεται αυτή η κριτική, αλλά πάντοτε υπάρχει και η φιλία και η εκτίμηση".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στη θέση του, αφού πρόσφατα είχε πει ότι το ΔΗΚΟ έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδοα και θα πρέπει να υποστηριχθεί άλλη υποψηφιότητα, ο κ. Γαλανός είπε ότι "δεν παίρνω καθόλου πίσω την εποικοδομητική κριτική, την οποία έκανα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι για "το ενδεχόμενο της δικής μου υποψηφιότητας θα δούμε πώς προχωρεί το όλο θέμα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [19] Τουρκικές προκλήσεις - διάβημα Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διάβημα προς τους εδώ πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την πρόσφατη ενίσχυση του τουρκικού κατοχικού στρατού με νέο έμψυχο και άψυχο υλικό, προέβη σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος.

    Το διάβημα αναφέρεται και στην αποστολή αντιπροσωπείας στο ψευδοκράτος, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Την αντιπροσωπεία αποτελούν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ισμαίλ Τζεμ και άλλοι υπουργοί, που φθάνουν αύριο παράνομα στα κατεχόμενα για τους "εορτασμούς" με την ευκαιρία της "επετείου" της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Με το διάβημα ζητείται από τα μόνιμα μέλη να λάβουν τα δέοντα μέτρα ώστε να εγκαταλείψει η Τουρκία την αδιαλλαξία της και να συμμορφωθεί προς τα ψηφίσματα του Σ.Α.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Σιάμπος τόνισε στους συνομιλητές του ότι οι νέες τουρκικές προκλήσεις αποτελούν ένδειξη των προθέσεων της Τουρκίας για διαιώνιση της κατοχής και της εν γένει, κατά της Κύπρου, επιβουλής.

    Σημείωσε ότι αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης.

    Δόθηκαν επίσης οδηγίες, στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη να προβεί σε παρόμοιο διάβημα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν όπως επίσης και σε όλους τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών της Δημοκρατίας να προβούν στις δέουσες παραστάσεις στα ΥΠΕΞ της διαπίστευσής τους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [20] ΝΕ.Ο. - Εξέγερση Πολυτεχνείου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διπλά υπερήφανοι και δικαιωμένοι, θα πρέπει να αισθάνονται όλοι όσοι αντιστάθηκαν και πολέμησαν τη Χούντα, μετά από τις αποκαλύψεις και τις απολογίες των Αμερικανών αξιωματούχων, για το ρόλο που η αμερικανική πολιτική διαδραμάτισε και τη στήριξη, που προσέφερε στη Χούντα.

    Αυτό τονίζεται σε γραπτή ανακοίνωση των Νέων Οριζόντων η οποία καλεί παράλληλα τις νεότερες γενεές να διδαχθούν από τα ιδεώδη και τους αγώνες της γενεάς του Πολυτεχνείου, για ελευθερία, και να αντισταθούν στις σύγχρονες μεθόδους υποδούλωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 14 November 1997 - 19:08:51 UTC