Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-04-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαν ντεν Μπρουκ - Κύπρος - Τουρκία
  • [02] Εντοπίστηκε ο Τογιάσου
  • [03] Πασχαλινό μήνυμα Υπουργού Αμυνας
  • [04] Πασχαλινό μήνυμα ΔΗΚΟ
  • [05] Πασχαλινό Μήνυμα ΕΔΗ
  • [06] Πασχαλινό μήνυμα ΔΗΣΥ
  • [07] Πασχαλινό μήνυμα ΑΚΕΛ
  • [08] Πασχαλινό Μήνυμα Προέδρου Κληρίδη
  • [09] Πασχαλινό Μήνυμα Σοφοκλείδη - Απόδημοι
  • [10] Κύπριος Διπλωμάτης - Διεθνές Δικαστήριο
  • [11] Απέλαση Τοσιγιάσου

  • [01] Βαν ντεν Μπρουκ - Κύπρος - Τουρκία

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,17/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ένταξη μιας διαιρεμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να θέσει τέρμα στις επιδιώξεις της Τουρκίας να καταστεί μέλος της ΕΕ, τόνισε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για εξωτερικές σχέσεις Χανς Βαν ντεν Μπρούκ.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ μιλούσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον κατά την οποία απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τον Ραούφ Ντενκτάς και την Τουρκία να αλλάξουν γραμμή όσον αφορά την αδιάλλακτη στάση τους απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις διακοινοτικές συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

    Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα , ο Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτιμούν την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου.

    Ταυτόχρονα, όμως, πρόσθεσε, τα κράτη μέλη είναι απογοητευμένα από την απόφαση των Τουρκοκυπρίων να μην συμμετάσχουν στην αντιπροσωπεία διαπραγμάτευσης.

    Επεσήμανε ακόμη ότι η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχει τύχει θετικής αντιμετώπισης από την Τ/κ πλευρά μέχρι στιγμής, τονίζοντας ότι η πρόταση παραμένει στο τραπέζι, και ότι αυτοί που θα χάσουν στο τέλος θα είναι οι Τουρκοκύπριοι.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ εξηγώντας την απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, είπε ότι μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ενεργοποίηση των πολιτικών διαπραγματεύεων που θα οδηγήσουν στη λύση του Κυπριακού.

    Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να έχει βέτο απέναντι στην επιθυμία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η καρδιά του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται στην εξασφάλιση συνεργασίας από την Τουρκία έτσι ώστε να πεισθεί ο κ. Ντενκτάς να επανέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με τον Κοινοτικό Επίτροπο, ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

    Οπως είπε, το σκεπτικό της ΕΕ όταν αποφάσισε την έναρξη των διαδικασιών για ένταξη της Κύπρου ήταν να επωφεληθεί όλο το νησί. Αυτός, όπως τόνισε, είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος Κληρίδης απηύθυνε την πρόταση για συμμετοχή των Τ/Κ στην αντιπροσωπεία.

    Ερωτηθείς εάν θα έπρεπε να παγώσει η διαδικασία ένταξης της Κύπρου για να πεισθεί η Τουρκία να άρει τις αδιάλλακτες θέσεις της, ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε ότι το πραγματικό ερώτημα, το οποίο τίθεται είναι εάν θα πρέπει να αδικηθεί η αίτηση της Κύπρου λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    Οπως είπε, η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέδειξε ότι θα πρέπει να δοθεί μια ώθηση στις σχέσεις της με την Τουρκία μέσα από τη δημιουργία της Τελωνειακής Ενωσης, αλλά ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να καθυστερήσει και η θετική απάντηση στο αίτημα της Κύπρου για ένταξη.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διχοτόμησης του νησιού στην περίπτωση που η ενταξιακή διαδικασία προχωρήσει χωρίς τους Τ/Κ, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ απάντησε ότι η ΕΕ δεν βλέπει έτσι το ζήτημα και εξακολουθεί να ελπίζει στη συμμετοχή τους.

    Αν αυτό δεν συμβεί, τόνισε, και οι Τ/Κ παραμείνουν αδιάλλακτοι είναι πιθανόν να υπάρξει ένταξη μιας διχοτομημένης Κύπρου, γεγονός ατυχές και για τις δύο κοινότητες στο νησί, αλλά και γεγονός το οποίο πιθανόν να θέσει τέρμα στην προσδοκία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημείωσε ακόμη ότι εάν πραγματικά ο Ντενκτάς ενδιαφέρεται για τους Τ/Κ του θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Αν από την άλλη πλευρά ο Ντενκτάς έχει ως στόχο την αναγνώριση του ψευδοκράτους, αυτό θα ήταν ενάντια στη διεθνή νομιμότητα, επεσήμανε ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ, τονίζοντας παράλληλα ότι μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς.

    Για την Τουρκία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι θα πρέπει να δει με θετικό μάτι τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου, οι οποίες είναι προς το συμφέρον της. Ταυτόχρονα τόνισε ότι θα πρέπει η Τουρκία να ικανοποιήσει τα ίδια κριτήρια τα οποία ζητούνται από τις άλλες υποψήφιες χώρες, συν το ότι θα πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και στη μείωση της έντασης με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή που έχουν έναντι της Τουρκίας λόγω της ειδικής τους σχέσης, έτσι ώστε να την πείσουν να αλλάξει τη στάση της στην υπόθεση της Κύπρου και στο θέμα των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] Εντοπίστηκε ο Τογιάσου

    Λάρνακα,Κύπρος,17/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρνακας εντοπίστηκε ο Ιάπωνας Ούτσι Τοσιγιάσου, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πλέον επικίνδυνους καταζητούμενους τρομοκράτες, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης "Υπέρτατη Αλήθεια" η οποία ευθύνεται για την πολύνεκρη επίθεση με δηλητηριώδη αέρια σε υπόγειο σιδηροδρομικό σταθμό του Τόκιο το Μάρτιο του 1995.

    Ο Ιάπωνας εντοπίστηκε γύρω στις 5.30 το πρωί από μέλη της Αστυνομίας Λάρνακας, οι οποίοι ήταν εντεταλμένοι στην παρακολούθηση μιας άλλης υπόθεσης όταν αντιλήφθηκαν την κίνηση του Τοσιγιάσου και ειδοποίησαν την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας για ενισχύσεις.

    Ο Τοσιγιάσου μαζί με γυναίκα ασιατικής καταγωγής που ήταν μαζί του οδηγήθηκαν στον αστυνομικό σταθμό Λάρνακας για έλεγχο.

    Στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας αναμένονται οδηγίες από το Αρχηγείο Αστυνομίας και τη Γενική Εισαγγελία για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης δεδομένου ότι υπάρχουν νομοτεχνικά κωλύματα.

    Συγκεκριμένα, η Κύπρος δεν έχει υπογράψει συμφωνία έκδοσης καταζητουμένων με την Ιαπωνία ούτε και υπάρχει ένταλμα σύλληψης του Ιάπωνα καταζητουμένου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Πασχαλινό μήνυμα Υπουργού Αμυνας

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Τις μέρες τούτες, της ελπίδας και του μηνύματος για την Ανάσταση του Θεανθρώπου, προσβλέπουμε με σιγουριά στη μέρα όπου οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, οι ηρωϊκοί μας εγκλωβισμένοι θα αναπνεύσουν αέρα ελευθερίας και οι κατεχόμενες εκκλησίες μας θα σημάνουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης".

    Αυτό τονίζει σε Πασχαλινό μήνυμά του προς την Εθνική Φρουρά ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

    Επισημαίνει, ακόμη, ότι ο Ελληνισμός της Κύπρου βιώνει για άλλη μια χρονιά με θρησκευτική κατάνυξη το Θείο δράμα και τα πάθη του Χριστού, ανεβαίνοντας το δικό του Γολγοθά και αναμένοντας καρτερικά τη δική του Ανάσταση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] Πασχαλινό μήνυμα ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα εύχεται στον κυπριακό ελληνισμό Καλό Πάσχα και Καλή Ανασταση, ενώ παράλληλα εύχεται να αναστηθεί σύντομα και η πατρίδα.

    Στο πασχαλινό μήνυμά του, το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι ενώ ο Χριστιανισμός και ο απανταχού της γης ελληνισμός γιορτάζουν την Ανάσταση του Κυρίου, ο κυπριακός ελληνισμός συνεχίζει για 24 χρόνια την πορεία του προς τον Γολγοθά έχοντας στους ώμους το βαρύ σταυρό του δικού του μαρτυρίου.

    Ομως, προσθέτει, συνεχίζει καρτερικά γιατί πιστεύει ότι η ανάσταση και η δικαίωση έρχονται ύστερα από τα πάθη, τις δοκιμασίες αλλά και σαν αποτέλεσμα συνεχούς αγώνα.

    "Οι Φαρισσαίοι της εποχής μας δεν είναι ικανοί να προκαλέσουν απογοήτευση στον κυπριακό ελληνισμό και να εγκαταλείψει τις επάλξεις του δίκαιου αγώνα του", σημειώνει το ΔΗΚΟ στο μήνυμά του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [05] Πασχαλινό Μήνυμα ΕΔΗ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες με αφορμή το Πάσχα, τη γιορτή των Ελλήνων και της Χριστιανοσύνης, απευθύνουν στον κυπριακό λαό θερμό μήνυμα ελπίδας και αντοχής, αισιοδοξίας και αγωνιστικότητας, προσδοκίας και δικαίωσης.

    Οι ΕΔΗ, στο πασχαλινό μήνυμά τους με το οποίο εύχονται σε όλους "Καλό Πάσχα", σημειώνουν ότι το πολλαπλό μήνυμα της Ανάστασης, ενισχύει τον αγώνα του λαού μας, στηρίζει τις προσδοκίες τους, φωτοδοτεί τα βήματά τους και του δίνει τη μεγάλη ελπίδα στην εθνική προσπάθεια και στην ανθρώπινη απαντοχή.

    "Στις κρίσιμες ώρες που περνά η πατρίδα μας απαιτείται από όλους ενότητα και εγρήγορση, σύμπνοια και συλλογικότητα ώστε να πορευθούμε με σιγουριά από τα πάθη και το Γολγοθά, στην ανάσταση της πατρίδας μας και τη δικαίωση του αγώνα για λύση του εθνικού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου", σημειώνουν οι ΕΔΗ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [06] Πασχαλινό μήνυμα ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με την ευκαιρία των Αγίων Ημερών και του Πάσχα εύχεται στον κυπριακό ελληνισμό "Καλή Ανάσταση".

    Οπως αναφέρει σε πασχαλινό μήνυμά του ο ΔΗΣΥ, οι άγιες αυτές μέρες έχουν ιδιαίτερη σημασία για ολόκληρο το έθνος γιατί υπενθυμίζουν έντονα ότι η ιστορική πορεία του ελληνισμού και της χριστιανοσύνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη.

    Μια ιστορία γεμάτη από αντιξοότητες, ταλαιπωρίες, μια πορεία που συνεχώς αντιμετωπίζει εχθρούς και κινδύνους. Πάντοτε όμως, προσθέτει ο ΔΗΣΥ, μετά από σκληρούς αγώνες η κατάληξη είναι ο θρίαμβος του δικαίου.

    "Στην Κύπρο, η Εβδομάδα των Παθών και η Κυριακή του Πάσχα είναι μέρες που επιτρέπουν στον κυπριακό ελληνισμό να επισκοπεί με νηφαλιότητα το δικό του Γολγοθά και να γιορτάζει περιμένοντας τη δική του Ανάσταση," αναφέρει ο ΔΗΣΥ.

    Σημείωνει επίσης ότι "με πίστη και επιμονή, με απόφαση ανυποχώρητη και εθνική ομοψυχία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανάσταση της πατρίδας μας με τον τερματισμό της σκληρής δοκιμασίας του λαού μας".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [07] Πασχαλινό μήνυμα ΑΚΕΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα και δύναμη, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη δικαίωση της Κύπρου και του λαού της.

    Στο πασχαλινό του μήνυμα, το ΑΚΕΛ απευθύνει ιδιαίτερο χαιρετισμό αγάπης και συμπαράστασης στους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, τους παθόντες, τους εγκλωβισμένους και τον προσφυγικό κόσμο.

    Οπως αναφέρεται στο μήνυμα του ΑΚΕΛ, η μαρτυρική Κύπρος βαδίζει το δικό της Γολγοθά χωρίς δυστυχώς να διαφαίνεται η Ανάσταση, ενώ αντίθετα εδραιώνονται οι διαχωριστικές γραμμές και κλιμακώνεται η αδιάλλαχτη διχοτομική πολιτική της Αγκυρας και του Ντενκτάς.

    "Οσο ζοφερά κι αν είναι τα σημερινά δεδομένα δεν πρέπει να μας εγκαταλείπει η ελπίδα και πολύ περισσότερο η αποφασιστικότητα για αγώνα με στόχο πάντα την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή, την επανένωση της πατρίδας μας, την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτειά της και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας", τονίζει το ΑΚΕΛ.

    Σημειώνει ακόμη ότι το Κυπριακό διανύει μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση που επιβάλλει εμμονή και συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως αυτές εμπεριέχονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Κορυφής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [08] Πασχαλινό Μήνυμα Προέδρου Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απευθύνει προς όλους, ιδιαίτερα δε προς τους παθόντες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, τους εγκλωβισμένους, τους πρόσφυγες και τις οικογένειες των αγνοουμένων, θερμές ευχές για υγεία και ευτυχία.

    Η Ανάσταση, σημειώνει, ο Πρόεδρος Κληρίδης στο Πασχαλινό του μήνυμα ενισχύει ηθικά τον κάθε άνθρωπο και το κάθε οργανωμένο σύνολο που διεξάγει το δικό του αγώνα σε κάθε τομέα της ζωής, που ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά.

    "Οσοι πιστεύουμε στην Ανάσταση του Κυρίου προσβλέπουμε στη δικαίωση. Αλλά η δικαίωση προϋποθέτει υπομονή, αντοχή, αποφασιστικότητα, αγώνα, ελπίδα και προπαντός πίστη στη δυνατότητα επίτευξης του τελικού στόχου", τονίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ο κυπριακός λαός για 24 τώρα χρόνια ανεβαίνει το Γολγοθά, που επέβαλε η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή.

    "Εφόσον όμως, διαθέτουμε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επίτευξη του αγώνα μας, είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος μας περιμένει η Ανάσταση, δικαίωση", προσθέτει.

    Οπως αναφέρεται στο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στο τέλος περιμένουν η επανένωση του μοιρασμένου νησιού, η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ασφάλεια και ειρήνη που θα επιτρέψει ξανά στις δύο κοινότητες να ζήσουν μαζί, να δημιουργήσουν μαζί και να απολαύσουν τα αγαθά της προόδου και της ευημερίας.

    "Η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναζωπυρώνει τις ελπίδες μας και ενισχύει την πίστη μας για τη δική μας Ανάσταση", τονίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [09] Πασχαλινό Μήνυμα Σοφοκλείδη - Απόδημοι

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Χάρης Σοφοκλείδης, στο πασχαλινό του μήνυμα στέλλει σε όλο τον ελληνισμό και ιδιαίτερα στους πρόσφυγες, εγκλωβισμένους και οικογένεις των αγνοουμένων, θερμές ευχές για να επικρατήσει πνεύμα αγάπης, αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης. Ο απόδημος ελληνισμός που βρίσκεται μακρυά από την αγάπη, τη θαλπωρή και την προστασία της πατρίδας, τονίζει ο κ. Σοφοκλείδης, αισθάνεται πιό έντονα, βιώνει την εβδομάδα των παθών και γιορτάζει την Ανάσταση του Κυρίου.

    Νιώθει ακόμα μεγαλύτερο το καθήκο του προς τη μικρή μας πατρίδα που για 24 χρόνια αγωνίζεται για να διώξει τον Τούρκο κατακτητή και τους εποίκους από το νησί μας, αναφέρει το μήνυμα.

    Υπογραμμίζει επίσης ότι ο κυπριακός ελληνισμός ανεβαίνει το δικό του δύσκολο δρόμο του Γολγοθά, πάσχει και υποφέρει κάτω από τον Τούρκο κατακτητή που ακόμα συνεχίζει να εφαρμόζει τα επεκτατικά του σχέδια και προσπαθεί να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Αυτή την κρίσιμη και καθοριστική περίοδο για το μέλλον της Κύπρου, εμείς, ο απόδημος κυπριακός ελληνισμός θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς τα κέντρα αποφάσεων των χωρών στις οποίες ζούμε του ΟΗΕ και της ΕΕ για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας, την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο," προσθέτει το μήνυμα.

    "Με την πρόσφατη συμφωνία στη Βόρειο Ιρλανδία, βλέπουμε να πλησιάζει και η ώρα για μια δίκαιη και έντιμη λύση στο Κυπριακό. Αναμένουμε από τους ισχυρούς της γης να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία για να δείξει την αναγκαία πολιτική βούληση για ειρηνική λύση του Κυπριακού. Να εργαστούν για μια δίκαιη λύση που να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ακεραιτότητα του ενιαίου κράτους, με κατοχυρωμένο το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους", γράφει ο κ. Σοφοκλείδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [10] Κύπριος Διπλωμάτης - Διεθνές Δικαστήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Ανδρέας Ιακωβίδης, διορίστηκε στη θέση του διαιτητή στο διεθνές δικαστήριο, γνωστό ως Claims Resolution Tribunal for Dormant Accounts, στην Ελβετία.

    Το δικαστήριο αυτό έχει συσταθεί ειδικά για θέματα που αφορούν σε διεκδικήσεις Εβραίων και άλλων για αποζημιώσεις που σχετίζονται με την κατακράτηση λογαριασμών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο κ. Ιακωβίδης είναι ένας από τους 16 διακεκριμένους διεθνείς διαιτητές που διορίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ανεξάρτητου Ινστιτούτου για την Επίλυση Διεκδικήσεων (Independent Claims Resolution Foundation), του οποίου ηγείται ο Πώλ Βόλκερ, πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (US Federal Reserve).

    Ο πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, του οποίου τα καθήκοντα είναι σε βάση μερικής απασχόλησης στη Ζυρίχη, είναι ο μόνος Κύπριος ανάμεσα στους διεθνείς διαιτητές που περιλαμβάνουν δικηγόρους και τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν πείρα σε θέματα που αφορούν στα οικονομικά και τη διεθνή διαιτησία.

    Η επιλογή του κ. Ιακωβίδη έγινε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου, το οποίο θα χειριστεί πέραν των 7,500 αιτημάτων.

    Σχετικό ανακοινωθέν του Ινστιτούτου αναφέρει ότι πέντε από τους διαιτητές είναι Ελβετοί, τέσσερις από τις ΗΠΑ, τέσσερις από το Ισραήλ και ένας από τις ακόλουθες χώρες, Κύπρο, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η διαδικασία για την επίλυση των διεκδικήσεων προσφέρει ένα βήμα για την αμερόληπτη εκδίκαση αιτημάτων που αφορούν περιουσίες που είχαν κλαπεί από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο κ. Ιακωβίδης, που έχει αφυπηρετήσει, διετέλεσε για τρεις θητείες μέλος της Διεθνούς Νομικής Επιτροπής του ΟΗΕ και υπηρέτησε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη.

    Διετέλεσε επίσης Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [11] Απέλαση Τοσιγιάσου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Αρχές Ασφαλείας της Δημοκρατίας αποφάσισαν την απέλαση του Ιάπωνα καταζητούμενου, Ούτσι Τοσιγιάσου, ως ανεπιθύμητο πρόσωπο, με προορισμό την Ιαπωνία.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Γλαύκος Ξένος, ανακοίνωσε ότι επεδόθησαν στον Ιάπωνα καταζητούμενο διατάγματα με τα οποία διατάσσεται η άμεση απέλασή του.

    Στα διατάγματα αναφέρεται ότι ο Τοσιγιάσου είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο και ότι πρέπει να φύγει αμέσως, ενώ αίρεται η εκδοθείσα κατά την άφιξή του στις 12 Μαρτίου, προσωρινή άδεια παραμονής στην Κύπρο η οποία ίσχυε μέχρι τις 6 Μαϊου.

    Οι δύο αλλοδαπές που βρισκόντουσαν μαζί με τον Τοσιγιάσου αναμένεται να εγκαταλείψουν επίσης την Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

    Οπως ανέφερε ο Ιάπωνας, όταν αντιλήφθηκε ότι έχει εντοπισθεί έκανε διευθετήσεις για να αναχωρήσει από την Κύπρο το απόγευμα.

    Ο Τοσιγιάσου τελικά ανακαλύφθηκε και μεταφέρθηκε στην αστυνομική διεύθυνση Λάρνακας όπου του ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τις κινήσεις του. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκαν οι αρχές και ο Γενικός Πρόξενος της Ιαπωνίας Ουμπέρτο Μαντοβάνη.

    Ο Ιάπωνας, ο οποίος είναι είναι ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης "Υπέρτατη Αλήθεια", που ευθύνεται για την πολύνεκρη επίθεση στο μετρό του Τόκιο το Μάρτιο του 1995, θα αναχωρήσει εντός της ημέρας και θα τον συνοδεύσουν δύο Ιάπωνες αξιωματικοί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 17 April 1998 - 11:48:32 UTC